2022. szeptember 27., kedd - Adalbert
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Kezdőlap
Magyar Természetjáró Szövetség

Archív cikkek

Az alábbi lista azokat a nyitólapon megjelent korábbi cikkeket tartalmazza, amelyek:

- régebben jelentek meg, bár tartalmuk még nem feltétlenül avult el,
- korábbi eseményt harangoznak be, ezért tartalmuk az esemény befejezése után már nem aktuális.

Ezeket a cikkeket archívként őrizzük meg, tartalmukat tovább nem frissítjük. Mindez nem jelenti azt, hogy cikkekben leírtak már biztosan nem igazak.


59. Nemzetközi Dunatúra

Hazánkban eveznek a nyolc országot érintő TID résztvevői
Június 21-én indultak Ingolstadból az idei Nemzetközi Dunatúra vízitúrázói. A hazai szervezők hivatalosan 2014. július 13-án, 18 órakor veszik át Esztergomban a szlovákoktól a túra negyedik, magyarországi szakaszának lebonyolítását, akik minden eddiginél színesebb programmal várják a résztvevőket.

Kiemelt híreink

Vízen is közel a segítség

Praktikus információk
Ha rendőrt látunk, ösztönösen összerándul a gyomrunk, de a vízirendőr közeledte akár jót is jelenthet. Tapasztalataik és tanácsaik sokszor segítenek az általunk fel nem ismert bajt megelőzésében. Hallgassunk rájuk, és szükség esetén bátran hívjuk őket!

Utak karbantartása a Pilisben

A Pilisi Parkerdő Zrt. közleménye
FRISSÍTETT HÍR! A munkák miatt egyes pilisi utakon várhatóan augusztus (elejéig) végéig munkagépek feltűnésére, részleges útszűkületre, az aszfaltozást követő rövid lezárásokra számíthatunk.

Jelzésfelújítás a Közép-dunántúli Piros útvonalán

Veszprém megyében is
A Közép Dunántúli Piros túraútvonal jelzései a Veszprém megyei részen is felújításra kerültek a 10 éves jubileumra. Két szakaszon útvonal módosításra is sor került.

Változás a DDK Vas megyei szakaszán

Csekély módosítás Kercaszomor határában
Kismértékű útvonal korrekcióra került sor a Vas  megyei Kercaszomor határában, ugyanis a községtől északra bekerítettek egy területet, s az eddigi mélyút - ahol a jelzés vezetett - teljesen benőtt, így járhatatlanná vált.

Új fokozottan védett rovarfaj jelent meg Visegrádon

Ez az első ismert visegrádi előfordulása
Új fajjal gazdagodott Visegrád természeti értékeinek hosszú sora. 2014. június végén a fokozottan védett keleti rablópille néhány példányát találták meg.

Sorozatos lopások és rongálások

A Debreceni Erdőspusztákon
Ismeretlenek egymás után teszik tönkre az Alföldi Kéktúra útvonala mentén tavaly év végén, pályázati forrásból kialakított erdei pihenőhelyeket.

Megújult az OKT kelet-bakonyi szakasza

Átadás Bakonynánán
Tengerdi Győző, a VERGA Zrt. vezérigazgatója, valamint Győri Tamás József, az MTSZ igazgatója adta át a közjóléti és turisztikai fejlesztéseket Bakonynánán.

Megújul az érvényben lévő képzési szabályzat

FRISSÍTVE! - Közlemény
Az októberi megújulás után 2015 januárjától változások lesznek a túravezetői képzésekben - áll az MTSZ Oktatási és Képzési Szakbizottsága közleményében.

Átadták a felújított Gloriette kilátót a Vas-hegyen

Három év alatt Sopron valamennyi kilátóját felújították
Június 23-án vehette ismét birtokba a látogatóközönség a Gloriette kilátót, amely jelenlegi formájában éppen 25 évvel ezelőtt, 1989-ben készült el. Az idő vasfoga megrágta, sajnos a vandálok is kikezdték, de most újra a régi.

Megjelent a Turista Magazin júliusi száma

Toplistán 10 vonzó turistaház ismertetésével
A Bejárható Magyarország Program mind az öt területén (gyalogtúra, kerékpározás, lovaglás, túrakenu és vitorlázás) szerkesztett tematikával és a szövetségi melléklettel megjelent a Turista Magazin júliusi lapszáma.
 

Megújult és felszentelték a Szent János-kápolnát

Kisnyárád határában
A Mecsek Egyesület adományokból és saját forrásból felújíttatta a Kisnyárád határában a sárga sáv jelzésű turistaút mentén, az Erdősmároki-halastavak közelében, szép erdei környezetben álló Keresztelő Szent János-kápolnát.

Örömevezés az Angyali 30-on

Minden szempontból sikeresen zárult az Angyali 30 vízi teljesítménytúra
A Magyar Természetjáró Szövetség és a Kiskunlacházi Diáksport Egyesület szervezésében első alkalommal megrendezett Angyali 30 vízi teljesítménytúra egy igazi családias, ám mégis országos evezős rendezvény volt.

Változás Zala megyében a DDK útvonalán

Megváltozott a nyomvonal Nagyfernekág és Zalalövő között
   A Kéktúra Szakbizottság korábbi döntésének megfelelően, a területgazda Hegyek Vándorai Turista Egyesület az elmúlt héten módosította a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra Zala megyei, Nagyfernekág és Zalalövő közötti  nyomvonalát.

Megújul a Piros 10-es Vándorlás útvonalának jelzése

Komárom–Esztergom megyében
Mint arról korábban már hírt adtunk, a „Közép-Dunántúli Piros” túramozgalom meghirdetésének 10 éves évfordulójára „Piros 10-es” Vándorlást szervezett az Észak-Dunántúli Területi Természetbarát Szövetség. Most arról kaptunk hírt, hogy a jubileumi túrára turistajelzések felújításra kerülnek.

Gyászhír

In memoriam Bodor Árpád (1929–2014)
Június 24-én távozott az égi turistautakra a Tolna Megyei Természetbarát Szövetség tiszteletbeli elnöke és a Magyar Természetjáró Szövetség örökös tagja, Bodor Árpád.

Nordic Walking jelzések kerültek felfestésre

Tatán és környékén
A Duna-Gerecse Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft és a Komárom-Esztergom Megyei Sportszövetségek Szövetségének magállapodása alapján 95 km Nordic Walking útvonalak kijelölésére is sor került a Duna és a Gerecse által közrefogott területen.

Dunai vízitúra Fejér megyéből

Beszámoló
A Fejér Megyei Természetbarát Szövetség már negyedik éve szervez vízitúrákat. Az előző években a Velencei-tó és a Szigetköz vízivilágával ismerkedtek a résztvevők. Az idén június 22. és 25. között Dunavecsétől Bajáig eveztünk.

A túrázás egészségtana

Újra kapható egy hiánypótló könyv
Dr. Egri Kiss Tibor írásának célja, hogy a túrázás, táborozás közben megőrizzük egészségünket, elkerüljük a betegségeket és megelőzzük baleseteket.

A Zempléni-hegység új térképe

Nálunk is kapható
Megjelent a Zempléni-hegység új, 1:50 000 léptékű turista- és kerékpártúra térképe, 10 méteres szintvonalakkal és GPS-koordinátákkal.

Az e-tanösvényekre kiírt pályázatok nyertesei

Eredményhirdetés
A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság januárban pályázatot hirdetett meg a működési területén található, internetről letölthető vezetőfüzettel látogatható tanösvényeket végigjáró természetkedvelők számára. A pályázati lehetőségek a Fekete harkály (Töröcske), a Kövirózsa (Jakab-hegy), Ammonitesz (Villány-Templom-hegy) és a Denevér (Abaliget) tanösvények látogatóit célozták meg.

Változás a Szlovák Turisták Klubja vezetésében

Új elnököt és elnökségi tagokat választottak
A Szlovák Turisták Klubja (KST) 2014. június 6-8. között Zsolnán tartotta közgyűlését, amelynek idén egyik legfontosabb napirendi pontja a tisztújítás volt.

Robin Héman nem egy elveszett ember

A Turista Magazin interjúja a holland kéktúrázóval
Két napig még egész Magyarország aggódott a kéktúrázó holland fiatalemberért, akit elveszettnek hitt a családja, de a történet szerencsére happy enddel végződött.

Újra járható a Holdvilág-árok

Mint előre jelezték, egy hónap kellett a veszélytelenítéshez
A Pilisi Parkerdő Zrt. Szentendrei Erdészete a Holdvilág-árokban vezető turistaút környezetében a veszélyes fák kitermelését befejezte, a száradó fák eltűntek a turistaút mellől. A szurdokvölgyben futó turistajelzés újra látogatható.

Budapesti Természetbarát Találkozó 2014

Június 27-29. között a Csúcshegyen
Mint éves Eseménynaptárukban meghirdették, a Budapesti Természetbarát Sportszövetség 2014. június 27-29. között rendezi meg a Budapesti Természetbarát Találkozót Csúcshegyen, a Menedékház utca 22-ben.

Az éterből is a Ráckevei-Duna folyik

Beszélgetés a hétvégi Angyali 30 vízi teljesítménytúráról
Június 28-án, szombaton indul a kiskunlacházi szabad strandról az Angyali 30 vízi teljesítménytúra. Erről hallgathatunk meg egy rádió beszélgetést.
 

Az 1. Normafa Sherpa Sprint eredményei

Nehéz túra - teherhordó verseny a János-hegyen
Június 21-én került megrendezésre az első budapesti teherhordó verseny a János-hegyen, a libegő alatt kijelölt 1600 méter hosszú és 300 méter szintemelkedésű sprint távon. A versenyzők négy kategóriában indultak a zugligeti alsó állomástól az Erzsébet-kilátóhoz.

Az OKT útvonalán kerestek egy holland turistát

FRISSÍTVE: ahogy gondoltuk - kommunikációs problémája volt, nem tűnt el
Az Országos Kéktúra útvonalát járta egy holland turista, aki június 15-én, vasárnap Bakonybélből jelentkezett utoljára. Az alábbi felhívás jelent meg június 20-án a késő délutáni, kora esti órákban több internetes portálon. Mi annyiban tudtunk segíteni, hogy itt is közzé tettük a családtagok kérését és bemutathattuk azt az útvonalat, amelyen éppen tartózkodhatott.

OTP Családi Nap

Móka a javából
Június 14-én, szombaton több mint 4 ezer vendég szórakozhatott kedvére a Papp László Budapest Sportaréna falai között megrendezett OTP Családi Napon, ahol a színvonalas programok között idén először a Magyar Természetjáró Szövetség is bemutatkozhatott.

Megkezdődött a tiszavirágzás

A Tisza legalsó szakaszán
Tiszavirágok (Polingenia longicauda) lepték el a folyó felszínét Szeged és az országhatár között, rajzó kérészek ezreit látni a Tisza partján esténként. A Tiszán és mellékfolyóin élő – a vízminőségre igen érzékeny – kérészek tömeges rajzása több napnyi meleg időt követően a napokban kezdődött el a folyó legalsó szakaszán.

Lakossági szavazás 2015 év madaráról

A vörösbegy, a fekete rigó vagy a búbosbanka legyen-e az év madara?
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) 1979-óta választja vagy szavaztatja meg az év madarát. 2015-re három faj: a búbosbanka, a fekete rigó vagy a vörösbegy társadalmi összefogású védelme merült fel. Arról, hogy melyik legyen a következő év madara, melyikről szeretnének többet hallani, többet megtudni, melyikért szeretnének többet tenni az emberek, az ország lakossága dönthet.

Sherpa Sprint Budapesten

De nehéz a természetjárás...
Az első teherhordó verseny Budapesten, annak legmagasabb hegyén. A jelentkezés június 20-án zárul, de akit érdekel az a másfajta természetjárás, látogasson ki a János-hegy libegője alatt zajló eseményre.

Megnyílt a Lápok Háza Szőcén

Az Ausztria-Magyarország Határon Átnyúló együttműködési Programban
A szőcei kutatóház felújítására az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság 77 millió forint európai uniós támogatást használt fel. Az új épületben bemutatják az Őrségi Nemzeti Park legértékesebb élőhelyei közé tartozó lápokat, udvarán pedig szabadtéri tanterem nyújt lehetőséget a velük való ismerkedésre.

10 éves a Közép-Dunántúli Piros túramozgalom

Piros 10-es Vándorlás az évfordulóra
Az Észak-Dunántúli Területi Természetbarát Szövetség a „Közép-Dunántúli Piros” túramozgalom meghirdetésének és kialakításának 10 éves évfordulójára „Piros 10-es” Vándorlást szervez.

Élet a Kéken - OKT sorozat 6. rész

Nagymarostól Nógrádig
A hatodik részben az Országos Kéktúra Nagymarostól Nógrádig tartó szakaszát ismerhetjük meg Horváth Béla kalauzolásában.

Új e-tanösvény a Kelet-Mecsek Tájegységben

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság működési területén
A tanösvény központi témája a természetes erdő és annak működése, az erdő élővilága, de felhívja a figyelmet különleges geológiai képződményekre, látványos vízesésekre is.

A TakarékPont és a Turista Magazin rajzpályázata

20 év alatti fiatalok részére van meghirdetve
Ragadj papírt és bármilyen rajzeszközt, és mutasd meg azt az élményt, amely mély nyomot hagyott benned - az Országos Kéktúrát járva.
 

Kerékpárszállítás a vonaton

A MÁV-START közleményei
A MÁV-START Zrt. folyamatosan bővülő szolgáltatásokkal kíván az egyre növekvő kerékpárszállítási igényeknek eleget tenni. Hosszú távú fejlesztési programunk célja, hogy minden vonaton biztosított legyen a kényelmes, kiszámítható kerékpárszállítás, hiszen ezt a népszerű szolgáltatást évente több mint háromszázezren veszik igénybe.

A XXI. GYOT rendezői

Riportok a szervezőkkel
A szervezők munkáját ezúton is köszönjük, és hogy mindenki megismerhesse őket, a Turista Magazin rövid videós interjúkat készített velük. A közel száz szervező és segítő is fellélegezhetett a találkozó végéhez közeledve, hiszen az egy évig tartó szervezés és tervezés sikerének ők is csak örüni tudtak.

A XXI. GYOT eseményei

Beszámolók túrákról, rendezvényekről
A gyalogos turisták idei országos találkozója gazdag programkínálattal várta a résztvevőket. Minden egyes rendezvényen nem lehetett ott valaki az MTSZ és a Turista Magazin részéről, de azért néhányról jelent meg beszámoló.

Magyarországon járt Robert Schauer

Riport az osztrák hegymászás egyik kiemelkedő személyével
Robert Schauer az ausztriai Grazban látta meg a napvilágot 1953-ban. Gyermekként hosszú évekig szenvedett krónikus tüdőpanaszoktól, ezért többször is kezelték a muraui tüdőszanatóriumban, mire betegségéből kigyógyult. Már fiatalon elmélyült a hegymászó könyvekben és magazinokban.

A Gyalogtúrázók XXI. Országos Találkozója

Június 6-án este hivatalosan is kezdetét vette
Június 6-án este Vác polgármestere és a szervező szövetségek vezetői hivatalosan is megnyitották a remek programokat kínáló országos találkozót.

Angyali 30 előregisztráció

Magyarország Nr. 1 vízi teljesítménytúrájára
Olyan dolgot szerveztünk, ami eddig még nem létezett. A Magyar Természetjáró Szövetség és a Kiskunlacházi Diáksport Egyesület közösen meghirdette Magyarország első vízi teljesítménytúráját, amelyre már megkezdődött az előnevezés.

Megjelent a Turista Magazin júniusi száma

Plusz 32 oldal vízparti és a szövetségi melléklettel
A Bejárható Magyarország Program mind az öt területén (gyalogtúra, kerékpározás, lovaglás, túrakenu és vitorlázás) szerkesztett tematikával és a szövetségi melléklettel megjelent a Turista Magazin júniusi lapszáma.

 

Megújult a szendehelyi erdei kápolna is

Az Országos Kéktúra mentén
Társadalmi összefogással és pályázati támogatással megújulhatott a Szendehely határában lévő, 1854-ben felszentelt Szentháromság-kápolna, amelynek felszentelési ünnepségére minden jóérzésű turistát szeretettel várnak.

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. sajtóközleménye

Korlátozások a Vas megyei erdőkben
   A Szombathelyi Erdészeti Zrt. kezelésében lévő állami erdőkben 2014. május 15-én és 16-án az Yvette nevű ciklon rendkívüli károkat okozott. A nagy mennyiségű csapadék következtében felázott talajú erdőkben, elsősorban a bükkösökben, fenyvesekben és tölgyesekben az orkánerejű vihar széldöntést okozott, és több tízezer köbméternyi fa dőlt ki megyeszerte.
 

A Kaszó Zrt. átadta a Dr. Marián Miklós sétányt

A Baláta-tavon
A közjóléti beruházások keretében 2014. május 27-én a Kaszó Zrt. ünnepélyesen átadta a nagyközönség számára a Dr. Marián Miklós sétányt. A sétány a fokozottan védett Baláta-tó területén épült, azzal a céllal, hogy a látogató közelebbről is megismerje ezt a természeti értéket.

Megmentik a kunhalmokat és a földvárakat

Az Európai Unió 202 millió forintos támogatása a Duna-Tisza közében
A kunhalmok és földvárak évezredes sírhelyek, őrhelyek, lakhelyek, vadvirágos domboldalak, egykori templomok őrzői és hátborzongató legendák övezte rejtélyes objektumok az Alföldön. Mindig is izgatta a helyiek és utazók fantáziáját, hogyan keletkeztek és mit rejthetnek legbelül.

Élet a Kéken - OKT sorozat 5. rész

Dorogtól Visegrádig
Az ötödik részben az Országos Kéktúra Dorogtól Viegrádig tartó szakaszát ismerhetjük meg Horváth Béla kalauzolásában.

Mátra 115/88 teljesítménytúra

A legszebb és a legnehezebb útvonal a legjobbaknak
Május 31-én reggel 7:00-kor lelkesítő dobpergés kíséretében elstartoltak a kisnánai vár alól a 11. Mátra 115/88 közösségi teljesítménytúra résztvevői. Az embertpróbáló eseményen a Turista Magazin is jelen volt.
 

Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 170 regisztrált felhasználó
 • 2 479 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 6 esemény
 • 3 103 megjelent cikk, hír
 • 270 belső oldal
 • 2 286 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter