2021. március 05., péntek - Adorján, Adrián
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Kezdőlap
Magyar Természetjáró Szövetség

Archív cikkek

Az alábbi lista azokat a nyitólapon megjelent korábbi cikkeket tartalmazza, amelyek:

- régebben jelentek meg, bár tartalmuk még nem feltétlenül avult el,
- korábbi eseményt harangoznak be, ezért tartalmuk az esemény befejezése után már nem aktuális.

Ezeket a cikkeket archívként őrizzük meg, tartalmukat tovább nem frissítjük. Mindez nem jelenti azt, hogy cikkekben leírtak már biztosan nem igazak.


Erdőlátogatás korlátozása a Valkói Erdészet területén

Jelzett turistautakra nem vonatkozik!
A Pilisi Parkerdő Valkói Edészete korlázozza a kijelölt erdőterület látogatását 2011. szeptember 12-e és október 7-e között a vadászat miatt felmerülő fokozott balesetveszély elkerülése érdekében. Az erdő látogatásának tilalma a turistajelzéssel ellátott turistautakra nem vonatkozik.
Kiemelt híreink

Erdőlátogatás korlátozása a Zalaerdő Zrt. területén

Erdőlátogatás korlátozása vadászati tevékenység miatt.

A Zalaerdő Zrt. értesíti a lakosságot, hogy 2011. szeptember 1-30. időszakban, az üzemi vadászterületein intenzív vadászati tevékenységet folytat. A balesetek elkerülése és a vadászati jog zavartalan gyakorlásának biztosítása érdekében az 2009. évi XXXVll. Tv. –Erdőtörvény – 94. § (1-2) bekezdése alapján, mint erdőgazdálkodó és egyben vadászatra jogosult, az erdőterületek látogatását, a gyalogos- és járműforgalmat korlátozzuk.

2011. szeptember 1-től 2011. szeptember 30-ig naponta, délután 16:00 óra és reggel 8:00 óra közötti időszakokban az erdőn tartozkodni tilos.

Erdőlátogatás korlátozása a SEFAG Zrt. területén

A Nagybajomi Erdészet tájékoztatója

Tájékoztatom, hogy Erdészetünk területén vadgazdálkodást folytató vadásztársaságok a balesetmegelőzés érdekében, a vadászterületek látogathatóságát délelőtt 9 - délután 15 órák közötti időszakra korlátozták 2011. október 15.-ig.
 

Év Vidéke 2010/11

Rozsnyón zárult a kétéves programsorozat

A Szlovák Turista Klub 2011. szeptember 9-11. között, Rozsnyón és környékén rendezte meg a „Szlovák-Karszt – Aggteleki-karszt Év Vidéke 2010/11” záró rendezvényét, amelyen szövetségünket Szabó Imre elnök, Dr. Kovács Mátyás és Pusztay Sándor elnöhelyettesek, Duró Imre igazgató, Pálmai Vencel szakági titkár és Németh Imre a Természetvédelmi Bizottság elnöke képviselte.

Erdőlátogatás korlátozása a Somogyi-dombságban

Folyamatos vadászat

2011. szeptember 01.-től október 15.-ig erdőlátogatási korlátozást rendelt el a SEFAG Zrt. Szántódi Erdészete. 

Minden diák vizsgázni fog kerékpározásból

Példanélküli kezdeményezés a Bringasuli
Ebben a hónapban az országban elsőként Békés összes általános iskolájában beindul a
BringaSuli program. Ezt az akkreditált képzést a Magyar Kerékpáros Túrázók Szövetsége dolgozta ki, és a helyi pedagógusok segítségével épül be az oktatási rendszerbe.

A Gyermekvasút vendége

Ideiglenes szállásfoglaló
 Számos túra kiindulópontja vagy végpontja Normafa illetve sok kirándulót, sétálót vonz a Gyermekvasút. Ezen a hétvégén mi is elindultunk vonatozni, ám közben nem várt vendéggel találkoztunk

Ülésezett a Magyar Természetbarát Szövetség Ügyvezető Elnöksége

Áttekintették a szövetség programjait és gazdasági helyzetét
2011. szeptember 7-én ülésezett az MTSZ ügyvezető elnöksége. Az ülésen Bornemisza Miklós elnökhelyettes kivételével minden elnökségi tag megjelent. Így Szabó Imre elnök úr, Pusztay Sándor és dr. Kovács Mátyás elnökhelyettest, Kovács Tamás, Vajk Ödön és Baronek Jenő alelnököket, ifj. Farkas György meghívott vendéget, Duró Imre igazgatót és Kurucz Szilvia jegyzőkönyvvezetőt köszönthette az ülés megnyitásakor.

Tagszervezeteink adatfrissítése a honlapon

Várjuk tagjaink jelentkezését
Az idei nyáron két, kötelező gyakorlatát az MTSz központban töltő fiatal segítségével elkészült a tagszervezeteink listájának feltöltése a www.mtsz.org oldalra. A feltöltés során csak a legalapvetőbb adatok beírására került sor, többre nem. Több észrevétel is érkezett, hogy hibás adatok is felkerültek. Szeretnénk, ha minden tagszervezet maga tartaná karban a saját adatait, ehhez várjuk a további jelentkezőket. Az alábbi cikk ennek módját részletezi.
 

Természetjárók Napja

Ismét Dobogókőn
A Magyar Természetbarát Szövetség idén ismét Dobogókőn rendezi központi ünnepségét, a Természetjárók Napját, amelyre ezúton is mindenkit szeretettel meghívunk.

Múltunkból építkezve...

Heves Megye természetjárásának története
Fenti címmel a napokban jelent meg a Heves Megyei Természetbarát Szövetség kiadványa.
A kis könyvecske 1.500,-Ft-ért szerezhető be a Heves Megyei Természetbarát Szövetségnél.

Elérhetőségük: hmtsz@ektf.hu


Megemlékezés a mecseki János-kilátó 10 éves évfordulóján

10 éves a János-kilátó

Szeptemberben 10 éves az újból felépített János-kilátó a Mecsek-hegység Tubes csúcsán.

Hogyan kell forrást létesíteni?

Baumann József forrásépítő gyakorlatias összeállítása
A térképen csak egy kis jelkulcs mutatja a forrásokat, mégis milyen jól esik egy kemény túrán megmeríteni friss vízzel a kulacsainkat. Sok forrással találkozunk az erdeinkben, de vajon tudjuk-e hogyan kell elkészíteni, karbantartani egy ilyen létesítményt? Tudjuk-e azt, hogy egyszerű turistaként is kis munkával nagyon sokat tehetünk azért, hogy egy forrás még sokáig tiszta vizet adjon? Sokszor az is elég lenne, ha a felgyülemlett hordalékot kitakarítanánk a víz útjából. Erről is szól Baumann József képekkel illusztrált cikke, érdemes elolvasni.

Erdőlátogatás korlátozása a Bakonyban

Megkezdődött a vadászati szezon
A Veszprémi Naplóban több alkalmmal megjelent a HM VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. közleménye, miszerint a kezelésükben lévő erdőterületeken látogatási tilalmat rendelnek el 2011. szeptember 1.- október 15-e között.

Pontosabb információk érdekében levélben fordultunk a cég vezérigazgatójához. A válasz megérkezett, a csatolt dokumentumok között olvashatjátok.

Látogatási tilalom a barcsi erdőkben

Megkezdődött a vadászati szezon
Részleges erdőlátogatási tilalmat rendelt el az őszi vadászati szezon és balesetveszély miatt a SEFAG Zrt. Barcsi Erdészete.

Jelentős érdeklődés kísérte az OKT50 híreit

Többszázan kísérték figyelemmel a napi eseményeket
A nyári szünetben jól érzékelhetően kevesebben interneteznek. Ennek ellenére az MTSz idei nagyrendezvénye, az OKT50 Jubileumi Kéktúra Vándorlás jelentős érdeklődést tudott felmutatni. Napról napra bő kétszázan kísérték a csapat útját, és utólag is sokan olvassák a cikkeket, nézik végig a fotókat. A túra beharangozó cikkét tavaly december óta több mint 8500-an olvasták.

Magyar vízitúrákat is vár 2012-es naptárába a Német Kenu Szövetség

Októberig kell megküldeni az előzetes kiírásokat, akár magyarul is
A magyar és német vízitúrázók együttműködésének jele, hogy a magyarországi vízitúrázók által szervezett túrák adatait is szeretettel várja a Német Kenu Szövetség (DKV) a 2012-es nyomtatott és internetes naptárába. Az adatokat folyamatosan várják, de a nyomtatott naptárba csak az október végéig beérkező események legfontosabb adatai kerülnek be.

Műemlékké nyilvánították a Veszprém-Bakonyszentlászló közötti vasútvonalat

Cuha-völgyi vasút
Műemlékké nyilvánították a Veszprém-Bakonyszentlászló közötti bakonyi vasútvonalat - tájékoztatta Berki Zoltán térképész, a Cuha-völgyi Bakonyvasút Szövetség ügyvivője kedden az MTI-t.

Felhívás

az Országos Kéktúrát teljesítettek részére
Kérjük azokat a túrázókat, akik az OKT 50 jubileumi túra keretében fejezték be az Országos Kéktúrát, hogy értékelés végett legkésőbb szeptember 5-ig adják le igazoló füzeteiket a Gyalogtúra Bizottságnak.
Részükre Dobogókőn, a Természetjárók Napján adjuk át a jelvényeket.
Fenti határidő után leadott füzetek esetében csak későbbi időpontban kerülnek kiadásra a jelvények.

Elszaporodtak a darazsak a főváros környéki erdőkben

Fokozottan ügyeljünk a darázscsípésre
Az idei nyár különösen kedvezett a darazsak zavartalan szaporodásának és fejlődésének, ezért a Pilisi Parkerdő Zrt. fokozott elővigyázatosságra kéri az erdei túrára indulókat.

Keresztek útja

Új turistaúttal gazdagodik a zalaegerszegi kistérség
A Zala Megyei Természetbarát Szövetség, mint a projektgazda a Göcsej SE, a Kandikó Klub és a Zalaegerszegi Kistérségi Társulás támogatásával egy 25 km-es hiánypótló jelzett turistautat alakított ki a Göcsej tájegységben.

Magyarországra ért az E4-et végigjáró turista

180 nap alatt Gibraltár mellől Budapestig
Alig egy héttel a Jubileumi Kéktúra Vándorlás végeztével egy újabb, a Kéktúrához köthető vándorlásról adhatunk hírt. John Hayes 55 éves korában jutott arra a nagy elhatározásra, hogy egyhuzamban, 180 nap alatt végiggyalogolja az E4 Európai hosszútávú vándorút jelenleg kiépített szakaszát Spanyolország déli részétől Budapestig.

Tűzgyújtási tilalom

Kijelölt helyen is TILOS a tűzgyujtás
Általános, országos tűzgyújtási tilalmat rendelt el hétfőtől az erdőkre, valamint azok határától számított kétszáz méteren belüli területre a vidékfejlesztési miniszter.

Konferencia a fenntartható fejlődésről

2011. szeptember 9. Rozsnyó Városháza, Szlovákia
Turizmus – Ifjúság – Jövő
A Gömör-Tornai térség fenntartható fejlődéséről
Kiállítással egybekötött kerekasztal-beszélgetés

A fenntartható fejlődésről szóló konferencia az Év vidéke 2010/2011 kampány ünnepélyes
befejezésének részét képezi, amely idegenforgalmi és kulturális műsorral mutatkozik be Rozsnyón szeptember 8.-11-e között.

OKT50 – Füzértől Hollóházáig

61. nap – 2011. 08. 13. A kilencedik szakasz hatodik napja
A vándorlás utolsó napján kissé mindenki mélabúsan eredt neki az utolsó kilométereknek, tudván, hogy vége van egy olyan túrának, ahol sok-sok élménnyel lettek gazdagabbak az őket körülvevő természettől és a sok segítőkész embertársunktól.

OKT50 – Bózsvától Füzérig

60. nap – 2011. 08. 12. A kilencedik szakasz ötödik napja
Mit mondjak: ez a szakasz sem arról híres, hogy sétaút lenne a turistáknak. A néhol nyakig érő csalán azonban nem vette el senki kedvét a túrától, és csodák-csodája szépen együtt haladt a csapat. Mire vége a vándorútnak, addigra egészen összekovácsolódik a társaság, annak ellenére, hogy mindig vannak új túrázók vagy visszatérők.

OKT50 – Rudabányácskától Bózsváig

59. nap – 2011. 08. 11. A kilencedik szakasz negyedik napja

A mai nap reggelén napsütéses időnk ígérkezett ismét. A csapatlétszám 43 fő lett, mivel az este folyamán és reggel sok új és visszatérő túrázó érkezett.OKT50 – Újhutától Rudabányácskáig

58. nap – 2011. 08. 10. A kilencedik szakasz harmadik napja
A csapat szállása Újhután volt, így reggel innen kapaszkodtunk fel a K jelzésre. Jött Eszkála, pecsételés, majd megkezdtük a vándorlást a Kecske-háton.

OKT50 – Mogyoróskától Újhutáig

57. nap – 2011. 08. 09. A kilencedik szakasz második napja
A zempléni szakasz második napjára kissé hűvös reggelen a tegnapival azonos létszámmal, 32 fővel vágtunk neki a Napkelte Vendégháztól.

2012-ben 4 darab négynapos hosszú hétvége lesz!

Jó hír a távolabbra túrázóknak - FRISSÍTVE!
Ha elfogadják a Nemzetgazdasági Minisztérium javaslaltát a jövő évi munkanap áthelyezésekről, akkor tavasszal és ősszel is 2-2 négynapos hosszú hétvége lesz. Ez jó hír a turistáknak, hiszen így távolabbi tájakra is lehet túrákat szervezni, külön szabadságolások nélkül.

A CIKK A VÉGLEGES, KIHIRDETETT ADATOKKAL FRISSÍTVE! - 2011. 10. 16.

OKT50 – Boldogkőváraljától Mogyoróskáig

56. nap – 2011. 08. 08. A kilencedik szakasz első napja
Nagyon jókedvű társasággal indultunk útra a IX. hét első napján. A végigvándorlók vidámak, mintha nem is nyolc hete lennének úton. Persze a Boldogkőváralján tartott bográcsozás is jótékony hatású volt kedélyekre.

OKT50 – Fancsaltól Boldogkőváraljáig

55. nap – 2011. 08. 07. A nyolcadik szakasz hetedik napja
Ezen a napon is jó időre ébredtünk, és új lendülettel vágtunk neki a hét és a hétvége sokak számára búcsúnapjának. Fancsaltól Abaújdevecserig kivételes módon együtt haladt az egész társaság, így lehetett érzékelni a tömeg mivoltát. Encsen feltöltöttük élelmiszerkészleteinket, majd az édesszájúak a vidék legjobb cukrászdájában élvezhették a megérdemelt falatokat, ahol még csatlakoztak hozzánk páran.

OKT50 – Irotától Fancsalig

54. nap – 2011. 08. 06. A nyolcadik szakasz hatodik napja
A mai napon is napsütéses időnek ígérkező reggelen kétfelé oszlottak a vándorlók. A csapatlétszám maradt, de néhány ember cserélődött, jöttek-mentek a két nap folyamán.

OKT50 – Bódvaszilastól Irotáig

53. nap – 2011. 08. 05. A nyolcadik szakasz ötödik napja
A híres-hírhedt csereháti szakasz első napjára meglepően nagy létszámú társaság gyűlt össze Bódvaszilason, hogy nekivágjon a karsztvidék után következő dimbes-dombos tájnak. A reggeli eligazításkor elhangzott tájékozódási nehézségekre utaló intelmekre viszont sajnos kevesen hallgattak a nap során.

Erdei gonosz festi le a turistajeleket

A Zalai Hírlap cikke
Nem csak a zalai természetjárók kedélyeit borzolja az az egyelőre ismeretlen elkövető, aki Valkonya és Borsfa között rendszeresen lefújja fekete festékkel a turista jelzéseket.

Sportcélú fejlesztések támogatására nyílt újabb pályázati lehetőség

A Dél-alföldi régió civil szervezetei számára
A Dél-alföldi régió lakosságának egészségtudatos életmódját támogató civil szervezeteknek nyílt pályázati lehetőség 456 millió forint keretösszeggel a Dél-alföldi Regionális Operatív Program „A régió lakosságának egészségtudatos életmódját támogató civil szervezetek infrastrukturális feltételeinek fejlesztése” című pályázati konstrukciójában.

OKT50 - Jósvafőtől Bódvaszilasig

52. nap - 2011.08.04. - A nyolcadik szakasz negyedik napja - KÉPEKKEL FRISSÍTVE!
Az előző napi pihenő után mindenki tele volt élménnyel. Sokan mentek barlanglátogatásra, egyöntetűen állították, hogy csodálatos volt a barlangi fényjáték, a zene, és persze a cseppkövek. Reggel 34-en indultunk útra.

OKT50 - Jósvafő (pihenőnap)

51. nap - 2011.08.03. - A nyolcadik szakasz harmadik napja
Az újabb pihenőnapon - elsősorban a jó időnek köszönhetően - ismét a felszerelések karbantartásának és a ruhaneműk mosásának jutott főszerep.

Zöld Forrás 2011 pályázat

Augusztus végéig lehet pályázni
A Vidékfejlesztési Minisztérium stratégiai társadalmi partnerei közreműködésével elkészítette a 2011-es Zöld Forrás Pályázati felhívást és mellékleteit. A forrásra a Nemzeti Környezetvédelmi Program céljai megvalósításában közreműködő közhasznú civil szervezetek pályázhatnak.

OKT50 - Zádorfalvától Jósvafőig

50. nap - 2011.08.02. - A nyolcadik szakasz második napja - KÉPEKKEL FRISSÍTVE
A szakasz második napján voltak, akik -sajnos, más dolgaik miatt- elhagytak bennünket, de helyettük jöttek újabb túrázók. Velük egy lelkes kutyus is, aki bizony mondhatom: igazán élvezte az utat. A túrázók már kevésbé; dagasztottuk a sarat rendesen. Nem beszélve az esőről, ami egészen Aggtelekig kitartott.

OKT50 - Putnoktól Zádorfalváig

49. nap - 2011.08.01. - A nyolcadik szakasz első napja - KÉPEKKEL FRISSÍTVE!
Az OKT50 csapata megérkezett Putnokra, Gömör kapujába. A bemutatkozás után átvettem a stafétát Marikától, a hevesi szakasz túravezetőjétől. Reggel 23-an indultunk a Szörnyű-völgy felé, utunkra.

Meghívó az OKT 50 záró rendezvényére

Hollóháza, augusztus 13. szombat

A Magyar Természetbarát Szövetség 50 évvel ez előtt vette át az Országos Kéktúra szervezését és irányítását a Lokomotív Turista Egyesülettől. Ebből az alkalomból 60 napos jubileumi vándorlást hirdettünk, amelynek záróünnepsége augusztus 13-án, szombaton 16 órakor kezdődik Hollóházán, a Fazekas Ház udvarán.
 

Pályázat: belföldi szálláshelyek és vízitúra táborhelyek kialakítása

Augusztus 31-ig lehet pályáznia NEMFI-nél
Pályázati felhívás az ifjúsági turizmus és természetjárás céljaira szolgáló belföldi szálláshelyek, különösen a vízitúra táborhelyek kialakításának és fejlesztésének támogatására.

OKT50 - Dédestapolcsánytól Putnokig

48. nap - 2011.07.31. - A hetedik szakasz hetedik napja - FRISSÍTVE!
Végre egy nap, amely nem esővel kezdődik! Miután elhagytuk kiváló szálláshelyünket, megkezdődött a hosszú aszfalttaposás… Vasárnap lévén csak egyetlen élelmiszerbolt volt nyitva a településen, itt a túrázók többsége feltöltötte készleteit, majd hosszú léptekkel megindultak a Lázbérci-víztározó irányába.

OKT50 - Bánkúttól Dédestapolcsányig

47. nap - 2011.07.30. - A hetedik szakasz hatodik napja - FRISSÍTVE
Esőisten egész éjjel siratott bennünket… Reggelre a Bükk alkirálya, a Bálvány palástot terített magára, de ezt nem bársonyból, hanem ködből szőtték az erdő tündérei. A csorgó-csöpögő idő ellenére vidáman gyülekezett a csapat indulásra a szálláshely társalkodójában, majd rutinból álltunk be a mindennapi fotózkodáshoz…

Felkerültek honlapunkra a baranyai jelvényszerző túramozgalmak

Baranyai túramozgalmak
A TÚRAMOZGALMAK  menübe felkerültek a Baranya megyében szervezetten meghirdetett túramozgalmak.

Elkészült az új Mecsek térkép

Már a boltokban is kapható az új Mecsek térkép
Kiadta a Cartographia Kft. az új Mecsek turistatérképet.

OKT50 - Bélapátfalvától Bánkútig

46. nap - 2011.07.29. - A hetedik szakasz ötödik napja
Kis öröm is öröm! Ma reggel nem esett induláskor… sem. Bélapátfalván begyűjtöttük a régi cementgyári vasúti megállónál a rajzos fémbélyegzőt, majd megtöltöttük ivóalkalmatosságainkat a Lóczy-forrásból. Elindultunk az OKT legeslegtöbb, 1119 méter szintemelkedésű szakaszára. Természetesen most is fölfelé, a katonasírokhoz.

OKT50 - Szarvaskőtől Bélapátfalváig

45. nap - 2011.07.28. - A hetedik szakasz negyedik napja
Reggel újabb csatlakozók érkeznek Szarvaskőre. Bartha Győző polgármester úr szívhez szóló szavakkal búcsúztatja a kis csapatot, közös fotózás, majd rajt…

OKT50 - Siroktól Szarvaskőig

44. nap - 2011.07.27. - A hetedik szakasz harmadik napja
Reggel hét körül ma is leszakadt az ég: dézsából az áldás. De odafönn figyelemmel kísérték a vándorcsapat útját, mert a siroki várnál már sütött a Nap.

Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 006 regisztrált felhasználó
 • 2 385 hírlevél előfizető
 • 343 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 138 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 7 esemény
 • 2 909 megjelent cikk, hír
 • 268 belső oldal
 • 2 227 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter