2019. október 21., hétfő - Orsolya
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Kezdőlap
Magyar Természetjáró Szövetség

Archív cikkek

Az alábbi lista azokat a nyitólapon megjelent korábbi cikkeket tartalmazza, amelyek:

- régebben jelentek meg, bár tartalmuk még nem feltétlenül avult el,
- korábbi eseményt harangoznak be, ezért tartalmuk az esemény befejezése után már nem aktuális.

Ezeket a cikkeket archívként őrizzük meg, tartalmukat tovább nem frissítjük. Mindez nem jelenti azt, hogy cikkekben leírtak már biztosan nem igazak.


Középfokú túravezető tanfolyam

Közép Magyarországon
 A Budapesti Természetbarát Sportszövetség és a Pest Megyei Természetbarát Szövetség a 2012. évre – korlátozott létszámban – meghirdeti a X. Középfokú Túravezető Tanfolyamát gyakorlott túrázók részére

 
 
Kiemelt híreink

Az aranyjelvényes túravezetői minősítés jövője

Várjuk az ötleteket, szempontokat, alapelveket
A Magyar Természetbarát Szövetség Oktatási és Képzési Bizottsága széleskörű egyeztetést kezdett az MTSZ Aranyjelvényes túravezetői minősítés jövőjéről.

Kiegészítve

Szalamandra 2012 - Pályázat az MTSz részvételével

Szlovák-magyar határon átnyúló együttműködés
Néhány napja Rozsnyón aláírásra, majd beadásra került a Szalamandra elnevezésű, szlovák-magyar határon átnyúló együttműködési pályázat, amely tulajdonképpen a gömör - tornai karsztvidéken levbonyolított és ez év szeptemberében zárult Év vidéke program folytatásaként is értelmezhető.

Klímaváltozás és a turizmus témája az NFI kongresszuson

Csökken a tél szezon, átalakul az Alpok klímája
A Nemzetközi Természetbarát Szövetség (NFI) október első napjaiban Grazban tartotta XXI. kongresszusát, amelyen Pusztay Sándor elnökhelyettes és Duró Imre igazgató vett részt. A kongresszuson a különböző tisztségviselők megválasztása volt az egyik fontos napirendi pont, majd a fenntartható fejlődés és a környezetszennyezés szerepelt az előre megadott témák között. A résztvevő küldöttek között nagy érdeklődést keltett az a vita, amely a hőmérséklet-emelkedés hatása a turizmusra, különösen a télisportokra címet viselte.

Rockenbauer Pál Emléktúra

Zengővárkonyban emlékezett a Baranya Megyei Természetbarát Szövetség

Minden együtt volt hogy a Baranya Megyei Természetbarát Szövetség méltó módon emlékezzen a zengővárkonyi Gesztenyésben nyugvó Rockenbauer Pálra, halálának 24. évfordulóján.
 

Túravzetői tanfolyam Budapesten

a TVOSE rendezésében
A Túravezető Oktatók Sportegyesülete középfokú gyalogos túravezetői tanfolyamot indít 2012. január 10-től.

 

A tanfolyam és az azt követő vizsga a 18. életév feletti jelentkezők számára bronzjelvényes fokozatú túravezetői képesítést ad.

Az MTSz jövőjét érintő döntések születtek

Ülésezett a Magyar Természetbarát Szövetség Elnöksége
2011. november 26-án tartotta évi utolsó ülését a Magyar Természetbarát Szövetség Elnöksége.

 

Képek a téli természetről

Új kiállítás nyílt a Zöld Galériában

A Magyar Természetbarát Szövetség immár harmadik tematikus kiállítását nyitotta meg idén a Szövetség országos központjának is otthont adó OKISZ irodaház kávézójában.
 

Változás az oktatásban

2012-től érvényben lévő rendelkezések
 A Magyar Természetbarát Szövetség Elnöksége november 26-ai elnökségi ülésén elfogadta az Oktatási és Képzési Bizottság javaslatait, amelyek a következő témákat érinti:

 

Felhívás!

A Baranya Megyei Természetbarát Szövetség....

...... gyalogos bronzjelvényes túravezetői tanfolyamot indít 2012. január végén.

Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúra Vándorlás 2012

32 napos vándortábor Szekszárdtól Írott-kőig

A Magyar Természetjáró Szövetség
(MTSz) elnöksége a 2011-ben megrendezett OKT50 Jubileumi Országos Kéktúra Vándorlás sikerén felbuzdulva úgy határozott, hogy

2012. július 4. és 2012. augusztus 4. között

a Tolna megyei Szekszárdtól  a Vas megyei Írott-kő csúcsáig tartó 540 km-es kék sáv jelzésű útvonalon megrendezi a

Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúra Vándorlást

(DDK 2012). A 32 napos vándortúra egyben tisztelgés Rockenbauer Pál emléke előtt, aki túraútvonal kitalálója és névadója volt - és aki 25 évvel ezelőtt (1987-ben) távozott közülünk.
 

Túravezető tanfolyamok 2011

Statisztika
 Az MTSZ Oktatási és Képzési Bizottsága elkészítette a 2011-es évre vonatkozó, a túravezető tanfolyamokra vonatkozó statisztikáját.

Stempli - pecsételés másképp

Kéktúrás pecsétgyűjtő app iPhone-ra
Az Országos Kéktúra története 7 évtizedre nyúlik vissza. A túra teljesítésének igazolásához a jellegzetes füzetbe kellett és kell ma is bélyegezni, sajátos romantikát adva a „kékezéshez”. A Magyar Természetbarát Szövetség önkéntes segítője, Lustyik Tamás kifejlesztett egy olyan alkalmazást, amely a legkorszerűbb technikát is felhasználja a bélyegzőhelyek felkereséséhez és leigazolásához. A STEMPLI nevű alkalmazás várhatóan két héten belül megjelenik az Apple appstore-ban.

    

Előzetes tájékoztató a 2012-es ifjúsági találkozókról

Természetjáró Gyerekek Országos Találkozója és Természetjáró Diákok Országos Találkozója
A 25 éves Gémes Természetjáró Egyesület szervezésében kerül megrendezésre 2012-ben a Természetjáró Gyerekek Országos Találkozója és Természetjáró Diákok Országos Találkozója Balatonalmádi – Káptalanfüreden.

Új időpontot keresünk az Ifjúsági Vezetők Találkozójának

Várjuk a véleményeket, javaslatokat
Az esztergomi Szalma-csárdában történt sajnálatos baleset miatt elmaradt az Ifjúsági Vezetők Országos Találkozója és benne az Ifjúsági Természetjárásért Díj átadása. A két eseményt előreláthatólag 2012. január végén vagy február elején szeretnénk megrendezni. A konkrét időponttal kapcsolatban várjuk a javaslatokat.

Rockenbauer Pál Emléktúra

2011. november 26-án a Mecsekben.

Rockenbauer Pálra emlékezünk azon a nyílt túrán, amelyet a Baranya Megyei Természetbarát Szövetség szervez 2011. november 26-án, szombaton.

BTSSZ Mikulástúra

December 3. Budai hegyek
A BUDAPESTI TERMÉSZETBARÁT SPORTSZÖVETSÉG GYALOGTÚRA BIZOTTSÁGA ÉS A III. KERÜLETI TERMÉSZETBARÁT BIZOTTSÁG 2011. december 03–án MIKULÁS TÚRÁT szervez a Budai hegyekben.
 
 

Rockenbauer Pál emléktúra

Koszorúzás Katalinpusztán
 BTSSZ “Rockenbauer Pál” Budapesti Túravezetők Klubja Emléktúra keretében koszorúzással emlékezik meg névadónkról  2011. november 27-én, vasárnap, a Katalinpuszta melletti Rockenbauer Pál kopjafánál.

Új turistaház épül a Mont-Blanc-ra vezető úton

A Francia Alpin Klub beruházása Európa tetejének közelében
Hazánktól távol még épülnek új menedékházak, turistaházak. A magyarok által is jól ismert, a Mont Blanc-ra vezető klasszikus úton lévő Gouter menedékház megújul, pontosabban az eredeti helyétől kissé odébb újjáépül.
 

OTTCSB és OTTEB végeredmények

A 2011. évi Tájékozódási Bajnokságok végeredményei

Ülésezett a Magyar Természetbarát Szövetség Ügyvezető Elnöksége

Terítéken a gazdálkodást érintő döntések végrehajtása
2011. november 9-én, a szokásoktól eltérően délután ülésezett a Magyar Természetbarát Szövetség Ügyvezető Elnöksége. Az ülés napirendjén, a korábban hozott, gazdálkodást érintő döntések végrehajtásának ellenőrzése, a DDK emléktúra programja, a Természetbarát Turista kártyához kapcsolódó szolgáltatások rendszere, a Magyar Turista Szövetség magalakulásának 100. évfordulója, valamint az elnökségi ülés napirendjének elfogadása szerepeltek.

Outdoor túrakereső modul, elsőként a Mátrában!

52 gyalogos túrajavaslat 750 km-nyi útvonallal
A Gyöngyös-Mátra Turisztikai Közhasznú Egyesület 2009-es megalakulása óta számos új fejlesztést hajtott végre. Ezek közt említhető egy korszerű informatikai rendszer felállítása, ami nem csak a www.gyongyos-matra.hu honlapból, hanem az ahhoz kapcsolódó kültéri érintőképernyős  információs kioszkokból, valamint a háttér munkát segítő back office modulból áll. Ennek a nagy rendszernek egy új része, a hazánkban elsőként most debütáló úgynevezett outdoor modul.

Az outdoor rendszer valójában egy túrakereső (a honlapon így jelenik meg), melynek segítségével jelenleg 52 konkrét gyalogos túraajánlatból, mintegy 750 km-nyi útvonalból választhatunk.

Erdészeti terepbejárás Márianosztra és Nagyirtáspuszta között

November 26-án várja a túrázókat az Ipoly Erdő Zrt.
Egy különleges, közös túrázásra hívjuk Önt. Bízunk benne, hogy a természet szeretete sokunkat összeköt, így a résztvevők segítségével egy biztonságos és információval jól ellátott túraútvonalat újíthatunk fel Márianosztra és Nagyírtáspuszta között (Piros kereszt jelzésű út).

A túra során kijelölésre és felavatásra kerül a Közép-Európán átívelő zarándokút, a Mária út egy újabb szakasza.

Jubileumi évkönyv

35 éves a Veszprémi Építők TSE
A közelmúltban jelent meg a 35 éves fennállását ünneplő veszprémi székhelyű Építők Természetbarát Sportegyesület jubileumi évkönyve, amely a 2002-2011 közötti időszak történéseit eleveníti fel.

Megjelent a természetjárás fejlesztésével kapcsolatos kormányhatározat

Elsősorban a kerékpárútfejlesztések jelennek meg a tervben
A Magyar Közlönyben megjelent a Garancsi István miniszterelnöki megbízott által vezetett szervezet feladatait meghatározó kormányhatározat. Elsősorban a hosszútávú kerékpárutak tervezése, kiépítése történik meg, a gyalogos természetjárás csak vázlatosan jelenik meg. Kérdéses a témában érdekelt civil szervezetek bevonásának mikéntje is.

Megkezdődött a romos épületek bontása a hűvösvölgyi Nagy-réten

Az illegális hulladékelhelyezések miatt parkolókat is lezártak
A Pilisi Parkerdő Zrt. megkezdte a hűvösvölgyi Nagy-rétet régóta elcsúfító, balesetveszélyes épületek bontását. A kedvelt fővárosi kirándulóhely egykori vendéglőjének, trafikjainak és egyéb épületeinek bontására az illetékes II. kerületi önkormányzat adott ki bontási határozatot. A következő hetekben zajló munka során mintegy egy millió forint költségből nagy mennyiségű sittet és egyéb hulladékot szállít el az erdészet a Nagy-rétről.

Januárra készül el a természetjáró és kerékpáros turizmus fejlesztési koncepciója

Tervezik a gyalogos természetjárás "jogi akadálymentesítését"
Garancsi István természetjáró és kerékpáros turizmus, úthálózat és közlekedés fejlesztéséért felelős miniszterelnöki megbízott 2011. november 2-án bemutatta a Kormánynak a természetjáró és kerékpáros turizmus, úthálózat és közlekedési fejlesztések koncepciójának kereteit, alapvetéseit.

A kormány tervezet elfogadva, felkérte a miniszterelnöki megbízottat, hogy 2012. január közepéig dolgozza ki a természetjáró és kerékpáros turizmus, úthálózat és közlekedés fejlesztési koncepcióját, valamint a koncepció megvalósításának operatív céljait, részletes feladatait és azok ütemezését összefoglaló intézkedési tervet.

Korlátozások a Pilisi Parkerdő területén

Korlátozások társas vadászatok miatt 2011/2012 vadgazdálkodási évben
A Pilisi Parkerdő ZRT honlapján közzétette a 2011-2012 vadgazdálkodási éveben történő korlátozásokat, lezárásokat.

Magyar-Szlovák vezetői találkozó

Gyenesdiáson

A Magyar Természetbarát Szövetség és a Szlovák Turistaklub közötti kétoldalú együttműködési megállapodás alapján, idén Magyarországon került sor a két szervezet vezetői tanácskozására november 4-6. között, Gyenesdiáson.
 

Tervezzünk együtt Tanösvényt!

Közös bejárás az Országos Kéktúra Nagymaros-Hegyestető szakaszán
Érdekes, szemléletében is újszerű kezdeményeztésre hívja november 12-én, szombaton a túrázókat az Ipoly Erdő Zrt. Az Országos Kéktúra Nagymaros - Hegyestető szakaszán kialakításra kerülő új tanösvény bejárása történik meg, szakmai vezetővel. A kezdeményezés célja, hogy még a kialakítás előtt figyelembe vegyék a természetjárók igényeit, kérdéseit.

Tizenötezren vettek részt a XV. Erdők Hete rendezvényein

A magyar erdők és a fa nemzeti vagyonként és értékként történő bemutatása
Az ország ötven helyszínén mintegy tizenötezren vettek részt a XV. Erdők Hete októberben tartott rendezvénysorozatán. A vidékfejlesztési miniszter megbízásából az Országos Erdészeti Egyesület által szervezett eseménysorozat központi gondolata a magyar erdők és a fa nemzeti vagyonként és értékként történő bemutatása volt. A nagyrészt erdészeti erdei iskolákban zajló programok között volt erdei nyílt nap, erdei sportverseny, tanösvénylátogató kalandtúra és még sok érdekesség.

Összeomlás szélén a hazai civil szektor

Természetvédő szervezetek tiltakozása
Több száz civil szervezet és ezzel együtt több ezer munkahely szűnhet meg, ha a kormányzat tovább csökkenti a szektor támogatására szánt költségvetési forrásokat. Bár a Fidesz-KDNP választási programjában a civil szervezetek megerősítését irányozta elő, a szektor működési feltételei folyamatosan és nagymértékben romlottak az elmúlt másfél évben. Ezzel egyidejűleg folyik a hatóságok, ellenőrző szervek további gyengítése.

Elkészültek a fényképes adatlapok az Országos Kéktúra bélyegzőhelyeiről

Majdnem félezer, önkénteseink által küldött fotóval bővült honlapunk
A napokban készült el az a mintegy 150 oldal a Magyar Természetbarát Szövetség honlapján, amely az Országos Kéktúra bélyegzők pontos elhelyezkedését mutatja be rövid leírásokkal, fotókkal, szükség esetén a bélyegzőhelyek nyitva tartásával. Külön öröm, hogy ehhez a munkához felhívásunkra számos önkéntes csatlakozott, akik friss információkkal és több mint 800 beküldött fényképpel segítették a munkát.

Kedvezményes térképvásár idén is tagszervezeteink részére

Országszerte 23 ponton lehet átvenni a megrendelt térképeket
A tavalyi jó tapasztalatok alapján idén is megrendezésre kerül a kedvezményes térképvásár. Ezúttal is megoldhatónak látom, hogy minden megyéhez lekerüljenek az előzetesen megrendelt térképek/kalauzok, ha a november végén – december elején sorra kerülő töltőállomás-térképellátási, minden megyeszékhelyet felfűző útvonalainkhoz hozzá tudnánk kapcsolni az adott megyei szövetség által összegyűjtött egyesületi rendelések előre kiporciózott, számlával ellátott leszállítását.

(FIGYELEM, a cikkhez csatolt melléklet 2011.11.11-én frissült, egy funkció javítva lett!)

Az OKT50-es csapat találkozója Ácson

2011. október 22-23.
A 2011 nyarán megrendezett Jubileumi Országos Kéktúra Vándorlás résztvevőiből verbuválódott baráti társasaság tagjai október 22-23-án találkoztak Ácson. A harmincfős csapat változatos programokat szervezett magának, erről szól az alábbi képes beszámoló.Lobogott a tűz, a butykos körbejárt, szólt a dal…

Az MTSZ központ hétvégi nyitvatartása

Szombaton is nyitvatartunk
Tájékoztatjuk tagjainkat és az érdeklődőket, hogy 2011. november 4-én pénteken és november 5-én szombaton 08,30 - 13,00 óráig tart nyitva a szövetségi központ.
Fenti időpontban ügyintézésre és vásárlásra lesz lehetőség.

32 magyar turista vett részt az IVV Olimpián Antalyában

Túrák, sportesemények és konferencia Törökországban
A törökországi Antalyában rendezte meg a XII.Olimpiát az IVV (Nemzetközi Népsport Szövetség) ahol természetjárás, kerékpározás és úszás szakágban rendeztek programokat. A KEM SZÖSZ Természetbarát Szövetség 8 napos utazást szervezett 32 főnek az olimpiára. 22-en Komárom megyei résztvevői is voltak a színpompás programoknak az őszi nyárban. (A Vértes Volán-tól 11-en, a Vulkántól 7-en, a Komárom SE-től 4-en!)

Bükki buszjárat

Továbbra is közlekedik az Eger - Bánya-hegy - Miskolc autóbusz

Örömmel tájékoztatom a természetjárókat, hogy az Agria Volán alábbi tájékoztatása szerint a 2011-2012 évi menetrendi évben is, vasár- és ünnepnapokon közlekedni fog a Bükkön átvezető Eger – Felsőtárkány – Tamás-kútja – Bánya-hegyi (bánkúti) elágazás – Répáshutai elágazás – Hollóstető – Lillafüred – Miskolc buszjárat.

Kihelyezett ügyvezető elnökségi ülés Erdélyben

A szervezet gazdálkodását érintő döntéseket hozott a szövetség vezetése.
2011. október 16-án Ivón (Székelyföld), egy önköltséges szakmai kirándulás keretében ülésezett a Magyar Természetbarát Szövetség ügyvezető elnöksége. Az ülésen jelen volt Szabó Imre elnök, Pusztay Sándor, dr. Kovács Mátyás elnökhelyettes, Baronek Jenő, Kovács Tamás és Vajk Ödön alelnök.

Ismét lehet bélyegezni Bánya-hegyen

Új helyen a bánya-hegyi OKT bélyegző
Az elmúlt hét folyamán pótlásra került Bánya-hegyen az OKT bélyegző.
Az új bélyegzőhely a leégett nagy tölgyfától mintegy 20 méterre lett kialakítva, egyúttal jól láthatóan ki is tábláztuk.

Ifjúsági Vezetők Országos Találkozója

Esztergomban lesz az idei IVOTT
A Természetjáró Fiatalok Szövetsége idén is megrendezi az Ifjúsági Vezetők Országos Találkozóját, amelynek helyszíne az esztergomi Szalma Csárda és Panzió lesz.

Kelet-Magyar Természetbarát Vezetők Találkozója

Beszámoló az 51. alkalommal megrendezett eseményről
2011. szeptember 30. – október 2 között a Hajdú-Bihar Megyei és Debrecen Városi Természetjáró Szövetség fogadta a Kelet-magyar megyék természetbarát vezetőit Hajdúszoboszlón.
 

2013-ban IVV Európai Konferenciát rendeznek Tatán

Óriási diplomáciai siker a törökországi IVV Olimpián
A törökországi Antalyában több mint húszezer résztvevővel megkezdődött a XII. IVV Olimpia. A Nemzetközi Népsport Szövetség (IVV) - melynek 1995-től tagja a Komárom Megyei Természetbarát Szövetség is - az Olimpia megnyitója előtti napon ülésezett.

A kilátó pályázata „megvalósult”, a kilátóba mégsem lehet felmenni

A kiadott sajtóközlemény ellenére egyelőre mégsem lehet felmenni a Badacsony kilátójába
Mit gondolna a Kedves Olvasó, ha kapna egy hírt ezzel a címmel: „Új kilátó a Badacsony-hegyen”, majd a bevezető szövegben ez állna: „…’Új kilátó létesítése a Badacsony hegyen’ című pályázata megvalósult.” Bevallom én azt gondoltam, hogy átadták az új kilátót, ennek megfelelően tettem közzé a hírt itt az MTSz honlapján is. Elnézést kérek, mert a hír így nem igaz…

A BTSSZ a BNV-re költözik

Kiállítóként
 2011. október 19-23. között lesz a Budapesti Nemzetközi Vásár, melyen  szövetségünk is részt vesz. Lehetőségünk van  október 19-én,  a  szakmai napra  meghívni tagszervezeteink képviselőit ingyenes látogatásra, amelyhez az interneten lehet megrendelni az   ingyenes belépőt.
  
 

 

 

A TTT várja a jövő évi teljesítménytúrák adatait

Készül a Teljesítménytúra Naptár 2012
A Teljesítménytúrázók Társasága 2012-ben is megjelenteti rendszeres kiadványát, az éves Teljesítménytúra naptárat. A naptárba kerüléshez szükséges adatlapot elküldték email-ben a főrendezők illetve a rendezők részére.

Új kilátó a Badacsony hegyen

Szívet melengető panoráma a szerelmesek földjén!
FRISSÍTVE (2011.10.21.) Átadták az Országos Kéktúra útvonala mellett lévő kilátót a Badacsony tetején. Badacsonytomaj Város Önkormányzata az Új Magyarország Fejlesztési Terv Közép-Dunántúli Operatív Program támogatási rendszeréhez benyújtott „Egy jobb kilátásért! Új kilátó létesítése a Badacsony hegyen” című pályázata megvalósult.

Tájékozódási túraverseny - BTSSZ Diáktúra Biz.

Nagy-Szénás és környéke

A Budapesti Diáksport és a Budapesti Természetbarát Sportszövetség Diáktúra Bizottságai az esemény-naptárában szereplő Őszi tájékozódási túraverseny-t a Budai hegységben Nagykovácsi-

Nagy-szénás térségében 2011. október 15-én (szombaton) rendezi meg.
 

Természetjárók Napja 2011 - Képes beszámoló

Több száz résztvevő a hagyományos dobogókői rendezvényen
A Természetjáró Fesztiválok 2011 – 2012. rendezvénysorozatunkban három, nagy tömegeket megmozgató szabadidősport program megrendezését vállaltuk.
 
Ezek közül kettőt, a kisgyóni természetjáró találkozót és a hagyományos dobogókői Természetjárók Napját már nagy sikerrel lebonyolítottuk. A miskolci Népek Tavasza programot jövő év március 15-én, borsodi partnerszervezetünkkel közösen rendezzük meg.
 

BTSSZ "Rockenbauer Pál" Túravezetők Klubnap

2011 októberi klubnap
 

BTSSZ “Rockenbauer Pál” Budapesti Túravezetők Klubja meghív minden túravezetőt  2011. október   10-én hétfőn korábbi időpontban 16 órakor a Budapest V. Arany János utca 10. II.  emeleti Kodály teremben tartandó  Klubnapra.

 

Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 4 795 regisztrált felhasználó
 • 2 251 hírlevél előfizető
 • 339 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 118 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 7 esemény
 • 2 654 megjelent cikk, hír
 • 245 belső oldal
 • 2 137 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter