2022. szeptember 27., kedd - Adalbert
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Kezdőlap
Magyar Természetjáró Szövetség

Archív cikkek

Az alábbi lista azokat a nyitólapon megjelent korábbi cikkeket tartalmazza, amelyek:

- régebben jelentek meg, bár tartalmuk még nem feltétlenül avult el,
- korábbi eseményt harangoznak be, ezért tartalmuk az esemény befejezése után már nem aktuális.

Ezeket a cikkeket archívként őrizzük meg, tartalmukat tovább nem frissítjük. Mindez nem jelenti azt, hogy cikkekben leírtak már biztosan nem igazak.


Legyen a Föld napja minden nap!

Ki mondta,hogy nem változtathatod meg a világot?
1970. április 22-én egy amerikai egyetemista, Denis Hayes több millió honfitársával együtt felhívta a figyelmet a környezeti veszélyekre.


Kiemelt híreink

A Föld napján díjmentesen közlekedhetnek az autósok Budapesten

Jegy helyett elegendő lesz a forgalmi engedélyt felmutatni
A környezet és a saját egészségük védelme érdekében a Budapesti Közlekedési Központ általában arra ösztönzi az autósokat, hogy a rendszeres gépkocsi használat helyett válasszanak inkább alternatív megoldásokat vagy használják a közösségi közlekedést.


Megszépül a Magyarok Nagyasszonya szobor környezete

Közadakozásból készül a díszkapu
Az első világháborút követően a Magyar Turista Egyesület Esztergomi Osztálya úgy határozott, hogy szobrot állít a Magyarok Nagyasszonyának. Alulról jövő kezdeményezésként közadományokból valósult meg és került sor 1921-ben az eredetileg fából, majd később kőből faragott szobor felavatására, ami napjainkban is az Esztergom felett magasodó Vaskapu-hegyen található.


Visszatérés a tantermi előadásokhoz és a vizsgaszervezéshez

Az Oktatási és Képzési Bizottság tájékoztatása

A 2021. április 19-től hatályos 177/2021. (IV.15) számú kormányrendelet lehetővé teszi a felnőttképzési törvény alá tartozó képzések– tehát az MTSZ által jóváhagyott természetjáró tanfolyamok esetében is – a vizsgák szervezését és a személyes megjelenést az előadásokon.


Szakbizottságaink első negyedéves eredményei

Önkéntesek is segítik az MTSZ szakmai munkáját

Ahogy a civil szervezetek működésére általánosságban jellemző, úgy a Magyar Természetjáró Szövetség országos szinten végzett szakmai munkáját is számos önkéntes segíti. Olyan elkötelezett túrázókról beszélünk, akik hétről hétre aktívan részt vesznek a természetjárás hagyományainak a megőrzéséért, a kulturált természetjárási szokások népszerűsítéséért, a biztonságos turistaút-hálózat karbantartásáért és fenntartásáért valamint a szemléletformáló túrázási szokásokért végzett feladatokban.


Havazás miatt veszélyes kirándulni a Mecsekben

A Mecsekerdő Zrt. közleménye
A Mecsekerdő Zrt. felhívja a természetjárók figyelmét, hogy a Mecsekben nagy mennyiségű havas csapadék hullott, ezért a magasan fekvő erdei utakon a közlekedés balesetveszélyessé vált!


Természetjáró arcképcsarnok

12. rész

Havonta jelentkező sorozatunkban olyan személyeket mutatunk be nektek, akiknek a természetjárásban végzett tevékenysége szót és figyelmet érdemel napjainkban is. Ez alkalommal dr. Vízkelety Lászlót és Tátrai Rupertet ismerhetitek meg.


Kérdőív világ hegyvidékeinek szennyezettségéről

Április végéig elérhető az online felület

Az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) többek között olyan feladatok lát el, mint a környezet állapotának figyelése, az arról szóló adatok beszerzése és terjesztése, a nemzetközi környezetvédelmi együttműködés előmozdítása és az esetleges környezeti katasztrófák kezelése.

Így zajlott az online tagsági találkozó

32 tagszervezet képviseltette magát

A 2021. március 20-án tartott online tagsági találkozón 32 természetjáró tagszervezet képviselője vett részt. Ahogy az minden tagsági és tematikus szakmai összejövetelen lenni szokott, úgy az eseményre jelentkezők most is elküldhették előzetesen a kérdéseiket és témajavaslataikat a Magyar Természetjáró Szövetség (továbbiakban MTSZ) részére. Ezeket figyelembe véve került meghatározásra a program tematikája.


Postán és elektronikusan várjuk a kitüntetésre történő felterjesztéseket

A dokumentumok személyes leadására nincs lehetőség

Az érvényben lévő óvintézkedések miatt személyes ügyfélszolgálataink továbbra is zárva tartanak. Ezért a természetjáró kitüntetésekre történő felterjesztéseket elektronikusan és postai úton várjuk 2021. április 30-ig.


Elismerésben részesült a Budapesti Természetbarát Sportszövetség elnöke

Papp László Budapest - Sportdíjat kapott Matolcsi György

A természetjárásban elért eredményeiért és azért a kiemelkedő aktivitásáért, amellyel a fővárosi sportélet fejlődését évtizedek óta segíti, Papp László Budapest – Sportdíj elismerésben részesült a Budapesti Természetjáró Sportszövetség (BTSSZ) és az Eötvös Lóránd Természetbarát Egyesület elnöke, Matolcsi György. A díj adományozásáról a Fővárosi Közgyűlés döntött a főpolgármester előterjesztése alapján.


Új helyen a kéktúrás rövidhírek

A Magyar Természetjáró Szövetség tájékoztatása
A kéktúrák mentén elvégzett terepi karbantartásokról írt rövidhíreinket eddig a szakmai honlapunk gyűjtőoldalán (www.mtsz.org) olvashattad.

Bemutatjuk az Oktatási és Képzési Bizottság tagjait

Akik a hatékony képzési rendszerért dolgoznak
A Magyar Természetjáró Szövetség által jóváhagyott természetjáró képzések jogszerű megvalósításáról az Oktatási és Képzési Bizottság gondoskodik.A legenda a régi, a honlap új

Megújult a kéktúra weboldala

A Magyar Természetjáró Szövetség, mint a kéktúrák koordinátora és a túramozgalom védjegyének birtokosa örömmel tájékoztatja a hazai természetjáró közösséget, hogy a kektura.hu weboldala teljesen megújult.


Születésnapján köszöntjük a főállású turistát

80 éves lett Garadnay Sándor

Március 25-én ünnepli 80. születésnapját Garadnay Sándor (Vasutas Természetjáró Baráti Kör-Bánréve). Sanyi bácsi neve nemcsak a túrázással, hanem annak szakmai feladataival is összefonódik, hiszen tudásával és tapasztalataival évtizedekig aktívan segítette az olyan rendszerek felépítését és működtetését, mint a turistautak, a jelzésfestés és a természetjáró képzések. A kerek évforduló alkalmából telefonon beszélgettünk vele a mögötte álló évtizedekről, meghatározó túraélményekről és az idei év hétköznapjairól.

Természetjáró arcképcsarnok

11. rész

Havonta jelentkező sorozatunkban olyan személyeket mutatunk be nektek, akiknek a természetjárásban végzett tevékenysége szót és figyelmet érdemel napjainkban is. Ez alkalommal Bucsek Henriket és Guhr Mihályt ismerhetitek meg.


Szünetel a kéktúrás igazolófüzetek ellenőrzése

A Magyar Természetjáró Szövetség tájékoztatása

Tájékoztatunk, hogy a járványhelyzet miatt 2021. március 17-től visszavonásig szünetel a kéktúrás igazolófüzetek ellenőrzése.


Megújul a Természetjáró app

Várhatóan áprilisban frissül a digitális útikönyv

A Magyar Természetjáró Szövetség népszerű, ingyenes túraappja, a Természetjáró, amelyet két és fél évvel ezelőtti megjelenése óta több mint 255 ezren töltöttek le, április második felében, egy frissítéssel teljesen megújul.
Kéktúrás rövidhírek

Változások a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra mentén

Heti kéktúrás rövidhírünk a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra mentén történt változtatásokról számol be.


Túrázás a szigorított védelmi intézkedések tükrében

A Magyar Természetjáró Szövetség tájékoztatása

Cikkünkben a 104/2021. (III.5) számú kormányrendelet azon szabályait találod összegyűjtve, amelyek a 2021. április 7-én kezdődő védelmi intézkedések lépcsőzetes enyhítése ellenére továbbra is érvényben vannak és érintik a természetjárókat.


Online tagszervezeti találkozó

A Magyar Természetjáró Szövetség tájékoztatása

A járványhelyzet miatt érvényben lévő korlátozások továbbra sem teszik lehetővé a személyes összejövetel szervezését, ezért a Magyar Természetjáró Szövetség 2021. március 20-án, szombaton 10:00-14:00 között megrendezi második online tagszervezeti találkozóját.Kéktúrás rövidhír

Nyomvonal-változás az Alföldi Kéktúrán
Heti kéktúrás rövidhírünk az Alföldi Kéktúra 11. szakaszán módosított nyomvonalról számol be.


Megújult a Turistaút Szakbizottság

Bemutatkoznak az elismert útjelző-vezető szakemberek

2021. január 28-án tartotta alakuló ülését a megújult Turistaút Szakbizottság. Az MTSZ munkatársaival közösen Balázs László, dr. Berecz Tibor, Oláh Tamás, Sebestyén Pál és Szamosi Csaba segíti szakmai tudásával a hazai turistaút hálózat fenntartásával kapcsolatos feladatokat. 


Közeledik az idei választmányi ülés

Érvényes tagsági jogviszonnyal lehet szavazni

Tervezetten 2021. május 22-én, az esemény időpontjában érvényben lévő járványügyi intézkedéseket betartva kerül megrendezésre a Magyar Természetjáró Szövetség választmányi ülése. Az MTSZ alapszabálya szerint azon tagszervezet képviselői jogosultak szavazni, amelyek a választmányi ülés előtt 60 nappal érvényes tagsággal rendelkeztek.


A természetjárás szakmai feladatai

3. rész A kéktúra útvonalak terepi karbantartása

Az Országos Kékkör koordinálása című részben megismerhettétek azt, hogy a kéktúrák mentén tapasztalt és bejelentett problémákra hogyan és milyen megoldások születnek. Ez a cikk egyfajta kiegészítése annak, hiszen a kéktúrák karbantartása szorosan összefügg a háttérben zajló adminisztrációs és stratégiai folyamatokkal, egyik nélkül nincs a másik. Mondhatni csapatmunka ez a javából.

MTSZ Klasszikus Jelzésfestés pályázat 2021.

Pályázati úton újulnak meg a klasszikus turistautak jelzései

Az Országos Kékkör kivételével a Magyarország területén található, klasszikus turistautak megrongálódott, megkopott és hiányos jelzéseinek felújítására a mai napon pályázatot ír ki  a Magyar Természetjáró Szövetség.


Kőomlás veszélye miatt nem ajánlott a Rám-szakadékban túrázni

A Pilis Parkerdő Zrt. tájékoztatása

A Pilis Parkerdő Zrt. közleményében arra hívja fel a figyelmet, hogy az időjárási tényezők hatására megnőtt a kőomlás veszélye a Rám-szakadékban.


Két új taggal bővült a kéktúrás ellenőrök csapata

Interjú Herczeg Antallal és Tóth Tamással

2021. február elsejétől újabb két fővel bővül a kéktúrás ellenőrök csapata. Horváth Béla távozása után Csernus Lukács Gábor és Kucsera Ákos mellett Tóth Tamás és Herczeg Antal is részt vesz a kéktúrás igazolófüzetek ellenőrzésében. Interjúnkban bemutatjuk közelebbről a két rutinos természetjárót.


Kéktúrás rövidhírek

Változások az Országos és az Alföldi Kéktúra útvonalán

Heti kéktúrás rövidhírünk az Országos és az Alföldi Kéktúra útvonalán elvégzett karbantartási feladatokról tájékoztat.


Természetjáró arcképcsarnok

10.rész

Sorozatunkban olyan személyeket mutatunk be nektek, akiknek a természetjárásban végzett tevékenysége szót és figyelmet érdemel napjainkban is. Ez alkalommal Petrik Lajost és Hajts Bélát ismerhetitek meg.

A természetjárás szakmai feladatai

2. rész Az Országos Kékkör koordinálása

A Magyar Természetjáró Szövetség szakmai feladatait bemutató sorozatunk első részében a turistautak felmérésével, annak jelentőségével és technikai tudnivalóival foglalkoztunk. Az országos civil szervezet kezeli a három legismertebb túramozgalmat – az Alföldi, az Országos és a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúrát – így a folytatásban az ezeket koordináló területet vesszük górcső alá. Hogy átlátható képet kapj a háttérben zajló munkákról, Szőke Viktort, az MTSZ szakági titkárát kérdeztük.


Elmarad a 2021-re tervezett Rendezvénytámogatás

A Magyar Természetjáró Szövetség tájékoztatása
2019-ben és 2020-ban is kiírt Rendezvénytámogatás azoknak a természetjáró eseményeknek a megvalósítását segítette elő, amelyek szervesen illeszkedtek a Magyar Természetjáró Szövetség célkitűzéseihez. Míg az első évben egyedi elbírálás, addig a másodikban már egységesített szempontrendszer alapján történt meg a beérkezett támogatási igények elbírálása és ellenőrzése.

Eredményes volt az útjelző-vezetők online összejövetele

Szakmai előadások a jelzésfestés és a turistautak témájában

Közel százan vettek részt 2021. január 30-án az útjelző-vezető szakembereknek tartott online  tájékoztatón.

Megújult a képzésszervezés ügymenete

Az MTSZ Oktatási Bizottságának tájékoztatása

Az MTSZ által jóváhagyott természetjáró képzések ügymenetét is érintette a 2020. január 1-jén hatályba lépett 2019. évi LXXX. sz. törvény A szakképzésről, és a 2020. szeptember 1-től módosult 2013. évi LXXVII. felnőttképzési törvény (Fktv.) A legfontosabb tudnivalókról korábban már tájékoztattunk benneteket, amit ezen a linken olvashattok.


A 2020. évi Rendezvénytámogatás eredményei

Összegzés és tapasztalatok
A 2020. januárjában meghirdetésre került pályázat keretében  több, mint hetven rendezvénytámogatási igény érkezett az érvényes tagsági jogviszonnyal rendelkező tagszervezetek részéről a Magyar Természetjáró Szövetséghez (MTSZ).


 

Balesetveszélyes az erdőjárás a Pilisi Parkerdőben

A Pilisi Parkerdő Zrt. közleménye
A Pilisi Parkerdő Zrt. közleményben hívja fel a figyelmet arra, hogy az elmúlt napokban tapasztalható időjárás miatt az erdei és turistautak veszélyessé váltak.Kéktúrás rövidhírek

Áthelyezett bélyegző az Alföldi Kéktúrán

Heti kéktúrás rövidhírünk az Alföldi Kéktúra áthelyezett bélyegzőpontjáról tájékoztat. A változtatást azért végeztük, hogy a nap huszonnégy órájában elérhető legyen számodra a gumilenyomat.

MTSZ Kéktúra Jelzésfestés 2021.

Idén is lehetőség nyílik az Országos Kékkör adott szakaszain a jelzések felújítására

A Magyar Természetjáró Szövetség 2021. február 1-jén pályázatot ír ki a Magyarország területén található Országos Kéktúra, a Rockenbauer Pál Dél - dunántúli Kéktúra, valamint az Alföldi Kéktúra nyomvonalán előre kijelölt szakaszok jelzéseinek (kék sáv) és ezek bélyegzőhelyeihez vezető (kék bélyegző) turistautak jelzéseinek teljes körű felújítására, hiányzó jelzéseinek pótlására.Kéktúrás rövidhírek

Áthelyezett bélyegzők az Alföldi Kéktúrán

Heti kéktúrás rövidhírünk az Alföldi Kéktúra néhány áthelyezett bélyegzőpontjáról tájékoztat. A változtatásokat minden esetben azért végeztük, hogy a nap huszonnégy órájában elérhetőek legyenek számodra a gumilenyomatok.Hétvégi kedvezmény a vonatokon

Utazz Természetjáró Kedvezménykártyával 2021-ben is!

TEKA kártyával péntek 0:00-tól vasárnap 23:59-ig kedvező áron vonatozhatsz a MÁV-Start Zrt. és a GYSEV Zrt. belföldi járatain. A 2021. december 31-ig igénybe vehető 20% - os kedvezmény csak a MÁV applikáción keresztül, másodosztályra vásárolt menetjegyekre vonatkozik.


Kéktúrás rövidhírek

Áthelyezett bélyegzők az AK-n

Heti kéktúrás rövidhírünk az Alföldi Kéktúra néhány áthelyezett bélyegzőpontjáról tájékoztat. A változtatásokat minden esetben azért végeztük, hogy a nap huszonnégy órájában elérhetőek legyenek számodra a gumilenyomatok.


Online tájékoztató a turistautakról és a jelzésfestésről

A Magyar Természetjáró Szövetség közleménye
2021. január 30-án szombaton online tájékoztatót tart a Magyar Természetjáró Szövetség, amelyre tisztelettel meghív minden témában érintett útjelző-vezető szakembert.

Soha nem látott mértékben nőtt a kéktúrázó kedv 2020-ban

Több, mint másfélszer annyi kéktúrás igazolófüzetet vettek a túrázók 2020-ban, mint az azt megelőző évben.

Húszezernél is több új túrázó indult el tavaly a legendás Országos Kéktúrán, a Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúra útjait háromezer-kétszáz, az Alföldi Kéktúra túraösvényeit több mint kétezer frissen nekiinduló természetjáró kezdte el taposni 2020-ban. Mindhárom kéktúrarész esetében ez rekordnak számít, az Országos Kéktúrán 168 százalékos emelkedést jelent 2019-hez képest.Kéktúrás rövidhírek

Javított és áthelyezett bélyegzők

Heti kéktúrás rövidhírünkben három bélyegzőhelyszínen elvégzett karbantartásról olvashattok.A kéktúrázás első lépései

Hasznos tudnivalók kezdőknek

Cikkünkben összegyűjtöttük nektek azokat a legfontosabb tudnivalókat, amelyekre akár az Országos-, akár a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli - akár az Alföldi Kéktúra esetében egy kezdőnek bármikor szüksége lehet.


KontakTúra Békéscsabán

Beszélgetős túraélmény a Túrázz Velem Turista Egyesülettel

November 8-án a III. Békés Megyei Természetjáró Találkozóra látogattunk el. Az eseményen a Túrázz Velem Turista Egyesülettel és az Alföld Turista Egyesülettel ismerkedtünk meg. A KontakTúra sorozat elkövetkező két részében a két tagszervezet vezetőivel készített interjút olvashatjátok.Premier!

A Kéktúrázás napja eseményvideója
2020. október 10-én rendeztük meg a Kéktúrázás napját. Fogadjátok szeretettel az eseményről készített filmet.


Ünnepi üdvözlet

A Magyar Természetjáró Szövetség üzenete
Áldott, békés karácsonyi ünnepeket és túraélményekben, egészségben gazdag új évet kívánunk nektek!


A Magyar Természetjáró Szövetség nemzetközi szerepvállalásai

2. rész A Naturfreunde Internationale (NFI)

A Magyar Természetjáró Szövetség nemzetközi szerepvállalásai első részében az Európai Gyalogos Szövetségben aktuálisan végzett feladatokat mutattuk be és az úgymond kezdetek kezdetére, azaz az európai polgári turizmusra tekintettünk vissza. A múltidézés folytatásában az MTSZ tiszteletbeli elnöke, Thuróczy Lajos sietett a segítségünkre.Természetjáró arcképcsarnok

9. rész

Havonta jelentkező sorozatunkban olyan személyeket mutatunk be nektek, akiknek a természetjárásban végzett tevékenysége szót és figyelmet érdemel napjainkban is. Ez alkalommal báró dr. Eötvös Lorándot és Róth Mártont ismerhetitek meg.Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 170 regisztrált felhasználó
 • 2 479 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 6 esemény
 • 3 103 megjelent cikk, hír
 • 270 belső oldal
 • 2 286 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter