2023. március 29., szerda - Auguszta
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Kezdőlap
Magyar Természetjáró Szövetség

Archív cikkek

Az alábbi lista azokat a nyitólapon megjelent korábbi cikkeket tartalmazza, amelyek:

- régebben jelentek meg, bár tartalmuk még nem feltétlenül avult el,
- korábbi eseményt harangoznak be, ezért tartalmuk az esemény befejezése után már nem aktuális.

Ezeket a cikkeket archívként őrizzük meg, tartalmukat tovább nem frissítjük. Mindez nem jelenti azt, hogy cikkekben leírtak már biztosan nem igazak.


Sikeres volt a TeSzedd a Kéken! program

Komárom-Esztergom megyében is
A Magyar Természetjáró Szövetség idén – május után – másodszor hirdette meg a „Te Szedd a Kéken!” szemétszedő programot az Országos Kéktúra teljes útvonalán. Komárom-Esztergom megyében Kőhányástól Piliscsabáig 100 km-en mozdult meg minden természetjáró egyesület, szakosztály 89 önkéntessel.

Kiemelt híreink

Tholt Albert Emlékhely avatása

A szervezett fővárosi turistaság bölcsőjénél
Újabb emlékhellyel bővült a pilisszentkereszti Klastrom-kútnál a budapesti természetjárás megalakításának helyszínét jelölő kicsiny emlékpark. 2015.október 11-én az önállóvá válásának 25. éves évfordulóját ünneplő Budapesti Természetbarát Sportszövetség felavatta elhunyt főtitkáráról, Tholt Albertről elnevezett pihenőhelyét.

Sikeres borsodi TeSzedd a Kéken! akció

230 diák és felnőtt résztvevő takarította a Bükk turistaútjait
A Bükkben ebben a tanévben is folytatódnak a havonkénti diáktúrák, melyekre az általános és középiskolás diákok részvételével, a BAZ Megyei Természetjáró Szövetség és a Miskolc Városi Diáksport Szövetség közös szervezésében kerül sor. Az október 10-i túra kiemelt jelentőséggel bírt, mert ez az MTSZ által meghirdetett TeSzedd a Kéken! őszi szemétszedő akció keretében került megrendezésre.

Élet a Kéken DDK 6. rész

Abaligettől Árpádtetőig - a A Mecsek gerincén
A DDK-t bemutató sorozatunk mostani részében az abaligeti vasútállomásáról folytatjuk utunkat, hogy Abaliget érintésével felkapaszkodjunk a Mecsek gerincére, ahonnan a Jakab-hegyen át Árpádtetőig vándorlunk. Célállomásunk nem DDK-pecsételőhely, innen azonban könnyedén és mindössze negyedóra alatt eljuthatunk busszal Pécsre, ahol szállást kereshetünk magunknak. Az alábbi egynapos túra sok látnivalót tartogat, ezért gazdálkodjunk okosan az idővel.


Fotó: Burger Barna

Új erdei delikátesz bolt nyilt és új kilátót is avattak

A Vértesi Erdő Zrt. újabb beruházásai
Az állami erdőgazdaságok termékeit kínáló boltot avatott Tatabányán a Vértesi Erdő Zrt. október 9-én, majd átadták a társaság által felújított kilátót Vértessomlón.

Nehézségek a DDK útvonalán Vas és Zala megyében

Elkerülő műutakat építenek
Tájékoztatjuk a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra útvonalát járókat, hogy a 86-os főközlekedési út településeket elkerülő szakaszainak építése miatt, több helyen nehézségekbe ütközik az útvonal követése.

A Kékkör Napja a Duna TV csatornáin

Aki nem tudta nézni élőben, most még megnézheti
Ha valaki október 10-én, A Kékkör Napján lemaradt volna a Duna és a Duna World természetjárást népszerűsítő műsorairól, december 1-ig még megnézheti az interneten.

  

Útvonal lezárás a Kőszegi-hegységben

Fakitermelés miatt
Most kaptuk a hírt Vas megyéből, miszerint a Kőszegi-hegységben Velem felett, a Szent Vid kápolna és a Hörmann-forrás parkoló közötti kék kereszt jelzésű turistautat fakitermelés miatt lezárták.

Ismét találkoznak az ország túravezetői és jelzésfestői

Meghívó a II. Országos Találkozóra
A Magyar Természetjáró Szövetség hagyományteremtő szándékkal tavaly rendezte meg első ízben Visegrádon a Mogyoró-hegyi táborban a „Természetjáró Túravezetők és Jelzésfestők Országos Találkozóját”. Az idei évben folytatva a hagyományt várjuk a rendezvényre tagszervezeteink tagjait.

Előadás a Nun első magyar megmászásáról

Az ELTE Lágymányosi Campusán
2015 augusztusában a Hungarian Mt. Nun Expedition 2015 elnevezésű csapat első magyarként sikeresen megmászta az Indiai-Himalájában emelkedő 7135 m magas Nun csúcsot.

A Kékkör napja a televízióban

2015. október 10-én, szombaton
Október 10-én, szombaton, érdemes lesz a Dunára és a Duna Worldre kapcsolni. „A Kékkör Napja – Sokmillió lépés Magyarországon” című tematikus napon a két csatornán a természetjárásé lesz a főszerep.

Szombaton a Duna és a Duna World felváltva sugározza majd a túrázással kapcsolatos műsorait. A Magyar Természetjáró Szövetség sokrétű fejlesztéseiről készült bejátszások mellett élő közvetítésekre kerül sor az ország különböző, népszerű turistahelyeiről.


A kék jelzésű turistút a Galyatető Turistacentrum mellett vezet fel a kilátóhoz.
Fotó: Tassy Márk/MTSZ

Őszi TeSzedd a Kéken! akció

Ismét végigjárják az önkéntesek a kéktúrák útvonalát
A Magyar Természetjáró Szövetség által szervezett TeSzedd a Kéken! szemétgyűjtési akcióra idén már második alkalommal, október 9-én és 10-én kerül sor.
 

Átadásra került a megújult Rudolf-tanya

Újabb bringás központ és turistacentrum a Mátrában
A Galyatető és Parádsasvár között 700 méter tengerszint felett fekvő Rudolf-tanya a kerékpáros turizmus fellegvára lehet – hangzott el a felújított Rudolf-tanya október 2-án történt átadásán. A létesítmény mostantól az Országos Kékkörhöz kapcsolódó kerékpáros pihenőhelyként és turistacentrumként várja a természetjárókat.

Száz éve nem fejlesztettek ennyit a természetjáráson

Folytatódnak a fejlesztések a következő időszakban is
Mintegy ötmilliárd forintnyi összeg áramlott a hazai természetjárásba az elmúlt években, és ez még csak a kezdet, ugyanis a következő időszakban számos túraútvonal és turistaház fog kiépülni és megújulni. Győri Tamás Józsefet, a Magyar Természetjáró Szövetség igazgatóját, az eddigi eredményekről és a tervekről kérdeztük.

Közeleg az országos túrabajnokság vége

A Mátra Kupa az idei utolsó csapat- és egyéni verseny
Az október 10-11-i hétvégén zárul a 2015. évi Országos Természetjáró Tájékozódási Csapat- és Egyéni Bajnokság. A Mátra Kupa kétnapos rendezvénye az őszi erdő szépségei mellett a tájékozódási tudásukat megméretni kívánó bajnoki és nem bajnoki versenyzők számára  jó alkalmat kínál.

Átadták a Spartacus ösvényt

Valóra vált a magyar természetjárók régi álma
A jelölt turistaúttá váló, visegrádi Spartacus ösvény átadása alkalmat adott arra, hogy a Pilisi Parkerdő Zrt. szakmai kerekasztal-beszélgetéssel fűzze szorosabbra kapcsolatát a természetjáró társadalommal, a területén működő természetbarát, sport és turista egyesületekkel, valamint turistatérképek szerkesztőivel. A cél: további közös „ösvények” kialakítása.

Bajnoki fordulók október első hétvégéjén

Szombaton és vasárnap ismét lesznek versenyek
A XVIII. Zöldpont Tájékozódási Túraversennyel valamint a Silvanus tájékozódási versennyel folytatódik az országos és a budapesti túrabajnokság őszi idénye.

 

Megjelent a Turista Magazin októberi száma

Tematikus cikekkel, a szokásos túrakártyákkal és az MTSZ Híradójával
E havi lapszámunkban izgalmas interjú olvasható Németh Csabával és Karlowits-Juhász Tamással, akik nemrég tértek vissza második helyezéssel egy Alpokon keresztül vezető futóversenyről, kiderül, milyen megható segítséget kapott Tóni, a látássérült túrázó, és nem utolsó sorban betekintést nyerhető a Magyar Természetjáró Szövetség Kékkört érintő fejlesztéseinek részleteibe.

Újra vizet ad a gödöllői Pap Miska-kút

Megújult az utolsó gödöllői betyár emlékét őrző forrás is
A gödöllői Margita 344,2 Turisztikai és Sport Egyesület a Pilisi Parkerdő Zrt-vel összefogva újította meg a népszerű turistaútvonal mellett található Pap Miska-kutat, így a Gödöllői-dombságban is újabb rendbe hozott pihenőhely várja a kirándulókat. A forrást ünnepélyes keretek között adták át a természetbarátoknak.

Természetjárók Napja 2015. szeptember 26-án

Az eső sem tántoríthatta el a természetjárókat
Dacára a rossz időnek, most is szép számmal gyűltek össze Dobogókőn a Természetjárók Napján, amely éppen olyan jó hangulatban telt, mintha száz ágra sütött volna a nap.

A Természetjárók Napja Dobogókőn

Miért esett a választás Dobogókőre és a szeptemberi időpontra?
127 éve, 1888. szeptember 24-én történelmi kirándulás történt a Pilisszentkereszt közelében lévő Klastrom-kúthoz. Dr. Téry Ödön és dr. Thirring Gusztáv itt határozták el. hogy meg kell szervezni a főváros környékének turista életét.

Gémes Kupa természetjáró tájékozódási túraverseny

A hétvégén folytatódik a túrabajnokság
Szeptember 27-én, vasárnap a Feri-erdőben folytatódik a 2015. évi túrabajnokság őszi idénye, tovább népszerűsítve a tájékozódási túraversenyzést.

 

Testi-lelki egészségmegőrzés a természet segítségével

A Természetjárók Napján is találkozhatunk a NEFI-EKK tanácsadóival
Egészségügyi mérésekkel és életmód-tanácsadással is várják a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet Egészségkommunikációs Központjának munkatársai a Magyar Természetjáró Szövetség rendezvényein az érdeklődőket.

Természetjárók Napja 2015

Meghívó
2015. szeptember 26-án huszonhetedik alkalommal kerül megrendezésre Dobogókőn a Természetjárók Napja, amely a hagyomány szerint az 1888. szeptember 24-én, a Klastrom-kúthoz vezetett történelmi kirándulás dátumához kötött, és az ehhez a naphoz közelebb eső szombaton szokott a Magyar Természetjáró Szövetség megtartani.

Átadták a Galyatető Turistacentrumot és a Galya-kilátót

2015. szeptember 19-én
A közel 500 millió forint uniós támogatásból megvalósuló fejlesztés nyomán hazánkban egyedülálló ökoturisztikai szolgáltatóközpont született, amely nemcsak korszerű, de környezetbarát is.

A Galyatető Turistacentrum megújulása

Videó az építkezésről és egy különszám az új épület bemutatására
A Turista Magazin time-lapse videója bemutatja az építkezés egyes fázisait, egy képgaléria és a megjelenés előtt álló októberi lap különszáma bepillantást enged a szeptember 19-én átadásra kerülő turistaház szolgáltatásaiba.

XVII. Zemplén Kupa

Folytatódik a tájékozódási túraverseny sorozat
Szeptember 19-én Sárospatakon, az Országos Természetjáró Tájékozódási Csapatbajnokság 8. futamával folytatódik a 2015. évi túrabajnokság őszi idénye.

Mentesítő VOLÁNBUSZ járatok indulnak Budapestről

A Galyatető Turistacentrum átadására
Tájékoztatunk minden érdeklődő sporttársat, hogy a VOLÁNBUSZ Zrt. szeptember 19-én, 7.45 órakor (a menetrendtől eltérően, 30 perccel korábban) 2 közvetlen autóbuszt indít kizárólag Budapest, Stadion autóbusz-pályaudvar – Galyatető, Kodály Zoltán sétány (Nagyszálló) irányban.

 

Visszavonásra került a turistaút-elterelés

Dobogókő körzetében
A Pilisi Parkerdő Zrt. visszavonta a 2015. szeptember 7-én negjelentetett, az Országos Kéktúra nyomvonalát is érintő turistaút-elterelési közleményét.

106 éves a legidősebb magyar természetjáró

Isten éltesse Angelus Miklós bátyánkat!
2015. szeptember 9-én a 106. életévét töltötte be Angelus Miklós, aki 1987-ig a Magyar Természetbarát Szövetség alelnöke és Nemzetközi Túra Bizottságának vezetője volt.

Élet a Kéken DDK 5. rész

Kaposmérőtől Abaligetig - Fekete István nyomában
A DDK-t bemutató sorozatunk ötödik részében Kaposmérőről folytatjuk az utunkat, hogy bebarangoljuk az Észak-Zselic, majd a Dél-Zselic dimbes-dombos tájait. Túránkat a Mecsek lábainál, Abaliget vasútállomásán fejezzük be.

A Kékkör Németország legnagyobb túrakiállításán

Tour Natur Düsseldorban
A Magyar Természetjáró Szövetség a Tour Naturon mutatta be hazánk leghosszabb és legszebb túraútvonalát.

Éleslövészetek és katonai tevékenységek a Bakonyban

A szeptember havi gyakorlatok időpontjai
A Magyar Honvédség Bakony Harckiképző Központ kezelésében lévő honvédségi területeken az éleslövészetek és egyéb katonai tevékenységek 2015 szeptember hónapban az alábbiak szerint alakulnak.

Vadászatok miatt életbe léptetett erdőlátogatási korlátozások

Megkezdődött a vadászati szezon hazánk erdeiben – folyamatosan frissítve
Hogy ne kelljen minden egyes helyszínt és időtartamot külön-külön hírben közölnünk, ismét egy helyre gyűjtjük az erdészeti igazgatóságoknak a vadászatok miatt életbe léptetett és publikált aktuális erdőlátogatási korlátozásait.

90 éves lett Thuróczy Lajos

Isten éltesse, további jó egészséget kívánunk!
Thuróczy Lajos, a Magyar Természetjáró Szövetség tiszteletbeli elnöke 2015. augusztus 28-án töltötte be életének 90. évét. Lajos bátyánk ennek a szép, hosszú életnek jelentős részét a hazai természetjárásnak szentelte.

Megjelent a Turista Magazin szeptemberi száma

Tematikus cikkekkel, a szokásos túrakártyákkal és az MTSZ Híradójával
A hivatalos átadás előtt bemutatásra kerül Magyarország legmenőbb turistacentruma és a felújított Galya-kilátó, a Top 10-es összeállításban ezúttal a legmenőbb hazai kalandparkok lettek összegyűjtve, Puskás Antal Bozsokon nekivágott az Országos Kéktúrának, és még sok minden más...

Kerékpáros útvonal is megújult a Nyugat-Dunántúlon

A Bakonyerdő Zrt. és az MTSZ közös sajtótájékoztatója a fejlesztésekről
Az Országos Kékkört érintő uniós fejlesztés keretében a Nyugat-Dunántúlon többek között egy kerékpáros út és források környezete újult meg, valamint pihenőhelyeket is kialakítottak – derült ki a Magyar Természetjáró Szövetség és a Bakonyerdő Zrt. Gyenesdiáson tartott sajtótájékoztatóján.

266 kilométernyi kék újult meg a Dél-Dunántúlon

A Mecsekerdő Zrt. és az MTSZ közös sajtótájékoztatója a fejlesztésekről
Az Országos Kékkör 2,7 milliárd forintos uniós támogatással újul meg szeptember végéig. A Dél-Dunántúl régió fejlesztéseit Pécsen mutatta be a Magyar Természetjáró Szövetség és konzorciumi partnere, a Mecsekerdő Zrt.

Feloldották az országos tűzgyújtási tilalmat

Bács-Kiskun megyében továbbra is érvényben van

Az erdőkre és fásításokra valamint az erdők és fásítások melletti területekre 2015. július 3-tól elrendelt országos tűzgyújtási tilalmat a Földművelésügyi Minisztérium azonnali hatállyal feloldja.

Indul a tájékozódási túrabajnokság őszi idénye

Hagyományosan szeptember első szombatján Eltájoló Kupa
Indul az Országos Természetjáró Tájékozódási Csapatbajnokság őszi idénye. Hagyományosan szeptember első szombatján rendezik az Eltájoló Kupa versenyt nem csak a bajnokságba benevezett csapatok részére.

Bronzjelvényes gyalogos túravezetői vizsga Városlődön

A VMTSZ 2015. évi tanfolyamának beszámolója
Sikeres bronzjelvényes túravezetői vizsgát tett Veszprém megye szervezett természetjáró szervezeteinek 20 tagja gyalogos szakágban.

In memoriam Simon Ágoston

1931–2015
2015. augusztus 8-án, két nappal a 84. születésnapja után eltávozott a Veszprém megyei turisták Guszti bácsija, aranyjelvényes túravezető, kiváló természetjáró, a megyei IVV túrák megszervezője, a Bakony Természetbarát Egyesület tiszteletbeli elnöke, a Veszprém Megyei Természetbarát Szövetség volt elnöke.

Középfokú Túravezető Tanfolyam 2016 kiírása

A Budapesti Természetbarát Sportszövetség szervezésében
A Budapesti Természetbarát Sportszövetség XIV. Középfokú Túravezető Tanfolyamát hirdeti meg gyakorlott túrázók részére.

Magas-Bakony Teljesítménytúrák - harmadszor

Idén a Cartographia Kupa és az Észak-Dunántúli Kupa fordulója
A Bakonyi Kalandorok Turista Egyesület sokszínű, érdekes rendezvényei közül is kiemelkedik a Magas-Bakony Teljesítménytúra, amely immáron 3. alkalommal kerül megrendezésre. Tavaly már majd’ 500 túrázó élvezhette sportolás közepette szeretett Bakonyuk szépségeit.

Túrázói tanfolyam 2015

Korlátozott létszámmal kerül megrendezésre
A Budapesti Természetbarát Sportszövetség Oktatási Bizottsága 2015. őszére – korlátozott létszámban – Túrázói tanfolyamot hirdet a kirándulást és túrázást kedvelőknek.

Erdőtűz Budajenőn

A fiatal lombos erdőben keletkezett tűz oka egyelőre ismeretlen
Augusztus 11-én a délutáni órákban közel két hektár erdő égett le a Pest megyei Budajenő határában. A nehéz erdei terepen a fővárosi hivatásos tűzoltóság munkáját a Pilisi Parkerdő Zrt. szakemberei és önkéntes tűzoltó egyesületek tűzoltói segítették.

A Dráva is lehet kedvenc vízitúracélpont

Túraajánlat
A vízitúrázók közül van, aki a kanyargós kis folyókat részesíti előnyben, van, aki a hosszú lapátolások rabja, mások a nyugodt, hanyatt fekvős útvonalakat kedvelik. Aki járt már a Dráván, annak egészen biztos, hogy a kedvencei közé fog tartozni a Duna jobb oldali mellékfolyója, még akkor is, ha nem lehet rajta szundikálva lazítani.

Részleges erdőlátogatási tilalom

A Gemenc Zrt. közleménye
2015. augusztus 29. és szeptember 30. között minden nap 15:00 és másnap reggel 09:00 között részleges erdőlátogatási tilalom kerül bevezetésre.

Megújul a Budakeszi Vadaspark főbejárata

Újabb látogatóbarát fejlesztések kezdődtek
A Budakeszi Vadaspark az elmúlt egy évtizedben gyökeres változáson ment keresztül; mára szolgáltatásait és infrastruktúráját tekintve is korszerű, vonzó, sokféle programjával széles közönségigényt kiszolgáló családi kikapcsolódási centrummá nőtte ki magát. E változás-folyamat egyik legújabb mérföldköve a főbejárat felújítása és funkcionális bővítése.

In memoriam Sinkó László

1940–2015
75 éves korában elhunyt Sinkó László, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, rendező, szinkronszínész, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, az Országos Kékkör kultuszát megalapozó Másfélmillió lépés Magyarországon, az És még egymillió lépés, valamint a Kerekek és lépések ismeretterjesztő sorozatok narrátora.

Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 173 regisztrált felhasználó
 • 2 483 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 21 esemény
 • 3 144 megjelent cikk, hír
 • 271 belső oldal
 • 2 296 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter