2020. július 03., péntek - Kornél, Soma
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Kezdőlap
Magyar Természetjáró Szövetség

Archív cikkek

Az alábbi lista azokat a nyitólapon megjelent korábbi cikkeket tartalmazza, amelyek:

- régebben jelentek meg, bár tartalmuk még nem feltétlenül avult el,
- korábbi eseményt harangoznak be, ezért tartalmuk az esemény befejezése után már nem aktuális.

Ezeket a cikkeket archívként őrizzük meg, tartalmukat tovább nem frissítjük. Mindez nem jelenti azt, hogy cikkekben leírtak már biztosan nem igazak.


Kerékpárszállítás a vonaton

A MÁV-START közleményei
A MÁV-START Zrt. folyamatosan bővülő szolgáltatásokkal kíván az egyre növekvő kerékpárszállítási igényeknek eleget tenni. Hosszú távú fejlesztési programunk célja, hogy minden vonaton biztosított legyen a kényelmes, kiszámítható kerékpárszállítás, hiszen ezt a népszerű szolgáltatást évente több mint háromszázezren veszik igénybe.

Kiemelt híreink

A XXI. GYOT rendezői

Riportok a szervezőkkel
A szervezők munkáját ezúton is köszönjük, és hogy mindenki megismerhesse őket, a Turista Magazin rövid videós interjúkat készített velük. A közel száz szervező és segítő is fellélegezhetett a találkozó végéhez közeledve, hiszen az egy évig tartó szervezés és tervezés sikerének ők is csak örüni tudtak.

A XXI. GYOT eseményei

Beszámolók túrákról, rendezvényekről
A gyalogos turisták idei országos találkozója gazdag programkínálattal várta a résztvevőket. Minden egyes rendezvényen nem lehetett ott valaki az MTSZ és a Turista Magazin részéről, de azért néhányról jelent meg beszámoló.

Magyarországon járt Robert Schauer

Riport az osztrák hegymászás egyik kiemelkedő személyével
Robert Schauer az ausztriai Grazban látta meg a napvilágot 1953-ban. Gyermekként hosszú évekig szenvedett krónikus tüdőpanaszoktól, ezért többször is kezelték a muraui tüdőszanatóriumban, mire betegségéből kigyógyult. Már fiatalon elmélyült a hegymászó könyvekben és magazinokban.

A Gyalogtúrázók XXI. Országos Találkozója

Június 6-án este hivatalosan is kezdetét vette
Június 6-án este Vác polgármestere és a szervező szövetségek vezetői hivatalosan is megnyitották a remek programokat kínáló országos találkozót.

Angyali 30 előregisztráció

Magyarország Nr. 1 vízi teljesítménytúrájára
Olyan dolgot szerveztünk, ami eddig még nem létezett. A Magyar Természetjáró Szövetség és a Kiskunlacházi Diáksport Egyesület közösen meghirdette Magyarország első vízi teljesítménytúráját, amelyre már megkezdődött az előnevezés.

Megjelent a Turista Magazin júniusi száma

Plusz 32 oldal vízparti és a szövetségi melléklettel
A Bejárható Magyarország Program mind az öt területén (gyalogtúra, kerékpározás, lovaglás, túrakenu és vitorlázás) szerkesztett tematikával és a szövetségi melléklettel megjelent a Turista Magazin júniusi lapszáma.

 

Megújult a szendehelyi erdei kápolna is

Az Országos Kéktúra mentén
Társadalmi összefogással és pályázati támogatással megújulhatott a Szendehely határában lévő, 1854-ben felszentelt Szentháromság-kápolna, amelynek felszentelési ünnepségére minden jóérzésű turistát szeretettel várnak.

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. sajtóközleménye

Korlátozások a Vas megyei erdőkben
   A Szombathelyi Erdészeti Zrt. kezelésében lévő állami erdőkben 2014. május 15-én és 16-án az Yvette nevű ciklon rendkívüli károkat okozott. A nagy mennyiségű csapadék következtében felázott talajú erdőkben, elsősorban a bükkösökben, fenyvesekben és tölgyesekben az orkánerejű vihar széldöntést okozott, és több tízezer köbméternyi fa dőlt ki megyeszerte.
 

A Kaszó Zrt. átadta a Dr. Marián Miklós sétányt

A Baláta-tavon
A közjóléti beruházások keretében 2014. május 27-én a Kaszó Zrt. ünnepélyesen átadta a nagyközönség számára a Dr. Marián Miklós sétányt. A sétány a fokozottan védett Baláta-tó területén épült, azzal a céllal, hogy a látogató közelebbről is megismerje ezt a természeti értéket.

Megmentik a kunhalmokat és a földvárakat

Az Európai Unió 202 millió forintos támogatása a Duna-Tisza közében
A kunhalmok és földvárak évezredes sírhelyek, őrhelyek, lakhelyek, vadvirágos domboldalak, egykori templomok őrzői és hátborzongató legendák övezte rejtélyes objektumok az Alföldön. Mindig is izgatta a helyiek és utazók fantáziáját, hogyan keletkeztek és mit rejthetnek legbelül.

Élet a Kéken - OKT sorozat 5. rész

Dorogtól Visegrádig
Az ötödik részben az Országos Kéktúra Dorogtól Viegrádig tartó szakaszát ismerhetjük meg Horváth Béla kalauzolásában.

Mátra 115/88 teljesítménytúra

A legszebb és a legnehezebb útvonal a legjobbaknak
Május 31-én reggel 7:00-kor lelkesítő dobpergés kíséretében elstartoltak a kisnánai vár alól a 11. Mátra 115/88 közösségi teljesítménytúra résztvevői. Az embertpróbáló eseményen a Turista Magazin is jelen volt.
 

Átadták a felújított Kisírtáspusztai Menedékházat is

Megújulnak a Dunakanyar turisztikai szálláshelyei
A Dunakanyar hazánk és Közép-Európa egyik kiemelkedő turisztikai célpontja, itt került sor május 30-án két, teljes felújításon, korszerűsítésen és bővítésen átesett turista-szálláshely átadására. A Kesztölc és Pilisszentlélek között található Fekete-hegyi Kulcsosház felújítása a Pilisi Parkerdő Zrt., a Börzsönyben található Kisirtáspusztai hegyi menedékházé pedig az Ipoly Erdő Zrt. turisztikai beruházási programjának keretében valósult meg.

Átadták a felújított Fekete-hegyi Kulcsosházat

Megújulnak a Dunakanyar turisztikai szálláshelyei
A Kesztölc és Pilisszentlélek között található Fekete-hegyi Kulcsosház felújítása a Pilisi Parkerdő Zrt. beruházási programjának keretében valósult meg. A Kesztölc és Pilisszentlélek között található ház Magyarország egyik legszebb panorámájával hívogatja a turistákat, ablakaiból, teraszáról belátni majdnem a teljes Dunakanyart.

Portré - Thuróczy Lajos

A köztiszteletben álló természetjáró
Thuróczy Lajos, a Magyar Természetjáró Szövetség tiszteletbeli elnöke rákospalotai otthonának kertjében adott interjút a Turista Magazinnak.

Angyali 30

Magyarország Nr. 1 vízi teljesítménytúrája
Olyan dolgot szerveztünk, ami eddig még nem létezett. A Magyar Természetjáró Szövetség és a Kiskunlacházi Diáksport Egyesület közösen meghirdeti Magyarország első vízi teljesítménytúráját.

Természetvédelmi klub - 2014. június

Az MTSZ Természetvédelmi Szakbizottsága szervezésében
Az MTSZ és a BTSSZ Természetvédelmi Szakbizottsága szervezésében beindult a Természetvédelmi Klub immár a második évadját tartja.

Környezeti nevelés a fővárosi tanösvényeken

A Tanösvény környezeti nevelési prevenciós program
A Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálatának munkatársai 2014 tavaszától iskolás csoportok számára másfél-két órás vezetett túrát tartanak ezekben a hetekben.
 

Geoparkok Hete

Május 24. és június 8. között
Az idei évben a Novohrad – Nógrád Geopark immáron hatodik alkalommal csatlakozik a rendezvénysorozathoz, mely során Európa összes geoparkjában színes programokkal várják az érdeklődőket. Kontinensünk 21 országának 59 geoparkjában több száz esemény zajlik párhuzamosan 2014. május 24. és június 8. között.

Megújult a Gaja-völgyi Tájcentrum

Vadászati és erdészeti emlékház
A Kelet-Bakonyban felújították az Országos Kéktúra útvonal erdőgazdasági területen futó szakaszát, valamint átadásra került a térség erdészeti és vadászati értékeit, múltját bemutató kiállítás is.

Korlátozás a Tarjánka-szurdokban

Változott a Tarjánka-szurdok látogatási rendje
A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság, mint a fokozottan védett domoszlói Tarjánka-szurdok természetvédelmi- és vagyonkezelője, felhívja a kirándulók figyelmét, hogy a terület túravezetővel történő látogatási lehetősége a fokozott balesetveszély (kőzetpergés) miatt megszűnt.

Gólya Road Show 2014

Az MME szervezésében
Az MME 2014-ben is megszervezi országos gólyafészek felmérési és gyűrűzési programját, a Gólya Road Show-t. A fehér gólyák fiókái június közepére érik el azt a fejlettségi kort, amikor már megjelölhetők olyan színes gyűrűkkel, amelynek köszönhetően egész életükben – távcsöves leolvasással – azonosíthatóak lesznek, akár itthon, akár vonulás közben. A gyűrűzéseken  bárki részt vehet, aki szeretne megsimogatni egy gólyafiókát vagy belepillantani egy fészekbe.

Vasutas gyermeknapi rendezvények

Több erdészeti vonalon és múzeumi vasúton
Azokat várják a hétvégén számos vonalon, akik a legjobban szeretik az erdei vasutakat. A gyermekek és a kisvasutak szerelmesei most számos izgalmas program közül választhatnak.

A városba költözik az erdő

Gyermeknap különleges tálalásban
Május 24-én egy napra a városba költözik az erdő. A Hegyvidék Bevásárlóközpont szombati, gyermeknapi rendezvényén a legkisebb erdei felfedezőket egy izgalmas, minden érzékszervüket próbára tevő kalanddal, valamint apró ajándékkal várja a Pilisi Parkerdő Zrt.

Korlátozás a Holdvilág-árokban

Előreláthatólag egy hónapig
A Holdvilág-árok területén a kirándulók érdekében az erdő látogatásának korlátozása van érvényben. A korlátozás a térképen jelölt területet érinti, időtartama előre láthatólag egy hónap.

Köszönőlevél

Köszönettel megkaptuk!
Egyik tagszervezetünk az elkészült Természetjáró Kártyáinak átvételekor meglepett bennünket, amikor átadta egy oklevélben megfogalmazott köszönetét.

75 éves a Julianus-kilátó

Megemlékezés a Hegyes-tetőn
Az eseményt a kilátó avatásának 75. évfordulója alkalmából rendezte meg a Kinizsi Természetbarát Egyesület Encián szakosztálya.

Természetjáró Gyermekek és Diákok Országos Találkozója

25. TEDOT - 2014 - Szántód
Még néhány napig lehet jelentkezni a Természetjáró Fiatalok Szövetségének szántódi találkozójára, amely a település turisztikai központjában, a parttól 200 méterre található 150 ágyas Rév Hostel Balaton ifjúsági szállóban lesz június 27. és. július 2. között.

A természetjáró egyesületek is szedték a szemetet

A TeSzedd akció keretében
Az idei, negyedik alkalommal megszervezett TeSzedd országos akciójában a nagyobb publicitást kapott szervezések mellett a Magyar Természetjáró Szövetség tagszervezetei is kivették a részüket.

A katonák is szedték a szemetet a Kéken

Együtt szedtük a Honvédelmi Minisztérium önkénteseivel
Az MTSZ  "TeSzedd a Kéken!" hulladékgyűjtési programjához a Honvédelmi Minisztérium Hatósági Hivatala is csatlakozott. Önkénteseik május 10-én Dobogókő és Pilisszentkereszt között gyűjtötték a szemetet.

Sikerrel zárult az MTSZ TeSzedd a Kéken! akciója

Együtt szedtük az önkéntesekkel
Az idén negyedik alkalommal megrendezett TeSZedd! országos szintű szemétszedési akcióra közel 120 ezer önkéntes jelentkezett. Most először a Magyar Természetjáró Szövetség is csatlakozott a "TeSzedd a Kéken!" akcióval a nagyszabású „Önkéntesen a tiszta Magyarországért” mozgalomhoz.

Az iskolások is csatlakoztak a TeSzedd!-hez

A szemétszedési akció második napjára 65 ezer önkéntes jelezte részvételét
Idén rekordot döntöttünk a jelentkezők, és a létrehozott találkozási pontok számában is. A 3600 európai helyszín több mint felét Magyarországon találhatjuk. A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) és az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. (OHÜ) sajtótájékoztatót tartott Budapesten, a XVIII. kerületben található Kapocs Magyar-Angol Két Tannyelvű Általános Iskolában.

Jó hír a Vízi Nagy Kört teljesítőknek

Még egy hétig evezhető a Sió!
A Magyar Természetjáró Szövetség Vízitúra Szakbizottsága a rendelkezésére álló információk alapján tájékoztatja a vízitúrázókat, hogy – tekintettel a Balaton magas vízállására és a várható további esőzésekre – a Siófoki zsilip a 2014. május 04-i zsilipnyitást követően várhatóan az előttünk álló hét folyamán továbbra is nyitva marad.

Rekordszámú önkéntes a TeSzedd!-en

Minden eddiginél többen és több helyszínen gyűjtiötték a szemetet
Május 9-én reggel rekordszámú önkéntessel és minden eddiginél több szemétgyűjtési helyszínen kezdődött meg a TeSzedd! országos szemétszedési akció. „Ez a munka a legjobb befektetés a jövőbe. Megmutatjuk, hogy évről évre egyre több embernek fontos, hogy megtisztítsa szűkebb-tágabb környezetét az eldobált, illegálisan lerakott szeméttől” – mondta az esemény megnyitóján a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Fegyverneken Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter.

Természetvédelmi klub - 2014. május

Új helyszínen és időpontban
Az MTSZ Természetvédelmi Szakbizottsága Természetvédelmi Klubjának május 12-ikei összejövetele.

Az erdészek is csatlakoztak a TeSzedd akcióhoz

Május 9-11. között tisztítjuk meg együtt a Kéktúrák útvonalait
Az ÉSZAKERDŐ Zrt. munkatársai is rendkívül fontosnak tartják környezetünk megóvását, ezért idén társaságuk a korábbi évekhez képest nagyobb létszámmal csatlakozik a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért! mozgalom szemétgyűjtő akciójához.
 

Természetvédelmi Vándorgyűlés Parádfürdőn

Tájékoztató az április 11-13- között tartott rendezvényről
Az 1964 óta rendszeresen megtartott vándorrendezvény ez évben az Eszterházy Károly Főiskola Gyakorló Iskolája Csevice Erdei Iskolájában került lebonyolításra Parádfürdő külterületén, az Ilona-völgyben.

A Turista Magazin májusi száma

Kikerült a nyomdából
92 oldalon öt szakterületről és a szövetségi melléklettel, a Bejárható Magyarország Program mind az öt területén (gyalogtúra, kerékpározás, lovaglás, túrakenu és vitorlázás) szerkesztett tematikával megjelent a Turista Magazin májusi lapszáma.

A Kéktúra Szakbizottság áprilisi ülése

A Kéktúra útvonal módosításokról
A Kéktúra Szakbizottság áprilisi ülésén egyetlen napirendi pont szerepelt: Németh Csaba részletes terepi-helyszínelési beszámolója az Országos Kéktúra útvonali változtatási terveinek, leágazásainak, alternatíváinak a TTR rendszerbe való felméréséről.
 

Visszatekintő a Gerecse teljesítménytúrára

Videóösszeállítás
A szép emlékeket mindig jó felidézni, aki pedig nem túrázott április harmadik szombatján a Gerecsében, annak kötelező kedvcsináló ez a rövid dokumentumfilm!

Fülemülék éjszakája 2014

Az MME szervezésében
Az elkövetkező hetek kora esti és éjszakai óráiban hangzik fel országszerte a világ egyik legszebb hangú madarának, a fülemülének az éneke. Ezért az MME minden év április-májusban Fülemülék éjszakája programokkal várja az érdeklődőket.

Letölthetők a Gerecse 50-30-20-10 célfotói

A Turista Magazin weboldaláról
Ha valaki teljesítette a Gerecse túrát és odaállt az MTSZ fotófala elé, a Turista Magazin honlapján megkeresheti magát és letöltheti a célfotóját!

Hogyan teljesítsük a változó útvonalú Országos Kéktúrát

Ha majd életbe lépnek az eldöntött és már engedélyezett változások
Az elmúlt hónapokban több információ is megjelent azzal kapcsolatban, hogy a kéktúramozgalom  megreformálása kapcsán az Országos Kéktúra útvonala is jelentősen módosul az elkövetkező időszakban. Járjuk kicsit körbe ezt a témát, s lássuk, milyen gondok adódhatnak akkor, ha a terepen útvonal-módosításokkal találkozunk!

Újra látogatható a Tapolcai-tavasbarlang

Bár a felújítás még zajlik
Még nem készült el teljesen, a látogatóközpont építése még zajlik, de már megnyitották a nagyközönségnek, akik csökkentett árú belépőjegy megváltásával látogathatják a barlangot.

Letölthetők a Gerecse 50-30-20-10 oklevelek

A Turista Magazin weboldaláról
Ahogy meg lett ígérve, a Turista Magazin honlapjáról letölthetők a Gerecse túrák valamelyikét teljesítők oklevelei.

Újabb kilátót adtak át a Bakonyban

Tés község közelében
Tés község közelében avatták fel ünnepélyes keretek között a VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. által létrehozott impozáns, 1848 cm magas kilátót. A kilátó magassága jelkép, amellyel a magyar szabadság előtt tisztelgünk.

A VOLÁNBUSZ sajtóközleménye

Közvetlen járat a visegrádi Fellegvárhoz!
Tájékoztatjuk a tisztelt Utazóközönséget, hogy Pilis hegység területén turisztikai igényeket kiszolgáló járatokat indít a VOLÁNBUSZ Zrt.!

Volánbusszal a Kékestetőre utazók részére

Átszállás biztos indulási időpont vasárnaponként
Örömmel tájékoztatjuk a Parád környékén és a Felső-Mátrában aktív pihenést keresőket, hogy kérésünket tolerálta a Mátra Volán.

A Föld Napja - április 22.

Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?
A Föld napja alkalmából különféle eseményeket rendeznek világszerte, melyekkel felhívják a figyelmet a Föld természeti környezetének megóvására. A napot már 192 országban tartják, Magyarországon 1990 óta rendezik meg.

Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 4 896 regisztrált felhasználó
 • 2 316 hírlevél előfizető
 • 340 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 137 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 63 esemény
 • 2 795 megjelent cikk, hír
 • 261 belső oldal
 • 2 198 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter