2022. augusztus 09., kedd - Emőd
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Kezdőlap
Magyar Természetjáró Szövetség

Archív cikkek

Az alábbi lista azokat a nyitólapon megjelent korábbi cikkeket tartalmazza, amelyek:

- régebben jelentek meg, bár tartalmuk még nem feltétlenül avult el,
- korábbi eseményt harangoznak be, ezért tartalmuk az esemény befejezése után már nem aktuális.

Ezeket a cikkeket archívként őrizzük meg, tartalmukat tovább nem frissítjük. Mindez nem jelenti azt, hogy cikkekben leírtak már biztosan nem igazak.


A Kékkör felmérésén rögzített adatok feldolgozása

Az elkövetkezendő hónapokban a térinformatikusoké lesz a főszerep.
A szerződésekhez rendelt száraz és hivatalos feladatmegjelölések valójában rendkívül izgalmas, hasznos, innovatív alkalmazások és technológiák fejlesztését takarják. A fejlesztések során létrejövő szoftverek és technológiák változatos formákban szolgálják majd a természetjáró közösséget, és az MTSZ, valamint a fejlesztők közös szándéka szerint felhasználásuk intuitív és élményszerű lesz.

Kiemelt híreink

Európa Szerbiában - az EWV konferenciája

Az Európai Gyalogtúra Szövetség számos lehetőséget nyit és nyújt mindnyájunk számára

Az Európai Gyalogtúra Szövetség éves konferenciáját és közgyűlését 2013. október 10-13. között tartotta Szerbiában, a vajdasági Versec (Vršac) városában, melyen az MTSZ képviseletében dr. Molnár András József a Turistaút Szakbizottság vezetője vett részt. A nemzetközi szervezet koordinálja az európai hosszútávú vándorutak hálózatát, és különféle lehetőségekkel, programokkal, tapasztalatcserével szolgálja a gyalogtúrázást, természetjárást; melynek előnyeit mindnyájan egyre szélesebb körben élvezhetjük és részt is vehetünk a közös munkákban.
 

Megjelent a Turista Magazin legújabb száma

2013. október
Kikerült a nyomdából az MTSZ Híradó mellékletével a magazin októberi száma.

Természetjárókat csalogató fejlesztések

a Vértesben
A Vértesi Erdő Zrt. 2012-ben indította útjára műemlék rekonstrukciós programját, melynek keretében az erdőgazdaság, a működési területén belül vállalja az elhanyagolt állapotú műemlékek, történelmi emlékhelyek rendbe hozatalát.

Így készült az OKT felmérése

Videosorozat 3. rész
Videosorozat befejező részében megnézhető, hogyan ünnepeltek a felmérők 2500 km megtétele után.

Elkezdődött a a Csóványosi torony átalakítása

Az Ipolyerdő közleménye
A munkaterület átadásával megkezdődtek az átalakítási munkálatok a Csóványos geodéziai mérőtoronynál, ezért nem látogatható!

A Pilisi Parkerdő Zrt. heti hírlevele

turisták, erdőben járók és kerékpáros kirándulók számára
Ezen a hétvégén már gyönyörű színekkel örvendezteti meg a kirándulókat az ősz. Talán ilyenkor a legszebb az erdő, a színpompás lombok, a természet még teljes díszében tündököl.

A felmérés eszköze

Beszámoló a Kékkörön végzett munkáról (folytatás)
A felmérés nemcsak abban különleges, hogy az 1–2 méteres pontosságot célozta meg, hanem az összegyűjtött adatok tekintetében is.

Elmarad a Szarvasugrató Kupa

Az IFU közleménye
Az egyes médiafelületeken közöltekkel ellentétben idén technikai okok miatt elmarad az Ifjúsági Unió Szekszárd játékos versenye.

Csongrád megyei Természetbarát Találkozó

Öttömös, Módra tanya 2013. október 19.
A Csongrád megyei Természetbarát Szövetség  2013. október 19-én Természetbarát Találkozót rendez, a megye természetjárást kedvelői számára.

EVV kongresszus Tatán

A 18 tagszervezet közül 16 képviseltette magát
EVV (Európai Népsport Szövetség) kongresszusnak adott helyet Tatán a Hotel Kiss, ahol a 18 tagszervezet közül 16 képviseltette magát 44 fővel. 1999-ben már volt egy Világ Kongresszus Tatán. Azóta az IVV három Konföderációt hozott létre, egyet Amerika, egyet Ázsia és egyet Európa részére.

A felmérők hétköznapjai

Beszámoló a Kékkörön végzett munkáról
A felmérő csapat egyik tagja, Szabó Zoltán leírta az Országos Kékkör felmérésének részleteit, hogy miként és hogyan zajlottak napjaik az elmúlt 4 hónapban.

Így készül az OKT felmérése

Videosorozat 2. rész
A sorozat következő részében bemutatják az Országos Kékkör felmérői, milyen eszközöket használtak a felmérés során, milyen nehézségekkel kellett szembenézniük és milyen fontos alapelveket követtek a pontok és trackek rögzítése során.

Turisztikai fejlesztések

Kaposvár térségében
A TDM szervezet fejlesztése többek közt a SEFAG Zrt. parkerdeiben valósult meg közel 20 millió Ft-ból.
Szita Károly - Kaposvár polgármestere - és Barkóczi István vezérigazgató mutatta be és adta át a Gyertyánosi Parkerdőbe érkező turisták számára a megújult közjóléti berendezéseket.
 

Emlékkő avatás az Aligvár-forrásnál

Az Aligvár-forrás a Dél-Zselicben, Terecseny határában található.
Itt, a forrás mellett állított emlékkövet a Mecsekerdő Zrt. Szigetvári Erdészete és a Dél-Zselic Természetbarát Klub Balogh Istvánnak, a Dél-Zselic Természetbarát Klub egykori elnökének az emlékére. Az emlékkő avatásra 2013. október 5-én került sor.

25 éves Magyarország első erdészeti erdei iskolája

Sajtóanyag

Az erdők hetén ünnepelte jubileumi évfordulóját a visegrádi Mogyoró-hegyen található Erdei Művelődés Háza oktatóközpont, melyet a Pilisi Parkerdőgazdaság alapítója és első igazgatója, Dr. Madas László hozott létre.
 

Elkészült a Héhwald-kereszt felújítása

Új erdei létesítményekkel gazdagodott a Baranyai-dombság
Elkészült a Baranyai-dombságban, Máriakéménden a 110 éves Héhwald-kereszt rastaurálása és felújítása, melyet a Mecsek Egyesület Természetjáró Osztálya Biki Endre Gábor közreműködésével végzett.
 

A Pilisi Parkerdő Zrt. heti hírlevele

turisták, erdőben járók és kerékpáros kirándulók számára
Örömteli esemény volt ezen a héten a legendás Kőhegyi Menedékház születésnapi ünnepsége Szentendrén, de a kirándulóknak is fontos információt adunk, hogy a Budapest Rallye idején melyik útvonalat kerüljék el, ha nem akarnak útlezárásokkal találkozni.

Körbeértek a Kéken!

A Kékkör útvonalának rögzítésében 10 úr és egy hölgy vett részt
A felmérők sok-sok kilométeren át vitték a hátukon a felméréshez szükséges eszközöket és az árnyas erdőkben és mély völgyekben is majdnem tökéletes pontosságot biztosító GPS-vevőt.

Természetvédelmi klub

október 7-én
Az MTSZ Természetvédelmi Szakbizottsága szervezésében indult Természetvédelmi Klub soron következő előadása.

Rockenbauer Pál emlékoszlop átadás

a Gyertyánosi parkerdőben
A Kéktúrát bemutató Másfélmillió lépés Magyarországon sorozat rendezője emlékoszlopot kap a Gyertyános-völgyben.

Megújult a Szent Imre Vándorút

jelvényszerző túramozgalom útvonala
A Hegyek Vándorai Turista Egyesület augusztus folyamán teljes hosszúságában felújította a Felső-Őrségben található Szent Imre Vándorút nyomvonalát.
 

Békalencse

A DDNP szeptemberi hírlevele
Megjelent a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság legújabb hírlevele.

Elzárt területeket nyit meg a kormány

A HM Verga Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. avató ünnepsége Alsóperén
A kormány kinyitja az emberek előtt az elzárt területeket, így például az eddig elzárt turistautakat, erdei utakat - mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes a HM Verga Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. látogatói központ és vadászkápolna szeptember 28-i avató ünnepségén Olaszfalu-Alsóperén.

Turistaút változások

a Börzsönyben
Jó néhány helyen módosulnak a börzsönyi turistautak nyomvonalai, elsősorban annak érdekében, hogy a terhelt, gyakran keréknyomossá váló és nehezen helyreállítható erdészeti szállítóutakról turistabarátabb nyomvonalakra kerüljenek át.

A Pilisi Parkerdő Zrt. heti hírlevele

turisták, erdőben járók és kerékpáros kirándulók számára
Szeptember végén teljes szépségében tárul fel előttünk az őszi erdő. Színpompás lombok, halványkék ég, sárguló rétek, az ebben az időszakban virágzó kikerics gyönyörködteti a túrázókat, de a darazsakra is figyelni kell ebben a napos, meleg időben.

A Maderspach Viktor kilátó átadása

Sajtótájékoztató
A VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. 2013. szeptember 19-én ”A jövő a kezünkben van” című közjóléti fejlesztéseinek keretében átadta a Maderspach Viktor kilátót, a várpalotai kerékpárutat és erdei tornapályát.

XVII. Erdők Hete

2013. szeptember 30 - október 6.
Tizenhetedik alkalommal várják az Erdők Hete rendezvényei a látogatókat szerte az országban. Az Országos Erdészeti Egyesület által indított kezdeményezés minden évben mintegy száz helyszínen és különböző programmal hívja az erdőt szerető embereket a természetbe.

Egy teljesítő még több színt vitt a Kékbe

az igazoló füzetében
A Turista magazin on-line szerkesztősége kíváncsi volt egy, az Országos Kéktúrát fiatal lányként kezdő, és kilenc év alatt teljesítő igazoló füzete dekorálásának miértjére.

Így készül az OKT felmérése

Videosorozat 1. rész
Videosorozatban kerülnek bemutatásra az OKT és Kékkör GPS-es felmérését végző munkatársak és eszközeik, megismerhető a munkájuk és bővebben lehet tájékozódni erről a nagyszabású projektről.

Félezren ünnepeltek Dobogókőn

a 25. Természetjárók Napján
Igazi túrázásra való időben gyűltek össze a Magyar Természetjáró Szövetség tagszervezeteinek képviselői, hogy közösen megünnepelhessék a 25. Természetjárók Napját.

A Pilisi Parkerdő Zrt. heti hírlevele

turisták, erdőben járók és kerékpáros kirándulók számára
Ígéretükhöz híven ismét jelentkezett a Pilisi Parkerdő Zrt. újabb hírcsokrával, melyek között szerepelnek a turistautak és parkerdei berendezések felújításai, a "Visegrádi-túra" okostelefonalkalmazás, túraajánlat a Kárpát-forráshoz és a gombaszezon kezdetével kapcsolatos tájékoztatás is.

Fizetőssé válhat a belépés a Magas-Tátra védett területeire

a szlovák állami környezetvédelmi felügyelet terve alapján
Fizetőssé tenné a Magas-Tátra és az észak-szlovákiai Pieninek védett területeire való belépést a szlovák állami környezetvédelmi felügyelet (SOP) - közölte az intézmény illetékeseire hivatkozva a Hospodárské Noviny (HN) szlovák gazdasági lap kedden.

Erdőlátogatás korlátozása a Vértesi Erdészeti és Faipari Zrt.

Csákvári és Orszlányi erdészeténél
   A Vértesi Erdészeti és Faipari Zrt., mint vadászatra jogosult és erdőgazdálkodó, a kezelésébe tartozó vadászterületen a balesetek elkerülése érdekében korlátozza a csatolt térképeken körülhatárolt erdőterületek látogatását.
 

Erdőlátogatás korlátozása

több erdészetnél
Az ÉSZAKERDŐ Zrt. Hegyközi, Délbükki és Jósva-Tornai Erdészeti Igazgatósága átmenetileg korlátozza az erdőlátogatás lehetőségét.

A Kék Kör lassan bezárul

Jól halad a felmérő csapat
Az Országos Kék Körön GPS-es felmérést végző munkatársaink Mindszentnél átlépték a Tiszát. Eddig 2000 kilométert tettek meg.


 

Túrázói tanfolyam

a BTSSZ szervezésében
A Budapesti Természetbarát Sportszövetség őszre is meghirdeti Túrázói tanfolyamát a kirándulást és túrázást kedvelőknek.

Megjelent a Turista Magazin legújabb száma

2013. szeptember
Kikerült a nyomdából az MTSZ Híradó mellékletével a magazin szeptemberi száma.

Felhívás

a tagsághoz a 25. Természetjárók Napjára
Felhívjuk tagszervezeteink tagjainak figyelmét, hogy a rendezvényre érdemes elhozni a Természetjáró kártyájukat.

Sikeres teljesítménytúra

a TOKAJI BAKANCSOS BORTÚRÁN
Sikeres Tokaji Bakancsos Bortúra.
 
 

Átadták a Kab-hegyi kerékpárutat

egy 11 állomásból álló erdei tornapályával együtt
Szeptember 8-án átadták a Kab-hegyi kerékpárutat és az erdei tornapályát, amelynek költségeit a HM Verga Zrt. állta.

Új turistaút létesült a Geresdi-dombságban

Új turistaút vezet Véméndről Dömörkapura az erdei temetőhöz
Új turistaút készült a Geresdi-dombságban Véménd térségében.

Új igazgató és műszaki-szakmai vezető

az MTSZ Országos Központjának élén
Szeptember 9-től változás történt a Magyar Természetjáró Szövetség Országos Központjának vezetésében.
 

Győri Tamás József az új és dr. Simkó Gabriella a távozó igazgató

104 éves a legidősebb magyar természetjáró

Isten éltesse Angelus Miklóst!
Szeptember 9-én betöltötte 104. életévét Angelus Miklós.

Turistaházakról, tanösvényekről és közjóléti fejlesztésekről

a Kossuth Rádió szeptember 6-iki adásában
A Kossuth Rádió 2013. szeptember 6-án 9.00 órakor kezdődött Napközben című műsorának első fél órájának témája a turistaházak, vadászlesek, tűzrakóhelyek, tanösvények, kisvasutak és ezek felújítása volt.

Erdőlátogatás korlátozása

a Valkói Erdészet területén
Szeptemberben kezdődnek a gímbika vadászatok a Pilisi Parkerdő Zrt. Valkói Erdészetének területén.

Természetvédelmi klub

Immár a második évadra hívunk
Az MTSZ Természetvédelmi Szakbizottsága szervezésében beindult Természetvédelmi Klub első összejövetele a nyári szünet után.

Darazsakra kell figyelni az erdei kiránduláson!

A Pilisi Parkerdő Zrt. jótanácsai
A két évvel ezelőttihez hasonlóan az idei meleg, aszályos nyár is kedvezett a darazsak elszaporodásának, a Pilisi Parkerdő Zrt. ezért elsősorban a Budai-hegységben fokozott elővigyázatosságra kéri az erdei túrára indulókat.

Újabb sziklamászó engedély

az MTSZ ez iránt érdeklődő tagjai részére
Szeptember 2-án jogerőre emelkedett az a határozat, mely szerint a Magyar Természetjáró Szövetség kérelmének "zödhatósága" helyt adott és engedélyezi a sziklamászó tevékenységet a Budapest III. kerület, Róka-hegyi bánya természetvédelmi területen.

Turista útjelzések felújítása a Mecsekben

2013-ban
2013-ban – tavasszal és nyáron – ez ideig 82 km hosszú turista útvonalon készült útjelzés felújítás, rövidebb-hosszabb távokon.

Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 166 regisztrált felhasználó
 • 2 479 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 3 esemény
 • 3 092 megjelent cikk, hír
 • 269 belső oldal
 • 2 285 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter