2023. március 23., csütörtök - Emőke
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Kezdőlap
Magyar Természetjáró Szövetség

Archív cikkek

Az alábbi lista azokat a nyitólapon megjelent korábbi cikkeket tartalmazza, amelyek:

- régebben jelentek meg, bár tartalmuk még nem feltétlenül avult el,
- korábbi eseményt harangoznak be, ezért tartalmuk az esemény befejezése után már nem aktuális.

Ezeket a cikkeket archívként őrizzük meg, tartalmukat tovább nem frissítjük. Mindez nem jelenti azt, hogy cikkekben leírtak már biztosan nem igazak.


Magyar-szlovák vezetői találkozó

2013. november 22-24.
Az együttműködési megállapodás értelmében az éves vezetői találkozóra idén Tiszafüreden látta vendégül a Szlovák Turisták Klubját a Magyar Természetjáró Szövetség.

Kiemelt híreink

Turista tízparancsolat

az MTSZ 1918-as megfogalmazásában
A Magyar Turista Szövetség a Sopronban tartott első vándorgyűlésén, 1918. november 29-én hirdette ki a Turista tízparancsolat megfogalmazására kiírt pályázat eredményét.

Országos Magyar Turista Kiállítás

Budapest 1931
A Magyar Turista Szövetség nagyszabású kiállítását a Magyar Királyi Technológiai és Anyagvizsgáló Intézet József körúti helyiségeiben dr. Zsitvay Tibor igazságügy miniszter, az MTSZ és a kiállítás védnöke nyitotta meg 1931. május 16-án.

Az Aggteleki Nemzeti Park decemberi hírlevele

programajánlatokkal
Megjelent az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság legújabb hírlevele, melyben ünnepi programajánlatatok mellett akciós túrákkal és szálláskedvezményekkel is szolgálnak az érdeklődőknek.

Meghívó

Természetvédelmi Klubnapra

Kedves Természetbarát!

   Az MTSZ Természetvédelmi Szakbizottsága szervezésében beindult a Természetvédelmi Klub. Immár a második évadra hívunk. Úgy érezzük, hogy ott a helyed, ha szereted a barlang csendjét, a vizek locsogását, az erdő zúgását, a rétek illatát, a füvek selymét, a madarak énekét…
Ugye tudnád folytatni? Folytasd velünk!
 

A Magyar Turista Szövetség megalakulásának színhelye

a mai Olasz Kultúrintézet volt
Talán nem sokan tudják, hogy a Magyar Nemzeti Múzeum mellett lévő Bródy Sándor utca 8. szám alatti neoreneszánsz épület a Magyar Országgyűlés Képviselőházának első állandó épületeként szolgált 1866 és 1902 között. Erről a bejáratnál felirat és az előtérben egy emléktábla is megemlékezik.

Újabb felújítások várhatók a Kéken

Az Északerdő Zrt. is csatlakozik az Országos Kékkör felújítását célzó pályázathoz.
Az ÉSZAKERDŐ Zrt. átfogó közjóléti fejlesztési programja tovább folytatódik. A társaság illetékességi területén halad az Országos Kéktúra egynegyede, valamint a Bükki Kéktúra és a zempléni Rákóczi Piros jelzés is, de ezek mellett számos helyi jelentőségű turistaút közül is választhatnak a természetjárók.

KOPPÁNY

Új túramozgalom Somogyban
14 érintőpontos  jelvényszerző túramozgalom Külső-Somogyban, a Koppány völgyében.

 

Az MTSZ centenáriumának ünnepe

100 éve alakult meg a Magyar Turista Szövetség
100 éves az MTSZ
A jubileumi ünnepség programja

MTSZ 100 - Várjuk a sporttársakat jubileumi ünnepségünkre

Jöjjön el, ünnepeljen velünk november 30-án!
Időpont: 2013. november 30.,  11:00 (érkezés 9:45-től)
Helyszín: Olasz Kultúrintézet (Budapest, Bródy Sándor utca 8.)

A rendezvényen a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött!

Értékes nyeremények a karácsonyfa alá

A Turista Magazin nyereményjátéka
Az év végi előfizetői játék keretében közel 100 000 Ft értékű nyeremények várnak a szerencsésekre!

Megújult az Árpád-kilátó és 113 kilométernyi Kéktúra útvonal

A Pilisi Parkerdő Zrt. a nyár és az ősz folyamán felújította az erdőgazdaság területén futó Kéktúra szakaszokat.
A fejlesztés eredményeként a közkedvelt túraútvonal többi népszerű célpontja után mostantól az Árpád-kilátó is gazdag múltjához méltó külsővel és infrastruktúrával fogadja az ide érkezőket.

A nemzetgazdasági miniszter 33/2013. (VIII. 30.) NGM rendelete

a 2014. évi munkaszüneti napok körüli munkarendről
2. § A 2014. évi munkaszüneti napok körüli – a  naptár szerinti munkarendtől való eltéréssel járó – munkarend a következő:
 

Befejeződtek a felújítási munkák

az OKT Pilis-Budai-hegységben futó 113 kilométeres szakaszán.
A mogyóró-hegyi Jurta Tábor új fogadóépületének átadásakor a Pilisi Parkerdő jelezte, hogy végéhez közelednek a felújítási munkák az Országos Kéktúra Pilis-Budai-hegységben futó 113 kilométeres szakaszán.

Bombák helyett virágok

Elkezdődött az egykori bombázólőtér tájrehabilitációja a Hortobágyi Nemzeti Park területén.
A két ütemben megvalósuló fejlesztés csaknem kétmilliárd forintból, az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg - jelentette be Szilágyi Gábor, a HNP igazgatója kedden, a hortobágyi projektindító rendezvényen.

Az Országos Kéktúrát bemutató sorozat

indul a Turista Magazin honlapján
A Turista Magazin havi számaiban rendszeresen olvashatunk az Országos Kéktúráról. Emellett az on-line felület célja, hogy minél több túrázót rávegyenek arra, hogy járják végig a "Kéket".

Bezárták a Várgesztesi várat

Bizonytalan ideig nem fogad vendégeket a várban üzemelő turistaszálló és vendéglő.
Az üzemeltető elmondta, hogy a közelmúltban több helyen leomlott a várfal, és saját erőből nem tudja megállítani az épület romlását.

A MECSEK EGYESÜLET, mint alapító egyesület, megemlékezése Pécsett

100 ÉVE ALAKULT MEG A MAGYAR TURISTA SZÖVETSÉG!
Meghívó a Mecsek Egyesület 2013. november 30-án tartandó megemlékezésére.

100 éves az MTSZ

Meghívó a jubileumi ünnepségre
Micsoda év volt 1913!

Felfedezik az A-vitamint, elkészül Chaplin első filmje, New Orleansban először szólal meg a dzsessz, megszületik Weöres Sándor költő, valamint a világ egyik leghíresebb fotográfusa, Robert Capa. Fedák Sári filmezni kezd, megnyitják a Széchenyi fürdőt, megszületik Gobbi Hilda, és hazánkban először volt nőnap. 1913-ban állt szolgálatba első tengeri személyszállító hajónk, a Ferenc József nevét viselő gőzös, megnyílik a balatoni jachtklub, Amerikában üzemelni kezd az első benzinkút, felépül Debrecenben a nagyerdei víztorony, továbbá megjelenik az első keresztrejtvény. Megalakult a Magyar Sí Szövetség, a Tátrai Önkéntes Mentő Bizottság, átadták az új kilátót az Írott-kőn, nemzetközi síversenyt rendeztek Tátraszéplakon. Ám a legfontosabb, hogy ebben az évben alakult meg az MTSZ.

Megújul a Természetjáró kártya

Tájékoztatás
Közeledik az idő, amikor lejár a Magyar Természetjáró Szövetség által a 2013-as évre kiadott Természetjáró kártyák érvényessége (2014. január 31.), így időszerű, hogy ennek meghosszabbításáról és az ezzel kapcsolatos változásokról előzetes tájékoztatást adjunk.

Békalencse

A DDNP októberi hírlevele
Megjelent a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság legújabb hírlevele.

MTSZ Szakmai füzetek

Megjelent az első három füzet
A Magyar Olimpiai Bizottság támogatásával megjelent a Magyar Természetjáró Szövetség Szakmai füzetek sorozatának első három kiadványa.

A Pilisi Parkerdő Zrt. sajtóközleménye

Kényelmesebbé és korszerűbbé vált a visegrádi Mogyoró-hegyen található Jurta Tábor fogadóépülete.
A felújítás eredményeként a tervező, Makovecz Imre szellemiségéhez méltó körülményekkel várja látogatóit a visegrádi Mogyoró-hegy közkedvelt pihenőhelye. A megújult fogadóépületben a büfé mellett turistaszállást is kialakítottak. Az átadással újabb állomásához érkezett a Pilisi Parkerdő Zrt. őszi közjóléti fejlesztési programja.

In memoriam Szentgyörgyi Tamás (1956–2013)

Gyászjelentés
Súlyos lefolyású betegséget követően 2013. november 4-én a budapesti Tétényi úti kórházban meghalt Szentgyörgyi Tamás, a Lokomotív Turista Egyesület Cicőke csoportjának alapítója, a Vasutas Természetjárók Szövetsége elnöke, a vasutas turistaság kiemelkedő alakja.

Megjelent a Turista Magazin legújabb száma

2013. november
Kikerült a nyomdából az MTSZ Híradó mellékletével a magazin novemberi száma.

Megújuló erdei létesítmények

a Baranyai-dombságban

A Mecsek Egyesület Természetjáró Osztálya tovább folytatta ebben az évben is a Baranyai-dombság erdei létesítményének fejlesztését. Összesen mintegy 24 km hosszan újultak meg a jelzések a Baranyai- és Geresdi-dombság területén.
 

Erdei pihenő felújítása a Budai-hegységben

önkéntes munkával
Hazánk erdőségeiből kiválasztottunk egy kisebb részt. Választhattuk volna akár a Zemplént, a Bükk hegységet, de eshetett volna a választásunk a Mecsek vagy a Börzsöny vadregényes vidékére is.

NGM stratégiai partnerségi megállapodás

a jogszabályok előkészítésében való részvételről
Ez a hétvége sem telt eredménytelenül Szövetségünk életében. 2013. november 9-én négy másik szervezettel együtt aláírtuk a Nemzetgazdasági Minisztériummal a jogszabályok előkészítésében való részvételről szóló stratégiai partnerségi megállapodást.

II. Fehér-tavi Darvadozás

2013. november 15-17.
Az európai daru-népesség egyik legjelentősebb vonulási útvonala Magyarország keleti felén húzódik keresztül. A százezres madártömeg őszi pihenőhelyéül néhány háborítatlan, természetvédelmi oltalom alatt álló vizes élőhely szolgál.

Interjú Thuróczy Lajos tiszteletbeli elnökkel

a múltról és a jövőről
Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke, a Som-hegyi turistaház avatásán elmondta, hogy azért szerette volna ő átadni ezt a létesítményt, hogy bizonyítsa Lajos bácsinak, hogy a Dobogókőn idén nyáron megkötött megállapodás, nem puszta ígérgetés, hanem egy valós cselekvési terv, amelynek célja a hazai természetjárás európai szintre emelése.

A Galyatető kilátójának felújítása

interjú az építészekkel
Az Országos Kéktúra legmagasabb kilátója Galyatetőn nemsokára új, modern köntösben várja a természetjárókat.

Stratégiai partnerségi megállapodás

aláírása a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban
2013. október 31-én a Magyar Természetjáró Szövetség Stratégiai Partnerségi megállapodást írt alá a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal.

TTR - a természetjárók térinformatikai rendszere

letölthető bemutató anyag
Az Országos Kéktúra (OKT) Észak-Magyarország régiót érintő gyalogos úthálózata, valamint a kapcsolódó szolgáltatások fejlesztése, a regionális túraútvonalak téradatalapú felmérési és nyilvántartási rendszerének kialakítása, ÉMOP-2.1.1/A. kódszámú projekt.
 

A kormány pénzügyi forrást nyújt a természetjárás fejlesztésére

A Som-hegyi turistaház átadása
A kormány biztosítja azokat a pénzügyi forrásokat, amelyek a természetjárás fejlesztését, például a turistautak megújítását, felmérését teszik lehetővé – mondta Orbán Viktor kedden a pilisszentkereszti szurdok közelében, a Som-hegyi turistaház átadásán.

Természetvédelmi klub

november 4-én
Az MTSZ Természetvédelmi Szakbizottsága szervezésében indult Természetvédelmi Klub soron következő előadása.

35 éves az Aranyjelvényes Túravezetők Klubja

Évfordulós megemlékezés
35 éve, 1978. október 28-án alakult meg a Magyar Természetbarát Szövetség Aranyjelvényes Túravezetők Klubja.

Új turistautat avattunk a Geresdi-dombságban

Felavattuk az új turistautat Véménden
Az  ország (egyik) legfiatalabb jelzésfestő, turistaút építő tollából született az alábbi beszámoló:A képre kattintva megjelennek a fotók.

Átadták az új tanösvényt a Rám-szakadékban

október 24-én
A Pilisi Parkerdő Zrt. október 24-én adta át a Rám-szakadék Tanösvényt, valamint a hozzá kapcsolódó biztonsági és kényelmi fejlesztéseket.

Törvénymódosítás és NEA pályázat

újabb lehetőségek a civil szervezetek számára
A civil szervezetek kiszámítható működését segíti az Országgyűlés elé került az egyes civil szervezetekkel kapcsolatos törvényeknek a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény hatálybalépésével összefüggő, valamint egyéb célú módosításáról szóló törvényjavaslat, és a 2014. évi NEA pályázatok korai megjelenése.

Erdők jó kezekben!

A Kékkör útvonalán
Arborétum, kilátó, tájház, híd is épül a közeljövőben, de több kilométer turistautat is helyrehoznak a Kékkör vonalán a Hajdúságban.

Felújított turistautak a Geresdi-és Baranyai-dombságban

Megújult két turistaút egy-egy szakasza
Megújult a Geresdi-dombságban 5 km hosszan a sárga sáv jelzésű turistaút Mórágy, templom - Bátaapáti - Zsibriki határ, sárga kereszt elágazás útvonalon.


 

Két forrás is megújult a Mecsekben

a szükséges hatósági engedélyek beszerzése után

Két forrás „felébredt Csipkerózsika álmából”. A szükséges hatósági engedélyek beszerzése után a Mecsek Egyesület Munka Osztálya és a Mecsekerdő Zrt. Árpádtetői erdészete közös összefogással újjáépítette az Andorlaki-forrást és a Mihály remete-forrást.
 

Friss információk a Dél-Dunántúli Kéktúra bélyegzőhelyeiről

Somogy és Zala megyékben új bélyegzési lehetőségek
Felhívjuk a Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúra teljesítőinek figyelmét, hogy Somogy és Zala megyékben több bélyegzőhely megújult, illetve néhány bélyegzőhely megszűnt.
Javasoljuk, indulás előtt tájékozódjanak szövetségünk honlapján az érintett túramozgalom hivatalos oldalain.

Önkéntesek újítanak fel jelzéseket a Pilisben

a Magyar Természetjáró Szövetséggel együttműködve
Több hétvégén át újítanak fel és tisztítanak meg turistautakat az IT-Services Hungary Kft. munkatársai, a munkákat október 19-én kezdték el.

Átadták a Vitéz Bertalan Árpád-kilátót

a Papod-hegyen
A Magas-Bakony egyik legmagasabb pontján a vörösfenyőből épült, 1956 cm szimbolikus magasságú, minden irányba remek kilátást nyújtó építményt október 17-én adták át.

Világ Gyalogló Nap Tatán

Idén 15. alkalommal került megrendezésre
Tatán a Tatai Önkormányzati Hivatal, a Tatabányai Volán SE, a TAC és a Megyei Szabadidősport valamint Természetbarát Szövetség rendezte meg közösen a Magyar Szabadidősport Szövetség felhívására a XV. Világ Gyalogló Napot.

A Kékkör felmérésén rögzített adatok feldolgozása

Az elkövetkezendő hónapokban a térinformatikusoké lesz a főszerep.
A szerződésekhez rendelt száraz és hivatalos feladatmegjelölések valójában rendkívül izgalmas, hasznos, innovatív alkalmazások és technológiák fejlesztését takarják. A fejlesztések során létrejövő szoftverek és technológiák változatos formákban szolgálják majd a természetjáró közösséget, és az MTSZ, valamint a fejlesztők közös szándéka szerint felhasználásuk intuitív és élményszerű lesz.

Európa Szerbiában - az EWV konferenciája

Az Európai Gyalogtúra Szövetség számos lehetőséget nyit és nyújt mindnyájunk számára

Az Európai Gyalogtúra Szövetség éves konferenciáját és közgyűlését 2013. október 10-13. között tartotta Szerbiában, a vajdasági Versec (Vršac) városában, melyen az MTSZ képviseletében dr. Molnár András József a Turistaút Szakbizottság vezetője vett részt. A nemzetközi szervezet koordinálja az európai hosszútávú vándorutak hálózatát, és különféle lehetőségekkel, programokkal, tapasztalatcserével szolgálja a gyalogtúrázást, természetjárást; melynek előnyeit mindnyájan egyre szélesebb körben élvezhetjük és részt is vehetünk a közös munkákban.
 

Megjelent a Turista Magazin legújabb száma

2013. október
Kikerült a nyomdából az MTSZ Híradó mellékletével a magazin októberi száma.

Természetjárókat csalogató fejlesztések

a Vértesben
A Vértesi Erdő Zrt. 2012-ben indította útjára műemlék rekonstrukciós programját, melynek keretében az erdőgazdaság, a működési területén belül vállalja az elhanyagolt állapotú műemlékek, történelmi emlékhelyek rendbe hozatalát.

Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 173 regisztrált felhasználó
 • 2 483 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 23 esemény
 • 3 142 megjelent cikk, hír
 • 271 belső oldal
 • 2 296 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter