2022. szeptember 27., kedd - Adalbert
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Kezdőlap
Magyar Természetjáró Szövetség

Archív cikkek

Az alábbi lista azokat a nyitólapon megjelent korábbi cikkeket tartalmazza, amelyek:

- régebben jelentek meg, bár tartalmuk még nem feltétlenül avult el,
- korábbi eseményt harangoznak be, ezért tartalmuk az esemény befejezése után már nem aktuális.

Ezeket a cikkeket archívként őrizzük meg, tartalmukat tovább nem frissítjük. Mindez nem jelenti azt, hogy cikkekben leírtak már biztosan nem igazak.


Már csak 10 nap van hátra a legkedvezményesebb nevezési határidő lejártáig!

Túrakerékpárosok Országos Találkozója, Mindszent, 2012.július 25-29.
 Április 15-én jár le a legkedvezményesebb nevezési díj befizetési határideje a Túrakerékpárosok Országos Találkozójára. Nevezz korán! Túl azon, hogy ezzel sok pénzt spórolhatsz, nekünk rendezőknek is sokat segítesz a részletek tervezésében.
Kiemelt híreink

Somogy csúcsán

Barangolás Külső-Somogyban
A TTSE túrája ezúttal Külső-Somogyba, annak is a legmagasabb részére, a Somogy-csúcsát  hordozó gerincre vezetett, Benedek Balázs túravezetésével. A túra az egyesület Somogy Turistája túrasorozatának következő eseménye volt. 

Táv:18 km  Szint: 400 m
 
 

Országos gyalogos szakági értekezlet

Továbbra is Pálmai Vencel a szakági elnök
Március 31-én, szombaton tartotta a Gyalogtúra Bizottság a kibővített országos szakági értekezletét.

Az új alapszabály

A Közgyűlés elé kerülő szövegezéssel
 A 2012 március 24-én az Elnökségi ülés keretében az Elnöksége által elfogadott alapszabály.

Megjelent a Nemzeti Együttműködési Alap működési pályázata

Beadási határidők május 2-8 közt.
A Nemzeti Együttműködési Alap testületei 2012. március 29. napján tartott üléseiken döntöttek a működési pályázat kiírásáról.
 
A kiírás az alábbi linkre kattintva érhető el:

A pályázati adatlap a Wekerle Sándor Alapkezelő EPER rendszerében érhető el:

Útfestések a Villányi-hegységben

Új útjelzések Máriagyűd környékén
Minden év tavaszán a Tenkes teljesítménytúra előtti hetek a túra útvonalainak bejárásával telnek a Dráva TSE és a Tenkes TE túrázóinak.

Újra látogatható a Rám-szakadék

Egyelőre csak gyakorlott túrázóknak ajánlott!
Az elmúlt hetek tavaszi időjárásának köszönhetően újra járható a Rám-szakadék. Látogatása azonban csak gyakorlott túrázóknak ajánlott!

Betyárok nyomában

Visnye - Szilvásszentmárton

Táv: 12 km Szint: 200 m

A Zselic belső területére vezetett ezen a szép tavaszi napon a TTSE túrája Borsos Bandi vezetésével. Autóbusszal jutottunk el az indulási helyre - Visnyére, ahonnan a baranyai megyehatáron - de még Somogyban  lévő -  kis eldugott település Visnyeszéplak felé indultunk.

A fennsíkra vezető út gyorsan bemelegítette a csapatot aztán a Zselic egy nagyon szép részére érkeztünk. Hatalmas bükkök és tölgyek jelezték, hogy ez már az igazi betyáros terület a Zselic legsűrűbb rengetege.
 

Tengeri kajakozás az Adrián és a Balti-tengeren

Ott minden hullám más élményt nyújt
Tengerre (is) magyar!

Alapvető ismeretek kezdő vízitúrázóknak és éves vízitúra-naptár

Hasznos ismeretek az MTSz Vízitúra Bizottságától
Közeledik a nyár, amikor sokan szállnak vízre olyanok is, akik eddig csak a partról láttak evezős eszközt. A vízitúrázás gondolatával kacérkodóknak készített a Magyar Természetbarát Szövetség Vízitúra Bizottsága egy igen hasznos, gyakorlatias, mégis könnyen követhető leírást, amely a hazai vizekre vonatkozó legfontosabb ismereteket foglalja össze. Ezen felül érdemes megnézni a Vízitúra Bizottság 2012 évi programnaptárát, ahol több mint 50 „vizes” esemény közül lehet választani.

Tisztújítás Somogyban

Új elnökséget választottak
A Somogy Megyei Természetbarát Szövetség 2012. március 8-án tartotta tisztújító közgyűlését.

Rekord létszám Tatán

Tatán az IVV túrán ismét rekord született!
Tatán a Polgármesteri Hivatal és a Tatabányai Volán SE közösen rendezte meg a XIII. IVV túrát és 29.Tenyei László Emléktúrát.

10. Hétdomb túra

Hullámvasúton a város peremén


2012. március 15.-én a ragyogó tavaszi napsütésben több mint 70 fő vett részt a kaposvári METEOR TTE nyílt túráján.
A 10. alkalommal megrendezett túra útvonala a Zselic É-peremén, a 7 dombra települt Kaposvár ezen részének kulturális, szakrális és természeti értékeit is nagyszerűen bemutatja.

 

Új útjelző oszlopok kerültek felállításra a Baranyai-dombságban

Új útjelzők segítik a túrázók tájékozódását

Új fából készített tájbaillő útjelző oszlopok segítik a túrázók tájékozódását Máriakéménd és Liptód térségében. Az útjelző oszlopokat a Mecsek Egyesület állította, készítője pedig a Mecsekerdő Zrt. volt.
 

Elkészült a teljes lépcsősor a máriakéméndi Török-várnál

Kb. 270 lépcsőfok vezet fel a vár romjaihoz

A Mecsek Egyesület folytatta a tavalyi évben elkezdett lépcsősor felépítését a Baranyai-dombságban található Török-várnál.
 

Közmunkások takarítják az észak-magyarországi turistautakat

Félezer közmunkás dolgozik a turistautakon
Az országos közfoglalkoztatási programhoz kapcsolódva év végéig átlagosan 550 közmunkást alkalmaz a Mátra, a Bükk és a Heves-Borsodi dombvidék turistaútjainak takarítására az Egererdő Zrt. - tájékoztatta Urbán Pál, a társaság vezérigazgató-helyettese.

Újraindul a vízitúra-vezető képzés Békés megyében

Várják a jelentkezőket az április 13-i tanfolyamkezdésre
Több, mint 20 év után újraindul Békés megyében a vízitúra-vezető képzés. A Százlábú Egyesület és a Magyar Természetbarát Szövetség szervezésében induló tanfolyam elméleti- és gyakorlati képzésből, valamint elméleti- és gyakorlati vizsgából áll, melynek sikeres teljesítésével megszerezhető a Vízi Túravezetői Bizonyítvány.

Erdőlátogatás korlátozása a Valkói Erdészet területén

Tilos az agancsgyűjtés!
 A vadállomány zavarásának megelőzése érdekében tilos letérni a turistautakról a Valkói Erdészet területén a március 12-e és április 6-a közötti időszakban.
 A Pilisi Parkerdő Zrt. Valkói Erdészete, mint az állami erdő kezelője, a hatályos erdőtörvény értelmében korlátozza a Valkó, Gödöllő és Isaszeg között elterülő erdők látogatását.

Országos tűzgyújtási tilalom

Március 11-től átmenti időre nem lehet tüzet gyújtani
Általános tűzgyújtási tilalmat rendelt el a vidékfejlesztési miniszter 2012. március 11-től átmeneti időre – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája.

60 éves az Országos Kéktúra

Új jelvényszerző túramozgalom
A túramozgalom célja, hogy a turisták/természetbarátok az Országos Kéktúra tetszőleges 60 km-es szakaszának 60 óra alatt történő bejárásával emlékezzenek meg az Országos Kéktúra Lokomotív TE általi 1952-es meghirdetésének 60. évfordulójáról. A túramozgalomban résztvevők az OKT – egyénileg kiválasztott – 60 km-es szakaszának egyirányú, folyamatos bejárásával megismerhetik hazánk legszebb tájait, természeti értékeit, történelmi és kulturális emlékeit.

Döbbenetes!

Újra gyilkol a baltás!
A turista úthálózat jelzéseit barbár módon ismét lefaragja a baltásnak nevezett jelzésgyilkos.

Az elmúlt években is komoly károkat okozott, nemcsak a jelzésekben, a faállományban is.
Most újra kezdi.
A természetjárást segítő jelzéseket évente sok-sok munkaóra és anyagi ráfordítással nagyrészt társadalmi munkával tartják karban és újítják fel, vagy hozzák létre.
A Természetbarát szövetségek, egyesületek, és újabban a zarándok utakat létrehozó vallási közösségek önkéntes munkáját teszi tönkre ez az esztelen cselekedet. Nemcsak az erdő, a kiránduló, a természetjáró közösség is kárt szenved, hiszen a jelzések az ő segítségükre, eligazításukra létesülnek.

A további rongálások megakadályozására szükség van az elkövető megtalálására. Lehet, hogy Ő is segítségre szorul. Beteges dolog amit művel.
Kérjük segítségeteket! Aki információval tud szolgálni, netán fényképet küldeni, kérjük, tegye meg!
Önmagunkért, a természetért, mindnyájunkért.

Ünnepi nyitvatartás

Zárva lesz a szövetségi központ
Értesítjük tisztelt tagjainkat és az érdeklődőket, hogy a munkanap áthelyezések következtében 2012. március 15-18. között szövetségünk központja zárva lesz.

Az Országos Kéktúra meghirdetésének 60. évfordulóját ünnepelte a Lokomotív Turista Egyesület

Túramozgalom és emléktúra a jubileumi évben
A Lokomotív Turista Egyesület 2012. március 3-án a MÁV Keleti pályaudvari kultúrtermében Emléküléssel ünnepelte meg az Országos Kéktúra mozgalom meghirdetésének 60. évfordulóját. Az ünnepségen részt vett Szabó Imre, a Magyar Természetbarát Szövetség elnöke, Horváth Zoltán, az MTSZ Komárom megyei Bizottságának elnöke, Kovács Tamás, az MTSZ Kőbányai Bizottságának elnöke, Peták István, a Magyar Turista Egyesület elnöke, Pálmai Vencel az MTSZ Gyalogtúra Bizottságának elnöke és Mészáros János, a Téry Ödön Baráti Társaság elnöke. A vendégek között voltak: Papp János színművész, valamint többen a Másfél millió lépés c. filmsorozat készítői közül.

Természetvédelmi Vándorgyűlés Simonfán

2012. április 13-15. között
Természetvédelmi Vándorgyűlést rendez az Magyar Természetbarát Szövetség Természetvédelmi Bizottsága a Kaposvári Meteorral közösen Simonfán (Somogy megye), 2012. április 13-15. között.

Célunk egy hasznos találkozás, egy tartalmas hétvége eltöltése, hangos együttgondolkodás, feladataink, elképzeléseink pontosítása, a bizottság és egymás tevékenységének megismerése, szakmai továbbképzés…, mert a természetnek is szüksége van barátokra.

Tavaszváró nagytakarítás önkéntesekkel a Népligetben

Miénk a Park - 2012. március 31-én
A Főkert Nonprofit Zrt., valamint a BVK Holding Zrt. Tarlós István főpolgármester úr, valamint Dr. György István főpolgármester-helyettes úr részvételével közös, „Tavaszváró Nagytakarítást” szervez a Népligetben 2012. március 31-én, délelőtt 10 órától.

Felhívás a NEA programban való részvételre

Közeledik az NCA utódjaként emlegetett NEA beindítása
Az idő kevés, a tét viszont nagy!
A civil szervezetek a továbbiakban a Nemzeti Együttműködési Alap-hoz nyújthatnak be működésre pályázatot .
Mindenkinek saját jól felfogott érdeke, hogy résztvegyen az elektor és jelelölt állításban.

Részletek a csatolt állományokban tekinthetők meg.

Az év fája - Pokol-torka

Nyilt túra Felsőmocsolád - Kisbárapáti között

 
Az elmúlt hónapokban sok természetjáró és természeti értékeinket kedvelő érdeklődő kapcsolódott be az Év Fája verseny szavazásába,. Az összefogásnak köszönhetően a Felsőmocsolád közelében található  öreg hárs kapta meg a megtisztelő címet az európai versenyben.
A térség a természetjárók körében kevéssé ismert,  a DDP útvonala érinti a települést és a közelmultban új jelzések is készültek de a legendák kapcsán ismertté vált helyeket jelenleg is csak jelzetlen utakon lehet megközelíteni.  kedvcsinálóként álljon itt egy rövid beszámoló a 03.10.-i túránkról és látnivalóiról.

Legyél a segítőtársunk!

A Mecsek –hegységet járva szerencsére elég gyakran találkozunk forrásokkal, melyek hűsítő vize jólesik kirándulásaink során. A forrásokat gondos és szorgalmas erdőszerető emberek építették ki, hogy tiszta ivóvízhez jussanak.
Mecsekben több mint 250 kiépített forrás van, ami országos szinten jelentős előfordulásnak számít.
                                                                                                                                                                

Túravezetőképzés 2012.

Januárban 28 lelkes turistatársunk jelentkezett a Baranya Megyei Természetbarát Szövetség által tavaly év végén meghirdetett gyalogos Bronz jelvényes túravezető képző tanfolyamra.                                 

A csapatban az egyetemisták, az aktív dolgozók és a nyugdíjas korúak egyaránt képviseltetik magukat.

Gyalogtúrázók XIX. Országos Találkozója - Gyenesdiás

Elkészült a végleges kiírás
Az idei gyalogtúrázók országos találkozójának május 25-28. között, a Balaton parti Gyenesdiás ad otthont.
Mivel az idő igen előrehaladt, kérünk mindenkit időben intézze jelentkezését.
Szállásokat egyénileg kell foglalni, a kiírásban megadott helyen, illetve telefonszámon.

Tisztújító értekezletet tartottak a Komárom megyei Természetbarátok

A 2012.02.17-i megyei tisztújító értekezlet beszámolója
A Komárom-Esztergom Megyei Sportszövetségek Szövetsége Természetbarát Szövetségének 2011. évi beszámolója számos eredményről tudott beszámolni.

 

Ingyenes képzés a civil törvény változásaival kapcsolatban

Tájékoztató rendezvények országszerte
A Nemzeti Civil Alapprogram (NCA) és a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) jogszabályi környezetének módosulásához kapcsolódó, egységes és hatékony gyakorlati jogalkalmazást elősegítő országos képzési program” (ÁROP-2.2.10-10-2010-0001) keretében országszerte képzési napokat tart  Közigazgatási és Igazságügyi inisztérium valamint a Wekerle Sándor Alapkezelõ 2012. február 27 és 2012. március 14. között.

Alapszabály tervezet

Első körös vitaalap
A február 25-ei Rendkívüli közgyűlésen a tagok által is elfogadott megújulási koncepció végrehajthatóságának egyik eleme egy új alapszabály. A közgyűlésen kiosztott és itt közreadott példány vitaalap. Egy olyan váz, amire számos lényeges tartalmat még fel kell fűzni. Ezért kérjük, vegyetek részt a végleges szöveg kidolgozásában azzal, hogy észrevételeiteket megkülditek. 

Rendkívüli Közgyűlést tartott az MTSz

FRISSÍTVE! - Hivatalosan is elindult a Magyar Természetbarát Szövetség szervezet-átalakítási programja
2012. február 25-én és 26-án rendkívüli Közgyűlést, majd Elnök-főtitkári értekezletet tartott a Magyar Természetbarát Szövetség. A délelőtti közgyűlésen Szabó Imre elnök úr mutatta be az elmúlt hónapokban végzett előkészítő munkát, amelynek eredményeképpen – a közgyűlés jóváhagyása esetén – hivatalosan is elindulhat az MTSZ szervezet-átalakítási programja.

Balesetveszélyes a Rám-szakadék látogatása!

A Pilisi Parkerdő Zrt. felhívása
A tavaszi időjárás beköszönte ellenére a Rám-szakadékban még téli viszonyok uralkodnak. A Rám-szakadékban futó túraútvonal jelenleg még sok helyen jéggel borított. Látogatása nem ajánlott!

MEGJELENT!

Már kapható a teljesítménytúrák eseménynaptára
Megjelent a Teljesítménytúrák itthon és külföldön 2012 című kiadvány, amely az eddigieknél is több eseményt tartalamaz.

Erdőlátogatás korlátozása a Bakonyban

A HM Verga Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. felhívása
A HM VERGA ZRT., mint terület erdőgazdálkodója a 2009. évi XXXVII. törvény 94. §-a alapján átmenetileg korlátozni kívánja az üzemi vadászterületén lévő erdők látogatását 2012. február 24. - 2012. március 31. közötti időszakban. A korlátozás alól kivétel az Ámos-hegyi Pihenőerdő, az Alsóperei Arborétum és a területen lévő valamennyi kijelölt turistaút.

Elnök - Főtitkári értekezlet

Természetbarát Vezetők Tanácskozása és Továbbképzése
A február 25-i rendkívüli közgyűlést követően, szombaton délután 14 órakor kezdődik a hagyományos Elnök - Főtitkári értekezlet, avagy a Természetbarát Vezetők Országos Értekezlete és Továbbképzése.

Nyílt túra

"Rockenbauer Pál" Túravezetők Klubja
  BTSSZ “Rockenbauer Pál” Túravezetők Klubja
A BTSSZ Rockenbauer Pál Túravezetők  Klubja  2012. 02. 26-án, vasárnap tartja a Dr. Pászti Gyula emléktúrát

Védett marad az év madara

Egyeztettek a természetvédők és a vadászok
Pont került annak a hónapok óta tartó szakmai vitának a végére, amelyben a Vidékfejlesztési Minisztérium felkérésére a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) is részt vett. A vadászati és vadgazdálkodási szervezeteket is bevonó, többoldalú megállapodás alapján továbbra is védett faj marad az egerészölyv, a barna rétihéja, a héja, a holló, a vadgerle, a fenyőrigó, a fürj és a nyuszt, valamint természetvédelmi oltalom alá kerül a menyét.

Rendkívüli közgyűlés 2012. február 25.

A természetjárás tartalmi és formai megújítása

   A Magyar Természetbarát Szövetség Ügyvezető Elnökségének javaslatára a szervezet Elnöksége 2012. január 28-i rendkívüli ülésén úgy határozott, hogy 2012. február 25-re Rendkívüli Közgyűlést hív össze, amelyen napirendre tűzi „A természetjárás tartalmi és formai megújulása” című pontot.

    Ennek keretében a két előadó: Szabó Imre, a Magyar Természetbarát Szövetség elnöke és Garancsi István, a turizmus fejlesztéséért felelős Miniszterelnöki Megbízott bemutatja azt a koncepciót, amely a hazai természetjárás fejlesztésében kulcsszerepet szán az MTSz-nek, s egyben a szövetségen belül is komoly szervezet-átalakítási folyamatokat indít el.

    Az Ügyvezető Elnökség és az Elnökség abban a reményben terjeszti a fejlesztési elképzeléseket a Rendkívüli Közgyűlés elé, hogy az jóváhagyását adja a szervezet-átalakítási folyamat (több körös vita, alapszabály módosítás, tisztújítás) elindításához, amelynek eredményeként a 2012. május 12-i Közgyűlés, a beszámoló, a közhasznúsági jelentés és a 2012. évi költségvetés elfogadását követően, elfogadja új alapszabályát, majd megválasztja új tisztségviselőit.

    Az Elnökség döntésének megfelelően az Ügyvezető Elnökség 2012. február 25-i előrehozott ülésén megbízta az MTSz igazgatóját azzal, hogy - elsősorban Szabó Imre elnök úrnak, a rendkívüli elnökségi ülésen elhangzott tájékoztatójára építve - készítsen szerkesztett összefoglalót a Rendkívüli Közgyűlésre. Ez olvasható a következőkben.   

Hírek a Dél-Dunántúli Kéktúra Vándorlással kapcsolatban

Előjelentkezés, szállások, facebook
Folyamatosan zajlanak az előkészítő munkák a nyári Dél-Dunántúli Kéktúra Vándorlással kapcsolatban. Ideje volt egy cikkben összegyűjteni az eseményeket. Témák: előjelentkezés - változások, pontosítások - alternatív szálláshelyek - szórólap - DDK füzet - MTSz honlap - facebook - népszerűsítés - DDK fotók.

Tisza Regatta 200/48

Kihívás elé állítjuk a "vízi lovagokat"!
 

A rendezvény programja:

05. 25.(péntek)

Érkezés, tábornyitás, regisztráció

21:00-ig

05. 26.(szombat)

Regisztráció

A résztvevők köszöntése

Rajt

Kötelező pihenőhely: Tiszamogyorós

6:00 – 7:30

7:45

8:00

19:00 – 5:00

05. 27.

(vasárnap)

Rajt

5:00-tól

05. 28.(hétfő)

Érkezés a célba (Tokaj)

8:00-ig

Meghalt Bükiné Törő Ágnes

Ismét búcsúzunk
Meghalt Bükiné Törő Ágnes
             (1954-2012)
„HOMO PROPONIT, DEUS DISPONIT” szól a latin mondás!
 

A turistautak igen, a szánkópálya továbbra sem használható Mátraházán

Erdészeti munkálatok a Mátrában
A mátraházai szánkópálya környékén befejeződött a fakitermelés, viszont a jelenleg zajló vágástakarítás miatt a terület továbbra is balesetveszélyes. Ezért a szánkópálya továbbra sem használható, a turistautakon pedig kérjük, hogy fokozott figyelemmel közlekedjenek. A munkák idején a turistautakról letérni tilos.

Túravezető tanfolyam Hajdú-Bihar megyében

Képzés Debrecenben
A Navigátor Debreceni Túra Klub és a Hajdú-Bihar Megyei Természetjáró Szövetség Középfokú (Bronzjelvényes) gyalogos túravezetői, illetve ezzel párhuzamosan tájékozódási tanfolyamot indít 2012. február 15. és május 12-13 között.

Túrakerékpárosok 42. Országos Találkozója

Mindszent, Hét Halász Háza, 2012.07.25-29.
Regisztrálj korán, jelentős kedvezménnyel a találkozóra!!!

Sporttörténeti támogatói szerződések a Gerecse 50 túra rendezőivel

A Decathlon és a megyei Önkormányzat is támogatja a nagymúltú rendezvényt
Harminc év után (!) sporttörténeti támogató szerződések aláírására került sor Tatabányán 2012. február 9-én. A Komárom-Esztergom Megyei Sportszövetségek Szövetségének tagszervezete a Megyei Természetbarát Szövetség,  idén 31. éve rendezi meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát, melyen már 49.469-en indultak és 46.056-an teljesítették is. Évtizedek óta mindent megtettek a szervezők, hogy névszponzort szerezzenek az ország első 50 km-es túrájának, de eddig nem sikerült.

Közgyűlést tartunk szombaton!

Kedves Természetbarátok, Sporttársak!
Értesítünk mindenkit, hogy a Baranya Megyei Természetbarát Szövetség - a 2011-es év munkáját értékelő, lezáró - közgyűlése 2012. február 11-én, szombaton 8.30 órakor kezdődik a Szivárvány Gyermekház (Pécs, Veress Endre u. 6.)  tanácskozó termében.

TÉLI SÓÚT

Látássérült teljesítménytúrázók is megcsinálták!
Az internetes fórumokat olvasgatva találtam rá erre a nagyszerű kezdeményezésre, melyhez máris több természetjáró csatlakozott.
A LÁSS Egyesület (Látássérültek Szabadidős Sportegyesülete)  több tagja vett részt a  Tápiószelei Természetbarát Klub által rendezett teljesítménytúrán és sikeresen teljesítette a zord időjárás ellenére is a túra 33 km-es távját.
Két  kísérőnek jelentkező sporttárs beszámolóját szeretném figyelmetekbe ajánlani, hogy ha tehetitek az általatok szervezett túrákon hasonlóan kedvező feltételekkel támogassátok a látássérült sporttársak részvételét.
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 170 regisztrált felhasználó
 • 2 479 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 6 esemény
 • 3 103 megjelent cikk, hír
 • 270 belső oldal
 • 2 286 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter