2019. június 16., vasárnap - Jusztin
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Kezdőlap
Magyar Természetjáró Szövetség

Archív cikkek

Az alábbi lista azokat a nyitólapon megjelent korábbi cikkeket tartalmazza, amelyek:

- régebben jelentek meg, bár tartalmuk még nem feltétlenül avult el,
- korábbi eseményt harangoznak be, ezért tartalmuk az esemény befejezése után már nem aktuális.

Ezeket a cikkeket archívként őrizzük meg, tartalmukat tovább nem frissítjük. Mindez nem jelenti azt, hogy cikkekben leírtak már biztosan nem igazak.


Gyalogtúrázók XXI. Országos Találkozója

Program előzetes
A Dunakanyar barokk gyöngyszemének tartott – az utóbbi évtizedben csodálatosan helyreállított belvárosú – Vácott rendezik idén a XXI. GYOT-ot.

Kiemelt híreink

Középfokú gyalogos túravezetői- és tájékozódási tanfolyam

Debrecenben
A Navigátor Debreceni Túra Klub és a Hajdú-Bihar Megyei Természetjáró Szövetség középfokú (bronzjelvényes) gyalogos túravezetői- és tájékozódási tanfolyamot indít 2014. február 12. és június 07. között.

Túravezetői tanfolyam Tolnában

Ezüstjelvényes gyalogos szakágú túravezetői tanfolyam indul
A képzés elméleti felkészítésből (levelező formában, feladatlapok önálló megoldása), három egynapos konzultációból áll, az elméleti képzésen túl az előírt túrák teljesítése és igazolása szükséges. A képzést követően a Magyar Természetjáró Szövetség érvényes vizsgaszabályzata szerint írásbeli, szóbeli és gyakorlati vizsgát (nappali és éjszakai tájékozódási túra) kell tenni 2 napos táborozás formájában.
 

A jelzésfestés alapjai

Bemutató film
A festett turistaút jelzések több mint 100 éve szolgálják a turistákat. A turistautak jelzett festéseinek készítéséről, konkrétan a festés gyakorlati munkáiról készült egy rövid bemutató film.

A Pilisi Parkerdő Zrt. heti hírei

2014. január 16.
Eddig szokatlanul enyhe télben van részünk idén, aminek nem örülnek felhőtlenül az erdészek. Noha a kirándulóknak nem okoz problémát, hogy nincs a megszokott januári időjárásra jellemző fagyos, hideg idő, az erdő állat- és növényvilágára negtív hatással is lehet az igazi tél hiánya. Emellett a téli sportok szerelmesei is nagyon hiányolják a hó borította erdei táj semmihez sem hasonlítható hangulatát és látványát.

A Magyar Természetjáró Szövetség visszautasítja Schmuck Andor vádjait

Sajtóközlemény
A Magyar Természetjáró Szövetség – korábbi nevén Magyar Természetbarát Szövetség – határozottan cáfolja és visszautasítja az Egyenes beszéd című műsorban 2014. január 15-én Schmuck Andortól elhangozott mindazon állításokat, melyek a Magyar Természetjáró Szövetséget a Kitörés 60 teljesítménytúra szervezésével, annak értékrendjével bármilyen módon kapcsolatba hozták.

Levédték a Felsőrákosi-réteket

Új természetvédelmi terület született
Felsőrákosi-rétek természetvédelmi terület névvel új, 164 hektáros területet nyilvánított védetté a Fővárosi Közgyűlés.

Még lehet jelentkezni a Téli Mátra túrákra

Az előnevezést meghosszabbították január 23-ig
Még a tapasztalt rendezőket is meglepte az idei évtől bevezetett előregisztráció sikere és népszerűsége, hiszen pár hét alatt több mint ezer fő jelezte részvételi szándékát a Téli Mátrára.

Erdőlátogatás korlátozása a Börzsönyben

társasvadászat miatt
2014. január 24-én a Nagymarosi Erdészet területén társas vadászatot tartanak, amely a turistaforgalom átmeneti korlátozásával járhat, elsősorban biztonsági okokból.

Erdőlátogatás korlátozása a Pilisi Parkerdő Zrt. területén

2014. januárban, februárban és márciusban
 A késő őszi és téli vaddisznó hajtóvadászatok a legalkalmasabbak a vadállomány szinten tartására, szabályozására. Február végéig hetente folynak a vadászatok a Pilis, a Visegrádi-hegység, a Budai-hegység és a Gerecse területén. A Pilismaróti Erdészet március végéig fakitermelési munkákat is végez.

Dunán innen Dunán túl

Túra a Mezőföld peremén
A Pentele Természetjáró Egyesület március elsején immár nyolcadik alkalommal rendezi meg a Dunán-innen Dunán-túl teljesítmény túráját.

BAZ megye megnyitotta a 2014 -es turistaévet

Évnyitó túra a Turista Pantheonba
Borsod megyében az év első hétvégéjén, január 4-én rendezték meg az új esztendő nyitótúráját.  A központi ünnepség helyszíne a Közép-Garadna melletti Turista Pantheon volt.

Zarándokút Szakbizottság

Megalakult az MTSZ új szakági munkacsoportja
2014. január 8-án került sor tavaly elkezdett folyamatként a Magyar Természetjáró Szövetség Zarándokút Szakbizottságának alakuló ülésére.

Természetjáró Kegyeleti Túrák

túrasorozat kiírása
A Kinizsi Természetbarát Egyesület az elsõ világháborúban elesett turistákra emlékezve túrasorozatot indít az első világhaború kitörésének centenáriumi évében.

In Memoriam Almási Sándor

1938–2013
Almási Sándor, a Gördögök Kerékpáros és Szabadidő Sportegyesület alapítója, 2013. december 26-án a szolnoki Hetényi Géza kórházban betegségben elhunyt.

Az év madara 2014-ben

a túzok
Az idei év madarát rendhagyóan nem a közönség választotta szavazataik alapján, hanem az MME szakemberei, tekintettel arra, hogy az egyesület 2014-ben ünnepli megalakulásának 40. évfordulóját. Ezen kerek szám alkalmából szeretnék az érdeklődőkkel jobban megismertetni címermadarukat.

Az év hala 2014-ben

a magyar bucó
A Magyar Haltani Társaság honlapján december 31-én zárult közönségszavazás eredményeként 2014-re a magyar bucó lett az év hala (43%), megelőzve a másodikként befutó sügért (40%) és a harmadik helyezett gardát (17%).

Információs nyílt napot tart az MTSZ

A rendkívüli választmányi üléssel egybekötve
2014. január 18-án (szombaton), a rendkívüli választmányi ülés napján és azzal részben egybekötve információs nyílt napot tartunk tagszervezeteink, tagjaink és az érdeklődők részére.

Rendkívüli választmányi ülés

Meghívó
A Magyar Természetjáró Szövetség 2014. január 18-án (szombat) 10.30 órától tartja rendkívüli választmányi ülését.

Természetvédelmi klub

február 3-án
Az MTSZ Természetvédelmi Bizottsága ez évben február 3-án 17 és 20 óra között tartja első összejövetelét.

Az OKT útvonal módosításokhoz használt térképek

Ezeket is használták a felmérők
A sokszor éjszakába nyúló tanácskozásokon a Kéktúra Szakbizottság az MTSZ központjában a legmodernebb térinformatikai rendszerek és hagyományos térképek segítségével döntött az útvonal módosításokról.

Az év ökoturisztikai létesítményei 2013-ban

Két kategóriában lehetett pályázni
A cím elnyerésére ökoturisztikai létesítmények üzemeltetői (nemzeti park igazgatóságok, erdőgazdaságok, önkormányzatok, társadalmi szervezetek, társas- és magánvállalkozások stb.) pályázhattak ökoturisztikai látogatóközpont és tanösvény kategóriákban.

Összefogással a természeti értékeink megőrzéséért

Elkészült a helyi védettségű természeti területek leltára
A Pro Vértes Természetvédelmi Közalapítvány egy országos konferenciasorozat keretében mutatja be a Svájci-Magyar Együttműködési Programban megvalósuló projektjét.

Újdonságok a Téli Mátra teljesítménytúrákon

Január 25-én négy távon lehet indulni az egyik legnépszerűbb túrán
A megszokott hideg és a hó mellett 2014-ben a túrázókat váró szolgáltatásokban és a sikeres teljesítők díjazásában újdonságokra lehet számítani.

Erdészeti Stratégia uniós forrásokból

Fejlesztések hazai igények alapján
A Nemzeti Erdészeti Stratégiában megfogalmazott célokhoz szükséges fejlesztések mintegy 90 százalékát az uniós vidékfejlesztési forrásokból lehet finanszírozni - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium.

65 éve áll a Petőfi-kilátó a Bálványon

Tulajdoni sorsa jelenleg bizonytalan
A Bükk-hegységben, a Bánkút melletti 956 m magas Bálvány csúcsán álló Petőfi-kilátó 1948 óta méltón hirdeti a miskolci, diósgyőri turisták összefogását, tenni akarását egymásért, a turista közösségért.

Útvonalváltozások és csatlakozó módosítások

az Országos Kéktúrán
A Magyar Természetjáró Szövetség Kéktúra Szakbizottsága több hónapos munka végső állomásaként döntött az Országos Kéktúra útvonalán végrehajtandó, illetve hozzá kapcsolódó változtatások ügyében.

Jelvényszerző túrasorozat 2014-ben

A 20 éves HVTE jubileumi túrasorozata
   A Hegyek Vándorai Turista Egyesület 2014-ben ünnepeli megalakulásának 20 éves évfordulóját, amelyről hatfordulós jubileumi túrasorozattal emlékezünk meg.
 
   Az ünnepi évben hat különböző helyen várjuk a túrázókat, amelyből a három vas-megyei „kötelező” pont egyesületünk technikai területén, az Őrségi Nemzeti Parkban és a Felső-Őrségben található. Aki e helyek mindegyikén megjelenik, annak egy külön emléklappal köszönjük meg a részvételt. A továbbiakban a három „bónusz” pont közül, aki legalább kettő helyet felkeres, külön kupát, vagy más emléktárgyat kap (előzetes nevezés esetén!). Nevezési lap a regisztrációs pontokon szerezhető be.
 

Stratégiai együttműködés a VM és MTSZ között

Újabb megállapodás aláírására került sor.
Stratégiai partnerségi és együttműködési megállapodást kötött a Vidékfejlesztési Minisztérium a Magyar Természetjáró Szövetséggel.

Átadták a Pro Turismo Elismerő Okleveleket

Mártonné Máthé Kinga, az MTSZ elnökségi tagja is elismerésben részesült.
Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter ünnepélyes keretek között átadta a turizmus szakma legmagasabb kitüntetésének számító Pro Turismo Elismerő Okleveleket a Parlamentben. Az elismerést idén 25. alkalommal kapták azok a szakemberek, akik magas színvonalú munkájukkal és szolgáltatásaikkal példát mutatnak a pályatársaknak.

Nemzetközi konferencia Szlovákiában

A KST Nagyszombatban rendezte meg a V4-ek turisztikai konferenciáját
A Szlovák Turisták Klubja december 6-8. között, „A szervezett turizmus hagyománya és perspektívája Közép-Európában” címmel rendezett turisztikai konferenciát Nagyszombatban (Trnava), melynek helyszíne a Jan Palárik Színház tükörterme volt.

Bemutatjuk a Kéktúra Szakbizottság tagjait

Akik az OKT útvonalváltozásain dolgoznak
Kikből áll a Kéktúra Szakbizottság? Milyen feladatokat látnak el a tagok? Most megismerhetjük azt a műhelymunkát, amely nyár dereka óta lüktetésben tartja a neves szakembereket.

Kéktúra útvonalváltozás

Magyarkút és a Naszály között változott a nyomvonal
Régi probléma oldódott meg a mostani módosítással, ugyanis Katalinpuszta határában az igen forgalmas 2. számú főúton kellett gyalogolni, mire elértük a bélyegzőhelyet.

Megkezdődtek az Ős-Dráva Látogatóközpont építési munkálatai

Szaporca község határában.
A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság örömmel tájékoztatja az érdeklődőket, hogy a Dél-Dunántúli Operatív Program keretében megvalósuló Ős-Dráva Látogatóközpont építési munkálatai a Szaporca község határában kijelölt területen megkezdődtek.


Magyarország legnagyobb löszmélyútja

Mentsük meg a beomlott balatonendrédi löszmélyutat!
Fiamnak következő szülinapjára egy túrát szánok. A szülinapi túra megtervezésénél a turista térképen Balatonendréd mellett fedeztem fel a következő bejegyzést: MO legnagyobb löszmélyútja.
 

Ünnepi nyitvatartás

az MTSZ Országos Központ irodájában
Értesítjük ügyfeleinket, hogy az ünnepek körül az alábbiak szerint állunk ügyfeleink rendelkezésére.

Bronzjelvényes túravezető tanfolyam

A Fejér Megyei Természetbarát Szövetség szervezésében
 A Fejér Megyei Természetbarát Szövetség és a Székesfehérvár Városi Természetbarát Szövetség 2014. január 11-től az alábbi túravezető képzést hirdeti meg levelező formában, melyre várjuk minden, a túrázásban már tapasztalt érdeklődő turistatárs jelentkezését.

Erdőlátogatás korlátozása a Vértes Erdő Zrt. területén

Tájékoztatás erdőterületet érintő vadászatokról
   A Vértesi Erdő Zrt. a vadállomány hatékony szabályozása, ezzel együtt az erdei, mezőgazdasági és természetvédelmi vadkárok megelőzése érdekében, működési területén (Nyugati-Gerecse, Vértes, Bakonyalja), decembertől február közepéig több alkalommal terelő-, illetve hajtóvadászatokat tart. 

Erdei dioráma és szálláshely átadó

Újabb állomással folytatódott a VERGA Zrt. fejlesztési programja.
A HM VERGA Zrt. tizennyolcadik létesítményét, az erdei diorámát, a Hubertus Erdészeti Erdei Iskolában december 11-én, ünnepélyes keretek között adták át. A „Jövő a kezünkben van 2013-2014” program keretében az Ajkához közeli erdei iskolában Magyarország eddig legnagyobb diorámáját avatták fel, valamint egy 12 személy elhelyezésére alkalmas szálláshelyet is átadtak a nagyközönségnek.

 

Téli Mátra Teljesítménytúra

Az MTSZ közreműködésével
2014 januárjában a Hanák Kolos Turistaegyesület a Magyar Természetjáró Szövetség közreműködésével szervezi hazánk egyik legnépszerűbb és mindig nagy kalandokat tartogató teljesítménytúráját.

Turistaház-fejlesztési programot indít a kormány

A cél, hogy itthon is "osztrák körülmények" várják a kirándulókat, túrázókat.
Döntött a kormány a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program elindításáról. 14 megyében mintegy 40 turistaszálló és menedékház újulhat meg a következő években.

Megjelent a Turista Magazin összevont száma

2013. december - 2014. január
Kikerült a nyomdából a magazin december-januári száma (benne az MTSZ Híradó), amelyhez most egy egészségturisztikai különszám is mellékelve van. A Magyar Turizmus Zrt. támogatásával így összesen 140 oldalnyi tartalommal állunk olvasóink rendelkezésére.

Tóth Viktória - A Kék

Kiállítás nyílik a Kéktúrát teljesítő hölgy képeiből
A szerző képeiből december 15-én kiállítás nyílik, amelyen a kéktúrán készített panorámafotói szerepelnek. A felvételek egy teljes hónapon keresztül a Corvin Áruház Művelődési Szintjén (MÜSZI) tekinthetők meg.

A Videoton labdarúgói népszerűsítették a Kéktúrát

A klub elárverezi a játékosok mezeit
A Videoton FC jótékonysági árverésre bocsájtja az idei utolsó hazai rangadón viselt egyedi, az Országos Kéktúrát népszerűsítő mezeket, amelyekre december 16-án éjfélig lehet licitálni a Vaterán. A klub az aukció teljes bevételét a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak ajánlja fel.

Élet a Kéken - OKT sorozat 1. rész

Írott-kőtől Sümegig
Az első részben az Országos Kéktúra Írott-kőtől Sümegig tartó szakaszát ismerhetjük meg számos izgalmas képpel illusztrálva.
 

Volánbusz menetrend változások

december 15-től
A Volánbusz új menetrend módosításai között a Szentendre környékén túrázókat is érdeklő változást lehet találni - december 15-től nem jár be a busz a Dömörkapuhoz.

Ajándékozz virtuális örökbefogadást karácsonyra!

A Budakeszi Vadaspark gondoskodója lehetsz.
Valami különlegeset keresel? Amitől leesik az ajándékozott álla(t)? Ami nagyon cuki, nagyon szőrös, eleven, mókás, játékos, mégsem kell kivinni naponta sétálni, nem kér (tőled) enni, szobatiszta, sőt, még a kanapé oldalát sem rágja össze?

Vadasparki Télapógyár

A Budakeszi Vadaspark Mikulása úgy döntött, nincs még teljesen behavazódva, úgyhogy simán elvállal egy kis plusz ajándékozást.
Van olyan álmod, ami a Budakeszi Vadasparkkal, és a náluk lakó állatokkal kapcsolatos? Most a Télapó és a vadasparki krampuszok, vagyis dolgozók közreműködésével teljesülhet! Azt nem ígérik, hogy hazaviheted a Vackor medvéjüket ágymelegítőnek, a Hubi hiúz sem dorombolhat az öledben, és Muci, az aranysakál sem fog énekelni veled az iskolai kórusban…
 

Vadmacskát fogtak az erdészek a Pilisben

Nem mindennapi ragadozóval találkoztak a Pilisi Parkerdő Zrt. szakemberei
Egy dühös és ijedt vadmacska kuporgott az élve fogó csapdában, melyet a fővárosban megjelenő rókák befogására állítottak fel. A ritka jószággal elsőként találkozó, másfél évtizede ugyanabban az erdőtömbben dolgozó erdész először látott vadmacskát Budapesten.

 

Év Fája verseny 2013

A gödöllői Mesebeli vén vackor lett az Év Fája
Negyedik alkalommal rendezte meg az Ökotárs Alapítvány az Év fája versenyt, amelyben olyan fák vetélkednek minden évben, melyek különös erővel bírnak: képesek, egy-egy közösség, csalág vagy egy egész település figyelmét megnyerni.

Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 4 769 regisztrált felhasználó
 • 2 231 hírlevél előfizető
 • 336 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 118 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 28 esemény
 • 2 608 megjelent cikk, hír
 • 238 belső oldal
 • 2 109 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter