2021. április 18., vasárnap - Andrea, Ilma
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Kezdőlap
Magyar Természetjáró Szövetség

Archív cikkek

Az alábbi lista azokat a nyitólapon megjelent korábbi cikkeket tartalmazza, amelyek:

- régebben jelentek meg, bár tartalmuk még nem feltétlenül avult el,
- korábbi eseményt harangoznak be, ezért tartalmuk az esemény befejezése után már nem aktuális.

Ezeket a cikkeket archívként őrizzük meg, tartalmukat tovább nem frissítjük. Mindez nem jelenti azt, hogy cikkekben leírtak már biztosan nem igazak.


Túravezetői módszertani útmutató

Javasolt protokoll túravezetés során - munkaanyag vázlat
 Az Oktatási és Képzési Bizottság törekvése, hogy az MTSZ túráinak egységes - és magas színvonalú - arculata legyen, ezzel is erősítve a Szövetségről  kialakult minőségi képet.
Kiemelt híreink

Tolnai túrázók anyagilag is támogatják a Dél-Dunántúli Kéktúra Vándorlást

A január 21-i Bartina túra nevezési díjai is a nyári rendezvényt segítik
Példamutató kezdeményezést indítottak el a Tolna megyei természetjárók. Három idei nagyrendezvényükön minden egyes induló részvételi díjából 100-100 forintot a 2012 nyarán megrendezésre kerülő Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúra Vándorlás megrendezésére ajánlanak fel. Elsőként a hamarosan megrendezésre kerülő Bartina teljesítménytúrán gyűjtik a támogatást.

Hatályba léptek a civil szervezetek működését meghatározó új jogszabályok

Számos változás az új szabályozásban
2012. január 1-jétől hatályba lépett az új civil törvény, mely számos változtatást hozott, pl. újrafogalmazta a közhasznú jogállást vagy új szervezeti formát teremtett, a civil társaságot, hogy csak néhányat említsünk a sok újdonság közül. A civil szervezetek működésére leginkább hatással lévő új jogszabályok az alábbiak: (lásd a folytatásban)

"Természetbarát közösségek"

21. Bayer-UNEP Nemzetközi Környezetvédelmi Gyermekrajzpályázat
A Bayer és az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) nemzetközi rajzpályázatot hirdet gyermekek számára, ahol bemutathatják környezetvédelemmel kapcsolatos elképzeléseiket az élet különböző területein. A rajzoknak és festményeknek a következő kérdésre kell választ adniuk: „Mi az, ami nem tetszik és elszomorít téged a környezeted: a közösségek, városok, erdők, óceánok és a levegő állapotával kapcsolatban?” A nevezés ingyenes.
 
 

„Kor-Társ” Idősügyi Program

Idősklubok, nyugdíjasklubok, kulturális, oktatási és egészségügyi programjainak támogatására
A pályázati program lehetőséget kíván teremteni az időstársadalom minél szélesebb köréből érkező programigények támogatása, hozzájárulva az idősügyi cselekvési terv célkitűzéseinek hatékonyabb megvalósulásához.
 
A fenti célok elérése érdekében a pályázati program támogatja:
·         kulturális programok,
·         oktatási programok,
·         egészségügyi programok,
·         sportprogramok megvalósítását.

Kerékpáros túravezető tanfolyam 2012

Közép Magyarországon
A Magyar Természetbarát Szövetség Oktatási és Képzési Bizottsága az 2012. évben – korlátozott létszámban – meghirdeti a
 Középfokú Kerékpáros Túravezető Tanfolyamát
Gyakorlott kerékpározó túrázók részére.
 
A tanfolyam elméleti előadásokból, közös táborozásokból és gyakorlati túrákból áll. A tanultak magukban foglalják a tájékozódás alapvető szabályait, megfelelő KRESZ és műszaki és túravezetői ismeretet.

Jelentkezz önkéntesnek a Bátor Táborba!

Segítőket keresünk!
"A Bátor Tábor egy olyan gép, amibe bedobják a gyereket betegen, fáradtan, és egy sokkal vidámabb, egészségesebb, élményekkel telibb gyerek jön ki."
– Peti, 15 éves
 
A Bátor Tábor Alapítvány közép-európai élményterápiás központként 2001 óta kínál komplex terápiás rekreációs programokat daganatos, cukorbeteg, krónikus ízületi gyulladással (JIA), valamint hemofíliával kezelt gyermekek és családjaik részére.

Túrázz a Mecsek Egyesülettel az új évben!

2012-ben változatos túrákra várja az érdeklődőket a Mecsek Egyesület
Közel 50 túrát hirdet a Mecsek Egyesület a 2012-es évre.

20. Budai Trapp

téli teljesítménytúra
 Budapesti Természetbarát Sportszövetség Gyalogtúra, Verseny és Rendezvény Bizottsága és a III.kerület Természetbarát Bizottsága HUSZADIK alkalommal rendezi meg a BUDAI TRAPP téli teljesítménytúrát Időpontja: 2012. február 18. (szombat)
 
  

XLV. Nemzetközi Tisza Túra: Rahó - Titel

Aktív segítőket várok a Tokaj - Titel szakaszra!
Legyen a Tisza teljes evezhető hosszában a vízitúrázás közép-európai tengelye!

Népszerű mátrai turistautakon lesz korlátozás januárban, hétvégéken is

Kérjük a túrázókat, segítsék az erdészek munkáját!
A Mátrafüredi Erdészet felhívja a kirándulók, túrázók figyelmét, hogy gazdálkodási területén fakitermelés ill. társas vadászat miatt az alábbi korlátozásokra számíthatnak.

BTSSZ "Rockenbauer Pál Túravezetők klubja" vetítés

Az Arany10-ben
 BTSSZ “Rockenbauer Pál” Budapesti Túravezetők Klubja meghív minden túravezetőt  és túrázót a 2012-es  év első klubnapra, amely  2012. január 9-én hétfőn 16 órakor az Budapest  V. kerület   Arany János utca 10. II. em. helységben kerül megrendezésre. A klubnapon Szabó László tart előadást dél-afrikai túráiről, barangolásairól

Pünkösdi regatta 200/48

200 km evezés 48 órán belül
Kihívás elé állítjuk a "vízi lovagokat"!

Az MTSz honlapja 2011-ben

A legnépszerűbb cikkek, a legérdekesebb tartalmak
A Magyar Természetbarát Szövetség honlapja 2011-ben tovább tudta növelni népszerűségét, annak ellenére, hogy közismert anyagi helyzetünk nem tette lehetővé nagyobb népszerűsítő kampány beindítását. A számok viszont azt mutatják, hogy a szájról-szájra propaganda, ha lassan is, de működik. Az alábbiakban egy rövid, vázlatos áttekintést adnék a honlap 2011-es évéről, kis kitekintéssel 2012-re. Eredmények, célok.hörpölin fényképe Boldogkőváraljáról, az idén elkészült OKT szakaszleírásból

Természetbarát Turistakártya 2012

A MTSz Természetbarát Igazolványa megrendelhető, illetve folyamatosan érvényesíthető
A két éve útjára bocsátott Természetbarát igazolvány és a hozzá kapcsolódó, különböző kedvezményeket nyújtó Turista kártya igen népszerű lett az MTSZ tagsága körében. A fényképes plasztikkártya igazolványt több mint ezeregyszáz tagtársunk váltotta ki, akik többségében igen kedvező tapasztalatokról számoltak be a kártya használatára vonatkozóan.

A legnépszerűbb szolgáltatásnak a kártyához kapcsolódó teljes körű biztosítás bizonyult. 2012-től az NFI turistaházainak, egyéb létesítményeinek kedvezményeit is igénybe lehet venni a kártyával.

Változás az Alföldi Kéktúra útvonalán Bács-Kiskunban

Bekerített terület miatt kellett elterelni a jelzést a Petróczi-iskola és az 53-as út között
Egy lelkes, GPS-szel felszerelt túratársunk jelzése alapján értesültünk róla, hogy az Alföldi Kéktúra Bács-Kiskun megyei szakaszán a Petróczi-iskola (csongrád megyei szakaszhatár) és az 53-as út közötti részen elkerítettek egy nagyobb területet. A bejelentés alapján a Bács-Kiskun megyei természetbarátok október-novemberben felkutatták a lehetséges elkerülő utat és azt még novemberben jelzéssel látták el.

Áldott Karácsonyt!

Áldott karácsonyt kíván a Mecsek Egyesület Választmánya:

Tubes, János-kilátó, Mecsek

Gyalogos bronzjelvényes túravezető tanfolyam indul Sz-Sz-B. Megyében

Középfokú túravezető tanfolyam
Hagyományainak megfelelően 2012 évben is megrendezzük középfokú gyalogos túravezető tanfolyamunkat

Önkénteseink jutalmazása

Évzáró fogadás az Magyar Természetbarát Szövetség székházban
A Magyar Természetbarát Szövetség tevékenységének gerincét mindig is az önkéntesek munkája jelentette. Ennek tudatában az MTSZ vezetése immár hagyományosan arra törekszik, hogy az év végén rendezett fogadással méltóképpen megköszönje a szakágak és szakbizottságok által javasolt önkéntesek egész éves munkáját.

Újraindul a Túravezető

Havi elektronikus kiadvány
 Az MTSZ Oktatási és Képzési Bizottsága újraindítja az 1984-ben elkezdett kiadányt.

MTSZ iroda téli szünet

Az ünnepi időszakban zárva tart a szövetség központi irodája
Tájékoztatjuk tisztelt tagjainkat és az érdeklődőket, hogy a szövetségi központ munkatársainak szabadságolása miatt 2011. december 19-től 2012. január 8-ig zárva tartunk.

Ezen időszakban sem személyesen, sem telefonon nem leszünk elérhetőek.

Kellemes karácsonyi ünnepeket és boldog új esztendőt kívánunk!

75 éves a Rodostó turistaház a Badacsony oldalában

A Kisfaludy-kilátó egyelőre tető nélkül nyílt meg a hegy tetején
75 éves a Rodostó-turistaház a Badacsony hegy oldalában, az Országos Kéktúra mellett. Ennek alkalmából Vollmuth Péter, Badacsonytördemic Polgármestere egy kis ünnepséget szervezett az évfordulóra a háznál. Kapcsolódó hír, hogy a Badacsony tetején lévő kilátó megnyílt ugyan, de a tervezett tető nélkül. A legfelső szintre csak saját felelősségre lehet felmenni.

 

Egy baráttal ismét kevesebb!

Quitt András emlékére
Egy BARÁTTAL ismét kevesebb, 2011. december 6-án éjfél előtt 4 perccel Bandi elindult utolsó túrájára, lyukasztott az utolsó bójánál, de hiába várjuk vissza.

Quitt András 1934 - 2011

Elnökségi tagot gyászolunk
Megrendülten tudatjuk, hogy Quitt András az MTSZ Elnökségének tagja, aranyjelvényes túravezető, vizsgabiztos, váratlanul elhunyt. Temetéséről később intézkednek.

 

Középfokú túravezető tanfolyam

Közép Magyarországon
 A Budapesti Természetbarát Sportszövetség és a Pest Megyei Természetbarát Szövetség a 2012. évre – korlátozott létszámban – meghirdeti a X. Középfokú Túravezető Tanfolyamát gyakorlott túrázók részére

 
 

Az aranyjelvényes túravezetői minősítés jövője

Várjuk az ötleteket, szempontokat, alapelveket
A Magyar Természetbarát Szövetség Oktatási és Képzési Bizottsága széleskörű egyeztetést kezdett az MTSZ Aranyjelvényes túravezetői minősítés jövőjéről.

Kiegészítve

Szalamandra 2012 - Pályázat az MTSz részvételével

Szlovák-magyar határon átnyúló együttműködés
Néhány napja Rozsnyón aláírásra, majd beadásra került a Szalamandra elnevezésű, szlovák-magyar határon átnyúló együttműködési pályázat, amely tulajdonképpen a gömör - tornai karsztvidéken levbonyolított és ez év szeptemberében zárult Év vidéke program folytatásaként is értelmezhető.

Klímaváltozás és a turizmus témája az NFI kongresszuson

Csökken a tél szezon, átalakul az Alpok klímája
A Nemzetközi Természetbarát Szövetség (NFI) október első napjaiban Grazban tartotta XXI. kongresszusát, amelyen Pusztay Sándor elnökhelyettes és Duró Imre igazgató vett részt. A kongresszuson a különböző tisztségviselők megválasztása volt az egyik fontos napirendi pont, majd a fenntartható fejlődés és a környezetszennyezés szerepelt az előre megadott témák között. A résztvevő küldöttek között nagy érdeklődést keltett az a vita, amely a hőmérséklet-emelkedés hatása a turizmusra, különösen a télisportokra címet viselte.

Rockenbauer Pál Emléktúra

Zengővárkonyban emlékezett a Baranya Megyei Természetbarát Szövetség

Minden együtt volt hogy a Baranya Megyei Természetbarát Szövetség méltó módon emlékezzen a zengővárkonyi Gesztenyésben nyugvó Rockenbauer Pálra, halálának 24. évfordulóján.
 

Túravzetői tanfolyam Budapesten

a TVOSE rendezésében
A Túravezető Oktatók Sportegyesülete középfokú gyalogos túravezetői tanfolyamot indít 2012. január 10-től.

 

A tanfolyam és az azt követő vizsga a 18. életév feletti jelentkezők számára bronzjelvényes fokozatú túravezetői képesítést ad.

Az MTSz jövőjét érintő döntések születtek

Ülésezett a Magyar Természetbarát Szövetség Elnöksége
2011. november 26-án tartotta évi utolsó ülését a Magyar Természetbarát Szövetség Elnöksége.

 

Képek a téli természetről

Új kiállítás nyílt a Zöld Galériában

A Magyar Természetbarát Szövetség immár harmadik tematikus kiállítását nyitotta meg idén a Szövetség országos központjának is otthont adó OKISZ irodaház kávézójában.
 

Változás az oktatásban

2012-től érvényben lévő rendelkezések
 A Magyar Természetbarát Szövetség Elnöksége november 26-ai elnökségi ülésén elfogadta az Oktatási és Képzési Bizottság javaslatait, amelyek a következő témákat érinti:

 

Felhívás!

A Baranya Megyei Természetbarát Szövetség....

...... gyalogos bronzjelvényes túravezetői tanfolyamot indít 2012. január végén.

Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúra Vándorlás 2012

32 napos vándortábor Szekszárdtól Írott-kőig

A Magyar Természetjáró Szövetség
(MTSz) elnöksége a 2011-ben megrendezett OKT50 Jubileumi Országos Kéktúra Vándorlás sikerén felbuzdulva úgy határozott, hogy

2012. július 4. és 2012. augusztus 4. között

a Tolna megyei Szekszárdtól  a Vas megyei Írott-kő csúcsáig tartó 540 km-es kék sáv jelzésű útvonalon megrendezi a

Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúra Vándorlást

(DDK 2012). A 32 napos vándortúra egyben tisztelgés Rockenbauer Pál emléke előtt, aki túraútvonal kitalálója és névadója volt - és aki 25 évvel ezelőtt (1987-ben) távozott közülünk.
 

Túravezető tanfolyamok 2011

Statisztika
 Az MTSZ Oktatási és Képzési Bizottsága elkészítette a 2011-es évre vonatkozó, a túravezető tanfolyamokra vonatkozó statisztikáját.

Stempli - pecsételés másképp

Kéktúrás pecsétgyűjtő app iPhone-ra
Az Országos Kéktúra története 7 évtizedre nyúlik vissza. A túra teljesítésének igazolásához a jellegzetes füzetbe kellett és kell ma is bélyegezni, sajátos romantikát adva a „kékezéshez”. A Magyar Természetbarát Szövetség önkéntes segítője, Lustyik Tamás kifejlesztett egy olyan alkalmazást, amely a legkorszerűbb technikát is felhasználja a bélyegzőhelyek felkereséséhez és leigazolásához. A STEMPLI nevű alkalmazás várhatóan két héten belül megjelenik az Apple appstore-ban.

    

Előzetes tájékoztató a 2012-es ifjúsági találkozókról

Természetjáró Gyerekek Országos Találkozója és Természetjáró Diákok Országos Találkozója
A 25 éves Gémes Természetjáró Egyesület szervezésében kerül megrendezésre 2012-ben a Természetjáró Gyerekek Országos Találkozója és Természetjáró Diákok Országos Találkozója Balatonalmádi – Káptalanfüreden.

Új időpontot keresünk az Ifjúsági Vezetők Találkozójának

Várjuk a véleményeket, javaslatokat
Az esztergomi Szalma-csárdában történt sajnálatos baleset miatt elmaradt az Ifjúsági Vezetők Országos Találkozója és benne az Ifjúsági Természetjárásért Díj átadása. A két eseményt előreláthatólag 2012. január végén vagy február elején szeretnénk megrendezni. A konkrét időponttal kapcsolatban várjuk a javaslatokat.

Rockenbauer Pál Emléktúra

2011. november 26-án a Mecsekben.

Rockenbauer Pálra emlékezünk azon a nyílt túrán, amelyet a Baranya Megyei Természetbarát Szövetség szervez 2011. november 26-án, szombaton.

BTSSZ Mikulástúra

December 3. Budai hegyek
A BUDAPESTI TERMÉSZETBARÁT SPORTSZÖVETSÉG GYALOGTÚRA BIZOTTSÁGA ÉS A III. KERÜLETI TERMÉSZETBARÁT BIZOTTSÁG 2011. december 03–án MIKULÁS TÚRÁT szervez a Budai hegyekben.
 
 

Rockenbauer Pál emléktúra

Koszorúzás Katalinpusztán
 BTSSZ “Rockenbauer Pál” Budapesti Túravezetők Klubja Emléktúra keretében koszorúzással emlékezik meg névadónkról  2011. november 27-én, vasárnap, a Katalinpuszta melletti Rockenbauer Pál kopjafánál.

Új turistaház épül a Mont-Blanc-ra vezető úton

A Francia Alpin Klub beruházása Európa tetejének közelében
Hazánktól távol még épülnek új menedékházak, turistaházak. A magyarok által is jól ismert, a Mont Blanc-ra vezető klasszikus úton lévő Gouter menedékház megújul, pontosabban az eredeti helyétől kissé odébb újjáépül.
 

OTTCSB és OTTEB végeredmények

A 2011. évi Tájékozódási Bajnokságok végeredményei

Ülésezett a Magyar Természetbarát Szövetség Ügyvezető Elnöksége

Terítéken a gazdálkodást érintő döntések végrehajtása
2011. november 9-én, a szokásoktól eltérően délután ülésezett a Magyar Természetbarát Szövetség Ügyvezető Elnöksége. Az ülés napirendjén, a korábban hozott, gazdálkodást érintő döntések végrehajtásának ellenőrzése, a DDK emléktúra programja, a Természetbarát Turista kártyához kapcsolódó szolgáltatások rendszere, a Magyar Turista Szövetség magalakulásának 100. évfordulója, valamint az elnökségi ülés napirendjének elfogadása szerepeltek.

Outdoor túrakereső modul, elsőként a Mátrában!

52 gyalogos túrajavaslat 750 km-nyi útvonallal
A Gyöngyös-Mátra Turisztikai Közhasznú Egyesület 2009-es megalakulása óta számos új fejlesztést hajtott végre. Ezek közt említhető egy korszerű informatikai rendszer felállítása, ami nem csak a www.gyongyos-matra.hu honlapból, hanem az ahhoz kapcsolódó kültéri érintőképernyős  információs kioszkokból, valamint a háttér munkát segítő back office modulból áll. Ennek a nagy rendszernek egy új része, a hazánkban elsőként most debütáló úgynevezett outdoor modul.

Az outdoor rendszer valójában egy túrakereső (a honlapon így jelenik meg), melynek segítségével jelenleg 52 konkrét gyalogos túraajánlatból, mintegy 750 km-nyi útvonalból választhatunk.

Erdészeti terepbejárás Márianosztra és Nagyirtáspuszta között

November 26-án várja a túrázókat az Ipoly Erdő Zrt.
Egy különleges, közös túrázásra hívjuk Önt. Bízunk benne, hogy a természet szeretete sokunkat összeköt, így a résztvevők segítségével egy biztonságos és információval jól ellátott túraútvonalat újíthatunk fel Márianosztra és Nagyírtáspuszta között (Piros kereszt jelzésű út).

A túra során kijelölésre és felavatásra kerül a Közép-Európán átívelő zarándokút, a Mária út egy újabb szakasza.

Jubileumi évkönyv

35 éves a Veszprémi Építők TSE
A közelmúltban jelent meg a 35 éves fennállását ünneplő veszprémi székhelyű Építők Természetbarát Sportegyesület jubileumi évkönyve, amely a 2002-2011 közötti időszak történéseit eleveníti fel.

Megjelent a természetjárás fejlesztésével kapcsolatos kormányhatározat

Elsősorban a kerékpárútfejlesztések jelennek meg a tervben
A Magyar Közlönyben megjelent a Garancsi István miniszterelnöki megbízott által vezetett szervezet feladatait meghatározó kormányhatározat. Elsősorban a hosszútávú kerékpárutak tervezése, kiépítése történik meg, a gyalogos természetjárás csak vázlatosan jelenik meg. Kérdéses a témában érdekelt civil szervezetek bevonásának mikéntje is.

Megkezdődött a romos épületek bontása a hűvösvölgyi Nagy-réten

Az illegális hulladékelhelyezések miatt parkolókat is lezártak
A Pilisi Parkerdő Zrt. megkezdte a hűvösvölgyi Nagy-rétet régóta elcsúfító, balesetveszélyes épületek bontását. A kedvelt fővárosi kirándulóhely egykori vendéglőjének, trafikjainak és egyéb épületeinek bontására az illetékes II. kerületi önkormányzat adott ki bontási határozatot. A következő hetekben zajló munka során mintegy egy millió forint költségből nagy mennyiségű sittet és egyéb hulladékot szállít el az erdészet a Nagy-rétről.

Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 025 regisztrált felhasználó
 • 2 394 hírlevél előfizető
 • 343 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 138 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 5 esemény
 • 2 928 megjelent cikk, hír
 • 268 belső oldal
 • 2 231 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter