2019. június 16., vasárnap - Jusztin
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Kezdőlap
Magyar Természetjáró Szövetség

Archív cikkek

Az alábbi lista azokat a nyitólapon megjelent korábbi cikkeket tartalmazza, amelyek:

- régebben jelentek meg, bár tartalmuk még nem feltétlenül avult el,
- korábbi eseményt harangoznak be, ezért tartalmuk az esemény befejezése után már nem aktuális.

Ezeket a cikkeket archívként őrizzük meg, tartalmukat tovább nem frissítjük. Mindez nem jelenti azt, hogy cikkekben leírtak már biztosan nem igazak.


Tájékoztató az Ügyvezető Elnökség üléséről

A 2011. március 2-i ülés
2011. március 2-án ülésezett a Magyar Természetbarát Szövetség ügyvezető elnöksége. Az ülésen részt vett Szabó Imre elnök, Vajk Ödön, Baronek Jenő és Kovács Tamás alenök, Pusztay Sándor és dr. Kovács Mátyás elnökhelyettes, valamint Duró Imre igazgató, Pálmai Vencel szakági titkár, ifj. Farkas György meghívott vendég és Kurucz Szilvia jegyzőkönyvvezető. Bornemisza Miklós elnökhelyettes nem vett részt az ülésen.
Kiemelt híreink

A Magyar Szabadidősport Szövetség konferenciája Bakonybélben

Huszadszor a szabadidősport feladatairól és lehetőségeiről
A Bakonybélben megtartott két napos konferencia, egyúttal képzési célokat szolgáló rendezvény az e területen dolgozó szakemberek számára megkerülhetetlen információforrásként szolgált.

Hozzájárult ahhoz, hogy a Szövetség kapcsolatot építsen az egészséges életmódban érintett kormányzati szervekkel, emellett javítsa a szabadidősportban érintettek érdekében kifejtett érdekérvényesítés hatékonyságát is.

Nordic Walking Kőbányán

Hasznos az új mozgásforma
Az utóbbi években a természetet járva gyakran találkozhatunk két bottal gyalogló emberekkel. Nálunk is kezd meghonosodni a Nordic Walking magyarul Északi gyaloglás, az   új komplex testedzési forma. Mit is jelent ezen új fogalom? Két speciális bottal gyalogolnak az emberek a természetben, vagy a városok parkjaiban.
 

RAJTHELY ÉS ÚTVONAL MÓDOSULÁS !!!

A NÉPEK TAVASZA TELJESÍTMÉNYTÚRÁN
Bükk hegység
2011. március 15.

Értesítjük minden kedves teljesítménytúrázó érdeklődőnket, hogy természetvédelmi okok miatt a Népek tavasza 15 km-es táv rajthelye és az útvonal Őrvény-kőig tartó szakaszának vezetése megváltozott.

Polgári természetőrök értekezlete Borsodban

Bekapcsolódnak a fokozottan védett területek kiemelt ellenőrzésébe
2011. március 1-én a B-A-Z Megyei Természetjáró Szövetség polgári természetőrei a Bükki Nemzeti Park kezdeményezésére értekezletet tartottak.
 


"Bőköz - Borókás" vándortábor

Gyalog, kerékpárral, busszal
Gyalogtúrával, kerékpártúrával és volánbusszal kombinált útvonal a Dráva-medencében: Kémestől - Barcsig.
Teljesíthető 8 nap alatt, négy szálláshellyel, 125 km hosszan.
Mindez 19.900,-Ft
A csoportok létszáma: minimum 10 fő - maximum 20 fő.
Jelentkezési határidő: 2011. április 18.

Befejeződött az MTSZ székház felújítása

Átadási ünnepség márciusban
Közel 6 millió forintba került az MTSZ Bajcsy-Zsilinky úti székházának felújítása, amelynek munkálatai a héten fejeződtek be.

Átadási ünnepségre márciusban kerül sor.

Mint az köztudott, szövetségünk a tulajdonában lévő ingatlant az Osztrák Intézet Budapest Nonprofit Kft.- nek adta hosszútávú bérleménybe, amely a felújítási költségeket is vállalta.

Aranyjelvényes túravezetők találkozója

Aranyjelvényes Túravezetők Klubja tagjainak találkozója
Tavaly novemberben lett volna esedékes ez a találkozó. A szövetségi központ akkori költözése miatt azonban erre csak 2011. február 19-én került sor, az angyalföldi Bánki Donát Szakiskola nagytermében.
 

Természetvédelmi Szakmai Napok

Vándorgyűlés az MTSZ Természetvédelmi Bizottsága rendezésében
Természetvédelmi Szakmai Napok rendezvényre, a már hagyományos Vándorgyűlésünkre hívunk és várunk minden Természetvédő Természetbarát megyei és kerületi képviselőt, természetvédelmi szakosztályok, szervezetek vezetőit és Budapesti Természetbarátokat.

Az EWV elnöke az MTSZ központjában

Lis Nielsen látogatása
Baráti hangulatú, szakmai beszélgetésre került sor február 21-én, Lis Nielsen, az EWV (Europaische Wandervereinigung) elnök asszonya, valamint az MTSz elnöksége között. Az Európai Unió tagállamai sportvezetőinek tanácskozására hazánkba érkezett dán sportvezetővel, Szabó Imre elnök, Duró Imre igazgató, Pusztay Sándor és Kovács Mátyás elnökhelyettesek, Kovács Tamás alelnök, Pálmai Vencel a gyalogos túrabizottság vezetője valamint a külügyi kapcsolatokért felelős Thuróczy Lajos és Trischler Ferenc találkozott.
 

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság 2011.02.18.-i közleménye

Bükkben gyalogtúrázók figyelmébe
A látogatás kiemelt ellenőrzése egyes fokozottan védett területeinken
A Pes-kő, Három-kő, Tar-kő, Dédesi Kisvár-szikla fokozottan védett területein a turistautakról letérni tilos, és a szabályok betartását a Természetvédelmi Őrszolgálat a 2011.02.20. és 2011.06.31. közötti időszakban kiemelten ellenőrzi.

Pilisi Parkerdő ZRT. információja

Kerékpárosok és kirándulók figyelmébe!
Kerékpárosok és kirándulók figyelmébe!
2011.02.11. 13:05
Továbbra is fokozott figyelemmel kell közlekedni a Pilisi Parkerdő területén kerékpározásra kijelölt erdei utakon. A jó időben nyeregbe pattanóknak minden útszakaszon számítaniuk kell a fűtési szezonban elsősorban tűzifát szállító teherautók forgalmára, 
 
Bálint-napon születtek a Budakeszi Vadaspark első vadmalacai
2011.02.15. 09:55
Hat vadmalac született Bálint-napon a Budakeszi Vadasparkban.A Pilisi Parkerdő természetes erdőterületén is most születnek a vadmalacok, majd tavasz folyamán az őzgidák, akik védelme érdekében ebben az időszakban különösen fontos az erdőben a kutyákat pórázon sétáltatni.
 
Mindegyik hír részletesebben olvasható a      honlapon.http://www.parkerdo.hu/index.php

Pályázat tanösvények építésére, felújítására és fenntartására

A Zöld Iránytű Alapítvány felhívása
Vissza nem térítendő támogatás igényelhető természetes élőhelyek, védett természeti értékek bemutatását célzó tanösvények felújítására, kiépítésére és fenntartására Magyarország egész területén. Jelentkezési határidő: 2011. április 12.

Országos Kéktúra 50

Előjelentkezés a vándorlásra
A Magyar Természetbarát Szövetség 1961-ben vette át az Országos Kéktúra mozgalom szervezését, irányítását.
Ennek emlékére a szövetség elnöksége úgy döntött, 2011. június 13. és augusztus 14. között OKT 50 elnevezéssel jubileumi vándorlást hirdet a „nagy kék út”- on.

A szervezéshez és lebonyolításhoz kérte a tagszervezetek, túravezetők segítségét és várja a vándorláshoz csatlakozni szándékozó túrázókat.

A jubileumi vándorlás tábornyitása a Sopronban megrendezésre kerülő Gyalogtúrázók XVIII. Országos Találkozóját követően, 2011. június 13-án 16 órakor lesz Kőszegen.

Az ünnepélyes indításra másnap, 2011. június 14-én 12 órakor kerül sor az Írott-kői kilátónál.

Gyalogtúrázók XVIII. Országos Találkozója

Sopronban találkoznak a gyalogos természetjárók


2011-ben Sopron ad otthont a gyalogtúrázók országos találkozójának, immáron második alkalommal.

A rendezvény fő szervezője a Sopron Városi Természetbarát Bizottság, amely hathatós segítséget kapott a város Sporthivatalától.

Az elmúlt évekhez hasonlóan, most is számtalan program színesíti a kínálatot, így mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbb turista eseményt.

Megújult az esztergomi Vaskapu Turistaház kilátója

A kilátóból pazar panorámát élvezhetünk
Az elmúlt hetekben ács szakemberek dolgoztak azon, hogy a Pilisi Parkerdő Zrt. tulajdonában lévő Vaskapu Turistaház kilátója a tavasz beköszöntére megújult állapotban várja a kirándulókat. Közben az erdőgazdaság több lehetséges partnerrel is tárgyalást folytat, hogy még az idei évben ismét turistaházként üzemelhessen az épület. 

2011 - jelentős áresés a barlangi belépőkben

A 25 éves Aggteleki Nemzeti Park 2011-ben jelentősen csökkenti a barlangbelépők árát!
Az intézkedéstől azt remélik, hogy így többek számára válnak hozzáférhetővé a hazánk legszebb természeti értékei közé tartozó barlangok.
A belépők mellett a az ANP szálláshelyeit igénybe vevő látogatók, speciális túrák vendégei további kedvezményben részesülnek.

Megtartotta közgyűlését a Baranya Megyei Természetbarát Szövetség

Értékeltük a 2010-es évet
A BMTSZ 2011 febrár 12-én a Szivárvány Gyermekházban tartotta éves rendes közgyűlését. A napirendek elfogadása és a költségvetési beszámoló mellett érdekes és színes beszámolót hallhattak a megjelentek a 2010-es szövetségi munkáról. A szakosztályok beszámolóiból kiderült, hogy nagyon színes, programokkal teli, tartalmas évet zárt szövetségünk. A technikai munkák mellett a 2011-es tervek is szóba kerültek, majd sor került az új titkár megválasztására. A jelölőbizottság két jelöltet állított, Baumann Józsefné és Pál Krisztina személyében. A titkos szavazással Pál Krisztinát választották titkárnak. A közgyűlés végén sor került a kitűntetések, oklevelek és az Aranybakancs díjak átadására. Ezt követően állófogadásra került sor, kötetlen beszélgetés keretében.
 

Kérdőív tagszervezeteink vezetőinek

Kérjük minél többen töltsétek ki
A TÁMOP egyik pályázata, az Érdekképviseleti szervezetek kapacitásainak fejlesztése keretében készült az alábbi kérdőív.

Az MTSZ szervezeteinek érdekképviseleti és kooperációs technikái kérdőív
http://kerdoivem.hu/kerdoiv/408175398/

Környezetvédelmi témájú képzés Berlinben

GreenGames fiatal természetbarátoknak
Az International Young Naturedriends egy nemzetközi szervezet, amely kapcsolatot teremt Európa szerte a fiatal természetbarátok és helyi csoportjaik, szervezeteik között (http://www2.iynf.org).

Ennek keretében tréningeket,  táborokat, csereprogramokat is szervezünk természetvédelem, fenntartható életmód, outdoor oktatás, sport, amatőr művészet témáival kapcsolatban. Fő értékeik az egyenlőség, szolidaritás, fenntarthatóság, a természet szeretete és törődés vele.

Dunán-innen Dunán-túl teljesítménytúra 2011.

Március 5-én Kulcs községből
A Dunaújvárosi Pentele Természetjáró Egyesület március 5.-én immár ötödik alkalommal rendezi meg teljesítménytúráját Kulcs Vízifogadó és Dunavecse között. A túra egyik érdekessége, hogy a leghosszabb 50 km-es táv egyedülállóan az országban, keresztül halad a Dunán.

Tájak, bólyák, versenyek

Megjelent Horváth T. Csaba könyve
Tájak, bóják, versenyek címmel megjelent a természetjáró tájékozódási csapatbajnokság első tíz évének történetét, eredményeit és különféle más adatokat tartalmazó könyv.
A könyv tartalmazza a bajnokság előzményeit, a 159 bajnoki verseny legfontosabb történéseit, jellemzőit, minden bajnoki év rövid szakmai értékelését, és táblázatos formában a bajnokság tényszerű adatait (helyszínek, rendezők, bajnoki sorrendek, a bajnokságban szerepelt csapatok, versenyzők és eredményeik felsorolását stb).
 
 
Aki egyszer is szerepelt 1998 és 2007 között bajnoki versenyen (összesen 730 fő), annak neve megtalálható a könyvben, ha máshol nem, akkor legalább a versenyzők és eredményeik témájú táblázatban!

Hogyan tovább MTSz?

Ülésezett a Magyar Természetbarát Szövetség Ügyvezető Elnöksége
2011. február 2-án, a Szövetség Országos Központjában tartotta havi rendes ülését az MTSz Ügyvezető Elnöksége (ÜE). A megbeszélés napirendjén az előző ülés jegyzőkönyvének elfogadása, az igazgatói tájékoztató, a „Hogyan tovább MTSz?” vitaanyag vázlata, a rendezvénytervben szereplő hivatalos programok és az OKT50 vándorlás előkészületeiről szóló tájékoztató szerepelt.

Tájékoztató az NCA pályázatokról

Valamint az EPER pályázati rendszer használatáról
Az ügyvezető elnökség kérésére felhívjuk a figyelmeteket arra, hogy a közeledik az NCA pályázatok beadási határideje (az országos és a Nyugat-dunántúli már lejárt.)

Kölcsönkapott Föld

Országos vetélkedő a fenntartható fejlődésről
Lassan a végéhez közeledik a Kéve Közösségfejlesztő és Szabadművelődési Alapítvány és a Magyar Természetbarát Szövetség együttműködésével megvalósuló „Kölcsönkapott Föld” című vetélkedősorozat.

Megjelent a teljesítménytúrák eseménynaptára

Jubileumi kiadvány
Megjelent a Teljesítménytúrák itthon és külföldön című kiadvány, amely megvásárolható szövetségünk központjában. Ára: 1.000,-Ft/db.
 

A 2011. évi OTTCsB és OTTEB kiírása

Megszületett a 2011. évi versenynaptár is
A gyalogtúra Bizottság Verseny Albizottsága összeállította a 2011. évi versenynaptárt és közzétette a csapat, valamint az egyéni bajnokság kiírásait.
 

Megjelent a Mecsek Híradó februári száma

BMTSZ beszámolóval
A Mecsek Híradó februári számában olvasható Baranya Megyei Természetbarát Szövetség 2010. évi beszámolója.
 

Vetélkedő a fenntartható fejlődésről

Déli Zöldövezet kampány a Dél-Alföldön
A kecskeméti Református Gimnázium csapata lett az első a Jövő Háza Alapítvány tíz héten át zajló fenntartható fejlődésért indított Déli Zöldövezet című kampányának vetélkedőjén, mely a Dél-Alföldi régió három megyéjében, Bács-Kiskunban, Békésben és Csongrádban zajlott.

Természetjárók a 11. Kocsonyafesztiválon

Miskolcon, a "Zöld sziget" sátorban

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Természetjáró Szövetség visszatérő kiállítóként - idén új elemekkel színesítve „zöld sátorbéli” kínálatunkat  - jelenünk meg ismételten Miskolc város nagysikerű téli rendezvényén.
A "Zöld sátor" a Kandia utca és a Csizmadia köz sarkán lévő parkolóban kerü felállításra.

Mátra teljesítménytúrázója

Új túramozgalom teljesítménytúrázóknak
A rózsaszentmártoni székhelyű Hérics Természetjáró és Turisztikai Sportegyesület új túramozgalmat indított 2011-ben, Mátra teljesítménytúrázója elnevezéssel.
 

Skype-on is elérhető a Szövetség központi irodája

Ingyen is felhívható munkaidőben
A Magyar Természetbarát Szövetség központja munkaidőben a Skype programmal is elérhető. Az MTSz központjának Skype neve: mtsz-kozpont (ezt kell a program keresőjébe írni). Ezen a néven Kurucz Szilvia irodavezető érhető el.

Új túramozgalom

Barangolások menedékháztól menedékházig
A 10 éves egri Kárpát Egyesület a jubileumi évre szóló túramozgalmat indít.

Cartographia Kupa 2011

Idén is folytatódik a túrasorozat
A túramozgalom 2011-ben második alkalommal 20 teljesítménytúra és az OKT 50 (Országos Kéktúra-vándorlás) 2 tetszőleges túranapjának bevonásával kerül megrendezésre. A tervek szerint hagyományteremtő jelleggel a következő években is hasonló elven, de más-más tájegységek más-más túrái kínálják a teljesítés lehetőségét.
 

Ülésezett a Verseny Albizottság

Mórocz Imre lett az új titkár - bajnokságok összehangolása - új kiadvány jelenik meg
2011. január 24. 10 órai kezdettel a Magyar Természetbarát Szövetség Országos Központjában ülésezett a gyalogtúra szakág verseny albizottsága.

Új honlap a Mecsekről

Mecseki Örökség
Mecseki Örökség - Valós és virtuális túrák térben és időben

Előkészületben a nyári gyermek és ifjúsági találkozó

TEGYOT - TEDOT - előzetes információk
A Természetjáró Gyerekek és Diákok Találkozója Sárospatakon kerül megrendezésre 2011. július 3-tól 8-ig. A szervezők szeretnének olyan gyerekeket és diákokat bevonni a találkozóba, akik a környezet és a természet szeretetét sportos életmóddal kapcsolják össze és a kihívásoktól sem rettennek vissza.
 

Jubileumi vándorlás az Országos Kéktúrán

Újra üléseztek az Országos Kéktúra útvonalán tervezett jubileumi vándorlás szervezői
2011. január 15-én újra üléseztek az Országos Kéktúra útvonalán tervezett jubileumi vándorlás szervezői, azaz az OKT50 bizottság tagjai.

Mint ismeretes, annak emlékére, hogy 50 évvel ez előtt vette át az Országos Kéktúra szervezését, koordinációját és útvonalának karbantartását a Magyar Természetbarát Szövetség a Budapesti Lokomotív Sportkör Turista Szakosztályától (ma Lokomotív Természetjáró Egyesület), szövetségünk elnöksége június 14. és augusztus 14. között 9 hetes országos vándorlást hirdetett.

A Szlovák Turista Klub 2011. évi fő rendezvényei

A KST kiemelt és ajánlott rendezvényei
Megérkezett a Szlovák Turista Klub idei fő redezvényeinek listája. E programokra szívesen várják a magyar természetjárókat is.
 

Elmarad a Téli Gemenc Túra

Árvíz miatt elmarad a Téli Gemenc Túra
A Tolna Megyei Természetbarát Szövetség által 2011. január 22-ére (szombat) meghirdetett Téli Gemenc túra a Duna magas vízállása miatt a gemenci ártérre érkező jelentős mennyiségű árvíz miatt elmarad.

Új természetvédelmi terület a magyar-román határ túloldalán

Majdani célpont az AK teljesítőinek

Cséffai Természet Park néven a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság határmenti együttműködésének eredményeként új természetvédelmi terület jött létre a magyar-román határ romániai oldalán, miután a román miniszterelnök decemberben aláírta az erre vonatkozó kormányhatározatot.

Emléktúra az Országos Kék egykori útvonalán

Emlékezés a régi időkre.
A Magyar Turista Szövetség Tanácsa határozata alapján az országos turista fővonal (az eredetileg tervezett piros szín helyett kékkel történő jelzése) első szakaszának felfestésére a Cserhát hegységben 1931 tavaszán került sor. Erre és az OKT országos túramozgalommá válásának 50. évfordulójára emlékezve hirdetjük meg emléktúránkat.

Részletes kiírás alább.

 

Tájékoztató a Pannon Természetbarát Szövetség kibővített elnökségi ülésének határozatairól

A szerkezeti átalakítás kapcsán született javaslatok
Amint arról már szóltunk a PTSz elnöksége az MTSz jövőjével kapcsolatos kérdéseket vitatott meg kibővített elnökségi ülésén. A vita végén elfogadott határozatokat és a két évvel ez előtt elkészült szerkezeti ábrát mellékeljük.

Egyeztetés a túravezető képzés reformjával kapcsolatban

A Magyar Természetbarát Szövetség igazgatójának tájékoztatója
2011. január 10-én az MTSz országos központjában folytatódtak a korábban megkezdett egyeztetések a túravezető képzés reformjával kapcsolatos teendőkről. A megbeszélésen ifj. Farkas György, a BTSSz oktatási bizottságának vezetője és Duró Imre az MTSz igazgatója vett részt.

Évnyitó túra a Turista Emlékparkban

A borsodiak megnyitották az új turistaévet
Január első szombatján került sor a borsodiak évnyitó túrájára. A megye egyesületei, szakosztályai csillagtúra keretében jutottak el az esemény találkozóhelyére, a Közép-Garadnán lévő Turista Emlékparkba.
 

Éjszakai vonatozás és fotós túra

a 90 éves Lillafüredi kisvasúton
A Lillafüredi Állami Erdei Vasút  90 éves születésnapot ünnepel. Ebből az alkalomból 2011. január 15-én fotótúrával egybekötött éjszakai vonatozásra kerül sor. 
A különleges esti fotózással egybekötött vonatozásra várjuk a vasútbarátok és turisták  jelentkezését. 

 

Az Ügyvezető Elnökség január 5-i üléséről

NCA jövője - MTSz átalakítása
2011. 01.05-én idei első ülését tartotta a Magyar Természetbarát Szövetség ügyvezető elnöksége (ÜE). Az ülés napirendjén mindössze négy pont szerepelt, mégpedig azért, mert az előző alkalommal úgy határozott az ügyvezetés, hogy januárban a Pannon Természetbarát Szövetség vitaindítója kapcsán részletesen áttekinti az MTSz szervezetének és működésének hiányosságait, s ebből kiindulva meghatározza a szövetség lehetséges fejlesztési irányait, a szervezet fejlesztésével kapcsolatos teendőket.

Információk az NCA 2011-es pályázataival kapcsolatban

Változó szervezeti felépítés és pályázati feltételek
A Nemzeti Civil Alap fontos része a civil szervezetek életében. Az alábbi levélrészlet néhány fontosabb változásról tesz említést.

Győri turisták Szent Márton zarándokútja

Közel 60 győri természetjáró kapott jelvényt a Gyalogos Vándorút déli szakaszának bejárásáért
A 2010-es év elején a Győri Vasutas Természetjáró Egyesület elnöksége meghirdette tagjai között a Szent Márton Gyalogos Vándorút déli szakaszának, Szombathelytől Szlovéniáig vezető első 125 km-ének bejárását.

Ülésezett a Természetjáró Fiatalok Szövetsége

Előkészületben a Gyermekek- és Diákok Országos Találkozója
A Magyar Természetbarát Szövetség országos központjában ülésezett az MTSz ifjúsági feladatait ellátó Természetjáró Fiatalok Szövetsége.

Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 4 769 regisztrált felhasználó
 • 2 231 hírlevél előfizető
 • 336 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 118 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 28 esemény
 • 2 608 megjelent cikk, hír
 • 238 belső oldal
 • 2 109 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter