2022. augusztus 09., kedd - Emőd
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Kezdőlap
Magyar Természetjáró Szövetség

Archív cikkek

Az alábbi lista azokat a nyitólapon megjelent korábbi cikkeket tartalmazza, amelyek:

- régebben jelentek meg, bár tartalmuk még nem feltétlenül avult el,
- korábbi eseményt harangoznak be, ezért tartalmuk az esemény befejezése után már nem aktuális.

Ezeket a cikkeket archívként őrizzük meg, tartalmukat tovább nem frissítjük. Mindez nem jelenti azt, hogy cikkekben leírtak már biztosan nem igazak.


Az MTSZ 2016. évi eseménynaptára

Az Országos Központ főbb rendezvényei
Összeállításra került a Magyar Természetjáró Szövetség 2016. évi központi rendezvényeit tartalmazó eseménynaptár.

Kiemelt híreink

Természetjárás a Lánchíd Rádióban

Igazi csodákat rejtenek a hazai túraútvonalak
Friss levegő, kis mozgás, madárcsicsergés – aki már valaha járt erdőben, az tudja, hogy kirándulni jó. Győri Tamás József, a Magyar Természetjáró Szövetség igazgatója megfogalmazása szerint igazi csodákat rejtenek a hazai túraútvonalak.

Megújult a Budakeszi Vadaspark főbejárata

Korszerű és akadálymentes lett az új fogadóépületbe való bejutás
A Budakeszi Vadaspark, szolgáltatásait és infrastruktúráját tekintve, modern és vonzó családi kikapcsolódást nyújtó központtá nőtte ki magát. A megnövekedett látogatószámra tekintettel a Vadaspark október 14-től megújult fogadóépülettel, új és akadálymentes mosdókkal, felújított babakocsi-tárolókkal és Baba-Mama Kuckóval várja a látogatókat.

Sikeres volt a TeSzedd a Kéken! program

Komárom-Esztergom megyében is
A Magyar Természetjáró Szövetség idén – május után – másodszor hirdette meg a „Te Szedd a Kéken!” szemétszedő programot az Országos Kéktúra teljes útvonalán. Komárom-Esztergom megyében Kőhányástól Piliscsabáig 100 km-en mozdult meg minden természetjáró egyesület, szakosztály 89 önkéntessel.

Tholt Albert Emlékhely avatása

A szervezett fővárosi turistaság bölcsőjénél
Újabb emlékhellyel bővült a pilisszentkereszti Klastrom-kútnál a budapesti természetjárás megalakításának helyszínét jelölő kicsiny emlékpark. 2015.október 11-én az önállóvá válásának 25. éves évfordulóját ünneplő Budapesti Természetbarát Sportszövetség felavatta elhunyt főtitkáráról, Tholt Albertről elnevezett pihenőhelyét.

Sikeres borsodi TeSzedd a Kéken! akció

230 diák és felnőtt résztvevő takarította a Bükk turistaútjait
A Bükkben ebben a tanévben is folytatódnak a havonkénti diáktúrák, melyekre az általános és középiskolás diákok részvételével, a BAZ Megyei Természetjáró Szövetség és a Miskolc Városi Diáksport Szövetség közös szervezésében kerül sor. Az október 10-i túra kiemelt jelentőséggel bírt, mert ez az MTSZ által meghirdetett TeSzedd a Kéken! őszi szemétszedő akció keretében került megrendezésre.

Élet a Kéken DDK 6. rész

Abaligettől Árpádtetőig - a A Mecsek gerincén
A DDK-t bemutató sorozatunk mostani részében az abaligeti vasútállomásáról folytatjuk utunkat, hogy Abaliget érintésével felkapaszkodjunk a Mecsek gerincére, ahonnan a Jakab-hegyen át Árpádtetőig vándorlunk. Célállomásunk nem DDK-pecsételőhely, innen azonban könnyedén és mindössze negyedóra alatt eljuthatunk busszal Pécsre, ahol szállást kereshetünk magunknak. Az alábbi egynapos túra sok látnivalót tartogat, ezért gazdálkodjunk okosan az idővel.


Fotó: Burger Barna

Új erdei delikátesz bolt nyilt és új kilátót is avattak

A Vértesi Erdő Zrt. újabb beruházásai
Az állami erdőgazdaságok termékeit kínáló boltot avatott Tatabányán a Vértesi Erdő Zrt. október 9-én, majd átadták a társaság által felújított kilátót Vértessomlón.

Nehézségek a DDK útvonalán Vas és Zala megyében

Elkerülő műutakat építenek
Tájékoztatjuk a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra útvonalát járókat, hogy a 86-os főközlekedési út településeket elkerülő szakaszainak építése miatt, több helyen nehézségekbe ütközik az útvonal követése.

A Kékkör Napja a Duna TV csatornáin

Aki nem tudta nézni élőben, most még megnézheti
Ha valaki október 10-én, A Kékkör Napján lemaradt volna a Duna és a Duna World természetjárást népszerűsítő műsorairól, december 1-ig még megnézheti az interneten.

  

Útvonal lezárás a Kőszegi-hegységben

Fakitermelés miatt
Most kaptuk a hírt Vas megyéből, miszerint a Kőszegi-hegységben Velem felett, a Szent Vid kápolna és a Hörmann-forrás parkoló közötti kék kereszt jelzésű turistautat fakitermelés miatt lezárták.

Ismét találkoznak az ország túravezetői és jelzésfestői

Meghívó a II. Országos Találkozóra
A Magyar Természetjáró Szövetség hagyományteremtő szándékkal tavaly rendezte meg első ízben Visegrádon a Mogyoró-hegyi táborban a „Természetjáró Túravezetők és Jelzésfestők Országos Találkozóját”. Az idei évben folytatva a hagyományt várjuk a rendezvényre tagszervezeteink tagjait.

Előadás a Nun első magyar megmászásáról

Az ELTE Lágymányosi Campusán
2015 augusztusában a Hungarian Mt. Nun Expedition 2015 elnevezésű csapat első magyarként sikeresen megmászta az Indiai-Himalájában emelkedő 7135 m magas Nun csúcsot.

A Kékkör napja a televízióban

2015. október 10-én, szombaton
Október 10-én, szombaton, érdemes lesz a Dunára és a Duna Worldre kapcsolni. „A Kékkör Napja – Sokmillió lépés Magyarországon” című tematikus napon a két csatornán a természetjárásé lesz a főszerep.

Szombaton a Duna és a Duna World felváltva sugározza majd a túrázással kapcsolatos műsorait. A Magyar Természetjáró Szövetség sokrétű fejlesztéseiről készült bejátszások mellett élő közvetítésekre kerül sor az ország különböző, népszerű turistahelyeiről.


A kék jelzésű turistút a Galyatető Turistacentrum mellett vezet fel a kilátóhoz.
Fotó: Tassy Márk/MTSZ

Őszi TeSzedd a Kéken! akció

Ismét végigjárják az önkéntesek a kéktúrák útvonalát
A Magyar Természetjáró Szövetség által szervezett TeSzedd a Kéken! szemétgyűjtési akcióra idén már második alkalommal, október 9-én és 10-én kerül sor.
 

Átadásra került a megújult Rudolf-tanya

Újabb bringás központ és turistacentrum a Mátrában
A Galyatető és Parádsasvár között 700 méter tengerszint felett fekvő Rudolf-tanya a kerékpáros turizmus fellegvára lehet – hangzott el a felújított Rudolf-tanya október 2-án történt átadásán. A létesítmény mostantól az Országos Kékkörhöz kapcsolódó kerékpáros pihenőhelyként és turistacentrumként várja a természetjárókat.

Száz éve nem fejlesztettek ennyit a természetjáráson

Folytatódnak a fejlesztések a következő időszakban is
Mintegy ötmilliárd forintnyi összeg áramlott a hazai természetjárásba az elmúlt években, és ez még csak a kezdet, ugyanis a következő időszakban számos túraútvonal és turistaház fog kiépülni és megújulni. Győri Tamás Józsefet, a Magyar Természetjáró Szövetség igazgatóját, az eddigi eredményekről és a tervekről kérdeztük.

Közeleg az országos túrabajnokság vége

A Mátra Kupa az idei utolsó csapat- és egyéni verseny
Az október 10-11-i hétvégén zárul a 2015. évi Országos Természetjáró Tájékozódási Csapat- és Egyéni Bajnokság. A Mátra Kupa kétnapos rendezvénye az őszi erdő szépségei mellett a tájékozódási tudásukat megméretni kívánó bajnoki és nem bajnoki versenyzők számára  jó alkalmat kínál.

Átadták a Spartacus ösvényt

Valóra vált a magyar természetjárók régi álma
A jelölt turistaúttá váló, visegrádi Spartacus ösvény átadása alkalmat adott arra, hogy a Pilisi Parkerdő Zrt. szakmai kerekasztal-beszélgetéssel fűzze szorosabbra kapcsolatát a természetjáró társadalommal, a területén működő természetbarát, sport és turista egyesületekkel, valamint turistatérképek szerkesztőivel. A cél: további közös „ösvények” kialakítása.

Bajnoki fordulók október első hétvégéjén

Szombaton és vasárnap ismét lesznek versenyek
A XVIII. Zöldpont Tájékozódási Túraversennyel valamint a Silvanus tájékozódási versennyel folytatódik az országos és a budapesti túrabajnokság őszi idénye.

 

Megjelent a Turista Magazin októberi száma

Tematikus cikekkel, a szokásos túrakártyákkal és az MTSZ Híradójával
E havi lapszámunkban izgalmas interjú olvasható Németh Csabával és Karlowits-Juhász Tamással, akik nemrég tértek vissza második helyezéssel egy Alpokon keresztül vezető futóversenyről, kiderül, milyen megható segítséget kapott Tóni, a látássérült túrázó, és nem utolsó sorban betekintést nyerhető a Magyar Természetjáró Szövetség Kékkört érintő fejlesztéseinek részleteibe.

Újra vizet ad a gödöllői Pap Miska-kút

Megújult az utolsó gödöllői betyár emlékét őrző forrás is
A gödöllői Margita 344,2 Turisztikai és Sport Egyesület a Pilisi Parkerdő Zrt-vel összefogva újította meg a népszerű turistaútvonal mellett található Pap Miska-kutat, így a Gödöllői-dombságban is újabb rendbe hozott pihenőhely várja a kirándulókat. A forrást ünnepélyes keretek között adták át a természetbarátoknak.

Természetjárók Napja 2015. szeptember 26-án

Az eső sem tántoríthatta el a természetjárókat
Dacára a rossz időnek, most is szép számmal gyűltek össze Dobogókőn a Természetjárók Napján, amely éppen olyan jó hangulatban telt, mintha száz ágra sütött volna a nap.

A Természetjárók Napja Dobogókőn

Miért esett a választás Dobogókőre és a szeptemberi időpontra?
127 éve, 1888. szeptember 24-én történelmi kirándulás történt a Pilisszentkereszt közelében lévő Klastrom-kúthoz. Dr. Téry Ödön és dr. Thirring Gusztáv itt határozták el. hogy meg kell szervezni a főváros környékének turista életét.

Gémes Kupa természetjáró tájékozódási túraverseny

A hétvégén folytatódik a túrabajnokság
Szeptember 27-én, vasárnap a Feri-erdőben folytatódik a 2015. évi túrabajnokság őszi idénye, tovább népszerűsítve a tájékozódási túraversenyzést.

 

Testi-lelki egészségmegőrzés a természet segítségével

A Természetjárók Napján is találkozhatunk a NEFI-EKK tanácsadóival
Egészségügyi mérésekkel és életmód-tanácsadással is várják a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet Egészségkommunikációs Központjának munkatársai a Magyar Természetjáró Szövetség rendezvényein az érdeklődőket.

Természetjárók Napja 2015

Meghívó
2015. szeptember 26-án huszonhetedik alkalommal kerül megrendezésre Dobogókőn a Természetjárók Napja, amely a hagyomány szerint az 1888. szeptember 24-én, a Klastrom-kúthoz vezetett történelmi kirándulás dátumához kötött, és az ehhez a naphoz közelebb eső szombaton szokott a Magyar Természetjáró Szövetség megtartani.

Átadták a Galyatető Turistacentrumot és a Galya-kilátót

2015. szeptember 19-én
A közel 500 millió forint uniós támogatásból megvalósuló fejlesztés nyomán hazánkban egyedülálló ökoturisztikai szolgáltatóközpont született, amely nemcsak korszerű, de környezetbarát is.

A Galyatető Turistacentrum megújulása

Videó az építkezésről és egy különszám az új épület bemutatására
A Turista Magazin time-lapse videója bemutatja az építkezés egyes fázisait, egy képgaléria és a megjelenés előtt álló októberi lap különszáma bepillantást enged a szeptember 19-én átadásra kerülő turistaház szolgáltatásaiba.

XVII. Zemplén Kupa

Folytatódik a tájékozódási túraverseny sorozat
Szeptember 19-én Sárospatakon, az Országos Természetjáró Tájékozódási Csapatbajnokság 8. futamával folytatódik a 2015. évi túrabajnokság őszi idénye.

Mentesítő VOLÁNBUSZ járatok indulnak Budapestről

A Galyatető Turistacentrum átadására
Tájékoztatunk minden érdeklődő sporttársat, hogy a VOLÁNBUSZ Zrt. szeptember 19-én, 7.45 órakor (a menetrendtől eltérően, 30 perccel korábban) 2 közvetlen autóbuszt indít kizárólag Budapest, Stadion autóbusz-pályaudvar – Galyatető, Kodály Zoltán sétány (Nagyszálló) irányban.

 

Visszavonásra került a turistaút-elterelés

Dobogókő körzetében
A Pilisi Parkerdő Zrt. visszavonta a 2015. szeptember 7-én negjelentetett, az Országos Kéktúra nyomvonalát is érintő turistaút-elterelési közleményét.

106 éves a legidősebb magyar természetjáró

Isten éltesse Angelus Miklós bátyánkat!
2015. szeptember 9-én a 106. életévét töltötte be Angelus Miklós, aki 1987-ig a Magyar Természetbarát Szövetség alelnöke és Nemzetközi Túra Bizottságának vezetője volt.

Élet a Kéken DDK 5. rész

Kaposmérőtől Abaligetig - Fekete István nyomában
A DDK-t bemutató sorozatunk ötödik részében Kaposmérőről folytatjuk az utunkat, hogy bebarangoljuk az Észak-Zselic, majd a Dél-Zselic dimbes-dombos tájait. Túránkat a Mecsek lábainál, Abaliget vasútállomásán fejezzük be.

A Kékkör Németország legnagyobb túrakiállításán

Tour Natur Düsseldorban
A Magyar Természetjáró Szövetség a Tour Naturon mutatta be hazánk leghosszabb és legszebb túraútvonalát.

Éleslövészetek és katonai tevékenységek a Bakonyban

A szeptember havi gyakorlatok időpontjai
A Magyar Honvédség Bakony Harckiképző Központ kezelésében lévő honvédségi területeken az éleslövészetek és egyéb katonai tevékenységek 2015 szeptember hónapban az alábbiak szerint alakulnak.

Vadászatok miatt életbe léptetett erdőlátogatási korlátozások

Megkezdődött a vadászati szezon hazánk erdeiben – folyamatosan frissítve
Hogy ne kelljen minden egyes helyszínt és időtartamot külön-külön hírben közölnünk, ismét egy helyre gyűjtjük az erdészeti igazgatóságoknak a vadászatok miatt életbe léptetett és publikált aktuális erdőlátogatási korlátozásait.

90 éves lett Thuróczy Lajos

Isten éltesse, további jó egészséget kívánunk!
Thuróczy Lajos, a Magyar Természetjáró Szövetség tiszteletbeli elnöke 2015. augusztus 28-án töltötte be életének 90. évét. Lajos bátyánk ennek a szép, hosszú életnek jelentős részét a hazai természetjárásnak szentelte.

Megjelent a Turista Magazin szeptemberi száma

Tematikus cikkekkel, a szokásos túrakártyákkal és az MTSZ Híradójával
A hivatalos átadás előtt bemutatásra kerül Magyarország legmenőbb turistacentruma és a felújított Galya-kilátó, a Top 10-es összeállításban ezúttal a legmenőbb hazai kalandparkok lettek összegyűjtve, Puskás Antal Bozsokon nekivágott az Országos Kéktúrának, és még sok minden más...

Kerékpáros útvonal is megújult a Nyugat-Dunántúlon

A Bakonyerdő Zrt. és az MTSZ közös sajtótájékoztatója a fejlesztésekről
Az Országos Kékkört érintő uniós fejlesztés keretében a Nyugat-Dunántúlon többek között egy kerékpáros út és források környezete újult meg, valamint pihenőhelyeket is kialakítottak – derült ki a Magyar Természetjáró Szövetség és a Bakonyerdő Zrt. Gyenesdiáson tartott sajtótájékoztatóján.

266 kilométernyi kék újult meg a Dél-Dunántúlon

A Mecsekerdő Zrt. és az MTSZ közös sajtótájékoztatója a fejlesztésekről
Az Országos Kékkör 2,7 milliárd forintos uniós támogatással újul meg szeptember végéig. A Dél-Dunántúl régió fejlesztéseit Pécsen mutatta be a Magyar Természetjáró Szövetség és konzorciumi partnere, a Mecsekerdő Zrt.

Feloldották az országos tűzgyújtási tilalmat

Bács-Kiskun megyében továbbra is érvényben van

Az erdőkre és fásításokra valamint az erdők és fásítások melletti területekre 2015. július 3-tól elrendelt országos tűzgyújtási tilalmat a Földművelésügyi Minisztérium azonnali hatállyal feloldja.

Indul a tájékozódási túrabajnokság őszi idénye

Hagyományosan szeptember első szombatján Eltájoló Kupa
Indul az Országos Természetjáró Tájékozódási Csapatbajnokság őszi idénye. Hagyományosan szeptember első szombatján rendezik az Eltájoló Kupa versenyt nem csak a bajnokságba benevezett csapatok részére.

Bronzjelvényes gyalogos túravezetői vizsga Városlődön

A VMTSZ 2015. évi tanfolyamának beszámolója
Sikeres bronzjelvényes túravezetői vizsgát tett Veszprém megye szervezett természetjáró szervezeteinek 20 tagja gyalogos szakágban.

In memoriam Simon Ágoston

1931–2015
2015. augusztus 8-án, két nappal a 84. születésnapja után eltávozott a Veszprém megyei turisták Guszti bácsija, aranyjelvényes túravezető, kiváló természetjáró, a megyei IVV túrák megszervezője, a Bakony Természetbarát Egyesület tiszteletbeli elnöke, a Veszprém Megyei Természetbarát Szövetség volt elnöke.

Középfokú Túravezető Tanfolyam 2016 kiírása

A Budapesti Természetbarát Sportszövetség szervezésében
A Budapesti Természetbarát Sportszövetség XIV. Középfokú Túravezető Tanfolyamát hirdeti meg gyakorlott túrázók részére.

Magas-Bakony Teljesítménytúrák - harmadszor

Idén a Cartographia Kupa és az Észak-Dunántúli Kupa fordulója
A Bakonyi Kalandorok Turista Egyesület sokszínű, érdekes rendezvényei közül is kiemelkedik a Magas-Bakony Teljesítménytúra, amely immáron 3. alkalommal kerül megrendezésre. Tavaly már majd’ 500 túrázó élvezhette sportolás közepette szeretett Bakonyuk szépségeit.

Túrázói tanfolyam 2015

Korlátozott létszámmal kerül megrendezésre
A Budapesti Természetbarát Sportszövetség Oktatási Bizottsága 2015. őszére – korlátozott létszámban – Túrázói tanfolyamot hirdet a kirándulást és túrázást kedvelőknek.

Erdőtűz Budajenőn

A fiatal lombos erdőben keletkezett tűz oka egyelőre ismeretlen
Augusztus 11-én a délutáni órákban közel két hektár erdő égett le a Pest megyei Budajenő határában. A nehéz erdei terepen a fővárosi hivatásos tűzoltóság munkáját a Pilisi Parkerdő Zrt. szakemberei és önkéntes tűzoltó egyesületek tűzoltói segítették.

A Dráva is lehet kedvenc vízitúracélpont

Túraajánlat
A vízitúrázók közül van, aki a kanyargós kis folyókat részesíti előnyben, van, aki a hosszú lapátolások rabja, mások a nyugodt, hanyatt fekvős útvonalakat kedvelik. Aki járt már a Dráván, annak egészen biztos, hogy a kedvencei közé fog tartozni a Duna jobb oldali mellékfolyója, még akkor is, ha nem lehet rajta szundikálva lazítani.

Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 166 regisztrált felhasználó
 • 2 479 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 3 esemény
 • 3 092 megjelent cikk, hír
 • 269 belső oldal
 • 2 285 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter