2021. április 18., vasárnap - Andrea, Ilma
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Kezdőlap
Magyar Természetjáró Szövetség

Archív cikkek

Az alábbi lista azokat a nyitólapon megjelent korábbi cikkeket tartalmazza, amelyek:

- régebben jelentek meg, bár tartalmuk még nem feltétlenül avult el,
- korábbi eseményt harangoznak be, ezért tartalmuk az esemény befejezése után már nem aktuális.

Ezeket a cikkeket archívként őrizzük meg, tartalmukat tovább nem frissítjük. Mindez nem jelenti azt, hogy cikkekben leírtak már biztosan nem igazak.


Új kullancsfajt azonosítottak magyar kutatók

Az Ixodes ariadnae denevéreken élősködik

Az Ixodes ariadnae nevet kapta az az eddig ismeretlen, denevérekről és denevérbarlangokból kimutatott kullancsfaj, amelyet széles kutatói összefogás keretében az MTA Agrártudományi Kutatóközpont (MTA ATK) részvételével fedeztek fel hazánkban magyar kutatók.
 

 

Kiemelt híreink

Élet a Kéken - OKT sorozat 7. rész

Nógrádtól Mátraverebélyig
A hetedik részben az Országos Kéktúra Nógrádtól Mátraverebélyig tartó szakaszát ismerhetjük meg Horváth Béla kalauzolásában.

Önkéntesek tisztították a szeméttől az Ipolyt

A Magosfa Alapítvány akciója
Önkéntesek immár hetedszer tisztították meg a szeméttől az Ipoly 40 km-es szakaszát. A Magosfa Alapítvány akciójának célja az Alsó-Ipoly környezeti állapotának javítása, a helyi lakosok, döntéshozók, az idelátogatók szemléletformálása volt, valamint hogy hasonló munkára biztassák az itt élőket.
 

Komárom-Esztergom megyében járnak

A jubileumi Piros 10-es vándorlás résztvevői
Július 28-án Oroszlányba, Komárom-Esztergom megyébe érkeztek a vándorok. Az utolsó öt szakaszra innen Szárra, majd Csabdira, Tarjánba, Pusztamarótra és végül Piszkére túráznak, ahol augusztus 2-án ünnepélyes keretek között zárul a 15 napos jubileumi vándorlás.

Elment a Tanár Úr

In memoriam id. Szathmáry Árpád (1930–2014)
Örökre emelte fel hátizsákját, s tűzte ki a magyar lobogót szeretett szentantalfai turistaház homlokzatára id. Szathmáry Árpád, aranyjelvényes túravezető, tanár, a Veszprém megyei turistaság jeles képviselője, ifjúsági túramozgalom ősatyja, a veszprémi középiskolai korosztály  természetjáró túramozgalmainak örökös zászlóvivője.

Újabb gyászhír

In memoriam Kiss Lajos (1919–2014)
Szomorúan tudatjuk, hogy Kiss Lajos (1919–2014), többünknek Lajos bácsi, Baranya megye természetjáró történetének jeles alakja július 24-én hajnalban hosszú útra indult, végleg elköltözött szeretett hegysége, a Mecsek aljáról.

Új parkoló épül a Csergezán Pál-kilátóhoz

A Pilisi Parkerdő Zrt. közleménye
25 férőhelyes parkolót épít a Nagy-Kopaszon található Csergezán Pál-kilátó jobb megközelíthetősége érdekében a Pilisi Parkerdő Zrt.

A Piros 10-es Vándorlás

A végéhez közeledik
A Zirc és Lábatlan között, a Bakony, a Vértes és a Gerecse 10 évvel ezelőtt kijelölt 296 km hosszú piros sáv jelzésű turistaútjának jubileumi bejárása utolsó szakaszokon a Komárom-Esztergom megyei természetjárók vezetésével zajlik.

Továbbra is életveszélyes a Petőfi-kilátó

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság közleménye
Igazgatóságunkhoz az elmúlt napokban két bejelentés érkezett arról, hogy a Bükk-fennsík Bálvány csúcsán épített kilátó járófelületének deszkái korhadtak.

Új kilátó épül a Pilisben

A Pilis-tetőn álló, régi geodéziai torony felújításával
Az alapozási munkákkal a Pilisi Parkerdő Zrt. megkezdte az emblematikus helyszínre, a Pilis-tetőre tervezett kilátótorony építési munkálatait.

Körül lehet nézni a Baradla-barlangban

Már számítógép előtt ülve is
A Világörökség részét képező felszín alatti világ legjelentősebb képviselője a 25 km összhosszúságú Baradla-Domica barlangrendszer, melynek 5,3 km-es szakasza a Domica-barlang, Szlovákiában található. A több bejárattal nyíló Baradla nemcsak a térségnek, de hazánknak is legkiemelkedőbb barlangtani értéke. Ennek a barlangnak a legismertebb részébe enged bepillantást az alábbi alkalmazás.

Jubileumi Piros 10-es Vándorlás

Több mint százan indultak Zircről az évforduló jegyében
A Közép-Dunántúli Piros túra meghirdetésének és kialakításának 10. évfordulója alkalmából 15 naposra tervezett jubileumi vándorlást szervezett a kiíró Észak-Dunántúli Területi Természetbarát Szövetség.

Átadták a Fekete István kilátót

Hárskút közelében a Kis-Bükk hegyen
Átadták Veszprém megyében a húsz méter magas Fekete István-kilátót és a nyolc állomásból álló tanösvényt. A fejlesztésre, amely A jövő kezünkben van beruházási program keretében készült, a Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. 37,5 millió forintot fordított.

Erdőkezelési megállapodás

Tahitótfalu Önkormányzata a Pilisi Parkerdő Zrt. között
Mintegy 160 hektárnyi tahitótfalui erdő kezelésére írt alá megállapodást az önkormányzat a Pilisi Parkerdő Zrt-vel. A kedvelt kirándulóhelyek közelében régóta kezeletlen erdőtömböt a térség állami erdeit gondozó erdőgazdaság segítségével természetközeli parkerdővé tervezi fejleszteni az önkormányzat.

Közel a segítség, ha épp arra jár egy vízi túravezető

Dunába csúszott egy autó Hartánál
Evezgetés, csordogálás a folyón, néha látjuk, ahogy elúszik mellettünk egy dinnyehéj… Mi meglepő jöhet még? A vízitúrázás alapvetően veszélytelen sporttevékenység, ám ahogy az alábbi hír is bizonyítja, mégis mindig történik valami izgalmas.

Fjällräven Vándortúra 2014

5 nap alatt 110 km – egy hagyomány újjáéledése
A Fjällräven Vándortúra a Magyarországon korábban népszerű vándortúrázás hagyományait éleszti most újjá. A túra résztvevői 2014. augusztus 26. és 30. között az Aggtelekről indulva Felsőtárkányig 5 napon keresztül Magyarország legszebb Nemzeti Parkjait járhatják végig, hosszabb szakaszon az Országos Kéktúra útvonalát is érintve.

Természetjáró útjelző vezető képzés

Sikeres vizsgával zárult az első tanfolyam Pakson
A Magyar Természetjáró Szövetség, látva a kialakult igényt és a megnövekedett elvárásokat, jelzésfestő vezető képzést hozott életre.

Újra látogatható a lillafüredi Szent István-barlang

Megújult a világítása és új kapaszkodók, korlátok kerültek beépítésre
Befejeződött a lillafüredi Szent István-barlang rehabilitációja. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság 2013-ban kezdődött beruházása során korszerű fényforrásokra cserélték a Szent István-barlang lámpáit.

A klímaváltozás feladta a leckét

Eltűnő fafajok
Több fafaj már biztosan eltűnik az erdészeket nagy kihívások elé állító klímaváltozás hatására. A Metropol Horváth Ivánt, a Bakonyerdő Zrt. vezérigazgató-helyettesét kérdezte meg arról, mi történik a magyar erdőkben.

Ismét elhalasztották a Balaton-átúszást

Várhatóan július 19-én kerül megrendezésre
Kedvezőtlen időjárási viszonyok várhatók a hétvégén a Balaton térségében, ezért a július 12-re, szombatra tervezett 32. Pek-Snack Balaton-átúszást a szervezők újra elhalasztották.

59. Nemzetközi Dunatúra

Hazánkban eveznek a nyolc országot érintő TID résztvevői
Június 21-én indultak Ingolstadból az idei Nemzetközi Dunatúra vízitúrázói. A hazai szervezők hivatalosan 2014. július 13-án, 18 órakor veszik át Esztergomban a szlovákoktól a túra negyedik, magyarországi szakaszának lebonyolítását, akik minden eddiginél színesebb programmal várják a résztvevőket.

Vízen is közel a segítség

Praktikus információk
Ha rendőrt látunk, ösztönösen összerándul a gyomrunk, de a vízirendőr közeledte akár jót is jelenthet. Tapasztalataik és tanácsaik sokszor segítenek az általunk fel nem ismert bajt megelőzésében. Hallgassunk rájuk, és szükség esetén bátran hívjuk őket!

Utak karbantartása a Pilisben

A Pilisi Parkerdő Zrt. közleménye
FRISSÍTETT HÍR! A munkák miatt egyes pilisi utakon várhatóan augusztus (elejéig) végéig munkagépek feltűnésére, részleges útszűkületre, az aszfaltozást követő rövid lezárásokra számíthatunk.

Jelzésfelújítás a Közép-dunántúli Piros útvonalán

Veszprém megyében is
A Közép Dunántúli Piros túraútvonal jelzései a Veszprém megyei részen is felújításra kerültek a 10 éves jubileumra. Két szakaszon útvonal módosításra is sor került.

Változás a DDK Vas megyei szakaszán

Csekély módosítás Kercaszomor határában
Kismértékű útvonal korrekcióra került sor a Vas  megyei Kercaszomor határában, ugyanis a községtől északra bekerítettek egy területet, s az eddigi mélyút - ahol a jelzés vezetett - teljesen benőtt, így járhatatlanná vált.

Új fokozottan védett rovarfaj jelent meg Visegrádon

Ez az első ismert visegrádi előfordulása
Új fajjal gazdagodott Visegrád természeti értékeinek hosszú sora. 2014. június végén a fokozottan védett keleti rablópille néhány példányát találták meg.

Sorozatos lopások és rongálások

A Debreceni Erdőspusztákon
Ismeretlenek egymás után teszik tönkre az Alföldi Kéktúra útvonala mentén tavaly év végén, pályázati forrásból kialakított erdei pihenőhelyeket.

Megújult az OKT kelet-bakonyi szakasza

Átadás Bakonynánán
Tengerdi Győző, a VERGA Zrt. vezérigazgatója, valamint Győri Tamás József, az MTSZ igazgatója adta át a közjóléti és turisztikai fejlesztéseket Bakonynánán.

Megújul az érvényben lévő képzési szabályzat

FRISSÍTVE! - Közlemény
Az októberi megújulás után 2015 januárjától változások lesznek a túravezetői képzésekben - áll az MTSZ Oktatási és Képzési Szakbizottsága közleményében.

Átadták a felújított Gloriette kilátót a Vas-hegyen

Három év alatt Sopron valamennyi kilátóját felújították
Június 23-án vehette ismét birtokba a látogatóközönség a Gloriette kilátót, amely jelenlegi formájában éppen 25 évvel ezelőtt, 1989-ben készült el. Az idő vasfoga megrágta, sajnos a vandálok is kikezdték, de most újra a régi.

Megjelent a Turista Magazin júliusi száma

Toplistán 10 vonzó turistaház ismertetésével
A Bejárható Magyarország Program mind az öt területén (gyalogtúra, kerékpározás, lovaglás, túrakenu és vitorlázás) szerkesztett tematikával és a szövetségi melléklettel megjelent a Turista Magazin júliusi lapszáma.
 

Megújult és felszentelték a Szent János-kápolnát

Kisnyárád határában
A Mecsek Egyesület adományokból és saját forrásból felújíttatta a Kisnyárád határában a sárga sáv jelzésű turistaút mentén, az Erdősmároki-halastavak közelében, szép erdei környezetben álló Keresztelő Szent János-kápolnát.

Örömevezés az Angyali 30-on

Minden szempontból sikeresen zárult az Angyali 30 vízi teljesítménytúra
A Magyar Természetjáró Szövetség és a Kiskunlacházi Diáksport Egyesület szervezésében első alkalommal megrendezett Angyali 30 vízi teljesítménytúra egy igazi családias, ám mégis országos evezős rendezvény volt.

Változás Zala megyében a DDK útvonalán

Megváltozott a nyomvonal Nagyfernekág és Zalalövő között
   A Kéktúra Szakbizottság korábbi döntésének megfelelően, a területgazda Hegyek Vándorai Turista Egyesület az elmúlt héten módosította a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra Zala megyei, Nagyfernekág és Zalalövő közötti  nyomvonalát.

Megújul a Piros 10-es Vándorlás útvonalának jelzése

Komárom–Esztergom megyében
Mint arról korábban már hírt adtunk, a „Közép-Dunántúli Piros” túramozgalom meghirdetésének 10 éves évfordulójára „Piros 10-es” Vándorlást szervezett az Észak-Dunántúli Területi Természetbarát Szövetség. Most arról kaptunk hírt, hogy a jubileumi túrára turistajelzések felújításra kerülnek.

Gyászhír

In memoriam Bodor Árpád (1929–2014)
Június 24-én távozott az égi turistautakra a Tolna Megyei Természetbarát Szövetség tiszteletbeli elnöke és a Magyar Természetjáró Szövetség örökös tagja, Bodor Árpád.

Nordic Walking jelzések kerültek felfestésre

Tatán és környékén
A Duna-Gerecse Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft és a Komárom-Esztergom Megyei Sportszövetségek Szövetségének magállapodása alapján 95 km Nordic Walking útvonalak kijelölésére is sor került a Duna és a Gerecse által közrefogott területen.

Dunai vízitúra Fejér megyéből

Beszámoló
A Fejér Megyei Természetbarát Szövetség már negyedik éve szervez vízitúrákat. Az előző években a Velencei-tó és a Szigetköz vízivilágával ismerkedtek a résztvevők. Az idén június 22. és 25. között Dunavecsétől Bajáig eveztünk.

A túrázás egészségtana

Újra kapható egy hiánypótló könyv
Dr. Egri Kiss Tibor írásának célja, hogy a túrázás, táborozás közben megőrizzük egészségünket, elkerüljük a betegségeket és megelőzzük baleseteket.

A Zempléni-hegység új térképe

Nálunk is kapható
Megjelent a Zempléni-hegység új, 1:50 000 léptékű turista- és kerékpártúra térképe, 10 méteres szintvonalakkal és GPS-koordinátákkal.

Az e-tanösvényekre kiírt pályázatok nyertesei

Eredményhirdetés
A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság januárban pályázatot hirdetett meg a működési területén található, internetről letölthető vezetőfüzettel látogatható tanösvényeket végigjáró természetkedvelők számára. A pályázati lehetőségek a Fekete harkály (Töröcske), a Kövirózsa (Jakab-hegy), Ammonitesz (Villány-Templom-hegy) és a Denevér (Abaliget) tanösvények látogatóit célozták meg.

Változás a Szlovák Turisták Klubja vezetésében

Új elnököt és elnökségi tagokat választottak
A Szlovák Turisták Klubja (KST) 2014. június 6-8. között Zsolnán tartotta közgyűlését, amelynek idén egyik legfontosabb napirendi pontja a tisztújítás volt.

Robin Héman nem egy elveszett ember

A Turista Magazin interjúja a holland kéktúrázóval
Két napig még egész Magyarország aggódott a kéktúrázó holland fiatalemberért, akit elveszettnek hitt a családja, de a történet szerencsére happy enddel végződött.

Újra járható a Holdvilág-árok

Mint előre jelezték, egy hónap kellett a veszélytelenítéshez
A Pilisi Parkerdő Zrt. Szentendrei Erdészete a Holdvilág-árokban vezető turistaút környezetében a veszélyes fák kitermelését befejezte, a száradó fák eltűntek a turistaút mellől. A szurdokvölgyben futó turistajelzés újra látogatható.

Budapesti Természetbarát Találkozó 2014

Június 27-29. között a Csúcshegyen
Mint éves Eseménynaptárukban meghirdették, a Budapesti Természetbarát Sportszövetség 2014. június 27-29. között rendezi meg a Budapesti Természetbarát Találkozót Csúcshegyen, a Menedékház utca 22-ben.

Az éterből is a Ráckevei-Duna folyik

Beszélgetés a hétvégi Angyali 30 vízi teljesítménytúráról
Június 28-án, szombaton indul a kiskunlacházi szabad strandról az Angyali 30 vízi teljesítménytúra. Erről hallgathatunk meg egy rádió beszélgetést.
 

Az 1. Normafa Sherpa Sprint eredményei

Nehéz túra - teherhordó verseny a János-hegyen
Június 21-én került megrendezésre az első budapesti teherhordó verseny a János-hegyen, a libegő alatt kijelölt 1600 méter hosszú és 300 méter szintemelkedésű sprint távon. A versenyzők négy kategóriában indultak a zugligeti alsó állomástól az Erzsébet-kilátóhoz.

Az OKT útvonalán kerestek egy holland turistát

FRISSÍTVE: ahogy gondoltuk - kommunikációs problémája volt, nem tűnt el
Az Országos Kéktúra útvonalát járta egy holland turista, aki június 15-én, vasárnap Bakonybélből jelentkezett utoljára. Az alábbi felhívás jelent meg június 20-án a késő délutáni, kora esti órákban több internetes portálon. Mi annyiban tudtunk segíteni, hogy itt is közzé tettük a családtagok kérését és bemutathattuk azt az útvonalat, amelyen éppen tartózkodhatott.

OTP Családi Nap

Móka a javából
Június 14-én, szombaton több mint 4 ezer vendég szórakozhatott kedvére a Papp László Budapest Sportaréna falai között megrendezett OTP Családi Napon, ahol a színvonalas programok között idén először a Magyar Természetjáró Szövetség is bemutatkozhatott.

Megkezdődött a tiszavirágzás

A Tisza legalsó szakaszán
Tiszavirágok (Polingenia longicauda) lepték el a folyó felszínét Szeged és az országhatár között, rajzó kérészek ezreit látni a Tisza partján esténként. A Tiszán és mellékfolyóin élő – a vízminőségre igen érzékeny – kérészek tömeges rajzása több napnyi meleg időt követően a napokban kezdődött el a folyó legalsó szakaszán.

Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 025 regisztrált felhasználó
 • 2 394 hírlevél előfizető
 • 343 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 138 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 5 esemény
 • 2 928 megjelent cikk, hír
 • 268 belső oldal
 • 2 231 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter