2021. február 27., szombat - Ákos, Bátor
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Kezdőlap
Magyar Természetjáró Szövetség

Archív cikkek

Az alábbi lista azokat a nyitólapon megjelent korábbi cikkeket tartalmazza, amelyek:

- régebben jelentek meg, bár tartalmuk még nem feltétlenül avult el,
- korábbi eseményt harangoznak be, ezért tartalmuk az esemény befejezése után már nem aktuális.

Ezeket a cikkeket archívként őrizzük meg, tartalmukat tovább nem frissítjük. Mindez nem jelenti azt, hogy cikkekben leírtak már biztosan nem igazak.


Megjelent a Turista Magazin októberi száma

Tartalomismertető
84 oldalon, gyalogos, kerékpáros, lovas, vízitúrás és vitorlázós cikkekkel, 4 túrakártával valamint az MTSZ haví Híradójával kikerült a nyomdából a magazin októberi száma.

Kiemelt híreink

Újabb kilátó épül a Pilisben

A Jenga-torony terve a Nagy-Kopaszon
A piliscsabaiak és a természetjárók számára örömhír, hogy a Pilisi Parkerdő Zrt. új kilátó építését kezdi meg a Piliscsabától északra fekvő Nagy-Kopaszon. Az építménnyel már a második hasonló elnevezésű pilisi helyszínen gyönyörködhetünk a látványban, hiszen a Nagykovácsitól délre található Nagy-Kopaszon már évek óta kedvelt túracélpont a Csergezán Pál-kilátó.

30 éve létesült a Turista Emlékpark a Bükkben

Évfordulós ünnepség
A Miskolci Helyiipari Természetbarát Egyesület a Helyiipari-forrás területén lévő, Magyarországon egyedülálló Turista Emlékpark létesítésének 30 éves évfordulóját ünnepelte szeptember 20-án.

Borsodi diákturisztikai programok

A Herman Ottó Emlékév alkalmából
2014. szeptember 20-án kezdetét vette a 2014/2015-ös tanév diáktúra programsorozata, melyet Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Természetjáró Szövetség és a Miskolc Városi Diáksport Szövetség a korábbi évek túrái iránti nagy érdeklődésre tekintettel idén is örömmel hirdetett meg.

XIX. Táncsics IVV Túra

Sok résztvevő a szeptember végi rendezvényen
A KEM SZÖSZ Természetbarát és Szabadidősport Szövetségek rendezésében 2014. szeptember 27-én került sor a XIX. Táncsics IVV Túrára Ácsteszér rajt-céllal.  A Táncsics túrák majdnem húsz éves történetében egyetlen egyszer fordult elő, hogy kettőszáz fölött volt az indulók létszáma, most a második legnépesebb részvételt, 161 indulót regisztrálhatták a rendezők.  A jelentkezők fele a 10 km-en, a többi fele-fele részben a 20 és 30 km-en túrázott.

Megnyílt Gemenc északi kapuja

Új pihenő- és információs központ a turisták számára Keselyűsön
Szeptember 26-án adták át a Gemenc Zrt. „A természet ölelésében Baja – Gemenc – Szekszárd, ökoturisztikai fejlesztések az ártéren” című projektjének II. ütemében megvalósult épületet. Keselyűsön, a Gemenci Állami Erdei Vasút Keselyűs megállója mellett olyan gyalogos, kerékpáros és kisvasúttal utazó turisták számára épült a pihenő- és információs központ, akik Budapest, Szekszárd és a Nyugat-Dunántúl felől érkezve lépnek be a Gemenci erdő területére.

XVIII. Erdők hete programok

Fedezd fel az erdőt az erdészekkel!
A magyar erdők turisztikai szerepére hívta fel a figyelmet Ugron Ákos Gábor, a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára szeptember 27-én a XVIII. Erdők Hete nyitórendezvényén a Székesfehérvár melletti Gaja-völgyi Tájcentrumban. Országszerte színes programokkal várják az érdeklődőket, többek között a Pilisi Parkerdő Zrt. valamint a Budakeszi Vadaspark is készül az eseményre.

Átadták a Gemenc Vándorpontot

Új kerékpáros pihenőkomplexum létesült Baján
Szeptember 27-én Baján ünnepélyes keretek között átadták a Gemenc Vándorpont elnevezésű kerékpáros és ökoturisztikai bázist. A komplexum információs pontként funkcionál, pihenő- és közösségi helyiséggel, valamint kerékpárjavító műhellyel rendelkezik, tisztálkodó helyiségeket, mosodát és toalettet foglal magába. A hétvégén került sor a Gemenc Természeti Napokra is.

Natúrparkot avattak Törökkoppányban

Összefogtak a Koppány patak völgyében lévő települések
Magyarország nyolcadik natúrparkját szeptember 19-én a Somogy megyei Törökkoppányban avatták fel; a természeti és kulturális értékeket védő, egyúttal az ökoturizmust és a vidékfejlesztést szolgáló csaknem 400 hektáros terület a Koppány völgyében fekvő tíz település összefogásának eredményeként nyerte el a natúrpark címet.
 

Túravezetők és Jelzésfestők Országos Találkozója

Program
2014. október 3-5-én első alkalommal rendezi meg a Magyar Természetjáró Szövetség túravezetőinek találkozóját, ahol a jelzésfestési- és az oktatási rendszer fejlesztéséről valamint a turistautak karbantartásáról tartanak informális tanácskozást.

A turistajelzések festősablon mintái

Egységes szerkezetben
A Magyar Természetjáró Szövetség régi hiányt pótol ezzel a kiadvánnyal. Összegyűjtve és egységes szerkezetben katalógusszerűen és teljes körűen tartalmazza az anyag a Magyarországon használt turistajelzéseket.

Centenáriumi Béketúra a Csóványosra

Történelmi visszatekintéssel
Szeptember első vasárnapján mintegy száz természetjáró jelenlétében került megkoszorúzásra a Csóványoson ötven évvel ezelőtt felállított Béke-emlékmű, amelyről nem feltétlenül a rendszerváltást megelőző korszakra kell asszociálnia azoknak, akik nem ismerik a Béke-túrák történetét.

Újraindul a dömösi komp

Az MTSZ és MAHART PassNave Személyhajózási Kft. együttműködésének köszönhetően
A Természetjárók Napja ünnepségének végén több résztvevő indult el Dobogokőről Dömösre, hogy megnézze a felújított átkelőhajót, a "Kis Dunát".

Pilisi len az MTSZ új logóján

Szeptembertől új logó szimbolizálja a Magyar Természetjáró Szövetséget
Az MTSZ-en belül hosszas egyeztetés terméke ez a logó, amely figyelembe veszi a professzionális felhasználási igényeket.

Merre ne induljunk most a Pilisi Parkerdő területén

A legfrissebb közlemények
Nem csak a társas vadászatok miatt léptetnek életbe korlátozásokat a Pilisi Parkerdő területén vezető turistautakon, hanem az erdőben folyó egyéb munkákat is el kell végezniük vagy éppen az időjárás okozta károk miatt fellépett balesetveszély elhárítása zajlik a természetet járók érdekében.

A 2014. évi kitüntetések átadása

A 26. Természetjárók Napján
Az eltelt huszonöt év hagyományának megfelelően az idei jól megérdemelt szövetségi kitüntetések a szeptember 20-án, Dobogókőn megrendezett Természetjárók Napja keretében kerültek átadásra.

Az ötödik Év Fája verseny

Október végéig lehet a kedvencekre szavazni
Az Ökotárs ötödszörre megszervezett versenyére májusban lehetett nevezni, ekkor bárki küldhetett egy fát egy történet kíséretében. A nevezett 66 egyed közül a zsűri azokat válogatta be a döntőbe, amelyek a legerősebb közösségi háttérrel rendelkeztek. Szeptember 10. és október 31. között idén 15 fa közül választhatja ki a közönség kedvencét.

Az első Természetjárók Napja Dobogókőn

Történelmi visszatekintés
Ebben az évben szeptember 20-án már 26. alkalommal ünnepeljük Természetjárók Napját. Az elsőt huszonöt éve, 1989 szeptemberében rendezte meg a Magyar Természetbarát Szövetség.

Pálinkás Gábor emlékére (1964–2014)

Ismét rossz hírt kaptunk
Elhunyt Pálinkás Gábor, aki 1994–1998 között az Ipoly-Vidéki Természetjáró Klub elnöke, 2004–2007 között a Salgó Természetbarát Egyesület elnöke, 1994–2009 között a Nógrád Megyei Természetbarát Szövetség vezetőségi tagja, 2009-től a főtitkára volt.

Megjelent az új Cserhát térkép

A legrészletesebb az eddig megjelentek közül
A Cserháti Falvak Szövetsége a Vidékért Közhasznú Egyesület (CSERFA) kiadásában megjelent a Cserhát 1:30.000-es méretarányú turista- és szabadidő térképe.

Természetjárók Napja Dobogókőn

Meghívó
Mint korábban, úgy idén is, már jó előre rögzítettük a Magyar Természetjáró Szövetség eseménynaptárában az Országos Központ kiemelt rendezvényének időpontját, amelyre ez úton is hívunk minden érdeklődő természetjárót a főváros környékének egyik kultikus turista helyszínére, Dobogókőre.

Élet a Kéken - OKT sorozat 8. rész

Mátraverebélytől Szarvaskőig
A nyolcadik részben az Országos Kéktúra Mátraverebélytől Szarvaskőig tartó szakaszát ismerhetjük meg Horváth Béla kalauzolásában.

Erdőlátogatási korlátozások a vadászatok miatt

Megkezdődött a vadászati szezon hazánk erdeiben
Hogy ne kelljen minden egyes helyszínt és időtartamot külön-külön hírben közölnünk, egy helyre gyűjtjük az erdészeti igazgatóságoknak a vadászatok miatt életbe léptetett és publikált aktuális erdőlátogatási korlátozásait.

Túrázói tanfolyam indul

A Budapesti Természetbarát Sportszövetség szervezésében
A BTSSZ 2014 őszén, az október 4-5. és a 11-12. hétvégékre - korlátozott létszámban - túrázói tanfolyamot hirdet a kirándulást és a túrázás kedvelők részére.

Megjelent a Turista Magazin szeptemberi száma

Tartalomismertető
92 oldalon, gyalogos, kerékpáros, lovas, vízitúrás és vitorlázós cikkekkel, 4 túrakártával valamint az MTSZ haví Híradójával kikerült a nyomdából a magazin szeptemberi száma.

Erdőlátogatási korlátozások a Vértesben és a Gerecsében

A Vértesi Erdő Zrt. közleménye
A Vértesi Erdészeti és Faipari Zártkörűen Működő Részvénytársaság, mint vadászatra jogosult, illetve közös képviselő és erdőgazdálkodó, a kezelésébe tartozó 11-253500-144 és 11-252410-130 kódszámú vadászterületeken a balesetek elkerülése, valamint a vad-gépjármű ütközések mérséklése érdekében korlátozza az erdőterületek látogatását.

A Molnár Gábor kilátó avatása

Újabb kilátót avatott fel a Verga Zrt.
Nagyvázsonytól északnyugatra található 410 méter magas Lugos-tetőn avatta fel augusztus 30-án a Veszprémi Erdőgazdaság a Bakony legújabb turisztikai látványosságát, a pompás panorámát nyújtó Molnár Gábor kilátót.

Természetjáró Túravezetők Országos Találkozója - új időpont

A jelzésfestő és ranger workshoppal együtt kerül megrendezésre
Az Oktatási és Képzési Bizottság élén történt változások miatt a szeptember 6-7-re meghirdetett időpont helyett egy hónappal később kerül megrendezésre a Természetjáró Túravezetők Országos Találkozója a jelzésfestő és ranger workshoppal együtt.
 

Mitől jó egy túravezető?

Válaszkeresés
A cikk címében szereplő kérdésre keresték a választ 2014. augusztus 6-án az Aranyjelvényes Túravezetők Klubjának összejövetelén megjelent tagok.

Erdőterületek látogatásának korlátozása a Bakonyban

A Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. közleménye
Szeptember 1. és október 10. között erdőlátogatási tilalom lép életbe a VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. vadászterületének egy részén. Az Országos Kéktúra érintett szakasza továbbra is járható lesz.
 

Az MTSZ tiszteletbeli elnöke 89 éves lett

Thuróczy Lajos köszöntése
2014. augusztus 28-án a Magyar Temészetjáró Szövetség Országos Központjának munkatársai bensőséges ünnepségen köszöntötték tiszteletbeli elnökünket.

A 26. Természetjárók Napja

2014. szeptember 20-án, szombaton kerül megrendezésre
A Magyar Természetjáró Szövetség már a reggeli óráktól várja valamennyi tagszervezetének képviselőit és az érdeklődő természetjárókat Dobogókőn, a természetjárók idei, hagyományos ünnepén.

Átadásra került az új kilátó Mályinkán

A 13. falunap eseményeinek keretében
Mint minden évben, idén is újabb értékteremtő beruházásokat hajtottunk végre, mondta Mihály Ferenc, Mályinka polgármestere augusztus 16-án, amikor átadták a nagyközönségnek a Begyeleg kilátót.

Pelikán Túranap Szolnokon

A Nagykunsági Erdészeti és Faipari Zrt. közreműködésével
A Szolnoki Közalkalmazott Természetbarátok Turista Egyesülete szeptember 20-án már 16. alkalommal rendezi meg a PELIKÁN gyalogos és kerékpáros túranapot a NEFAG közreműködésével.

115 éves a Téry menedékház

Történelmi visszaemlékezés
1899. augusztus 21-én avatták fel a Téry menedékházat a Magas-Tátrában, amely a korabeli Magyarország legnagyobb magasságban emelt épülete volt.

Újabb kilátót és tanösvényt adtak át

Sopron környékén
Augusztus 10-én vehette birtokba a látogatóközönség az Erdőgazdaság és Kópháza Önkormányzat együttműködésében épült kilátót a kópházi szőlőhegyen. Ez a kilátó a Soproni Parkerdő 10. kilátója. Az átadóünnepség helyszínére közös séta vezetett az új helytörténeti tanösvényen, amely a Kópházán élő horvátok múltját, hagyományait és életét mutatja be.

Rendhagyó nyereményt adott át Thuróczy Lajos

Az MTSZ tiszteletbeli elnöke
Egy nem szokványos nyeremény átadásáráról szóló hír, amelyre az Aranyjelvényes Túravezetők Klubja tagjainak legutóbbi összejövetele után került sor az MTSZ központjában.

Nem csak a Baradla ad élményt

Study touron jártak a Turista Magazin munkatársai
A Jósvafő határában, közvetlenül a Nagy-Tohonya forrás mellett nyíló Kossuth-barlang nem csak különleges vízjárása miatt érdekes, hanem kalandos, sok ügyességet igénylő túrák rendszeres helyszíne is.

Megérkezett a TTRmAPP

A természetjárók számára
Elérkezett az a várva várt pillanat: a hazai természetjárók is birtokukba vehetik a Magyar Természetjáró Szövetség új fejlesztését, a Kéktúrán és más turistautakon navigáló és számos hasznos információt adó TTR mobil alkalmazást, azaz a TTRmAPP-ot.

Megújult erdei pihenőhely vízitúrázóknak

A Soroksári-Duna mentén
A Csepel-sziget megkerülésére vállalkozó vízitúrázókra gondolva a Pilisi Parkerdő Zrt. Ráckevei Erdészete felújította a Ráckevei (Soroksári) Duna-ág partján, Dunavarsány határában lévő régi erdei pihenőhelyet.

Környezettudatos gombaszedés

A Pilisi Parkerdő területén is
Az idei nyár mostanáig bőséges csapadékkal szolgált – a gombák és a gombaszedők nagy örömére. A nyári szárazság elmaradása miatt akár már őszi gombafajokkal és rekord méretű példányokkal is találkozhatunk. Ennek köszönhetően az elmúlt időszakban a média is többször foglalkozott a gombaszedéssel kapcsolatos információkkal. Kevesebb szó esett azonban a gombaszedés természetvédelmi vonatkozásairól.

Megújultak a Pilis kerékpározható erdészeti útjai

A Pilisi Parkerdő Zrt. közleménye
Befejeződött a kerékpárosok által kedvelt pilisi erdészeti útszakaszok karbantartása és felújítása a Pilisi Parkerdő Zrt. Szentendrei Erdészeténél.

Erdőfelújítási munkák kezdődnek a XII. kerületben

A Pilisi Parkerdő Zrt. közleménye
A Pilisi Parkerdő Zrt. ezúton is tájékoztatni kívánja a XII. kerület lakosságát és minden erdőjáró, erdőszerető polgárt, hogy 2014. augusztus 18-tól a XII. kerületi Irhás-árok feletti, mintegy 33 hektáros erdőterületen szálankénti fakitermelést, erdészeti szakkifejezéssel szálalást végez.

A megyei elnökök találkozója

Az MTSZ központjában
2014. augusztus 9-én a Magyar Természetjáró Szövetséggel együttműködő megyei természetjáró és természetbarát szövetségek elnökei találkoztak Budapesten. A főbb témák között szerepelt az új tagnyilvántartó rendszer, valamint a jelzésfestések felújításának koordinálása.

Védjegyoltalom alá került az Országos Kéktúra

Újabb mérföldkő az MTSZ életében
Újabb mérföldkőhöz érkezett a Magyar Természetjáró Szövetség. A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala 2014. május 8-án védjegylajstromba vette az Országos Kéktúrát.

Turista Magazin tartalomismertető

2014 augusztusi szám
Az augusztusi lapszám mellé egy Cynex ajakápolót kaptak az előfizetők. Aki még nem rendelte meg, itt megtalálja a legutóbbi Turista Magazin kivonatos ismertetőjét.

Másfélezer szállóvendég a Som-hegyi Turistaházban

Tavaly ősz óta
A 2013. október 29-én átadott Som-hegyi Turistaház háromnegyed éves üzemeltetési tapasztalatai visszaigazolták a beruházást: a kirándulók és kikapcsolódni vágyók keresik és szeretik a jó minőségű és olcsó turisztikai szállásokat.

Véget ért a Jubileumi Piros 10-es Vándorlás

Huszonnégyen a teljes távot teljesítették
Augusztus 2-án ünnepélyes keretek között zajlott le a az Észak-Dunántúli Területi Természetbarát Szövetség által a Közép-Dunántúli Piros jelvényszerző túramozgalom meghirdetésének tíz éves évfordulójára szervezett, a Bakonyt, a Vértest és a Gerecsét átszelő Jubileumi Vándorlás díjkiosztója.
 

A Rákóczi- és a Vass Imre-barlang hónapja

Egész augusztusban
Bár kétségtelenül a Baradla-barlang a legismertebb az Aggteleki-karszt területén, azonban mellette két kisebb kivilágított barlang is látogatható.

Új kullancsfajt azonosítottak magyar kutatók

Az Ixodes ariadnae denevéreken élősködik

Az Ixodes ariadnae nevet kapta az az eddig ismeretlen, denevérekről és denevérbarlangokból kimutatott kullancsfaj, amelyet széles kutatói összefogás keretében az MTA Agrártudományi Kutatóközpont (MTA ATK) részvételével fedeztek fel hazánkban magyar kutatók.
 

 

Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 006 regisztrált felhasználó
 • 2 385 hírlevél előfizető
 • 343 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 138 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 7 esemény
 • 2 904 megjelent cikk, hír
 • 268 belső oldal
 • 2 222 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter