2023. március 25., szombat - Irén, Írisz
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Kezdőlap
Magyar Természetjáró Szövetség

Archív cikkek

Az alábbi lista azokat a nyitólapon megjelent korábbi cikkeket tartalmazza, amelyek:

- régebben jelentek meg, bár tartalmuk még nem feltétlenül avult el,
- korábbi eseményt harangoznak be, ezért tartalmuk az esemény befejezése után már nem aktuális.

Ezeket a cikkeket archívként őrizzük meg, tartalmukat tovább nem frissítjük. Mindez nem jelenti azt, hogy cikkekben leírtak már biztosan nem igazak.


A kaptárkövek titkai nyomában

Egy kevésbé ismert vidéken zajló teljesítménytúra és terepfutó verseny kapcsán
A Bükkalja hullámzó dombvidéke a Bükk-hegység végtelen erdőkkel borított hegyvonulatainak déli előterében húzódik meg szerényen, ahol a Bükkből lesiető patakok völgyeiben megbújó falvak és az erdőkkel, kaszálókkal és gyümölcsösökkel borított dombvonulatok számos természeti és kultúrtörténeti kincset, ritkaságot rejtenek.

Kiemelt híreink

Föld Fesztivál a fővárosi állatkertben

Az MTSZ a TeSzedd a Kéken! akciójának népszerűsítésével vesz részt
A Föld Napjához kapcsolódóan, 2015. április 22. és 26. között a budapesti állatkertben ismét lesz Föld Fesztivál. Rengeteg érdekes programmal és izgalmas állatbemutatókkal várják az érdeklődőket.

Medvehagyma-tanösvény és kilátó

Újabb fejlesztések a Vértesben
A Vértesi Erdő Zrt. Síkvölgyön néhány héten belül medvehagyma-tanösvényt épít ki. Emellett egy kilátó alapozását is megkezdték a Tatabánya közelében lévő Mészáros-hegyen.

Új lehetőség a turistautak fejlesztésére

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban
Mintegy 230 milliárd forint uniós támogatás jut turisztikai fejlesztési programokra a 2014-2020-as fejlesztési ciklusban, ugyanakkor a turisztikai vállalkozások külön is pályázhatnak például energetikai fejlesztésekre, kedvezményes hitelre és oktatási programokra.

 

Nem szedhető mértéktelenül a medvehagyma

Óvatosság is szükséges a gyűjtés során
A gyógynövényként ismert, és az utóbbi években igen felkapott medvehagyma gyűjtése az erdőkben a törvényben meghatározott mennyiség felett engedélyhez kötött. Ránézésre mérgező növényekkel könnyen összetéveszthető, de egy kis odafigyeléssel megelőzhetjük a bajt.

60 éves a Fejér Megyei Természetbarát Szövetség

A évforduló alkalmából háromnapos találkozó került megszervezésre
Az FMTSz 1955-ben alakult és 1956-tól minden évben megrendezték a Megyei Találkozót. 1980 óta immáron 35. alkalommal a Kisgyón Természetbarát Telep ad otthont a találkozónak. A szövetség idén is szeretettel vár minden érdeklődőt.

Bakancsos Atom Kupa beszámoló

Eredményértesítő és videó a versenyről
A 2015. március 21-én tizennyolcadik alkalommal került megrendezésre Pakson a Bakancsos Atom Kupa, a versenybizottság beszámolója az alábbiakban olvasható. A tavalyi évhez hasonlóan az időjárásra idén sem lehetett panasz, gyönyörű, igazi tavaszi időben versenyezhettek a csapatok.Az Ürgemezőn a helyi televízió is jelen volt.

Több verseny is megrendezésre kerül a hétvégén

Az OTTCsB, az OTTEB és a Budapesti Tájékozódási Túrabajnokság fordulói
Az április 11-12-i hétvégén az Országos Természetjáró Tájékozódási Csapatbajnokság, az Országos Természetjáró Tájékozódási Egyéni Bajnokság és a Budapesti Tájékozódási Túrabajnokság eg-egy fordulója is megrendezésre kerül.

     

Meghívó a Gyalogtúrázók XXII. Országos Találkozójára

A részletes programfüzet májusban jelenik meg
2015. március 28-án, a megyei szövetségek vezetőinek találkozóján átadásra került a GYOT Vándorkupája. Most a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Természetjáró Szövetség meghívóját tolmácsoljuk.

A megyei szövetségek vezetőinek találkozója

A fórumon szó esett a megyéket kiemelten érdeklő kérdésekről is
Március 28-án az OKISZ Inkubátorházban ismét sor került a megyei természetjáró és természetbarát szövetségek vezetőinek találkozójára. Az összejövetelen szó esett a Magyar Természetjáró Szövetség jelenlegi tevékenységeiről, részletesen bemutatták az új kártyarendszert, az eseményt pedig egy közös beszélgetés zárta.

MTSZ évi rendes Választmányi ülés

Meghívó
A Magyar Természetjáró Szövetség 2015. május 16-án tartja évi rendes választmányi ülését, amelynek meghívóját postai úton és emailben is elküldte a tagszervezetei részére.

A 2014-es Természetjáró kártyák érvényessége lejárt

Április 1-től a régiek nem érvényesek és folyamatosan készülnek az újak
A megadott határidőig meghosszabbított MTSZ Tagsági Kártyák átadásra kerültek, amelyeket a kért módon tagszervezeteink vezetői vagy az átvételre felhatalmazottak kézhez vehettek.

A Gibárti Vízerőmű felhívása a kéktúrázók felé

Az ipari műemlék látogatásához előzetes bejelentkezés szükséges
A Gibárti Vízerőmű vezetése azzal a kéréssel fordult a BAZ Megyei Természetjáró Szövetséghez és ezen keresztül a túrázókhoz, hogy az erőmű látogatása iránti szándékukat előzetesen jelezzék a vízerőmű vezetése felé.

BTSSZ Fotópályázat 2015

A 25 éves évforduló alkalmából
A Budapesti Természetbarát Sportszövetség önálló sportszövetséggé alakulásának 25 éves évfordulója alkalmából fotópályázatot hirdet.

Elkészültek a 2015-ös MTSZ Tagsági Kártyák

Közlemény az MTSZ tagszervezetek vezetői részére
A Magyar Természetjáró Szövetség – ígéretének megfelelően – elkészíttette mindazon tagszervezetek tagjai részére a 2015-ös kártyáikat, akik február 28-ig rendezték idei tagdíjukat és leadták kártyaigényeiket.

Nevezés a Gerecse teljesítménytúrákra

Online és érvényes MTSZ kártyára olcsóbb a nevezési díj
2015. április 18-án már harmincnegyedik alkalommal rendezik meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát. Ugyanezen a napon 50, 30, 20 és 10 kilométeres távokon is lehet indulni a tatabányai Jubileum parkból.

Az erdei haszonvételek általános szabályai

A medvehagyma levelének gyűjtésével kapcsolatban
Nem szedhető mértéktelenül a gyógynövényként ismert, az utóbbi években igen felkapott medvehagyma az erdőkben, a törvényben meghatározott mennyiség felett engedélyhez kötött a gyűjtése.

75 éves lett Sinkó László

A Kéktúra filmek közismert narrátora
Sinkó László, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművész, rendező, szinkronszínész, érdemes és kiváló művész 1940. március 18-án született Budapesten.

Jelzésfestés Borsod megyében

Felújítás a Kéken és új kerékpáros, valamint tematikus utak létrehozása
A lassan javuló időjárási viszonyok eredményeként Borsod megyében is megkezdődik a turistajelzések felújítása. Ezzel kapcsolatban a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Természetjáró Szövetség felhívással fordul a túrázókhoz.

Bakancsos Atom Kupa

Gyalogos természetjáró tájékozódási túraverseny
A Demeter Dél-Mezőföld Természetbarát Egyesület és az Atomerőmű SE Természetjáró Szakosztálya szervezésében immárom tizennyolcadik alkalommal kerül megrendezésre a Bakancsos Atom Kupa, amely az Országos Természetjáró Tájékozódási Csapatbajnokság I. fordulója.

Megjelent a Turista Magazin márciusi száma

Tematikus cikekkel, benne a szokásos túrakártyákkal és az MTSZ Híradójával
Kikerült a nyomdából és már az előfizetők postaládáiban valamint az újságos pavilonokban található a legfrissebb Turista Magazin. A hírek, a programajánlók és a toplisták mellett a gyalogos, a kerékpáros, a lovas és a vízi túrázók is találhatnak benne számukra érdekes írásokat.

Sikeres volt az S.O.S. - Bajban az erdő! tematikus nap

A magyar erdők nevében köszönjük!
Már eddig több mint 40 ezer embert, kis- és nagyvállalatok társadalmi felelősségérzetét mozgósította a közmédia március elsejei, vasárnapi tematikus napja, amelyet Áder János köztársasági elnök indítványára a jégkárosult magyar erdők mihamarabbi helyreállításának és a hazai erdészeti szakmai munka bemutatásának érdekében szerveztek.

2015-ös MTSZ kártyaigénylés és tagnyilvántartó fiók

Tájékoztatás az online rendszer eléréséről
Örömmel tájékoztatjuk tagjainkat, hogy honlapunkon keresztül elérhető online kártyaigénylő és tagnyilvántartó rendszerünk.

S.O.S. Bajban az erdő! - civil összefogás

Adományvonal és egy tematikus nap is segíti a médiában
Működik az az S.O.S. Bajban az erdő! civil összefogás adományvonala, amelynek hívásával facsemeték telepítéséhez járulhatnak hozzá a természetbarátok. A károk enyhítését célzó civil összefogást állítja a középpontba a közmédia S.O.S. Bajban az erdő! című tematikus napja is március 1-jén.

XXXIV. Gerecse 50 teljesítménytúra

Megjelent a túrakiírás
www.gerecse50.hu2015. április 18-án, a hagyományoknak megfelelően a hónap harmadik szombatján, már harmincnegyedik alkalommal kerül megrendezésre a Gerecse 50 teljesítménytúra. Ugyanezen a napon rövidebb távokon is indulhatnak a túrákra jelentkezők.

Országos Természetjáró Tájékozódási Bajnokság

Kiírásra kerültek az egyéni és a csapatversenyek
A Magyar Természetjáró Szövetség Verseny Szakbizottságának (VSzB) elkészítette a 2015. évi Országos Természetjáró Tájékozódási Csapatbajnokság (OTTCsB) és az Országos Természetjáró Tájékozódási Egyéni Bajnokság (OTTEB) kiírásait.

Befejezéséhez közeledik az átépítés

Galyatető Turistacentrum
Tavasszal újra nagy meglepetéssel szolgálhat az MTSZ a természetjáróknak. A Mátrában, a Galyatetőn hamarosan birtokba vehetik hazánk legszebb, legmodernebb turistaházát.

A Börzsöny turistaútjai a jégkárok után

Az Ipoly Erdő Zrt. közleménye
Bár már sok turistaút járható a Börzsönyben, még mindig vannak lezárt utak, erdőterületek!  Az erdőgazdaság a turisták és a kirándulók tájékoztatására táblákat helyezett ki a még nem látogatható területeken.

Az MTSZ idén is csatlakozik a TeSzedd! akcióhoz

Május 15. és 17. között ismét lesz szemétszedés a Kékkörön
Május 15. és 17. között ismét lesz TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért szemétgyűjtési akció – közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára a sajtótájékoztatón.

Kékőrök az Országos Kékkörön

Ranger workshop a Pilisi Parkerdő Zrt.-nél
Nagyszabású fejlesztésekbe fogott az állam az Országos Kékkör mentén, amelyeknek célja, hogy újra vonzóvá tegyék a bakancsos turizmust a hazai közönség számára, és minél több látogatót csábítsanak a természetbe, az erdőkbe. Az Országos Kékkör fejlesztésére irányuló projekt keretében rendezték meg február elején az „Országos Kékkör állapot monitoring ranger rendszerének szervezése” című szakmai workshopot.

Mégis lesz GYOT 2015-ben!

Megrendezésre kerül a Gyalogtúrázók XXII. Országos Találkozója
A Magyar Természetjáró Szövetség legutóbbi választmányi ülésén történt felajánlás eredményeképpen a Gyalogtúrázók XXII. Országos Találkozója 2015. október 22-25. között, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Természetjáró Szövetség rendezi meg.

S.O.S. Bajban az erdő!

A jégkárok felszámolásában a természetjárók is részt vesznek
Ötvenezer hektárnyi erdőben tett kárt a tavaly decemberi ónos eső és jegesedés, a károk enyhítését célzó civil összefogást állítja a középpontba a közmédia S.O.S. Bajban az erdő! című tematikus napja március 1-jén.

Tájékozódási Túrabajnokság

Március 8-án sor kerül az első versenyre
2015-ben kísérleti jelleggel a Budapesti Tájékozódási Túrabajnokság mellett az Országos Középfokú Tájékozódási Túrabajnokságot is a Budapesti Természetbarát Sportszövetség hirdeti meg és a megrendezését a Tájékozódási Verseny Bizottság (TVB) koordinálja.

VIII. Virtuális Tavaszváró tájékozódási túraverseny

VIRTAVÁR
Februárt írunk, hó borítja a magas mátrai csúcsokat – de a hegy lábánál már meg-
megmutatkoznak a tavasz jelei. Ezek közül az egyik legbiztosabb, hogy közeleg a VIRTAVÁR, a
Kékes Turista Egyesület tavaszváró tájékozódási versenye.

Gyalogos középfokú túravezetői tanfolyam

Március 2-án indul Budapesten, korlátozott létszámmal
A Budapesti Természetbarát Sportszövetség és a Pest Megyei Természetbarát Szövetség a 2015. évre – korlátozott létszámban – meghirdeti az idei gyalogos túravezető tanfolyamot. A tanfolyam elméleti előadásokból, közös táborozásokból és gyakorlati túrákból áll.

         

Pilis a bennfentesek szemével

Kiállítás a legjobb fényképvelvételekből
A Pilisi Parkerdő Zrt. első alkalommal hirdetett meg munkatársai között fotópályázatot, a nagy számban beérkezett pályaművek legjobbjait a nagyérdemű most kiállítás keretei között nézheti meg. A tárlat eddig soha nem látott fénytörésben tárja az érdeklődők elé a varázslatos pilisi tájat, így bárki bepillantást nyerhet egy kívülállók számára láthatatlan világba.

Medvehagyma-gyűjtés engedéllyel!

A Mecsekben is
Nem szedhető mértéktelenül a gyógynövényként ismert, az utóbbi években igen felkapott medvehagyma az erdőkben, a törvényben meghatározott mennyiség felett engedélyhez kötött a gyűjtése.

Amerikai nő mentése a Mátyás-hegyi barlangból

A Magyar Barlangi Mentőszolgálat bevetésére volt szükség
2015. február 13-án, pénteken baleset történt a budapesti Pálvölgyi-barlangrendszer Mátyás-hegyi-barlangrészében. Egy fiatal amerikai turista hölgy vett részt a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága által szervezett overallos barlangtúrán, ahol a túra vége felé, nem túl messze a bejárati zónától egy teljesen biztonságos, vízszintes, ámde göröngyös szakaszon rosszul lépett, és bal bokája maga alá fordult. A sérült a lábát erősen fájlalta, ezért a túravezető - aki maga is barlangi mentő - a szakma szabályai szerint a Magyar Barlangi Mentőszolgálat értesítése mellett döntött.

Cikkíró pályázatot indít a Turista Magazin

Két kategóriában
Kedvenc túráddal most nemcsak élményekre, de értékes díjakra is szert tehetsz! Cikkíró pályázatunk célja a természetjárás népszerűsítése, színvonalának emelése, a túrázás szerelmeseinek hatékonyabb, sokoldalúbb tájékoztatása.

Megújult a Kéktúra útvonal vértesi szakasza

A Vértesi Erdő Zrt. közleménye
A Vértesi Erdészeti és Faipari Zrt. konzorciumi partnerként vesz részt a KDOP-2.1.1/B-12-2012-0069 támogatási számú projektben a Magyar Természetjáró Szövetséggel, a VADEX Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt.-vel, a HM VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt.-vel és a Vízivárosi Lakótelepi Sport Egyesülettel.

In memoriam Virág Bálint

1930–2015
Mély megrendüléssel fogadtuk a szomorú hírt. Virág Bálint, a Külkereskedelmi Sport Club Természetbarát Szakosztályának vezetője 2015. január 13-án, életének 85. évében elhunyt.

Megjelent a Turista Magazin februári lapszáma

Új rovatokkal, a szokásos túrakártyákkal és az MTSZ Híradójával
A februári szám garantáltan elűzi a téli fáradtságot, és meghozza a kedvet a kimozduláshoz! Bereg ékszerdobozai, a Mátyás-hegyi-barlang járatai, az olasz Alpok varázskertje, az Országos Kékkört és a hozzá kapcsolódó fejlesztések, a magyarországi madármentés, évszázados famatuzsálemek meséi, körkép a téli kesztyűkről. Az UrbánZónában Cegléd történelmi és kulturális értékei, a Terepfutás oldalain pedig a népszerű sport kialakulásáról és hagyományairól kaphatunk átfogó képet.

Egri Tavaszváró Tájékozódási Túraverseny

Pontbegyűjtő városi tájékozódási csapat túraverseny kiírása
A Heves Megyei Természetbarát Szövetség gyalogos, egyfordulós, városi nappali, alap-középfokú szórt pontkereső tájékozódási túraversenyt írt ki az érdeklődők számára.

Bővítette stratégiai partnerei körét a Földművelésügyi Minisztérium

A Parlamenti Államtitkárság közleménye
Bővítette hivatalos stratégiai partnereinek körét a Földművelésügyi Minisztérium, a továbbiakban a tárca 75 gazdasági társaságra és civil szervezetre számít a jogszabályelőkészítésben, átfogó programok, stratégiai dokumentumok megalkotásában.

Vízitúrázók Országos Találkozója

Beszámoló a január 31-én tartott összejövetelről
A találkozó témái a hétvégén közel 50 résztvevőt vonzottak a Magyar Természetjáró Szövetség Vízitúra Bizottsága és a Budapesti Természetbarát Sportszövetség Vízitúra Bizottsága rendezvényére.

A legfrissebb erdőlátogatási korlátozások

Társas vadászatok miatt léptek érvénybe
A vadászati szezon kezdete óta folyamatosan frissülő oldalunkra felkerültek az aktuális erdőjárási korlátozások, amelyeket az erdőgazdaságok társas vadászatok miatt léptettek érvénybe.

Két új túramozgalom került kiírásra

A PITE kiadványai
A Piliscsabai Természetjáró Egyesület a Pilisben végezhető túrázás népszerűsítésére, a hegység érdekesebb részeinek bemutatására és megszerettetésére két új jelvényszerző túramozgalmat indított útjára az elmúlt évben. Az igazoló füzetek korlátozott példányszámban jelentek meg.

  

Újabb erdőkárok a Vértesben és a Gerecsében

A Vértesi Erdő Zrt. közleménye
Ez a tél már nem először okoz meglepetéseket a Vértes és a Gerecse hegyein. Az erdőállományok a jég okozta sérülések után most a múlt hétvégén leesett vizes hó által károsodtak.

 

A 25. Téli Teljesítménytúra

Sokak számára ismeretlen területen került megrendezésre
Az előző évekhez hasonlóan az időjárás nem mutatta zord arcát a Téli teljesítménytúra résztvevőinek. Az évenként változó időpontú, helyszínű, útvonalú túrák sorában a Kinizsi TE Hegyvidéki csoportja sokak számára ismeretlen területre tervezte a 25. alkalommal megrendezésre kerülő eseményt.
 

Tholt Albert Kupa

BTSSZ teljesítménytúra sorozata
Budapesti Természetbarát Sportszövetség 2015-ben ünnepli önálló sportszövetséggé alakulásának 25 éves évfordulóját, és ebből az alkalomból indítja Tholt Albert Kupa néven a teljesítménytúra sorozatát.

Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 173 regisztrált felhasználó
 • 2 483 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 21 esemény
 • 3 144 megjelent cikk, hír
 • 271 belső oldal
 • 2 296 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter