2023. február 08., szerda - Aranka
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Kezdőlap
Magyar Természetjáró Szövetség

Archív cikkek

Az alábbi lista azokat a nyitólapon megjelent korábbi cikkeket tartalmazza, amelyek:

- régebben jelentek meg, bár tartalmuk még nem feltétlenül avult el,
- korábbi eseményt harangoznak be, ezért tartalmuk az esemény befejezése után már nem aktuális.

Ezeket a cikkeket archívként őrizzük meg, tartalmukat tovább nem frissítjük. Mindez nem jelenti azt, hogy cikkekben leírtak már biztosan nem igazak.


Aktuális erdőlátogatási korlátozások vadászatok miatt

Az erdőgazdaságok legfrissebb közleményei
A Budai-hegység, a Gödöllői-dombság, a Gemenc, a Gerecse és a Bakonyalja egyes erdőterületein a január 22-24. közötti napokra életbe léptetett erdőlátogatási korlátozások mellett más erdészetek korábbi, még érvényben lévő közleményei.

Kiemelt híreink

Jótékony felajánlás a GYOT megszervezésére

Január 31-ig lehet jelezni a rendezői szándékot
2015. január 17-én rendezték meg a Magyar Természetjáró Szövetség éves, rendkívüli ülését, amelyen Komoróczki András MTSZ elnökségi tag jótékony felajánlást tett a szövetség számára.

Vízitúrázók Országos Találkozója 2015

Meghívó
A Magyar Természetjáró Szövetség Vízitúra Bizottsága és a Budapesti Természetbarát Sportszövetség Vízitúra Bizottsága szeretettel hív meg minden érdeklődőt a magyar vízitúrázók hagyományos Országos Találkozójára.

Kéktúrák számokban

Kéktúrák teljesítései a kezdetektől
Országos Kéktúra, Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúra, Alföldi Kéktúra.
Az alábbi grafikonokon megtekinthetjük mind a három Kéktúra teljesítőinek számát, egészen a kezdetektől.

         

Még tart a vadászati szezon

A legfrissebb erdőlátogatási korlátozások
Hogy hol és mikor nem lehet egyes erdőterületekre bemenni az életbe léptetett korlátozások miatt, az alábbi összeállításban adunk tájékoztatást.

Téli Mátra teljesítménytúra 2015

Regisztrálni a megszabott létszám eléréséig lehet
Az idén télen is lesz Téli Mátra Teljesítménytúra. A nagy hagyományokkal rendelkező túra, amelynek támogatói között most is ott van a Magyar Természetjáró Szövetség, január 31-én kerül megrendezésre.
 

A borsodi természetjárók évnyitó túrája

Csillagtúrák a Turista Pantheonba
Több évtizedes hagyomány, hogy az évnyitót a Turista Pantheonban tartják a borsodi turisták. Ez évben január 3-án került sor a B.-A.-Z. Megyei Természetjáró Szövetség által meghirdetett találkozóra.

Boldog új évet kíván az MTSZ

Minden tagjának és olvasójának
A Magyar Természetjáró Szövetség 2014. évi munkájához kapcsolódó minden eseményen és rendezvényen jelen voltak a Turista Magazin szerkesztői. A nagyobb érdeklődésre számot tartók közül adunk át olvasóinknak egy csokorra való filmösszeállítást, ezzel kívánva boldog, sikerekben gazdag új évet.

  

MTSZ rendkívüli választmányi ülés

Meghívó
A Magyar Természetjáró Szövetség 2015. január 17-én (szombat) 10:30 órától tartja rendkívüli választmányi ülését.

Sok turistaút járható már a Pilisi Parkerdőben

Több mint 400 km turistautat mentesítettek a jégkártól
Az elmúlt hetekben a Pilisi Parkerdő Zrt. munkatársai több mint 400 kilométer turistautat mentesítettek a december eleji jégkártól és tettek járhatóvá. A turistautak tehát ismét várják a természetjárókat és a kirándulókat, akiktől azonban a szokásosnál nagyobb körültekintést kíván az erdőjárás. A jégkárral érintett erdőkben a turistautakról letérni továbbra is veszélyes és tilos.

  

Encián Emlékek túramozgalom

A 2015-ben beszámításra kijelölt rendezvények
Az Encián Emlékek túramozgalom célja, hogy a túraútvonalak bejárása, turista emlékek felkeresése során a résztvevõk megismerjék az Encián Turisták 1914 tagjainak a magyar turistaság érdekében végzett alkotó munkáját, természetjáró tevékenységét.

Eseménydús évet zárt az MTSZ

Megyei vezetők találkozója
November 29-én az OKISZ Inkubátorházban találkoztak a megyei természetbarát- és természetjáró szövetségek vezetői, akiket a  tanácskozáson az MTSZ Országos Központ munkatársai tájékoztattak az idei év eredményeiről, az aktuális fejlesztésekről, és beszélgetés keretében vitatták meg a 2015-ös év közös célkitűzéseinek legfontosabb kérdéseit.

50 éves a Tatabányai Cement Természetjáró Egyesület

Jubileumi évzáró a Jubileum Parkban
A tatabányai Jubileum Parkban található Sportok Házában tartotta évzáró közgyűlését az idén 50. születésnapját ünneplő Tatabányai Cement Természetjáró Egyesület, amelyen stílszerűen éppen 50-en vettek részt.

Erdőlátogatás korlátozása több erdészet területén

Megkezdődtek az ónos eső utáni jégkárok elhárításával kapcsolatos munkák
Az erdészeteknél megtörtént a december elején történt jegesedés utáni károk felmérése. Megkezdték a balesetveszélyes helyek veszélytelenítését a Pilisi Parkerdő, az Északerdő és a Vértesi Erdő által kezelt területeken.

Élet a Kéken - OKT sorozat 11. rész

Bódvaszilastól Boldogkőváraljáig
A tizenegyedik részben az Országos Kéktúra Bódvaszilastól Boldogkőváraljáig tartó szakaszát ismerhetjük meg Horváth Béla kalauzolásában.

A Pilisi Parkerdő már megnyitott turistaútjai - frissítve

Folyamatos a jégkárok elhárítása az erdészetek területein
Az eltelt időben a Pilisi Parkerdő Zrt. munkatársai több száz kilométer turistautat mentesítettek a december eleji jégkártól és tettek járhatóvá. A turistautak tehát ismét várják a természetjárókat és kirándulókat, akiktől azonban a szokásosnál nagyobb körültekintést kíván az erdőjárás. A jégkárral érintett erdőkben a turistautakról letérni továbbra is veszélyes és tilos.

Borsodi diákturisztikai programok - a decemberi zárótúra

A Herman Ottó Emlékév alkalmából
A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Természetjáró Szövetség „Herman Ottó Bükk hegységi kötődései” gyalogos diáktúra sorozata 400 fő részvételével zárult a Peleházhoz vezető Mikulás-túrán.

A levegőből látszik legjobban a jégtörés utáni állapot

Helikopterből mérték fel a Pilisi Parkerdő erdőállományát ért kárt
A december 10-én végzett helikopteres szemrevételezés során beigazolódott az, amit a Parkerdő szakemberei már tudtak, de a földről nem mindenhol láthattak: jelentős károkat okozott a december eleji jégtörés a pilisi erdőkben.
 

Egyeztetés a Földművelésügyi Minisztériumban

Megkezdődik az ónos eső okozta jégkárok felmérése
Bő 50 ezer hektár állami erdő károsodott az ónos eső miatt, a teljes körű kárfelmérés a jövő hét végére készül el, akkor lehet látni a helyreállítási költségeket – mondta Bitay Márton a szakmai szervezetekkel tartott egyeztetésen.

Áder János látogatása a jegesedés sújtotta erdőkben

Az államfő drámainak nevezte a látványt
Áder János köztársasági elnök december 8-án a Pilisi Parkerdő Zrt. Pilisszentkereszti Erdészetének területén meglátogatta az ónos eső által okozott jégkárokkal leginkább károsított erdőrészeket. Kormányzati segítségre és civil összefogásra is szükség lesz a múlt heti ónos eső miatti károk felszámolásához – jelentette ki Áder János köztársasági elnök hétfőn a Pilisben található Kakashegyen.

Ünnepi munkarendváltozás

Karácsony és újév körül
Felhívjuk a tagszervezeteink és tisztelt ügyfeleink figyelmét, hogy a Magyar Természetjáró Szövetség központi irodája december 22. és január 4. között zárva tart.

Átadásra került a Hármashegyi-kilátó

A Debrecen melletti Erdőspusztán
Befejeződött a Kéktúra észak-alföldi útvonalfejlesztése és európai uniós pályázat részeként elkészült az új Hármashegyi-kilátó. A Nyírerdő Zrt. kivitelezésében egyéb turisztikai attrakciók is létesültek illetve kerültek felújításra. A tervek szerint aközeljövőben tovább folytatódnak a közjóléti beruházások.

A Mátra teljesítménytúrázója túramozgalom díjátadása

Idén emelkedett a teljesítők száma
A díjátadóra 2014. november 23-a helyett 2014. december 7-én, vasárnap került sor Gyöngyösön a Kolping házban, amelyen az előző évi 136 teljesítőhöz képest idén már 177 túrázót díjaztak a kiírásnak megfelelő fokozatokban.

Megjelent a Kékvándor című könyv

Bemutatásra került és már kapható
Burger Barna fotográfus most megjelent, Kékvándor című kötete minden tekintetben rendhagyónak mondható: szubjektív módon mutatja be az Országos Kéktúrát; útleírás, valamint fotóalbum egyben, és a sorok közül filozofikus gondolatok köszönnek vissza. A könyv bemutatóján a megismételhetetlen kalandról, az élmények formába öntéséről és Rockenbauer Pál örökségéről is szó esett.

Beszámoló a VTSZ közgyűléséről

A vasutasok 2015-ben is megszervezik az „Egy nap alatt az OKT” megmozdulást
November 21-23. között Vácott tartotta éves közgyűlését a Vasutas Természetjárók Szövetsége, amelynek keretében átadták az Érdemes Vasutas Természetjáró kitüntetéseket és ajándékokat osztottak a szövetség munkájában tevékeny tagjaiknak, valamint döntöttek a 2015-ös év programjairól is.
 

Megjelent az év utolsó Turista Magazinja

Előfizetőknek ajándék DVD-melléklettel
Most 100 oldalon, 16 oldal extra tartalommal, túrakártyákkal és az MTSZ Híradó melléklettel került ki a nyomdából az összevont december-januári szám.

Életveszélyessé vált az erdők látogatása

Frissített erdészeti közlemények a jegesedés után kialakult helyzetről
Életveszélyes és tilos az erdők látogatása a Pilis, a Budai- és Visegrádi hegység 400 méternél magasabban fekvő részein valamint a Börzsönybenés a Gödöllői-dombság erdeiben is. Az erdőgazdaságok nyomatékosan kérik, hogy a senki se induljon túrázni a kialakult viszonyok miatt! Károkról érkeztek jelentések a Gerecséből és a Mátrából is.

Aranyjelvényes túravezetők Lillafüreden

Amikor a túravezetőket vezették
Az Aranyjelvényes Túravezetők Klubjának szervezésében november 5-én lillafüredi sétára került sor.

Balesetveszélyes az erdők látogatása

Jégdarabok hullanak és ágak törnek a magasabban fekvő régiókban
Az erdőgazdaságok figyelmeztetik az erdő látogatóit, hogy a fákra rakódott jég miatt balesetveszélyes a magasabban fekvő erdőterületek látogatása a Pilisben, a Budai- és a Visegrádi-hegységben valamint a Börzsönyben is.

Három napig Kéktúra a Belvárosban

Megnyitó december 4-én
3,5 millió lépés Magyarországon. Ez az Országos Kékkör (OKK), hazánk legismertebb és leghosszabb túraútvonala, amely a kék sávjelzésen, mintegy 2500 km-en vezeti körbe a vándort.

Keresztek nyomában Gyöngyösön és környékén

Új jelvényszerző túramozgalom
A Kékes Turista Egyesület új jelvényszerző túramozgalmat írt ki, amelynek elsődleges célja Gyöngyös város és környéke kőkeresztjeinek megismertetése és ezzel egyidejűleg a figyelem felhívása ezen örökségünk megóvására.

A 230 éves tatai nagy platán lett az Év Fája

A Rákóczi-tölgy és az újlipótvárosi óvoda jegenyefája kapott még díjat
Az Ökotárs Alapítvány november 21-én a DocuArtban rendezett díjátadási ünnepségen hirdette ki a szakmai zsűri által a döntöbe kiválasztott tizenöt fára leadott közönségszavazás végeredményét.

Tüskés-díjat kapott a VMTSZ korábbi elnöke

Baross Gábor több évtizedes természetjáró tevékenységének elismerése
A Veszprém Megyei Sporttanács, új nevén a Sport Szövetség közgyűlése idén Baross Gábor geológusnak, a Veszprém Megyei Természetbarát Szövetség korábbi elnökének ítélte a már hagyományosan, Tüskés Endre Veszprém megyei sportigazgató, tájfutó szakedző, versenybíró és sportoló emlékére alapított Tüskés Endre-díjat.

Továbbra sem fogyasztható a Négy testvér forrás vize

A SEFAG Zrt. közleménye
Szennyeződés a Négy testvér forrás vizében! A SEFAG Zrt. laboratóriumi vizsgálatokkal ellenőrizteti a víz minőségét.

Borsodi diákturisztikai programok - november

A Herman Ottó Emlékév alkalmából
Továbbra is nagy érdeklődés övezi a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Természetjáró Szövetség „Herman Ottó Bükk hegységi kötődései” címet viselő turisztikai programsorozatát, hiszen a 2014. november 15-én megtartott túrán 179 fő vett részt, közülük 111-en Miskolc városi általános iskolák diákjai.

Vízitúra-vezető tanfolyam indul

Az aktualizált tananyag alapján
A Magyar Természetjáró Szövetség 2015. január 24-i kezdettel vízitúra vezető tanfolyamot indít. Várjuk a résztvevők jelentkezését!

In memoriam Padányi Lajos

(1939–2014)
Megrendülve tudatjuk a fájdalmas hírt, hogy Padányi Lajos, a Nyergesujfalui Pedagógus Természetjáró Szakosztály vezetője 2014. november 11-én elhunyt.

Turista Magazin előfizetés ajándékba

Ajándékozz - ajándékozunk
Ajándékozz Turista Magazin-előfizetést, mi pedig Téged ajándékozunk meg! Lepd meg szeretteidet egy Turista Magazin-előfizetéssel karácsonyra, mi pedig téged lepünk meg...

A KST és az MTSZ 2014. évi tanácskozása

Beszámoló a november 7–9. között tartott összejövetelről
A Magyar Természetjáró Szövetség és a Szlovák Turisták Klubja évi rendszerességgel tartja vezetői megbeszélését, felváltva adva helyet a tanácskozásnak. Az idei évben a szlovák szövetség volt a házigazda.

    

Megújult az esőbeálló a Két-bükkfa-nyeregnél

Már jó ideje tető nélkül állt a buszmegálló menedéke
A Pilisszentkereszti Erdészet elvégezte a Két-bükkfa-nyergi esőbeálló karbantartását. A Pilisi Parkerdő Zrt. ezen túl három, padokból és asztalokból álló garnitúrát tart itt karban az induló vagy épp érkező kirándulók kényelmét szolgálva.

Megjelent a Turista Magazin novemberi száma

Tartalomismertető
92 oldalon, gyalogos, kerékpáros, lovas, vízitúrás és vitorlázós cikkekkel, 4 túrakártával valamint az MTSZ haví Híradójával kikerült a nyomdából a magazin novemberi száma.

Videók a Boldog Özséb-kilátó átadásáról

Az elhangzott beszédekkel és interjúkkal
A Dunántúli-hegység legmagasabb pontján, a Pilis-tetőn, a geodéziai torony köré épített kilátóból az egyik legszebb panoráma vált elérhetővé mindenki számára.

Védetté nyilvánították a magyarországi kaptárköveket

A rendelet november 4-től hatályos
Kiemelt természetvédelmi oltalmat kaptak hazánk kaptárkövei, a különleges természeti és kultúrtörténeti emlékek megőrzését kezelési terv is segíti.

Borsodi diákturisztikai programok - október

A Herman Ottó Emlékév alkalmából
Több mint 500 fős részvételi létszám mellett folytatódott a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Természetjáró Szövetség „Herman Ottó Bükk hegységi kötődései” címet viselő turisztikai programsorozata.

A pilis-tetői Boldog Özséb-kilátó átadása

A Pilisi Parkerdő Zrt. sajtóközleménye
Új kilátó készült a Pilisben, a 756 méter magas Pilis-tetőn. A Dunántúli-középhegység legmagasabb pontján most átadott, több mint 17 méter magas építmény Boldog Özsébről kapta nevét, aki a 13. században a térségben élő remetéket összegyűjtve alapította meg az egyetlen magyar férfi szerzetesrendet, a pálosok rendjét.

Bővült a fejlesztési tárca stratégiai partnereinek köre

A korábban kötött strtégiai megállapodásokat megerősítették
Tizennyolcra bővült a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium stratégiai partnereinek száma, miután Seszták Miklós miniszter aláírta az erről szóló megállapodást a Fuvarozó Vállalkozók Országos Szövetségével és a Magyar Energiafogyasztók Szövetségével 2014. október 28-án, Budapesten.

A kelet-magyar megyék vezetőinek értekezlete

Nyíregyházán tartották az éves összejövetelüket
A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei és a Nyíregyháza Városi Természetbarát Szövetség október 3-4-én rendezte meg a kelet-magyarországi megyék természetbarát vezetőinek és aktivistáinak tanácskozását.

Élet a Kéken - OKT sorozat 10. rész

Putnoktól Bódvaszilasig
A tizedik részben az Országos Kéktúra Putnoktól Bódvaszilasig tartó szakaszát ismerhetjük meg Horváth Béla kalauzolásában.

Eltűnt turista keresése

Szomorú baleset a Kis-Kevély oldalában
2014. október 20-án 21 óra után nem sokkal a barlangi mentőszolgálat értesítést kapott arról, hogy előző nap Pilisborosjenő település környékén eltűnt egy túrázó, akit azóta sem találtak meg.

Turistaházak kerültek használatba a Bakonyban

A Hubertlaki kulcsosház és a Malasics-ház átadása
A Bakonyerdő Zrt. komplex turisztikai fejlesztéssorozata eredményeként október 6-án ünnepélyes keretek között adta át a felújított Hubertlaki kulcsosházat valamint a megújult Malasics-házat.

Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 172 regisztrált felhasználó
 • 2 481 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 22 esemény
 • 3 133 megjelent cikk, hír
 • 270 belső oldal
 • 2 294 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter