2022. december 03., szombat - Ferenc, Olívia
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Kezdőlap
Magyar Természetjáró Szövetség

Archív cikkek

Az alábbi lista azokat a nyitólapon megjelent korábbi cikkeket tartalmazza, amelyek:

- régebben jelentek meg, bár tartalmuk még nem feltétlenül avult el,
- korábbi eseményt harangoznak be, ezért tartalmuk az esemény befejezése után már nem aktuális.

Ezeket a cikkeket archívként őrizzük meg, tartalmukat tovább nem frissítjük. Mindez nem jelenti azt, hogy cikkekben leírtak már biztosan nem igazak.


Jelentős érdeklődés kísérte az OKT50 híreit

Többszázan kísérték figyelemmel a napi eseményeket
A nyári szünetben jól érzékelhetően kevesebben interneteznek. Ennek ellenére az MTSz idei nagyrendezvénye, az OKT50 Jubileumi Kéktúra Vándorlás jelentős érdeklődést tudott felmutatni. Napról napra bő kétszázan kísérték a csapat útját, és utólag is sokan olvassák a cikkeket, nézik végig a fotókat. A túra beharangozó cikkét tavaly december óta több mint 8500-an olvasták.

Kiemelt híreink

Magyar vízitúrákat is vár 2012-es naptárába a Német Kenu Szövetség

Októberig kell megküldeni az előzetes kiírásokat, akár magyarul is
A magyar és német vízitúrázók együttműködésének jele, hogy a magyarországi vízitúrázók által szervezett túrák adatait is szeretettel várja a Német Kenu Szövetség (DKV) a 2012-es nyomtatott és internetes naptárába. Az adatokat folyamatosan várják, de a nyomtatott naptárba csak az október végéig beérkező események legfontosabb adatai kerülnek be.

Műemlékké nyilvánították a Veszprém-Bakonyszentlászló közötti vasútvonalat

Cuha-völgyi vasút
Műemlékké nyilvánították a Veszprém-Bakonyszentlászló közötti bakonyi vasútvonalat - tájékoztatta Berki Zoltán térképész, a Cuha-völgyi Bakonyvasút Szövetség ügyvivője kedden az MTI-t.

Felhívás

az Országos Kéktúrát teljesítettek részére
Kérjük azokat a túrázókat, akik az OKT 50 jubileumi túra keretében fejezték be az Országos Kéktúrát, hogy értékelés végett legkésőbb szeptember 5-ig adják le igazoló füzeteiket a Gyalogtúra Bizottságnak.
Részükre Dobogókőn, a Természetjárók Napján adjuk át a jelvényeket.
Fenti határidő után leadott füzetek esetében csak későbbi időpontban kerülnek kiadásra a jelvények.

Elszaporodtak a darazsak a főváros környéki erdőkben

Fokozottan ügyeljünk a darázscsípésre
Az idei nyár különösen kedvezett a darazsak zavartalan szaporodásának és fejlődésének, ezért a Pilisi Parkerdő Zrt. fokozott elővigyázatosságra kéri az erdei túrára indulókat.

Keresztek útja

Új turistaúttal gazdagodik a zalaegerszegi kistérség
A Zala Megyei Természetbarát Szövetség, mint a projektgazda a Göcsej SE, a Kandikó Klub és a Zalaegerszegi Kistérségi Társulás támogatásával egy 25 km-es hiánypótló jelzett turistautat alakított ki a Göcsej tájegységben.

Magyarországra ért az E4-et végigjáró turista

180 nap alatt Gibraltár mellől Budapestig
Alig egy héttel a Jubileumi Kéktúra Vándorlás végeztével egy újabb, a Kéktúrához köthető vándorlásról adhatunk hírt. John Hayes 55 éves korában jutott arra a nagy elhatározásra, hogy egyhuzamban, 180 nap alatt végiggyalogolja az E4 Európai hosszútávú vándorút jelenleg kiépített szakaszát Spanyolország déli részétől Budapestig.

Tűzgyújtási tilalom

Kijelölt helyen is TILOS a tűzgyujtás
Általános, országos tűzgyújtási tilalmat rendelt el hétfőtől az erdőkre, valamint azok határától számított kétszáz méteren belüli területre a vidékfejlesztési miniszter.

Konferencia a fenntartható fejlődésről

2011. szeptember 9. Rozsnyó Városháza, Szlovákia
Turizmus – Ifjúság – Jövő
A Gömör-Tornai térség fenntartható fejlődéséről
Kiállítással egybekötött kerekasztal-beszélgetés

A fenntartható fejlődésről szóló konferencia az Év vidéke 2010/2011 kampány ünnepélyes
befejezésének részét képezi, amely idegenforgalmi és kulturális műsorral mutatkozik be Rozsnyón szeptember 8.-11-e között.

OKT50 – Füzértől Hollóházáig

61. nap – 2011. 08. 13. A kilencedik szakasz hatodik napja
A vándorlás utolsó napján kissé mindenki mélabúsan eredt neki az utolsó kilométereknek, tudván, hogy vége van egy olyan túrának, ahol sok-sok élménnyel lettek gazdagabbak az őket körülvevő természettől és a sok segítőkész embertársunktól.

OKT50 – Bózsvától Füzérig

60. nap – 2011. 08. 12. A kilencedik szakasz ötödik napja
Mit mondjak: ez a szakasz sem arról híres, hogy sétaút lenne a turistáknak. A néhol nyakig érő csalán azonban nem vette el senki kedvét a túrától, és csodák-csodája szépen együtt haladt a csapat. Mire vége a vándorútnak, addigra egészen összekovácsolódik a társaság, annak ellenére, hogy mindig vannak új túrázók vagy visszatérők.

OKT50 – Rudabányácskától Bózsváig

59. nap – 2011. 08. 11. A kilencedik szakasz negyedik napja

A mai nap reggelén napsütéses időnk ígérkezett ismét. A csapatlétszám 43 fő lett, mivel az este folyamán és reggel sok új és visszatérő túrázó érkezett.



OKT50 – Újhutától Rudabányácskáig

58. nap – 2011. 08. 10. A kilencedik szakasz harmadik napja
A csapat szállása Újhután volt, így reggel innen kapaszkodtunk fel a K jelzésre. Jött Eszkála, pecsételés, majd megkezdtük a vándorlást a Kecske-háton.

OKT50 – Mogyoróskától Újhutáig

57. nap – 2011. 08. 09. A kilencedik szakasz második napja
A zempléni szakasz második napjára kissé hűvös reggelen a tegnapival azonos létszámmal, 32 fővel vágtunk neki a Napkelte Vendégháztól.

2012-ben 4 darab négynapos hosszú hétvége lesz!

Jó hír a távolabbra túrázóknak - FRISSÍTVE!
Ha elfogadják a Nemzetgazdasági Minisztérium javaslaltát a jövő évi munkanap áthelyezésekről, akkor tavasszal és ősszel is 2-2 négynapos hosszú hétvége lesz. Ez jó hír a turistáknak, hiszen így távolabbi tájakra is lehet túrákat szervezni, külön szabadságolások nélkül.

A CIKK A VÉGLEGES, KIHIRDETETT ADATOKKAL FRISSÍTVE! - 2011. 10. 16.

OKT50 – Boldogkőváraljától Mogyoróskáig

56. nap – 2011. 08. 08. A kilencedik szakasz első napja
Nagyon jókedvű társasággal indultunk útra a IX. hét első napján. A végigvándorlók vidámak, mintha nem is nyolc hete lennének úton. Persze a Boldogkőváralján tartott bográcsozás is jótékony hatású volt kedélyekre.

OKT50 – Fancsaltól Boldogkőváraljáig

55. nap – 2011. 08. 07. A nyolcadik szakasz hetedik napja
Ezen a napon is jó időre ébredtünk, és új lendülettel vágtunk neki a hét és a hétvége sokak számára búcsúnapjának. Fancsaltól Abaújdevecserig kivételes módon együtt haladt az egész társaság, így lehetett érzékelni a tömeg mivoltát. Encsen feltöltöttük élelmiszerkészleteinket, majd az édesszájúak a vidék legjobb cukrászdájában élvezhették a megérdemelt falatokat, ahol még csatlakoztak hozzánk páran.

OKT50 – Irotától Fancsalig

54. nap – 2011. 08. 06. A nyolcadik szakasz hatodik napja
A mai napon is napsütéses időnek ígérkező reggelen kétfelé oszlottak a vándorlók. A csapatlétszám maradt, de néhány ember cserélődött, jöttek-mentek a két nap folyamán.

OKT50 – Bódvaszilastól Irotáig

53. nap – 2011. 08. 05. A nyolcadik szakasz ötödik napja
A híres-hírhedt csereháti szakasz első napjára meglepően nagy létszámú társaság gyűlt össze Bódvaszilason, hogy nekivágjon a karsztvidék után következő dimbes-dombos tájnak. A reggeli eligazításkor elhangzott tájékozódási nehézségekre utaló intelmekre viszont sajnos kevesen hallgattak a nap során.

Erdei gonosz festi le a turistajeleket

A Zalai Hírlap cikke
Nem csak a zalai természetjárók kedélyeit borzolja az az egyelőre ismeretlen elkövető, aki Valkonya és Borsfa között rendszeresen lefújja fekete festékkel a turista jelzéseket.

Sportcélú fejlesztések támogatására nyílt újabb pályázati lehetőség

A Dél-alföldi régió civil szervezetei számára
A Dél-alföldi régió lakosságának egészségtudatos életmódját támogató civil szervezeteknek nyílt pályázati lehetőség 456 millió forint keretösszeggel a Dél-alföldi Regionális Operatív Program „A régió lakosságának egészségtudatos életmódját támogató civil szervezetek infrastrukturális feltételeinek fejlesztése” című pályázati konstrukciójában.

OKT50 - Jósvafőtől Bódvaszilasig

52. nap - 2011.08.04. - A nyolcadik szakasz negyedik napja - KÉPEKKEL FRISSÍTVE!
Az előző napi pihenő után mindenki tele volt élménnyel. Sokan mentek barlanglátogatásra, egyöntetűen állították, hogy csodálatos volt a barlangi fényjáték, a zene, és persze a cseppkövek. Reggel 34-en indultunk útra.

OKT50 - Jósvafő (pihenőnap)

51. nap - 2011.08.03. - A nyolcadik szakasz harmadik napja
Az újabb pihenőnapon - elsősorban a jó időnek köszönhetően - ismét a felszerelések karbantartásának és a ruhaneműk mosásának jutott főszerep.

Zöld Forrás 2011 pályázat

Augusztus végéig lehet pályázni
A Vidékfejlesztési Minisztérium stratégiai társadalmi partnerei közreműködésével elkészítette a 2011-es Zöld Forrás Pályázati felhívást és mellékleteit. A forrásra a Nemzeti Környezetvédelmi Program céljai megvalósításában közreműködő közhasznú civil szervezetek pályázhatnak.

OKT50 - Zádorfalvától Jósvafőig

50. nap - 2011.08.02. - A nyolcadik szakasz második napja - KÉPEKKEL FRISSÍTVE
A szakasz második napján voltak, akik -sajnos, más dolgaik miatt- elhagytak bennünket, de helyettük jöttek újabb túrázók. Velük egy lelkes kutyus is, aki bizony mondhatom: igazán élvezte az utat. A túrázók már kevésbé; dagasztottuk a sarat rendesen. Nem beszélve az esőről, ami egészen Aggtelekig kitartott.

OKT50 - Putnoktól Zádorfalváig

49. nap - 2011.08.01. - A nyolcadik szakasz első napja - KÉPEKKEL FRISSÍTVE!
Az OKT50 csapata megérkezett Putnokra, Gömör kapujába. A bemutatkozás után átvettem a stafétát Marikától, a hevesi szakasz túravezetőjétől. Reggel 23-an indultunk a Szörnyű-völgy felé, utunkra.

Meghívó az OKT 50 záró rendezvényére

Hollóháza, augusztus 13. szombat

A Magyar Természetbarát Szövetség 50 évvel ez előtt vette át az Országos Kéktúra szervezését és irányítását a Lokomotív Turista Egyesülettől. Ebből az alkalomból 60 napos jubileumi vándorlást hirdettünk, amelynek záróünnepsége augusztus 13-án, szombaton 16 órakor kezdődik Hollóházán, a Fazekas Ház udvarán.
 

Pályázat: belföldi szálláshelyek és vízitúra táborhelyek kialakítása

Augusztus 31-ig lehet pályáznia NEMFI-nél
Pályázati felhívás az ifjúsági turizmus és természetjárás céljaira szolgáló belföldi szálláshelyek, különösen a vízitúra táborhelyek kialakításának és fejlesztésének támogatására.

OKT50 - Dédestapolcsánytól Putnokig

48. nap - 2011.07.31. - A hetedik szakasz hetedik napja - FRISSÍTVE!
Végre egy nap, amely nem esővel kezdődik! Miután elhagytuk kiváló szálláshelyünket, megkezdődött a hosszú aszfalttaposás… Vasárnap lévén csak egyetlen élelmiszerbolt volt nyitva a településen, itt a túrázók többsége feltöltötte készleteit, majd hosszú léptekkel megindultak a Lázbérci-víztározó irányába.

OKT50 - Bánkúttól Dédestapolcsányig

47. nap - 2011.07.30. - A hetedik szakasz hatodik napja - FRISSÍTVE
Esőisten egész éjjel siratott bennünket… Reggelre a Bükk alkirálya, a Bálvány palástot terített magára, de ezt nem bársonyból, hanem ködből szőtték az erdő tündérei. A csorgó-csöpögő idő ellenére vidáman gyülekezett a csapat indulásra a szálláshely társalkodójában, majd rutinból álltunk be a mindennapi fotózkodáshoz…

Felkerültek honlapunkra a baranyai jelvényszerző túramozgalmak

Baranyai túramozgalmak
A TÚRAMOZGALMAK  menübe felkerültek a Baranya megyében szervezetten meghirdetett túramozgalmak.

Elkészült az új Mecsek térkép

Már a boltokban is kapható az új Mecsek térkép
Kiadta a Cartographia Kft. az új Mecsek turistatérképet.

OKT50 - Bélapátfalvától Bánkútig

46. nap - 2011.07.29. - A hetedik szakasz ötödik napja
Kis öröm is öröm! Ma reggel nem esett induláskor… sem. Bélapátfalván begyűjtöttük a régi cementgyári vasúti megállónál a rajzos fémbélyegzőt, majd megtöltöttük ivóalkalmatosságainkat a Lóczy-forrásból. Elindultunk az OKT legeslegtöbb, 1119 méter szintemelkedésű szakaszára. Természetesen most is fölfelé, a katonasírokhoz.

OKT50 - Szarvaskőtől Bélapátfalváig

45. nap - 2011.07.28. - A hetedik szakasz negyedik napja
Reggel újabb csatlakozók érkeznek Szarvaskőre. Bartha Győző polgármester úr szívhez szóló szavakkal búcsúztatja a kis csapatot, közös fotózás, majd rajt…

OKT50 - Siroktól Szarvaskőig

44. nap - 2011.07.27. - A hetedik szakasz harmadik napja
Reggel hét körül ma is leszakadt az ég: dézsából az áldás. De odafönn figyelemmel kísérték a vándorcsapat útját, mert a siroki várnál már sütött a Nap.

Kaland 3 Keréken

Evobike körtúra
Július 17-én 2 szekszárdi fiú, a Kaland 3 Keréken Evobike körtúra csapatának tagjaként nekivágott hazánk megkerülésének. Céljuk, hogy a közel 4000 km-es Országos Kerékpáros Körtúrát 40 nap alatt teljesítsék.

OKT50 - Kékestetőtől Sirokig

43. nap - 2011.07.26. - A hetedik szakasz második napja
A mátrai "hullámvasutazásra" Kékestetőn, a szanatórium főbejárata előtt gyülekeztek a résztvevők. A 17 fős csapat Vörös Tamás túravezetővel az élen, szemerkélő esőben, nyolc óra után néhány perccel indult útnak.

 

OKT50 - Ágasvártól Kékestetőig

42. nap - 2011.07.25. - A hetedik szakasz első napja
Ágasváron a Nógrádi természetjárók a Heves megyeieknek adták át a túra vezetését. Előző nap Csávás István megyei elnök köszöntötte a Mátrába és Heves megyébe érkező kéktúrásokat. Reggel a kis csapatunk az esőfelhők leple alatt gyülekezett az Ágasvári Turistaház előtt az indulásra várva. A csomagok összekészítése, sátorbontás, pecsételés, „leltárfelvétel”, köszöntések, majd a fényképek elkészítése után jött a búcsúzás.

Túravezetői beszámoló az OKT50 V. szakaszáról

Piliscsaba és Nógrád között az Országos Kéken

Az V. szakasz túravezetőjeként készítem az MTSZ és a BTSSZ részére ezt a tájékoztatást a Piliscsaba - Nógrád közötti 120 km–es OKT 50 vándorlásról. Amit vállaltam, azt a legjobb tudásom szerint teljesítettem - és mindezt balesetmentesen.
 

OKT50 - Sámsonházától Ágasvárig

41. nap - 2011.07.24. - A hatodik szakasz hetedik napja
A Sámsonháza - Ágasvár szakasz 17 km-es távja nem tűnik túl soknak, de a több mint 800 méteres szintkülönbség azért komoly kihívás elé állította a túrázókat. A csapat Sámsonházáról  Mátraverebély – Szentkút felé vette az irányt, amely határainkon túl is ismert búcsújáró és kegyhely. Túrázóink megtekintették a két-tornyú barokk stílusú Nagyboldog Asszony templomot, amely 1970 óta bazilika minorként működik. Néhányan részt vettek a templom szentmiséjén is.

OKT50 - Hollókőtől Sámsonházáig

40. nap - 2011.07.23. - A hatodik szakasz hatodik napja
Hollókőn a polgármester búcsúztatta a Sámsonházára induló 50 fős csapatot, akiket már népes delegáció várt Alsótoldon a Bableves Csárdánál. Itt a Nógrád megyei természetjárók és a környék önkormányzatainak adományaiból egy emléktábla felavatására került sor, amely az Országos Kéktúra Jubileumi vándorlásának állít emléket.

OKT50 - Hollókő - pihenőnap

39. nap - 2011.07.22. - A hatodik szakasz ötödik napja
A pihenőnapon szabadprogram keretében többen megtekintették a falu nevezetességeit és a várat, de sokan a felszerelés rendbetételével, mosással, töltötték a nap jelentős részét. Este az önkormányzat és a nógrádi turisták a híres palóc („vasas”) szalonnasütésre hívták a csapatot, mikor is nem nyárson, hanem két fémlap között pirítják a szalonnát és csorgatják a zsírt az előre megpirított kenyerekre.

OKT50 - Terénytől Hollókőig

38. nap - 2011.07.21. - A hatodik szakasz negyedik napja
Terényből az országutat követve halad a kék jelzés egy jó darabig, aztán Cserhátsurány után fordul az erődbe, itt az emelkedőn egészen a piros jelzésig kaptattak fölfelé túrázóink, majd
Nógrádsipek felé vették az irányt.

OKT50 - Kétbodonytól Terényig

37. nap - 2011.07.20. - A hatodik szakasz harmadik napja
A Kétbodony – Terény közötti közel 20 km-es szakasznak 26 túrázónk vágott neki. A Cserhát turistaháztól indultak és egy jó kis kaptató után az egész hegység névadójának csúcsára, a Cserhát-tetőre értek.

OKT50 - Ősagárdtól Kétbodonyig

36. nap - 2011.07.19. - A hatodik szakasz második napja
Ősagárdról reggel 8.00 órakor indult 28 túrázó a Kétbodony felé vezető 20 km-es útra. Felsőpetényben – bár csak a kerítésen kívülről – megtekintették az Almássy kastélyt, ahol 1956-ban Mindszenthy Józsefet házi őrizetben tartották. Innen Alsópeténybe vezetett az útjuk, ahol megnézték a Werbőczy gúlát. A település birtokosan Werbőczy István földbirtokos volt, aki a legenda szerint itt írta híres törvénykönyvét, a hármas könyvet.

OKT50 - Nógrádtól Ősagárdig

35. nap - 2011.07.18. - A hatodik szakasz első napja
A Nógrád megyei szakasz első napján 32 túrázó indult el a nógrádi vasútállomásról, a helyi önkéntes tűzoltók szirénájának hangjára. Útjuk először a Nagy-kő-hegyre vezetett, majd a Lokomotív pihenőhely érintésével Katalinpusztára érkeztek. Itt Rockenbauer Pál kopjafájánál rövid megemlékezést és koszorúzást tartottak. Ezen a programon már több mint 50 főre nőtt a résztvevők száma.

Új Széchenyi Terv pályázat nyílt a hazai turizmus fejlesztéséért

Akár természetjáró eseményekkel is lehet pályázni
A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által meghirdetésre kerülő, igen népszerűnek ígérkező hazai forrású pályázat célja a belföldön megvalósuló nemzetközi és országos hatókörű, turisztikai vonzerővel bíró rendezvények támogatása.

Sajtómegjelenések az OKT50-ről

A Jubileumi Kéktúra Vándorlásról készült cikkek, videóriportok - FRISSÍTVE 2011.07.27.
Az OKT50 jubileumi Kéktúra vándorlásról készült cikkek, videók válogatása.

41.Nemzetközi és Országos Túrakerékpáros Találkozó

Folytatódik a bringások fesztiválja Békésen
A zord időjárás sem tántorította el a túrakerékpárosokat a programokon való részvételtől, a meg-meg újuló esők ellenére is indultak a túrák. A szervezők nem kis meglepetésére folyamatosan indultak a résztvevők, bár kisebb létszámban. Elmondható, hogy "őrültek", de vidámak....

OKT50 - Kisinóctól Nógrádig

34. nap - 2011.07.17. - Az ötödik szakasz hetedik napja
Kisinóc, reggel 6 óra: a társaság ébredezik. Van, aki korán szeretne indulni a mai napra jósolt nagy meleg, no meg az erős emelkedő miatt. Felállítjuk irodánkat a terasz előtt és kezdődik a munka. A társaság kisebb csoportokban vág neki a 21 km-es és 861 m-es szintkülönbségű útnak.

Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 170 regisztrált felhasználó
 • 2 480 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 2 esemény
 • 3 115 megjelent cikk, hír
 • 270 belső oldal
 • 2 286 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter