2023. március 22., szerda - Beáta, Izolda
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Kezdőlap
Magyar Természetjáró Szövetség

Archív cikkek

Az alábbi lista azokat a nyitólapon megjelent korábbi cikkeket tartalmazza, amelyek:

- régebben jelentek meg, bár tartalmuk még nem feltétlenül avult el,
- korábbi eseményt harangoznak be, ezért tartalmuk az esemény befejezése után már nem aktuális.

Ezeket a cikkeket archívként őrizzük meg, tartalmukat tovább nem frissítjük. Mindez nem jelenti azt, hogy cikkekben leírtak már biztosan nem igazak.


Európai Madármegfigyelő Napok

Október első hétvégéjén
„… különös varázsát az adja, hogy egyszerre élvezhetjük a táj, a friss levegő, a természeti környezet és a madarak élményét a gyerekek és felnőttek nyújtotta közösség élménnyel. …  Olyan ismereteket sajátíthatunk el egymástól … amit az egyetemek padjaiban ülve sem lehet megszerezni ….”
Figyelem, a fenti idézet nem a természetjárásról, hanem szerzője szerint a madarászatról szól! Tehát rokon szakmáról van szó!
Kiemelt híreink

Őrségi Túranap 2012

Élménydús nap a túrázás szerelmeseinek
Túraprogramok és útvonalak kicsiknek és nagyoknak!
Az egyes túrák indítása 10-12 óráig.
Rajt és cél: Szalafő-Pityerszer
A résztvevők nyereménysorsoláson vesznek részt.

Európai Mobilitási Hét 2012

Kedvezmények a vasúton
 
A MÁV-START Zrt. szolgáltatási területén és a GYSEV Zrt. magyarországi vonalhálózatán 2012. szeptember 16-22. között az érvényes belföldi menetjeggyel rendelkező utasok bármely viszonylatban díjmentesen szállíthatják kerékpárjukat.  A kedvezmény díjmentes kerékpárjegy váltásával vehető igénybe.
 
 
2012. szeptember 22-én, az Európai Autómentes Napon újra meghirdetik a „Forgalmival a vasúton!” akciót. Ennek keretében ezen a napon a forgalmijukat felmutató utasok díjmentesen utazhatnak a MÁV-START Zrt. járatain.
 

Sikeres volt a "Kisvasútra fel!" kampány

A Magyar Turizmus Zrt. és a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. közleménye
   A Magyar Turizmus Zrt. idén tavasszal indította útjára „KISVASÚTRA Fel!” kampányát, erősítve azt az üzenetet, azt a koncepcionális változást, hogy az ERDŐ MINDENKIÉ, az ott található turisztikai attrakciók, látogatóközpontok, erdészeti erdei iskolák, tanösvények és kisvasutak nagyszerű kikapcsolódást kínálnak a kirándulóknak.
   E koncepció megvalósulásához az állami erdőgazdaságok az elmúlt 2 esztendőben saját és támogatási forrásokból összesen 3,8 milliárd forintnyi közjóléti fejlesztéssel járultak hozzá.
 

Természetjárók Napja

Dobogókőn
   Szövetségünk hagyományos ünnepe idén is Dobogókőn kerül megrendezésre szeptember 22-én, az Eötvös Lóránd menedékház előtti területen. A helyszínen 10 órától várjuk a túrázókat, az ünnepély a tradíciók szerint déli 12 órakor kezdődik, melynek keretében átadjuk a kitüntetéseket azok számára, akik sokat tettek a hazai természetjárásért.
 
 

A Pilisi Parkerdő Zrt. sajtóközleménye

Megvédi a Pilisi Parkerdő Zrt. a Hármashatár-hegy ökoturisztikai értékeit
   „Bitorolja 2008 óta a Hármashatár-hegy egy részét a Pilótacentrum Kft. és vezetője, Csiga Sándor.” – mondta szerdai helyszíni sajtótájékoztatóján Lomniczi Gergely, a Pilisi Parkerdő szóvivője. Hozzátette, a Kft. vezetője tetemes közüzemi adósságot, közel egymillió forint ki nem fizetett vízdíjat halmozott fel, több mint száz köbméter szemetet hagyott hátra a korábbi bérleményekben, valamint engedély nélkül lakik a területen, semmibe véve a jogerős bírósági ítéletet. Törvényellenes magatartásával több éve tudatosan hátráltatja a ZöldBázis Turistaközpont fejlesztését Csiga Sándor, aki a média képviselőit is folyamatosan megtéveszti – emelte ki a szóvivő.

Fehértó Napja

A Körös-Maros NP rendezvénye

   Idén is sok szeretettel várják a renezők vendégeiket a Fehértó Napjára, mely idén tizenharmadik alkalommal kerül megrendezésre.

NYERJ EGY ÉVES TURISTA MAGAZIN ELŐFIZETÉST

1kérdés - 4 válasz lehetőség
Szeretnél egy éves előfizetést nyerni? Csak egy kérdésre kell helyesen válaszolni, és Fortunával jóban lenni, hogy a szeptember 20-i sorsoláson Te legyél a szerencsés!

MEGJELENT A TURISTA MAGAZIN!

Szeptemberi szám
 Megjelent a szeptemberi Természetjáró Turista Magazin!

Régi börzsönyi mesterségek nyomában

25 km túra Kemencén
Szénégetők, hamuzsírfőzők és erdei munkások nyomába eredhet az, aki 2012. szeptember 8-án részt vesz a Kemencei Erdészet által megrendezésre kerülő nappali, gyalogos, 25 km hosszú teljesítménytúrán. A túra kiinduló- és végpontja a Kemencei Erdei Múzeumvasút kemencei végállomása, útvonala pedig azokat a régi mesterségeket fűzi fel, melyek lassan elfeledésbe kerülnek.

Technikai munkák a Táncsics túrák útvonalain

Jelzés felújítás a Bakonyban
   Már 17 éve tart a Bakonyban hét község példás összefogása annak érdekében, hogy a térséget bekapcsolják az idegenforgalmi vérgeringésbe. Mind a hét község polgármestere kezdettől fogva támogatta az Ácsteszér – Bakonyszombathely – Bakonybánk – Réde –Csatka – Súr - Aka  érintésével kialakitott turista útvonal létesítését és kezelését a KEM SZÖSZ Természetbarát Szövetséggel egyetemben.

Személyszállítás a Mátravasúton

szeptember 8-tól
 Az Egererdő Zrt. Vasútüzeme tájékoztatja Önöket, hogy az Országos Kisvasúti Napon 2012. szeptember 8-án (szombaton) a Mátravasút (Gyöngyös-) Lajosháza – Szalajkaház vonalszakaszon próbaüzem keretében megindítja a menetrendszerinti személyforgalmat.

Visszapillantó

Dunántúli megyei vezetők tanácskozása
   A megyei természetbarát szövetség 2012. augusztus 24-26. között rendezte a Nyugat-magyarországi (40. dunántúli) megyei természetbarát vezetők hagyományos találkozóját a Tatai Edzőtáborban. A konferencia vezetője Horváth Zoltán, Komárom-Esztergom megyei Sportszövetségek Szövetsége természetbarát szövetsége elnöke volt.
 

Rendkívüli közgyűlés

2012. év végén
A májusi közgyűlésen a szövetség új logojának kérdését illetően Szabó Imre javaslatot tett arra, hogy a szeptember 22-ei természetjárók napján egy rendkívüli közgyűlés keretében választhassanak a küldöttek logot.
A május óta eltelt időszakban felmerült pár további kérdés, amit a tagsággal egyeztetünk. E mellett a nyugat-magyar találkozón több megyei vezető jelezte, hogy a természetjárók napján nehézkes lenne ilyen jellegű formális programot megrendezni. A kelet-magyar találkozóra pedig a természetjárók napja után kerül sor, ami fontos egyeztető fórum. 
Mindezekre tekintettel szeptember 22-én nem tartunk rendkívüli közgyűlést. Az eseményre az idei évben (november vagy december hónapban) sor kerül. 
 

Terepfutó világverseny Franciaországban

Szurkoljunk!
 A világ legrangosabb terepfutóversenye ma éjjel van Chamonixban, Franciaországban. A cél körülfutni a Mont Blanct egy kíméletlen pályán, ahol a táv, a szintemelkedések és az időjárás teszi próbára a versenyzőket.

Ezen a versenyen indul a nagy esélyes Németh Csaba, aki lelkes támogatója az MTSZ Kéktúra mozgalmának. Szurkoljunk együtt Csabának és a hazai sikernek!

Nyilvános programok a DDNPI rendezésében

szeptember
 A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság programjai szeptemberben és október elején
 

Kalandtúra a Mészégető-források barlangjában

Nyugat Mecsek
 Kalandtúra a Mészégető-források barlangjában
 
A Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzet mészkőhegyei számos barlangot rejtenek, közülük legismertebb az utcai ruhában is könnyen végigjárható Abaligeti-barlang. Azonban a barlangok világára nem jellemzőek a látogatást megkönnyítő járdák, pallók, hidak. E helyett girbegurba, helyenként egészen szűk járatok, csepegő víz, sötétség, felfedezésre váró titokzatosság jellemzi őket. Szakképzett, nagy tapasztalattal rendelkező barlangi túravezető segítségével néhány órára bárkiből válhat titokzatos járatokat, lámpa fényében felsejlő cseppkőképződményeket, mélyben csordogáló patakot felfedező "barlangkutató" az Orfűn található Mészégető-források barlangjában!
 

Fakitermelés a Denevér Tanösvényen

Abaliget
 Fakitermelés az abaligeti Denevér Tanösvényen
  
Figyelem! Augusztus végétől az abaligeti Denevér Tanösvényen fakitermelési munkálatok zajlanak. A bemutató útvonal egyes szakaszai esetenként lezárásra kerülhetnek. A munkálatokról és a látogatás korlátozásairól tájékoztató táblák kerülnek kihelyezésre az útvonal mentén. Köszönjük megértésüket!
DDNPI

Természetvédelmi beruházások Baranyában

barlangok a Mecsekben és a Villányi hegységben
 Természetvédelmi beruházások indultak a Mecsek és a Villányi-hegység barlangjaiban
 
A Nyugat-Mecsek 14 barlangjában és a Villányi-hegység két fokozottan védett barlangjában mintegy 66 millió forint értékben valósulnak meg a természetvédelmi beavatkozások. E beavatkozások főként lezárásokat foglalnak magukban, melyek célja az engedély nélküli behatolás megakadályozása, valamint a kezeléshez szükséges műtárgyak – pl. a biztonságos bejárást elősegítő létrák – beépítése illetve felújítása.
 

Teljesítménytúrázó kupák kiírása

Változások ...
Kedves Sporttársak!
 
 
Az Erdők Népe Természetjáró Egyesület két túramozgalmának kiírását az időközben ismertté vált túra elmaradások miatt módosította.

 

Vadászati szezonban óvatosan az erdőben!

Meszívlelendő tanácsok...
   Fokozott körültekintést igényel az erdők látogatása a szeptember elején kezdődő vadászati szezonban, ugyanis több veszélyhelyzetet is magában hordoz, ha nem a megfelelő időben járjuk az erdőt.
 

Erdőlátogatás korlátozása

Átmeneti korlátozás a Bakonyban
   A HM VERGA Zrt. a 2009. évi XXXVII. törvény 94. §-a alapján átmenetileg korlátozni kívánja a kezelésében lévő erdők látogatását a 2012. szeptember 03. - 2012. szeptember 30. közötti időszakban. A korlátozás oka a gazdálkodó tevékenységéből adódó fokozott balesetveszély.

Kerékpárral a Zagyva és a Millér vidékén

Vezetett túra

Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk egy közös biciklizésre a Széchenyi Parkerdőtől egészen a Milléri-főcsatornáig. A kirándulás célja, hogy megismerkedjünk környezetünk természeti értékeivel, és feltárjuk annak múltját.

NEFAG Zrt. - Szolnoki Erdészet, 5000 Kaán Károly utca 5.

Elhunyt Ujj Zoltán

a Zöldgömb Sportklub alapítója
 Szombaton még „csak” annyit tudtunk, hogy nagy a baj, azóta sajnos már azt is tudjuk, hogy visszafordíthatatlanul nagy, kedves sporttársunk Ujj Zoltán végleg eltávozott.

 

Kisvasutak napja

Kisvasútra fel!
 Kisvasutak napja Királyréten

2012. szeptember 8. 10.00 - 17.00


Szarvasbőgés a gemenci erdőben

gímszarvasbikák
 IGAZI SZARVASBŐGÉS – HALLGATÓ TÚRÁK LOVASFOGATTAL, KISVASÚTTAL  A GEMENCI ERDŐBEN
A Gemenc Zrt. szakemberei izgalmas túrákat vezetnek Európa legnagyobb ártéri erdejében szarvasbőgés idején 
 

Kitünetések 2012

Átadás a Természetjárók Napján
A Kitüntetési ad hoc bizottság 28 db kitüntetési javaslatot dolgozott fel, majd alapos mérlegelés után a 2012. évben az alábbi sporttársakat javasolja kitüntetni:
 

Átadták Fertőújlak-Apetlon között megépült kerékpárutat

Bővült a Fertő menti kerékpárút hálózat
   2012. augusztus 04-én ünnepélyes keretek között került sor Fertőújlak   (Mekszikópuszta)  határában annak a 3,7 km-s kerékpárútnak az átadására, amely az osztrák oldalon a ,- Pamhagent (Pomogy) és Apetlont (Mosonbánfalva) összekötő - Fertő-parti kerékpárúthoz csatlakozik be.
 

Pelikán túranap - Szolnok

14. alkalommal
Gyalogos és kerékpáros túranap Szolnok város és környékének nevezetességei körül szeptember közepén. 

Elindult a megújult Turistamagazin.hu

Naprakész online tartalom

A Magyar Természetjáró Szövetség lapja, a hazai természetjárást népszerűsítő, egyben ismeretterjesztő kiadvány, a Turista Magazin ez év júliusában újult meg, most pedig elindult a friss weboldaluk is!
 

Kiemelt turisztikai beruházás

ÉMOP NORDA
Szövetségünk „Az Országos Kéktúra (OKT) Észak-Magyarországi Régiót érintő gyalogos és kerékpáros úthálózata, valamint a kapcsolódó szolgáltatások fejlesztése, a regionális túraútvonalak téradat alapú felmérése és nyilvántartási rendszerének kialakítása” címen előzetes megvalósítási tanulmányt nyújtott be a Regionális Operatív Programok terhére kiírt pályázatra. A tanulmány alapján a Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság kiemelt turisztikai beruházásként támogatásra javasolta a tervezetet, melynek részletes pályázati kidolgozását ezt követően kezdhetjük meg. A döntésről szövetségünk a sajtóból értesült, hivatalos értesítést a döntésről nem kaptunk. 


Dr. Simkó Gabriella
MTSZ Igazgató
 

Elhunyt Székely Tamás

Ismét aranyjelvényes túravezetőt gyászolunk
   Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Székely Tamás aranyjelvényes túravezető 2012. augusztus 3-án életének 90. évében távozott közülünk.

Székely Tamás a MOM Természetbarát Szakosztály vezetője, majd örökös elnöke volt.
Több évtizedig az MTSZ-ben a Házbizottság vezetőjeként tevékenykedett.

Emléke örökké szivünkben él. 

Szabadidősportos pályázatok - 2012

MOB - MASPORT
A 2012 januárjától életbelépett sporttörvény értelmében a sportközélet egészére kiterjedő hatáskörrel felruházott Magyar Olimpiai Bizottság átérzi a megnövekedett felelősségét. Mostantól ugyanis már nem csak az olimpiai élsportért, hanem egyebek között a lakosság egészséges, mozgásgazdag életmódjáért is számot kell adnia az ország közvéleményének.

DDK 2012 Vándorlás Záróünnepség

Írottkő - Kőszegi hg.
 Augusztus 4-én Írottkőnél fejeződött be 2012-es Rockenbauer Pál Dél Dunántúli Kéktúra Vándorlás.  
 
A záróünnepségen a vándorlás résztvevőin kívül jelen volt Engelbert Kenyeri, Rohonc (Rechnitz) polgármestere, Peták István az MTSz elnökségi tagja, a Vas megyei Természetbarát Bizottság vezetése és az MTSz Központ Igazgatója valamint munkatársai, segítői.

Peták István, Biácsi Tamásné, Pálmai Vencel, Matolcsi György, Dr. Simkó Gabriella

DDK 2012 Vándorlás 32. nap Zárónap

Bozsok - Írott-kő - Kőszeg
 Ruborits Sándor túravezető irányításával tették meg a túrázók a Vándorlás zárónapjának közel 23 kilométeres távját

DDK 2012 Vándorlás 31. nap

Szombathely (Olad) - Bozsok
 Ruborits Sándor vezette a 2012-es DDK Vándorlás utolsó előtti túranapját is.

DDK 2012 Vándorlás 30. nap

Ják - Szombathely (Olad)
 A Vándorlás 30. napján Ruborits Sándor túravezető irányításával tették meg a túrázók a napi 17.5 kilométert.

Zenélő Arborétum

Bábolna, Arborétum
 A Bábolna Nemzeti Ménesbirtok idén is megrendezi a "Zenélő Arborétum" programját augusztus 19-én, az arborétum területén.

Boldog Mór kilátó ünnepélyes felavatása

Pannonhalmi parkerdő
Az újjáépített Pannonhalmi Boldog Mór kilátó felavatása augusztus 20-án, 14:30 órakor lesz, a Pannonhalmi Főapátság ünnepi programjához kapcsolódva.
 
Az eseményen beszédet mond Baranyay László az MFB elnök-vezérigazgatója, valamint dr. Várszegi Asztrik főapát. 
 
Helyszín: Pannonhalmi parkerdő (a Boldogasszony-kápolna mögött)
 
Szeretettel meghívunk mindenkit a jeles eseményre!

A Bakonyerdő Zrt. közleménye

Kiszáradtak a fenyők
Tisztelt Erdőjárók !
  
   A 2011-es évben, a Keszthelyi-hegységben egész évben lehulló csapadék alig érte el a 350 mm-t. A téli időszakban fokozódott a szárazság. A hegytetőkön, domboldalakon lévő sekély talajok ezt a kevés vizet sem tudták tárolni, a fák számára ezért a nyári hónapokban alig volt felvehető víz. A rendkívül száraz időjáráshoz a hegységben található fekete fenyők nem tudtak alkalmazkodni.
 
   Már a tél folyamán száradás jelei, a tűk vörösödése jelentkezett rajtuk, a tavaszi időszakban pedig ez a folyamat tovább erősödött. A fenyőszáradás jelenleg több mint 600 ha-t érint, elsősorban a turisták által is látogatott Balaton felöli területeken. A száradó és száraz fenyők az élő fákra is veszélyt jelentenek, mert azokon különféle károsítók telepednek meg, ezért a károsodás tovaterjedésének magakadályozása miatt a száraz fenyőket az erdőből el kell távolítanunk.
 
   Az erdő látogatói a Keszthelyi-hegységben több felé ilyen jellegű fakitermelési munka végzésével találkozhatnak.
 
 
Keszthely, 2012. augusztus 3.
Bakonyerdő Zrt.

DDK 2012 Vándorlás 28. nap Beszámoló

Ivánc - Döröske
 Iváncon  reggel 8 órakor  a Vas Megyei Természetbarát Bizottság vette át az utolsó, Ivánc – Írottkő közötti szakasz vezetését. A VMTB nevében Biácsi Tamásné köszöntötte a túra résztvevőit. Túravezető ezen a szakaszon Ruborits Sándor, aki ismertette az első közös nap útvonalát.

Kérdőiv a természetjárókhoz

Országos felmérés
A Magyar Természetjáró Szövetség megbízásából elkészűlt egy kérdőív, amelynek kitöltésével mindenki hozzájárulhat a hazai természetjáró infrastruktúra fejlesztéséhez.

Kérünk mindenkit, hogy amennyiben ideje és lelkesedése engedi, töltse ki a kérdőívet!

A beérkezett kérdőíveket kiértékelik, a végeredményt az MTSZ honlapján publikáljuk
 

Peták István elgondolásai a kéktúra jövőjéről 1.

Hogyan lenne célszerű modernizálni, a mai kor igényei szerint átalakítani a kéktúrázást?
A Magyar Természetjáró Szövetség önmaga megújításán kívül célul tűzte ki az Országos Kéktúra és a kéktúra mozgalom megreformálását is. Az ezzel kapcsolatos ötletelésről már született egy cikk: Ötletbörze az Országos Kéktúráról! Most Peták Isván elgondolásait tesszük közzé egy cikk formájában, ami egyrészt jóval tágabb körben foglalkozik kéktúrázással, másrészt nagyon részletesen foglalkozik a meglévő Országos Kéktúra útvonal egyes szakaszainak módosítsával is. Ez a gondolatébresztő dokumentum első része!

Peták István elgondolásai a kéktúra jövőjéről 2.

Hogyan lenne célszerű modernizálni, a mai kor igényei szerint átalakítani a kéktúrázást?
A Magyar Természetjáró Szövetség önmaga megújításán kívül célul tűzte ki az Országos Kéktúra és a kéktúra mozgalom megreformálását is. Az ezzel kapcsolatos ötletelésről már született egy cikk: Ötletbörze az Országos Kéktúráról! Most Peták Isván elgondolásait tesszük közzé egy cikk formájában, ami egyrészt jóval tágabb körben foglalkozik kéktúrázással, másrészt nagyon részletesen foglalkozik a meglévő Országos Kéktúra útvonal egyes szakaszainak módosítsával is. A gondolatébresztő dokumentum második része következik.

DDK 2012 Vándorlás 29. nap

Döröske - Ják
Az augusztus elsejei túranapot Ruborits Sándor vezette

Erdőhasználat 3. rész

Az erdő látogatása

Ami jó az Erdőtörvényben az az, hogy „Az erdőben - annak rendeltetésétől függetlenül - üdülés, sportolás és kirándulás céljából gyalogosan bárki saját felelősségére ott tartózkodhat, amit az erdőgazdálkodó tűrni köteles…”. Ami rossz, hogy a fentiek felülírhatók, ha:
-  más jogszabály azt korlátozza, vagy;
- az arra jogosult a látogatás korlátozását az Erdőtörvényben törvényben foglaltak alapján elrendelték.
 

Ötletbörze az Országos Kéktúráról!

Szükségünk van a véleményére a kéktúrázással kapcsolatban!
A Magyar Természetjáró Szövetség megalakította a Kéktúra Szakbizottságot, aminek a feladata a kéktúrázás megújítása és az összes ezzel kapcsolatos teendő ellátása. Ezzel párhuzamosan az Index Kéktúra fórumán egy ötletbörze bontakozott ki, aminek az összefoglalóját tartalmazza a következő cikk. Kérünk minden természetjárót, akit érdekel a kéktúrázás sorsa, olvassa el a cikket, véleményezze, és írja meg ezekkel kapcsolatban a saját ötleteit! A válaszokat összesítve fogja megkapni a szakbizottság.

Kisvasutazás az új kenyér jegyében

2012 augusztus 20.
Augusztus 20-án 14 órakor indul idegenvezetéssel ünnepi különjáratunk a Baláta – tóhoz.
 

DDK 2012 Vándorlás 27. nap

Szalafő - Ivánc
 Beszámoló a július 30 - ai túranapról Róza Árpád túravezetőtől

In Memoriam Dr. Rátóti Benő

Búcsúzunk
 
Fájó szívvel, megrendülten tudatjuk, hogy 2012. július 24-én, kórházi betegágyán 80 éves korában elhunyt Dr. Rátóti Benő, térképész-földmérő, geológus, a földrajztudományok kandidátusa, az MTA Természetföldrajzi Tudományos Bizottság és a Földtudományok Osztályának tagja, a Kartográfiai Vállalat Szerkesztő Osztályának nyug. vezetője. 
 
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 173 regisztrált felhasználó
 • 2 483 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 23 esemény
 • 3 142 megjelent cikk, hír
 • 271 belső oldal
 • 2 296 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter