2021. március 08., hétfő - Zoltán
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Kezdőlap
Magyar Természetjáró Szövetség

Archív cikkek

Az alábbi lista azokat a nyitólapon megjelent korábbi cikkeket tartalmazza, amelyek:

- régebben jelentek meg, bár tartalmuk még nem feltétlenül avult el,
- korábbi eseményt harangoznak be, ezért tartalmuk az esemény befejezése után már nem aktuális.

Ezeket a cikkeket archívként őrizzük meg, tartalmukat tovább nem frissítjük. Mindez nem jelenti azt, hogy cikkekben leírtak már biztosan nem igazak.


Békalencse

A DDNP októberi hírlevele
Megjelent a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság legújabb hírlevele.

Kiemelt híreink

MTSZ Szakmai füzetek

Megjelent az első három füzet
A Magyar Olimpiai Bizottság támogatásával megjelent a Magyar Természetjáró Szövetség Szakmai füzetek sorozatának első három kiadványa.

A Pilisi Parkerdő Zrt. sajtóközleménye

Kényelmesebbé és korszerűbbé vált a visegrádi Mogyoró-hegyen található Jurta Tábor fogadóépülete.
A felújítás eredményeként a tervező, Makovecz Imre szellemiségéhez méltó körülményekkel várja látogatóit a visegrádi Mogyoró-hegy közkedvelt pihenőhelye. A megújult fogadóépületben a büfé mellett turistaszállást is kialakítottak. Az átadással újabb állomásához érkezett a Pilisi Parkerdő Zrt. őszi közjóléti fejlesztési programja.

In memoriam Szentgyörgyi Tamás (1956–2013)

Gyászjelentés
Súlyos lefolyású betegséget követően 2013. november 4-én a budapesti Tétényi úti kórházban meghalt Szentgyörgyi Tamás, a Lokomotív Turista Egyesület Cicőke csoportjának alapítója, a Vasutas Természetjárók Szövetsége elnöke, a vasutas turistaság kiemelkedő alakja.

Megjelent a Turista Magazin legújabb száma

2013. november
Kikerült a nyomdából az MTSZ Híradó mellékletével a magazin novemberi száma.

Megújuló erdei létesítmények

a Baranyai-dombságban

A Mecsek Egyesület Természetjáró Osztálya tovább folytatta ebben az évben is a Baranyai-dombság erdei létesítményének fejlesztését. Összesen mintegy 24 km hosszan újultak meg a jelzések a Baranyai- és Geresdi-dombság területén.
 

Erdei pihenő felújítása a Budai-hegységben

önkéntes munkával
Hazánk erdőségeiből kiválasztottunk egy kisebb részt. Választhattuk volna akár a Zemplént, a Bükk hegységet, de eshetett volna a választásunk a Mecsek vagy a Börzsöny vadregényes vidékére is.

NGM stratégiai partnerségi megállapodás

a jogszabályok előkészítésében való részvételről
Ez a hétvége sem telt eredménytelenül Szövetségünk életében. 2013. november 9-én négy másik szervezettel együtt aláírtuk a Nemzetgazdasági Minisztériummal a jogszabályok előkészítésében való részvételről szóló stratégiai partnerségi megállapodást.

II. Fehér-tavi Darvadozás

2013. november 15-17.
Az európai daru-népesség egyik legjelentősebb vonulási útvonala Magyarország keleti felén húzódik keresztül. A százezres madártömeg őszi pihenőhelyéül néhány háborítatlan, természetvédelmi oltalom alatt álló vizes élőhely szolgál.

Interjú Thuróczy Lajos tiszteletbeli elnökkel

a múltról és a jövőről
Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke, a Som-hegyi turistaház avatásán elmondta, hogy azért szerette volna ő átadni ezt a létesítményt, hogy bizonyítsa Lajos bácsinak, hogy a Dobogókőn idén nyáron megkötött megállapodás, nem puszta ígérgetés, hanem egy valós cselekvési terv, amelynek célja a hazai természetjárás európai szintre emelése.

A Galyatető kilátójának felújítása

interjú az építészekkel
Az Országos Kéktúra legmagasabb kilátója Galyatetőn nemsokára új, modern köntösben várja a természetjárókat.

Stratégiai partnerségi megállapodás

aláírása a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban
2013. október 31-én a Magyar Természetjáró Szövetség Stratégiai Partnerségi megállapodást írt alá a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal.

TTR - a természetjárók térinformatikai rendszere

letölthető bemutató anyag
Az Országos Kéktúra (OKT) Észak-Magyarország régiót érintő gyalogos úthálózata, valamint a kapcsolódó szolgáltatások fejlesztése, a regionális túraútvonalak téradatalapú felmérési és nyilvántartási rendszerének kialakítása, ÉMOP-2.1.1/A. kódszámú projekt.
 

A kormány pénzügyi forrást nyújt a természetjárás fejlesztésére

A Som-hegyi turistaház átadása
A kormány biztosítja azokat a pénzügyi forrásokat, amelyek a természetjárás fejlesztését, például a turistautak megújítását, felmérését teszik lehetővé – mondta Orbán Viktor kedden a pilisszentkereszti szurdok közelében, a Som-hegyi turistaház átadásán.

Természetvédelmi klub

november 4-én
Az MTSZ Természetvédelmi Szakbizottsága szervezésében indult Természetvédelmi Klub soron következő előadása.

35 éves az Aranyjelvényes Túravezetők Klubja

Évfordulós megemlékezés
35 éve, 1978. október 28-án alakult meg a Magyar Természetbarát Szövetség Aranyjelvényes Túravezetők Klubja.

Új turistautat avattunk a Geresdi-dombságban

Felavattuk az új turistautat Véménden
Az  ország (egyik) legfiatalabb jelzésfestő, turistaút építő tollából született az alábbi beszámoló:A képre kattintva megjelennek a fotók.

Átadták az új tanösvényt a Rám-szakadékban

október 24-én
A Pilisi Parkerdő Zrt. október 24-én adta át a Rám-szakadék Tanösvényt, valamint a hozzá kapcsolódó biztonsági és kényelmi fejlesztéseket.

Törvénymódosítás és NEA pályázat

újabb lehetőségek a civil szervezetek számára
A civil szervezetek kiszámítható működését segíti az Országgyűlés elé került az egyes civil szervezetekkel kapcsolatos törvényeknek a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény hatálybalépésével összefüggő, valamint egyéb célú módosításáról szóló törvényjavaslat, és a 2014. évi NEA pályázatok korai megjelenése.

Erdők jó kezekben!

A Kékkör útvonalán
Arborétum, kilátó, tájház, híd is épül a közeljövőben, de több kilométer turistautat is helyrehoznak a Kékkör vonalán a Hajdúságban.

Felújított turistautak a Geresdi-és Baranyai-dombságban

Megújult két turistaút egy-egy szakasza
Megújult a Geresdi-dombságban 5 km hosszan a sárga sáv jelzésű turistaút Mórágy, templom - Bátaapáti - Zsibriki határ, sárga kereszt elágazás útvonalon.


 

Két forrás is megújult a Mecsekben

a szükséges hatósági engedélyek beszerzése után

Két forrás „felébredt Csipkerózsika álmából”. A szükséges hatósági engedélyek beszerzése után a Mecsek Egyesület Munka Osztálya és a Mecsekerdő Zrt. Árpádtetői erdészete közös összefogással újjáépítette az Andorlaki-forrást és a Mihály remete-forrást.
 

Friss információk a Dél-Dunántúli Kéktúra bélyegzőhelyeiről

Somogy és Zala megyékben új bélyegzési lehetőségek
Felhívjuk a Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúra teljesítőinek figyelmét, hogy Somogy és Zala megyékben több bélyegzőhely megújult, illetve néhány bélyegzőhely megszűnt.
Javasoljuk, indulás előtt tájékozódjanak szövetségünk honlapján az érintett túramozgalom hivatalos oldalain.

Önkéntesek újítanak fel jelzéseket a Pilisben

a Magyar Természetjáró Szövetséggel együttműködve
Több hétvégén át újítanak fel és tisztítanak meg turistautakat az IT-Services Hungary Kft. munkatársai, a munkákat október 19-én kezdték el.

Átadták a Vitéz Bertalan Árpád-kilátót

a Papod-hegyen
A Magas-Bakony egyik legmagasabb pontján a vörösfenyőből épült, 1956 cm szimbolikus magasságú, minden irányba remek kilátást nyújtó építményt október 17-én adták át.

Világ Gyalogló Nap Tatán

Idén 15. alkalommal került megrendezésre
Tatán a Tatai Önkormányzati Hivatal, a Tatabányai Volán SE, a TAC és a Megyei Szabadidősport valamint Természetbarát Szövetség rendezte meg közösen a Magyar Szabadidősport Szövetség felhívására a XV. Világ Gyalogló Napot.

A Kékkör felmérésén rögzített adatok feldolgozása

Az elkövetkezendő hónapokban a térinformatikusoké lesz a főszerep.
A szerződésekhez rendelt száraz és hivatalos feladatmegjelölések valójában rendkívül izgalmas, hasznos, innovatív alkalmazások és technológiák fejlesztését takarják. A fejlesztések során létrejövő szoftverek és technológiák változatos formákban szolgálják majd a természetjáró közösséget, és az MTSZ, valamint a fejlesztők közös szándéka szerint felhasználásuk intuitív és élményszerű lesz.

Európa Szerbiában - az EWV konferenciája

Az Európai Gyalogtúra Szövetség számos lehetőséget nyit és nyújt mindnyájunk számára

Az Európai Gyalogtúra Szövetség éves konferenciáját és közgyűlését 2013. október 10-13. között tartotta Szerbiában, a vajdasági Versec (Vršac) városában, melyen az MTSZ képviseletében dr. Molnár András József a Turistaút Szakbizottság vezetője vett részt. A nemzetközi szervezet koordinálja az európai hosszútávú vándorutak hálózatát, és különféle lehetőségekkel, programokkal, tapasztalatcserével szolgálja a gyalogtúrázást, természetjárást; melynek előnyeit mindnyájan egyre szélesebb körben élvezhetjük és részt is vehetünk a közös munkákban.
 

Megjelent a Turista Magazin legújabb száma

2013. október
Kikerült a nyomdából az MTSZ Híradó mellékletével a magazin októberi száma.

Természetjárókat csalogató fejlesztések

a Vértesben
A Vértesi Erdő Zrt. 2012-ben indította útjára műemlék rekonstrukciós programját, melynek keretében az erdőgazdaság, a működési területén belül vállalja az elhanyagolt állapotú műemlékek, történelmi emlékhelyek rendbe hozatalát.

Így készült az OKT felmérése

Videosorozat 3. rész
Videosorozat befejező részében megnézhető, hogyan ünnepeltek a felmérők 2500 km megtétele után.

Elkezdődött a a Csóványosi torony átalakítása

Az Ipolyerdő közleménye
A munkaterület átadásával megkezdődtek az átalakítási munkálatok a Csóványos geodéziai mérőtoronynál, ezért nem látogatható!

A Pilisi Parkerdő Zrt. heti hírlevele

turisták, erdőben járók és kerékpáros kirándulók számára
Ezen a hétvégén már gyönyörű színekkel örvendezteti meg a kirándulókat az ősz. Talán ilyenkor a legszebb az erdő, a színpompás lombok, a természet még teljes díszében tündököl.

A felmérés eszköze

Beszámoló a Kékkörön végzett munkáról (folytatás)
A felmérés nemcsak abban különleges, hogy az 1–2 méteres pontosságot célozta meg, hanem az összegyűjtött adatok tekintetében is.

Elmarad a Szarvasugrató Kupa

Az IFU közleménye
Az egyes médiafelületeken közöltekkel ellentétben idén technikai okok miatt elmarad az Ifjúsági Unió Szekszárd játékos versenye.

Csongrád megyei Természetbarát Találkozó

Öttömös, Módra tanya 2013. október 19.
A Csongrád megyei Természetbarát Szövetség  2013. október 19-én Természetbarát Találkozót rendez, a megye természetjárást kedvelői számára.

EVV kongresszus Tatán

A 18 tagszervezet közül 16 képviseltette magát
EVV (Európai Népsport Szövetség) kongresszusnak adott helyet Tatán a Hotel Kiss, ahol a 18 tagszervezet közül 16 képviseltette magát 44 fővel. 1999-ben már volt egy Világ Kongresszus Tatán. Azóta az IVV három Konföderációt hozott létre, egyet Amerika, egyet Ázsia és egyet Európa részére.

A felmérők hétköznapjai

Beszámoló a Kékkörön végzett munkáról
A felmérő csapat egyik tagja, Szabó Zoltán leírta az Országos Kékkör felmérésének részleteit, hogy miként és hogyan zajlottak napjaik az elmúlt 4 hónapban.

Így készül az OKT felmérése

Videosorozat 2. rész
A sorozat következő részében bemutatják az Országos Kékkör felmérői, milyen eszközöket használtak a felmérés során, milyen nehézségekkel kellett szembenézniük és milyen fontos alapelveket követtek a pontok és trackek rögzítése során.

Turisztikai fejlesztések

Kaposvár térségében
A TDM szervezet fejlesztése többek közt a SEFAG Zrt. parkerdeiben valósult meg közel 20 millió Ft-ból.
Szita Károly - Kaposvár polgármestere - és Barkóczi István vezérigazgató mutatta be és adta át a Gyertyánosi Parkerdőbe érkező turisták számára a megújult közjóléti berendezéseket.
 

Emlékkő avatás az Aligvár-forrásnál

Az Aligvár-forrás a Dél-Zselicben, Terecseny határában található.
Itt, a forrás mellett állított emlékkövet a Mecsekerdő Zrt. Szigetvári Erdészete és a Dél-Zselic Természetbarát Klub Balogh Istvánnak, a Dél-Zselic Természetbarát Klub egykori elnökének az emlékére. Az emlékkő avatásra 2013. október 5-én került sor.

25 éves Magyarország első erdészeti erdei iskolája

Sajtóanyag

Az erdők hetén ünnepelte jubileumi évfordulóját a visegrádi Mogyoró-hegyen található Erdei Művelődés Háza oktatóközpont, melyet a Pilisi Parkerdőgazdaság alapítója és első igazgatója, Dr. Madas László hozott létre.
 

Elkészült a Héhwald-kereszt felújítása

Új erdei létesítményekkel gazdagodott a Baranyai-dombság
Elkészült a Baranyai-dombságban, Máriakéménden a 110 éves Héhwald-kereszt rastaurálása és felújítása, melyet a Mecsek Egyesület Természetjáró Osztálya Biki Endre Gábor közreműködésével végzett.
 

A Pilisi Parkerdő Zrt. heti hírlevele

turisták, erdőben járók és kerékpáros kirándulók számára
Örömteli esemény volt ezen a héten a legendás Kőhegyi Menedékház születésnapi ünnepsége Szentendrén, de a kirándulóknak is fontos információt adunk, hogy a Budapest Rallye idején melyik útvonalat kerüljék el, ha nem akarnak útlezárásokkal találkozni.

Körbeértek a Kéken!

A Kékkör útvonalának rögzítésében 10 úr és egy hölgy vett részt
A felmérők sok-sok kilométeren át vitték a hátukon a felméréshez szükséges eszközöket és az árnyas erdőkben és mély völgyekben is majdnem tökéletes pontosságot biztosító GPS-vevőt.

Természetvédelmi klub

október 7-én
Az MTSZ Természetvédelmi Szakbizottsága szervezésében indult Természetvédelmi Klub soron következő előadása.

Rockenbauer Pál emlékoszlop átadás

a Gyertyánosi parkerdőben
A Kéktúrát bemutató Másfélmillió lépés Magyarországon sorozat rendezője emlékoszlopot kap a Gyertyános-völgyben.

Megújult a Szent Imre Vándorút

jelvényszerző túramozgalom útvonala
A Hegyek Vándorai Turista Egyesület augusztus folyamán teljes hosszúságában felújította a Felső-Őrségben található Szent Imre Vándorút nyomvonalát.
 

Békalencse

A DDNP szeptemberi hírlevele
Megjelent a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság legújabb hírlevele.

Elzárt területeket nyit meg a kormány

A HM Verga Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. avató ünnepsége Alsóperén
A kormány kinyitja az emberek előtt az elzárt területeket, így például az eddig elzárt turistautakat, erdei utakat - mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes a HM Verga Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. látogatói központ és vadászkápolna szeptember 28-i avató ünnepségén Olaszfalu-Alsóperén.

Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 007 regisztrált felhasználó
 • 2 386 hírlevél előfizető
 • 343 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 138 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 7 esemény
 • 2 910 megjelent cikk, hír
 • 268 belső oldal
 • 2 227 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter