2021. március 05., péntek - Adorján, Adrián
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Kezdőlap
Magyar Természetjáró Szövetség

Archív cikkek

Az alábbi lista azokat a nyitólapon megjelent korábbi cikkeket tartalmazza, amelyek:

- régebben jelentek meg, bár tartalmuk még nem feltétlenül avult el,
- korábbi eseményt harangoznak be, ezért tartalmuk az esemény befejezése után már nem aktuális.

Ezeket a cikkeket archívként őrizzük meg, tartalmukat tovább nem frissítjük. Mindez nem jelenti azt, hogy cikkekben leírtak már biztosan nem igazak.


A levegőből látszik legjobban a jégtörés utáni állapot

Helikopterből mérték fel a Pilisi Parkerdő erdőállományát ért kárt
A december 10-én végzett helikopteres szemrevételezés során beigazolódott az, amit a Parkerdő szakemberei már tudtak, de a földről nem mindenhol láthattak: jelentős károkat okozott a december eleji jégtörés a pilisi erdőkben.
 
Kiemelt híreink

Egyeztetés a Földművelésügyi Minisztériumban

Megkezdődik az ónos eső okozta jégkárok felmérése
Bő 50 ezer hektár állami erdő károsodott az ónos eső miatt, a teljes körű kárfelmérés a jövő hét végére készül el, akkor lehet látni a helyreállítási költségeket – mondta Bitay Márton a szakmai szervezetekkel tartott egyeztetésen.

Áder János látogatása a jegesedés sújtotta erdőkben

Az államfő drámainak nevezte a látványt
Áder János köztársasági elnök december 8-án a Pilisi Parkerdő Zrt. Pilisszentkereszti Erdészetének területén meglátogatta az ónos eső által okozott jégkárokkal leginkább károsított erdőrészeket. Kormányzati segítségre és civil összefogásra is szükség lesz a múlt heti ónos eső miatti károk felszámolásához – jelentette ki Áder János köztársasági elnök hétfőn a Pilisben található Kakashegyen.

Ünnepi munkarendváltozás

Karácsony és újév körül
Felhívjuk a tagszervezeteink és tisztelt ügyfeleink figyelmét, hogy a Magyar Természetjáró Szövetség központi irodája december 22. és január 4. között zárva tart.

Átadásra került a Hármashegyi-kilátó

A Debrecen melletti Erdőspusztán
Befejeződött a Kéktúra észak-alföldi útvonalfejlesztése és európai uniós pályázat részeként elkészült az új Hármashegyi-kilátó. A Nyírerdő Zrt. kivitelezésében egyéb turisztikai attrakciók is létesültek illetve kerültek felújításra. A tervek szerint aközeljövőben tovább folytatódnak a közjóléti beruházások.

A Mátra teljesítménytúrázója túramozgalom díjátadása

Idén emelkedett a teljesítők száma
A díjátadóra 2014. november 23-a helyett 2014. december 7-én, vasárnap került sor Gyöngyösön a Kolping házban, amelyen az előző évi 136 teljesítőhöz képest idén már 177 túrázót díjaztak a kiírásnak megfelelő fokozatokban.

Megjelent a Kékvándor című könyv

Bemutatásra került és már kapható
Burger Barna fotográfus most megjelent, Kékvándor című kötete minden tekintetben rendhagyónak mondható: szubjektív módon mutatja be az Országos Kéktúrát; útleírás, valamint fotóalbum egyben, és a sorok közül filozofikus gondolatok köszönnek vissza. A könyv bemutatóján a megismételhetetlen kalandról, az élmények formába öntéséről és Rockenbauer Pál örökségéről is szó esett.

Beszámoló a VTSZ közgyűléséről

A vasutasok 2015-ben is megszervezik az „Egy nap alatt az OKT” megmozdulást
November 21-23. között Vácott tartotta éves közgyűlését a Vasutas Természetjárók Szövetsége, amelynek keretében átadták az Érdemes Vasutas Természetjáró kitüntetéseket és ajándékokat osztottak a szövetség munkájában tevékeny tagjaiknak, valamint döntöttek a 2015-ös év programjairól is.
 

Megjelent az év utolsó Turista Magazinja

Előfizetőknek ajándék DVD-melléklettel
Most 100 oldalon, 16 oldal extra tartalommal, túrakártyákkal és az MTSZ Híradó melléklettel került ki a nyomdából az összevont december-januári szám.

Életveszélyessé vált az erdők látogatása

Frissített erdészeti közlemények a jegesedés után kialakult helyzetről
Életveszélyes és tilos az erdők látogatása a Pilis, a Budai- és Visegrádi hegység 400 méternél magasabban fekvő részein valamint a Börzsönybenés a Gödöllői-dombság erdeiben is. Az erdőgazdaságok nyomatékosan kérik, hogy a senki se induljon túrázni a kialakult viszonyok miatt! Károkról érkeztek jelentések a Gerecséből és a Mátrából is.

Aranyjelvényes túravezetők Lillafüreden

Amikor a túravezetőket vezették
Az Aranyjelvényes Túravezetők Klubjának szervezésében november 5-én lillafüredi sétára került sor.

Balesetveszélyes az erdők látogatása

Jégdarabok hullanak és ágak törnek a magasabban fekvő régiókban
Az erdőgazdaságok figyelmeztetik az erdő látogatóit, hogy a fákra rakódott jég miatt balesetveszélyes a magasabban fekvő erdőterületek látogatása a Pilisben, a Budai- és a Visegrádi-hegységben valamint a Börzsönyben is.

Három napig Kéktúra a Belvárosban

Megnyitó december 4-én
3,5 millió lépés Magyarországon. Ez az Országos Kékkör (OKK), hazánk legismertebb és leghosszabb túraútvonala, amely a kék sávjelzésen, mintegy 2500 km-en vezeti körbe a vándort.

Keresztek nyomában Gyöngyösön és környékén

Új jelvényszerző túramozgalom
A Kékes Turista Egyesület új jelvényszerző túramozgalmat írt ki, amelynek elsődleges célja Gyöngyös város és környéke kőkeresztjeinek megismertetése és ezzel egyidejűleg a figyelem felhívása ezen örökségünk megóvására.

A 230 éves tatai nagy platán lett az Év Fája

A Rákóczi-tölgy és az újlipótvárosi óvoda jegenyefája kapott még díjat
Az Ökotárs Alapítvány november 21-én a DocuArtban rendezett díjátadási ünnepségen hirdette ki a szakmai zsűri által a döntöbe kiválasztott tizenöt fára leadott közönségszavazás végeredményét.

Tüskés-díjat kapott a VMTSZ korábbi elnöke

Baross Gábor több évtizedes természetjáró tevékenységének elismerése
A Veszprém Megyei Sporttanács, új nevén a Sport Szövetség közgyűlése idén Baross Gábor geológusnak, a Veszprém Megyei Természetbarát Szövetség korábbi elnökének ítélte a már hagyományosan, Tüskés Endre Veszprém megyei sportigazgató, tájfutó szakedző, versenybíró és sportoló emlékére alapított Tüskés Endre-díjat.

Továbbra sem fogyasztható a Négy testvér forrás vize

A SEFAG Zrt. közleménye
Szennyeződés a Négy testvér forrás vizében! A SEFAG Zrt. laboratóriumi vizsgálatokkal ellenőrizteti a víz minőségét.

Borsodi diákturisztikai programok - november

A Herman Ottó Emlékév alkalmából
Továbbra is nagy érdeklődés övezi a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Természetjáró Szövetség „Herman Ottó Bükk hegységi kötődései” címet viselő turisztikai programsorozatát, hiszen a 2014. november 15-én megtartott túrán 179 fő vett részt, közülük 111-en Miskolc városi általános iskolák diákjai.

Vízitúra-vezető tanfolyam indul

Az aktualizált tananyag alapján
A Magyar Természetjáró Szövetség 2015. január 24-i kezdettel vízitúra vezető tanfolyamot indít. Várjuk a résztvevők jelentkezését!

In memoriam Padányi Lajos

(1939–2014)
Megrendülve tudatjuk a fájdalmas hírt, hogy Padányi Lajos, a Nyergesujfalui Pedagógus Természetjáró Szakosztály vezetője 2014. november 11-én elhunyt.

Turista Magazin előfizetés ajándékba

Ajándékozz - ajándékozunk
Ajándékozz Turista Magazin-előfizetést, mi pedig Téged ajándékozunk meg! Lepd meg szeretteidet egy Turista Magazin-előfizetéssel karácsonyra, mi pedig téged lepünk meg...

A KST és az MTSZ 2014. évi tanácskozása

Beszámoló a november 7–9. között tartott összejövetelről
A Magyar Természetjáró Szövetség és a Szlovák Turisták Klubja évi rendszerességgel tartja vezetői megbeszélését, felváltva adva helyet a tanácskozásnak. Az idei évben a szlovák szövetség volt a házigazda.

    

Megújult az esőbeálló a Két-bükkfa-nyeregnél

Már jó ideje tető nélkül állt a buszmegálló menedéke
A Pilisszentkereszti Erdészet elvégezte a Két-bükkfa-nyergi esőbeálló karbantartását. A Pilisi Parkerdő Zrt. ezen túl három, padokból és asztalokból álló garnitúrát tart itt karban az induló vagy épp érkező kirándulók kényelmét szolgálva.

Megjelent a Turista Magazin novemberi száma

Tartalomismertető
92 oldalon, gyalogos, kerékpáros, lovas, vízitúrás és vitorlázós cikkekkel, 4 túrakártával valamint az MTSZ haví Híradójával kikerült a nyomdából a magazin novemberi száma.

Videók a Boldog Özséb-kilátó átadásáról

Az elhangzott beszédekkel és interjúkkal
A Dunántúli-hegység legmagasabb pontján, a Pilis-tetőn, a geodéziai torony köré épített kilátóból az egyik legszebb panoráma vált elérhetővé mindenki számára.

Védetté nyilvánították a magyarországi kaptárköveket

A rendelet november 4-től hatályos
Kiemelt természetvédelmi oltalmat kaptak hazánk kaptárkövei, a különleges természeti és kultúrtörténeti emlékek megőrzését kezelési terv is segíti.

Borsodi diákturisztikai programok - október

A Herman Ottó Emlékév alkalmából
Több mint 500 fős részvételi létszám mellett folytatódott a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Természetjáró Szövetség „Herman Ottó Bükk hegységi kötődései” címet viselő turisztikai programsorozata.

A pilis-tetői Boldog Özséb-kilátó átadása

A Pilisi Parkerdő Zrt. sajtóközleménye
Új kilátó készült a Pilisben, a 756 méter magas Pilis-tetőn. A Dunántúli-középhegység legmagasabb pontján most átadott, több mint 17 méter magas építmény Boldog Özsébről kapta nevét, aki a 13. században a térségben élő remetéket összegyűjtve alapította meg az egyetlen magyar férfi szerzetesrendet, a pálosok rendjét.

Bővült a fejlesztési tárca stratégiai partnereinek köre

A korábban kötött strtégiai megállapodásokat megerősítették
Tizennyolcra bővült a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium stratégiai partnereinek száma, miután Seszták Miklós miniszter aláírta az erről szóló megállapodást a Fuvarozó Vállalkozók Országos Szövetségével és a Magyar Energiafogyasztók Szövetségével 2014. október 28-án, Budapesten.

A kelet-magyar megyék vezetőinek értekezlete

Nyíregyházán tartották az éves összejövetelüket
A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei és a Nyíregyháza Városi Természetbarát Szövetség október 3-4-én rendezte meg a kelet-magyarországi megyék természetbarát vezetőinek és aktivistáinak tanácskozását.

Élet a Kéken - OKT sorozat 10. rész

Putnoktól Bódvaszilasig
A tizedik részben az Országos Kéktúra Putnoktól Bódvaszilasig tartó szakaszát ismerhetjük meg Horváth Béla kalauzolásában.

Eltűnt turista keresése

Szomorú baleset a Kis-Kevély oldalában
2014. október 20-án 21 óra után nem sokkal a barlangi mentőszolgálat értesítést kapott arról, hogy előző nap Pilisborosjenő település környékén eltűnt egy túrázó, akit azóta sem találtak meg.

Turistaházak kerültek használatba a Bakonyban

A Hubertlaki kulcsosház és a Malasics-ház átadása
A Bakonyerdő Zrt. komplex turisztikai fejlesztéssorozata eredményeként október 6-án ünnepélyes keretek között adta át a felújított Hubertlaki kulcsosházat valamint a megújult Malasics-házat.

Nyomvonal változás az OKT mátrai szakaszán

Megváltozott az útvonal Galyatető és a Mátra-nyereg között
   A Kéktúra Szakbizottság korábbi döntésének megfelelően, a területgazda Kékes Turista Egyesület az elmúlt héten módosította az Országos Kéktúra mátrai, Galyatető és Mátra-nyereg közötti  nyomvonalát.

Fakitermelési munkák Bakonybél környékén

A Bakonyerdő Zrt. közleménye
A Bakonybéli Erdészet a Kerteskői szurdok és a Bányász-kút között a turistautat is érintő fakitermelést végez.

Közép-dunántúli Piros túramozgalom

Új bélyegzőhely Zircen
A Tourinform tájékoztatása szerint mostantól Zircen is lehetőség van a Közép-Dunántúli Piros túra pecsétjét beszerezni.

Állandó turista kiállítás nyílt Pécsett

A Mecsek Egyesület és a baranyai túramozgalom története
A baranyai megyeszékhely sétálóutcájában, a Király utcában egy üres üzlethelyiségben kapott helyet a természetjárók, kirándulók, a Pécs felett magasodó hegység szerelmesei által 123 esztendeje alapított Mecsek Egyesület útódszervezetének állandó kiállítása. A tárlat bemutatja a szervezet történetét, egyben megtekinthetőek benne a Mecsek turistaútjait bemutató kötetek, térképek, számos túrabot, jelvény, több évtizedes túrahátizsákok is.

Megújulnak az Országos Kékkörhöz kapcsolódó turistajelzések

Európai Uniós forrásból 3500 kilométeren
A Pilisi Parkerdő Zrt. cikke a Természetjáró Túravezetők és Jelzésfestők I. Országos Találkozója keretében, a Mogyoró-hegyi Erdei Művelődés Házában tartott sajtótájékoztatón elhangzottakról.

A Csóványosi kilátó látogatási szabályzata

Az Ipoly Erdő Zrt. közleménye
Az átadott kilátó jelenleg próbaüzem alatt áll. Kérjük, hogy tájékozódjon a látogatás szabályairól!

Világ Gyalogló Nap és IVV Túra

A varázslatos Tatán
Tatán a helyi önkormányzati hivatal, a Tatabányai Volán SE, a KEM SZÖSZ Természetbarát és Szabadidősport Szövetség közös szervezésében szeptember 11-én már a XVI. Világ Gyalogló Nap és IVV Túra megrendezésére került sor.

Nem járható a Kemence-Diósjenő erdészeti út

Az Ipoly Erdő Zrt. közleménye
Október 13-ától a hidak felújítási munkálatai miatt az erdészeti feltáró út nem átjárható! A Diósjenőt Kemencével összekötő erdészeti magánút több helyen keresztezi a Kemence patakot, amelyeknél különféle hídszerkezetek biztosítják a biztonságos átkelést.

Videóösszefoglaló

a Természetjáró Túravezetők és Jelzésfestők I. Országos Találkozójáról
A Magyar Természetjáró Szövetség 2014. október 3. és 5. között a Visegrád felett emelkedő Mogyoró-hegyen rendezte meg a Természetjáró Túravezetők és Jelzésfestők I. Országos Találkozóját.

Átadták a Hideg-völgyi parkolót és pihenőhelyet

Biztonságosabb lett a parkolás a Csergezán Pál-kilátó felkeresésekor
A Pilisi Parkerdő Zrt. 25 férőhelyes parkolót és egy erdei pihenőhelyet épített, parkot és romos épületeket újított fel a Budai-hegység-beli Nagy-Kopaszon található Csergezán Pál-kilátó közvetlen közelében, a Hideg-völgyben. Az idén nyáron indult beruházás nem csak a természetjárók kényelmét, hanem a biztonságukat is szolgálja.

Kilátó átadás a Csóványoson

Mostantól hivatalosan is élvezhető a panoráma a Börzsöny tetejéről
Október 9-én átadták a Csóványosi-kilátót a Börzsöny és Nógrád megye legmagasabb pontján. A 938 méteren álló építményt az Ipoly Erdő Zrt. turisztikai beruházásával, az 1978-ban épült geodéziai mérőtorony környezetbe illő átalakításával hozták létre.
 

XVII. Köztársaság Kupa Piliscsabán

Tájékozódási túraverseny minden korosztálynak
Remek lehetőség lesz a netán porosodó tájoló újbóli használatára 2014. október 19-én, vasárnap a Köztársaság Kupa gyalogos tájékozódási túraversenyen, Piliscsabán, ahol 4 pálya közül választhatnak a versenyzők.

Megújul az Országos Kékkör jelzésrendszere

Természetjáró Túravezetők és Jelzésfestők I. Országos Találkozója
A Magyar Természetjáró Szövetség október 3. és 5. között rendezte meg hagyományteremtő szándékkal a Természetjáró Túravezetők és Jelzésfestők I. Országos Találkozóját Mogyoró-hegyen, Visegrád közelében. A szakmai workshopon hivatalosan is bejelentették, hogy a Pilisi Parkerdő Zrt. nyerte az Országos Kékkör (OKK) jelzésrendszerének felújítására kiírt közbeszerzési pályázatot, amelynek köszönhetően elkezdődik az OKK és a hozzá kapcsolódó regionális és tematikus utak, kerékpárutak turistajelzéseinek helyreállítása és festése.

Élet a Kéken - OKT sorozat 9. rész

Szarvaskőtől Putnokig
A kilencedik részben az Országos Kéktúra Szarvaskőtől Putnokig tartó szakaszát ismerhetjük meg Horváth Béla kalauzolásában.

A Jutas vitéz kilátó átadása Veszprémben

A VERGA Zrt. legújabb turisztikai beruházásai
Veszprém város lakossága újabb látványossággal büszkélkedhet. A VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. 2014. október 1-jén ünnepélyes keretek között avatta fel a különleges és egyedi formájú kilátót, amelyet Jutas vitézről neveztek el.

Természetjáró Kegyeleti Túrák - meghosszabbítva

Módosított kiírás
A Kinizsi Természetbarát Egyesület 2013 decemberében a turista elődöre emlékezve hirdette meg kegyeleti túrasorozatát az első világháború kitörésének centenáriumi évére. A széleskörű érdeklődésre tekintettel az egyesület elnöksége – a feltételeket néhány ponton módosítva – a teljesítés időszakát meghosszabbította.

Megjelent a Turista Magazin októberi száma

Tartalomismertető
84 oldalon, gyalogos, kerékpáros, lovas, vízitúrás és vitorlázós cikkekkel, 4 túrakártával valamint az MTSZ haví Híradójával kikerült a nyomdából a magazin októberi száma.

Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 006 regisztrált felhasználó
 • 2 385 hírlevél előfizető
 • 343 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 138 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 7 esemény
 • 2 909 megjelent cikk, hír
 • 268 belső oldal
 • 2 227 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter