2022. november 30., szerda - András, Andor
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Kezdőlap
Magyar Természetjáró Szövetség

Archív cikkek

Az alábbi lista azokat a nyitólapon megjelent korábbi cikkeket tartalmazza, amelyek:

- régebben jelentek meg, bár tartalmuk még nem feltétlenül avult el,
- korábbi eseményt harangoznak be, ezért tartalmuk az esemény befejezése után már nem aktuális.

Ezeket a cikkeket archívként őrizzük meg, tartalmukat tovább nem frissítjük. Mindez nem jelenti azt, hogy cikkekben leírtak már biztosan nem igazak.


A BTSSZ a BNV-re költözik

Kiállítóként
 2011. október 19-23. között lesz a Budapesti Nemzetközi Vásár, melyen  szövetségünk is részt vesz. Lehetőségünk van  október 19-én,  a  szakmai napra  meghívni tagszervezeteink képviselőit ingyenes látogatásra, amelyhez az interneten lehet megrendelni az   ingyenes belépőt.
  
 

 

 

Kiemelt híreink

A TTT várja a jövő évi teljesítménytúrák adatait

Készül a Teljesítménytúra Naptár 2012
A Teljesítménytúrázók Társasága 2012-ben is megjelenteti rendszeres kiadványát, az éves Teljesítménytúra naptárat. A naptárba kerüléshez szükséges adatlapot elküldték email-ben a főrendezők illetve a rendezők részére.

Új kilátó a Badacsony hegyen

Szívet melengető panoráma a szerelmesek földjén!
FRISSÍTVE (2011.10.21.) Átadták az Országos Kéktúra útvonala mellett lévő kilátót a Badacsony tetején. Badacsonytomaj Város Önkormányzata az Új Magyarország Fejlesztési Terv Közép-Dunántúli Operatív Program támogatási rendszeréhez benyújtott „Egy jobb kilátásért! Új kilátó létesítése a Badacsony hegyen” című pályázata megvalósult.

Tájékozódási túraverseny - BTSSZ Diáktúra Biz.

Nagy-Szénás és környéke

A Budapesti Diáksport és a Budapesti Természetbarát Sportszövetség Diáktúra Bizottságai az esemény-naptárában szereplő Őszi tájékozódási túraverseny-t a Budai hegységben Nagykovácsi-

Nagy-szénás térségében 2011. október 15-én (szombaton) rendezi meg.
 

Természetjárók Napja 2011 - Képes beszámoló

Több száz résztvevő a hagyományos dobogókői rendezvényen
A Természetjáró Fesztiválok 2011 – 2012. rendezvénysorozatunkban három, nagy tömegeket megmozgató szabadidősport program megrendezését vállaltuk.
 
Ezek közül kettőt, a kisgyóni természetjáró találkozót és a hagyományos dobogókői Természetjárók Napját már nagy sikerrel lebonyolítottuk. A miskolci Népek Tavasza programot jövő év március 15-én, borsodi partnerszervezetünkkel közösen rendezzük meg.
 

BTSSZ "Rockenbauer Pál" Túravezetők Klubnap

2011 októberi klubnap
 

BTSSZ “Rockenbauer Pál” Budapesti Túravezetők Klubja meghív minden túravezetőt  2011. október   10-én hétfőn korábbi időpontban 16 órakor a Budapest V. Arany János utca 10. II.  emeleti Kodály teremben tartandó  Klubnapra.

 

Országos Kéktúra képekben

Megnyílt az OKT50 jubileumi vándorlás fotókiállítása - az MTSz székház épületében
A Magyar Természetbarát Szövetség központjában Duró Imre igazgató és Pusztay Sándor elnökhelyettes szeptember 20-án nyitotta meg azt a fotókiállítást, amelynek több mint harminc színes képe a június 14 - augusztus 13. között megrendezett OKT 50 Jubileumi Kéktúra Vándorlás legérdekesebb, legjellemzőbb pillanatait örökíti meg.

 

Túravezető képzés Tolna megyében

Ifjúsági és bronzjelvényes gyalogos szakágú túravezető képzés indul Tolnában
A Tolna Megyei Természetbarát Szövetség 2011. október 22-től középfokú (bronz- és ifjúsági jelvényes) túravezetői tanfolyamot hirdet gyalogos szakágban, ~50 km-es vonzáskörzetből jelentkezőknek hagyományos, azon túlról résztvevőknek levelező formában, melyre szeretettel és szakértelemmel várjuk minden érdeklődő turistatárs jelentkezését.

Kihelyezetett elnökségi ülés Kisgyónban

Fejér Megyei Természetbarát Találkozó
Szeptember 16 és 18. között került megrendezésre a Fejér Megyei Természetbarát Találkozó, amelynek programjába a Magyar Természetbarát Szövetség elnökségének soros ülését is beillesztettük.
 
A hagyományos természetbarát találkozót ez évben a Természetjáró Fesztiválok című programsorozat egyik állomásaként szervezete Fejér Megyei Természetbarát Szövetség és a Magyar Természetbarát Szövetség.
 

Kelet-magyar Természetbarát vezetők tanácskozása - Hajdúszoboszló

Kelet-magyar tanácskozás
Jó hangulatú megbeszélések, program-egyeztetések.

Beszámoló az NFI XXI. Kongresszusáról (Graz)

2011. szeptember 30. – október 2.
Utoljára 2008. szeptemberében ült össze a Nemzetközi Természetbarát Szövetség (NFI) Kongresszusa Liberecben. Az elmúlt három évben sok olyan kihívással kellett szembenézni az akkor megválasztott vezetőknek, amelyek alapvetően befolyásolták a nemzetközi szövetség működését. Az ezekre adott válaszok jelentek meg a XXI. Kongresszus programjában is, amelyen Pusztay Sándor elnökhelyettes és Duró Imre igazgató képviselte a Magyar Természetbarát Szövetséget B. Mezei Éva segítségével, aki egyben újságíróként is tudósított a rendezvényről.

Sikeres Világ Gyalogló Nap és IVV-túra Tatán

Október elseje
Ha október első szombatja, akkor Világ Gyalogló Nap és  IVV-túra Tatán immáron már 12.éve! A Tatai Polgármesteri Hivatal és a Megyei Természetbarát Szövetség közös túráján három távot is választhatott a 184/!/ jelentkező  az Edzőtábor főbejáratánál, 2km-5 km  és 10 km volt a kínálat. Jöttek szép számmal a túrázók az ország sok részéből, a családok, gyerekkocsisok is.

Turisztikai célpontok avatása Nógrádban

Elkészült a Katalinpusztai Kirándulóközpont és Erdei Iskola
Balla Mihály, parlamenti képviselő és Dr. Seregi János, a Magyar Fejlesztési Bank ügyvezető igazgatója adta át az Ipoly Erdő Zrt. több mint félmilliárd forintos turisztikai beruházásait szeptember 30-án délben Szendehely-Katalinpusztán.

Ismét Tatai Vadlúd Sokadalom

2011. november 25-26.
Tata neve jól ismert a magyarországi és nem túlzás a külföldi madármegfigyelők mind népesebb táborában. Az Öreg-tó, ez az alig 2 km2 felületű, mesterséges tó az őszi-téli időszakban olyan fantasztikus látványosságot kínál a természetkedvelőknek, amely méltán teszi világszerte híressé e tavat. Ez a látványosság pedig nem más, mint a vízimadarak, kiemelten a vadludak őszi-téli vonulása

XV. Erdők Hete 2011.

Rendezvénysorozat a magyar erdőkről
Az erdő és a fa nemzeti vagyon – mondta Zambó Péter, az Országos Erdészeti Egyesület elnöke Katalinpusztán, a XV. Erdők Hete rendezvénysorozat nyitányát jelentő ünnepségen. Az idei évben október 3-9. között országszerte több mint harminc helyszínen, erdész szakemberek segítségével ismerkedhetnek meg az érdeklődők a magyar erdők értékeivel és fenntartható használatuk lehetőségeivel.

Bronzjelvényes gyalogos és kerékpáros túravezetői tanfolyamok

A Fejér megyei Szövetség szervezésében, Székesfehérváron
A Fejér Megyei Természetbarát Szövetség és a Székesfehérvár Városi Természetbarát
Szövetség 2011. október 20-tól az alábbi túravezető képzést hirdeti meg levelező formában,
melyre szeretettel és szakértelemmel várjuk minden érdeklődő turistatárs jelentkezését.
 
Középfokú bronz jelvényes kerékpáros szakági túravezető
Középfokú bronz jelvényes gyalogos szakági túravezető

Hazajáró - új műsor turistáknak is

Duna TV – 2011. október 9. 12.50
2011. október 9-én a Duna TV-n egy új turisztikai magazinműsor első részét nézhetik meg az érdeklődők. A „Hazajáró” című műsor hétről-hétre bakancsot húz és nekiindul, hogy keresztül-kasul bebarangolja a Kárpát-medence varázslatos tájait és megismerje hazánk természeti- és kulturális értékeit, történelmi emlékeit és az ott élő emberek mindennapjait.

2012. évi védett napok, kiemelt rendezvények

Tagjaink figyelmébe
Az MTSz elnöksége jóváhagyta a 2012 évi védett napokat, a központi rendezvények időpontjait.

Közép-Magyarországi Természetbarát Konferencia - TT ülés

Kitörési Pontook és Paradigmaváltás
A BTSSZ 2011. október 4-én, kedden tartja a Közép-Magyarországi Természetbarát Konferenciát az aktuális Természetbarát Tanács üléssel egybekötve, a részletes  Meghívó is elolvasható.

A konferencián Győrfi Gyula az IFU Civil Számadó Szolgálat munkatársa "Kitörési pontok és Paradimaváltás" címmel tart előadást a civil szervezetek helyzetéről és lehetőségeiről.

A konferenciára meghívjuk a BTSSZ és PMTSz tagszervezeteinek képviselőit és minden érdeklődőt!

A BTSSZ Elnökének levele a BTSSZ tagszervezeti vezetőinek

Időszaki értesítő
 Tötössné Gados Zsuzsanna  elnök BTSSZ tagszervezetek vezetőinek  az alábbiakban olvasható levelet irta.

A levél fontos, közhasznú információkat tartalmaz a BTSSZ átszerveződésével kapcsolatban, valamint tagszervezetek feladatairól.

Kérjük olvassátok minél többen ezen fontos dokumentumot!

Barlangász emlékünnepet tartottak Bódvaszilason

Díszpolgárrá avatták Dr. Dénes Györgyöt, az MTSz barlangászainak vezetőjét
Két jeles eseményről is megemlékeztek az elmúlt időszakban Bódvaszilason:egyrészt 
100 éves az Alsóhegyi szervezett barlangkutatás, másrészt idén 50 éve tárták fel a Meteor-barlangot. Ez alkalomból rendeztek szakmai találkozót, illetve megnyitásra került egy állandó kiállítás.
 

Oktatási koncepció

Az MTSZ Oktatási és Képzési Bizottságának irányvonalai
 Tisztelt Sporttársak!

A Magyar Természetbarát Szövetség sok éve működő oktatási és képzési rendszerének egységesítésére és gondozására az MTSZ Elnöksége júniusi ülésén megbízott, hogy keltsem életre az MTSZ Oktatási és Képzési Bizottságát.

Ennek a vállalt feladatnak eleget téve, engedjétek meg, hogy röviden ismertessem elképzeléseimet a témával kapcsolatban.

 

Új turistaút Zalában

Keresztek Útja
  Közel egy évvel ezelőtt, egy októberi teljesítménytúráról hazafelé utazva hallottam először a Keresztek útjáról, akkor még mint névtelen ötletről. Nekem akkor még új volt, de túratársam, Pozsik Lajos tanár úr már mint életképes tervet említette. Eltelt pár hónap, és az elképzelésből csakhamar kiforrott, megvalósításra váró terv lett, amit egy tudatosan felépített komplett pályázati projektté állítottunk össze. Talán esetünkben is valahogy úgy történt mindez, ahogy egy filozófikus beállítottságú hegymászó, Reinhold Messner fogalmaz: „A ködös elképzelés és az idealista akarat előbb cselekvésre sarkall, majd konkrét tettekben valósul meg.”

Az útvonalat ábrázoló tábla
 
 

Megvásárolható az OKT50 Vándorlás Képes beszámolója

80 színes oldalon, több mint 1300 képpel a mellékelt DVD-n
A 2011-es év vitathatatlanul legsikeresebb eseménye az MTSz számára az OKT 50 Jubileumi Kéktúra Vándorlás. A 60 túranap alatt összesen mintegy 2000-en csatlakoztak az Országos Kéktúra bejárásához.

Ötödször koszorúztak magyar természetjárók Doberdón

Az értelmetlen háború áldozataira, köztük a magyarokra emlékeznek minden évben
A St. Michele-hegy neve Észak-Olaszországon kívül szinte senkinek nem mond semmit. Ahogy mégis ismerhetjük: Doberdó. Az első világháború olasz frontján itt volt a legnagyobb a magyar emberveszteség. Minden évben az egykor szembenálló felek közösen emlékeznek meg halottaikról, a hegyen. Jó lenne, ha minél több magyar túrázó értesülne erről a kegyeletteljes megemlékezésről, és látogatna el szeptember második vasárnapján erre a megható eseményre. A hely viszonylag közel van a magyar határhoz, kiadós hegyi túrákat lehet tenni az egykori hadszíntéren. Az alábbi beszámoló a 2011-es megemlékezést írja le.

 

Európai Madármegfigyelő Napok

2011. október 1-2.
Az Európai Madármegfigyelő Napok (EMN) programot a madártani szervezetek világszövetsége, a BirdLife International indította útjára 1992-ben. Az október első hétvégéjére meghirdetett rendezvény egyrészt európai szintű információgyűjtést tesz lehetővé az őszi madárvonulásról, másfelől az ingyenes országos eseményekkel sokakat szólíthatunk meg és csábíthatunk ki a szabadba. A program magyarországi koordinátora a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), mint a BirdLife International hazai képviselője.

A természetjárásról szól az Infó Rádió Barangoló című műsora

A hétvégén hallható az adás a főváros vételkörzetében
Eredetileg „csak” túraajánlónak indult az a beszélgetés, amely a szeptember 24-én, szombaton adásba kerülő Barangoló című műsorban hangzik el, de szóba kerültek a természetjárás aktuális kérdései is.
 

Erdőlátogatás korlátozása a Gemenc Zrt. területén

Szeptember 01.-től November 30.-ig terjedő tilalom
2011.09.01. - 2011.11.30- közötti időszakban minden nap délután 15:00-tól másnap délelőtt 09:00 közötti napszakban erdőlátogatási tilalmat rendel el.

Képes beszámoló az OKT50 Jubileumi Kéktúra Vándorlásról

A Természetjárók Napjára jelenik meg és Dobogókőn már megvásárolható lesz az új könyv
Az OKT 50 Jubileumi Kéktúra Vándorlás eseményeit, történéseit feldolgozó Képes beszámoló szeptember 24-én, Dobogókőn a Természetjárók Napján, kerül bemutatásra.

Európai Mobilitási Hét és autómentes nap

2011. szeptember 16-22.
Kedves Túratársak!
 
Különszámunkban a Mobilitás Heti rendezvényekből szemezgetünk, számos túra és teljesítménytúra programmal.
A vasúti kedvezményekről is írunk! (szept. 22-én forgalmi engedéllyel ingyen lehet utazni vasúton, és  több város tömegközlekedési eszközein.
Szept. 16-22 között pedig kerékpárt szállítani díjmentes jeggyel.)

Részletekért katt ide.

Európai Madármegfigyelő Napok

2011. október 1-2.
Az Európai Madármegfigyelő Napok (EMN) programot a madártani szervezetek világszövetsége, a BirdLife International indította útjára 1992-ben. Az október első hétvégéjére meghirdetett rendezvény európai szintű információgyűjtést tesz lehetővé az őszi madárvonulásról.

Írottkő Vándorlás

Nemzetközi túrahétvége a Kőszegi-hegységben
Az Alpannonia határon átnyúló együttműködés keretében háromnapos túraprogramot szerveznek a Köszegi-hegységben 2011. szeptember 16-18. között.

Igazgatói tájékoztató

A 2011. június 4. és szeptember 17. közötti időszakról
A szeptember 17-i elnökségi ülésre készített beszámoló.

Mobilitási HÉT 2011

"Közlekedj ökosan"

Európai Mobilitási Hét

 Az első autómentes napot 1997-ben rendezték meg Franciaországban, és 2000-ben nyilvánította az Európai Bizottság akkori környezetvédelmi biztosa, Margot Wallström az autómentes napot valódi európai kezdeményezéssé.
 

Erdőlátogatás korlátozása a Valkói Erdészet területén

Jelzett turistautakra nem vonatkozik!
A Pilisi Parkerdő Valkói Edészete korlázozza a kijelölt erdőterület látogatását 2011. szeptember 12-e és október 7-e között a vadászat miatt felmerülő fokozott balesetveszély elkerülése érdekében. Az erdő látogatásának tilalma a turistajelzéssel ellátott turistautakra nem vonatkozik.

Erdőlátogatás korlátozása a Zalaerdő Zrt. területén

Erdőlátogatás korlátozása vadászati tevékenység miatt.

A Zalaerdő Zrt. értesíti a lakosságot, hogy 2011. szeptember 1-30. időszakban, az üzemi vadászterületein intenzív vadászati tevékenységet folytat. A balesetek elkerülése és a vadászati jog zavartalan gyakorlásának biztosítása érdekében az 2009. évi XXXVll. Tv. –Erdőtörvény – 94. § (1-2) bekezdése alapján, mint erdőgazdálkodó és egyben vadászatra jogosult, az erdőterületek látogatását, a gyalogos- és járműforgalmat korlátozzuk.

2011. szeptember 1-től 2011. szeptember 30-ig naponta, délután 16:00 óra és reggel 8:00 óra közötti időszakokban az erdőn tartozkodni tilos.

Erdőlátogatás korlátozása a SEFAG Zrt. területén

A Nagybajomi Erdészet tájékoztatója

Tájékoztatom, hogy Erdészetünk területén vadgazdálkodást folytató vadásztársaságok a balesetmegelőzés érdekében, a vadászterületek látogathatóságát délelőtt 9 - délután 15 órák közötti időszakra korlátozták 2011. október 15.-ig.
 

Év Vidéke 2010/11

Rozsnyón zárult a kétéves programsorozat

A Szlovák Turista Klub 2011. szeptember 9-11. között, Rozsnyón és környékén rendezte meg a „Szlovák-Karszt – Aggteleki-karszt Év Vidéke 2010/11” záró rendezvényét, amelyen szövetségünket Szabó Imre elnök, Dr. Kovács Mátyás és Pusztay Sándor elnöhelyettesek, Duró Imre igazgató, Pálmai Vencel szakági titkár és Németh Imre a Természetvédelmi Bizottság elnöke képviselte.

Erdőlátogatás korlátozása a Somogyi-dombságban

Folyamatos vadászat

2011. szeptember 01.-től október 15.-ig erdőlátogatási korlátozást rendelt el a SEFAG Zrt. Szántódi Erdészete. 

Minden diák vizsgázni fog kerékpározásból

Példanélküli kezdeményezés a Bringasuli
Ebben a hónapban az országban elsőként Békés összes általános iskolájában beindul a
BringaSuli program. Ezt az akkreditált képzést a Magyar Kerékpáros Túrázók Szövetsége dolgozta ki, és a helyi pedagógusok segítségével épül be az oktatási rendszerbe.

A Gyermekvasút vendége

Ideiglenes szállásfoglaló
 Számos túra kiindulópontja vagy végpontja Normafa illetve sok kirándulót, sétálót vonz a Gyermekvasút. Ezen a hétvégén mi is elindultunk vonatozni, ám közben nem várt vendéggel találkoztunk

Ülésezett a Magyar Természetbarát Szövetség Ügyvezető Elnöksége

Áttekintették a szövetség programjait és gazdasági helyzetét
2011. szeptember 7-én ülésezett az MTSZ ügyvezető elnöksége. Az ülésen Bornemisza Miklós elnökhelyettes kivételével minden elnökségi tag megjelent. Így Szabó Imre elnök úr, Pusztay Sándor és dr. Kovács Mátyás elnökhelyettest, Kovács Tamás, Vajk Ödön és Baronek Jenő alelnököket, ifj. Farkas György meghívott vendéget, Duró Imre igazgatót és Kurucz Szilvia jegyzőkönyvvezetőt köszönthette az ülés megnyitásakor.

Tagszervezeteink adatfrissítése a honlapon

Várjuk tagjaink jelentkezését
Az idei nyáron két, kötelező gyakorlatát az MTSz központban töltő fiatal segítségével elkészült a tagszervezeteink listájának feltöltése a www.mtsz.org oldalra. A feltöltés során csak a legalapvetőbb adatok beírására került sor, többre nem. Több észrevétel is érkezett, hogy hibás adatok is felkerültek. Szeretnénk, ha minden tagszervezet maga tartaná karban a saját adatait, ehhez várjuk a további jelentkezőket. Az alábbi cikk ennek módját részletezi.
 

Természetjárók Napja

Ismét Dobogókőn
A Magyar Természetbarát Szövetség idén ismét Dobogókőn rendezi központi ünnepségét, a Természetjárók Napját, amelyre ezúton is mindenkit szeretettel meghívunk.

Múltunkból építkezve...

Heves Megye természetjárásának története
Fenti címmel a napokban jelent meg a Heves Megyei Természetbarát Szövetség kiadványa.
A kis könyvecske 1.500,-Ft-ért szerezhető be a Heves Megyei Természetbarát Szövetségnél.

Elérhetőségük: hmtsz@ektf.hu


Megemlékezés a mecseki János-kilátó 10 éves évfordulóján

10 éves a János-kilátó

Szeptemberben 10 éves az újból felépített János-kilátó a Mecsek-hegység Tubes csúcsán.

Hogyan kell forrást létesíteni?

Baumann József forrásépítő gyakorlatias összeállítása
A térképen csak egy kis jelkulcs mutatja a forrásokat, mégis milyen jól esik egy kemény túrán megmeríteni friss vízzel a kulacsainkat. Sok forrással találkozunk az erdeinkben, de vajon tudjuk-e hogyan kell elkészíteni, karbantartani egy ilyen létesítményt? Tudjuk-e azt, hogy egyszerű turistaként is kis munkával nagyon sokat tehetünk azért, hogy egy forrás még sokáig tiszta vizet adjon? Sokszor az is elég lenne, ha a felgyülemlett hordalékot kitakarítanánk a víz útjából. Erről is szól Baumann József képekkel illusztrált cikke, érdemes elolvasni.

Erdőlátogatás korlátozása a Bakonyban

Megkezdődött a vadászati szezon
A Veszprémi Naplóban több alkalmmal megjelent a HM VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. közleménye, miszerint a kezelésükben lévő erdőterületeken látogatási tilalmat rendelnek el 2011. szeptember 1.- október 15-e között.

Pontosabb információk érdekében levélben fordultunk a cég vezérigazgatójához. A válasz megérkezett, a csatolt dokumentumok között olvashatjátok.

Látogatási tilalom a barcsi erdőkben

Megkezdődött a vadászati szezon
Részleges erdőlátogatási tilalmat rendelt el az őszi vadászati szezon és balesetveszély miatt a SEFAG Zrt. Barcsi Erdészete.

Jelentős érdeklődés kísérte az OKT50 híreit

Többszázan kísérték figyelemmel a napi eseményeket
A nyári szünetben jól érzékelhetően kevesebben interneteznek. Ennek ellenére az MTSz idei nagyrendezvénye, az OKT50 Jubileumi Kéktúra Vándorlás jelentős érdeklődést tudott felmutatni. Napról napra bő kétszázan kísérték a csapat útját, és utólag is sokan olvassák a cikkeket, nézik végig a fotókat. A túra beharangozó cikkét tavaly december óta több mint 8500-an olvasták.

Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 170 regisztrált felhasználó
 • 2 480 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 2 esemény
 • 3 113 megjelent cikk, hír
 • 270 belső oldal
 • 2 286 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter