2021. február 27., szombat - Ákos, Bátor
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Kezdőlap
Magyar Természetjáró Szövetség

Archív cikkek

Az alábbi lista azokat a nyitólapon megjelent korábbi cikkeket tartalmazza, amelyek:

- régebben jelentek meg, bár tartalmuk még nem feltétlenül avult el,
- korábbi eseményt harangoznak be, ezért tartalmuk az esemény befejezése után már nem aktuális.

Ezeket a cikkeket archívként őrizzük meg, tartalmukat tovább nem frissítjük. Mindez nem jelenti azt, hogy cikkekben leírtak már biztosan nem igazak.


Sherpa Sprint Budapesten

De nehéz a természetjárás...
Az első teherhordó verseny Budapesten, annak legmagasabb hegyén. A jelentkezés június 20-án zárul, de akit érdekel az a másfajta természetjárás, látogasson ki a János-hegy libegője alatt zajló eseményre.

Kiemelt híreink

Megnyílt a Lápok Háza Szőcén

Az Ausztria-Magyarország Határon Átnyúló együttműködési Programban
A szőcei kutatóház felújítására az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság 77 millió forint európai uniós támogatást használt fel. Az új épületben bemutatják az Őrségi Nemzeti Park legértékesebb élőhelyei közé tartozó lápokat, udvarán pedig szabadtéri tanterem nyújt lehetőséget a velük való ismerkedésre.

10 éves a Közép-Dunántúli Piros túramozgalom

Piros 10-es Vándorlás az évfordulóra
Az Észak-Dunántúli Területi Természetbarát Szövetség a „Közép-Dunántúli Piros” túramozgalom meghirdetésének és kialakításának 10 éves évfordulójára „Piros 10-es” Vándorlást szervez.

Élet a Kéken - OKT sorozat 6. rész

Nagymarostól Nógrádig
A hatodik részben az Országos Kéktúra Nagymarostól Nógrádig tartó szakaszát ismerhetjük meg Horváth Béla kalauzolásában.

Új e-tanösvény a Kelet-Mecsek Tájegységben

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság működési területén
A tanösvény központi témája a természetes erdő és annak működése, az erdő élővilága, de felhívja a figyelmet különleges geológiai képződményekre, látványos vízesésekre is.

A TakarékPont és a Turista Magazin rajzpályázata

20 év alatti fiatalok részére van meghirdetve
Ragadj papírt és bármilyen rajzeszközt, és mutasd meg azt az élményt, amely mély nyomot hagyott benned - az Országos Kéktúrát járva.
 

Kerékpárszállítás a vonaton

A MÁV-START közleményei
A MÁV-START Zrt. folyamatosan bővülő szolgáltatásokkal kíván az egyre növekvő kerékpárszállítási igényeknek eleget tenni. Hosszú távú fejlesztési programunk célja, hogy minden vonaton biztosított legyen a kényelmes, kiszámítható kerékpárszállítás, hiszen ezt a népszerű szolgáltatást évente több mint háromszázezren veszik igénybe.

A XXI. GYOT rendezői

Riportok a szervezőkkel
A szervezők munkáját ezúton is köszönjük, és hogy mindenki megismerhesse őket, a Turista Magazin rövid videós interjúkat készített velük. A közel száz szervező és segítő is fellélegezhetett a találkozó végéhez közeledve, hiszen az egy évig tartó szervezés és tervezés sikerének ők is csak örüni tudtak.

A XXI. GYOT eseményei

Beszámolók túrákról, rendezvényekről
A gyalogos turisták idei országos találkozója gazdag programkínálattal várta a résztvevőket. Minden egyes rendezvényen nem lehetett ott valaki az MTSZ és a Turista Magazin részéről, de azért néhányról jelent meg beszámoló.

Magyarországon járt Robert Schauer

Riport az osztrák hegymászás egyik kiemelkedő személyével
Robert Schauer az ausztriai Grazban látta meg a napvilágot 1953-ban. Gyermekként hosszú évekig szenvedett krónikus tüdőpanaszoktól, ezért többször is kezelték a muraui tüdőszanatóriumban, mire betegségéből kigyógyult. Már fiatalon elmélyült a hegymászó könyvekben és magazinokban.

A Gyalogtúrázók XXI. Országos Találkozója

Június 6-án este hivatalosan is kezdetét vette
Június 6-án este Vác polgármestere és a szervező szövetségek vezetői hivatalosan is megnyitották a remek programokat kínáló országos találkozót.

Angyali 30 előregisztráció

Magyarország Nr. 1 vízi teljesítménytúrájára
Olyan dolgot szerveztünk, ami eddig még nem létezett. A Magyar Természetjáró Szövetség és a Kiskunlacházi Diáksport Egyesület közösen meghirdette Magyarország első vízi teljesítménytúráját, amelyre már megkezdődött az előnevezés.

Megjelent a Turista Magazin júniusi száma

Plusz 32 oldal vízparti és a szövetségi melléklettel
A Bejárható Magyarország Program mind az öt területén (gyalogtúra, kerékpározás, lovaglás, túrakenu és vitorlázás) szerkesztett tematikával és a szövetségi melléklettel megjelent a Turista Magazin júniusi lapszáma.

 

Megújult a szendehelyi erdei kápolna is

Az Országos Kéktúra mentén
Társadalmi összefogással és pályázati támogatással megújulhatott a Szendehely határában lévő, 1854-ben felszentelt Szentháromság-kápolna, amelynek felszentelési ünnepségére minden jóérzésű turistát szeretettel várnak.

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. sajtóközleménye

Korlátozások a Vas megyei erdőkben
   A Szombathelyi Erdészeti Zrt. kezelésében lévő állami erdőkben 2014. május 15-én és 16-án az Yvette nevű ciklon rendkívüli károkat okozott. A nagy mennyiségű csapadék következtében felázott talajú erdőkben, elsősorban a bükkösökben, fenyvesekben és tölgyesekben az orkánerejű vihar széldöntést okozott, és több tízezer köbméternyi fa dőlt ki megyeszerte.
 

A Kaszó Zrt. átadta a Dr. Marián Miklós sétányt

A Baláta-tavon
A közjóléti beruházások keretében 2014. május 27-én a Kaszó Zrt. ünnepélyesen átadta a nagyközönség számára a Dr. Marián Miklós sétányt. A sétány a fokozottan védett Baláta-tó területén épült, azzal a céllal, hogy a látogató közelebbről is megismerje ezt a természeti értéket.

Megmentik a kunhalmokat és a földvárakat

Az Európai Unió 202 millió forintos támogatása a Duna-Tisza közében
A kunhalmok és földvárak évezredes sírhelyek, őrhelyek, lakhelyek, vadvirágos domboldalak, egykori templomok őrzői és hátborzongató legendák övezte rejtélyes objektumok az Alföldön. Mindig is izgatta a helyiek és utazók fantáziáját, hogyan keletkeztek és mit rejthetnek legbelül.

Élet a Kéken - OKT sorozat 5. rész

Dorogtól Visegrádig
Az ötödik részben az Országos Kéktúra Dorogtól Viegrádig tartó szakaszát ismerhetjük meg Horváth Béla kalauzolásában.

Mátra 115/88 teljesítménytúra

A legszebb és a legnehezebb útvonal a legjobbaknak
Május 31-én reggel 7:00-kor lelkesítő dobpergés kíséretében elstartoltak a kisnánai vár alól a 11. Mátra 115/88 közösségi teljesítménytúra résztvevői. Az embertpróbáló eseményen a Turista Magazin is jelen volt.
 

Átadták a felújított Kisírtáspusztai Menedékházat is

Megújulnak a Dunakanyar turisztikai szálláshelyei
A Dunakanyar hazánk és Közép-Európa egyik kiemelkedő turisztikai célpontja, itt került sor május 30-án két, teljes felújításon, korszerűsítésen és bővítésen átesett turista-szálláshely átadására. A Kesztölc és Pilisszentlélek között található Fekete-hegyi Kulcsosház felújítása a Pilisi Parkerdő Zrt., a Börzsönyben található Kisirtáspusztai hegyi menedékházé pedig az Ipoly Erdő Zrt. turisztikai beruházási programjának keretében valósult meg.

Átadták a felújított Fekete-hegyi Kulcsosházat

Megújulnak a Dunakanyar turisztikai szálláshelyei
A Kesztölc és Pilisszentlélek között található Fekete-hegyi Kulcsosház felújítása a Pilisi Parkerdő Zrt. beruházási programjának keretében valósult meg. A Kesztölc és Pilisszentlélek között található ház Magyarország egyik legszebb panorámájával hívogatja a turistákat, ablakaiból, teraszáról belátni majdnem a teljes Dunakanyart.

Portré - Thuróczy Lajos

A köztiszteletben álló természetjáró
Thuróczy Lajos, a Magyar Természetjáró Szövetség tiszteletbeli elnöke rákospalotai otthonának kertjében adott interjút a Turista Magazinnak.

Angyali 30

Magyarország Nr. 1 vízi teljesítménytúrája
Olyan dolgot szerveztünk, ami eddig még nem létezett. A Magyar Természetjáró Szövetség és a Kiskunlacházi Diáksport Egyesület közösen meghirdeti Magyarország első vízi teljesítménytúráját.

Természetvédelmi klub - 2014. június

Az MTSZ Természetvédelmi Szakbizottsága szervezésében
Az MTSZ és a BTSSZ Természetvédelmi Szakbizottsága szervezésében beindult a Természetvédelmi Klub immár a második évadját tartja.

Környezeti nevelés a fővárosi tanösvényeken

A Tanösvény környezeti nevelési prevenciós program
A Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálatának munkatársai 2014 tavaszától iskolás csoportok számára másfél-két órás vezetett túrát tartanak ezekben a hetekben.
 

Geoparkok Hete

Május 24. és június 8. között
Az idei évben a Novohrad – Nógrád Geopark immáron hatodik alkalommal csatlakozik a rendezvénysorozathoz, mely során Európa összes geoparkjában színes programokkal várják az érdeklődőket. Kontinensünk 21 országának 59 geoparkjában több száz esemény zajlik párhuzamosan 2014. május 24. és június 8. között.

Megújult a Gaja-völgyi Tájcentrum

Vadászati és erdészeti emlékház
A Kelet-Bakonyban felújították az Országos Kéktúra útvonal erdőgazdasági területen futó szakaszát, valamint átadásra került a térség erdészeti és vadászati értékeit, múltját bemutató kiállítás is.

Korlátozás a Tarjánka-szurdokban

Változott a Tarjánka-szurdok látogatási rendje
A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság, mint a fokozottan védett domoszlói Tarjánka-szurdok természetvédelmi- és vagyonkezelője, felhívja a kirándulók figyelmét, hogy a terület túravezetővel történő látogatási lehetősége a fokozott balesetveszély (kőzetpergés) miatt megszűnt.

Gólya Road Show 2014

Az MME szervezésében
Az MME 2014-ben is megszervezi országos gólyafészek felmérési és gyűrűzési programját, a Gólya Road Show-t. A fehér gólyák fiókái június közepére érik el azt a fejlettségi kort, amikor már megjelölhetők olyan színes gyűrűkkel, amelynek köszönhetően egész életükben – távcsöves leolvasással – azonosíthatóak lesznek, akár itthon, akár vonulás közben. A gyűrűzéseken  bárki részt vehet, aki szeretne megsimogatni egy gólyafiókát vagy belepillantani egy fészekbe.

Vasutas gyermeknapi rendezvények

Több erdészeti vonalon és múzeumi vasúton
Azokat várják a hétvégén számos vonalon, akik a legjobban szeretik az erdei vasutakat. A gyermekek és a kisvasutak szerelmesei most számos izgalmas program közül választhatnak.

A városba költözik az erdő

Gyermeknap különleges tálalásban
Május 24-én egy napra a városba költözik az erdő. A Hegyvidék Bevásárlóközpont szombati, gyermeknapi rendezvényén a legkisebb erdei felfedezőket egy izgalmas, minden érzékszervüket próbára tevő kalanddal, valamint apró ajándékkal várja a Pilisi Parkerdő Zrt.

Korlátozás a Holdvilág-árokban

Előreláthatólag egy hónapig
A Holdvilág-árok területén a kirándulók érdekében az erdő látogatásának korlátozása van érvényben. A korlátozás a térképen jelölt területet érinti, időtartama előre láthatólag egy hónap.

Köszönőlevél

Köszönettel megkaptuk!
Egyik tagszervezetünk az elkészült Természetjáró Kártyáinak átvételekor meglepett bennünket, amikor átadta egy oklevélben megfogalmazott köszönetét.

75 éves a Julianus-kilátó

Megemlékezés a Hegyes-tetőn
Az eseményt a kilátó avatásának 75. évfordulója alkalmából rendezte meg a Kinizsi Természetbarát Egyesület Encián szakosztálya.

Természetjáró Gyermekek és Diákok Országos Találkozója

25. TEDOT - 2014 - Szántód
Még néhány napig lehet jelentkezni a Természetjáró Fiatalok Szövetségének szántódi találkozójára, amely a település turisztikai központjában, a parttól 200 méterre található 150 ágyas Rév Hostel Balaton ifjúsági szállóban lesz június 27. és. július 2. között.

A természetjáró egyesületek is szedték a szemetet

A TeSzedd akció keretében
Az idei, negyedik alkalommal megszervezett TeSzedd országos akciójában a nagyobb publicitást kapott szervezések mellett a Magyar Természetjáró Szövetség tagszervezetei is kivették a részüket.

A katonák is szedték a szemetet a Kéken

Együtt szedtük a Honvédelmi Minisztérium önkénteseivel
Az MTSZ  "TeSzedd a Kéken!" hulladékgyűjtési programjához a Honvédelmi Minisztérium Hatósági Hivatala is csatlakozott. Önkénteseik május 10-én Dobogókő és Pilisszentkereszt között gyűjtötték a szemetet.

Sikerrel zárult az MTSZ TeSzedd a Kéken! akciója

Együtt szedtük az önkéntesekkel
Az idén negyedik alkalommal megrendezett TeSZedd! országos szintű szemétszedési akcióra közel 120 ezer önkéntes jelentkezett. Most először a Magyar Természetjáró Szövetség is csatlakozott a "TeSzedd a Kéken!" akcióval a nagyszabású „Önkéntesen a tiszta Magyarországért” mozgalomhoz.

Az iskolások is csatlakoztak a TeSzedd!-hez

A szemétszedési akció második napjára 65 ezer önkéntes jelezte részvételét
Idén rekordot döntöttünk a jelentkezők, és a létrehozott találkozási pontok számában is. A 3600 európai helyszín több mint felét Magyarországon találhatjuk. A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) és az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. (OHÜ) sajtótájékoztatót tartott Budapesten, a XVIII. kerületben található Kapocs Magyar-Angol Két Tannyelvű Általános Iskolában.

Jó hír a Vízi Nagy Kört teljesítőknek

Még egy hétig evezhető a Sió!
A Magyar Természetjáró Szövetség Vízitúra Szakbizottsága a rendelkezésére álló információk alapján tájékoztatja a vízitúrázókat, hogy – tekintettel a Balaton magas vízállására és a várható további esőzésekre – a Siófoki zsilip a 2014. május 04-i zsilipnyitást követően várhatóan az előttünk álló hét folyamán továbbra is nyitva marad.

Rekordszámú önkéntes a TeSzedd!-en

Minden eddiginél többen és több helyszínen gyűjtiötték a szemetet
Május 9-én reggel rekordszámú önkéntessel és minden eddiginél több szemétgyűjtési helyszínen kezdődött meg a TeSzedd! országos szemétszedési akció. „Ez a munka a legjobb befektetés a jövőbe. Megmutatjuk, hogy évről évre egyre több embernek fontos, hogy megtisztítsa szűkebb-tágabb környezetét az eldobált, illegálisan lerakott szeméttől” – mondta az esemény megnyitóján a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Fegyverneken Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter.

Természetvédelmi klub - 2014. május

Új helyszínen és időpontban
Az MTSZ Természetvédelmi Szakbizottsága Természetvédelmi Klubjának május 12-ikei összejövetele.

Az erdészek is csatlakoztak a TeSzedd akcióhoz

Május 9-11. között tisztítjuk meg együtt a Kéktúrák útvonalait
Az ÉSZAKERDŐ Zrt. munkatársai is rendkívül fontosnak tartják környezetünk megóvását, ezért idén társaságuk a korábbi évekhez képest nagyobb létszámmal csatlakozik a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért! mozgalom szemétgyűjtő akciójához.
 

Természetvédelmi Vándorgyűlés Parádfürdőn

Tájékoztató az április 11-13- között tartott rendezvényről
Az 1964 óta rendszeresen megtartott vándorrendezvény ez évben az Eszterházy Károly Főiskola Gyakorló Iskolája Csevice Erdei Iskolájában került lebonyolításra Parádfürdő külterületén, az Ilona-völgyben.

A Turista Magazin májusi száma

Kikerült a nyomdából
92 oldalon öt szakterületről és a szövetségi melléklettel, a Bejárható Magyarország Program mind az öt területén (gyalogtúra, kerékpározás, lovaglás, túrakenu és vitorlázás) szerkesztett tematikával megjelent a Turista Magazin májusi lapszáma.

A Kéktúra Szakbizottság áprilisi ülése

A Kéktúra útvonal módosításokról
A Kéktúra Szakbizottság áprilisi ülésén egyetlen napirendi pont szerepelt: Németh Csaba részletes terepi-helyszínelési beszámolója az Országos Kéktúra útvonali változtatási terveinek, leágazásainak, alternatíváinak a TTR rendszerbe való felméréséről.
 

Visszatekintő a Gerecse teljesítménytúrára

Videóösszeállítás
A szép emlékeket mindig jó felidézni, aki pedig nem túrázott április harmadik szombatján a Gerecsében, annak kötelező kedvcsináló ez a rövid dokumentumfilm!

Fülemülék éjszakája 2014

Az MME szervezésében
Az elkövetkező hetek kora esti és éjszakai óráiban hangzik fel országszerte a világ egyik legszebb hangú madarának, a fülemülének az éneke. Ezért az MME minden év április-májusban Fülemülék éjszakája programokkal várja az érdeklődőket.

Letölthetők a Gerecse 50-30-20-10 célfotói

A Turista Magazin weboldaláról
Ha valaki teljesítette a Gerecse túrát és odaállt az MTSZ fotófala elé, a Turista Magazin honlapján megkeresheti magát és letöltheti a célfotóját!

Hogyan teljesítsük a változó útvonalú Országos Kéktúrát

Ha majd életbe lépnek az eldöntött és már engedélyezett változások
Az elmúlt hónapokban több információ is megjelent azzal kapcsolatban, hogy a kéktúramozgalom  megreformálása kapcsán az Országos Kéktúra útvonala is jelentősen módosul az elkövetkező időszakban. Járjuk kicsit körbe ezt a témát, s lássuk, milyen gondok adódhatnak akkor, ha a terepen útvonal-módosításokkal találkozunk!

Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 006 regisztrált felhasználó
 • 2 385 hírlevél előfizető
 • 343 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 138 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 7 esemény
 • 2 904 megjelent cikk, hír
 • 268 belső oldal
 • 2 222 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter