2023. február 08., szerda - Aranka
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Kezdőlap
Magyar Természetjáró Szövetség

Archív cikkek

Az alábbi lista azokat a nyitólapon megjelent korábbi cikkeket tartalmazza, amelyek:

- régebben jelentek meg, bár tartalmuk még nem feltétlenül avult el,
- korábbi eseményt harangoznak be, ezért tartalmuk az esemény befejezése után már nem aktuális.

Ezeket a cikkeket archívként őrizzük meg, tartalmukat tovább nem frissítjük. Mindez nem jelenti azt, hogy cikkekben leírtak már biztosan nem igazak.


DDK 2012 Vándorlás 8. nap

Abaliget - Nagymáté - Bakóca
 A ma reggeli heves zivatart követően 42 vándorló vágott neki a napi távnak
Kiemelt híreink

Fotópályázat a Vértes Erdőtől

Határidő: 2012 október 1.
A Vértesi Erdő Zrt. fotópályázatot hirdet KERESZTÉNY  KULTÚRTÖRTÉNETI  EMLÉKEINK  A VÉRTESBEN  címmel. A beküldött fotókból 2012. október 20-án nyílik kiállítás az oroszlányi MUNKÁS SZENT JÓZSEF katolikus templomban.

DDK 2012 Vándorlás 7. nap

A DDK vándorlás 7. napján a Fehér-kúti kulcsosházban eltöltött kellemes éjszaka után....
.....közel félszázan vágtunk neki a mai túranapnak. A két túravezető  Baumann József és Nagy Balázs vezetésével a reggeli eligazítás után vágott neki a csapat a mai 20 km–es távnak.

Turistamagazin - hibabejelentés

Nyomdai hiba az első számban
 A Turistamagazin szerkesztőségének közleménye a kuponokat érintő nyomdai hibáról

Változás az Országos Kéken

Ideiglenesen módosult a nyomvonal Csákányospusztán
Kisebb nyomvonal módosítás vált szükségessé a Vértesben, az OKT Birka Csárda és Csákányospuszta turistaház közötti szakaszán.
Az új területtulajdonos már évekkel ezelőtt megtiltotta az úton való közlekedést, amely nem csak a Kéktúrázókat súlytotta, hanem a turistaház normális kiszolgálását is.
Elkezdődött a hivatalos vita és egyezkedés, amelynek célja, az út használatára vonatkozó szolgalmi jog megszerzése.

DDK 2012 Vándorlás 7. nap

Fehér-kúti kulcsosház - Abaliget
 A mai napon Baumann József túravezető és 3 segítője vezette a 44 vándorlót Abaligeting

DDK 2012 Vándorlás 6. nap

Zobákpuszta - Fehér-kúti kulcsosház
 47 vándorlóval halad a mai nap túra, a túra vezetője a Baranyai Természetbarát Szövetség Elnöke, Tóth Klára

DDK 2012 Vándorlás 5. nap

Mecseknádasd - Zobákpuszta
 Gyorsjelentés:
Feketéné, Móró Erzsébet vezetésével 57 fő vágott neki  a távnak, amelyet estére sikeresen teljesítettek.

DDK 2012 Vándorlás 3. nap

Mórágy - Mecseknádasd
 50 regisztrált túrázóval teljesítették a Vándorok a szakaszt a Jakab páros vezetésével

Július 25 - 29, Mindszent, Hét Halász Háza

42. Országos és Nemzetközi Túrakerékpáros Találkozó
A CsmTSz és Mindszent város Önkormányzata az MKTSz támogatásával 2012. július 25 és 29 közt rendezi meg a túrakerékpárosok 42. találkozóját Mindszenten.

Kiírás:
innen letölthető

Online nevezés:
Ezen a linken


MEGJELENT A TURISTA MAGAZIN!

Az első saját szám
Mai naptól a fővárosban, holnaptól vidéken is elérhető a Magyar Természetjáró Szövetség gondozásában készülő, megújult Turista Magazin júliusi száma

Kattintás utén ízelítő a tartalmából:

DDK 2012 Vándorlás 2. nap

Sötétvölgy - Mórágy
50 regisztrált túrázóval és a szervezők lelkes csapatával a nagy meleg ellenére nekivágott a Vándorlás a második napnak. A magas átlaghőmérséklet nem volt semmiféle gond, a szervezők komoly hangsúlyt fektettek - és fektetnek - a kötelező napi folyadékpótlásra. A túrát Jakab Albert és Jakab Éva vezeti

DDK 2012 Vándorlás Első nap

Szekszárd - Sötétvölgy
 Tegnap 59 regisztrált túrázóval és 20 fő körüli kísérővel megkezdődött a Dél-Dunántúli Vándorlás. A túrázók az ünnepi köszöntő után, fél egykor kezdték meg az 561 km hosszú vándorlásukat, amely 32 napig tart. A vándorlást a megyei Természetbarát Szövetségek aktív segítséggel támogatják, így a kezdeti kilométereket és az első három nap szervezését a Tolna Megyei Természetbarát Szövetség irányítja, a túravezető Jakab Albert.

Megújult őrségi turistautak

Turistaút-felújítás hőségriadó idején
   A Hegyek Vándorai Turista Egyesület június 17-29. között rendezte az immáron hagyományos, kéthetes őrségi turistút-festő táborát. A táborközpont Szalafőn, az önkormányzati turistaszállón volt, melyet ebben az évben is térítésmentesen biztosítottak részünkre.
 

A méhek már nem jelentenek veszélyt az RP DDK útvonalán

A kaptárakat folyamatosan szedik össze a méhészek
Tegnap felröppent a hír, miszerint a RP DDK útvonalán méhek veszélyeztetik a haladást. A Somogy Megyei Természetbarát Szövetség feladatának érzi, hogy az ilyen és hasonló információkat kivizsgálja, és a szükséges intézkedéseket megtegye, ami tegnap az esti órákban meg is történt.

Nyári nyitvatartás

Az MTSZ Központ nyári nyitvatartása
Értesítjük tisztelt tagjainkat és az érdeklődőket, hogy a munkatársak nyári szabadságolása miatt 2012. július 1-től augusztus 31-ig az MTSZ Központban nem tartunk ügyeletet, így érdemi ügyéntézésre csak munkaidőben lesz lehetőség: hétfőtől csütörtökig 08,00 - 16,00 óráig, pénteken 08,00 -13,00 óráig.

Méhek az RP-DDK útvonalán

Simonfa és Ropoly között célszerű kerülni!
Több túrázó sporttárs is jelezte, hogy az RP-DDK és részben a DDP útvonalra méhészek települtek a Zselicben.
A közelmúlt tapasztalataiból okulva ezen a szakaszon óvatosan közlekedjetek és célszerűbb a kék kereszt és piros sáv útvonalon kikerülni a veszélyes szakaszt.
 

Június utolsó hétvégéjén rendeztük meg a Törökvári Napokat

Nyílt túrát és túraversenyt szerveztünk
Június utolsó hétvégéjén került megrendezésre a Baranyai-dombságban a Törökvári Napok rendezvénysorozat, melynek nyitó túrája Berkesdről a Liptódpusztai-völgyön át vezetett Máriakéméndre.
 

Csokonai nyomában

Csurgó - Ágneslak

Csurgó városnézés 2,5 km
Gyalogtúra: Iharos - Ágneslak - Pogányszentpéter 12.5 km 250 m

A Somogy Turistája túramozgalom része volt ez a szép , megyénk déli részére szervezett túra. A 10 fős csapatot Benedek Balázs vezette. Csurgói városnézés után nagyrészt jelzetlen utakon haladtunk Iharos községtől Ágneslakig, majd innen Pogányszentpéterre mentünk tovább. Utunk végén a régi, - zalai túrázók által kialakított - sárga és zöld sáv jelzést is érintettük egy szakaszon, hiszen a megyehatáron túráztunk. Nagy kiterjedésű bükk és fenyő erdők is találhatók erre, nagyon szép túraterep, kár hogy kevéssé ismert.

Csokonai Vitéz Mihály Református Gimnázium
 

Részletes történetét itt olvashatjátok.

Megújult az István-kút

Felújított forrás a Baranyai-dombságban
Megújult és eredeti állapotában látható az István-kút, mely a Baranyai-dombságban található Liptód és Máriakéménd között. A kút a Liptódpusztai-völgyben a sárga sáv jelzésű turistaúton érhető el.
 

Turistamagazin

Szerkesztői közlemény
 A Turistamagazin szerkesztőinek közleménye

Közhasznúsági jelentés 2011

háttéranyag
Az MTSZ éves Közhasznúsági jelentése

Somogyi barangolás

Tatárvár - Buzsák - Öreglak


Táv: 19 km Szint: 150 m

Ritkán járt útvonalon szervezte a Somogy Turistája és a Somogyi Várak túrasorozathoz kapcsolódó túráját a TTSE, Kardos Éva vezetésével, melyen 19 fő vett részt a 30 fokos kánikulában és nagyrészt végig nyílt terepen. Túránk tömegközlekedéssel - vonattal - könnyen elérhető hiszen a Kaposvár - Fonyód vonalon található. Jelzett turistautakat nem érintettünk így túravezetőnk helyismereteire illetve a turistautak.hu térképre támaszkodhattunk.

BUZSÁK
 
Ajánlom ezt a térséget és útvonalat a Balaton környékén nyaralóknak. Egy hűvösebb napon nagyon tartalmas programot csinálhatunk Buzsák környékén. Az általunk bejárt útvonal térképét a képek között megtaláljátok.


 
 

Június utolsó hétvégéjén kerül megrendezésre a Törökvári Napok

Ismerd meg a Baranya-dombságot!
Június utolsó hétvégéjén immár második alkalommal kerül megrendezésre a Baranyai-dombságban, Máriakéménden a Törökvári Napok. A rendezvényt a Mecsek Egyesület, a Baranyai Megyei Természetbarát Szövetség, a Tolna Megyei Termsézetbarát Szövetség, a Hétdomb Természetbarát Egyesület és a Máriakéméndi Önkormányzat rendezi.
 

Tisztújítás és Alapszabály módosítás Sz-Sz-B. Megyében

Megváltozott megyei szövetségünk neve
Új nélv, kibővített tartalom.

Nemzeti Parkok Hete 2012

Bódvaszilas - Aggtelek
 Az Országgyűlés az idei esztendőt a világörökség évének nyilvánította. Ennek jegyében június 15-én Bódvaszilason került megrendezésre egy ökoturisztikai- és természetvédelmi konferencia, ahol a világörökségi helyszínek turizmusáról értekeztek szakemberek, köztük Szövetségünk képviselője is.

Elnöki megbeszélés a megyei vezetőkkel

Kapcsolat új alapokon
Június 8-án, a Magyar Természetjáró Szövetség Elnöke kötetlen beszélgetésre hívta az MTSZ tagszervezeteinek megyei vezetőit.

Ügyeleti változás

Csütörtökönként az MTSZ-ben
 Felhívjuk a tisztelt érdeklődők figyelmét, hogy az MHSSZ belső munkarendjének átalakítása miatt 2012 június 1-től a Magyar Hegy és Sportmászó Szövetség nem tart hivatalos ügyfélfogadást a Magyar Természetjáró Szövetség irodájában. A szövetség ügyeleti rendjéről és annak helyszínéről, továbbá postacíméről az MHSSZ tud felvilágosítást adni.

Kávézz kerékpáron!

Kerékbár nyílik Zebegényben
Különleges kávé, finom szendvics, egy pohár jéghideg sör, csodálatos környezet és mindenekelőtt egy jó beszélgetés – mindez biciklinyeregből? Ha kíváncsiak vagytok, hol lehet ilyet tapasztalni, akkor július közepe felé pattanjatok nyeregbe és tekerjetek ki Zebegénybe, a Dunakanyar egyik legszebb településére!
Itt nyílik ugyanis a Kerékbár, amely a tőlünk nyugatabbra fekvő, az Eurovelo 6 kerékpárút biciklizéshez kapcsolódó vendéglátás egyik közkedvelt formáját igyekszik Magyarországon is meghonosítani.
 

Már csak 2 nap van hátra a korai nevezési határidő lejártáig!

Túrakerékpárosok 42. Országos Találkozója, Mindszent Hét Halász Háza
A CsmTSz és Mindszent város Önkormányzata az MKTSz támogatásával a Csongrád megyei szervezett természetjárás 100 éves évfordulóján 2012. július 25 és 29 közt rendezi meg a találkozót Mindszenten.

Kiírás:
innen letölthető

Nevezés:
Ezen a linken
 

A BARANYA MEGYEI BRONZ JELVÉNYES GYALOGOS TÚRAVEZETŐKÉPZÉS ZÁRÁSA

Januárban 28 lelkes turistatársunk jelentkezett......

........ a  Baranya Megyei Természetbarát Szövetség által 2011 decemberében meghirdetett gyalogos Bronz jelvényes túravezető képző tanfolyamra.

Kalmár László Emléktúra

Búcsúztatás után
   Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Kalmár László 2012. május 29-én életének 68. évében távozott közülünk.
 
   Hamvasztás utáni búcsúztatása 2012.június 22-én 11 óra 15 perckor lesz a Farkasréti temető központi ravatalozójában (1124 Bp.XII. Németvölgyi út 99.
A szertartáson egy szál virággal emlékezzünk túratársunkra.
 
 
   Utolsó útjára elkísérhetik mindazok, akik részt vesznek a család a túratársak, az ÁPISZ SE. Gyopár természetjáró szakosztálya és a BTSSZ, MTSZ által szervezett 2012.június 24-i emléktúrán.
 
   Találkozás: 9 órakor a Széll Kálmán téren a metro állomás előtt, vagy a Magaskő-Kőfejtőben lévő emlékhelyen 10 órakor.
Útvonal: KFKI buszvégállomás – Magaskő-Kőfejtő – Makkosmária – Budakeszi

Túravezetők: Dr. Balogh Istvánné, Vajda István, Telek György
 
   Kalmár Laci hamvai, kérésének megfelelően az erdőben kerülnek szétszórásra a 10 órakor kezdődő megemlékezés után.
Emléke szívünkben él tovább!
 
                                                                     
                                                                  A gyászoló család és természetbarát túratársai.
 

Emléktúra és megemlékezés

50 éve indult el TESZ első járőr csapata
   Az elmúlt évben ünnepeltük az Erdész - Vadász – Turista Találkozó eredményeként létrejött, a szervezett természetbarátok által működtetetett erdő- és természetvédelmi szolgálatának (TESZ) a megalakulását. Ez évben azt ünnepeljük, hogy a Meteor természetjárói 50 éve indultak el a Budapesti erdészet udvaráról Erdei  Szolgálatba. Ennek az eseménynek a méltó megünneplésére a jogutód Meteor TTE, valamint a BTSSz Természetvédelmi  és Természetismeretei Bizottsága és az ÁPISZ természetjárói 2012. június 2-ára  ünnepi túra és megemlékezés programot állítottak össze, melyre sok erdőt és természetet szerető és védő sporttárs érkezett.
 

Magosfa Alapítvány képzése

Ingyenes képzés civileknek
Hogyan monitorozzuk a turizmus hatásait természeti területeken?
(Ingyenes képzés civil környezet- és természetvédőknek)
 
   A Magosfa Alapítvány neves szakmai előadók bevonásával turizmus hatásainak terepi mérése címmel ingyenes képzést tart a Kismagos Környezeti Nevelési és Ökoturisztikai Központban. Várják azon érdeklődők (egyetemi hallgatók, természetjárók stb.) jelentkezését, akik szívesen elsajátítanák a monitorozási módszertant.

GYOT 2012 - Gyenesdiás

Komárom-Esztergom megyeiek a Gyalogos Találkozón
A Komárom-Esztergom Megyei Sportszövetségek Szövetségének Természetbarát Szövetsége is részt vett a XIX. Gyalogos Országos Találkozón Gyenesdiáson, melyet a helyi Forrásvíz Természetbarát Egyesület és az MTSZ szervezett.
 

Elkészült a lépcsősor a Templom-forráshoz

Falépcsők biztosítják a Máriakéménd közelében lévő forráshoz a lejutást
Elkészült a 26 lépcsőfokból álló lépcsősor a közelmúltban kiépített forráshoz.

GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI KERÉKPÁROS KÖRTÚRA

Új kerékpáros túramozgalom
A túramozgalom célja:
A túramozgalmak kedvelői számára lehetőséget biztosítani a rendszeres kerékpáros túrázásra, valamint Győr-Moson-Sopron megye kulturális és történelmi értékeinek megismerésére.

Geodéziai tornyok Magyarországon

Új jelvényszerző túramozgalom
A Hegyek Vándorai Turista Egyesület 2012. június 1-től új jelvényszerző túramozgalmat indít Geodéziai tornyok Magyarországon elnevezéssel.


 
Részletes kiírásért katt ide.

Láncfűrészes tájvédelem

Tarvágások a főváros tüdejében
Ha az ember beletekint a jelenleg érvényben lévő 2009. évi XXXVII. törvény az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról című joganyagba, akkor talál néhány szimpatikusnak tűnő célkitűzést. Ilyen például az, hogy a törvény kiemelten kíván hozzájárulni a klímaváltozás hatásainak csökkenteséhez, az ország környezeti állapotának javulásához, a felszíni és felszín alatti vizek védelméhez, az egészséges környezethez fűződő alapjog érvényesítéséhez.
 

Turistaszálló avatás

Új turistaszálló nyílt Csömödéren

2012 május 17-én került felavatásra a Zalaerdő Zrt. új közjóléti létesítménye, a Csömödéri kisvasút telephelyén kialakított turistaszálló.

Kerékpáros baleset a Visegrádi-hegységben

Újabb baleset a Pap-rét közelében
 
Május 20-án vasárnap újabb kerékpáros baleset történt a Visegrád mellett lévő Pap-rét közelében. Egy kerékpárost arccsonttöréssel, kéz és lábsérülésekkel szállított el a mentő. A biciklis túl gyorsan hajtott a lejtőn, így kicsúszott az útról. A 30 km/h-s sebességkorlát az erdészeti utakon a kerékpárosokra is vonatkozik.

Kalmár László elhunyt

1944-2012
Megrendülten tudatjuk, hogy Kalmár László a Magyar Természetbarát Szövetség egykori titkára, türelemmel viselt betegsége után 68 éves korában ma hajnalban elhunyt.
 

Túrakerékpárosok 42. Országos Találkozója

Mindszent, Hét Halász Háza, 2012.07.25-29.
 Jelentkezz 2012. június 15-ig és még mindig megspórolhatod a nevezési díj harmadát! Ráadásul ezzel a rendezőket is segíted, mert könnyebben tudnak tervezni.

Tiszavölgyi kalandtúra

Légy részese!
   Vár a varázslatos Szatmár és Bereg! A program Tiszabecsről, a Tisza túrák kiinduló állomásától indul. Találkozóhely és regisztráció az iskolánál. A túra útvonala középkori fazsindelyes templomok, a Móricz ház, a Turistvándi vizimalom mellett vezet el. Fogunk evezni a Túron, kalandpályát építünk a Tisza mellett. Kipróbáljuk a kenyérdagasztást, -sütést, fogunk gyümölcsöket válogatni és lekvárt főzni Szatmárcsekén, a felnőttek pálinkát, Panyolai Elixírt is tesztelhetnek Panyolán. Megkóstoljuk a szatmári szilvalekvárt,  az aszalt szilvát, a tiszaadonyi kecskesajtot, almás ételeket, de lesz kötött galuska leves és málékásás töltött káposzta is.
 

Szervezett túrák, teljesítménytúrák, túraversenyek a Bükkben

Változások várhatóak!
   A Bükk – természetjárás szempontjából – hazánk kiváló adottságú tája: változatos felszínformái, sokszínű élőhelyei, jelentős ősrégészeti, kultúrtörténeti értékei minden évszakban vonzzák a látogatókat, kirándulókat. Ők több mint 1500 km hosszúságú
turistaút-hálózatot találnak a hegységben.
   Évről évre növekszik a „teljesítménytúrák” és a különböző pontgyűjtő „túramozgalmak” népszerűsége, és ezzel a szervezett sportturisztikai rendezvényeken résztvevők száma. Kialakult egy teljesítménytúrázó látogatótípus, aki a távolság és a leküzdendő szintkülönbség mellett a természeti környezetet is kihívásnak tekinti és igyekszik részt venni minden „komoly” túrán. A szervezők pedig – lépést tartva az igényekkel – újabb és újabb extrém tartalmat is kínálnak.

Fokozott ellenőrzések a Bükkben

Fokozottan védett területek látogatásának szigorított ellenőrzése a Bükkben
    A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálata fokozottan védett természetvédelmi értékek megóvása érdekében 2012.03.05-06.30. között az alábbiak szerint és a következő helyszíneken kiemelten ellenőrzi a hatályos jogszabályok betartását a Pes-kő, Három-kő, Tar-kő, Köpüs-kő, illetve a Dédesi Kisvár-szikla fokozottan védett természeti területeken. A látogatók számára fenntartott terület határát szalagozással jelöljük.

Láss, Alkoss, Gyarapíts!

Akció a hüllőkért
A Lokomotív Turista Egyesület és a Varangy Akciócsoport Egyesület akciót hirdet a védett és veszélyeztetett kétéltűek és hüllők megismerésére, védelmére. Ezek a sokak szemében népszerűtlen állatok fokozott veszélyben vannak, aminek jelentős részben az emberi tevékenység az oka. Segíteni viszont csak úgy tudunk, ha az elterjedésükről többet tudunk, ehhez járul hozzá ez a program.

Új jelvényszerző túramozgalom

Széchenyi Zsigmond emlékhelyek
"Széchenyi Zsigmond emlékhelyek" felkeresése, műveinek népszerűsítése céljából a nagy vadász-író halálának 45. évfordulóján új túramozgalmat indított a Székesfehérvár Városi Természetbarát Szövetség.

Vigyázzunk természeti értékeinkre!

Kérés
Az utóbbi időszak kedvező időjárása sok embert csábított a szabadba. Több természetbarát rendezvény is volt a Budai-hegység Nagykovácsi, Solymár és Pilisszentiván közötti fokozottan védett Szénások Európa Diplomás területén. Szomorúan tapasztaltuk, hogy nem csak a kirándulók, hanem magukat természetbarátoknak tartó turisták is fittyet hányva a terület fokozott védelmére, önkényesen választott utakon túráztak. Sőt, a természetvédelmi őr udvarias kérésére is arrogánsan, felháborodottan reagáltak.

Túrakerékpárosok 42. Országos Találkozója

Mindszent, Hét Halász Háza, 2012.07.25-29.
Jelentkezz 2012. június 15-ig és még mindig megspórolhatod a nevezési díj harmadát!
Ráadásul ezzel a rendezőket is segíted, mert könnyebben tudnak tervezni.


Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 172 regisztrált felhasználó
 • 2 481 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 22 esemény
 • 3 133 megjelent cikk, hír
 • 270 belső oldal
 • 2 294 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter