2022. december 02., péntek - Melinda, Vivien
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Kezdőlap
Magyar Természetjáró Szövetség

Archív cikkek

Az alábbi lista azokat a nyitólapon megjelent korábbi cikkeket tartalmazza, amelyek:

- régebben jelentek meg, bár tartalmuk még nem feltétlenül avult el,
- korábbi eseményt harangoznak be, ezért tartalmuk az esemény befejezése után már nem aktuális.

Ezeket a cikkeket archívként őrizzük meg, tartalmukat tovább nem frissítjük. Mindez nem jelenti azt, hogy cikkekben leírtak már biztosan nem igazak.


Készülnek a Természetjáró Kártyák

A 2014. évi tagságukat már rendezett szervezetek részére
Megérkezett a Természetjáró Kártyák előállításához szükséges gép is, így a Magyar Természetjáró Szövetség Országos Központjában elkezdődött a kártyák nyomtatása.

Kiemelt híreink

Mátrabérc teljesítménytúrák

Minőséget a nehézségeket kedvelőknek
Hazánk legszebb és legnehezebb természetes útvonalán, a Mátrabércen vezető túrákat a hétvégén rendezi a Hanák Kolos Turistaegyesület. Az idei esztendőtől a Magyar Természetjáró Szövetség is betársult a rendezői státuszba, így várhatóan megemelt színvonalon és kimagasló szolgáltatásokkal várják majd a rendezők a túrázókat.

Visszavonták a részleges látogatási korlátozást

a Róka-hegyen
Budapest Főváros Önkormányzat Főpolgármesteri Hivatalának főjegyzője, mint elsőfokú természetvédelmi hatóság a Róka-hegyi bánya helyi jelentőségű természetvédelmi területen február 14-én elrendelt részleges sziklamászási és látogatási tilalmat április 7-én visszavonta.

Elindult az online nevezés

Gerecse50 teljesítménytúra
A Gerecse50 teljesítménytúra gördülékenyebb lebonyolítása érdekében érdemes kihasználni az online nevezés előnyeit. Nevezni lehet otthon is, kényelmesen a fotelből 1 perc alatt!

A Szalajkaház átadása

Szerelem első látásra
Az Egererdő Zrt. ünnepélyes keretek között átadta a felújított Szalajkaházat, amely különleges eleganciájával minden természetjárót elbűvölhet.

2014. évi rendes Választmányi ülés

Meghívó
A Magyar Természetjáró Szövetség 2014. május 24-én (szombaton) 10:30 órától tartja választmányi ülését. Meghívó a választmányi ülés küldöttei részére.

Ágasvár Juhásza

Portré
Juhász János igazi küzdőtípus, aki megvalósította élete álmát és hazánk egyik legszebb fekvésű turistaházát vezeti.

Megjelent a Turista Magazin áprilisi száma

92 oldalon öt szakterületről és a szövetségi melléklettel
Kibővült tartalommal, a Bejárható Magyarország Program mind az öt területén (gyalogtúra, kerékpározás, lovaglás, túrakenu és vitorlázás) szerkesztett tematikával megérkezett a Turista Magazin áprilisi lapszáma.

A Pénzásási kulcsosház átadása

Nagyoroszi határában
Aki rég járt a Börzsönyben, Pénzásáson a "Szondy" turistaháznál, most nagy meglepetésben lesz része. Mostantól egyszerre akár negyven fő is meg tud szállni a csodálatos környezetben található kényelmes, kulturált, teljesen új külsőt nyert, modern turistaházban.

Átadták a Zebegényi Erdei Sátortábort

Újra él a Gründl-rét, sátorozni jó!
Újabb közjóléti beruházás fejeződött be a Börzsönyben, az Ipoly Erdő Zrt.-nek köszönhetően újjáépült és megszépült a zebegényi táborhely. A csendes, gyönyörű erdei környezetben található régi úttörőtábor helyén most két modern épület várja a kirándulókat és a táborozókat, amely a jövőben erdei iskolák, osztálykirándulások tökéletes helyszíne is lehet.

Turistatavasz

Videóbeszámoló a turistaház fejlesztésekről
A Kormány 1202/2014. (IV.1.) sz. határozatával döntött arról, hogy a szabadidősportot 2014-ben 350 millió forinttal támogatja. E költségvetési támogatás biztosítja, hogy a Magyar Természetjáró Szövetség a természetjárás területéhez kapcsolódó komplex fejlesztéseket folytathassa.

 

10 dolog, ami az elmúlt hónapokban történt

MTSZ Turistatavasz
Infografikánkon az idén megvalósult és a folyamatban levő fejlesztések szerepelnek, menedékházak, turistaszállások megújítása, a TTR (Természetjárók Térinformatikai Rendszere) kifejlesztése, a kedvezményeket biztosító Természetjáró Kártya megújulása...

Tavaszi szezonkezdet a kisvasutakon

Folyamatosan indulnak a járatok
A tavasz beköszöntével ébred a természet és ébrednek a kisvasutak is. Az alábbi összesítés bemutatja, hogy a menetrend szerinti közlekedés mikor indul hazánk kisvasútjain.

Szurdokok mélyén

Videósorozat a Pilis és Visegrádi-hegység szurdokairól
Az első részben a Dera-patak szurdokvölgye, a második részben a Salabasinai-árok, a harmadik részben a Holdvilág-árok kerül bemutatásra. A Pilis és a Visegrádi-hegység szurdokairól készült három részes, látványos videósorozat érdemes a megtekintésére.

Természetvédelmi klub - 2014. április

Az MTSZ Természetvédelmi Szakbizottsága szervezésében
Úgy érezzük, hogy ott a helyed, ha szereted a barlang csendjét, a vizek locsogását, az erdő zúgását, a rétek illatát, a füvek selymét, a madarak énekét…
Ugye tudnád folytatni? Folytasd velünk!

Összefogtak az ország legnagyobb arborétumai

Országos roadshow-val nevelnek a környezettudatosságra
Összefogott az ország húsz legnagyobb arborétuma és botanikus kertje, hogy családi programokkal hívják fel a figyelmet Magyarország természeti szépségeire és a környezettudatos életmód fontosságára. A júniusig tartó programsorozat a Szarvasi Arborétumban kezdődött.

Herman Ottó Emlékév Miskolcon

a B-A-Z megyei természetjárók aktív közreműködésével
Herman Ottó halálának centenáriumi évében, 2014-ben a Herman Ottó Emlékév alkalmából számos rendezvényre, eseményre kerül sor országszerte. Ezekből nem maradhat ki Miskolc és a Bükk sem, hiszen a nagy természettudós élete ezer szállal kötődik ide.

Kéktúra műhelytitkok - Az igazolófüzetek ellenőre

A Turista Magazin interjúja Bozó Andrással
Bozó András a Kéktúra füzeteket ellenőrzi. “Mindössze” 83 éves és még most is vígan felszalad a Naszályra, a legmeredekebb oldalon is. Élete összeforrt a Kéktúrával és a természetjárással.

Klein Dávid oxigénpalack nélkül készül az Everestre

A Turista Magazin is készített interjút a SPAR sajtótájékoztatóján
Klein Dávid expedíciós hegymászó 2007-ben mászótársával, Várkonyi Lászlóval (Konyi) karnyújtásnyira volt a Mount Everest csúcsának elérésétől. Csupán 200 méter hiányzott a hőn áhított célig. Dávid most ismét oxigénpalack nélkül vág neki a 8850 méteres hegynek. A SPAR Everest Expedíció április 6-án indul. Dávidod Garfield, a SPAR kabalafigurája is segíti.

Természetvédelmi Vándorgyűlés 2014. április 11-13.

2014. április 11-13.
Az MTSZ Természetvédelmi Szakbizottsága ez évben is megszervezi szakmai vándorgyűlését a Mátra talán legszebb helyén, Ilona-völgyben, a Csevice erdei iskolában.

Miről mesélnek a kövek?

A Velencei-hegység földtudományi értékeit bemutató túra
A Miről mesélnek a kövek? sokban hasonlít egy teljesítménytúrához, de egy lényeges pontban eltérnek; az állomásokon millió évek izgalmas eseményei elevenednek meg előttünk!

Közel 900 millió forint közjóléti fejlesztésekre

A VERGA Zrt. sajtóközleménye
Idén több mint 860 millió forintot költ fejlesztésekre az egy évvel ezelőtt indított „A jövő a kezünkben van” közjóléti programjának részeként a Veszprémi Erdőgazdaság Zrt.

20 éves a Zöld Út Természetjárók Egyesülete

20 év - 20 túra a jubileum jegyében
2014-ben ünnepli fennállásának 20. évfordulóját a salgótarjáni Zöld Út Természetjárók Egyesülete! A szép kerek évforduló alkalmából számos rendezvénnyel kedveskedünk tagjainknak és a természetjárást kedvelőknek.

Parkerdei hírcsokor - 2014. március 19.

Ébredő természet
Ragyogó napsütés, éledő és egyre szebb zöld színben tündöklő aljnövényzet, megújuló természet – a tavasz ilyenkor a legszebb arcát mutatja. Ez talán a legjobb kirándulóidő, hiszen még nincs nagy meleg, de a zord időjárástól már nem kell tartanunk. A Pilisi Parkerdő Zrt. kollégáinak tanácsai azonban még az ilyen kellemes időben is minden erdőjárónak, kirándulónak megszívlelendőek. A teljesség igénye nélkül összegyűjtöttük, mi minden szépet, érdekeset láthatnak, hallhatnak mindazok, akik ilyenkor az erdőbe látogatnak.

A Föld órája

Március 29-én
A Föld órája a WWF által életre hívott, minden év márciusának utolsó szombatján megrendezésre kerülő nemzetközi esemény, melyben arra kérik a háztartásokat és a vállalkozásokat, hogy kapcsolják le és ki a nem létfontosságú lámpáikat és elektromos berendezéseiket egy órára, hogy ezzel is felhívják a figyelmet a klímaváltozás elleni cselekvés szükségességére.

Dícséretet kapott az Országos Kéktúra atlasz

A Szép Magyar Térkép 2013 pályázat eredményhirdetése
Idén a „Szép Magyar Térkép 2013” pályázatra 45 kiadvány érkezett. Az értékelő bizottság nem tartotta indokoltnak kategóriák felállítását. A zsűri egy-egy térképet értékelt első és a második díjjal, a harmadik helyen két térkép osztozott. Ezen kívül dicséretet három pályamű érdemelt.

Kéktúra műhelytitkok - A bélyegzőhelyek doktora

A Turista Magazin interjúja Labancz Mihállyal
Egy kedves és tapasztalt természetjáró Labancz Misi, a Kéktúra Szakbizottság tagja, akinek épp azok adnak állandóan feladatot, akiket a legkevésbé szeret: a bélyegzőhelyek tönkretevői, azok az ismeretlen vandálok, akik számunkra felfoghatatlan okokból rendszeresen ellopják, vagy tönkreteszik a pecséteket és azok dobozait.

Vandalizmus a Kőszegi-hegységben

Erős emberek megint produkáltak...
   Az Írottkő Natúrparkért Egyesület nem kis fáradságába, saját és pályázati pénzébe kerül az, hogy a Kőszegi-hegységben, a kiemelt turisztikai célpontoknál folyamatos és megfelelő tájékoztatást adjon a turistáknak térképekkel, információval ellátott táblákon. Ezek az ismeretterjesztő és tanösvény táblák mindenki hasznára válnak, hiszen nem kevés új ismeretet, érdekességet tudunk meg a helyről, ahol járunk és annak alapján tudunk helyes úton eljutni újabb célpontok felé. Ugyanez a munka és sok-sok anyagi ráfordítás vonatkozik a Szombathelyi Erdészeti Zrt-re, az Őrségi Nemzeti Parkra és Kőszeg Város Önkormányzatára is, hiszen mindegyik szervezetnek van tennivalója, érdekeltsége a hegyekben.
 

Az Év Európai Fája verseny

Második helyen végzett a gödöllői vén vackor
A negyedik alkalommal megrendezett Év Európai Fája versenyben 37 ezer szavazattal második lett a gödöllői vén vackor, a győztes 77 ezer szavazattal a bolgár öreg szil lett, harmadik 16 ezer szavazattal a lengyelországi Wybicki tölgye.

Megvalósul a Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program

A Kormányzati Információs Központ közleménye
A Kormány a március 19-i ülésén döntött a Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program megvalósításáról.

Népek Tavasza teljesítménytúra

Az 1848-49-es szabadságharc tiszteletére
A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Természetjáró Szövetség, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Diáksport és Szabadidő Egyesület, valamint a Miskolc Városi Diáksport Szövetség rendezésében sorra került turisztikai eseményen mintegy 2200 túrázó járta a tavaszias Bükk-hegység útjait.

TeSzedd a Kéken!

Tisztítsd meg az Országos Kéktúra útvonalát!
A TeSzedd a Kéken! elnevezésű szemétszedési akciónkhoz május 9-11. között országszerte számos ponton lesz lehetőségük kapcsolódni a lelkes tisztogatóknak.

Természetvédelmi Vándorgyűlés

Előzetes híradás
A Magyar Természetjáró Szövetség Természetvédelmi Szakbizottsága ez évben is megrendezi a vándorgyűlését.

Portré - Horváth Zoltán

Interjú a Gerecse50 teljesítménytúra egyik alapítójával
A Turista Magazin a hazai túramozgalom egyik leglelkesebb vezetőjéről, Horváth Zoltánról készített portréfilmet, amelyből sok érdekes dolgot megtudhatunk a Horváth családról is, akik életének szerves részét képezi a szervezett természetjárás.

Kéktúra útvonalváltozás

Módosult az OKT nyomvonala Alsópetény és Romhány között
Az Országos Kéktúra nyomvonalváltozásainak sorában most egy olyan módosításról adunk hírt, amelyet az Ipolyerdő Zrt. kérésére hajtottunk végre.
A Cserhátban, Alsópetény és a Kékesi-vadászház közötti szakaszon elkészült az új nyomvonal.
 

Bepillantás a sítúrázás világába

Videó a legutóbbi sí-alpinista versenyről
A Komarnicki Gyula Természetjáró és Hegymászó Sportegyesület és a Tengerszem Sport közös szervezésében került megrendezésre a XXXI. Magyar Síalpin Rally. A 2. fordulón készült egy videó-összeállítás a versenyzők egy részének csúcsra éréséről, és bepillantást nyerhetünk az innen a célba való lecsúszás élményébe is.

Szép Magyar Térkép 2013

Térképes találkozó és pályázati eredményhirdetés
A hagyományos tavaszi térképes klubdélutánt 2014. március 21-én, pénteken 16-18 óra között rendezik meg az Országos Széchényi Könyvtár VI. emeletén. Ezt megelőzően 15 órakor nyílik meg a „Szép magyar térkép 2013” pályázatra beérkezett kiadványok kiállítása és a bíráló bizottság a megnyitón adja át a díjakat.

Középfokú vízitúra vezető tanfolyam indul

2014. április 12. és 2014. június 9. között
A Magyar Természetjáró Szövetség 2014. április 12-i kezdettel középfokú vízitúra vezető tanfolyamot indít.

Átadták a felújított Kő-hegyi menedékházat

Március 15-én

A Pilisi Parkerdő Zrt. a tulajdonosi jogokat gyakorló Magyar Fejlesztési Bank és több természetjáró szervezet képviselőinek jelenlétében március 15-én adta át a mintegy 50 millió forintos beruházással felújított és korszerűsített Kő-hegyi Czibulka János menedékházat.

Élet a Kéken - OKT sorozat 3. rész

Nagyvázsonytól Bodajkig
A harmadik részben az Országos Kéktúra Nagyvázsonytól Bodajkig tartó szakaszát ismerhetjük meg Horváth Béla kalauzolásában.

Aranyjelvényes Túravezetők Klubja

Találkozó 2014. március 8-án
Az országos szövetség 1967-ben, mint a túravezetők legmagasabb képesítését, bevezette az aranyjelvényes túravezetői fokozatot. A következő évtizedben a Magyar Természetbarát Szövetség 217 aranyjelvényes túravezetőt vett nyilvántartásba.

Tűzgyújtási tilalmak léptek érvénybe

Magyarország több erdőterületén
A száraz, meleg, csapadékmentes időjárás és az utóbbi időben megszaporodott szabadtéri tüzek miatt több megyei kormányhivatal erdészeti igazgatósága a területükön fekvő erdőkre és fásításokra, valamint az erdőterületek illetve fásítások határától számított kétszáz méteren belüli területre, átmeneti időre általános tűzgyújtási tilalmat rendelt el. Az elrendelt tűzgyújtási tilalom visszavonásig érvényes.

Milyen folyamat végére ért a Kéktúra Szakbizottság?

A Kéktúra útvonal változtatásokról
   A 2013 decemberében az MTSZ honlapján és a Turista magazin online verzióján közzétett Országos Kéktúra útvonalváltozások dokumentumának megszületéséhez hosszú út vezetett. Ennek a főbb állomásairól szeretnénk az alábbiakban bővebben szólni.
 
         

A Pilisi Parkerdő Zrt. turista fejlesztési tervei

Együttműködési megbeszélés turista szervezetekkel
Március 11-én természetjáró és turista szervezeteket invitált kerekasztalhoz a Parkerdő. Az erdőgazdaság kilátókról, tanösvényektől, erdei kirándulóhelyekről, kerékpáros úthálózatról szóló fejlesztési terveit mutatta be. A kerekasztal célja volt, hogy a Pilisi Parkerdő Zrt. és a természetjáró civil szervezeteknek helyet és lehetőséget teremtsen párbeszédre.

A Pilisi Parkerdő Zrt. a felelős erdei kutyasétáltatásért

Kilenc pontos szabálygyűjtemény
Az elmúlt hetekben a Pilisi Parkerdő Zrt. kerekasztal-beszélgetést szervezett állatvédő szervezetek, civilek, természetjárók, vadászok és természetvédő szervezetek között, hogy közösen állítsák össze a felelős erdei kutyasétáltatás szabályait összefoglaló kilenc pontos kiadványt.

A Petőfi-kilátó átadása 1948-ban

A rendezetlen sorsú kilátó - 2. rész
Az 1848-as szabadságharc emléke és nagy alakjainak tisztelete társadalmunk minden rétegében él. Az elmúlt több mint másfél évszázad során az emlékezés számos módon kerül kifejezésre. A tiszteletadásból a természetjárók is mindenkor kivették részüket. Ennek egyik jelentős példája a Bükk-hegységben, a Bánkút melletti 956 m magas Bálvány csúcsán álló Petőfi-kilátó, mely 1948 óta állít emléket a szabadságharcnak, miközben méltón hirdeti a turisták hazaszeretetét és példát ad összefogásból, tenni akarásból, természetszeretetből.

Megjelent a Turista Magazin márciusi száma

Az MTSZ Híradó mellékletével
A tavalyi évhez képest kibővült tartalommal, a Bejárható Magyarország Program mind az öt jármódjában (gyalogtúra, kerékpározás, lovaglás, túrakenu és vitorlázás) szerkesztett tematikával megérkezett a Turista Magazin márciusi lapszáma.

Március a barlangok hónapja

Barlangoljunk – négy nemzeti park barlangjai várják a látogatókat programjaikkal
A Vidékfejlesztési Minisztérium természetvédelemért felelős részlege és az érintett nemzetipark-igazgatóságok – a Magyar Turizmus Zrt. közreműködésével – márciusban hazánk látogatható barlangjait kívánják megismertetni a föld alatti túrák iránt érdeklődőkkel.

A felújított Kő-hegyi menedékház átadása

Díjmentes Szentendre–Dömörkapu buszjárat is közlekedik március 15-én
2014. március 15-én 11.00 órakor ünnepélyes keretek között adják át a felújított Kő-hegyi  (Czibulka János) menedékházat. A Volán ingyenes buszjáratot indít az eseményre érkező turistáknak.

A Pilisi Parkerdő Zrt. hírlevele - március 6.

Turisták, erdőben sétálók, kerékpáros kirándulók és a pilisi erdők szerelmesei számára
A Pilisi Parkerdő Zrt. heti hírcsokrában érdekes híreket olvashatnak arról, hogy az erdőben ebben az időszakban hozzák világra kicsinyeiket a vaddisznók, ezért fokozott odafigyelést kérnek a kutyával kirándulóktól, és arról is, hogy már most többfajta színpompás virág nyílik a Pilisben. A szép kora tavaszi időben érdemes felkeresni a környékbeli erdőket, amelyről bővebben túraajánlókban olvashatnak.

Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 170 regisztrált felhasználó
 • 2 480 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 2 esemény
 • 3 115 megjelent cikk, hír
 • 270 belső oldal
 • 2 286 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter