2021. április 11., vasárnap - Leó, Szaniszló
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Kezdőlap
Magyar Természetjáró Szövetség

Archív cikkek

Az alábbi lista azokat a nyitólapon megjelent korábbi cikkeket tartalmazza, amelyek:

- régebben jelentek meg, bár tartalmuk még nem feltétlenül avult el,
- korábbi eseményt harangoznak be, ezért tartalmuk az esemény befejezése után már nem aktuális.

Ezeket a cikkeket archívként őrizzük meg, tartalmukat tovább nem frissítjük. Mindez nem jelenti azt, hogy cikkekben leírtak már biztosan nem igazak.


Bakancsos Atom Kupa

Gyalogos természetjáró tájékozódási túraverseny
A Demeter Dél-Mezőföld Természetbarát Egyesület és az Atomerőmű SE Természetjáró Szakosztálya szervezésében immárom tizennyolcadik alkalommal kerül megrendezésre a Bakancsos Atom Kupa, amely az Országos Természetjáró Tájékozódási Csapatbajnokság I. fordulója.

Kiemelt híreink

Megjelent a Turista Magazin márciusi száma

Tematikus cikekkel, benne a szokásos túrakártyákkal és az MTSZ Híradójával
Kikerült a nyomdából és már az előfizetők postaládáiban valamint az újságos pavilonokban található a legfrissebb Turista Magazin. A hírek, a programajánlók és a toplisták mellett a gyalogos, a kerékpáros, a lovas és a vízi túrázók is találhatnak benne számukra érdekes írásokat.

Sikeres volt az S.O.S. - Bajban az erdő! tematikus nap

A magyar erdők nevében köszönjük!
Már eddig több mint 40 ezer embert, kis- és nagyvállalatok társadalmi felelősségérzetét mozgósította a közmédia március elsejei, vasárnapi tematikus napja, amelyet Áder János köztársasági elnök indítványára a jégkárosult magyar erdők mihamarabbi helyreállításának és a hazai erdészeti szakmai munka bemutatásának érdekében szerveztek.

2015-ös MTSZ kártyaigénylés és tagnyilvántartó fiók

Tájékoztatás az online rendszer eléréséről
Örömmel tájékoztatjuk tagjainkat, hogy honlapunkon keresztül elérhető online kártyaigénylő és tagnyilvántartó rendszerünk.

S.O.S. Bajban az erdő! - civil összefogás

Adományvonal és egy tematikus nap is segíti a médiában
Működik az az S.O.S. Bajban az erdő! civil összefogás adományvonala, amelynek hívásával facsemeték telepítéséhez járulhatnak hozzá a természetbarátok. A károk enyhítését célzó civil összefogást állítja a középpontba a közmédia S.O.S. Bajban az erdő! című tematikus napja is március 1-jén.

XXXIV. Gerecse 50 teljesítménytúra

Megjelent a túrakiírás
www.gerecse50.hu2015. április 18-án, a hagyományoknak megfelelően a hónap harmadik szombatján, már harmincnegyedik alkalommal kerül megrendezésre a Gerecse 50 teljesítménytúra. Ugyanezen a napon rövidebb távokon is indulhatnak a túrákra jelentkezők.

Országos Természetjáró Tájékozódási Bajnokság

Kiírásra kerültek az egyéni és a csapatversenyek
A Magyar Természetjáró Szövetség Verseny Szakbizottságának (VSzB) elkészítette a 2015. évi Országos Természetjáró Tájékozódási Csapatbajnokság (OTTCsB) és az Országos Természetjáró Tájékozódási Egyéni Bajnokság (OTTEB) kiírásait.

Befejezéséhez közeledik az átépítés

Galyatető Turistacentrum
Tavasszal újra nagy meglepetéssel szolgálhat az MTSZ a természetjáróknak. A Mátrában, a Galyatetőn hamarosan birtokba vehetik hazánk legszebb, legmodernebb turistaházát.

A Börzsöny turistaútjai a jégkárok után

Az Ipoly Erdő Zrt. közleménye
Bár már sok turistaút járható a Börzsönyben, még mindig vannak lezárt utak, erdőterületek!  Az erdőgazdaság a turisták és a kirándulók tájékoztatására táblákat helyezett ki a még nem látogatható területeken.

Az MTSZ idén is csatlakozik a TeSzedd! akcióhoz

Május 15. és 17. között ismét lesz szemétszedés a Kékkörön
Május 15. és 17. között ismét lesz TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért szemétgyűjtési akció – közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára a sajtótájékoztatón.

Kékőrök az Országos Kékkörön

Ranger workshop a Pilisi Parkerdő Zrt.-nél
Nagyszabású fejlesztésekbe fogott az állam az Országos Kékkör mentén, amelyeknek célja, hogy újra vonzóvá tegyék a bakancsos turizmust a hazai közönség számára, és minél több látogatót csábítsanak a természetbe, az erdőkbe. Az Országos Kékkör fejlesztésére irányuló projekt keretében rendezték meg február elején az „Országos Kékkör állapot monitoring ranger rendszerének szervezése” című szakmai workshopot.

Mégis lesz GYOT 2015-ben!

Megrendezésre kerül a Gyalogtúrázók XXII. Országos Találkozója
A Magyar Természetjáró Szövetség legutóbbi választmányi ülésén történt felajánlás eredményeképpen a Gyalogtúrázók XXII. Országos Találkozója 2015. október 22-25. között, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Természetjáró Szövetség rendezi meg.

S.O.S. Bajban az erdő!

A jégkárok felszámolásában a természetjárók is részt vesznek
Ötvenezer hektárnyi erdőben tett kárt a tavaly decemberi ónos eső és jegesedés, a károk enyhítését célzó civil összefogást állítja a középpontba a közmédia S.O.S. Bajban az erdő! című tematikus napja március 1-jén.

Tájékozódási Túrabajnokság

Március 8-án sor kerül az első versenyre
2015-ben kísérleti jelleggel a Budapesti Tájékozódási Túrabajnokság mellett az Országos Középfokú Tájékozódási Túrabajnokságot is a Budapesti Természetbarát Sportszövetség hirdeti meg és a megrendezését a Tájékozódási Verseny Bizottság (TVB) koordinálja.

VIII. Virtuális Tavaszváró tájékozódási túraverseny

VIRTAVÁR
Februárt írunk, hó borítja a magas mátrai csúcsokat – de a hegy lábánál már meg-
megmutatkoznak a tavasz jelei. Ezek közül az egyik legbiztosabb, hogy közeleg a VIRTAVÁR, a
Kékes Turista Egyesület tavaszváró tájékozódási versenye.

Gyalogos középfokú túravezetői tanfolyam

Március 2-án indul Budapesten, korlátozott létszámmal
A Budapesti Természetbarát Sportszövetség és a Pest Megyei Természetbarát Szövetség a 2015. évre – korlátozott létszámban – meghirdeti az idei gyalogos túravezető tanfolyamot. A tanfolyam elméleti előadásokból, közös táborozásokból és gyakorlati túrákból áll.

         

Pilis a bennfentesek szemével

Kiállítás a legjobb fényképvelvételekből
A Pilisi Parkerdő Zrt. első alkalommal hirdetett meg munkatársai között fotópályázatot, a nagy számban beérkezett pályaművek legjobbjait a nagyérdemű most kiállítás keretei között nézheti meg. A tárlat eddig soha nem látott fénytörésben tárja az érdeklődők elé a varázslatos pilisi tájat, így bárki bepillantást nyerhet egy kívülállók számára láthatatlan világba.

Medvehagyma-gyűjtés engedéllyel!

A Mecsekben is
Nem szedhető mértéktelenül a gyógynövényként ismert, az utóbbi években igen felkapott medvehagyma az erdőkben, a törvényben meghatározott mennyiség felett engedélyhez kötött a gyűjtése.

Amerikai nő mentése a Mátyás-hegyi barlangból

A Magyar Barlangi Mentőszolgálat bevetésére volt szükség
2015. február 13-án, pénteken baleset történt a budapesti Pálvölgyi-barlangrendszer Mátyás-hegyi-barlangrészében. Egy fiatal amerikai turista hölgy vett részt a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága által szervezett overallos barlangtúrán, ahol a túra vége felé, nem túl messze a bejárati zónától egy teljesen biztonságos, vízszintes, ámde göröngyös szakaszon rosszul lépett, és bal bokája maga alá fordult. A sérült a lábát erősen fájlalta, ezért a túravezető - aki maga is barlangi mentő - a szakma szabályai szerint a Magyar Barlangi Mentőszolgálat értesítése mellett döntött.

Cikkíró pályázatot indít a Turista Magazin

Két kategóriában
Kedvenc túráddal most nemcsak élményekre, de értékes díjakra is szert tehetsz! Cikkíró pályázatunk célja a természetjárás népszerűsítése, színvonalának emelése, a túrázás szerelmeseinek hatékonyabb, sokoldalúbb tájékoztatása.

Megújult a Kéktúra útvonal vértesi szakasza

A Vértesi Erdő Zrt. közleménye
A Vértesi Erdészeti és Faipari Zrt. konzorciumi partnerként vesz részt a KDOP-2.1.1/B-12-2012-0069 támogatási számú projektben a Magyar Természetjáró Szövetséggel, a VADEX Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt.-vel, a HM VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt.-vel és a Vízivárosi Lakótelepi Sport Egyesülettel.

In memoriam Virág Bálint

1930–2015
Mély megrendüléssel fogadtuk a szomorú hírt. Virág Bálint, a Külkereskedelmi Sport Club Természetbarát Szakosztályának vezetője 2015. január 13-án, életének 85. évében elhunyt.

Megjelent a Turista Magazin februári lapszáma

Új rovatokkal, a szokásos túrakártyákkal és az MTSZ Híradójával
A februári szám garantáltan elűzi a téli fáradtságot, és meghozza a kedvet a kimozduláshoz! Bereg ékszerdobozai, a Mátyás-hegyi-barlang járatai, az olasz Alpok varázskertje, az Országos Kékkört és a hozzá kapcsolódó fejlesztések, a magyarországi madármentés, évszázados famatuzsálemek meséi, körkép a téli kesztyűkről. Az UrbánZónában Cegléd történelmi és kulturális értékei, a Terepfutás oldalain pedig a népszerű sport kialakulásáról és hagyományairól kaphatunk átfogó képet.

Egri Tavaszváró Tájékozódási Túraverseny

Pontbegyűjtő városi tájékozódási csapat túraverseny kiírása
A Heves Megyei Természetbarát Szövetség gyalogos, egyfordulós, városi nappali, alap-középfokú szórt pontkereső tájékozódási túraversenyt írt ki az érdeklődők számára.

Bővítette stratégiai partnerei körét a Földművelésügyi Minisztérium

A Parlamenti Államtitkárság közleménye
Bővítette hivatalos stratégiai partnereinek körét a Földművelésügyi Minisztérium, a továbbiakban a tárca 75 gazdasági társaságra és civil szervezetre számít a jogszabályelőkészítésben, átfogó programok, stratégiai dokumentumok megalkotásában.

Vízitúrázók Országos Találkozója

Beszámoló a január 31-én tartott összejövetelről
A találkozó témái a hétvégén közel 50 résztvevőt vonzottak a Magyar Természetjáró Szövetség Vízitúra Bizottsága és a Budapesti Természetbarát Sportszövetség Vízitúra Bizottsága rendezvényére.

A legfrissebb erdőlátogatási korlátozások

Társas vadászatok miatt léptek érvénybe
A vadászati szezon kezdete óta folyamatosan frissülő oldalunkra felkerültek az aktuális erdőjárási korlátozások, amelyeket az erdőgazdaságok társas vadászatok miatt léptettek érvénybe.

Két új túramozgalom került kiírásra

A PITE kiadványai
A Piliscsabai Természetjáró Egyesület a Pilisben végezhető túrázás népszerűsítésére, a hegység érdekesebb részeinek bemutatására és megszerettetésére két új jelvényszerző túramozgalmat indított útjára az elmúlt évben. Az igazoló füzetek korlátozott példányszámban jelentek meg.

  

Újabb erdőkárok a Vértesben és a Gerecsében

A Vértesi Erdő Zrt. közleménye
Ez a tél már nem először okoz meglepetéseket a Vértes és a Gerecse hegyein. Az erdőállományok a jég okozta sérülések után most a múlt hétvégén leesett vizes hó által károsodtak.

 

A 25. Téli Teljesítménytúra

Sokak számára ismeretlen területen került megrendezésre
Az előző évekhez hasonlóan az időjárás nem mutatta zord arcát a Téli teljesítménytúra résztvevőinek. Az évenként változó időpontú, helyszínű, útvonalú túrák sorában a Kinizsi TE Hegyvidéki csoportja sokak számára ismeretlen területre tervezte a 25. alkalommal megrendezésre kerülő eseményt.
 

Tholt Albert Kupa

BTSSZ teljesítménytúra sorozata
Budapesti Természetbarát Sportszövetség 2015-ben ünnepli önálló sportszövetséggé alakulásának 25 éves évfordulóját, és ebből az alkalomból indítja Tholt Albert Kupa néven a teljesítménytúra sorozatát.

Élet a Kéken - OKT sorozat 12. rész

Boldogkőváraljától Hollóházáig
A tizenkettedik részben az Országos Kéktúra Boldogkőváraljától Hollóházáig tartó szakaszát ismerhetjük meg Horváth Béla kalauzolásában.

Az MTSZ rendkívüli választmányi ülése

Beszámoló
Január 17-én, szombaton 10.30-kor rendkívüli választmányi ülést tartott a Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ) az OKISZ Inkubátorházban. A határozatképes választmányi ülés lehetőséget adott a meghívókkal megküldött napirendi pontok megbeszélésére, elfogadására, valamint a szövetség 2015. évi aktuális feladatainak ismertetésére és megvitatására.

  

Túravezetői tanfolyamok indultak

Gyalogos, kerékpáros és vízi szakágban
A Magyar Természetjáró Szövetség tagszervezetei és a vele együttműködő szervezetek az alábbi túravezetői tanfolyamokat indították.

Halad a jég által okozott károk felszámolása

A Vértesi Erdő Zrt. közleménye
A Vértesben és a Gerecsében a 2014. december eleji ónos eső miatt kialakult károk felmérése minden tekintetben befejeződött. Amint azt jeleztük decemberben, a lehetőségek szerinti leggyorsabb ütemben kezdtük meg a károk felszámolását, elsősorban az utak – feltáró és turista utak – felszabadításával indítva.

Aktuális erdőlátogatási korlátozások vadászatok miatt

Az erdőgazdaságok legfrissebb közleményei
A Budai-hegység, a Gödöllői-dombság, a Gemenc, a Gerecse és a Bakonyalja egyes erdőterületein a január 22-24. közötti napokra életbe léptetett erdőlátogatási korlátozások mellett más erdészetek korábbi, még érvényben lévő közleményei.

Jótékony felajánlás a GYOT megszervezésére

Január 31-ig lehet jelezni a rendezői szándékot
2015. január 17-én rendezték meg a Magyar Természetjáró Szövetség éves, rendkívüli ülését, amelyen Komoróczki András MTSZ elnökségi tag jótékony felajánlást tett a szövetség számára.

Vízitúrázók Országos Találkozója 2015

Meghívó
A Magyar Természetjáró Szövetség Vízitúra Bizottsága és a Budapesti Természetbarát Sportszövetség Vízitúra Bizottsága szeretettel hív meg minden érdeklődőt a magyar vízitúrázók hagyományos Országos Találkozójára.

Kéktúrák számokban

Kéktúrák teljesítései a kezdetektől
Országos Kéktúra, Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúra, Alföldi Kéktúra.
Az alábbi grafikonokon megtekinthetjük mind a három Kéktúra teljesítőinek számát, egészen a kezdetektől.

         

Még tart a vadászati szezon

A legfrissebb erdőlátogatási korlátozások
Hogy hol és mikor nem lehet egyes erdőterületekre bemenni az életbe léptetett korlátozások miatt, az alábbi összeállításban adunk tájékoztatást.

Téli Mátra teljesítménytúra 2015

Regisztrálni a megszabott létszám eléréséig lehet
Az idén télen is lesz Téli Mátra Teljesítménytúra. A nagy hagyományokkal rendelkező túra, amelynek támogatói között most is ott van a Magyar Természetjáró Szövetség, január 31-én kerül megrendezésre.
 

A borsodi természetjárók évnyitó túrája

Csillagtúrák a Turista Pantheonba
Több évtizedes hagyomány, hogy az évnyitót a Turista Pantheonban tartják a borsodi turisták. Ez évben január 3-án került sor a B.-A.-Z. Megyei Természetjáró Szövetség által meghirdetett találkozóra.

Boldog új évet kíván az MTSZ

Minden tagjának és olvasójának
A Magyar Természetjáró Szövetség 2014. évi munkájához kapcsolódó minden eseményen és rendezvényen jelen voltak a Turista Magazin szerkesztői. A nagyobb érdeklődésre számot tartók közül adunk át olvasóinknak egy csokorra való filmösszeállítást, ezzel kívánva boldog, sikerekben gazdag új évet.

  

MTSZ rendkívüli választmányi ülés

Meghívó
A Magyar Természetjáró Szövetség 2015. január 17-én (szombat) 10:30 órától tartja rendkívüli választmányi ülését.

Sok turistaút járható már a Pilisi Parkerdőben

Több mint 400 km turistautat mentesítettek a jégkártól
Az elmúlt hetekben a Pilisi Parkerdő Zrt. munkatársai több mint 400 kilométer turistautat mentesítettek a december eleji jégkártól és tettek járhatóvá. A turistautak tehát ismét várják a természetjárókat és a kirándulókat, akiktől azonban a szokásosnál nagyobb körültekintést kíván az erdőjárás. A jégkárral érintett erdőkben a turistautakról letérni továbbra is veszélyes és tilos.

  

Encián Emlékek túramozgalom

A 2015-ben beszámításra kijelölt rendezvények
Az Encián Emlékek túramozgalom célja, hogy a túraútvonalak bejárása, turista emlékek felkeresése során a résztvevõk megismerjék az Encián Turisták 1914 tagjainak a magyar turistaság érdekében végzett alkotó munkáját, természetjáró tevékenységét.

Eseménydús évet zárt az MTSZ

Megyei vezetők találkozója
November 29-én az OKISZ Inkubátorházban találkoztak a megyei természetbarát- és természetjáró szövetségek vezetői, akiket a  tanácskozáson az MTSZ Országos Központ munkatársai tájékoztattak az idei év eredményeiről, az aktuális fejlesztésekről, és beszélgetés keretében vitatták meg a 2015-ös év közös célkitűzéseinek legfontosabb kérdéseit.

50 éves a Tatabányai Cement Természetjáró Egyesület

Jubileumi évzáró a Jubileum Parkban
A tatabányai Jubileum Parkban található Sportok Házában tartotta évzáró közgyűlését az idén 50. születésnapját ünneplő Tatabányai Cement Természetjáró Egyesület, amelyen stílszerűen éppen 50-en vettek részt.

Erdőlátogatás korlátozása több erdészet területén

Megkezdődtek az ónos eső utáni jégkárok elhárításával kapcsolatos munkák
Az erdészeteknél megtörtént a december elején történt jegesedés utáni károk felmérése. Megkezdték a balesetveszélyes helyek veszélytelenítését a Pilisi Parkerdő, az Északerdő és a Vértesi Erdő által kezelt területeken.

Élet a Kéken - OKT sorozat 11. rész

Bódvaszilastól Boldogkőváraljáig
A tizenegyedik részben az Országos Kéktúra Bódvaszilastól Boldogkőváraljáig tartó szakaszát ismerhetjük meg Horváth Béla kalauzolásában.

Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 022 regisztrált felhasználó
 • 2 392 hírlevél előfizető
 • 343 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 138 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 6 esemény
 • 2 924 megjelent cikk, hír
 • 268 belső oldal
 • 2 231 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter