2018. május 27., vasárnap - Hella
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Kezdőlap
Magyar Természetjáró Szövetség

Archív cikkek

Az alábbi lista azokat a nyitólapon megjelent korábbi cikkeket tartalmazza, amelyek:

- régebben jelentek meg, bár tartalmuk még nem feltétlenül avult el,
- korábbi eseményt harangoznak be, ezért tartalmuk az esemény befejezése után már nem aktuális.

Ezeket a cikkeket archívként őrizzük meg, tartalmukat tovább nem frissítjük. Mindez nem jelenti azt, hogy cikkekben leírtak már biztosan nem igazak.


Tragikus hirtelenséggel elhunyt Váradi László (1951 - 2011)

A mezőberényi Alföld Turista Egyesület alapító elnöke 59 éves volt
Percekkel ezelőtt, két forrásból is szomorú hírt kaptam. 2011. április 27-én délután holtan esett össze Váradi László, a mezőberényi Alföld Turista Egyesület korábbi elnöke.

Vadászat - de miért is?

Válasz a vadászok érveire
Miért ragaszkodnak görcsösen a vadászok új madár- és emlősfajok vadászhatóvá tételéhez? Az elmúlt hetek vadászbotrányát kiváltó Gera Pál írása. (Az eredeti petíciót a Magyar Természetbarát Szövetség is aláírta.)

A természetjárók is üdvözlik a területért felelős miniszterelnöki megbízott kinevezését

Berki Zoltán nyilatkozata
A Magyar Természetbarát Szövetség Gyalogtúra Bizottság Turistaút Albizottság üdvözli azt a döntést, hogy Orbán Viktor április 18-i hatállyal egy évi időtartamra megbízta Garancsi Istvánt a természetjáró és kerékpáros turizmus, úthálózat és közlekedés fejlesztéséért felelős miniszterelnöki megbízotti feladatok ellátásával

Ne lehessen veszélyeztetett fajokra vadászni!

Civil szervezetek állásfoglalása a Kárpát-medencei élővilág sokféleségének védelmében
A Magyar Természetbarát Szövetség is aláírta azt a petíciót, amely a védett fajok vadászhatóságának engedélyezése ellen tiltakozik.

364 átlagos hétköznap bolygónk védelmében

Az Országos Erdészeti Egyesület emlékeztetője a Föld Napja kapcsán
A társadalom április 22-ére, a Föld Napjára minden évben kiemelt évfordulóként tekint. Ilyenkor legalább egy napig igyekszünk környezettudatosabban viselkedni, óvni a természetet. Az Országos Erdészeti Egyesület ezúton emlékezik meg az év másik 364 teljesen átlagos napjáról, amikor a természet, az erdő szolgálja a mi érdekeinket.

                          

18 új bronzjelvényes túravezető Sz-Sz-B. megyében

Bronzjelvényes túravezetők
A Sz-Sz-B. Megyei Természetbarát Szövetség bronzjelvényes túravezető tanfolyamának 21 résztvevője tett sikeres elméleti és a zempléni Újhuta térségében 18 fő eredményes gyakorlati vizsgát.

A Keleti-Mecsekben rendezik a "Mecsek50" teljesítménytúrát

Mecsek50
"Mecsek50"

Elmarad a Zemplén 50 teljesítménytúra

A Honvéd Bottyán SE. közleménye
Kedves Barátaim!
 
Az Észak-Magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség 105000-Ft-ért adná ki a Zemplén 50 Kerékpártúrára az engedélyt.

Új turistautak készültek a Mecsekben

Új turistautak készültek a Nyugati-Mecsekben
Új turistautak készültek a Nyugati-Mecsekben, a Sás-völgyben.

Szakági bemutatkozó az első természetjáró fesztiválon

Közel 600 gyermeknek szervezetünk programot Dobogókőn
Amint arról már hírt adtunk, a Magyar Természetbarát Szövetség ügyvezető elnöksége a 2011-es esztendőt dr. Thirring Gusztáv születésnek 150. évfordulója tiszteletére Thirring Emlékévvé nyilvánította.
 
Az emlékév keretében 2011. április 15-én, pénteken, 10 és 14 óra között Természetjáró Fesztivált tartottunk Dobogókőn, amelynek a hagyományteremtésen kívül az volt a célja, hogy bemutassuk a Magyar Természetbarát Szövetséget és szakágainak tevékenységét, programjait, szolgáltatásait.

A rendezvényt a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma támogatta.

Miniszterelnöki megbízott a természetjáró úthálózat fejlesztésére

Garancsi István egy évre kapott megbízást
Érdekes fordulatot vett a turistautak helyzetének rendezéséhez kapcsolódó munkafolyamat. Orbán Viktor miniszterelnök április 18-i hatállyal egy évi időtartamra megbízta Garancsi Istvánt a természetjáró és kerékpáros turizmus, úthálózat és közlekedés fejlesztéséért felelős miniszterelnöki megbízotti feladatok ellátásával.

Vitanap volt Miskolcon

téma: az MTSZ képzési reformja
A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Természetjáró Szövetség 2011. április 5-én vitafórumot szervezett a túravezetőképzés, oktatás helyzetéről, annak korszerűsítéséről.

MTSz vezetői kérdőív - eredmények

Az MTSZ szervezeteinek érdekképviseleti és kooperációs technikái" kérdőív
2011. februárjában a korábbi szervezetfejlesztési projektben készült kérdőívet tettünk közzé az MTSz honlapján, azzal a kéréssel, hogy minél több területi – egyesületi vezető töltse ki. Két hónap telt el azóta, érdemes hát megnézni a kérdőív értékelését.

Új turistajelzések készültek a Baranyai-dombságban

Új turistaút készült Máriakéménden
Új turista útjelzések készültek a Baranyai-dombságban Máriakéménden.

Megjelent a 41. Országos és Nemezetközi Túrakerékpáros Találkozó előzetes programja

Békés Dánfok 2011. 07. 19-24.
A főszervezőtől kapott információk alapján az eseménynaptárban pontosítottuk a 41. Országos és Nemezetközi Túrakerékpáros Találkozó programtervét.

Új elnök Zalában

Március végén új elnököt választottak Zala megyében
A korábban lemondott Berdán László elnök helyett, március 25-én Süle Gábor személyében új elnököt választottak a Zala Megyei Természetbarát Szövetségben.

Ülésezett a Magyar Természetbarát Szövetség Ügyvezető Elnöksége

Véglegesítették az elnök-főtitkári értekezlet programját
Üléstervének megfelelően, megtartotta havi rendes ülését az MTSz Ügyvezető Elnöksége (Ü.E.). Az ülésen részt vett Pusztay Sándor és dr. Kovács Mátyás elnökhelyettes, Kovács Tamás, Baronek Jenő és Vajk Ödön alelnök, és Duró Imre igazgató. Az új székház tárgyalótermében tartott tanácskozáson egy-egy napirendhez meghívást kapott Németh Imre (Természetvédelmi Bizottság) és Fekete Kornélia (Budai Siklórepülő Egyesület), a jegyzőkönyvet pedig Kurucz Szilvia vezette.

Schengeni "Határnyitogató" túra - bejárás

Különleges túra Belényestől Békéscsabáig - június elején
Schengeni "Határnyitogató" túra néven kerül megrendezésre a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület szervezésében egy különleges túra. A gyalogos, vízi és kerékpáros túrák Belényestől Békéscsabáig a Fekete-Körös mentén haladva tárják fel a folyómenti magyar és román területeket. A túra romániai szakaszának bejárását április elején tartottuk.

Az Év vidéke program utolsó fél éve

Budapesten üléseztek a szervezőbizottság osztrák, szlovák és magyar delegációi
2011. április 4-én a Magyar Természetbarát Szövetség látta vendégül az NFI, azaz a Nemzetközi Természetbarát Szövetség, az IYNF, vagyis a Természetbarát Fiatalok Nemzetközi Szövetsége és a KST, a Szlovák Turista Klub delegációit az új székház tárgyalótermében.

Igazgatói tájékoztató

A 2011. márciusi eseményekről
Az ügyvezető elnökség korábbi döntésének megfelelően állandó napirendi pontként szerepel az Ügyvezető elnökségi ülésen a két ülés közötti eseményekről és a döntések végrehajtásról szóló igazgatói tájékoztató.

Képzési reform - Budapest

Az első budapesti forduló
 Kedves Sporttársak!
 
Április 12-én, kedden, a BTSSZ hivatalos helyiségében, 16 és 18 óra között tanácskozást tartunk az MTSZ jövőbeli képzési reformjáról. A tanácskozáson a résztvevők el tudják mondani véleményüket, gondolataikat, kívánságaikat, amelyek érinthetik a kialakításra kerülő oktatási tematikát.
  
 

MTSZ képzési reformfolyamatok - Frissítve!

Regionális találkozók időpontjai
 Vállalt feladataimnak megfelelve, szeretném alaposan körbejárni az oktatás helyzetét és annak jövőbeli lehetőségeit az MTSZ-en belül. Ennek a folyamatnak az első állomása lesz kedden, 5-én, Miskolcon. 

Az Országos Kéktúra népszerűsítése

Szakembereink az ATV-ben
A Hazai turizmus című magazin stábját Kovács Tamás az MTSz alelnöke és Ákos Levente a BTSSz technikai bizottságának tagja kalauzolta az Országos Kéktúra Hűvösvölgytől Árpád-kilátóig tartó szakaszán.

http://atv.hu/videotar/20110328_kekturas_talalkozasok_6_resz

Adatgyűjtés a jelentősebb magyar hegymászó teljesítményekről

Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség felhívása
Az MHSSz keretein belül újra szeretnénk indítani azt a régen már alkalmazott adatgyűjtést, melyben összegyűjtenénk évről évre a magyar vonatkozású jelentősebb mászásokat az alpesi szakág részére.

Négy E-út hazánkban!

Sportdiplomáciai siker Belgrádban
   Az Európai Gyalogos Turistaszövetség (EWV) 2011. március 18-20. között tartotta első Dél-Kelet Európai Regionális értekezletét Belgrádban, amelyen szövetségünket Pálmai Vencel és Trischler Ferenc képviselte.
   A tárgylások helyszínéül a Szerb Hegymászó Szövetség turistaházai szolgáltak, amelyek az Avala és a Rajec hegyen találhatóak.
 

Előjelentkezés az idei TEDOT-TEGYOT-ra

Értékes könyvjutalmat sorsolnak ki az előjelentkezők között

Unatkozol otthon? Nem tudod, hogy mit csinálj a nyári szünetben? Szereted a jó társaságot? Szeretsz táborozni? Szereted a bolondos feladatokat? Netalán szeretsz túrázni és versenyezni?
 

AKKOR TÖLTS EL VELÜNK EGY HETET!


Már jelentkezhetsz! Azt már tudod, hogy az idei TEGYOT-TEDOT 2011. július 3-8 között lesz Sárospatakon! Előjelentkezést hirdetünk március 25 – április 15 között!
 

Ismételt felkérés Természetvédelmi Szakmai Napok rendezvényre való jelentkezésre

Ismételt körlevél
Kedves Természetbarátok!
 
Ismételt kéréssel fordulunk már a jelentkezési határidő után a megyei vezetők, a természetvédő természetbarátok felé, hogy képviseljék megyéjüket, természetvédelmi vándorgyűlésünkön, jelezzék részvételi szándékukat telefonon, vagy e-maiben!
A program és a jelentkezési lap megtalálható az alábbi oldalon:
 
Természetvédelmi Szakmai Napok
Vándorgyűlés az MTSZ Természetvédelmi Bizottsága rendezésében
Budapest-Budai-hegység – Erdészeti Információs Központ
2011. április 2-3.
A nemleges válaszokat is kérjük.

Sportszakmai alapvégzettséggel rendelkező instruktorok figyelem!

Ingyenes továbbképzési lehetőség a Nordic Walking országos programban részt vett oktatók részére
A Magyar Szabadidősport Szövetség öt, sportszakmai alapvégzettséggel rendelkező MTSz instruktor részére ingyenes továbbképzési lehetőséget biztosít. A képzésre április 10-11-én, a Magyar Sport Házában (1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3. ) kerül sor.  Jelentkezni március 25-ig, a mellékelt adatlapon lehet.

Új vezetőség Nógrádban

Március elején új vezetőséget választottak Nógrád megyében

A korábban lemondott Gubola István elnök és Pálinkás Gábor főtitkár helyett március 11-én új vezetőket választottak a Nógrád Megyei Természetbarát Szövetségben:

Elnök: Noszky Zoltán
Főtitkár: Józsa Gábor

Hogyan tovább MTSz?

Vitaanyag a Magyar Természetbarát Szövetség fejlesztési területeiről és irányairól
Sok más országos szervezethez hasonlóan a Magyar Természetbarát Szövetség is évek óta birkózik saját céljainak, feladatainak újrafogalmazásával, aktualizálásával. Miközben évszázados hagyományok felelőssége nyomja a vállát, meg kell felelni korunk folyamatosan változó kihívásainak. S ha ez nem sikerül, tovább öregszik és fogy a tagsága, csökken társadalmi szerepe és hasznossága, s nem utolsó sorban érdekérvényesítő képessége.

Dr. Thirring Gusztáv Természetjáró Fesztivál Dobogókőn

Bemutatkozik az MTSz
A Magyar Természetbarát Szövetség ügyvezető elnöksége a 2011-es esztendőt dr. Thirring Gusztáv születésnek 150. évfordulója tiszteletére Thirring Emlékévvé nyilvánította.

Az emlékév keretében 2011. április 15-én, pénteken, 10 és 14 óra között Természetjáró Fesztivált tartunk Dobogókőn.
 

 

Meghívó a TTE emlékülésre

100 éve alakult meg a TTE Pécsi Csoportja
Ünnepi emlékülés a TTE Pécsi Csoportja megalakulásának 100. évfordulója alkalmából.

Ülésezett a Magyar Természetbarát Szövetség elnöksége

Elfogadták a 2010. évi Közhasznúsági jelentést és a 2011. évi Költségvetést
2011. március 19-én 10 órai kezdettel maratoni ülést tartott az MTSz elnöksége. Bár ez a szombat éppen munkanap volt, csak hat elnökségi tag jelezte előre, hogy nem tud részt venni az ülésen.

Közülük is ketten az EWV belgrádi konferenciáján, egy fő pedig a zöld szervezetek országos találkozóján vett részt. Így a szokásos szervezési feladatok és döntések meghozatala után határozatképesen látott neki az elnökség a közel öt órás munkának.

Szemétszedő akció a Mátyás-hegyi barlangnál

Április 16-án szombaton a Föld Napján
Április 16-án szombaton a Föld Napja alkalmából a Hahó! Egyesület szemétszedő akciót szervez a Mátyás-hegyi barlang kőfejtőjében.

2000 főt meghaladó résztvevő a Bükkben

A XIV. NÉPEK TAVASZA TELJESÍTMÉNYTÚRÁN
A Népek Tavasza Teljesítménytúra a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Természetjáró Szövetség legnagyobb részvételi létszámú rendezvénye, mely minden év március 15-én kerül megrendezésre az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére, a Bükk hegységben.
Az egyes szakaszokon indulók száma az idén átlépte a bűvös 2000-es határt: 
Táv (km)
Indulók (fő)
42
36
30
293
15
991
10
704
Összesen
2024

Megújult a Vályús-forrás a Baranyai-dombságban

Felújították a Vályús-forrást Máriakéménden
A Mecsek Egyesület és a Máriakéméndi Hagyományőrző- és Sportegyesület Máriakéménd Önkormányzatának támogatásával felújította a Vályús-forrást.

Felavatták a Tőzike Tanösvényt Kakpusztánál

Új látványosság a Dél-Dunántúli Kéktúra mellett
Lassan, picit erőlködve érkezik Mesztegnyőről a kisvasút Kakpusztára, a vonal végállomására. A Boronka-melléki Tájvédelmi Körzet legszebb tájain; erdők, halastavak, lápfoltok mentén végigdöcögő szerelvény majd százötven kíváncsi, érdeklődő embert (plusz egy tacskót) szállít.

Ők azok, akik 2011 talán első igazi, tavaszias napját, március 12-ét arra szánták, hogy részt vegyenek a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság legújabb, Tőzike névre keresztelt tanösvényének avatásán és az ilyenkor szokásos, magát a túraútvonalat bemutató jelvénygyűjtő túrán.

Schengeni „határnyitogató” túra

Nemzetközi túra Belényestől Békéscsabáig, június elején
A Százlábú Egyesület, a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület, valamint több más civil szervezet és önkormányzat (romániai, és magyarországi egyaránt) bevonásával, egy példaértékű, figyelemfelhívó nagy turisztikai és kulturális rendezvényre készül a kora nyári időszakban, aA két szomszédos európai uniós tagállam (Magyarország és Románia) határának teljes átjárhatóvá válásának reményeivel.

Elindult a Magyar Természetbarát Szövetség Hírlevele

Csütörtökön délben küldjük a címzetteknek
2011. március 10-én elindult a Magyar Természetbarát Szövetség Hírlevele. Heti egy alkalommal, csütörtökön megy ki a címzettek részére a levél, mely válogatás tartalmaz az MTSz honlapjának elmúlt heti híreiből, illetve egy listát tartalmaz a következő két hét programjaiból. A Hírlevél jelenleg több mint 700 címzetthez jut el.
 

Bővült az Alföldi Kéktúra kiírása

A teljesítők listája és a pontos távolság összesítő is felkerült az MTSz honlapjára
Hazánk második leghosszabb túramozgalmának hivatalos oldala kibővült a túra teljesítőinek névsorával. A jelenleg 265 nevet tartalmazó lista mellett még egy nagy újdonság került fel az elmúlt időszakban a mozgalom honlapjára. Az Országos Kéktúra mintájára már az Alföldi Kéktúra hossza is végig lett mérve a turistautak.hu GPS-es adatai alapján, méter élességgel. Ennek adatait egy táblázatban mindenki letöltheti, használhatja túrái tervezéséhez.
 

Balesetveszélyes a Rám-szakadék látogatása

Hasznos tanácsok kirándulás előtt
A tavaszi időjárás beköszönte ellenére a Rám-szakadékban még téli viszonyok uralkodnak. A turistaút egyes szakaszai, valamint a kihelyezett létrák jéggel borítottak. A Rám-szakadék látogatása nem ajánlott! A hosszú hétvégén kirándulni indulóknak a Pilis magasabban fekvő részein szintén télies viszonyokra, a városi hőmérsékletnél akár 10 fokkal hidegebbre kell felkészülniük.

BAKANCS a KOCSONYÁBAN

avagy Természetjárók a XI. Miskolci Kocsonyafesztiválon

Az elmúlt évekhez hasonlóan az idei miskolci kocsonya kellemes fűszerezettségéhez is hozzájárult a B.-A.-Z. Megyei Természetjáró Szövetség, hiszen visszatérő kiállítóként a megszokott kínálata mellett új elemekkel is színesítette „zöld sátorbéli” és fesztiváli megjelenését.

Átadási ünnepség a Bajcsy-Zsilinszky utcai székházban

Befejeződtek a felújítási munkák
Amint arról korábban már beszámoltunk, az MTSz székházának bérlője, az Osztrák Intézet, a szerződésben foglaltaknak megfelelően, ez év elején nagyszabású felújítási munkákba kezdett.

Az erdészekre számíthat a természetvédelem

A természetvédelmi oltalom alatt álló erdőterületek védelmével kapcsolatban
Az állami erdőgazdaságok erdészei hivatásuk részének tekintik, hogy a védett erdőkben a természet állami szintű védelmét folyamatosan biztosítsák. 
 
Természetvédelmi szervezetek körében és ellenzéki politikusoknál erős tiltakozást váltott ki a Vidékfejlesztési Minisztérium nyilvánosságra került terve a nemzeti parkok költségvetésének részbeni zárolásával kapcsolatban. A minisztert arra kérik, hogy álljon el a természetvédelem területét újabb elvonásokkal sújtó szándékától.

Tarlón túzok lépeget

Vezetett túra márciusban

A vezetett túra során lehetőség lesz megtekinteni a Föld egyik legnagyobb testű röpképes madarát.
 

Emlékeztető a Turistaút Albizottság üléséről

2011. február 12.
A Turistaút Albizottság 2011. február 12-én tartotta hagyományos, az MTE képviselőinek meghívásával kibővített tanácskozását. Az összejövetelről készült Emlékeztető mellékletei fontos és hasznos szakmai anyagokat, ill. az elmúlt év fontosabb írásos dokumentumait is tartalmazza.

Szabó Imre, az MTSz elnökének levele Dr. Fazekas Sándor Miniszternek

A Nemzeti Parkok tervezett 40%-os költségcsökkentéséről
A legutóbbi napokban több, a sajtóban megjelent írás is foglalkozott a nemzeti park igazgatóságok (és a környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi felügyelőségek) tervezett költségvetési támogatásának jelentős (40%) megvonásával.
 
A Magyar Természetbarát Szövetség vezető tisztségviselői, elnöksége és szakmai szervezeteinek képviselői értetlenül és hitetlenül fogadták a vélelmeink szerint alaptalan híreszteléseket.

Tájékoztató az Ügyvezető Elnökség üléséről

A 2011. március 2-i ülés
2011. március 2-án ülésezett a Magyar Természetbarát Szövetség ügyvezető elnöksége. Az ülésen részt vett Szabó Imre elnök, Vajk Ödön, Baronek Jenő és Kovács Tamás alenök, Pusztay Sándor és dr. Kovács Mátyás elnökhelyettes, valamint Duró Imre igazgató, Pálmai Vencel szakági titkár, ifj. Farkas György meghívott vendég és Kurucz Szilvia jegyzőkönyvvezető. Bornemisza Miklós elnökhelyettes nem vett részt az ülésen.

A Magyar Szabadidősport Szövetség konferenciája Bakonybélben

Huszadszor a szabadidősport feladatairól és lehetőségeiről
A Bakonybélben megtartott két napos konferencia, egyúttal képzési célokat szolgáló rendezvény az e területen dolgozó szakemberek számára megkerülhetetlen információforrásként szolgált.

Hozzájárult ahhoz, hogy a Szövetség kapcsolatot építsen az egészséges életmódban érintett kormányzati szervekkel, emellett javítsa a szabadidősportban érintettek érdekében kifejtett érdekérvényesítés hatékonyságát is.

Nordic Walking Kőbányán

Hasznos az új mozgásforma
Az utóbbi években a természetet járva gyakran találkozhatunk két bottal gyalogló emberekkel. Nálunk is kezd meghonosodni a Nordic Walking magyarul Északi gyaloglás, az   új komplex testedzési forma. Mit is jelent ezen új fogalom? Két speciális bottal gyalogolnak az emberek a természetben, vagy a városok parkjaiban.
 
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 4 625 regisztrált felhasználó
 • 2 120 hírlevél előfizető
 • 322 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 111 túramozgalom
 • 3 694 túramozgalom teljesítő
 • 46 esemény
 • 2 464 megjelent cikk, hír
 • 223 belső oldal
 • 2 019 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter