2021. április 11., vasárnap - Leó, Szaniszló
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Kezdőlap
Magyar Természetjáró Szövetség

Archív cikkek

Az alábbi lista azokat a nyitólapon megjelent korábbi cikkeket tartalmazza, amelyek:

- régebben jelentek meg, bár tartalmuk még nem feltétlenül avult el,
- korábbi eseményt harangoznak be, ezért tartalmuk az esemény befejezése után már nem aktuális.

Ezeket a cikkeket archívként őrizzük meg, tartalmukat tovább nem frissítjük. Mindez nem jelenti azt, hogy cikkekben leírtak már biztosan nem igazak.


Erdőlátogatás korlátozása a Vértes Erdő Zrt. területén

Tájékoztatás erdőterületet érintő vadászatokról
   A Vértesi Erdő Zrt. a vadállomány hatékony szabályozása, ezzel együtt az erdei, mezőgazdasági és természetvédelmi vadkárok megelőzése érdekében, működési területén (Nyugati-Gerecse, Vértes, Bakonyalja), decembertől február közepéig több alkalommal terelő-, illetve hajtóvadászatokat tart. 
Kiemelt híreink

Erdei dioráma és szálláshely átadó

Újabb állomással folytatódott a VERGA Zrt. fejlesztési programja.
A HM VERGA Zrt. tizennyolcadik létesítményét, az erdei diorámát, a Hubertus Erdészeti Erdei Iskolában december 11-én, ünnepélyes keretek között adták át. A „Jövő a kezünkben van 2013-2014” program keretében az Ajkához közeli erdei iskolában Magyarország eddig legnagyobb diorámáját avatták fel, valamint egy 12 személy elhelyezésére alkalmas szálláshelyet is átadtak a nagyközönségnek.

 

Téli Mátra Teljesítménytúra

Az MTSZ közreműködésével
2014 januárjában a Hanák Kolos Turistaegyesület a Magyar Természetjáró Szövetség közreműködésével szervezi hazánk egyik legnépszerűbb és mindig nagy kalandokat tartogató teljesítménytúráját.

Turistaház-fejlesztési programot indít a kormány

A cél, hogy itthon is "osztrák körülmények" várják a kirándulókat, túrázókat.
Döntött a kormány a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program elindításáról. 14 megyében mintegy 40 turistaszálló és menedékház újulhat meg a következő években.

Megjelent a Turista Magazin összevont száma

2013. december - 2014. január
Kikerült a nyomdából a magazin december-januári száma (benne az MTSZ Híradó), amelyhez most egy egészségturisztikai különszám is mellékelve van. A Magyar Turizmus Zrt. támogatásával így összesen 140 oldalnyi tartalommal állunk olvasóink rendelkezésére.

Tóth Viktória - A Kék

Kiállítás nyílik a Kéktúrát teljesítő hölgy képeiből
A szerző képeiből december 15-én kiállítás nyílik, amelyen a kéktúrán készített panorámafotói szerepelnek. A felvételek egy teljes hónapon keresztül a Corvin Áruház Művelődési Szintjén (MÜSZI) tekinthetők meg.

A Videoton labdarúgói népszerűsítették a Kéktúrát

A klub elárverezi a játékosok mezeit
A Videoton FC jótékonysági árverésre bocsájtja az idei utolsó hazai rangadón viselt egyedi, az Országos Kéktúrát népszerűsítő mezeket, amelyekre december 16-án éjfélig lehet licitálni a Vaterán. A klub az aukció teljes bevételét a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak ajánlja fel.

Élet a Kéken - OKT sorozat 1. rész

Írott-kőtől Sümegig
Az első részben az Országos Kéktúra Írott-kőtől Sümegig tartó szakaszát ismerhetjük meg számos izgalmas képpel illusztrálva.
 

Volánbusz menetrend változások

december 15-től
A Volánbusz új menetrend módosításai között a Szentendre környékén túrázókat is érdeklő változást lehet találni - december 15-től nem jár be a busz a Dömörkapuhoz.

Ajándékozz virtuális örökbefogadást karácsonyra!

A Budakeszi Vadaspark gondoskodója lehetsz.
Valami különlegeset keresel? Amitől leesik az ajándékozott álla(t)? Ami nagyon cuki, nagyon szőrös, eleven, mókás, játékos, mégsem kell kivinni naponta sétálni, nem kér (tőled) enni, szobatiszta, sőt, még a kanapé oldalát sem rágja össze?

Vadasparki Télapógyár

A Budakeszi Vadaspark Mikulása úgy döntött, nincs még teljesen behavazódva, úgyhogy simán elvállal egy kis plusz ajándékozást.
Van olyan álmod, ami a Budakeszi Vadasparkkal, és a náluk lakó állatokkal kapcsolatos? Most a Télapó és a vadasparki krampuszok, vagyis dolgozók közreműködésével teljesülhet! Azt nem ígérik, hogy hazaviheted a Vackor medvéjüket ágymelegítőnek, a Hubi hiúz sem dorombolhat az öledben, és Muci, az aranysakál sem fog énekelni veled az iskolai kórusban…
 

Vadmacskát fogtak az erdészek a Pilisben

Nem mindennapi ragadozóval találkoztak a Pilisi Parkerdő Zrt. szakemberei
Egy dühös és ijedt vadmacska kuporgott az élve fogó csapdában, melyet a fővárosban megjelenő rókák befogására állítottak fel. A ritka jószággal elsőként találkozó, másfél évtizede ugyanabban az erdőtömbben dolgozó erdész először látott vadmacskát Budapesten.

 

Év Fája verseny 2013

A gödöllői Mesebeli vén vackor lett az Év Fája
Negyedik alkalommal rendezte meg az Ökotárs Alapítvány az Év fája versenyt, amelyben olyan fák vetélkednek minden évben, melyek különös erővel bírnak: képesek, egy-egy közösség, csalág vagy egy egész település figyelmét megnyerni.

Jön a legfrissebb Turista Magazin

Extra tartalommal és különszámmal, összesen 140 oldalon
A gazdag tartalommal büszkélkedő, december-januári összevont lapszámunkat "megtömtük" még 8 oldallal, különszámunkban pedig az egészségturisztika világában barangoltunk hazánk szolgáltatói és természeti kincsei között.

Fedezd fel a megújult turistaházat!

Már foglalható szállás a Som-hegyi turistaházban
A nemrég átadott Som-hegyi turistaház megújult külsővel, kibővült szállástérrel és korszerű felszereltséggel várja a turistákat.

Vadászat miatti korlátozás

Az Ipoly Erdő Zrt. közleménye
Társasvadászataink melyeknek jelenleg kezdődik a szezonja során néhány turista út forgalmát korlátozhatjuk akár hétvégeken is. Az alábbiakban az aktuálisan érintett területeinkről adunk felvilágosítást.

Indulj el egy úton

A 100 éves ünnepségen is elhangzott
A "Másfél Millió lépés Magyarországon" c. filmsorozat zenei aláfestését adó Muzsikás együttes az ünnepségen a teljes szöveggel adta elő az azóta emblematikussá vált dalt, melyet Rockenbauer Pál egyik operatőre, Szabados Tamás most készített felvételén nézhetünk meg.

Peter Perhala köszöntő beszéde

A KST elnöke személyesen mondta el partnerszervezetünk üdvözletét
Peter Perhala, a Szlovák Turisták Klubja (Klub Slovenských Turistov) elnöke beszédében a közös múltról és a reménybeli közös jövőről is beszélt.
Az üdvöletet Štefan Kuiš, a KST alelnöke tolmácsolta a résztvevőknek. A szlovák küldöttség tagjaként jelen volt Miroslav Herchl, a KST elnökségi tagja is.

A centenáriumi ünnepség képekben

Villanások az MTSZ november 30-iki rendezvényéről
Az ünnep kiemelkedő eseményei Szabados Tamás, a legendás Másfélmillió lépés című film operatőre és Gulyás Attila, a Turista Magazin fotósa képeinek illusztrálásával.

Kisebb változás a DDK útvonalán

A Szombathelyi Parkerdőben módosult a nyomvonal
A Szombathelyi Parkerdő Közjóléti fejlesztési tervében szereplő idei munkálatok befejeződtek, amelynek kapcsán kismértékű útvonalmódosítás vált szükségessé a parkerdő központjában.

MTSZ 100 – VILLANÁSOK

A centenáriumi ünnepség archív filmbejátszásai
A százéves jubileumi ünnepségen vetített összefoglaló, amely a hazai turistaság elmúlt évszázadának jelentős pillanatait villantja fel.

In memoriam Bittó Sándor

1923–2013
Megrendüléssel tudatjuk, hogy Bittó Sándor, a Magyar Természetbarát Szövetség Számvizsgáló Bizottságának hosszú éveken át volt elnöke 2013. november 23-án elhunyt.

Országos szövetségeink a történelem viharaiban

Thuróczy Lajos beszéde
Thuróczy Lajos, a Magyar Természetjáró Szövetség tiszteletbeli elnöke beszédében vázolta az eltelt száz év alatt történt eredményeket, amelyek történelmünk gyakran viharos időszakai alatt és után más és más megítélés alá estek.

Áder János köztársasági elnök köszöntő levele

a Magyar Turista Szövetség centenáriuma alkalmából
Áder János levélben szólt a Magyar Turista Szövetség megalakulásának 100. évfordulóját ünneplő közönséghez.

Kiáltvány a Kékkörért

Papp János vándor-színész gondolatai
A Magyar Turista Szövetség centenáriumi ünnepségünk műsorvezetője is Papp János színművész volt, akit nemcsak színészi teljesítménye miatt, hanem lelkes természetjáróként is tisztelhetünk.

Nyílt levél Orbán Viktor miniszterelnök és Garancsi István MTSz elnök urakhoz

A Kisgyóni Természetbarát Telep jövőjéről
 A Kisgyóni Természetbarát Telep a nyolcvanas évek elejétől számtalan rendezvénnyel, tíz megfizethető szálláshelyjel adott otthont a Keleti-Bakonyba látogató túristáknak. A Fejér Megyei Természetbarát Szövetség évtizedekig jó gazdaként üzemeltette a rábízott ingatlanokat. A fejlesztésekhez azomban tovább kell lépnünk. 

Kiemelt kormányzati feladat a természetjárás támogatása

hangzott el az MTSZ sajtótájékoztatóján
A centenáriumi ünnepség előtt a Magyar Természetjáró Szövetség sajtótájékoztatót tartott, ahol a hazai természetjárás jövőjéről is szót ejtettek a résztvevő államtitkárok és szövetségünk kiemelt stratégiai partnereinek képviselői.

A Magyar Turista Szövetség centenáriumi ünnepe

a megalakulás helyszínén volt megrendezve
A Magyar Természetjáró Szövetség a nagy előd 100 évvel ezelőtti megalakulását ünnepelte annak eredeti helyszínén és napra pontos évfordulóján.

A Magyar Turista Szövetség megalakulásának napja

Országos Turista Nagygyűlés 1913. november 29-30.
Száz évvel ezelőtt alakult meg a Sándor utcai régi Képviselőház nagytermében a Magyar Turista Szövetség.
 

A Magyar Turista Szövetség vezetői

1913–1944
A Magyar Turista Szövetségnek több jeles személy is volt az elnöke működésének mintegy 30 éve alatt, amelyből a kezdeti éveket megnehezítette az első világháború.

Élő közvetítés a 100 éves évfordulóról

azoknak, akik nem tudnak jelen lenni
Szövetségünk azokra is gondolt, akik nem tudnak jelen lenni Budapesten az Olasz Kultúrintézetben, a centenáriumi ünnepségen. Az interneten élőben közvetítjük az eseményt!

Régi turista vezetők

Ma is helytálló mondások
Régi nagyjaink írásaiból válogatott maradandó idézetek.

Magyar-szlovák vezetői találkozó

2013. november 22-24.
Az együttműködési megállapodás értelmében az éves vezetői találkozóra idén Tiszafüreden látta vendégül a Szlovák Turisták Klubját a Magyar Természetjáró Szövetség.

Turista tízparancsolat

az MTSZ 1918-as megfogalmazásában
A Magyar Turista Szövetség a Sopronban tartott első vándorgyűlésén, 1918. november 29-én hirdette ki a Turista tízparancsolat megfogalmazására kiírt pályázat eredményét.

Országos Magyar Turista Kiállítás

Budapest 1931
A Magyar Turista Szövetség nagyszabású kiállítását a Magyar Királyi Technológiai és Anyagvizsgáló Intézet József körúti helyiségeiben dr. Zsitvay Tibor igazságügy miniszter, az MTSZ és a kiállítás védnöke nyitotta meg 1931. május 16-án.

Az Aggteleki Nemzeti Park decemberi hírlevele

programajánlatokkal
Megjelent az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság legújabb hírlevele, melyben ünnepi programajánlatatok mellett akciós túrákkal és szálláskedvezményekkel is szolgálnak az érdeklődőknek.

Meghívó

Természetvédelmi Klubnapra

Kedves Természetbarát!

   Az MTSZ Természetvédelmi Szakbizottsága szervezésében beindult a Természetvédelmi Klub. Immár a második évadra hívunk. Úgy érezzük, hogy ott a helyed, ha szereted a barlang csendjét, a vizek locsogását, az erdő zúgását, a rétek illatát, a füvek selymét, a madarak énekét…
Ugye tudnád folytatni? Folytasd velünk!
 

A Magyar Turista Szövetség megalakulásának színhelye

a mai Olasz Kultúrintézet volt
Talán nem sokan tudják, hogy a Magyar Nemzeti Múzeum mellett lévő Bródy Sándor utca 8. szám alatti neoreneszánsz épület a Magyar Országgyűlés Képviselőházának első állandó épületeként szolgált 1866 és 1902 között. Erről a bejáratnál felirat és az előtérben egy emléktábla is megemlékezik.

Újabb felújítások várhatók a Kéken

Az Északerdő Zrt. is csatlakozik az Országos Kékkör felújítását célzó pályázathoz.
Az ÉSZAKERDŐ Zrt. átfogó közjóléti fejlesztési programja tovább folytatódik. A társaság illetékességi területén halad az Országos Kéktúra egynegyede, valamint a Bükki Kéktúra és a zempléni Rákóczi Piros jelzés is, de ezek mellett számos helyi jelentőségű turistaút közül is választhatnak a természetjárók.

KOPPÁNY

Új túramozgalom Somogyban
14 érintőpontos  jelvényszerző túramozgalom Külső-Somogyban, a Koppány völgyében.

 

Az MTSZ centenáriumának ünnepe

100 éve alakult meg a Magyar Turista Szövetség
100 éves az MTSZ
A jubileumi ünnepség programja

MTSZ 100 - Várjuk a sporttársakat jubileumi ünnepségünkre

Jöjjön el, ünnepeljen velünk november 30-án!
Időpont: 2013. november 30.,  11:00 (érkezés 9:45-től)
Helyszín: Olasz Kultúrintézet (Budapest, Bródy Sándor utca 8.)

A rendezvényen a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött!

Értékes nyeremények a karácsonyfa alá

A Turista Magazin nyereményjátéka
Az év végi előfizetői játék keretében közel 100 000 Ft értékű nyeremények várnak a szerencsésekre!

Megújult az Árpád-kilátó és 113 kilométernyi Kéktúra útvonal

A Pilisi Parkerdő Zrt. a nyár és az ősz folyamán felújította az erdőgazdaság területén futó Kéktúra szakaszokat.
A fejlesztés eredményeként a közkedvelt túraútvonal többi népszerű célpontja után mostantól az Árpád-kilátó is gazdag múltjához méltó külsővel és infrastruktúrával fogadja az ide érkezőket.

A nemzetgazdasági miniszter 33/2013. (VIII. 30.) NGM rendelete

a 2014. évi munkaszüneti napok körüli munkarendről
2. § A 2014. évi munkaszüneti napok körüli – a  naptár szerinti munkarendtől való eltéréssel járó – munkarend a következő:
 

Befejeződtek a felújítási munkák

az OKT Pilis-Budai-hegységben futó 113 kilométeres szakaszán.
A mogyóró-hegyi Jurta Tábor új fogadóépületének átadásakor a Pilisi Parkerdő jelezte, hogy végéhez közelednek a felújítási munkák az Országos Kéktúra Pilis-Budai-hegységben futó 113 kilométeres szakaszán.

Bombák helyett virágok

Elkezdődött az egykori bombázólőtér tájrehabilitációja a Hortobágyi Nemzeti Park területén.
A két ütemben megvalósuló fejlesztés csaknem kétmilliárd forintból, az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg - jelentette be Szilágyi Gábor, a HNP igazgatója kedden, a hortobágyi projektindító rendezvényen.

Az Országos Kéktúrát bemutató sorozat

indul a Turista Magazin honlapján
A Turista Magazin havi számaiban rendszeresen olvashatunk az Országos Kéktúráról. Emellett az on-line felület célja, hogy minél több túrázót rávegyenek arra, hogy járják végig a "Kéket".

Bezárták a Várgesztesi várat

Bizonytalan ideig nem fogad vendégeket a várban üzemelő turistaszálló és vendéglő.
Az üzemeltető elmondta, hogy a közelmúltban több helyen leomlott a várfal, és saját erőből nem tudja megállítani az épület romlását.

A MECSEK EGYESÜLET, mint alapító egyesület, megemlékezése Pécsett

100 ÉVE ALAKULT MEG A MAGYAR TURISTA SZÖVETSÉG!
Meghívó a Mecsek Egyesület 2013. november 30-án tartandó megemlékezésére.

Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 022 regisztrált felhasználó
 • 2 392 hírlevél előfizető
 • 343 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 138 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 6 esemény
 • 2 924 megjelent cikk, hír
 • 268 belső oldal
 • 2 231 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter