2022. szeptember 27., kedd - Adalbert
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Kezdőlap
Magyar Természetjáró Szövetség

Archív cikkek

Az alábbi lista azokat a nyitólapon megjelent korábbi cikkeket tartalmazza, amelyek:

- régebben jelentek meg, bár tartalmuk még nem feltétlenül avult el,
- korábbi eseményt harangoznak be, ezért tartalmuk az esemény befejezése után már nem aktuális.

Ezeket a cikkeket archívként őrizzük meg, tartalmukat tovább nem frissítjük. Mindez nem jelenti azt, hogy cikkekben leírtak már biztosan nem igazak.


Kellemes húsvéti ünnepeket kívánunk

Minden kedves olvasónknak
Kiemelt híreink

Nyomdába kerültek az első MTSZ Tagsági kártyák

Március végére elkészülnek és átvehetők
Amint azt a tagszervezeteinknek küldött körlevélben jeleztük, a 2016. évi tagsági kártyák meghosszabbítása illetve az új kártyák igénylésésének egyszerűsítése és gyorsítása érdekében egy táblázat kitöltését kértük. Ahhoz, hogy a március végén lejáró kártyák helyett már az újat átadhassuk – az átfutás idejét is figyelembe véve – le kellett adjuk a nyomdának a már beérkezett igényeket.

Dél-Dunántúli Természetbarát Találkozó 2016

Meghívó
Idén a paksiak, a Demeter Egyesület vállalta a Dél-Dunántúli Természetbarát Találkozó megrendezését. 2016. május 6. és 8. között Pakson, a Cseresznyési Erdei Iskolában lesz egy háromnapos tömény természetbarát programsorozat. A rendezők lelkesek, szeretettel várnak minden Tolna, Somogy és Baranya megyei, vagy lélekben magát idetartozónak érző természetjárót.

Rügyfakasztó Tavaszi Mátra Kupa

Kezdődik az egyéni tájékozódási túrabajnokság
Húsvét utáni szombaton, április 2-án indul az Országos Természetjáró Tájékozódási Egyéni Bajnokság, amellyel együtt csapatbajnokság újabb fordulója is megrendezésre kerül. Emellett a kisgyermekes családokat egy nem szokványos sétára is várják.
 

Túrázói tanfolyam 2016 tavasz

A Budapesti Természetbarát Sportszövetség szervezésében
A Budapesti Természetbarát Sportszövetség 2016 tavasszal – korlátozott létszámban – túrázói tanfolyamot hirdet a kirándulást és túrázást kedvelőknek.

A Gaja-szurdok kilátójának átadása

Gróf Károlyi Györgyről elnevezett kilátót avatott a VADEX Zrt.
A 2016. március 18-án átadott Károlyi-kilátó elsősorban nem a szépsége miatt lesz népszerű a természetjárók között, hanem a pazar kilátásával. A Gaja-szurdokot szinte teljes hosszában megcsodálhatjuk.

Az MTSZ Tagsági kártyák érvényesítése

Megkezdődik a lejáró kártyák érvényességének hosszabbítása és az újak igénylése
Megköszönve tagszervezeteink tagságának az eddig tanúsított türelmét, kezdetét veszi a lejáró kártyák meghosszabbítása és az új kártyák igénylése. Tagszervezeti vezetőink a mai napon megkapták az ezzel kapcsolatos tájékoztatást.

Hívogató a XXIII. GYOT rendezvényeire

Megjelent a találkozó programfüzete és lehet már jelentkezni is
A Heves Megyei Természetbarát Szövetség szervezésében kerül megrendezésre a Gyalogtúrázók XXIII. Országos Találkozója Felsőtárkányban. Elkészült a rendezvény honlapja, amelyen a letölthető programfüzeten és a jelentkezési lapokon kívül más hasznos információk is megjelenítésre kerülnek.

Kilátó épül a Prédikálószéken

Elkészülése után a legteljesebb körpanorámát fogja nyújtani
A Pilisi Parkerdő Zrt. a Visegrádi-hegység egyik legmagasabb csúcsán, a 639 méteres Prédikálószéken kezdte meg új kilátója építését. Átadását 2016 őszére tervezik.

Szezonnyitás a Királyréti Erdei Vasútnál

A Kerti Vasút és a Hajtánypálya is üzemel
Sok szeretettel várjuk Kedves Utasainkat az ünnepi hosszú hétvégén 2016. március 12. és 15. között Királyrétre!

Erdőlátogatási korlátozás a Valkói Erdészetnél

Március 25-ig
A gímszarvasok agancs hullatásának idejére elrendelt tilalom a Valkói Erdészet által kezelt területen áthaladó jelzett turistautakra nem vonatkozik.

Ismét lesz TeSzedd a Kéken!

Az MTSZ már harmadszor vesz részt az országos TeSzedd! mozgalomban
Hazánk legnagyobb önkéntes mozgalmát, a TeSzedd!-et idén hatodik alkalommal rendezik meg. Ennek keretein belül újra lesz szemétgyűjtési akció a Kéken is április 29-én és 30-án. Erről is szó volt az akciót beharangozó sajtótájékoztatón.
 

Üzemkezdet az Egererdő Zrt. kisvasútjain

A hosszú hétvégén már menetrend szerint közlekednek
Az előttünk álló négy napos hosszú hétvégét a Bükk és a Mátra felkeresésére is kihasználhatják azok. akiket érdekel az erdőben való vonatozás. A Felsőtárkányi ÁEV és a Gyöngyösi ÁEV vonalain március 12-én megindul a menetrend szerinti közlekedés.

Szakmai fórum a dél-dunántúli természetjárásról

A Dél-dunántúli Regionális Természetbarát Szövetség szervezésében
Március 5-én rendezték meg a „Konferencia a Dél-dunántúl természetjárásáért” című szakmai fórumot a Szaporca határában lévő Ős-Dráva Látogatóközpontban. A konferencián a szervező Dél-dunántúli Regionális Természetbarát Szövetség, illetve a Mecsekerdő Zrt. képviselői mellett a Magyar Természetjáró Szövetség szakmai vezetősége is részt vett.

Hídfelújítás a pilisszentkereszti Dera-szurdokban

Ideiglenesen módosul az Országos Kéktúra útvonala
A pilisszentkereszti Dera-szurdok alsó végénél, az autós pihenő és parkoló közelében található fahidat balesetveszélyesnek ítélték a Pilisi Parkerdő Zrt. szakemberei. A régi mészkemencékhez vezető híd műszaki állapota a tél folyamán nagyon leromlott, ezért a következő hónapokban a híd teljes felújításon esik át.

Erdőlátogatási tilalom a Kiskunsági Erdészetnél

Az Alföldi Kéktúra érintett szakaszai továbbra is járhatók
A KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. 2016. március 1. és április 30. közötti időszakban minden nap 0:00 és 24:00 óra közötti napszakban erdőlátogatási tilalmat rendel el a Császártöltési Erdészetének vadászterületén!

Még működnek az időszaki források a Bükkben

Még egy extra hétvégén jár a felsőtárkányi kisvasút
A nagy érdeklődésre való tekintettel a Felsőtárkányi Állami Erdei Kisvasút a következő hétvégén is üzemel. A gejzírszerűen működő Vöröskő-forráshoz a túrájukat kiegészíthetik az erdei vonatozás élményével.

Veszélyes lehet a börzsönyi kirándulás

Még tél van a magasabb régiókban
Az Ipolyerdő Zrt. közleményben kérte az erdőlátogatókat, hogy a szélsőséges időjárás miatt a börzsönyi erdőkben is veszélyes lehet kirándulni, és ezért lehetőleg kerüljék ezeket a túrautakat.

Még lehet jelentkezni a vízitúra-vezető tanfolyamra

Módosult a határidő
A síkvízi túravezetői tanfolyam iránt érdeklődők figyelmébe ajánljuk, hogy a jelentkezési határidő március 7-ig meghosszabbításra került.

Így járd végig a Dél-dunántúli Kéktúrát

Hasznos tanácsok a teljesítéshez
A Turista Magazin most megjelent márciusi számában folytatódik Horváth Béla Élet a Kéken sorozata, amely már az Alföldi Kéktúra útvonalának szakaszain vezet bennünket végig. Ám ha valaki a Dél-dunántúli Kéktúra bejárásába kezd, neki szólnak a tanácsai.

A Turista Magazin műsora februárban

A negyedik adás
A Turista Magazin 4. epizódja február 22-én, hétfőn 22 óra 20 perckor került adásba az M4 Sporton, az ismétlésére ...-kor kerül sor. Aki lemaradt volna róla, az archívumban még egy hónapig megnézheti.


Fedezd fel a Sas-hegy rejtett kincseit

Újra látogatható a tanösvény és a látogatóközpont
Február 27-én ismét megnyitotta kapuit a Sas-hegy tanösvénye, amelynek egyik fő vonzereje, hogy a belvárostól alig húsz percnyire már a természetben érezheted magad, s egy különleges sziklaformációkkal „telehintett” hegyről tekinthetsz rá a nyüzsgő városra. Az egyedülálló élővilág pedig a hab a tortán.

Teljesítménytúrák itthon és külföldön

Megjelent a 2016. évi kötet
A teljesítménytúrázók immár a 25. évfolyamát vehetik kézbe a túrák kiírásait összesítő vaskos kötetnek, amely a tavalyihoz képest 40 oldalllal nagyobb terjedelemben, 572+20+32 oldalon jelent meg. Érvényes MTSZ Tagsági kártyájuk bemutatásával tagjaink kedvezményes áron vásárolhatják meg a teljesítménytúrákon.

Barlangoljunk! – március a barlangok hónapja

Különleges programok és jelentős kedvezmények várják a látogatókat
A Magyar Nemzeti Parkok márciusban hazánk látogatható barlangjait kívánják megismertetni a föld alatti túrák iránt érdeklődőkkel. A „Barlangoljunk!” kampány célja hazánk különleges barlangjainak bemutatása, népszerűsítése. A hónap során az érintett nemzetipark-igazgatóságok különleges barlangi programokkal és jelentős kedvezményekkel várják a látogatókat.

Dél-Dunántúli Piros Túra Vándorlás

2016. augusztus 6. és 21. között
A Somogy Megyei Természetbarát Szövetség meghirdeti az előre jelzett és sokak által már várt Dél-Dunántúli Piros Túra Vándorlást. A szakaszbeosztások még változhatnak, de egyelőre ez a terv.

Megjelent a Turista Magazin márciusi száma

Tartalomismertető
Márciusi számunkban bemutatjuk a legérdekesebb hazai malmokat, a hónap kilátóját és turistaházát, elindultunk a madármérgezők nyomában, ellátogattunk egy magyarországi szellemfaluba, körbejártuk a gombamód szaporodó a teljesítménytúrák témáját, körképet adunk a hazai esőkabátpiacról, valamint praktikus tanácsokkal szolgálunk a kerékpárvásárláshoz is.

Márciusban bezár az Ákosvár büfé Királyréten

Szó sincs konfliktusról, félinformációk miatt haragosak az emberek
Nagy felzúdulást váltott ki a napokban, hogy Ákos bácsi királyréti, már-már ikonikus büféjének lebontását tervezik. Azonnal megindult a közösségi oldalakon a szimpátiatüntetés, és bár a büfésnek jól esik a sok pozitív visszajelzés, azt mondja, szó sincs konfliktusról közte és az erdészet között.

Sokan felkeresték a Vöröskő-forrást

Február 20-21-én járt a felsőtárkányi kisvasút
A csapadékos időjárásának következtében két dél-bükki időszakos karsztforrás is működésbe lépett. A Vöröskői-alsó-forrás megközelítését a felsőtárkányi kisvasút menetrend szerinti járatainak beindításával segítette.

Fakitermelés folyik a Lepence patak völgyében

Várhatóan március végéig
A Pilisi Parkerdő Zrt. felhívja a Visegrádi-hegységben túrázók figyelemét, hogy a Lepence patak völgyében haladó régi Z jelzés mentén fakitermelés folyik várhatóan március végéig.

Erdei vasúton a Vöröskő-forráshoz

A Bükk ritka látványosságai az időszakos források
Minnt arról korábban hírt adtunk, az elmúlt hetek csapadékos időjárásának következtében két időszakos karsztforrás is működésbe lépett, amelyek mindaddig várhatóan működni fognak, amíg a karsztvíz megfelelő szintje tart.

Erdőlátogatási korlátozás a Veszprémi Erdészetnél

Április közepéig
Az erdővédelmi törvény 94.§ (1) bekezdés a) pontjára hivatkozva a VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. erdőlátogatási korlátozást rendel el a használatában lévő törzsterületeken.

Elindult az online nevezés a XXXV. Gerecse teljesítménytúrákra

Ne állj sorba, nevezz online április 13. éjfélig!
Ne állj sorba, nevezz online! Április 13. éjfélig lehetőséged van online nevezni az április 16-án megrendezésre kerülő XXXV. Gerecse teljesítménytúrákra. Így megspórolhatod a hosszas sorban állást a rajtnál és olcsóbb a nevezési díj!

Tájékoztató medvehagyma gyűjtésről

Változott a védett területekre vonatkozó szabályozás
Néhány hét múlva ellepi az ország legnagyobb medvehagyma-gyűjtő területét, a Mecseket a tavasz hírnökeként jegyzett, jellegzetes fokhagyma illatú, vér- és vesetisztítóként is ismert gyógynövény, a medvehagyma, amelyet előszeretettel szüretelnek az erdőben járók.

Két időszaki forrás is működik a Bükkben

Érdemes felkeresni őket a következő hetekben
Az elmúlt hetek csapadékos időjárásának hatására a Vörös-kő és az Imó-forrás is működésbe lépett. Ezek a források a karsztvízszint megemelkedésével mindaddig várhatóan működni fognak, míg az esős idő tart, valamint az azt követő hetekben is még jó eséllyel érdemes lesz felkeresni őket.

Erdőlátogatás korlátozása a Kaposvári Erdészetnél

A SEFAG Zrt. közleménye
A SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt. Kaposvári Erdészete 2016. február 12. – 2016. március 31. közti időszakban, naponta 0.00 – 24.00 óra között az erdészet vadászterületére erdőlátogatási tilalmat vezet be az üzemi tevékenységével járó balesetveszély elkerülése érdekében.

Csúszós és veszélyes turistautak a Pilisben

A Pilisi Parkerdő Zrt. közleménye
Február 10-én egyhavi csapadék zúdult az országra. A megnövekedett vízmennyiség miatt számos turistaút csúszós, nehezen vagy egyáltalán nem járható.

Beszámoló a rendkívüli választmányi üléséről

A tavaszi tisztújításra készül az MTSZ
Január 6-án, szombaton rendkívüli választmányi ülést tartott a Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ) az OKISZ Inkubátorházban. A rendezvényen bemutatták az MTSZ új igazgatóját.

Az MTSZ Országos Központja zárva tart

2016. február 10-én 13 óráig
Tájékoztatjuk tagszervezeteinket és ügyfeleinket, hogy a Budapest VII. ker., Károly krt. 11. alatti irodánkban február 10-én 9 és 13 óra között nem tartunk ügyfélfogadást.

A Kéktúrák pecsételődobozai is bekerültek a versenybe

Február 10-ig lehet szavazni 2015 legkreatívabb tartalmaira
A Highlights of Hungary 2015-ös összeállításába Finta Sándor városépítési főosztályvezető, Budapest főépítésze, a kezdeményezés egyik kurátora az Országos Kékkör mentén megújult pecsételődobozokat is jelölte az 53 kiemelt kreatív alkotás közé

Csak engedéllyel lehet agancsot gyűjteni

A vadászati érdekképviseletek közleménye
Egyre gyakrabban találkozhatunk levetett gímagancsokkal a természetben, hiszen az öreg bikák január végén már elhullathatják koronájukat. A fejdíszeket azonban csak az adott területen vadászatra jogosult szervezet engedélyével szabad összeszedni, ugyanis annak tulajdonát képezik. E nélkül a gyűjtés lopásnak minősül, míg az agancsok felvásárlása orgazdaságnak.

A 2016. évi országos túrabajnokságok kiírása

Az MTSZ Versenybizottságának tájékoztatása
Kiküldésre kerültek az Országos Természetjáró Tájékozódási Csapatbajnokság (OTTCsB), az Országos Középfokú Tájékozódási Túrabajnokság (OKTT), Országos Természetjáró Tájékozódási Egyéni Bajnokság (OTTEB) kiírásai a versenyeken részt vevő egyesületek részére.

A Veszprém Megyei Természetbarát Szövetség beszámolója

Számvetés a megyei természetjárók 2015. évi munkájáról
A Veszprém Megyei Természetbarát Szövetségnek 15 tagszervezete van, amelyek küldöttei január közepén összeültek, hogy eredményeiket összegezzék.

53. Természetbarát Hét

Meghívó
A Hajdú-Bihar megyei - Debrecen Városi Természetjáró Szövetség, a Debreceni Művelődési Központ és a Déri Múzeum szeretettel hívják és várják az érdeklődőket a 2016. február 7-14. közötti rendezvényekre.

Erdőlátogatás korlátozása a Szántódi Erdészetnél

A SEFAG Zrt. közleménye
Február és március folyamán turistautakat is érintő erdőlátogatási tilalmat vezetnek be az erdészet üzemi vadászterületére a balesetveszély elkerülése érdekében.

Erdőlátogatási tilalom a Gemenc területén

A Gemenc Zrt. közleménye az erdőjárókhoz
Épp hogy eldördültek január végén az utolsó puskalövések a Gemenc Zrt. vadászterületein történt hajtásokon, az erdészet megjelentette az elkövetkező másfél hónapra előírt erdőlátogatási korlátozását.

Megjelent a Turista Magazin februári száma

Tartalomismertető
Ebben a hónapban a legszebb hazai zarándokutakról kaphatsz képet toplistás összeállításunkból, de több új rovattal is jelentkezünk: bemutatjuk a hónap kilátóját, természetfotósát és turistaházát.
 

Útvonal módosítás a Közép-dunántúli Piroson

Hárskút környékén egy területet bekerítettek
Módosítani kell a Közép-dunántúli Piros útvonalát Hárskút papodi végén, mert az érintett terület bekerítésre került az erdőig.

A 2016. évi MTSZ tagsági kártyák igénylése

A tagnyilvántartó rendszer átállítása után lesz elérhető
Felhívjuk tagszervezeteink és azok tagjainak figyelmét, hogy a tagsági kártyák online felületének átállítása után hamarosan ismét elérhető lesz, módot adva a rendszerben már szereplők kártyáinak meghosszabbítására illetve az új kártyák igénylésére.

Mozdulj a sineken! Teljesítménytúra

Veszprémből Eplénybe vonattal, Eplényből Zircre gyalog
A Veszprém Megyei Természetbarát Szövetség átvette a Cuha-völgyi vasútvonal népszerűsítését vállaló taljesítménytúrát. Február 20-án rendezik meg először, amely az Észak-Dunántúli Kupa résztvevői számára idén már a második lehetőség a teljesítéshez.

A KST főbb rendezvényei 2016-ban

Partnerszervezetünk szerettel várja a résztvevőket
A Szlovák Turisták Klubja (Klub Slovenských Turistov, KST) megküldte a vaskos kötetet megtöltő eseménynaptárából mindazon kiemelt rendezvények listáját, amelyek más országok turistáinak érdeklődését is felkelthetik.

Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 170 regisztrált felhasználó
 • 2 479 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 6 esemény
 • 3 103 megjelent cikk, hír
 • 270 belső oldal
 • 2 286 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter