2021. január 27., szerda - Angelika
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Kezdőlap
Magyar Természetjáró Szövetség

Archív cikkek

Az alábbi lista azokat a nyitólapon megjelent korábbi cikkeket tartalmazza, amelyek:

- régebben jelentek meg, bár tartalmuk még nem feltétlenül avult el,
- korábbi eseményt harangoznak be, ezért tartalmuk az esemény befejezése után már nem aktuális.

Ezeket a cikkeket archívként őrizzük meg, tartalmukat tovább nem frissítjük. Mindez nem jelenti azt, hogy cikkekben leírtak már biztosan nem igazak.


XLV. Nemzetközi Tisza Túra: Rahó - Titel

Aktív segítőket várok a Tokaj - Titel szakaszra!
Legyen a Tisza teljes evezhető hosszában a vízitúrázás közép-európai tengelye!
Kiemelt híreink

Népszerű mátrai turistautakon lesz korlátozás januárban, hétvégéken is

Kérjük a túrázókat, segítsék az erdészek munkáját!
A Mátrafüredi Erdészet felhívja a kirándulók, túrázók figyelmét, hogy gazdálkodási területén fakitermelés ill. társas vadászat miatt az alábbi korlátozásokra számíthatnak.

BTSSZ "Rockenbauer Pál Túravezetők klubja" vetítés

Az Arany10-ben
 BTSSZ “Rockenbauer Pál” Budapesti Túravezetők Klubja meghív minden túravezetőt  és túrázót a 2012-es  év első klubnapra, amely  2012. január 9-én hétfőn 16 órakor az Budapest  V. kerület   Arany János utca 10. II. em. helységben kerül megrendezésre. A klubnapon Szabó László tart előadást dél-afrikai túráiről, barangolásairól

Pünkösdi regatta 200/48

200 km evezés 48 órán belül
Kihívás elé állítjuk a "vízi lovagokat"!

Az MTSz honlapja 2011-ben

A legnépszerűbb cikkek, a legérdekesebb tartalmak
A Magyar Természetbarát Szövetség honlapja 2011-ben tovább tudta növelni népszerűségét, annak ellenére, hogy közismert anyagi helyzetünk nem tette lehetővé nagyobb népszerűsítő kampány beindítását. A számok viszont azt mutatják, hogy a szájról-szájra propaganda, ha lassan is, de működik. Az alábbiakban egy rövid, vázlatos áttekintést adnék a honlap 2011-es évéről, kis kitekintéssel 2012-re. Eredmények, célok.hörpölin fényképe Boldogkőváraljáról, az idén elkészült OKT szakaszleírásból

Természetbarát Turistakártya 2012

A MTSz Természetbarát Igazolványa megrendelhető, illetve folyamatosan érvényesíthető
A két éve útjára bocsátott Természetbarát igazolvány és a hozzá kapcsolódó, különböző kedvezményeket nyújtó Turista kártya igen népszerű lett az MTSZ tagsága körében. A fényképes plasztikkártya igazolványt több mint ezeregyszáz tagtársunk váltotta ki, akik többségében igen kedvező tapasztalatokról számoltak be a kártya használatára vonatkozóan.

A legnépszerűbb szolgáltatásnak a kártyához kapcsolódó teljes körű biztosítás bizonyult. 2012-től az NFI turistaházainak, egyéb létesítményeinek kedvezményeit is igénybe lehet venni a kártyával.

Változás az Alföldi Kéktúra útvonalán Bács-Kiskunban

Bekerített terület miatt kellett elterelni a jelzést a Petróczi-iskola és az 53-as út között
Egy lelkes, GPS-szel felszerelt túratársunk jelzése alapján értesültünk róla, hogy az Alföldi Kéktúra Bács-Kiskun megyei szakaszán a Petróczi-iskola (csongrád megyei szakaszhatár) és az 53-as út közötti részen elkerítettek egy nagyobb területet. A bejelentés alapján a Bács-Kiskun megyei természetbarátok október-novemberben felkutatták a lehetséges elkerülő utat és azt még novemberben jelzéssel látták el.

Áldott Karácsonyt!

Áldott karácsonyt kíván a Mecsek Egyesület Választmánya:

Tubes, János-kilátó, Mecsek

Gyalogos bronzjelvényes túravezető tanfolyam indul Sz-Sz-B. Megyében

Középfokú túravezető tanfolyam
Hagyományainak megfelelően 2012 évben is megrendezzük középfokú gyalogos túravezető tanfolyamunkat

Önkénteseink jutalmazása

Évzáró fogadás az Magyar Természetbarát Szövetség székházban
A Magyar Természetbarát Szövetség tevékenységének gerincét mindig is az önkéntesek munkája jelentette. Ennek tudatában az MTSZ vezetése immár hagyományosan arra törekszik, hogy az év végén rendezett fogadással méltóképpen megköszönje a szakágak és szakbizottságok által javasolt önkéntesek egész éves munkáját.

Újraindul a Túravezető

Havi elektronikus kiadvány
 Az MTSZ Oktatási és Képzési Bizottsága újraindítja az 1984-ben elkezdett kiadányt.

MTSZ iroda téli szünet

Az ünnepi időszakban zárva tart a szövetség központi irodája
Tájékoztatjuk tisztelt tagjainkat és az érdeklődőket, hogy a szövetségi központ munkatársainak szabadságolása miatt 2011. december 19-től 2012. január 8-ig zárva tartunk.

Ezen időszakban sem személyesen, sem telefonon nem leszünk elérhetőek.

Kellemes karácsonyi ünnepeket és boldog új esztendőt kívánunk!

75 éves a Rodostó turistaház a Badacsony oldalában

A Kisfaludy-kilátó egyelőre tető nélkül nyílt meg a hegy tetején
75 éves a Rodostó-turistaház a Badacsony hegy oldalában, az Országos Kéktúra mellett. Ennek alkalmából Vollmuth Péter, Badacsonytördemic Polgármestere egy kis ünnepséget szervezett az évfordulóra a háznál. Kapcsolódó hír, hogy a Badacsony tetején lévő kilátó megnyílt ugyan, de a tervezett tető nélkül. A legfelső szintre csak saját felelősségre lehet felmenni.

 

Egy baráttal ismét kevesebb!

Quitt András emlékére
Egy BARÁTTAL ismét kevesebb, 2011. december 6-án éjfél előtt 4 perccel Bandi elindult utolsó túrájára, lyukasztott az utolsó bójánál, de hiába várjuk vissza.

Quitt András 1934 - 2011

Elnökségi tagot gyászolunk
Megrendülten tudatjuk, hogy Quitt András az MTSZ Elnökségének tagja, aranyjelvényes túravezető, vizsgabiztos, váratlanul elhunyt. Temetéséről később intézkednek.

 

Középfokú túravezető tanfolyam

Közép Magyarországon
 A Budapesti Természetbarát Sportszövetség és a Pest Megyei Természetbarát Szövetség a 2012. évre – korlátozott létszámban – meghirdeti a X. Középfokú Túravezető Tanfolyamát gyakorlott túrázók részére

 
 

Az aranyjelvényes túravezetői minősítés jövője

Várjuk az ötleteket, szempontokat, alapelveket
A Magyar Természetbarát Szövetség Oktatási és Képzési Bizottsága széleskörű egyeztetést kezdett az MTSZ Aranyjelvényes túravezetői minősítés jövőjéről.

Kiegészítve

Szalamandra 2012 - Pályázat az MTSz részvételével

Szlovák-magyar határon átnyúló együttműködés
Néhány napja Rozsnyón aláírásra, majd beadásra került a Szalamandra elnevezésű, szlovák-magyar határon átnyúló együttműködési pályázat, amely tulajdonképpen a gömör - tornai karsztvidéken levbonyolított és ez év szeptemberében zárult Év vidéke program folytatásaként is értelmezhető.

Klímaváltozás és a turizmus témája az NFI kongresszuson

Csökken a tél szezon, átalakul az Alpok klímája
A Nemzetközi Természetbarát Szövetség (NFI) október első napjaiban Grazban tartotta XXI. kongresszusát, amelyen Pusztay Sándor elnökhelyettes és Duró Imre igazgató vett részt. A kongresszuson a különböző tisztségviselők megválasztása volt az egyik fontos napirendi pont, majd a fenntartható fejlődés és a környezetszennyezés szerepelt az előre megadott témák között. A résztvevő küldöttek között nagy érdeklődést keltett az a vita, amely a hőmérséklet-emelkedés hatása a turizmusra, különösen a télisportokra címet viselte.

Rockenbauer Pál Emléktúra

Zengővárkonyban emlékezett a Baranya Megyei Természetbarát Szövetség

Minden együtt volt hogy a Baranya Megyei Természetbarát Szövetség méltó módon emlékezzen a zengővárkonyi Gesztenyésben nyugvó Rockenbauer Pálra, halálának 24. évfordulóján.
 

Túravzetői tanfolyam Budapesten

a TVOSE rendezésében
A Túravezető Oktatók Sportegyesülete középfokú gyalogos túravezetői tanfolyamot indít 2012. január 10-től.

 

A tanfolyam és az azt követő vizsga a 18. életév feletti jelentkezők számára bronzjelvényes fokozatú túravezetői képesítést ad.

Az MTSz jövőjét érintő döntések születtek

Ülésezett a Magyar Természetbarát Szövetség Elnöksége
2011. november 26-án tartotta évi utolsó ülését a Magyar Természetbarát Szövetség Elnöksége.

 

Képek a téli természetről

Új kiállítás nyílt a Zöld Galériában

A Magyar Természetbarát Szövetség immár harmadik tematikus kiállítását nyitotta meg idén a Szövetség országos központjának is otthont adó OKISZ irodaház kávézójában.
 

Változás az oktatásban

2012-től érvényben lévő rendelkezések
 A Magyar Természetbarát Szövetség Elnöksége november 26-ai elnökségi ülésén elfogadta az Oktatási és Képzési Bizottság javaslatait, amelyek a következő témákat érinti:

 

Felhívás!

A Baranya Megyei Természetbarát Szövetség....

...... gyalogos bronzjelvényes túravezetői tanfolyamot indít 2012. január végén.

Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúra Vándorlás 2012

32 napos vándortábor Szekszárdtól Írott-kőig

A Magyar Természetjáró Szövetség
(MTSz) elnöksége a 2011-ben megrendezett OKT50 Jubileumi Országos Kéktúra Vándorlás sikerén felbuzdulva úgy határozott, hogy

2012. július 4. és 2012. augusztus 4. között

a Tolna megyei Szekszárdtól  a Vas megyei Írott-kő csúcsáig tartó 540 km-es kék sáv jelzésű útvonalon megrendezi a

Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúra Vándorlást

(DDK 2012). A 32 napos vándortúra egyben tisztelgés Rockenbauer Pál emléke előtt, aki túraútvonal kitalálója és névadója volt - és aki 25 évvel ezelőtt (1987-ben) távozott közülünk.
 

Túravezető tanfolyamok 2011

Statisztika
 Az MTSZ Oktatási és Képzési Bizottsága elkészítette a 2011-es évre vonatkozó, a túravezető tanfolyamokra vonatkozó statisztikáját.

Stempli - pecsételés másképp

Kéktúrás pecsétgyűjtő app iPhone-ra
Az Országos Kéktúra története 7 évtizedre nyúlik vissza. A túra teljesítésének igazolásához a jellegzetes füzetbe kellett és kell ma is bélyegezni, sajátos romantikát adva a „kékezéshez”. A Magyar Természetbarát Szövetség önkéntes segítője, Lustyik Tamás kifejlesztett egy olyan alkalmazást, amely a legkorszerűbb technikát is felhasználja a bélyegzőhelyek felkereséséhez és leigazolásához. A STEMPLI nevű alkalmazás várhatóan két héten belül megjelenik az Apple appstore-ban.

    

Előzetes tájékoztató a 2012-es ifjúsági találkozókról

Természetjáró Gyerekek Országos Találkozója és Természetjáró Diákok Országos Találkozója
A 25 éves Gémes Természetjáró Egyesület szervezésében kerül megrendezésre 2012-ben a Természetjáró Gyerekek Országos Találkozója és Természetjáró Diákok Országos Találkozója Balatonalmádi – Káptalanfüreden.

Új időpontot keresünk az Ifjúsági Vezetők Találkozójának

Várjuk a véleményeket, javaslatokat
Az esztergomi Szalma-csárdában történt sajnálatos baleset miatt elmaradt az Ifjúsági Vezetők Országos Találkozója és benne az Ifjúsági Természetjárásért Díj átadása. A két eseményt előreláthatólag 2012. január végén vagy február elején szeretnénk megrendezni. A konkrét időponttal kapcsolatban várjuk a javaslatokat.

Rockenbauer Pál Emléktúra

2011. november 26-án a Mecsekben.

Rockenbauer Pálra emlékezünk azon a nyílt túrán, amelyet a Baranya Megyei Természetbarát Szövetség szervez 2011. november 26-án, szombaton.

BTSSZ Mikulástúra

December 3. Budai hegyek
A BUDAPESTI TERMÉSZETBARÁT SPORTSZÖVETSÉG GYALOGTÚRA BIZOTTSÁGA ÉS A III. KERÜLETI TERMÉSZETBARÁT BIZOTTSÁG 2011. december 03–án MIKULÁS TÚRÁT szervez a Budai hegyekben.
 
 

Rockenbauer Pál emléktúra

Koszorúzás Katalinpusztán
 BTSSZ “Rockenbauer Pál” Budapesti Túravezetők Klubja Emléktúra keretében koszorúzással emlékezik meg névadónkról  2011. november 27-én, vasárnap, a Katalinpuszta melletti Rockenbauer Pál kopjafánál.

Új turistaház épül a Mont-Blanc-ra vezető úton

A Francia Alpin Klub beruházása Európa tetejének közelében
Hazánktól távol még épülnek új menedékházak, turistaházak. A magyarok által is jól ismert, a Mont Blanc-ra vezető klasszikus úton lévő Gouter menedékház megújul, pontosabban az eredeti helyétől kissé odébb újjáépül.
 

OTTCSB és OTTEB végeredmények

A 2011. évi Tájékozódási Bajnokságok végeredményei

Ülésezett a Magyar Természetbarát Szövetség Ügyvezető Elnöksége

Terítéken a gazdálkodást érintő döntések végrehajtása
2011. november 9-én, a szokásoktól eltérően délután ülésezett a Magyar Természetbarát Szövetség Ügyvezető Elnöksége. Az ülés napirendjén, a korábban hozott, gazdálkodást érintő döntések végrehajtásának ellenőrzése, a DDK emléktúra programja, a Természetbarát Turista kártyához kapcsolódó szolgáltatások rendszere, a Magyar Turista Szövetség magalakulásának 100. évfordulója, valamint az elnökségi ülés napirendjének elfogadása szerepeltek.

Outdoor túrakereső modul, elsőként a Mátrában!

52 gyalogos túrajavaslat 750 km-nyi útvonallal
A Gyöngyös-Mátra Turisztikai Közhasznú Egyesület 2009-es megalakulása óta számos új fejlesztést hajtott végre. Ezek közt említhető egy korszerű informatikai rendszer felállítása, ami nem csak a www.gyongyos-matra.hu honlapból, hanem az ahhoz kapcsolódó kültéri érintőképernyős  információs kioszkokból, valamint a háttér munkát segítő back office modulból áll. Ennek a nagy rendszernek egy új része, a hazánkban elsőként most debütáló úgynevezett outdoor modul.

Az outdoor rendszer valójában egy túrakereső (a honlapon így jelenik meg), melynek segítségével jelenleg 52 konkrét gyalogos túraajánlatból, mintegy 750 km-nyi útvonalból választhatunk.

Erdészeti terepbejárás Márianosztra és Nagyirtáspuszta között

November 26-án várja a túrázókat az Ipoly Erdő Zrt.
Egy különleges, közös túrázásra hívjuk Önt. Bízunk benne, hogy a természet szeretete sokunkat összeköt, így a résztvevők segítségével egy biztonságos és információval jól ellátott túraútvonalat újíthatunk fel Márianosztra és Nagyírtáspuszta között (Piros kereszt jelzésű út).

A túra során kijelölésre és felavatásra kerül a Közép-Európán átívelő zarándokút, a Mária út egy újabb szakasza.

Jubileumi évkönyv

35 éves a Veszprémi Építők TSE
A közelmúltban jelent meg a 35 éves fennállását ünneplő veszprémi székhelyű Építők Természetbarát Sportegyesület jubileumi évkönyve, amely a 2002-2011 közötti időszak történéseit eleveníti fel.

Megjelent a természetjárás fejlesztésével kapcsolatos kormányhatározat

Elsősorban a kerékpárútfejlesztések jelennek meg a tervben
A Magyar Közlönyben megjelent a Garancsi István miniszterelnöki megbízott által vezetett szervezet feladatait meghatározó kormányhatározat. Elsősorban a hosszútávú kerékpárutak tervezése, kiépítése történik meg, a gyalogos természetjárás csak vázlatosan jelenik meg. Kérdéses a témában érdekelt civil szervezetek bevonásának mikéntje is.

Megkezdődött a romos épületek bontása a hűvösvölgyi Nagy-réten

Az illegális hulladékelhelyezések miatt parkolókat is lezártak
A Pilisi Parkerdő Zrt. megkezdte a hűvösvölgyi Nagy-rétet régóta elcsúfító, balesetveszélyes épületek bontását. A kedvelt fővárosi kirándulóhely egykori vendéglőjének, trafikjainak és egyéb épületeinek bontására az illetékes II. kerületi önkormányzat adott ki bontási határozatot. A következő hetekben zajló munka során mintegy egy millió forint költségből nagy mennyiségű sittet és egyéb hulladékot szállít el az erdészet a Nagy-rétről.

Januárra készül el a természetjáró és kerékpáros turizmus fejlesztési koncepciója

Tervezik a gyalogos természetjárás "jogi akadálymentesítését"
Garancsi István természetjáró és kerékpáros turizmus, úthálózat és közlekedés fejlesztéséért felelős miniszterelnöki megbízott 2011. november 2-án bemutatta a Kormánynak a természetjáró és kerékpáros turizmus, úthálózat és közlekedési fejlesztések koncepciójának kereteit, alapvetéseit.

A kormány tervezet elfogadva, felkérte a miniszterelnöki megbízottat, hogy 2012. január közepéig dolgozza ki a természetjáró és kerékpáros turizmus, úthálózat és közlekedés fejlesztési koncepcióját, valamint a koncepció megvalósításának operatív céljait, részletes feladatait és azok ütemezését összefoglaló intézkedési tervet.

Korlátozások a Pilisi Parkerdő területén

Korlátozások társas vadászatok miatt 2011/2012 vadgazdálkodási évben
A Pilisi Parkerdő ZRT honlapján közzétette a 2011-2012 vadgazdálkodási éveben történő korlátozásokat, lezárásokat.

Magyar-Szlovák vezetői találkozó

Gyenesdiáson

A Magyar Természetbarát Szövetség és a Szlovák Turistaklub közötti kétoldalú együttműködési megállapodás alapján, idén Magyarországon került sor a két szervezet vezetői tanácskozására november 4-6. között, Gyenesdiáson.
 

Tervezzünk együtt Tanösvényt!

Közös bejárás az Országos Kéktúra Nagymaros-Hegyestető szakaszán
Érdekes, szemléletében is újszerű kezdeményeztésre hívja november 12-én, szombaton a túrázókat az Ipoly Erdő Zrt. Az Országos Kéktúra Nagymaros - Hegyestető szakaszán kialakításra kerülő új tanösvény bejárása történik meg, szakmai vezetővel. A kezdeményezés célja, hogy még a kialakítás előtt figyelembe vegyék a természetjárók igényeit, kérdéseit.

Tizenötezren vettek részt a XV. Erdők Hete rendezvényein

A magyar erdők és a fa nemzeti vagyonként és értékként történő bemutatása
Az ország ötven helyszínén mintegy tizenötezren vettek részt a XV. Erdők Hete októberben tartott rendezvénysorozatán. A vidékfejlesztési miniszter megbízásából az Országos Erdészeti Egyesület által szervezett eseménysorozat központi gondolata a magyar erdők és a fa nemzeti vagyonként és értékként történő bemutatása volt. A nagyrészt erdészeti erdei iskolákban zajló programok között volt erdei nyílt nap, erdei sportverseny, tanösvénylátogató kalandtúra és még sok érdekesség.

Összeomlás szélén a hazai civil szektor

Természetvédő szervezetek tiltakozása
Több száz civil szervezet és ezzel együtt több ezer munkahely szűnhet meg, ha a kormányzat tovább csökkenti a szektor támogatására szánt költségvetési forrásokat. Bár a Fidesz-KDNP választási programjában a civil szervezetek megerősítését irányozta elő, a szektor működési feltételei folyamatosan és nagymértékben romlottak az elmúlt másfél évben. Ezzel egyidejűleg folyik a hatóságok, ellenőrző szervek további gyengítése.

Elkészültek a fényképes adatlapok az Országos Kéktúra bélyegzőhelyeiről

Majdnem félezer, önkénteseink által küldött fotóval bővült honlapunk
A napokban készült el az a mintegy 150 oldal a Magyar Természetbarát Szövetség honlapján, amely az Országos Kéktúra bélyegzők pontos elhelyezkedését mutatja be rövid leírásokkal, fotókkal, szükség esetén a bélyegzőhelyek nyitva tartásával. Külön öröm, hogy ehhez a munkához felhívásunkra számos önkéntes csatlakozott, akik friss információkkal és több mint 800 beküldött fényképpel segítették a munkát.

Kedvezményes térképvásár idén is tagszervezeteink részére

Országszerte 23 ponton lehet átvenni a megrendelt térképeket
A tavalyi jó tapasztalatok alapján idén is megrendezésre kerül a kedvezményes térképvásár. Ezúttal is megoldhatónak látom, hogy minden megyéhez lekerüljenek az előzetesen megrendelt térképek/kalauzok, ha a november végén – december elején sorra kerülő töltőállomás-térképellátási, minden megyeszékhelyet felfűző útvonalainkhoz hozzá tudnánk kapcsolni az adott megyei szövetség által összegyűjtött egyesületi rendelések előre kiporciózott, számlával ellátott leszállítását.

(FIGYELEM, a cikkhez csatolt melléklet 2011.11.11-én frissült, egy funkció javítva lett!)

Az OKT50-es csapat találkozója Ácson

2011. október 22-23.
A 2011 nyarán megrendezett Jubileumi Országos Kéktúra Vándorlás résztvevőiből verbuválódott baráti társasaság tagjai október 22-23-án találkoztak Ácson. A harmincfős csapat változatos programokat szervezett magának, erről szól az alábbi képes beszámoló.Lobogott a tűz, a butykos körbejárt, szólt a dal…
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 4 995 regisztrált felhasználó
 • 2 378 hírlevél előfizető
 • 343 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 138 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 8 esemény
 • 2 891 megjelent cikk, hír
 • 263 belső oldal
 • 2 211 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter