2023. március 22., szerda - Beáta, Izolda
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Kezdőlap
Magyar Természetjáró Szövetség

Archív cikkek

Az alábbi lista azokat a nyitólapon megjelent korábbi cikkeket tartalmazza, amelyek:

- régebben jelentek meg, bár tartalmuk még nem feltétlenül avult el,
- korábbi eseményt harangoznak be, ezért tartalmuk az esemény befejezése után már nem aktuális.

Ezeket a cikkeket archívként őrizzük meg, tartalmukat tovább nem frissítjük. Mindez nem jelenti azt, hogy cikkekben leírtak már biztosan nem igazak.


Lezárult a 2021. évi Jelzésfestés pótpályázat

Több mint 2100 kilométer turistaút felújítása várható idén

Évről évre egyre nagyobb érdeklődés övezi a Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ) által kiírt Jelzésfestés pályázatot, amely lehetőséget kínál a klasszikus turistautak és a kéktúra elkopott turistajelzéseinek felújítására. A pályázók köre az MTSZ érvényes regisztrációval rendelkező tagszervezeteire és a hazánkban nyilvántartásba vett vállalkozásokra terjed ki.Kiemelt híreink

„…látni a hegyeket, várni a fényeket…”

In memoriam Tombor Géza

A Káli-medence gyönyörű környezetében született és nevelkedett Tombor Géza, akinek nemcsak a festői Balaton-felvidék, hanem édesapja természetkedvelő szemlélete is meghatározta későbbi életét.


Rendszerfrissítés miatt leállnak az MTSZ külső és belső térképei

A Magyar Természetjáró Szövetség közleménye

A Magyar Természetjáró Szövetség térinformatikai rendszerének frissítése miatt 2021.07.14 (szerda) 8 órától 2021.07.16 (péntek) 16 óráig az alábbi weboldalak tartalmai nem lesznek elérhetőek:


Megnyitotta kapuit a Kerektavi Természetház

A horgászok és a természetjárók igényeit is kiszolgálja az épület

Átadták a nagyközönségnek az Esztergomhoz tartozó Búbánatvölgyben a Kerektavi Természetházat, amely a horgászok mellett a természetjárók igényeit is igyekszik kiszolgálni. A 21. századi elvárásokat is kielégítő kétszintes, modern épületben közösségi tér, étterem, oktatóhelyiségek, öltözők és 24 órás elsősegélynyújtó hely is létesült.


Megújult a Pilisi Parkerdő turisztikai infrastruktúrája

Egyre elérhetőbb és vonzóbb a hazai természetjárás
Az elmúlt évek nagyobb turisztikai fejlesztéseit követően most többek között 997 pad és asztal garnitúra, 32 esőbeálló, 85 tűzrakó- és pihenőhely újult meg a Pilisi Parkerdő területén.


Hosszú szünet után ismét újraindul az Aranyjelvényes Túravezetők Klubja

Idén négyszer üléseik az ATK
Az első ülésre 2021. augusztus 25-én kerül sor a IV. kerületi Öreghalász étteremben.


Változott a Dél-dunántúli Piros túramozgalom útvonala

Szebb és biztonságosabb túraútvonalon vezet a DDP 33. és a 35. szakasza
Tulajdonjogi kérdés és az optimálisabb túrázás lehetősége indokolta a Zselic, a Mecsek, Külső-Somogy és a Szekszárdi-dombság kevésbé ismert érdekességeit 320 kilométer hosszan bemutató, piros sávval jelölt turistaútvonal változtatását.


Miért lettem környezeti nevelő?

Témában jártas és tapasztalt szakembereket keresünk kérdőív kitöltéséhez

Ha nem is szó szerint így, de tartalmát illetően hasonló kérdésre számíthatnak azok, akik kitöltik az Eszterházy Károly Egyetem Neveléstudományi Doktori Iskola PhD hallgatójának kérdőívét. Fodor Éva kutatása többek között arra keresi a választ, hogy a hazánkban élő környezeti nevelők mikor és milyen élmények hatására köteleződtek el a környezetvédelem mellett.


Megérkeztek a Természetjáró Túrakönyvek!

Az ország 410 legszebb túrája 12 kötetben

Több mint három éve készül az a sorozat, amely rengeteg fotó és rajz, olvasmányos útleírások, valamint saját gyártású térképek segítségével kalauzolja végig a kirándulókat Magyarország legjobb túraterepein – könnyen hordozható, strapabíró kiadásban.


Természetjárókat érintő menetrendi változások

Hasznos infók egy helyen a közösségi közlekedést előnyben részesítőknek
Természetjárókat, aktív turizmus iránt érdeklődőket és persze a környezettudatos közlekedést előnyben részesítőket segítő összeállítás érkezett szerkesztőségünkbe. A 2021. június 16-tól érvényben lévő, legfontosabb Volán és MÁV menetrendi változásokat Ács Balázs és Berki Zoltán gyűjtötte össze, amit ezúton is köszönünk nekik!


Megújult a Meteor Természetbarát Turista Egyesület kulcsosháza

Korszerű turistaszállás lett az egykori iskola épületéből

A több mint száz éves, egykori iskola épülete ma már egy 40 főt befogadó korszerű turistaszállás, amelynek a melegvizét és a téli fűtését napkollektorok biztosítják. A 83 millió forintos beruházást részben pályázatból, részben önerőből valósította meg a tulajdonos, a kaposvári Meteor Természetbarát Turista Egyesület.


Születésnapját ünnepli az Aranyjelvényes Túravezető

70 éves lett Ispánovity Márton (horvát nevén: Martin Išpanović)

A Lokomotív Turista Egyesület ügyvezető elnöke június 19-én ünnepli 70. születésnapját. A jeles évforduló alkalmából arra kértük, hogy meséljen nekünk büszkeségekről, múltról, jelenről és jövőről.


Nyári táborok megvalósítását segíti az új pályázat

Felhívás az MTSZ természetjáró tagszervezetei részére

Gyerek és ifjúsági táborok szervezését támogatja a Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ)  2021. június 17-én kiírt pályázata, amelyen az érvényes tagsági jogviszonnyal rendelkező tagszervezetek vehetnek részt.


A 2021. évi választmányi ülés eredményei

A Magyar Természetjáró Szövetség tájékoztatása

Korábbi hírünkben arról számoltunk be, hogy a járványügyi helyzet miatt meghozott korlátozások nem tették lehetővé a személyes jelenlétet igénylő választmányi ülés megrendezését. Ezért az 502/2020. (XI.16.) kormányrendelet alapján a Magyar Természetjáró Szövetség elnöksége úgy határozott, hogy ülés tartása nélküli írásbeli döntéshozatalra kéri fel az összesen 247 mandátummal rendelkező tagszervezeteit és elnökségének tagjait.


Így látják tagszervezeteink az elmúlt és az elkövetkező időszakot

Tanulságok és tanulnivalók a pandémia idején 4. rész

Bár számvetést jellemzően az óév végén vagy az új év kezdetén szokás tartani, mi rendhagyóan 2021. tavaszán arra kértük tagszervezeteinket, hogy összegezzék a járványhelyzettel nehezített mögöttük és egyelőre még előttük álló időszakot. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy melyek azok a kényszer szülte, de hatékonynak bizonyult feladatok, amelyeket megtartanak a jövőben is, és milyen pozitív tanulságot vonhatnak le a természetjárók a pandémiából. Sorozatunk befejező részében Bota Zoltán, Eigner László, Havasi Norbert és Süle Gábor válaszait olvashatod.


Önkéntesek közreműködtek a turistajelzések felújításában

A Balaton Turista Egyesület és a Laposa Pincészet közös jelzésfestése
Különös kérdés érkezett néhány hete tagszervezetünkhöz, a Balaton Turista és Szabadidő Egyesülethez: a Laposa Pincészet munkatársai arról érdeklődtek, hogy milyen módon vehetnének részt a turistajelzések felújításában?


Tájékoztatás a természetjáró rendezvények szervezéséről

Új kormányrendelet lépett érvénybe

A korlátozó intézkedések újabb feloldásáról szól a 264/2021. (V.21) számú kormányrendelet, amely 2021. május 23-án lépett érvénybe. Tájékoztatásként összeszedtük a természetjárásra vonatkozó legfontosabb, aktuális tudnivalókat.


Természetjáró arcképcsarnok

13. rész

Havonta jelentkező sorozatunkban olyan személyeket mutatunk be nektek, akiknek a természetjárásban végzett tevékenysége szót és figyelmet érdemel napjainkban is. Ez alkalommal Dénes Ferencet és dr. Róth Samut ismerhetitek meg.

Katonai gyakorlat miatt lezárt turistautak

A Magyar Honvédség Bakony Harckiképző Központ tájékoztatása

2021. május 25-től 2021. június 12-ig csapatmozgásokkal és éleslövészettel járó nemzetközi gyakorlatot tart a Magyar Honvédség az újdörögdi, a tótvázsonyi és a központi gyakorló és lőterek területén.

Így látják tagszervezeteink az elmúlt és az elkövetkező időszakot

Tanulságok és tanulnivalók a pandémia idején 3. rész

Bár számvetést jellemzően az óév végén vagy az új év kezdetén szokás tartani, mi rendhagyóan 2021. tavaszán arra kértük tagszervezeteinket, hogy összegezzék a járványhelyzettel nehezített mögöttük és egyelőre még előttük álló időszakot. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy melyek azok a kényszer szülte, de hatékonynak bizonyult feladatok, amelyeket megtartanak a jövőben is, és milyen pozitív tanulságot vonhatnak le a természetjárók a pandémiából. Összeállításunk harmadik részében Herman Klára, Hluchány József, Horváth Zoltán, Szeverényi Béla és Tóth Klára válaszait olvashatod.


Megnyílt a Jelzésfestés 2021. pótpályázata

Újabb lehetőség a klasszikus turistajelzések felújítására

2021. május 17-től elérhető a Jelzésfestés 2021. pótpályázat, ami a kéktúra kivételével a klasszikus turistautak jelzéseinek felújítására nyújt újabb lehetőséget. Kéktúra pótpályázatot idén már nem indítunk.Túravezetői képzést indít a Hajagi Természetvédő és Szabadidő Egyesület

Megújul a több évtizedes oktatási modell

A hatályos felnőttképzési törvény előírásainak megfelelve középfokú – bronzjelvényes – túravezetői képzést indít a Hajagi Természetvédő és Szabadidő Egyesület (HATESZ), amelyre 2021. május 24-ig jelentkezhetnek az érdeklődők.


In memoriam Asztalos György

1928-2021

2021. áprilisában, családja körében elhunyt Asztalos György a TÁKI Sportkör Természetbarát szakosztályának vezetője és a II. kerületi Természetbarát Szövetség egykori elnöke.

Idén is írásban szavaznak a választmány tagjai

2021. május 27-ig várjuk a kitöltött és érvényesített szavazólapokat
Az 502/2020. (XI.16.) kormányrendelet szerint nem kerülhet sor a választmányi ülés személyes jelenlétet igénylő megrendezésére, még akkor sem, ha az ülés a rendelet hatálybalépésekor már összehívásra került.


Időszakosan lezárták a bakonyi Gyilkos-tó környékét

A Bakonyerdő Zrt. tájékoztatása
A Bakonyerdő Zrt. tájékoztatása szerint filmforgatás miatt 2021. május 11-től 2021. május 15-ig időszakosan lezárásra került a Hubertlaki Kulcsosház és a Hubertlaki-tó (közismertebb nevén a bakonyi Gyilkos-tó) környezete.


Mit tehetnek a túrázók és mit nem a hatályos rendeletek szerint?

A Magyar Természetjáró Szövetség tájékoztatása

A cikk tartalma hamarosan frissül a 2021. május 23-án életbe lépett 264/2021. (V.21) számú kormányrendelet alapján.

A korlátozó intézkedések lépcsőzetes enyhítésére újabb rendelet lépett életbe 2021. május elsején. A
194/2021. (IV.26) számú jogszabály egyes pontjai ugyan pozitív változást hoztak a természetjárásban is, de bizonyos tiltások továbbra is hatályosak. Összeszedtük, hogy természetjáróként mit szabad tenni és mit nem.


Így látják tagszervezeteink az elmúlt és az elkövetkező időszakot

Tanulságok és tanulnivalók a pandémia idején 2. rész

Bár számvetést jellemzően az óév végén vagy az új év kezdetén szokás tartani, mi rendhagyóan 2021. tavaszán arra kértük tagszervezeteinket, hogy összegezzék a járványhelyzettel nehezített mögöttük és egyelőre még előttük álló időszakot. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy melyek azok a kényszer szülte, de hatékonynak bizonyult feladatok, amelyeket megtartanak a jövőben is, és milyen pozitív tanulságot vonhatnak le a természetjárók a pandémiából. Összeállításunk első részében Balázs László, Mag Éva, Dr. Rosztóczy András válaszait olvashatod.


Egy százalék a hazai természetjárás fejlesztésére

Közeledik a felajánlás határideje

Hazánkban több tízezer civil szervezet működését segíti a magánszemélyek összevont adóalapja után befizetett és felajánlott személyi jövedelemadó 1 százaléka. A Nemzeti Adó és Vámhivatal honlapján közzétett regisztrált kedvezményezettek listáján megtalálható a Magyar Természetjáró Szövetség is.
Ingyenesen letölthető útikalauzok a Magyar Elektronikus Könyvtárban

Druzsin József kiadványaival bővült a természetjáró szakirodalom
Az Országos Széchényi Könyvtár Magyar Elektronikus Könyvtárából ingyenesen letölthetők a Budai- és a Zempléni-hegységet valamint a Balaton Keleti-medencéjét bemutató útikalauzok.

Október végéig kapható a Bakony napijegy

Az érvényesség napján korlátlanul utazhatunk a MÁV-Volán-csoport megjelölt járatain

Az áprilisban történt menetrendi fejlesztés mellett új jegytípust vezetett be a MÁV-Volán-csoport a megjelölt Győr-Bakonyszenlászló-Veszprém vasútvonalon közlekedő vonatokra és a Volánbusz környékbeli járataira.


Idén is sokan jelentkeztek az elkopott turistajelzések felújítására

Május közepén nyílik a Jelzésfestés pótpályázat
A biztonságos túrázás egyik alapfeltétele a rendezett turistajelzésekkel ellátott, jól követhető turistaút-hálózat. Ennek fenntartásáért 2015 óta évről évre Jelzésfestés pályázatot ír ki a Magyar Természetjáró Szövetség, amelynek célja a hazánk területén található megkopott, megrongálódott és hiányos turistajelzések teljes körű felújítása.


Így látják tagszervezeteink az elmúlt és az elkövetkező időszakot

Tanulságok és tanulnivalók a pandémia idején

Bár számvetést jellemzően az óév végén vagy az új év kezdetén szokás tartani, mi rendhagyóan 2021. tavaszán arra kértük tagszervezeteinket, hogy összegezzék a járványhelyzettel nehezített mögöttük és egyelőre még előttük álló időszakot. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy melyek azok a kényszer szülte, de hatékonynak bizonyult feladatok, amelyeket megtartanak a jövőben is, és milyen pozitív tanulságot vonhatnak le a természetjárók a pandémiából. Összeállításunk első részében Bernáth Marietta, Lévai Gyöngyi és Papp László Győző válaszait találod.


Legyen a Föld napja minden nap!

Ki mondta,hogy nem változtathatod meg a világot?
1970. április 22-én egy amerikai egyetemista, Denis Hayes több millió honfitársával együtt felhívta a figyelmet a környezeti veszélyekre.


A Föld napján díjmentesen közlekedhetnek az autósok Budapesten

Jegy helyett elegendő lesz a forgalmi engedélyt felmutatni
A környezet és a saját egészségük védelme érdekében a Budapesti Közlekedési Központ általában arra ösztönzi az autósokat, hogy a rendszeres gépkocsi használat helyett válasszanak inkább alternatív megoldásokat vagy használják a közösségi közlekedést.


Megszépül a Magyarok Nagyasszonya szobor környezete

Közadakozásból készül a díszkapu
Az első világháborút követően a Magyar Turista Egyesület Esztergomi Osztálya úgy határozott, hogy szobrot állít a Magyarok Nagyasszonyának. Alulról jövő kezdeményezésként közadományokból valósult meg és került sor 1921-ben az eredetileg fából, majd később kőből faragott szobor felavatására, ami napjainkban is az Esztergom felett magasodó Vaskapu-hegyen található.


Visszatérés a tantermi előadásokhoz és a vizsgaszervezéshez

Az Oktatási és Képzési Bizottság tájékoztatása

A 2021. április 19-től hatályos 177/2021. (IV.15) számú kormányrendelet lehetővé teszi a felnőttképzési törvény alá tartozó képzések– tehát az MTSZ által jóváhagyott természetjáró tanfolyamok esetében is – a vizsgák szervezését és a személyes megjelenést az előadásokon.


Szakbizottságaink első negyedéves eredményei

Önkéntesek is segítik az MTSZ szakmai munkáját

Ahogy a civil szervezetek működésére általánosságban jellemző, úgy a Magyar Természetjáró Szövetség országos szinten végzett szakmai munkáját is számos önkéntes segíti. Olyan elkötelezett túrázókról beszélünk, akik hétről hétre aktívan részt vesznek a természetjárás hagyományainak a megőrzéséért, a kulturált természetjárási szokások népszerűsítéséért, a biztonságos turistaút-hálózat karbantartásáért és fenntartásáért valamint a szemléletformáló túrázási szokásokért végzett feladatokban.


Havazás miatt veszélyes kirándulni a Mecsekben

A Mecsekerdő Zrt. közleménye
A Mecsekerdő Zrt. felhívja a természetjárók figyelmét, hogy a Mecsekben nagy mennyiségű havas csapadék hullott, ezért a magasan fekvő erdei utakon a közlekedés balesetveszélyessé vált!


Természetjáró arcképcsarnok

12. rész

Havonta jelentkező sorozatunkban olyan személyeket mutatunk be nektek, akiknek a természetjárásban végzett tevékenysége szót és figyelmet érdemel napjainkban is. Ez alkalommal dr. Vízkelety Lászlót és Tátrai Rupertet ismerhetitek meg.


Kérdőív világ hegyvidékeinek szennyezettségéről

Április végéig elérhető az online felület

Az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) többek között olyan feladatok lát el, mint a környezet állapotának figyelése, az arról szóló adatok beszerzése és terjesztése, a nemzetközi környezetvédelmi együttműködés előmozdítása és az esetleges környezeti katasztrófák kezelése.

Így zajlott az online tagsági találkozó

32 tagszervezet képviseltette magát

A 2021. március 20-án tartott online tagsági találkozón 32 természetjáró tagszervezet képviselője vett részt. Ahogy az minden tagsági és tematikus szakmai összejövetelen lenni szokott, úgy az eseményre jelentkezők most is elküldhették előzetesen a kérdéseiket és témajavaslataikat a Magyar Természetjáró Szövetség (továbbiakban MTSZ) részére. Ezeket figyelembe véve került meghatározásra a program tematikája.


Postán és elektronikusan várjuk a kitüntetésre történő felterjesztéseket

A dokumentumok személyes leadására nincs lehetőség

Az érvényben lévő óvintézkedések miatt személyes ügyfélszolgálataink továbbra is zárva tartanak. Ezért a természetjáró kitüntetésekre történő felterjesztéseket elektronikusan és postai úton várjuk 2021. április 30-ig.


Elismerésben részesült a Budapesti Természetbarát Sportszövetség elnöke

Papp László Budapest - Sportdíjat kapott Matolcsi György

A természetjárásban elért eredményeiért és azért a kiemelkedő aktivitásáért, amellyel a fővárosi sportélet fejlődését évtizedek óta segíti, Papp László Budapest – Sportdíj elismerésben részesült a Budapesti Természetjáró Sportszövetség (BTSSZ) és az Eötvös Lóránd Természetbarát Egyesület elnöke, Matolcsi György. A díj adományozásáról a Fővárosi Közgyűlés döntött a főpolgármester előterjesztése alapján.


Új helyen a kéktúrás rövidhírek

A Magyar Természetjáró Szövetség tájékoztatása
A kéktúrák mentén elvégzett terepi karbantartásokról írt rövidhíreinket eddig a szakmai honlapunk gyűjtőoldalán (www.mtsz.org) olvashattad.

Bemutatjuk az Oktatási és Képzési Bizottság tagjait

Akik a hatékony képzési rendszerért dolgoznak
A Magyar Természetjáró Szövetség által jóváhagyott természetjáró képzések jogszerű megvalósításáról az Oktatási és Képzési Bizottság gondoskodik.A legenda a régi, a honlap új

Megújult a kéktúra weboldala

A Magyar Természetjáró Szövetség, mint a kéktúrák koordinátora és a túramozgalom védjegyének birtokosa örömmel tájékoztatja a hazai természetjáró közösséget, hogy a kektura.hu weboldala teljesen megújult.


Születésnapján köszöntjük a főállású turistát

80 éves lett Garadnay Sándor

Március 25-én ünnepli 80. születésnapját Garadnay Sándor (Vasutas Természetjáró Baráti Kör-Bánréve). Sanyi bácsi neve nemcsak a túrázással, hanem annak szakmai feladataival is összefonódik, hiszen tudásával és tapasztalataival évtizedekig aktívan segítette az olyan rendszerek felépítését és működtetését, mint a turistautak, a jelzésfestés és a természetjáró képzések. A kerek évforduló alkalmából telefonon beszélgettünk vele a mögötte álló évtizedekről, meghatározó túraélményekről és az idei év hétköznapjairól.

Természetjáró arcképcsarnok

11. rész

Havonta jelentkező sorozatunkban olyan személyeket mutatunk be nektek, akiknek a természetjárásban végzett tevékenysége szót és figyelmet érdemel napjainkban is. Ez alkalommal Bucsek Henriket és Guhr Mihályt ismerhetitek meg.


Szünetel a kéktúrás igazolófüzetek ellenőrzése

A Magyar Természetjáró Szövetség tájékoztatása

Tájékoztatunk, hogy a járványhelyzet miatt 2021. március 17-től visszavonásig szünetel a kéktúrás igazolófüzetek ellenőrzése.


Megújul a Természetjáró app

Várhatóan áprilisban frissül a digitális útikönyv

A Magyar Természetjáró Szövetség népszerű, ingyenes túraappja, a Természetjáró, amelyet két és fél évvel ezelőtti megjelenése óta több mint 255 ezren töltöttek le, április második felében, egy frissítéssel teljesen megújul.
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 173 regisztrált felhasználó
 • 2 483 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 23 esemény
 • 3 142 megjelent cikk, hír
 • 271 belső oldal
 • 2 296 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter