2021. március 08., hétfő - Zoltán
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Kezdőlap
Magyar Természetjáró Szövetség

Archív cikkek

Az alábbi lista azokat a nyitólapon megjelent korábbi cikkeket tartalmazza, amelyek:

- régebben jelentek meg, bár tartalmuk még nem feltétlenül avult el,
- korábbi eseményt harangoznak be, ezért tartalmuk az esemény befejezése után már nem aktuális.

Ezeket a cikkeket archívként őrizzük meg, tartalmukat tovább nem frissítjük. Mindez nem jelenti azt, hogy cikkekben leírtak már biztosan nem igazak.


Élet a Kéken DDK 3. rész

Zalalövőtől Palinig
Zalalövőről, a Felső-Zala-völgyéből indulva átvágunk a Közép-Zalai-dombságon (Göcsejen), majd Kistolmács után érkezünk a jóval dimbes-dombosabb Egerszeg–Letenyei-dombság területére. Az észak–déli lefutású dombgerinceket keresztezve jutunk el Homokkomáromba, ahonnan leereszkedünk a Principális-völgybe, és Palinban fejezzük be a túránkat. Palinból a sűrűn közlekedő helyközi buszokkal utazhatunk a csupán pár kilométerre fekvő Nagykanizsára.

Kiemelt híreink

Októberben folytatódik az Országos Kékkör megtisztítása

Lezárult a TeSzedd a Kéken! önkéntes szemétszedő projekt
A Magyar Természetjáró Szövetség 2015. június 11-én tartotta a TeSzedd a Kéken! önkéntes szemétszedő projekt regionális koordinátorainak a záróünnepségét az OKISZ Inkubátorházban, amikor is véget ért az öt hónapos megbízatásuk. A találkozón közel hatvanan vettek részt.

Átadták az új kilátót Piliscsabán

A Bedő Albert-díjas erdészről, Dévényi Antalról nevezték el
A Piliscsaba feletti 447 méter magas Nagy-Kopasz tetején létesült különleges, egyedülálló építményt a népszerű, fából készült építő-logikai játék, a jenga alapján tervezték. Hivatalos átadására 2015. június 12-én került sor.

Kiemelt beruházás lett a turistaház program

A kormányhatározat megjelent a Magyar Közlönyben
A Kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházássá nyilvánította a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program keretében megvalósuló fejlesztéseket.
 

Vigyázat, áramütésveszély a turistaút mentén

A Dél-dunántúli Kéktúra óbányai szakaszán
Óbányán az Óbányai-völgy elején lévő pisztrángos tavat körbekerítették.

Fedezd fel az új tematikus utakat!

Május közepe óta eddig nem használt útjelzésekkel lehet találkozni
Az Északi-középhegység területén nemrégiben kialakított tematikus útvonalak új kalandokkal hívogatnak; a Mátra bércein járva megcsodálhatod az ország legmagasabban álló kilátóját, a Zemplénben tekerve, a történelmi helyszínek bejárása közben megkóstolhatod a táj jellegzetes gyümölcseit, és barangolhatsz a törökök nyomában a diósgyőri vártól egészen az egriig.

Tanösvény létesült a Páris-patak völgyében

Háromnyelvű információs táblák segítik a terület megismerését
Ismeretterjesztő táblákat helyeztek ki a Nógrádszakál melletti Páris-patak völgyében. A terület helyi védelem alatt áll és egyik kiemelt helyszíne a Novohrad-Nógrád Geoparknak is.

Megjelent a Turista Magazin júniusi száma

Tematikus cikkekkel, a szokásos túrakártyákkal és az MTSZ Híradójával
Már az előfizetők postaládáiban valamint az újságos pavilonokban található a legfrissebb Turista Magazin. Túratippek, programajánlatok, toplisták, felszerelés körképek és kitekintők mellett érdekes cikkek, praktikus tanácsok és az MTSZ Híradója valamint a szokásos túrakártyák színesítik a lapot.

Élet a Kéken DDK 2. rész

Molnaszecsődtől Zalalövőig
DDK túránkon a molnaszecsődi Rába-hídtól indulva átvágunk a Rába-völgy déli oldalán, megmásszuk a Felső-Kemeneshátat, majd „végigbillegünk” az északi peremén. Kirándulunk a Lugos-patak völgyében, Szalafőnél keresztezzük a Felső-Zala-völgy kistájat, majd bevesszük magunkat az Őrség szívébe, a Kerka-vidék dombsorai közé. Utunk végén visszaereszkedünk ismét a Felső-Zala völgyébe, és Zalalövő határából – ahol a DDK útvonala délnek fordul Göcsej felé –, mi besétálunk a vasútállomásra.

Okostelefon segítheti a Kékkör nyomvonalának fenntartását

A ranger modullal önkéntesek is segíthetik az erdészek munkáját
A Magyar Természetjáró Szövetség egy workshopon mutatta be szerződéses partnereinek azt az alkalmazását, amely a hivatásos erdészeknek, önkénteseknek és a kirándulóknak segít bejelenteni, ha egy turistaúton valami rendellenességet fedeznek fel.

Módosult a jelzésfestő pályázat beadásának a határideje

Az új beadási határidő június 30.
A nagy érdeklődésre való tekintettel, illetve több egyesület kérése alapján a Magyar Természetjáró Szövetség június 30. éjfélig meghosszabbítja a tagszervezetek részére kiírt Jelzésfestő pályázat beadási határidejét.

Mátrai Csillagok éjszakai teljesítménytúra

A szervezők szemével
A Kékes Turista Egyesület tizenkét éve minden pünkösdvasárnap éjjelén megrendezi a Mátrában a Mátrai Csillagok elnevezésű teljesítménytúráját. Május 24-én este 7 és 9 óra között idén is sokan elindultak a 15, 25 és 40 kilométeres távokon. Rajki Sándorné, az egyesület elnöke a rendezők szemszögéből írt beszámolót a kiválóan megszervezett és lebonyolított eseményről.

Térképolvasó Gyerektábor

2015. június 15-19.
A Váci Síiskola és Sportegyesület FBR Természetjáró Szakosztálya idén újra megrendezi a régi hagyományokat folytató Térképolvasó Gyerektáborát.

Alföldi Kéktúra Vándorlás

Az Eötvös Loránd Természetbarát Egyesület szervezésében
Az Eötvös Loránd Természetbarát Egyesület megalakításának 25. évfordulója alkalmából 2015. július 3. és július 18. között tizenhat napos vándortúrát szervez az Alföldi Kéktúra Sátoraljaújhely és Berettyóújfalu közötti szakaszán.

Jégkár utáni helyreállítások

A Pilisi Parkerdő közleménye
A tavaly decemberi jégkár a Pilisi Parkerdő Zrt. 65 ezer hektáros területének közel egyharmadát érintette, ebből több mint 9000 hektár súlyosan károsodott. Az erdőgazdaság a téli és tavaszi időszakban folyamatosan dolgozott a károk helyreállításán, melynek a legfrissebb, 2015. április végi adatok szerinti eredményeiről a következőkben számol be. A mentesítési munkálatok a nyári időszakban is folytatódnak és várhatóan 2016-ra is áthúzódnak.

Élet a Kéken DDK 1. rész

Írott-kőtől Molnaszecsődig
Túránkat a Kőszegi-hegységben kezdjük, felkapaszkodunk a legmagasabb csúcsára, az Írott-kőre, a DDK hivatalos kezdőpontjára, majd visszaereszkedünk Kőszeghegyaljára. További gyenge ereszkedéssel érjük el a Kisalföld részét képező Pinka-síkot, ezen átvágva érkezünk meg mostani túraszakaszunk végpontjához, a Rábához.

2100 zsáknyi szemét gyűlt össze az Országos Kékkör mentén

Te Szedd a Kéken akció is volt május 16-án
A szeszélyes időjárás ellenére is közel négyezer önkéntes szedte az eldobált szemetet a kék sáv jelzésű turista útvonalakon.

Az MTSZ évi rendes választmányi ülése

2015. május 16-án
A Magyar Természetjáró Szövetség május 16-án megtartotta évi rendes választmányi ülését az OKISZ Inkubátorházban, amelynek napirendjén a szövetség múlt évi tevékenységének ismertetése, a 2014-es év egyszerűsített beszámolójának és közhasznúsági mellékletének valamint a 2015. évi költségvetési tervének elfogadása szerepelt.

Természetjáró tájékozódási túraversenyek

Pünkösd kivételével minden májusi hétvégén lesznek rendezvények
A május 16-17-iki hétvégén a Kőbányai Barangolók SE és a Kőbányai Természetbarát Szakbizottság kétnapos tájékozódási hétvégét rendez a Hármashatárhegyi vitorlázó reptér előtti ún. Macis parkolótól Vadaskert, Kecske-hegy, Gugger-hegy térségében.

Az Országos Kéktúra teljesítése egy nap alatt

A Vasutas Természetjáró Nap keretében
A Vasutas Természetjárók Szövetsége 2015. május 16-án, újjáalakulásának 25. évfordulója alkalmából ismét meghirdette az „Egy nap alatt az OKT” megmozdulást.

Ismét barna medve lépte át az országhatárt

A Bükk után most az Aggteleki Nemzeti Park területén jelent meg az egyikük
2015. május 3-án,  egy Lengyelországban GPS jeladóval ellátott barna medve jött át az Aggteleki Nemzeti Park nyugati határánál. A nyomkövetős állat jelenleg is a térségben tartózkodik Rudabánya közelében.

Megjelent a Turista Magazin májusi száma

Tematikus cikkekkel, a szokásos túrakártyákkal és az MTSZ Híradójával
Már az előfizetők postaládáiban valamint az újságos pavilonokban található a legfrissebb Turista Magazin. A hírek, a programajánlók és a toplisták mellett a gyalogos, a kerékpáros, a lovas és a vízi túrázók is találhatnak benne számukra érdekes írásokat.

Megnyitották a Thirring-körutat is Dobogókőn

A környék valamennyi turistaútja járhatóvá vált
A Pilisi Parkerdő Zrt. és a Magyar Turista Egyesület összefogásának köszönhetően megnyílt a kirándulók előtt a Visegrádi-hegység egyik legnépszerűbb túraútvonala, a Thirring-körút. Így az enyhe időjárás beköszöntével már az összes Dobogókőről elérhető útvonal látogatható.

In memoriam dr. Dénes György

1923–2015
Őszinte fájdalommal vettük tudomásul, hogy dr. Dénes György, a magyar barlangkutatás korelnöke, a 20. századi barlangkutatás kimagasló egyénisége, a Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulat tiszteletbeli elnöke, a Magyar Barlangi Mentőszolgálat megalapítója és örökös tiszteletbeli elnöke, a barlangi mentők nemzetközi szervezetének tiszteletbeli elnöke, a Magyar Természetjáró Szövetség tiszteletbeli tagja 2015. április 30-án reggel 3 órakor, 92. életévében örökre eltávozott körünkből.

Jelzésfestő pályázatot írt ki az MTSZ

A tagszervezetek részére
A 2015. évtől új pályázati rendszert vezet be a Magyar Természetjáró Szövetség a turistautak jelzéseinek karbantartására.

Eredményes workshopot tartott az MTSZ

Országos Kékkör Szolgáltatóhálózat és a Természetjáró Kártya
A Magyar Természetjáró Szövetség a szolgáltatóhálózat fejlesztését közbeszerzésen elnyerő konzorciummal együtt 2015. április 9-én rendezte meg az „Országos Kékkör Szolgáltatóhálózat és a Természetjáró Kártya” c. szakmai workshopot Budapesten.

Turistaút elterelés a Börzsönyben

Az Ipoly Erdő Zrt. közleménye
Elkezdődött Márianosztra és a Nagyirtás közötti kisvasúti pálya építése. Az építési területen tilos közlekedni, ezért szükségessé vált néhány turistaút nyomvonalának elterelése.

Évfordulós Fejér Megyei Természetbarát Találkozó

Medvehagyma Túrák a Kisgyón Természetbarát Telepen
Az 1955-ben megalakult Fejér megyei Természetbarát Szövetség megalakulásának 60. valamint a Kisgyón Természetbarát Telep fennállásának 35. évfordulóját ünnepelték a Fejér megyei természetjárók az április 24-26. között Kisgyónban megrendezésre került találkozón.

Az országos természetjáró túrabajnokság újabb fordulója

Április 25-én kerül megrendezésre a Varsányi Kupa
A Pilisben a Som-hegyen kerül megrendezésre a 34. Varsányi Kupa, amelyre a rendezők meghívója így szól: "Minden régi és új természetjáró barátunk nevezését várjuk, a versenyen való részvételükre feltétlenül számítunk!"

A kaptárkövek titkai nyomában

Egy kevésbé ismert vidéken zajló teljesítménytúra és terepfutó verseny kapcsán
A Bükkalja hullámzó dombvidéke a Bükk-hegység végtelen erdőkkel borított hegyvonulatainak déli előterében húzódik meg szerényen, ahol a Bükkből lesiető patakok völgyeiben megbújó falvak és az erdőkkel, kaszálókkal és gyümölcsösökkel borított dombvonulatok számos természeti és kultúrtörténeti kincset, ritkaságot rejtenek.

Föld Fesztivál a fővárosi állatkertben

Az MTSZ a TeSzedd a Kéken! akciójának népszerűsítésével vesz részt
A Föld Napjához kapcsolódóan, 2015. április 22. és 26. között a budapesti állatkertben ismét lesz Föld Fesztivál. Rengeteg érdekes programmal és izgalmas állatbemutatókkal várják az érdeklődőket.

Medvehagyma-tanösvény és kilátó

Újabb fejlesztések a Vértesben
A Vértesi Erdő Zrt. Síkvölgyön néhány héten belül medvehagyma-tanösvényt épít ki. Emellett egy kilátó alapozását is megkezdték a Tatabánya közelében lévő Mészáros-hegyen.

Új lehetőség a turistautak fejlesztésére

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban
Mintegy 230 milliárd forint uniós támogatás jut turisztikai fejlesztési programokra a 2014-2020-as fejlesztési ciklusban, ugyanakkor a turisztikai vállalkozások külön is pályázhatnak például energetikai fejlesztésekre, kedvezményes hitelre és oktatási programokra.

 

Nem szedhető mértéktelenül a medvehagyma

Óvatosság is szükséges a gyűjtés során
A gyógynövényként ismert, és az utóbbi években igen felkapott medvehagyma gyűjtése az erdőkben a törvényben meghatározott mennyiség felett engedélyhez kötött. Ránézésre mérgező növényekkel könnyen összetéveszthető, de egy kis odafigyeléssel megelőzhetjük a bajt.

60 éves a Fejér Megyei Természetbarát Szövetség

A évforduló alkalmából háromnapos találkozó került megszervezésre
Az FMTSz 1955-ben alakult és 1956-tól minden évben megrendezték a Megyei Találkozót. 1980 óta immáron 35. alkalommal a Kisgyón Természetbarát Telep ad otthont a találkozónak. A szövetség idén is szeretettel vár minden érdeklődőt.

Bakancsos Atom Kupa beszámoló

Eredményértesítő és videó a versenyről
A 2015. március 21-én tizennyolcadik alkalommal került megrendezésre Pakson a Bakancsos Atom Kupa, a versenybizottság beszámolója az alábbiakban olvasható. A tavalyi évhez hasonlóan az időjárásra idén sem lehetett panasz, gyönyörű, igazi tavaszi időben versenyezhettek a csapatok.Az Ürgemezőn a helyi televízió is jelen volt.

Több verseny is megrendezésre kerül a hétvégén

Az OTTCsB, az OTTEB és a Budapesti Tájékozódási Túrabajnokság fordulói
Az április 11-12-i hétvégén az Országos Természetjáró Tájékozódási Csapatbajnokság, az Országos Természetjáró Tájékozódási Egyéni Bajnokság és a Budapesti Tájékozódási Túrabajnokság eg-egy fordulója is megrendezésre kerül.

     

Meghívó a Gyalogtúrázók XXII. Országos Találkozójára

A részletes programfüzet májusban jelenik meg
2015. március 28-án, a megyei szövetségek vezetőinek találkozóján átadásra került a GYOT Vándorkupája. Most a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Természetjáró Szövetség meghívóját tolmácsoljuk.

A megyei szövetségek vezetőinek találkozója

A fórumon szó esett a megyéket kiemelten érdeklő kérdésekről is
Március 28-án az OKISZ Inkubátorházban ismét sor került a megyei természetjáró és természetbarát szövetségek vezetőinek találkozójára. Az összejövetelen szó esett a Magyar Természetjáró Szövetség jelenlegi tevékenységeiről, részletesen bemutatták az új kártyarendszert, az eseményt pedig egy közös beszélgetés zárta.

MTSZ évi rendes Választmányi ülés

Meghívó
A Magyar Természetjáró Szövetség 2015. május 16-án tartja évi rendes választmányi ülését, amelynek meghívóját postai úton és emailben is elküldte a tagszervezetei részére.

A 2014-es Természetjáró kártyák érvényessége lejárt

Április 1-től a régiek nem érvényesek és folyamatosan készülnek az újak
A megadott határidőig meghosszabbított MTSZ Tagsági Kártyák átadásra kerültek, amelyeket a kért módon tagszervezeteink vezetői vagy az átvételre felhatalmazottak kézhez vehettek.

A Gibárti Vízerőmű felhívása a kéktúrázók felé

Az ipari műemlék látogatásához előzetes bejelentkezés szükséges
A Gibárti Vízerőmű vezetése azzal a kéréssel fordult a BAZ Megyei Természetjáró Szövetséghez és ezen keresztül a túrázókhoz, hogy az erőmű látogatása iránti szándékukat előzetesen jelezzék a vízerőmű vezetése felé.

BTSSZ Fotópályázat 2015

A 25 éves évforduló alkalmából
A Budapesti Természetbarát Sportszövetség önálló sportszövetséggé alakulásának 25 éves évfordulója alkalmából fotópályázatot hirdet.

Elkészültek a 2015-ös MTSZ Tagsági Kártyák

Közlemény az MTSZ tagszervezetek vezetői részére
A Magyar Természetjáró Szövetség – ígéretének megfelelően – elkészíttette mindazon tagszervezetek tagjai részére a 2015-ös kártyáikat, akik február 28-ig rendezték idei tagdíjukat és leadták kártyaigényeiket.

Nevezés a Gerecse teljesítménytúrákra

Online és érvényes MTSZ kártyára olcsóbb a nevezési díj
2015. április 18-án már harmincnegyedik alkalommal rendezik meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát. Ugyanezen a napon 50, 30, 20 és 10 kilométeres távokon is lehet indulni a tatabányai Jubileum parkból.

Az erdei haszonvételek általános szabályai

A medvehagyma levelének gyűjtésével kapcsolatban
Nem szedhető mértéktelenül a gyógynövényként ismert, az utóbbi években igen felkapott medvehagyma az erdőkben, a törvényben meghatározott mennyiség felett engedélyhez kötött a gyűjtése.

75 éves lett Sinkó László

A Kéktúra filmek közismert narrátora
Sinkó László, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművész, rendező, szinkronszínész, érdemes és kiváló művész 1940. március 18-án született Budapesten.

Jelzésfestés Borsod megyében

Felújítás a Kéken és új kerékpáros, valamint tematikus utak létrehozása
A lassan javuló időjárási viszonyok eredményeként Borsod megyében is megkezdődik a turistajelzések felújítása. Ezzel kapcsolatban a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Természetjáró Szövetség felhívással fordul a túrázókhoz.

Bakancsos Atom Kupa

Gyalogos természetjáró tájékozódási túraverseny
A Demeter Dél-Mezőföld Természetbarát Egyesület és az Atomerőmű SE Természetjáró Szakosztálya szervezésében immárom tizennyolcadik alkalommal kerül megrendezésre a Bakancsos Atom Kupa, amely az Országos Természetjáró Tájékozódási Csapatbajnokság I. fordulója.

Megjelent a Turista Magazin márciusi száma

Tematikus cikekkel, benne a szokásos túrakártyákkal és az MTSZ Híradójával
Kikerült a nyomdából és már az előfizetők postaládáiban valamint az újságos pavilonokban található a legfrissebb Turista Magazin. A hírek, a programajánlók és a toplisták mellett a gyalogos, a kerékpáros, a lovas és a vízi túrázók is találhatnak benne számukra érdekes írásokat.

Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 007 regisztrált felhasználó
 • 2 386 hírlevél előfizető
 • 343 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 138 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 7 esemény
 • 2 910 megjelent cikk, hír
 • 268 belső oldal
 • 2 227 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter