2023. február 08., szerda - Aranka
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Kezdőlap
Magyar Természetjáró Szövetség

Archív cikkek

Az alábbi lista azokat a nyitólapon megjelent korábbi cikkeket tartalmazza, amelyek:

- régebben jelentek meg, bár tartalmuk még nem feltétlenül avult el,
- korábbi eseményt harangoznak be, ezért tartalmuk az esemény befejezése után már nem aktuális.

Ezeket a cikkeket archívként őrizzük meg, tartalmukat tovább nem frissítjük. Mindez nem jelenti azt, hogy cikkekben leírtak már biztosan nem igazak.


2012. évi védett napok, kiemelt rendezvények

Tagjaink figyelmébe
Az MTSz elnöksége jóváhagyta a 2012 évi védett napokat, a központi rendezvények időpontjait.
Kiemelt híreink

Közép-Magyarországi Természetbarát Konferencia - TT ülés

Kitörési Pontook és Paradigmaváltás
A BTSSZ 2011. október 4-én, kedden tartja a Közép-Magyarországi Természetbarát Konferenciát az aktuális Természetbarát Tanács üléssel egybekötve, a részletes  Meghívó is elolvasható.

A konferencián Győrfi Gyula az IFU Civil Számadó Szolgálat munkatársa "Kitörési pontok és Paradimaváltás" címmel tart előadást a civil szervezetek helyzetéről és lehetőségeiről.

A konferenciára meghívjuk a BTSSZ és PMTSz tagszervezeteinek képviselőit és minden érdeklődőt!

A BTSSZ Elnökének levele a BTSSZ tagszervezeti vezetőinek

Időszaki értesítő
 Tötössné Gados Zsuzsanna  elnök BTSSZ tagszervezetek vezetőinek  az alábbiakban olvasható levelet irta.

A levél fontos, közhasznú információkat tartalmaz a BTSSZ átszerveződésével kapcsolatban, valamint tagszervezetek feladatairól.

Kérjük olvassátok minél többen ezen fontos dokumentumot!

Barlangász emlékünnepet tartottak Bódvaszilason

Díszpolgárrá avatták Dr. Dénes Györgyöt, az MTSz barlangászainak vezetőjét
Két jeles eseményről is megemlékeztek az elmúlt időszakban Bódvaszilason:egyrészt 
100 éves az Alsóhegyi szervezett barlangkutatás, másrészt idén 50 éve tárták fel a Meteor-barlangot. Ez alkalomból rendeztek szakmai találkozót, illetve megnyitásra került egy állandó kiállítás.
 

Oktatási koncepció

Az MTSZ Oktatási és Képzési Bizottságának irányvonalai
 Tisztelt Sporttársak!

A Magyar Természetbarát Szövetség sok éve működő oktatási és képzési rendszerének egységesítésére és gondozására az MTSZ Elnöksége júniusi ülésén megbízott, hogy keltsem életre az MTSZ Oktatási és Képzési Bizottságát.

Ennek a vállalt feladatnak eleget téve, engedjétek meg, hogy röviden ismertessem elképzeléseimet a témával kapcsolatban.

 

Új turistaút Zalában

Keresztek Útja
  Közel egy évvel ezelőtt, egy októberi teljesítménytúráról hazafelé utazva hallottam először a Keresztek útjáról, akkor még mint névtelen ötletről. Nekem akkor még új volt, de túratársam, Pozsik Lajos tanár úr már mint életképes tervet említette. Eltelt pár hónap, és az elképzelésből csakhamar kiforrott, megvalósításra váró terv lett, amit egy tudatosan felépített komplett pályázati projektté állítottunk össze. Talán esetünkben is valahogy úgy történt mindez, ahogy egy filozófikus beállítottságú hegymászó, Reinhold Messner fogalmaz: „A ködös elképzelés és az idealista akarat előbb cselekvésre sarkall, majd konkrét tettekben valósul meg.”

Az útvonalat ábrázoló tábla
 
 

Megvásárolható az OKT50 Vándorlás Képes beszámolója

80 színes oldalon, több mint 1300 képpel a mellékelt DVD-n
A 2011-es év vitathatatlanul legsikeresebb eseménye az MTSz számára az OKT 50 Jubileumi Kéktúra Vándorlás. A 60 túranap alatt összesen mintegy 2000-en csatlakoztak az Országos Kéktúra bejárásához.

Ötödször koszorúztak magyar természetjárók Doberdón

Az értelmetlen háború áldozataira, köztük a magyarokra emlékeznek minden évben
A St. Michele-hegy neve Észak-Olaszországon kívül szinte senkinek nem mond semmit. Ahogy mégis ismerhetjük: Doberdó. Az első világháború olasz frontján itt volt a legnagyobb a magyar emberveszteség. Minden évben az egykor szembenálló felek közösen emlékeznek meg halottaikról, a hegyen. Jó lenne, ha minél több magyar túrázó értesülne erről a kegyeletteljes megemlékezésről, és látogatna el szeptember második vasárnapján erre a megható eseményre. A hely viszonylag közel van a magyar határhoz, kiadós hegyi túrákat lehet tenni az egykori hadszíntéren. Az alábbi beszámoló a 2011-es megemlékezést írja le.

 

Európai Madármegfigyelő Napok

2011. október 1-2.
Az Európai Madármegfigyelő Napok (EMN) programot a madártani szervezetek világszövetsége, a BirdLife International indította útjára 1992-ben. Az október első hétvégéjére meghirdetett rendezvény egyrészt európai szintű információgyűjtést tesz lehetővé az őszi madárvonulásról, másfelől az ingyenes országos eseményekkel sokakat szólíthatunk meg és csábíthatunk ki a szabadba. A program magyarországi koordinátora a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), mint a BirdLife International hazai képviselője.

A természetjárásról szól az Infó Rádió Barangoló című műsora

A hétvégén hallható az adás a főváros vételkörzetében
Eredetileg „csak” túraajánlónak indult az a beszélgetés, amely a szeptember 24-én, szombaton adásba kerülő Barangoló című műsorban hangzik el, de szóba kerültek a természetjárás aktuális kérdései is.
 

Erdőlátogatás korlátozása a Gemenc Zrt. területén

Szeptember 01.-től November 30.-ig terjedő tilalom
2011.09.01. - 2011.11.30- közötti időszakban minden nap délután 15:00-tól másnap délelőtt 09:00 közötti napszakban erdőlátogatási tilalmat rendel el.

Képes beszámoló az OKT50 Jubileumi Kéktúra Vándorlásról

A Természetjárók Napjára jelenik meg és Dobogókőn már megvásárolható lesz az új könyv
Az OKT 50 Jubileumi Kéktúra Vándorlás eseményeit, történéseit feldolgozó Képes beszámoló szeptember 24-én, Dobogókőn a Természetjárók Napján, kerül bemutatásra.

Európai Mobilitási Hét és autómentes nap

2011. szeptember 16-22.
Kedves Túratársak!
 
Különszámunkban a Mobilitás Heti rendezvényekből szemezgetünk, számos túra és teljesítménytúra programmal.
A vasúti kedvezményekről is írunk! (szept. 22-én forgalmi engedéllyel ingyen lehet utazni vasúton, és  több város tömegközlekedési eszközein.
Szept. 16-22 között pedig kerékpárt szállítani díjmentes jeggyel.)

Részletekért katt ide.

Európai Madármegfigyelő Napok

2011. október 1-2.
Az Európai Madármegfigyelő Napok (EMN) programot a madártani szervezetek világszövetsége, a BirdLife International indította útjára 1992-ben. Az október első hétvégéjére meghirdetett rendezvény európai szintű információgyűjtést tesz lehetővé az őszi madárvonulásról.

Írottkő Vándorlás

Nemzetközi túrahétvége a Kőszegi-hegységben
Az Alpannonia határon átnyúló együttműködés keretében háromnapos túraprogramot szerveznek a Köszegi-hegységben 2011. szeptember 16-18. között.

Igazgatói tájékoztató

A 2011. június 4. és szeptember 17. közötti időszakról
A szeptember 17-i elnökségi ülésre készített beszámoló.

Mobilitási HÉT 2011

"Közlekedj ökosan"

Európai Mobilitási Hét

 Az első autómentes napot 1997-ben rendezték meg Franciaországban, és 2000-ben nyilvánította az Európai Bizottság akkori környezetvédelmi biztosa, Margot Wallström az autómentes napot valódi európai kezdeményezéssé.
 

Erdőlátogatás korlátozása a Valkói Erdészet területén

Jelzett turistautakra nem vonatkozik!
A Pilisi Parkerdő Valkói Edészete korlázozza a kijelölt erdőterület látogatását 2011. szeptember 12-e és október 7-e között a vadászat miatt felmerülő fokozott balesetveszély elkerülése érdekében. Az erdő látogatásának tilalma a turistajelzéssel ellátott turistautakra nem vonatkozik.

Erdőlátogatás korlátozása a Zalaerdő Zrt. területén

Erdőlátogatás korlátozása vadászati tevékenység miatt.

A Zalaerdő Zrt. értesíti a lakosságot, hogy 2011. szeptember 1-30. időszakban, az üzemi vadászterületein intenzív vadászati tevékenységet folytat. A balesetek elkerülése és a vadászati jog zavartalan gyakorlásának biztosítása érdekében az 2009. évi XXXVll. Tv. –Erdőtörvény – 94. § (1-2) bekezdése alapján, mint erdőgazdálkodó és egyben vadászatra jogosult, az erdőterületek látogatását, a gyalogos- és járműforgalmat korlátozzuk.

2011. szeptember 1-től 2011. szeptember 30-ig naponta, délután 16:00 óra és reggel 8:00 óra közötti időszakokban az erdőn tartozkodni tilos.

Erdőlátogatás korlátozása a SEFAG Zrt. területén

A Nagybajomi Erdészet tájékoztatója

Tájékoztatom, hogy Erdészetünk területén vadgazdálkodást folytató vadásztársaságok a balesetmegelőzés érdekében, a vadászterületek látogathatóságát délelőtt 9 - délután 15 órák közötti időszakra korlátozták 2011. október 15.-ig.
 

Év Vidéke 2010/11

Rozsnyón zárult a kétéves programsorozat

A Szlovák Turista Klub 2011. szeptember 9-11. között, Rozsnyón és környékén rendezte meg a „Szlovák-Karszt – Aggteleki-karszt Év Vidéke 2010/11” záró rendezvényét, amelyen szövetségünket Szabó Imre elnök, Dr. Kovács Mátyás és Pusztay Sándor elnöhelyettesek, Duró Imre igazgató, Pálmai Vencel szakági titkár és Németh Imre a Természetvédelmi Bizottság elnöke képviselte.

Erdőlátogatás korlátozása a Somogyi-dombságban

Folyamatos vadászat

2011. szeptember 01.-től október 15.-ig erdőlátogatási korlátozást rendelt el a SEFAG Zrt. Szántódi Erdészete. 

Minden diák vizsgázni fog kerékpározásból

Példanélküli kezdeményezés a Bringasuli
Ebben a hónapban az országban elsőként Békés összes általános iskolájában beindul a
BringaSuli program. Ezt az akkreditált képzést a Magyar Kerékpáros Túrázók Szövetsége dolgozta ki, és a helyi pedagógusok segítségével épül be az oktatási rendszerbe.

A Gyermekvasút vendége

Ideiglenes szállásfoglaló
 Számos túra kiindulópontja vagy végpontja Normafa illetve sok kirándulót, sétálót vonz a Gyermekvasút. Ezen a hétvégén mi is elindultunk vonatozni, ám közben nem várt vendéggel találkoztunk

Ülésezett a Magyar Természetbarát Szövetség Ügyvezető Elnöksége

Áttekintették a szövetség programjait és gazdasági helyzetét
2011. szeptember 7-én ülésezett az MTSZ ügyvezető elnöksége. Az ülésen Bornemisza Miklós elnökhelyettes kivételével minden elnökségi tag megjelent. Így Szabó Imre elnök úr, Pusztay Sándor és dr. Kovács Mátyás elnökhelyettest, Kovács Tamás, Vajk Ödön és Baronek Jenő alelnököket, ifj. Farkas György meghívott vendéget, Duró Imre igazgatót és Kurucz Szilvia jegyzőkönyvvezetőt köszönthette az ülés megnyitásakor.

Tagszervezeteink adatfrissítése a honlapon

Várjuk tagjaink jelentkezését
Az idei nyáron két, kötelező gyakorlatát az MTSz központban töltő fiatal segítségével elkészült a tagszervezeteink listájának feltöltése a www.mtsz.org oldalra. A feltöltés során csak a legalapvetőbb adatok beírására került sor, többre nem. Több észrevétel is érkezett, hogy hibás adatok is felkerültek. Szeretnénk, ha minden tagszervezet maga tartaná karban a saját adatait, ehhez várjuk a további jelentkezőket. Az alábbi cikk ennek módját részletezi.
 

Természetjárók Napja

Ismét Dobogókőn
A Magyar Természetbarát Szövetség idén ismét Dobogókőn rendezi központi ünnepségét, a Természetjárók Napját, amelyre ezúton is mindenkit szeretettel meghívunk.

Múltunkból építkezve...

Heves Megye természetjárásának története
Fenti címmel a napokban jelent meg a Heves Megyei Természetbarát Szövetség kiadványa.
A kis könyvecske 1.500,-Ft-ért szerezhető be a Heves Megyei Természetbarát Szövetségnél.

Elérhetőségük: hmtsz@ektf.hu


Megemlékezés a mecseki János-kilátó 10 éves évfordulóján

10 éves a János-kilátó

Szeptemberben 10 éves az újból felépített János-kilátó a Mecsek-hegység Tubes csúcsán.

Hogyan kell forrást létesíteni?

Baumann József forrásépítő gyakorlatias összeállítása
A térképen csak egy kis jelkulcs mutatja a forrásokat, mégis milyen jól esik egy kemény túrán megmeríteni friss vízzel a kulacsainkat. Sok forrással találkozunk az erdeinkben, de vajon tudjuk-e hogyan kell elkészíteni, karbantartani egy ilyen létesítményt? Tudjuk-e azt, hogy egyszerű turistaként is kis munkával nagyon sokat tehetünk azért, hogy egy forrás még sokáig tiszta vizet adjon? Sokszor az is elég lenne, ha a felgyülemlett hordalékot kitakarítanánk a víz útjából. Erről is szól Baumann József képekkel illusztrált cikke, érdemes elolvasni.

Erdőlátogatás korlátozása a Bakonyban

Megkezdődött a vadászati szezon
A Veszprémi Naplóban több alkalmmal megjelent a HM VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. közleménye, miszerint a kezelésükben lévő erdőterületeken látogatási tilalmat rendelnek el 2011. szeptember 1.- október 15-e között.

Pontosabb információk érdekében levélben fordultunk a cég vezérigazgatójához. A válasz megérkezett, a csatolt dokumentumok között olvashatjátok.

Látogatási tilalom a barcsi erdőkben

Megkezdődött a vadászati szezon
Részleges erdőlátogatási tilalmat rendelt el az őszi vadászati szezon és balesetveszély miatt a SEFAG Zrt. Barcsi Erdészete.

Jelentős érdeklődés kísérte az OKT50 híreit

Többszázan kísérték figyelemmel a napi eseményeket
A nyári szünetben jól érzékelhetően kevesebben interneteznek. Ennek ellenére az MTSz idei nagyrendezvénye, az OKT50 Jubileumi Kéktúra Vándorlás jelentős érdeklődést tudott felmutatni. Napról napra bő kétszázan kísérték a csapat útját, és utólag is sokan olvassák a cikkeket, nézik végig a fotókat. A túra beharangozó cikkét tavaly december óta több mint 8500-an olvasták.

Magyar vízitúrákat is vár 2012-es naptárába a Német Kenu Szövetség

Októberig kell megküldeni az előzetes kiírásokat, akár magyarul is
A magyar és német vízitúrázók együttműködésének jele, hogy a magyarországi vízitúrázók által szervezett túrák adatait is szeretettel várja a Német Kenu Szövetség (DKV) a 2012-es nyomtatott és internetes naptárába. Az adatokat folyamatosan várják, de a nyomtatott naptárba csak az október végéig beérkező események legfontosabb adatai kerülnek be.

Műemlékké nyilvánították a Veszprém-Bakonyszentlászló közötti vasútvonalat

Cuha-völgyi vasút
Műemlékké nyilvánították a Veszprém-Bakonyszentlászló közötti bakonyi vasútvonalat - tájékoztatta Berki Zoltán térképész, a Cuha-völgyi Bakonyvasút Szövetség ügyvivője kedden az MTI-t.

Felhívás

az Országos Kéktúrát teljesítettek részére
Kérjük azokat a túrázókat, akik az OKT 50 jubileumi túra keretében fejezték be az Országos Kéktúrát, hogy értékelés végett legkésőbb szeptember 5-ig adják le igazoló füzeteiket a Gyalogtúra Bizottságnak.
Részükre Dobogókőn, a Természetjárók Napján adjuk át a jelvényeket.
Fenti határidő után leadott füzetek esetében csak későbbi időpontban kerülnek kiadásra a jelvények.

Elszaporodtak a darazsak a főváros környéki erdőkben

Fokozottan ügyeljünk a darázscsípésre
Az idei nyár különösen kedvezett a darazsak zavartalan szaporodásának és fejlődésének, ezért a Pilisi Parkerdő Zrt. fokozott elővigyázatosságra kéri az erdei túrára indulókat.

Keresztek útja

Új turistaúttal gazdagodik a zalaegerszegi kistérség
A Zala Megyei Természetbarát Szövetség, mint a projektgazda a Göcsej SE, a Kandikó Klub és a Zalaegerszegi Kistérségi Társulás támogatásával egy 25 km-es hiánypótló jelzett turistautat alakított ki a Göcsej tájegységben.

Magyarországra ért az E4-et végigjáró turista

180 nap alatt Gibraltár mellől Budapestig
Alig egy héttel a Jubileumi Kéktúra Vándorlás végeztével egy újabb, a Kéktúrához köthető vándorlásról adhatunk hírt. John Hayes 55 éves korában jutott arra a nagy elhatározásra, hogy egyhuzamban, 180 nap alatt végiggyalogolja az E4 Európai hosszútávú vándorút jelenleg kiépített szakaszát Spanyolország déli részétől Budapestig.

Tűzgyújtási tilalom

Kijelölt helyen is TILOS a tűzgyujtás
Általános, országos tűzgyújtási tilalmat rendelt el hétfőtől az erdőkre, valamint azok határától számított kétszáz méteren belüli területre a vidékfejlesztési miniszter.

Konferencia a fenntartható fejlődésről

2011. szeptember 9. Rozsnyó Városháza, Szlovákia
Turizmus – Ifjúság – Jövő
A Gömör-Tornai térség fenntartható fejlődéséről
Kiállítással egybekötött kerekasztal-beszélgetés

A fenntartható fejlődésről szóló konferencia az Év vidéke 2010/2011 kampány ünnepélyes
befejezésének részét képezi, amely idegenforgalmi és kulturális műsorral mutatkozik be Rozsnyón szeptember 8.-11-e között.

OKT50 – Füzértől Hollóházáig

61. nap – 2011. 08. 13. A kilencedik szakasz hatodik napja
A vándorlás utolsó napján kissé mindenki mélabúsan eredt neki az utolsó kilométereknek, tudván, hogy vége van egy olyan túrának, ahol sok-sok élménnyel lettek gazdagabbak az őket körülvevő természettől és a sok segítőkész embertársunktól.

OKT50 – Bózsvától Füzérig

60. nap – 2011. 08. 12. A kilencedik szakasz ötödik napja
Mit mondjak: ez a szakasz sem arról híres, hogy sétaút lenne a turistáknak. A néhol nyakig érő csalán azonban nem vette el senki kedvét a túrától, és csodák-csodája szépen együtt haladt a csapat. Mire vége a vándorútnak, addigra egészen összekovácsolódik a társaság, annak ellenére, hogy mindig vannak új túrázók vagy visszatérők.

OKT50 – Rudabányácskától Bózsváig

59. nap – 2011. 08. 11. A kilencedik szakasz negyedik napja

A mai nap reggelén napsütéses időnk ígérkezett ismét. A csapatlétszám 43 fő lett, mivel az este folyamán és reggel sok új és visszatérő túrázó érkezett.OKT50 – Újhutától Rudabányácskáig

58. nap – 2011. 08. 10. A kilencedik szakasz harmadik napja
A csapat szállása Újhután volt, így reggel innen kapaszkodtunk fel a K jelzésre. Jött Eszkála, pecsételés, majd megkezdtük a vándorlást a Kecske-háton.

OKT50 – Mogyoróskától Újhutáig

57. nap – 2011. 08. 09. A kilencedik szakasz második napja
A zempléni szakasz második napjára kissé hűvös reggelen a tegnapival azonos létszámmal, 32 fővel vágtunk neki a Napkelte Vendégháztól.

2012-ben 4 darab négynapos hosszú hétvége lesz!

Jó hír a távolabbra túrázóknak - FRISSÍTVE!
Ha elfogadják a Nemzetgazdasági Minisztérium javaslaltát a jövő évi munkanap áthelyezésekről, akkor tavasszal és ősszel is 2-2 négynapos hosszú hétvége lesz. Ez jó hír a turistáknak, hiszen így távolabbi tájakra is lehet túrákat szervezni, külön szabadságolások nélkül.

A CIKK A VÉGLEGES, KIHIRDETETT ADATOKKAL FRISSÍTVE! - 2011. 10. 16.

OKT50 – Boldogkőváraljától Mogyoróskáig

56. nap – 2011. 08. 08. A kilencedik szakasz első napja
Nagyon jókedvű társasággal indultunk útra a IX. hét első napján. A végigvándorlók vidámak, mintha nem is nyolc hete lennének úton. Persze a Boldogkőváralján tartott bográcsozás is jótékony hatású volt kedélyekre.

OKT50 – Fancsaltól Boldogkőváraljáig

55. nap – 2011. 08. 07. A nyolcadik szakasz hetedik napja
Ezen a napon is jó időre ébredtünk, és új lendülettel vágtunk neki a hét és a hétvége sokak számára búcsúnapjának. Fancsaltól Abaújdevecserig kivételes módon együtt haladt az egész társaság, így lehetett érzékelni a tömeg mivoltát. Encsen feltöltöttük élelmiszerkészleteinket, majd az édesszájúak a vidék legjobb cukrászdájában élvezhették a megérdemelt falatokat, ahol még csatlakoztak hozzánk páran.

OKT50 – Irotától Fancsalig

54. nap – 2011. 08. 06. A nyolcadik szakasz hatodik napja
A mai napon is napsütéses időnek ígérkező reggelen kétfelé oszlottak a vándorlók. A csapatlétszám maradt, de néhány ember cserélődött, jöttek-mentek a két nap folyamán.

Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 172 regisztrált felhasználó
 • 2 481 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 22 esemény
 • 3 133 megjelent cikk, hír
 • 270 belső oldal
 • 2 294 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter