2019. október 20., vasárnap - Vendel
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Kezdőlap
Magyar Természetjáró Szövetség

Archív cikkek

Az alábbi lista azokat a nyitólapon megjelent korábbi cikkeket tartalmazza, amelyek:

- régebben jelentek meg, bár tartalmuk még nem feltétlenül avult el,
- korábbi eseményt harangoznak be, ezért tartalmuk az esemény befejezése után már nem aktuális.

Ezeket a cikkeket archívként őrizzük meg, tartalmukat tovább nem frissítjük. Mindez nem jelenti azt, hogy cikkekben leírtak már biztosan nem igazak.


Az év emlőse 2014-ben

A keleti sün
Először hirdeti meg az Év Emlőse rendezvénysorozatot a Vidékfejlesztési Minisztérium által működtetett VADONLESŐ Program. Céljuk, hogy – egyeztetve a szakmai szervezetekkel – minden évben más és más őshonos emlősállatunkra hívják fel a figyelmet, és ezzel is segítsék a fajok megismerését, valamint hatékonyabb védelmét. Idén az év emlőse a keleti sün (Erinaceus roumanicus).

Kiemelt híreink

Az Aggteleki Nemzeti Park hírlevele

2014. március
A Vidékfejlesztési Minisztérium természetvédelemért felelős részlege és az érintett nemzeti parkigazgatóságok – a Magyar Turizmus Zrt. közreműködésével – márciusban hazánk látogatható barlangjait kívánják megismertetni a felszín alatti túrák iránt érdeklődőkkel. A „Barlangolás” kampány célja hazánk különleges barlangjainak bemutatása, népszerűsítése. Ennek keretében számos kedvezménnyel és programmal várjuk a látogatókat az Aggteleki-karszt barlangjaiban.

Természetvédelmi klub - 2014. március

Az MTSZ Természetvédelmi Szakbizottsága szervezésében
Úgy érezzük, hogy ott a helyed, ha szereted a barlang csendjét, a vizek locsogását, az erdő zúgását, a rétek illatát, a füvek selymét, a madarak énekét…
Ugye tudnád folytatni? Folytasd velünk!

A KEM SZÖSZ Természetbarát Szövetség megyei értekezlete

A természetjáró vezetők legendás aktivitása
Tatabányán, a Jubileum Parkban (az országos hírű Gerecse túrák Rajt–Cél helyén) a Tatabányai Városi Szabadidősport Szövetség székházában tartotta a KEM SZÖSZ Természetbarát Szövetség történetének 64. éves megyei értekezletét, melyen a megye 21 tagszervezete közül húsz képviseltette magát.

Élet a Kéken - OKT sorozat 2. rész

Sümegtől Nagyvázsonyig
A második részben az Országos Kéktúra Sümegtől Nagyvázsonyig tartó szakaszát ismerhetjük meg Horváth Béla kalauzolásában.

Parkerdei hírcsokor - 2014. február 19.

Építkezések a pilisi erdőkben
Aki ezekben a hetekben, hónapokban a Pilisben kirándul, több helyen téglarakással, gépzúgással, építőmunkásokkal találkozhat. A kirándulók a Pilisi Parkerdő Zrt. jelenleg is zajló, csaknem 200 millió forint összköltségvetésű turistaház-felújítási programjának munkálataira bukkanhatnak az erdőben. A program részeként tavaly megújult a Som-hegyi Turistaház, idén pedig a Fekete-hegyi Kulcsosházban és a Kőhegyi Menedékházban zajlik teljes külső-belső felújítás.    

Elkészült a bejárható Magyarország keretprogram

Fő cél az egészséges életmódra nevelés, az igény megteremtése a szabadidő hasznos eltöltésére, valamint a hazai turizmus fejlesztése.
Elkészült a bejárható Magyarország keretprogram (BMP), amelyet most egyeztetnek a szakmai szervezetekkel, majd a társadalmi vitát követően véglegesítik - mondta Balatoni Monika, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára, sajtótájékoztatón szerdán Budapesten.

A Petőfi-kilátó sorsa is rendezetlen

A haza- és a természetszeretet szimbóluma
Az 1848-as szabadságharc emléke és nagy alakjainak tisztelete társadalmunk minden rétegében él. Az elmúlt több mint másfél évszázad során az emlékezés számos módon kerül kifejezésre. A tiszteletadásból a természetjárók is mindenkor kivették részüket. Ennek egyik jelentős példája a Bükk-hegységben, a Bánkút melletti 956 m magas Bálvány csúcsán álló Petőfi-kilátó, mely 1948 óta állít emléket a szabadságharcnak, miközben méltón hirdeti a turisták hazaszeretetét és példát ad összefogásból, tenni akarásból, természetszeretetből.

XVII. Népek Tavasza Teljesítménytúra

Már lehet nevezni a korlátozott létszámú túrára
A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Természetjáró Szövetség az 1848/49-es Forradalom és Szabadságharc tiszteletére megemlékező teljesítménytúrát rendez a Bükk hegység csodálatos tájain.

Még mindig kilátástalan a Dobó-kilátó sorsa

Katasztrófavédelmi ügy a gazdátlannak hitt torony
Az Eger mellett magasodó Nagy-Eged hegyen a több mint 50 éve, társadalmi összefogással épült Dobó István-kilátó időközben több alkalmommal is megújult. Azonban 2011 júliusának végén életveszélyessé nyilvánították és lezárták.

Beszámoló az Országos Útjelző Vezetői Találkozóról

Turistajelzés-festő Nyílt Napot tartott az MTSZ
A Magyar Természetjáró Szövetség Turistaút Szakbizottsága szervezésében az MTSZ Országos Útjelző Vezetői Találkozót és Turistajelzés-festő Nyílt Napot tartott 2014. február 9-én Budapesten. A találkozóra 108-an jöttek el az ország különböző részeiről.

Részleges látogatási korlátozás a Róka-hegyen

Június 1-ig
A RÉSZLEGES LÁTOGATÁSI TILALMAT ÁPRILIS 7-ÉN FELOLDOTTÁK.

Budapest Főváros Önkormányzat Főpolgármesteri Hivatalának főjegyzője, mint elsőfokú természetvédelmi hatóság a Róka-hegyi bánya helyi jelentőségű természetvédelmi területen részleges sziklamászási és látogatási tilalmat rendelt el.

Kéktúra – Tematikus Utak Ötletbörze

Jó ötlete bárkinek lehet
A Kéktúra Projektben lehetőség van arra, hogy az Észak-Magyarország régióban tematikus körtúra útvonalakat tervezzünk.

A Szentendre–Dömörkapu buszjárat turisztikai célú újraindítása

A Kossuth Rádió február 14-én reggel foglalkozik a témával
A járat újraindítása érdekében a „HÓD” Honismereti Túraegylet, a Lokomotív Turista Egyesület és a Magyar Természetjáró Szövetség által a Volánbusz Zrt. felé benyújtott petícióhoz támogatóként csatlakozott a Pilisi Parkerdő Zrt. és a Duna-Ipoly Nemzeti Park is.

Megújult a közkedvelt Hármashatár-hegyi sétaútvonal

Folytatódik a turista utak felújítása a közfoglalkoztatási program keretében
A Pilisi Parkerdő Zrt. a téli közfoglalkoztatási program keretében idén is csaknem 400 közmunkást von be a parkerdő fenntartási, takarítási és erdőápolási feladatainak elvégzésébe. Az ő munkájukat is dicséri, hogy megszépült a Glück Frigyes sétány másfél kilométeres szakasza.

Parkerdei hírcsokor - 2014. február 12.

Nagyszabású szemétszedési akció zajlott a Pilisi Parkerdő Zrt. szervezésében
A közelgő tavasz jegyében nagytakarítást rendeztek Budapesten, a XI. kerületben. A Pilisi Parkerdő Zrt. munkatársai és köz-foglalkoztatottak tisztították meg a Kamaraerdőt és a régi 7-es út melletti erdőterületet, a 10 fős csapat több mint 100 köbméter szemetet gyűjtött össze.

Középfokú Gyalogos Túravezető Tanfolyam Budapesten

gyakorlott túrázók részére
A Budapesti Természetbarát Sportszövetség és a Pest Megyei Természetbarát Szövetség a 2014. évre – korlátozott létszámban – meghirdeti a XII. Középfokú Gyalogos Túravezető Tanfolyamát gyakorlott túrázók részére.

Utak a szomszédba

Szlovák–magyar turistaút-bizottsági megbeszélést tartottak Pozsonyban
A határon átívelő turistautakról egyeztettek a Szlovák Turisták Klubja (Klub Slovenských Turistov, KST) székhelyén, Pozsonyban, 2014.január 21-én. A megbeszélés a korábban megkezdett közös gondolkozás és munka folytatása, a szlovák–magyar határ menti turistaút-kapcsolatok fejlesztése érdekében.

A Szakmai füzetek sorozat újabb kiadványai

A turistaútjelzésekkel kapcsolatos munka útmutatói
A Szakmai füzetek sorozatban négy új füzet jelent meg az MTSZ Turistaút Szakbizottság gondozásában.
 

Megjelent a Turista Magazin februári száma

Extra 16 oldallal és kibővített tematikával
A 2014-ben a Bejárható Magyarország Program támogatásával készülő Turista Magazin tartalma – az eddig érintett gyalogtúrán, kerékpározáson és vízitúrán felül – két új jármóddal, lovaglással és vitorlázással bővült ki.

Átadták a látogatóközpontot és az új tanösvényt Királyréten

Egy határon átnyúló együttműködési program keretében
Átadták a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI) új látogatóközpontját és tanösvényét Királyréten. Az erdei iskolából látogatóközponttá továbbfejlesztett ökoturisztikai intézményt Rácz András helyettes államtitkár és Tarnai Richárd kormánymegbízott adta át.

Megújuló Természetjáró Kártya

Tagsági tájékoztató
Ebben az évben szeretnénk a vonatkozó törvényi előírásoknak megfelelően rendezni a tagnyilvántartásunkat és a tagsági adatok kezelését, valamint pótolni az eddigi adminisztrációs hiányosságokat.
 

Középfokú túravezetői tanfolyam Tolna megyében

Bronzjelvényes és ifjúsági gyalogos szakági túravezető képzés
A Tolna Megyei Természetbarát Szövetség 2014. február 22-től középfokú túravezetői tanfolyamot hirdet gyalogos szakágban.

Szentgyörgyi Tamás Emléktúra

a VTSZ szervezésében
A Farkasréti temetőben gyülekeztek 2014. február 1-jén a vasutas turisták, hogy emléktúra keretében közösen emlékezzenek Szentgyörgyi Tamásra, a Vasutas Természetjárók Szövetsége elnökére, a Lokomotív TE tagjára, a Lokomotív TE Cicőke csoportjának alapítójára.
 

Videóbeszámoló az MTSZ Nyílt Napjáról

VVTV Híradó - Megújul a Kéktúra
A Magyar Természetjáró Szövetség január 18-án tartott Nyílt Napjáról a Veresegyházi Városi Televízió is készített videós beszámolót.

Túravezetői és tájékozódási tanfolyam Nyíregyházán

Középfokú (bronzjelvényes) gyalogos
A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei és Nyíregyháza Városi Természetbarát Szövetség  középfokú (bronzjelvényes) gyalogos túravezetői és tájékozódási tanfolyamot indít 2014. február 6-án.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Sportgála

A természetjáró aktivistákat is köszöntötték január 31-én
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye sportszövetségei hagyományosan Sportgálán köszöntik legjobbjaikat és köszönik meg az előző évi, a szakszövetségeket, egyesületeket, szakosztályok munkáját segítő sportolóikat, aktivistáikat.

Erdőlátogatás korlátozása a Gemenci erdőben

2014. február 1. és március 14. között
Tisztelt Erdőjárók! A Gemenc Zrt. a 2009. évi XXXVII. (az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló) törvény 94.§.(1) értelmében 2014. február 1. és március 14. közötti időszakban teljes napszakra vonatkozó erdőlátogatási tilalmat rendel el.

Békalencse - 2014. január

A DDNP Igazgatóság hírlevele
Megjelent a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság 2014. januári hírlevele, melyben olvashatunk a Dráva és környékének jövőjéről, téli túraajánlatokról, programokról, pályázatokról valamint a 2014-es év állatairól és növényeiről is.

         

Parkerdei hírcsokor - 2014. január 30.

turisták, erdőben sétálók, kerékpáros kirándulók és a pilisi erdők szerelmesei számára
Mikor beköszöntenek a kemény fagyok, a Pilisi Parkerdő Zrt. területén megszaporodnak a falopások, ami komoly természeti és anyagi kárt jelent az erdőgazdaságnak. Megcsonkított, félbevágott fák mutatják a fatolvajok útját, akiket csak közös erővel lehet megállítani vagy visszaszorítani. A falopások évente 30-40 millió forintos kárt okoznak az erdőgazdaságnak.

Túravezető Tanfolyam Székesfehérváron

levelező formában
A Fejér Megyei Természetbarát Szövetség és a Székesfehérvár Városi Természetbarát Szövetség 2014. január 11-től az alábbi túravezető képzést hirdette meg levelező formában.

Erdőlátogatás korlátozása a somogyi erdőkben

Vadászat miatti erdőlátogatás korlátozás
   A SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt. Szántódi Erdészete 2014. január 30. - 2014. március 30. közti időszakban, naponta 0 – 24 óra között az erdészet vadászterületére átmeneti és részleges erdőlátogatási tilalmat rendel el a vadgazdálkodási állományhasznosítási tervek teljesítése kapcsán felmerülő intenzív vadászati tevékenységgel járó balesetveszély elkerülése érdekében.
 

Túravezető Tanfolyam Budapesten

A TVOSE szervezésében
A Túravezető Oktatók Sportegyesülete 2014-ben immáron 17. alkalommal rendezi meg gyalogos túravezető képzését illetve az azt követő vizsgát. Ezek sikeres elvégzését követően a 18. életévüket betöltött hallgatók a Magyar Természetjáró Szövetség gyalogos túravezető minősítését szerezhetik meg.

Cartographia Kupa 2014

Kiírás
A Cartographia Kupa ötödik alkalommal is elindul, 22 teljesítménytúra, illetve a Piros 10-es Vándorlás bevonásával, melyen két igazolás is szerezhető. A Cartographia Kupa teljesítése igazi kihívás, a harmadik fokozat elnyeréséhez minimum 8, a második fokozathoz 12, az elsőhöz pedig 16 igazolás begyűjtése szükséges.

ERDŐKERÜLŐ – Ómassáról Ómassára

A BAZ Megyei Természetjáró Szövetség új kiadványa
A B.-A.-Z. Megyei Természetjáró Szövetség a Bükk szívében, Ómassán működteti Massa nevű kulcsosházát. Ennek népszerűsítésére „ERDŐKERÜLŐ – Ómassáról Ómassára” címmel ismertetőfüzetet jelentetett meg.

Turista Sokadalom Tatán

Közel kétszázötven résztvevő a Fényes forrásokhoz vezetett téli túrán.
Tata idegenforgalmi vonzerői közé tartozik évek óta a júniusi Kenderke-Sokadalom és a novemberi Vadlúd-Sokadalom. Az idei évtől kezdve azonban egy új „Sokadalommal” is bővült a kínálat!

Kéktúrák számokban

Kéktúrák teljesítései a kezdetektől
Országos Kéktúra, Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúra, Alföldi Kéktúra.
Az alábbi grafikonokon megtekinthetjük mind a három Kéktúra teljesítőinek számát, egészen a kezdetektől.

          

Országos Útjelző Vezetői Találkozó

és Turistajelzés-festő Nyílt Nap
Az MTSZ Turistaút Szakbizottsága vár minden útjelző vezetőt az idei Országos Útjelző Vezetői Találkozóra és Turistajelzés-festő Nyílt Napra!
A találkozón azokat is szeretettel várjuk, akik érdeklődőként most szeretnék elkezdeni a turistautak jelzéseinek festését.
 

Az MTSZ Oktatási és Képzési Szakbizottságának közleménye

a tagszervezetek felé
Az érvényes oktatási szabályzatnak megfelelően, csak azokat a tanfolyamokat, képzéseket tudja elfogadni az MTSZ Oktatási és Képzési Szakbizottsága minősített képzésnek, ahol az alábbi dokumentációkat átadták a képzést levezető szervezetek:

Gyalogtúrázók XXI. Országos Találkozója

Program előzetes
A Dunakanyar barokk gyöngyszemének tartott – az utóbbi évtizedben csodálatosan helyreállított belvárosú – Vácott rendezik idén a XXI. GYOT-ot.

Középfokú gyalogos túravezetői- és tájékozódási tanfolyam

Debrecenben
A Navigátor Debreceni Túra Klub és a Hajdú-Bihar Megyei Természetjáró Szövetség középfokú (bronzjelvényes) gyalogos túravezetői- és tájékozódási tanfolyamot indít 2014. február 12. és június 07. között.

Túravezetői tanfolyam Tolnában

Ezüstjelvényes gyalogos szakágú túravezetői tanfolyam indul
A képzés elméleti felkészítésből (levelező formában, feladatlapok önálló megoldása), három egynapos konzultációból áll, az elméleti képzésen túl az előírt túrák teljesítése és igazolása szükséges. A képzést követően a Magyar Természetjáró Szövetség érvényes vizsgaszabályzata szerint írásbeli, szóbeli és gyakorlati vizsgát (nappali és éjszakai tájékozódási túra) kell tenni 2 napos táborozás formájában.
 

A jelzésfestés alapjai

Bemutató film
A festett turistaút jelzések több mint 100 éve szolgálják a turistákat. A turistautak jelzett festéseinek készítéséről, konkrétan a festés gyakorlati munkáiról készült egy rövid bemutató film.

A Pilisi Parkerdő Zrt. heti hírei

2014. január 16.
Eddig szokatlanul enyhe télben van részünk idén, aminek nem örülnek felhőtlenül az erdészek. Noha a kirándulóknak nem okoz problémát, hogy nincs a megszokott januári időjárásra jellemző fagyos, hideg idő, az erdő állat- és növényvilágára negtív hatással is lehet az igazi tél hiánya. Emellett a téli sportok szerelmesei is nagyon hiányolják a hó borította erdei táj semmihez sem hasonlítható hangulatát és látványát.

A Magyar Természetjáró Szövetség visszautasítja Schmuck Andor vádjait

Sajtóközlemény
A Magyar Természetjáró Szövetség – korábbi nevén Magyar Természetbarát Szövetség – határozottan cáfolja és visszautasítja az Egyenes beszéd című műsorban 2014. január 15-én Schmuck Andortól elhangozott mindazon állításokat, melyek a Magyar Természetjáró Szövetséget a Kitörés 60 teljesítménytúra szervezésével, annak értékrendjével bármilyen módon kapcsolatba hozták.

Levédték a Felsőrákosi-réteket

Új természetvédelmi terület született
Felsőrákosi-rétek természetvédelmi terület névvel új, 164 hektáros területet nyilvánított védetté a Fővárosi Közgyűlés.

Még lehet jelentkezni a Téli Mátra túrákra

Az előnevezést meghosszabbították január 23-ig
Még a tapasztalt rendezőket is meglepte az idei évtől bevezetett előregisztráció sikere és népszerűsége, hiszen pár hét alatt több mint ezer fő jelezte részvételi szándékát a Téli Mátrára.

Erdőlátogatás korlátozása a Börzsönyben

társasvadászat miatt
2014. január 24-én a Nagymarosi Erdészet területén társas vadászatot tartanak, amely a turistaforgalom átmeneti korlátozásával járhat, elsősorban biztonsági okokból.

Erdőlátogatás korlátozása a Pilisi Parkerdő Zrt. területén

2014. januárban, februárban és márciusban
 A késő őszi és téli vaddisznó hajtóvadászatok a legalkalmasabbak a vadállomány szinten tartására, szabályozására. Február végéig hetente folynak a vadászatok a Pilis, a Visegrádi-hegység, a Budai-hegység és a Gerecse területén. A Pilismaróti Erdészet március végéig fakitermelési munkákat is végez.

Dunán innen Dunán túl

Túra a Mezőföld peremén
A Pentele Természetjáró Egyesület március elsején immár nyolcadik alkalommal rendezi meg a Dunán-innen Dunán-túl teljesítmény túráját.
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 4 795 regisztrált felhasználó
 • 2 251 hírlevél előfizető
 • 339 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 118 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 7 esemény
 • 2 653 megjelent cikk, hír
 • 245 belső oldal
 • 2 137 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter