2021. március 05., péntek - Adorján, Adrián
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Kezdőlap
Magyar Természetjáró Szövetség

Archív cikkek

Az alábbi lista azokat a nyitólapon megjelent korábbi cikkeket tartalmazza, amelyek:

- régebben jelentek meg, bár tartalmuk még nem feltétlenül avult el,
- korábbi eseményt harangoznak be, ezért tartalmuk az esemény befejezése után már nem aktuális.

Ezeket a cikkeket archívként őrizzük meg, tartalmukat tovább nem frissítjük. Mindez nem jelenti azt, hogy cikkekben leírtak már biztosan nem igazak.


Békalencse - 2014. január

A DDNP Igazgatóság hírlevele
Megjelent a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság 2014. januári hírlevele, melyben olvashatunk a Dráva és környékének jövőjéről, téli túraajánlatokról, programokról, pályázatokról valamint a 2014-es év állatairól és növényeiről is.

         
Kiemelt híreink

Parkerdei hírcsokor - 2014. január 30.

turisták, erdőben sétálók, kerékpáros kirándulók és a pilisi erdők szerelmesei számára
Mikor beköszöntenek a kemény fagyok, a Pilisi Parkerdő Zrt. területén megszaporodnak a falopások, ami komoly természeti és anyagi kárt jelent az erdőgazdaságnak. Megcsonkított, félbevágott fák mutatják a fatolvajok útját, akiket csak közös erővel lehet megállítani vagy visszaszorítani. A falopások évente 30-40 millió forintos kárt okoznak az erdőgazdaságnak.

Túravezető Tanfolyam Székesfehérváron

levelező formában
A Fejér Megyei Természetbarát Szövetség és a Székesfehérvár Városi Természetbarát Szövetség 2014. január 11-től az alábbi túravezető képzést hirdette meg levelező formában.

Erdőlátogatás korlátozása a somogyi erdőkben

Vadászat miatti erdőlátogatás korlátozás
   A SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt. Szántódi Erdészete 2014. január 30. - 2014. március 30. közti időszakban, naponta 0 – 24 óra között az erdészet vadászterületére átmeneti és részleges erdőlátogatási tilalmat rendel el a vadgazdálkodási állományhasznosítási tervek teljesítése kapcsán felmerülő intenzív vadászati tevékenységgel járó balesetveszély elkerülése érdekében.
 

Túravezető Tanfolyam Budapesten

A TVOSE szervezésében
A Túravezető Oktatók Sportegyesülete 2014-ben immáron 17. alkalommal rendezi meg gyalogos túravezető képzését illetve az azt követő vizsgát. Ezek sikeres elvégzését követően a 18. életévüket betöltött hallgatók a Magyar Természetjáró Szövetség gyalogos túravezető minősítését szerezhetik meg.

Cartographia Kupa 2014

Kiírás
A Cartographia Kupa ötödik alkalommal is elindul, 22 teljesítménytúra, illetve a Piros 10-es Vándorlás bevonásával, melyen két igazolás is szerezhető. A Cartographia Kupa teljesítése igazi kihívás, a harmadik fokozat elnyeréséhez minimum 8, a második fokozathoz 12, az elsőhöz pedig 16 igazolás begyűjtése szükséges.

ERDŐKERÜLŐ – Ómassáról Ómassára

A BAZ Megyei Természetjáró Szövetség új kiadványa
A B.-A.-Z. Megyei Természetjáró Szövetség a Bükk szívében, Ómassán működteti Massa nevű kulcsosházát. Ennek népszerűsítésére „ERDŐKERÜLŐ – Ómassáról Ómassára” címmel ismertetőfüzetet jelentetett meg.

Turista Sokadalom Tatán

Közel kétszázötven résztvevő a Fényes forrásokhoz vezetett téli túrán.
Tata idegenforgalmi vonzerői közé tartozik évek óta a júniusi Kenderke-Sokadalom és a novemberi Vadlúd-Sokadalom. Az idei évtől kezdve azonban egy új „Sokadalommal” is bővült a kínálat!

Kéktúrák számokban

Kéktúrák teljesítései a kezdetektől
Országos Kéktúra, Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúra, Alföldi Kéktúra.
Az alábbi grafikonokon megtekinthetjük mind a három Kéktúra teljesítőinek számát, egészen a kezdetektől.

          

Országos Útjelző Vezetői Találkozó

és Turistajelzés-festő Nyílt Nap
Az MTSZ Turistaút Szakbizottsága vár minden útjelző vezetőt az idei Országos Útjelző Vezetői Találkozóra és Turistajelzés-festő Nyílt Napra!
A találkozón azokat is szeretettel várjuk, akik érdeklődőként most szeretnék elkezdeni a turistautak jelzéseinek festését.
 

Az MTSZ Oktatási és Képzési Szakbizottságának közleménye

a tagszervezetek felé
Az érvényes oktatási szabályzatnak megfelelően, csak azokat a tanfolyamokat, képzéseket tudja elfogadni az MTSZ Oktatási és Képzési Szakbizottsága minősített képzésnek, ahol az alábbi dokumentációkat átadták a képzést levezető szervezetek:

Gyalogtúrázók XXI. Országos Találkozója

Program előzetes
A Dunakanyar barokk gyöngyszemének tartott – az utóbbi évtizedben csodálatosan helyreállított belvárosú – Vácott rendezik idén a XXI. GYOT-ot.

Középfokú gyalogos túravezetői- és tájékozódási tanfolyam

Debrecenben
A Navigátor Debreceni Túra Klub és a Hajdú-Bihar Megyei Természetjáró Szövetség középfokú (bronzjelvényes) gyalogos túravezetői- és tájékozódási tanfolyamot indít 2014. február 12. és június 07. között.

Túravezetői tanfolyam Tolnában

Ezüstjelvényes gyalogos szakágú túravezetői tanfolyam indul
A képzés elméleti felkészítésből (levelező formában, feladatlapok önálló megoldása), három egynapos konzultációból áll, az elméleti képzésen túl az előírt túrák teljesítése és igazolása szükséges. A képzést követően a Magyar Természetjáró Szövetség érvényes vizsgaszabályzata szerint írásbeli, szóbeli és gyakorlati vizsgát (nappali és éjszakai tájékozódási túra) kell tenni 2 napos táborozás formájában.
 

A jelzésfestés alapjai

Bemutató film
A festett turistaút jelzések több mint 100 éve szolgálják a turistákat. A turistautak jelzett festéseinek készítéséről, konkrétan a festés gyakorlati munkáiról készült egy rövid bemutató film.

A Pilisi Parkerdő Zrt. heti hírei

2014. január 16.
Eddig szokatlanul enyhe télben van részünk idén, aminek nem örülnek felhőtlenül az erdészek. Noha a kirándulóknak nem okoz problémát, hogy nincs a megszokott januári időjárásra jellemző fagyos, hideg idő, az erdő állat- és növényvilágára negtív hatással is lehet az igazi tél hiánya. Emellett a téli sportok szerelmesei is nagyon hiányolják a hó borította erdei táj semmihez sem hasonlítható hangulatát és látványát.

A Magyar Természetjáró Szövetség visszautasítja Schmuck Andor vádjait

Sajtóközlemény
A Magyar Természetjáró Szövetség – korábbi nevén Magyar Természetbarát Szövetség – határozottan cáfolja és visszautasítja az Egyenes beszéd című műsorban 2014. január 15-én Schmuck Andortól elhangozott mindazon állításokat, melyek a Magyar Természetjáró Szövetséget a Kitörés 60 teljesítménytúra szervezésével, annak értékrendjével bármilyen módon kapcsolatba hozták.

Levédték a Felsőrákosi-réteket

Új természetvédelmi terület született
Felsőrákosi-rétek természetvédelmi terület névvel új, 164 hektáros területet nyilvánított védetté a Fővárosi Közgyűlés.

Még lehet jelentkezni a Téli Mátra túrákra

Az előnevezést meghosszabbították január 23-ig
Még a tapasztalt rendezőket is meglepte az idei évtől bevezetett előregisztráció sikere és népszerűsége, hiszen pár hét alatt több mint ezer fő jelezte részvételi szándékát a Téli Mátrára.

Erdőlátogatás korlátozása a Börzsönyben

társasvadászat miatt
2014. január 24-én a Nagymarosi Erdészet területén társas vadászatot tartanak, amely a turistaforgalom átmeneti korlátozásával járhat, elsősorban biztonsági okokból.

Erdőlátogatás korlátozása a Pilisi Parkerdő Zrt. területén

2014. januárban, februárban és márciusban
 A késő őszi és téli vaddisznó hajtóvadászatok a legalkalmasabbak a vadállomány szinten tartására, szabályozására. Február végéig hetente folynak a vadászatok a Pilis, a Visegrádi-hegység, a Budai-hegység és a Gerecse területén. A Pilismaróti Erdészet március végéig fakitermelési munkákat is végez.

Dunán innen Dunán túl

Túra a Mezőföld peremén
A Pentele Természetjáró Egyesület március elsején immár nyolcadik alkalommal rendezi meg a Dunán-innen Dunán-túl teljesítmény túráját.

BAZ megye megnyitotta a 2014 -es turistaévet

Évnyitó túra a Turista Pantheonba
Borsod megyében az év első hétvégéjén, január 4-én rendezték meg az új esztendő nyitótúráját.  A központi ünnepség helyszíne a Közép-Garadna melletti Turista Pantheon volt.

Zarándokút Szakbizottság

Megalakult az MTSZ új szakági munkacsoportja
2014. január 8-án került sor tavaly elkezdett folyamatként a Magyar Természetjáró Szövetség Zarándokút Szakbizottságának alakuló ülésére.

Természetjáró Kegyeleti Túrák

túrasorozat kiírása
A Kinizsi Természetbarát Egyesület az elsõ világháborúban elesett turistákra emlékezve túrasorozatot indít az első világhaború kitörésének centenáriumi évében.

In Memoriam Almási Sándor

1938–2013
Almási Sándor, a Gördögök Kerékpáros és Szabadidő Sportegyesület alapítója, 2013. december 26-án a szolnoki Hetényi Géza kórházban betegségben elhunyt.

Az év madara 2014-ben

a túzok
Az idei év madarát rendhagyóan nem a közönség választotta szavazataik alapján, hanem az MME szakemberei, tekintettel arra, hogy az egyesület 2014-ben ünnepli megalakulásának 40. évfordulóját. Ezen kerek szám alkalmából szeretnék az érdeklődőkkel jobban megismertetni címermadarukat.

Az év hala 2014-ben

a magyar bucó
A Magyar Haltani Társaság honlapján december 31-én zárult közönségszavazás eredményeként 2014-re a magyar bucó lett az év hala (43%), megelőzve a másodikként befutó sügért (40%) és a harmadik helyezett gardát (17%).

Információs nyílt napot tart az MTSZ

A rendkívüli választmányi üléssel egybekötve
2014. január 18-án (szombaton), a rendkívüli választmányi ülés napján és azzal részben egybekötve információs nyílt napot tartunk tagszervezeteink, tagjaink és az érdeklődők részére.

Rendkívüli választmányi ülés

Meghívó
A Magyar Természetjáró Szövetség 2014. január 18-án (szombat) 10.30 órától tartja rendkívüli választmányi ülését.

Természetvédelmi klub

február 3-án
Az MTSZ Természetvédelmi Bizottsága ez évben február 3-án 17 és 20 óra között tartja első összejövetelét.

Az OKT útvonal módosításokhoz használt térképek

Ezeket is használták a felmérők
A sokszor éjszakába nyúló tanácskozásokon a Kéktúra Szakbizottság az MTSZ központjában a legmodernebb térinformatikai rendszerek és hagyományos térképek segítségével döntött az útvonal módosításokról.

Az év ökoturisztikai létesítményei 2013-ban

Két kategóriában lehetett pályázni
A cím elnyerésére ökoturisztikai létesítmények üzemeltetői (nemzeti park igazgatóságok, erdőgazdaságok, önkormányzatok, társadalmi szervezetek, társas- és magánvállalkozások stb.) pályázhattak ökoturisztikai látogatóközpont és tanösvény kategóriákban.

Összefogással a természeti értékeink megőrzéséért

Elkészült a helyi védettségű természeti területek leltára
A Pro Vértes Természetvédelmi Közalapítvány egy országos konferenciasorozat keretében mutatja be a Svájci-Magyar Együttműködési Programban megvalósuló projektjét.

Újdonságok a Téli Mátra teljesítménytúrákon

Január 25-én négy távon lehet indulni az egyik legnépszerűbb túrán
A megszokott hideg és a hó mellett 2014-ben a túrázókat váró szolgáltatásokban és a sikeres teljesítők díjazásában újdonságokra lehet számítani.

Erdészeti Stratégia uniós forrásokból

Fejlesztések hazai igények alapján
A Nemzeti Erdészeti Stratégiában megfogalmazott célokhoz szükséges fejlesztések mintegy 90 százalékát az uniós vidékfejlesztési forrásokból lehet finanszírozni - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium.

65 éve áll a Petőfi-kilátó a Bálványon

Tulajdoni sorsa jelenleg bizonytalan
A Bükk-hegységben, a Bánkút melletti 956 m magas Bálvány csúcsán álló Petőfi-kilátó 1948 óta méltón hirdeti a miskolci, diósgyőri turisták összefogását, tenni akarását egymásért, a turista közösségért.

Útvonalváltozások és csatlakozó módosítások

az Országos Kéktúrán
A Magyar Természetjáró Szövetség Kéktúra Szakbizottsága több hónapos munka végső állomásaként döntött az Országos Kéktúra útvonalán végrehajtandó, illetve hozzá kapcsolódó változtatások ügyében.

Jelvényszerző túrasorozat 2014-ben

A 20 éves HVTE jubileumi túrasorozata
   A Hegyek Vándorai Turista Egyesület 2014-ben ünnepeli megalakulásának 20 éves évfordulóját, amelyről hatfordulós jubileumi túrasorozattal emlékezünk meg.
 
   Az ünnepi évben hat különböző helyen várjuk a túrázókat, amelyből a három vas-megyei „kötelező” pont egyesületünk technikai területén, az Őrségi Nemzeti Parkban és a Felső-Őrségben található. Aki e helyek mindegyikén megjelenik, annak egy külön emléklappal köszönjük meg a részvételt. A továbbiakban a három „bónusz” pont közül, aki legalább kettő helyet felkeres, külön kupát, vagy más emléktárgyat kap (előzetes nevezés esetén!). Nevezési lap a regisztrációs pontokon szerezhető be.
 

Stratégiai együttműködés a VM és MTSZ között

Újabb megállapodás aláírására került sor.
Stratégiai partnerségi és együttműködési megállapodást kötött a Vidékfejlesztési Minisztérium a Magyar Természetjáró Szövetséggel.

Átadták a Pro Turismo Elismerő Okleveleket

Mártonné Máthé Kinga, az MTSZ elnökségi tagja is elismerésben részesült.
Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter ünnepélyes keretek között átadta a turizmus szakma legmagasabb kitüntetésének számító Pro Turismo Elismerő Okleveleket a Parlamentben. Az elismerést idén 25. alkalommal kapták azok a szakemberek, akik magas színvonalú munkájukkal és szolgáltatásaikkal példát mutatnak a pályatársaknak.

Nemzetközi konferencia Szlovákiában

A KST Nagyszombatban rendezte meg a V4-ek turisztikai konferenciáját
A Szlovák Turisták Klubja december 6-8. között, „A szervezett turizmus hagyománya és perspektívája Közép-Európában” címmel rendezett turisztikai konferenciát Nagyszombatban (Trnava), melynek helyszíne a Jan Palárik Színház tükörterme volt.

Bemutatjuk a Kéktúra Szakbizottság tagjait

Akik az OKT útvonalváltozásain dolgoznak
Kikből áll a Kéktúra Szakbizottság? Milyen feladatokat látnak el a tagok? Most megismerhetjük azt a műhelymunkát, amely nyár dereka óta lüktetésben tartja a neves szakembereket.

Kéktúra útvonalváltozás

Magyarkút és a Naszály között változott a nyomvonal
Régi probléma oldódott meg a mostani módosítással, ugyanis Katalinpuszta határában az igen forgalmas 2. számú főúton kellett gyalogolni, mire elértük a bélyegzőhelyet.

Megkezdődtek az Ős-Dráva Látogatóközpont építési munkálatai

Szaporca község határában.
A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság örömmel tájékoztatja az érdeklődőket, hogy a Dél-Dunántúli Operatív Program keretében megvalósuló Ős-Dráva Látogatóközpont építési munkálatai a Szaporca község határában kijelölt területen megkezdődtek.


Magyarország legnagyobb löszmélyútja

Mentsük meg a beomlott balatonendrédi löszmélyutat!
Fiamnak következő szülinapjára egy túrát szánok. A szülinapi túra megtervezésénél a turista térképen Balatonendréd mellett fedeztem fel a következő bejegyzést: MO legnagyobb löszmélyútja.
 

Ünnepi nyitvatartás

az MTSZ Országos Központ irodájában
Értesítjük ügyfeleinket, hogy az ünnepek körül az alábbiak szerint állunk ügyfeleink rendelkezésére.

Bronzjelvényes túravezető tanfolyam

A Fejér Megyei Természetbarát Szövetség szervezésében
 A Fejér Megyei Természetbarát Szövetség és a Székesfehérvár Városi Természetbarát Szövetség 2014. január 11-től az alábbi túravezető képzést hirdeti meg levelező formában, melyre várjuk minden, a túrázásban már tapasztalt érdeklődő turistatárs jelentkezését.

Erdőlátogatás korlátozása a Vértes Erdő Zrt. területén

Tájékoztatás erdőterületet érintő vadászatokról
   A Vértesi Erdő Zrt. a vadállomány hatékony szabályozása, ezzel együtt az erdei, mezőgazdasági és természetvédelmi vadkárok megelőzése érdekében, működési területén (Nyugati-Gerecse, Vértes, Bakonyalja), decembertől február közepéig több alkalommal terelő-, illetve hajtóvadászatokat tart. 

Erdei dioráma és szálláshely átadó

Újabb állomással folytatódott a VERGA Zrt. fejlesztési programja.
A HM VERGA Zrt. tizennyolcadik létesítményét, az erdei diorámát, a Hubertus Erdészeti Erdei Iskolában december 11-én, ünnepélyes keretek között adták át. A „Jövő a kezünkben van 2013-2014” program keretében az Ajkához közeli erdei iskolában Magyarország eddig legnagyobb diorámáját avatták fel, valamint egy 12 személy elhelyezésére alkalmas szálláshelyet is átadtak a nagyközönségnek.

 
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 006 regisztrált felhasználó
 • 2 385 hírlevél előfizető
 • 343 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 138 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 7 esemény
 • 2 909 megjelent cikk, hír
 • 268 belső oldal
 • 2 227 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter