2023. február 04., szombat - Csenge, Ráhel
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Kezdőlap
Magyar Természetjáró Szövetség

Archív cikkek

Az alábbi lista azokat a nyitólapon megjelent korábbi cikkeket tartalmazza, amelyek:

- régebben jelentek meg, bár tartalmuk még nem feltétlenül avult el,
- korábbi eseményt harangoznak be, ezért tartalmuk az esemény befejezése után már nem aktuális.

Ezeket a cikkeket archívként őrizzük meg, tartalmukat tovább nem frissítjük. Mindez nem jelenti azt, hogy cikkekben leírtak már biztosan nem igazak.


Újdonságok a Téli Mátra teljesítménytúrákon

Január 25-én négy távon lehet indulni az egyik legnépszerűbb túrán
A megszokott hideg és a hó mellett 2014-ben a túrázókat váró szolgáltatásokban és a sikeres teljesítők díjazásában újdonságokra lehet számítani.

Kiemelt híreink

Erdészeti Stratégia uniós forrásokból

Fejlesztések hazai igények alapján
A Nemzeti Erdészeti Stratégiában megfogalmazott célokhoz szükséges fejlesztések mintegy 90 százalékát az uniós vidékfejlesztési forrásokból lehet finanszírozni - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium.

65 éve áll a Petőfi-kilátó a Bálványon

Tulajdoni sorsa jelenleg bizonytalan
A Bükk-hegységben, a Bánkút melletti 956 m magas Bálvány csúcsán álló Petőfi-kilátó 1948 óta méltón hirdeti a miskolci, diósgyőri turisták összefogását, tenni akarását egymásért, a turista közösségért.

Útvonalváltozások és csatlakozó módosítások

az Országos Kéktúrán
A Magyar Természetjáró Szövetség Kéktúra Szakbizottsága több hónapos munka végső állomásaként döntött az Országos Kéktúra útvonalán végrehajtandó, illetve hozzá kapcsolódó változtatások ügyében.

Jelvényszerző túrasorozat 2014-ben

A 20 éves HVTE jubileumi túrasorozata
   A Hegyek Vándorai Turista Egyesület 2014-ben ünnepeli megalakulásának 20 éves évfordulóját, amelyről hatfordulós jubileumi túrasorozattal emlékezünk meg.
 
   Az ünnepi évben hat különböző helyen várjuk a túrázókat, amelyből a három vas-megyei „kötelező” pont egyesületünk technikai területén, az Őrségi Nemzeti Parkban és a Felső-Őrségben található. Aki e helyek mindegyikén megjelenik, annak egy külön emléklappal köszönjük meg a részvételt. A továbbiakban a három „bónusz” pont közül, aki legalább kettő helyet felkeres, külön kupát, vagy más emléktárgyat kap (előzetes nevezés esetén!). Nevezési lap a regisztrációs pontokon szerezhető be.
 

Stratégiai együttműködés a VM és MTSZ között

Újabb megállapodás aláírására került sor.
Stratégiai partnerségi és együttműködési megállapodást kötött a Vidékfejlesztési Minisztérium a Magyar Természetjáró Szövetséggel.

Átadták a Pro Turismo Elismerő Okleveleket

Mártonné Máthé Kinga, az MTSZ elnökségi tagja is elismerésben részesült.
Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter ünnepélyes keretek között átadta a turizmus szakma legmagasabb kitüntetésének számító Pro Turismo Elismerő Okleveleket a Parlamentben. Az elismerést idén 25. alkalommal kapták azok a szakemberek, akik magas színvonalú munkájukkal és szolgáltatásaikkal példát mutatnak a pályatársaknak.

Nemzetközi konferencia Szlovákiában

A KST Nagyszombatban rendezte meg a V4-ek turisztikai konferenciáját
A Szlovák Turisták Klubja december 6-8. között, „A szervezett turizmus hagyománya és perspektívája Közép-Európában” címmel rendezett turisztikai konferenciát Nagyszombatban (Trnava), melynek helyszíne a Jan Palárik Színház tükörterme volt.

Bemutatjuk a Kéktúra Szakbizottság tagjait

Akik az OKT útvonalváltozásain dolgoznak
Kikből áll a Kéktúra Szakbizottság? Milyen feladatokat látnak el a tagok? Most megismerhetjük azt a műhelymunkát, amely nyár dereka óta lüktetésben tartja a neves szakembereket.

Kéktúra útvonalváltozás

Magyarkút és a Naszály között változott a nyomvonal
Régi probléma oldódott meg a mostani módosítással, ugyanis Katalinpuszta határában az igen forgalmas 2. számú főúton kellett gyalogolni, mire elértük a bélyegzőhelyet.

Megkezdődtek az Ős-Dráva Látogatóközpont építési munkálatai

Szaporca község határában.
A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság örömmel tájékoztatja az érdeklődőket, hogy a Dél-Dunántúli Operatív Program keretében megvalósuló Ős-Dráva Látogatóközpont építési munkálatai a Szaporca község határában kijelölt területen megkezdődtek.


Magyarország legnagyobb löszmélyútja

Mentsük meg a beomlott balatonendrédi löszmélyutat!
Fiamnak következő szülinapjára egy túrát szánok. A szülinapi túra megtervezésénél a turista térképen Balatonendréd mellett fedeztem fel a következő bejegyzést: MO legnagyobb löszmélyútja.
 

Ünnepi nyitvatartás

az MTSZ Országos Központ irodájában
Értesítjük ügyfeleinket, hogy az ünnepek körül az alábbiak szerint állunk ügyfeleink rendelkezésére.

Bronzjelvényes túravezető tanfolyam

A Fejér Megyei Természetbarát Szövetség szervezésében
 A Fejér Megyei Természetbarát Szövetség és a Székesfehérvár Városi Természetbarát Szövetség 2014. január 11-től az alábbi túravezető képzést hirdeti meg levelező formában, melyre várjuk minden, a túrázásban már tapasztalt érdeklődő turistatárs jelentkezését.

Erdőlátogatás korlátozása a Vértes Erdő Zrt. területén

Tájékoztatás erdőterületet érintő vadászatokról
   A Vértesi Erdő Zrt. a vadállomány hatékony szabályozása, ezzel együtt az erdei, mezőgazdasági és természetvédelmi vadkárok megelőzése érdekében, működési területén (Nyugati-Gerecse, Vértes, Bakonyalja), decembertől február közepéig több alkalommal terelő-, illetve hajtóvadászatokat tart. 

Erdei dioráma és szálláshely átadó

Újabb állomással folytatódott a VERGA Zrt. fejlesztési programja.
A HM VERGA Zrt. tizennyolcadik létesítményét, az erdei diorámát, a Hubertus Erdészeti Erdei Iskolában december 11-én, ünnepélyes keretek között adták át. A „Jövő a kezünkben van 2013-2014” program keretében az Ajkához közeli erdei iskolában Magyarország eddig legnagyobb diorámáját avatták fel, valamint egy 12 személy elhelyezésére alkalmas szálláshelyet is átadtak a nagyközönségnek.

 

Téli Mátra Teljesítménytúra

Az MTSZ közreműködésével
2014 januárjában a Hanák Kolos Turistaegyesület a Magyar Természetjáró Szövetség közreműködésével szervezi hazánk egyik legnépszerűbb és mindig nagy kalandokat tartogató teljesítménytúráját.

Turistaház-fejlesztési programot indít a kormány

A cél, hogy itthon is "osztrák körülmények" várják a kirándulókat, túrázókat.
Döntött a kormány a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program elindításáról. 14 megyében mintegy 40 turistaszálló és menedékház újulhat meg a következő években.

Megjelent a Turista Magazin összevont száma

2013. december - 2014. január
Kikerült a nyomdából a magazin december-januári száma (benne az MTSZ Híradó), amelyhez most egy egészségturisztikai különszám is mellékelve van. A Magyar Turizmus Zrt. támogatásával így összesen 140 oldalnyi tartalommal állunk olvasóink rendelkezésére.

Tóth Viktória - A Kék

Kiállítás nyílik a Kéktúrát teljesítő hölgy képeiből
A szerző képeiből december 15-én kiállítás nyílik, amelyen a kéktúrán készített panorámafotói szerepelnek. A felvételek egy teljes hónapon keresztül a Corvin Áruház Művelődési Szintjén (MÜSZI) tekinthetők meg.

A Videoton labdarúgói népszerűsítették a Kéktúrát

A klub elárverezi a játékosok mezeit
A Videoton FC jótékonysági árverésre bocsájtja az idei utolsó hazai rangadón viselt egyedi, az Országos Kéktúrát népszerűsítő mezeket, amelyekre december 16-án éjfélig lehet licitálni a Vaterán. A klub az aukció teljes bevételét a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak ajánlja fel.

Élet a Kéken - OKT sorozat 1. rész

Írott-kőtől Sümegig
Az első részben az Országos Kéktúra Írott-kőtől Sümegig tartó szakaszát ismerhetjük meg számos izgalmas képpel illusztrálva.
 

Volánbusz menetrend változások

december 15-től
A Volánbusz új menetrend módosításai között a Szentendre környékén túrázókat is érdeklő változást lehet találni - december 15-től nem jár be a busz a Dömörkapuhoz.

Ajándékozz virtuális örökbefogadást karácsonyra!

A Budakeszi Vadaspark gondoskodója lehetsz.
Valami különlegeset keresel? Amitől leesik az ajándékozott álla(t)? Ami nagyon cuki, nagyon szőrös, eleven, mókás, játékos, mégsem kell kivinni naponta sétálni, nem kér (tőled) enni, szobatiszta, sőt, még a kanapé oldalát sem rágja össze?

Vadasparki Télapógyár

A Budakeszi Vadaspark Mikulása úgy döntött, nincs még teljesen behavazódva, úgyhogy simán elvállal egy kis plusz ajándékozást.
Van olyan álmod, ami a Budakeszi Vadasparkkal, és a náluk lakó állatokkal kapcsolatos? Most a Télapó és a vadasparki krampuszok, vagyis dolgozók közreműködésével teljesülhet! Azt nem ígérik, hogy hazaviheted a Vackor medvéjüket ágymelegítőnek, a Hubi hiúz sem dorombolhat az öledben, és Muci, az aranysakál sem fog énekelni veled az iskolai kórusban…
 

Vadmacskát fogtak az erdészek a Pilisben

Nem mindennapi ragadozóval találkoztak a Pilisi Parkerdő Zrt. szakemberei
Egy dühös és ijedt vadmacska kuporgott az élve fogó csapdában, melyet a fővárosban megjelenő rókák befogására állítottak fel. A ritka jószággal elsőként találkozó, másfél évtizede ugyanabban az erdőtömbben dolgozó erdész először látott vadmacskát Budapesten.

 

Év Fája verseny 2013

A gödöllői Mesebeli vén vackor lett az Év Fája
Negyedik alkalommal rendezte meg az Ökotárs Alapítvány az Év fája versenyt, amelyben olyan fák vetélkednek minden évben, melyek különös erővel bírnak: képesek, egy-egy közösség, csalág vagy egy egész település figyelmét megnyerni.

Jön a legfrissebb Turista Magazin

Extra tartalommal és különszámmal, összesen 140 oldalon
A gazdag tartalommal büszkélkedő, december-januári összevont lapszámunkat "megtömtük" még 8 oldallal, különszámunkban pedig az egészségturisztika világában barangoltunk hazánk szolgáltatói és természeti kincsei között.

Fedezd fel a megújult turistaházat!

Már foglalható szállás a Som-hegyi turistaházban
A nemrég átadott Som-hegyi turistaház megújult külsővel, kibővült szállástérrel és korszerű felszereltséggel várja a turistákat.

Vadászat miatti korlátozás

Az Ipoly Erdő Zrt. közleménye
Társasvadászataink melyeknek jelenleg kezdődik a szezonja során néhány turista út forgalmát korlátozhatjuk akár hétvégeken is. Az alábbiakban az aktuálisan érintett területeinkről adunk felvilágosítást.

Indulj el egy úton

A 100 éves ünnepségen is elhangzott
A "Másfél Millió lépés Magyarországon" c. filmsorozat zenei aláfestését adó Muzsikás együttes az ünnepségen a teljes szöveggel adta elő az azóta emblematikussá vált dalt, melyet Rockenbauer Pál egyik operatőre, Szabados Tamás most készített felvételén nézhetünk meg.

Peter Perhala köszöntő beszéde

A KST elnöke személyesen mondta el partnerszervezetünk üdvözletét
Peter Perhala, a Szlovák Turisták Klubja (Klub Slovenských Turistov) elnöke beszédében a közös múltról és a reménybeli közös jövőről is beszélt.
Az üdvöletet Štefan Kuiš, a KST alelnöke tolmácsolta a résztvevőknek. A szlovák küldöttség tagjaként jelen volt Miroslav Herchl, a KST elnökségi tagja is.

A centenáriumi ünnepség képekben

Villanások az MTSZ november 30-iki rendezvényéről
Az ünnep kiemelkedő eseményei Szabados Tamás, a legendás Másfélmillió lépés című film operatőre és Gulyás Attila, a Turista Magazin fotósa képeinek illusztrálásával.

Kisebb változás a DDK útvonalán

A Szombathelyi Parkerdőben módosult a nyomvonal
A Szombathelyi Parkerdő Közjóléti fejlesztési tervében szereplő idei munkálatok befejeződtek, amelynek kapcsán kismértékű útvonalmódosítás vált szükségessé a parkerdő központjában.

MTSZ 100 – VILLANÁSOK

A centenáriumi ünnepség archív filmbejátszásai
A százéves jubileumi ünnepségen vetített összefoglaló, amely a hazai turistaság elmúlt évszázadának jelentős pillanatait villantja fel.

In memoriam Bittó Sándor

1923–2013
Megrendüléssel tudatjuk, hogy Bittó Sándor, a Magyar Természetbarát Szövetség Számvizsgáló Bizottságának hosszú éveken át volt elnöke 2013. november 23-án elhunyt.

Országos szövetségeink a történelem viharaiban

Thuróczy Lajos beszéde
Thuróczy Lajos, a Magyar Természetjáró Szövetség tiszteletbeli elnöke beszédében vázolta az eltelt száz év alatt történt eredményeket, amelyek történelmünk gyakran viharos időszakai alatt és után más és más megítélés alá estek.

Áder János köztársasági elnök köszöntő levele

a Magyar Turista Szövetség centenáriuma alkalmából
Áder János levélben szólt a Magyar Turista Szövetség megalakulásának 100. évfordulóját ünneplő közönséghez.

Kiáltvány a Kékkörért

Papp János vándor-színész gondolatai
A Magyar Turista Szövetség centenáriumi ünnepségünk műsorvezetője is Papp János színművész volt, akit nemcsak színészi teljesítménye miatt, hanem lelkes természetjáróként is tisztelhetünk.

Nyílt levél Orbán Viktor miniszterelnök és Garancsi István MTSz elnök urakhoz

A Kisgyóni Természetbarát Telep jövőjéről
 A Kisgyóni Természetbarát Telep a nyolcvanas évek elejétől számtalan rendezvénnyel, tíz megfizethető szálláshelyjel adott otthont a Keleti-Bakonyba látogató túristáknak. A Fejér Megyei Természetbarát Szövetség évtizedekig jó gazdaként üzemeltette a rábízott ingatlanokat. A fejlesztésekhez azomban tovább kell lépnünk. 

Kiemelt kormányzati feladat a természetjárás támogatása

hangzott el az MTSZ sajtótájékoztatóján
A centenáriumi ünnepség előtt a Magyar Természetjáró Szövetség sajtótájékoztatót tartott, ahol a hazai természetjárás jövőjéről is szót ejtettek a résztvevő államtitkárok és szövetségünk kiemelt stratégiai partnereinek képviselői.

A Magyar Turista Szövetség centenáriumi ünnepe

a megalakulás helyszínén volt megrendezve
A Magyar Természetjáró Szövetség a nagy előd 100 évvel ezelőtti megalakulását ünnepelte annak eredeti helyszínén és napra pontos évfordulóján.

A Magyar Turista Szövetség megalakulásának napja

Országos Turista Nagygyűlés 1913. november 29-30.
Száz évvel ezelőtt alakult meg a Sándor utcai régi Képviselőház nagytermében a Magyar Turista Szövetség.
 

A Magyar Turista Szövetség vezetői

1913–1944
A Magyar Turista Szövetségnek több jeles személy is volt az elnöke működésének mintegy 30 éve alatt, amelyből a kezdeti éveket megnehezítette az első világháború.

Élő közvetítés a 100 éves évfordulóról

azoknak, akik nem tudnak jelen lenni
Szövetségünk azokra is gondolt, akik nem tudnak jelen lenni Budapesten az Olasz Kultúrintézetben, a centenáriumi ünnepségen. Az interneten élőben közvetítjük az eseményt!

Régi turista vezetők

Ma is helytálló mondások
Régi nagyjaink írásaiból válogatott maradandó idézetek.

Magyar-szlovák vezetői találkozó

2013. november 22-24.
Az együttműködési megállapodás értelmében az éves vezetői találkozóra idén Tiszafüreden látta vendégül a Szlovák Turisták Klubját a Magyar Természetjáró Szövetség.

Turista tízparancsolat

az MTSZ 1918-as megfogalmazásában
A Magyar Turista Szövetség a Sopronban tartott első vándorgyűlésén, 1918. november 29-én hirdette ki a Turista tízparancsolat megfogalmazására kiírt pályázat eredményét.

Országos Magyar Turista Kiállítás

Budapest 1931
A Magyar Turista Szövetség nagyszabású kiállítását a Magyar Királyi Technológiai és Anyagvizsgáló Intézet József körúti helyiségeiben dr. Zsitvay Tibor igazságügy miniszter, az MTSZ és a kiállítás védnöke nyitotta meg 1931. május 16-án.

Az Aggteleki Nemzeti Park decemberi hírlevele

programajánlatokkal
Megjelent az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság legújabb hírlevele, melyben ünnepi programajánlatatok mellett akciós túrákkal és szálláskedvezményekkel is szolgálnak az érdeklődőknek.

Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 172 regisztrált felhasználó
 • 2 481 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 18 esemény
 • 3 132 megjelent cikk, hír
 • 270 belső oldal
 • 2 294 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter