2023. február 04., szombat - Csenge, Ráhel
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Kezdőlap
Magyar Természetjáró Szövetség

Archív cikkek

Az alábbi lista azokat a nyitólapon megjelent korábbi cikkeket tartalmazza, amelyek:

- régebben jelentek meg, bár tartalmuk még nem feltétlenül avult el,
- korábbi eseményt harangoznak be, ezért tartalmuk az esemény befejezése után már nem aktuális.

Ezeket a cikkeket archívként őrizzük meg, tartalmukat tovább nem frissítjük. Mindez nem jelenti azt, hogy cikkekben leírtak már biztosan nem igazak.


Természetvédelmi Vándorgyűlés 2014. április 11-13.

2014. április 11-13.
Az MTSZ Természetvédelmi Szakbizottsága ez évben is megszervezi szakmai vándorgyűlését a Mátra talán legszebb helyén, Ilona-völgyben, a Csevice erdei iskolában.

Kiemelt híreink

Miről mesélnek a kövek?

A Velencei-hegység földtudományi értékeit bemutató túra
A Miről mesélnek a kövek? sokban hasonlít egy teljesítménytúrához, de egy lényeges pontban eltérnek; az állomásokon millió évek izgalmas eseményei elevenednek meg előttünk!

Közel 900 millió forint közjóléti fejlesztésekre

A VERGA Zrt. sajtóközleménye
Idén több mint 860 millió forintot költ fejlesztésekre az egy évvel ezelőtt indított „A jövő a kezünkben van” közjóléti programjának részeként a Veszprémi Erdőgazdaság Zrt.

20 éves a Zöld Út Természetjárók Egyesülete

20 év - 20 túra a jubileum jegyében
2014-ben ünnepli fennállásának 20. évfordulóját a salgótarjáni Zöld Út Természetjárók Egyesülete! A szép kerek évforduló alkalmából számos rendezvénnyel kedveskedünk tagjainknak és a természetjárást kedvelőknek.

Parkerdei hírcsokor - 2014. március 19.

Ébredő természet
Ragyogó napsütés, éledő és egyre szebb zöld színben tündöklő aljnövényzet, megújuló természet – a tavasz ilyenkor a legszebb arcát mutatja. Ez talán a legjobb kirándulóidő, hiszen még nincs nagy meleg, de a zord időjárástól már nem kell tartanunk. A Pilisi Parkerdő Zrt. kollégáinak tanácsai azonban még az ilyen kellemes időben is minden erdőjárónak, kirándulónak megszívlelendőek. A teljesség igénye nélkül összegyűjtöttük, mi minden szépet, érdekeset láthatnak, hallhatnak mindazok, akik ilyenkor az erdőbe látogatnak.

A Föld órája

Március 29-én
A Föld órája a WWF által életre hívott, minden év márciusának utolsó szombatján megrendezésre kerülő nemzetközi esemény, melyben arra kérik a háztartásokat és a vállalkozásokat, hogy kapcsolják le és ki a nem létfontosságú lámpáikat és elektromos berendezéseiket egy órára, hogy ezzel is felhívják a figyelmet a klímaváltozás elleni cselekvés szükségességére.

Dícséretet kapott az Országos Kéktúra atlasz

A Szép Magyar Térkép 2013 pályázat eredményhirdetése
Idén a „Szép Magyar Térkép 2013” pályázatra 45 kiadvány érkezett. Az értékelő bizottság nem tartotta indokoltnak kategóriák felállítását. A zsűri egy-egy térképet értékelt első és a második díjjal, a harmadik helyen két térkép osztozott. Ezen kívül dicséretet három pályamű érdemelt.

Kéktúra műhelytitkok - A bélyegzőhelyek doktora

A Turista Magazin interjúja Labancz Mihállyal
Egy kedves és tapasztalt természetjáró Labancz Misi, a Kéktúra Szakbizottság tagja, akinek épp azok adnak állandóan feladatot, akiket a legkevésbé szeret: a bélyegzőhelyek tönkretevői, azok az ismeretlen vandálok, akik számunkra felfoghatatlan okokból rendszeresen ellopják, vagy tönkreteszik a pecséteket és azok dobozait.

Vandalizmus a Kőszegi-hegységben

Erős emberek megint produkáltak...
   Az Írottkő Natúrparkért Egyesület nem kis fáradságába, saját és pályázati pénzébe kerül az, hogy a Kőszegi-hegységben, a kiemelt turisztikai célpontoknál folyamatos és megfelelő tájékoztatást adjon a turistáknak térképekkel, információval ellátott táblákon. Ezek az ismeretterjesztő és tanösvény táblák mindenki hasznára válnak, hiszen nem kevés új ismeretet, érdekességet tudunk meg a helyről, ahol járunk és annak alapján tudunk helyes úton eljutni újabb célpontok felé. Ugyanez a munka és sok-sok anyagi ráfordítás vonatkozik a Szombathelyi Erdészeti Zrt-re, az Őrségi Nemzeti Parkra és Kőszeg Város Önkormányzatára is, hiszen mindegyik szervezetnek van tennivalója, érdekeltsége a hegyekben.
 

Az Év Európai Fája verseny

Második helyen végzett a gödöllői vén vackor
A negyedik alkalommal megrendezett Év Európai Fája versenyben 37 ezer szavazattal második lett a gödöllői vén vackor, a győztes 77 ezer szavazattal a bolgár öreg szil lett, harmadik 16 ezer szavazattal a lengyelországi Wybicki tölgye.

Megvalósul a Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program

A Kormányzati Információs Központ közleménye
A Kormány a március 19-i ülésén döntött a Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program megvalósításáról.

Népek Tavasza teljesítménytúra

Az 1848-49-es szabadságharc tiszteletére
A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Természetjáró Szövetség, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Diáksport és Szabadidő Egyesület, valamint a Miskolc Városi Diáksport Szövetség rendezésében sorra került turisztikai eseményen mintegy 2200 túrázó járta a tavaszias Bükk-hegység útjait.

TeSzedd a Kéken!

Tisztítsd meg az Országos Kéktúra útvonalát!
A TeSzedd a Kéken! elnevezésű szemétszedési akciónkhoz május 9-11. között országszerte számos ponton lesz lehetőségük kapcsolódni a lelkes tisztogatóknak.

Természetvédelmi Vándorgyűlés

Előzetes híradás
A Magyar Természetjáró Szövetség Természetvédelmi Szakbizottsága ez évben is megrendezi a vándorgyűlését.

Portré - Horváth Zoltán

Interjú a Gerecse50 teljesítménytúra egyik alapítójával
A Turista Magazin a hazai túramozgalom egyik leglelkesebb vezetőjéről, Horváth Zoltánról készített portréfilmet, amelyből sok érdekes dolgot megtudhatunk a Horváth családról is, akik életének szerves részét képezi a szervezett természetjárás.

Kéktúra útvonalváltozás

Módosult az OKT nyomvonala Alsópetény és Romhány között
Az Országos Kéktúra nyomvonalváltozásainak sorában most egy olyan módosításról adunk hírt, amelyet az Ipolyerdő Zrt. kérésére hajtottunk végre.
A Cserhátban, Alsópetény és a Kékesi-vadászház közötti szakaszon elkészült az új nyomvonal.
 

Bepillantás a sítúrázás világába

Videó a legutóbbi sí-alpinista versenyről
A Komarnicki Gyula Természetjáró és Hegymászó Sportegyesület és a Tengerszem Sport közös szervezésében került megrendezésre a XXXI. Magyar Síalpin Rally. A 2. fordulón készült egy videó-összeállítás a versenyzők egy részének csúcsra éréséről, és bepillantást nyerhetünk az innen a célba való lecsúszás élményébe is.

Szép Magyar Térkép 2013

Térképes találkozó és pályázati eredményhirdetés
A hagyományos tavaszi térképes klubdélutánt 2014. március 21-én, pénteken 16-18 óra között rendezik meg az Országos Széchényi Könyvtár VI. emeletén. Ezt megelőzően 15 órakor nyílik meg a „Szép magyar térkép 2013” pályázatra beérkezett kiadványok kiállítása és a bíráló bizottság a megnyitón adja át a díjakat.

Középfokú vízitúra vezető tanfolyam indul

2014. április 12. és 2014. június 9. között
A Magyar Természetjáró Szövetség 2014. április 12-i kezdettel középfokú vízitúra vezető tanfolyamot indít.

Átadták a felújított Kő-hegyi menedékházat

Március 15-én

A Pilisi Parkerdő Zrt. a tulajdonosi jogokat gyakorló Magyar Fejlesztési Bank és több természetjáró szervezet képviselőinek jelenlétében március 15-én adta át a mintegy 50 millió forintos beruházással felújított és korszerűsített Kő-hegyi Czibulka János menedékházat.

Élet a Kéken - OKT sorozat 3. rész

Nagyvázsonytól Bodajkig
A harmadik részben az Országos Kéktúra Nagyvázsonytól Bodajkig tartó szakaszát ismerhetjük meg Horváth Béla kalauzolásában.

Aranyjelvényes Túravezetők Klubja

Találkozó 2014. március 8-án
Az országos szövetség 1967-ben, mint a túravezetők legmagasabb képesítését, bevezette az aranyjelvényes túravezetői fokozatot. A következő évtizedben a Magyar Természetbarát Szövetség 217 aranyjelvényes túravezetőt vett nyilvántartásba.

Tűzgyújtási tilalmak léptek érvénybe

Magyarország több erdőterületén
A száraz, meleg, csapadékmentes időjárás és az utóbbi időben megszaporodott szabadtéri tüzek miatt több megyei kormányhivatal erdészeti igazgatósága a területükön fekvő erdőkre és fásításokra, valamint az erdőterületek illetve fásítások határától számított kétszáz méteren belüli területre, átmeneti időre általános tűzgyújtási tilalmat rendelt el. Az elrendelt tűzgyújtási tilalom visszavonásig érvényes.

Milyen folyamat végére ért a Kéktúra Szakbizottság?

A Kéktúra útvonal változtatásokról
   A 2013 decemberében az MTSZ honlapján és a Turista magazin online verzióján közzétett Országos Kéktúra útvonalváltozások dokumentumának megszületéséhez hosszú út vezetett. Ennek a főbb állomásairól szeretnénk az alábbiakban bővebben szólni.
 
         

A Pilisi Parkerdő Zrt. turista fejlesztési tervei

Együttműködési megbeszélés turista szervezetekkel
Március 11-én természetjáró és turista szervezeteket invitált kerekasztalhoz a Parkerdő. Az erdőgazdaság kilátókról, tanösvényektől, erdei kirándulóhelyekről, kerékpáros úthálózatról szóló fejlesztési terveit mutatta be. A kerekasztal célja volt, hogy a Pilisi Parkerdő Zrt. és a természetjáró civil szervezeteknek helyet és lehetőséget teremtsen párbeszédre.

A Pilisi Parkerdő Zrt. a felelős erdei kutyasétáltatásért

Kilenc pontos szabálygyűjtemény
Az elmúlt hetekben a Pilisi Parkerdő Zrt. kerekasztal-beszélgetést szervezett állatvédő szervezetek, civilek, természetjárók, vadászok és természetvédő szervezetek között, hogy közösen állítsák össze a felelős erdei kutyasétáltatás szabályait összefoglaló kilenc pontos kiadványt.

A Petőfi-kilátó átadása 1948-ban

A rendezetlen sorsú kilátó - 2. rész
Az 1848-as szabadságharc emléke és nagy alakjainak tisztelete társadalmunk minden rétegében él. Az elmúlt több mint másfél évszázad során az emlékezés számos módon kerül kifejezésre. A tiszteletadásból a természetjárók is mindenkor kivették részüket. Ennek egyik jelentős példája a Bükk-hegységben, a Bánkút melletti 956 m magas Bálvány csúcsán álló Petőfi-kilátó, mely 1948 óta állít emléket a szabadságharcnak, miközben méltón hirdeti a turisták hazaszeretetét és példát ad összefogásból, tenni akarásból, természetszeretetből.

Megjelent a Turista Magazin márciusi száma

Az MTSZ Híradó mellékletével
A tavalyi évhez képest kibővült tartalommal, a Bejárható Magyarország Program mind az öt jármódjában (gyalogtúra, kerékpározás, lovaglás, túrakenu és vitorlázás) szerkesztett tematikával megérkezett a Turista Magazin márciusi lapszáma.

Március a barlangok hónapja

Barlangoljunk – négy nemzeti park barlangjai várják a látogatókat programjaikkal
A Vidékfejlesztési Minisztérium természetvédelemért felelős részlege és az érintett nemzetipark-igazgatóságok – a Magyar Turizmus Zrt. közreműködésével – márciusban hazánk látogatható barlangjait kívánják megismertetni a föld alatti túrák iránt érdeklődőkkel.

A felújított Kő-hegyi menedékház átadása

Díjmentes Szentendre–Dömörkapu buszjárat is közlekedik március 15-én
2014. március 15-én 11.00 órakor ünnepélyes keretek között adják át a felújított Kő-hegyi  (Czibulka János) menedékházat. A Volán ingyenes buszjáratot indít az eseményre érkező turistáknak.

A Pilisi Parkerdő Zrt. hírlevele - március 6.

Turisták, erdőben sétálók, kerékpáros kirándulók és a pilisi erdők szerelmesei számára
A Pilisi Parkerdő Zrt. heti hírcsokrában érdekes híreket olvashatnak arról, hogy az erdőben ebben az időszakban hozzák világra kicsinyeiket a vaddisznók, ezért fokozott odafigyelést kérnek a kutyával kirándulóktól, és arról is, hogy már most többfajta színpompás virág nyílik a Pilisben. A szép kora tavaszi időben érdemes felkeresni a környékbeli erdőket, amelyről bővebben túraajánlókban olvashatnak.

Katalinpusztán állandóan elérhető az OKT pecsét

a Kirándulóközpontban
Katalinpusztán a Kirándulóközponban végleges elhelyezést nyert  a Kéktúra bélyegző, így most már a hét minden napján, bármely időpontban hozzáférhető az egyik oszlopra szerelt kis dobozkában.

A Másfélmillió lépés Magyarországon című film alkotói

Állami kitüntetést kaptak
Nemzeti ünnepünk alkalmából rangos állami kitüntetést nyújtottak át az Emberi Erőforrások Minisztériumának tükörtermében a Másfélmillió lépés Magyarországon c. film egykori alkotóinak. A kitüntetéseket Balog Zoltántól, az emberi erőforrások miniszterétől vehették át az érintettek.

Gyerekekkel a Kéktúrán

Riport egy lelkes pedagógussal
Tatabányán, a Szent Margit általános iskola lelkes pedagógusa, Deákné Csom Andrea időt, energiát nem kímélve évről évre egyre több kisdiákkal ismerteti meg a természetjárás csínját-bínját, és természetesen a Gyermek Kéktúra csodálatos világát is.

Természeti kincseink megóvása érdekében

Az erdőgazdaságok és a rendőrség bakonyvidéki együttműködése
Erdőségeink békéje és természeti kincseink megóvása érdekében évek óta sikeresen működik együtt a VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. és a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság (VMRFK). A közös bűnmegelőző munka kiterjesztéseként most a Bakonyerdő Zrt. és az Uzsai Erdészeti Igazgatóság is csatlakozott az együttműködéshez, az erről szóló megállapodást február 28-án írták alá a Rendőr-főkapitányság és az erdőgazdaságok képviselői.

A Mátrabérc és a Gerecse 50 teljesítménytúrák

Az MTSZ közreműködésével kerülnek megrendezésre
Az április 12-én huszonnyolcadik alkalommal megrendezendő Mátrabérc, majd április 19-én a XXXIII. Gerecse 50 Decathlon teljesítménytúra lebonyolításában is részt vesz a Magyar Természetjáró Szövetség.

       

Véglegessé váltak az útvonal módosítási javaslatok

A Kék Kör mentén
A Kéktúra Szakbizottság tagjai a február 26-ikai ülésükön - néhány időközben beérkezett javaslattal együtt - ismét tárgyalta az Országos Kéktúra (OKT), a Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúra (RP-DDK) és az Alföldi Kéktúra (AK) nyomvonalát érintő módosításokat.

         

Megjelent a XXI. GYOT programfüzete

Letölthető kiadvány, szállásajánlat és jelentkezési lap
A 2014. június 6-9. között Vácott megrendezésre kerülő Gyalogtúrázók XXI. Országos Találkozójának programja véglegesítődött. A programfüzetben gyalogos és kerékpáros túrák, gyalogos teljesítménytúrák, valamint családi kirándulások és kultúrális programok is szerepelnek.
 

Az év emlőse 2014-ben

A keleti sün
Először hirdeti meg az Év Emlőse rendezvénysorozatot a Vidékfejlesztési Minisztérium által működtetett VADONLESŐ Program. Céljuk, hogy – egyeztetve a szakmai szervezetekkel – minden évben más és más őshonos emlősállatunkra hívják fel a figyelmet, és ezzel is segítsék a fajok megismerését, valamint hatékonyabb védelmét. Idén az év emlőse a keleti sün (Erinaceus roumanicus).

Az Aggteleki Nemzeti Park hírlevele

2014. március
A Vidékfejlesztési Minisztérium természetvédelemért felelős részlege és az érintett nemzeti parkigazgatóságok – a Magyar Turizmus Zrt. közreműködésével – márciusban hazánk látogatható barlangjait kívánják megismertetni a felszín alatti túrák iránt érdeklődőkkel. A „Barlangolás” kampány célja hazánk különleges barlangjainak bemutatása, népszerűsítése. Ennek keretében számos kedvezménnyel és programmal várjuk a látogatókat az Aggteleki-karszt barlangjaiban.

Természetvédelmi klub - 2014. március

Az MTSZ Természetvédelmi Szakbizottsága szervezésében
Úgy érezzük, hogy ott a helyed, ha szereted a barlang csendjét, a vizek locsogását, az erdő zúgását, a rétek illatát, a füvek selymét, a madarak énekét…
Ugye tudnád folytatni? Folytasd velünk!

A KEM SZÖSZ Természetbarát Szövetség megyei értekezlete

A természetjáró vezetők legendás aktivitása
Tatabányán, a Jubileum Parkban (az országos hírű Gerecse túrák Rajt–Cél helyén) a Tatabányai Városi Szabadidősport Szövetség székházában tartotta a KEM SZÖSZ Természetbarát Szövetség történetének 64. éves megyei értekezletét, melyen a megye 21 tagszervezete közül húsz képviseltette magát.

Élet a Kéken - OKT sorozat 2. rész

Sümegtől Nagyvázsonyig
A második részben az Országos Kéktúra Sümegtől Nagyvázsonyig tartó szakaszát ismerhetjük meg Horváth Béla kalauzolásában.

Parkerdei hírcsokor - 2014. február 19.

Építkezések a pilisi erdőkben
Aki ezekben a hetekben, hónapokban a Pilisben kirándul, több helyen téglarakással, gépzúgással, építőmunkásokkal találkozhat. A kirándulók a Pilisi Parkerdő Zrt. jelenleg is zajló, csaknem 200 millió forint összköltségvetésű turistaház-felújítási programjának munkálataira bukkanhatnak az erdőben. A program részeként tavaly megújult a Som-hegyi Turistaház, idén pedig a Fekete-hegyi Kulcsosházban és a Kőhegyi Menedékházban zajlik teljes külső-belső felújítás.    

Elkészült a bejárható Magyarország keretprogram

Fő cél az egészséges életmódra nevelés, az igény megteremtése a szabadidő hasznos eltöltésére, valamint a hazai turizmus fejlesztése.
Elkészült a bejárható Magyarország keretprogram (BMP), amelyet most egyeztetnek a szakmai szervezetekkel, majd a társadalmi vitát követően véglegesítik - mondta Balatoni Monika, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára, sajtótájékoztatón szerdán Budapesten.

A Petőfi-kilátó sorsa is rendezetlen

A haza- és a természetszeretet szimbóluma
Az 1848-as szabadságharc emléke és nagy alakjainak tisztelete társadalmunk minden rétegében él. Az elmúlt több mint másfél évszázad során az emlékezés számos módon kerül kifejezésre. A tiszteletadásból a természetjárók is mindenkor kivették részüket. Ennek egyik jelentős példája a Bükk-hegységben, a Bánkút melletti 956 m magas Bálvány csúcsán álló Petőfi-kilátó, mely 1948 óta állít emléket a szabadságharcnak, miközben méltón hirdeti a turisták hazaszeretetét és példát ad összefogásból, tenni akarásból, természetszeretetből.

XVII. Népek Tavasza Teljesítménytúra

Már lehet nevezni a korlátozott létszámú túrára
A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Természetjáró Szövetség az 1848/49-es Forradalom és Szabadságharc tiszteletére megemlékező teljesítménytúrát rendez a Bükk hegység csodálatos tájain.

Még mindig kilátástalan a Dobó-kilátó sorsa

Katasztrófavédelmi ügy a gazdátlannak hitt torony
Az Eger mellett magasodó Nagy-Eged hegyen a több mint 50 éve, társadalmi összefogással épült Dobó István-kilátó időközben több alkalmommal is megújult. Azonban 2011 júliusának végén életveszélyessé nyilvánították és lezárták.

Beszámoló az Országos Útjelző Vezetői Találkozóról

Turistajelzés-festő Nyílt Napot tartott az MTSZ
A Magyar Természetjáró Szövetség Turistaút Szakbizottsága szervezésében az MTSZ Országos Útjelző Vezetői Találkozót és Turistajelzés-festő Nyílt Napot tartott 2014. február 9-én Budapesten. A találkozóra 108-an jöttek el az ország különböző részeiről.

Részleges látogatási korlátozás a Róka-hegyen

Június 1-ig
A RÉSZLEGES LÁTOGATÁSI TILALMAT ÁPRILIS 7-ÉN FELOLDOTTÁK.

Budapest Főváros Önkormányzat Főpolgármesteri Hivatalának főjegyzője, mint elsőfokú természetvédelmi hatóság a Róka-hegyi bánya helyi jelentőségű természetvédelmi területen részleges sziklamászási és látogatási tilalmat rendelt el.

Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 172 regisztrált felhasználó
 • 2 481 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 18 esemény
 • 3 132 megjelent cikk, hír
 • 270 belső oldal
 • 2 294 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter