2022. augusztus 09., kedd - Emőd
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Kezdőlap
Magyar Természetjáró Szövetség

Archív cikkek

Az alábbi lista azokat a nyitólapon megjelent korábbi cikkeket tartalmazza, amelyek:

- régebben jelentek meg, bár tartalmuk még nem feltétlenül avult el,
- korábbi eseményt harangoznak be, ezért tartalmuk az esemény befejezése után már nem aktuális.

Ezeket a cikkeket archívként őrizzük meg, tartalmukat tovább nem frissítjük. Mindez nem jelenti azt, hogy cikkekben leírtak már biztosan nem igazak.


Megjelent a Turista Magazin júniusi száma

Tartalomismertető
Rejtett kincsekben bővelkedik a júniusi Turista Magazin: a szerkesztők összegyűjtöttek tíz kevésbé ismert erdei vasutat, felkutatták Somogy megye eldugott érdekességeit, a Vértes romjait, a Holdvirág-árok titkait, és elárulják, hogy mi fán terem a kacsafarkú szender.

Kiemelt híreink

Június 3-án nem lesz ügyfélfogadás

Az MTSZ Országos Központja e hét péntekén zárva tart
Tájékoztatjuk tagszervezeteink tagjait és ügyfeleinket, hogy a Budapest VII. ker., Károly krt. 11. alatti irodánkban június 3-án (pénteken) nem tartunk ügyfélfogadást.

Élet a Kéken - AK 1. rész

Szekszárdtól Bajáig
Utunkat a mintegy 845 km hosszan kanyargó Alföldi Kéktúra délnyugati végpontján kezdjük, Szekszárdról indulva átvágunk a Gemenci-erdőn, majd a Türr István hídon keresztezzük a Dunát. Túránkat Baján fejezzük be, ahonnan távolsági busszal vagy vonattal is hazajuthatunk. A Szekszárdi-dombság keleti pereméről a Tolnai-Sárközbe vezet az utunk, majd a Duna keleti partján érkezünk meg a Kalocsai-Sárköz határára. Ezt a távot két nap alatt kényelmesen bejárhatjuk.

Dél-Dunántúli Piros Túra Vándorlás programja

Felkerült a DDP túramozgalom honlapjára
A Vándorlás célja, hogy közösségi élmény keretében végigjárjuk a Dél-dunántúli Piros Túra teljes szakaszát, közben a túramozgalom igazolófüzetébe begyűjtsük a bélyegzőket, és jól érezzük magunkat.

Megtartotta évi rendes választmányi ülését az MTSZ

A következő négy évre új elnökséget választottak a küldöttek
A Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ) május 21-én tartotta a 2016. évi rendes választmányi ülését az OKISZ Inkubátorházban, ahol a küldöttek titkos szavazással újra megválasztották elnöknek Garancsi Istvánt.

Megújul a nagy-hárs-hegyi Kaán Károly-kilátó

A teljes rekonstrukció és a szerkezet-megerősítés június közepéig tart
Megkezdődtek a Budai-hegység 454 méteres csúcsán lévő Kaán Károly-kilátó felújítási munkálatai. A felújítás idejére a kilátót lezárták, várhatóan június közepén nyit újra a kirándulók számára.

Időszakos turistaút elterelés a Pilis-oldalban

A Pilisi Parkerdő Zrt. közleménye
A Pilisszentkereszti Erdészet 2016 márciuában megkezdte a Pilis-oldalban a jégkár felszámolással kapcsolatos fakitermelési munkálatokat. A vegetációs időben történő termelés a hatóság engedélyével történik.

Feloldották a Dera-szurdoknál lévő korlátozást

A Pilisi Parkerdő Zrt. közleménye
A Pilisszentkereszti Erdészet munkatársai mára elbontották a régi fahidat, és a patakon való áthaladás érdekében új gyalogos fahidat építettek a régi létesítménytől kb 200 méterre, a mederátjáró alatt. Az Országos Kéktúra útvonalát itt friss jelzésekkel látják el.

Elkészült a Dél-dunántúli Piros Túra honlapja

A DDP jelvényszerző túramozgalom hivatalos weboldala
A részben már feltöltött honlapon a Dél-dunántúli Piros Túra alapinformációi már fent vannak, így az augusztusban megrendezendő DDP Vándorlás kiírása is megtalálható.

Időszakos útlezárások az Országos Kéktúrán

A május 20-21. hétvégén kerül megrendezésre az ISEUM Rallye
Felhívjuk a tisztelt túrázok, és kéktúrázók figyelmét, hogy a hétvégén rendezendő ISEUM Rallye autóverseny miatt a kéktúra lentebb említett szakaszai természetjárás céljából nem látogathatók.

Módosításra került a MÁV jegykiadásra vonatkozó szabálya

Kedvező változás a Természetjáró Kártyával történő vásárlások lehetőségeinél
Az egyes jegyvásárlási problémák jelzése miatt történt egyeztetés után a MÁV módosította a jegykiadásra vonatkozó szabályát, és a fejlesztéseknek köszönhetően újabb lehetőségekkel bővült a jegyvásárlás.

Nyomdában vannak az új MTSZ Tagsági Kártyák

A május 21-ikei választmányi ülésen megkezdődik az átadásuk
Ez úton is tájékoztatjuk a legutóbbi nyomdai gyártás óta új kártyaigényeket leadott tagszervezeteinket, hogy az újabb, közel háromezer darab tagsági kártya megérkezése után az MTSZ évi rendes választmányi ülésén átadjuk a szervezet vezetőjének, vagy a meghatalmazottjának.

Útvonal módosítás a Naszály környékén

A Gombás Agyagbánya terjeszkedése miatt
Váctól északra a Naszály oldalában található  Gombás, más néven Selycei Agyagbánya kelet irányú terjeszkedése miatt, Duna-Dráva Cement Kft. konstruktív megkeresése alapján módosításra került sárga kör túra útvonala.

MTSZ Tagsági kártyák igénylése

Tájékoztatás a legutóbbi gyártás óta leadott igények elkészüléséről
Tájékoztatjuk tisztelt tagszervezeti vezetőinket és az egyesületek tagjait, hogy az új kártyák legyártása nyomdai átállás miatt nem a korábbiakban történt gyorsasággal történik.

Útvonalváltozás az Ágasvári turistaház környékén

Térképkivágat készült az MTSZ munkatársai által felmért terelőútról
Mint az már korábban is tudott volt, az Ágasvári turistaház és környékének felújítása, átalakítása miatt ideiglenesen – várhatóan 2018-ig – szükségessé vált a ház mellett haladó turistaút elterelése, de bizonyos időszakokban átjárható lesz a lekerített terület.

Megjelent a Turista Magazin májusi száma

Tartalomismertető
Az új lapszámban interjút olvashatsz Sterczer Hildával; megismerkedhetsz a legérdekesebb hazai vadas- és állatparkokkal; és többet tudhatsz meg a Pilis „beszédes” sziklatornyairól is. Top 10-es rovatunkban állati jó helyeket, azaz különleges vadas- és állatparkokat mutatunk be, de ezek mellett még számos olyan helyszínnel megismerkedhettek, ahová megéri ellátogatni.

 

125 évvel ezelőtt alakult meg a Mecsek Egyesület

Ünnepi közgyűlésen emlékeztek az újjáalakult egyesület tagjai
A korabeli híradás szerint "Mecsek-egylet alakult április 30-án Pécsett; az egyesület czélja a Mecsek-hegységet a kiránduló közönséggel megismertetni, hozzáférhetővé tenni és általában a turistaügyet Baranyamegyében ápolni."

Vízitúra-vezető tanfolyam - új struktúrában

2016. június 11. és 24. között, jelentkezés május 20-ig
Síkvízi túravezetői tanfolyam indul a Magyar Természetjáró Szövetségnél, az MTSZ és tagszervezetének, a Szabad Tér Egyesületnek a szervezésében.

Átadták a Pilis Bike erdei kerékpáros úthálózatot

A Pilisi Parkerdő Zrt. közleménye
A Pilisi Parkerdő Zrt. nagyszabású kerékpár-turisztikai fejlesztésének köszönhetően április 27-től 9 „Parkolj és bringázz!” (P+B) ponttal és 28 kijelölt biciklitúrával, egy csaknem 600 kilométernyi ajánlott erdei kerékpáros útvonal áll a kirándulni vágyók rendelkezésére. A Pilist, valamint a Visegrádi és a Budai-hegységet átszelő Pilis Bike bicikliút-hálózat a túra-, illetve a szabadidő kerékpárosok igényeit egyaránt szem előtt tartva valósult meg.

Bringázz a Börzsönyben!

A Királyrét - Nógrád kerékpárút avatása és túraverseny
Az Ipolyerdő Zrt. a hagyományaihoz híven idén is május első szombatján rendezi meg Királyréten a Királyréti Erdei Kisvasút Napját, de szeretnék, ha környezettudatos kirándulásunkba nemcsak az erdei vasutat, hanem a kerékpárt is bevonnánk.

Ritka madár költ a lillafüredi Fehér-kőn

A sziklafalon rakott fészkét szigorúan őrzik a költés végéig
Vándorsólyom fészkelését sikerült a sziklamászóknak mászás közben detektálniuk a Fehér-kőn. A nőstény kotlik, a hím táplálékért jár, így jelenlétük csak ritkán fedezhető fel - akkor azonban látványos. A hím a zsákmányt a levegőben adja át. Ez az aktus napjában többször is előfordul, így akár a szabadidőparkból, akár Herman Ottó múzeumnak berendezett házától is jól látható. A fészek megközelítése csak kötéltechnikával lehetséges, a sziklamászók azonban - önmagukat korlátozva - a sziklát idén elkerülik.

A Magyar Értéktárba került a "Kaptárkövek és a bükkaljai kőkultúra"

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság közleménye
Egy tétellel bővítette a Hungarikumok Gyűjteményét és nyolc tétellel a Magyar Értéktárat a Hungarikum Bizottság az április 19-én, Budapesten megtartott ülésén.

Szeptemberig eldől a Gerecse teljesítménytúrák jövője

Így látták a szervezők - Horváth Zoltán és Németh Csaba nyilatkozata
2016. április 16-án tízezernél is több természetjáró túrázott a Gerecsében. Bár a szervezők idén is készültek arra, hogy a korábbi évek tendenciáinak megfelelően nőni fog a túrázók száma, ekkora növekedést senki sem várt.

Nyugdíjba vonult az MTSZ legismertebb alkalmazottja

„Szerencsés ember vagyok, hogy a hobbim lehetett a munkám”
Az eredeti szakmáját tekintve híradástechnikus, elkötelezett gyalogtúrázó, aranyjelvényes túravezető, érdemes természetjáró. Az MTSZ-nél eltöltött 25 év alatt volt szakági titkár, a Gyalogtúra Bizottság elnöke, a Kéktúra Szakbizottság oszlopos tagja, illetve vezetője. Nem utolsósorban pedig a Hegyek Vándorai Turista Egyesület megalapítója és elnöke. Nyugdíjba vonulása alkalmából beszélgetett  Pálmai Vencellel a Turista Magazin újságírója.

Természetjáró Kártya igénylés

Személyesen az MTSZ Országos Központjában
A Gerecse túrákon debütált Természetjáró Kártyát (TEKA) 2016. április 20-tól kezdődően az on-line igénylés elindulásáig személyesen lehet megvásárolni a Magyar Természetjáró Szövetség Országos Központjában.

Újabb MTSZ Tagsági kártyák készültek el

Közel kétezer darab kártyát adhatunk át tagszervezeteink tagjai részére
A harmadik nyomdai gyártás után újabb 1871 darab tagsági kártya érkezett az MTSZ Országos Központjába, amelyeket személyesen adunk át az arra illetékesnek vagy az előre jelzett igények szerint postázunk a megadott címre.

A Gerecse teljesítménytúrák számokban

Beszámoló a XXXV. rendezvényről
A tavalyi hideg-szeles és a tavalyelőtti esős, vacak időjárás után – az égiek remek időt küldtek a túrázóknak: napsugaras, kék ég, délutánra gomolyfelhőkkel, de eső semmi. Nem is csoda, hogy megdőlt a részvételi rekord.

XV. Vízitúra Kupa

Versenyezni szerető vízitúrázók figyelmébe
Ha nemcsak a természet csendje érdekel a vízen, hanem részt szeretnél venni egy pörgősebb evezős eseményen, akkor érdemes megfontolnod, hogy együtt evezel a túraversenyző csapattal. Ha jól választasz kategóriát, még esélyed is lehet.

Folytatódnak a túraversenyek

Megkaptuk a Föld Napja Kupa és a Varsányi Kupa kiírásait is
Legközelebb a Föld Napja Kupa pontbegyűjtő versenyre kerül sor április 16-án szombaton Pestszentlőrinc mellett a Péterhalmi-erdőben. A gyakorlatilag szintemelkedés nélküli versenyen bárki indulhat alapfokú és középfokú kategóriában.

További MTSZ Tagsági kártyák készülnek a nyomdában

Újabb, közel kétezer darab kártyát adhatunk át az elkészülésük után
Folyamatosan, érkezési sorrendben dolgozzuk fel tagszervezeteink tagjai részére a tagsági kártyákat, az érvényesítés kezdete óta már a harmadik adag kerül legyártatásra.

Fejlesztések a középpontban

Katalinpusztán találkoztak a megyei szövetségek vezetői
A Magyar Természetjáró Szövetség április 1-jén és 2-án tartotta Szendehely-Katalinpusztán, a Naszály-hegy lábánál a megyei vezetők éves találkozóját, amelyen 19-ből 16 megye képviselői és a Budapesti Természetbarát Sportszövetség vett részt.

Már látogatható a Hármashatár-hegyi kilátópont

várhatóan ez év nyarán egy új turistaházzal együtt kerül majd átadásra
A főváros közvetlen közelében lévő Hármashatár-hegy turisztikai fejlesztési programja keretében elkészült, és péntektől már látogatható a Pilisi Parkerdő Zrt. teljes budapesti panorámát kínáló kilátópontja.

Megérkeztek a nyomdából az újabb tagsági kártyák

Az első kártyák elkészülése után egy héttel folytatjuk az átadásokat
Mint legutóbb jeleztük, 55 tagszervezetünk 2727 darab tagsági kártyája kerül néhány napja nyomdai legyártatásra, amiket a mai napon le is szállítottak és az MTSZ Országos Központjában átvehetők. Akik ezt már jelezték, azoknak postai úton juttatjuk el a megadott címre.

Látogatási tilalom a Fehér-kőn és a környékén

Az Északerdő Zrt. közleménye szerint előreláthatólag június 15-ig
Egy ritkán előforduló, neve elhallgatását kérő faj kérését szeretnénk továbbítani a kirándulók felé.

Nyomdába kerültek az újabb MTSZ Tagsági kártyák

Az elsők után közel háromezer hosszabbítás és új kártyaigény érkezett
Folytatódik a március végén lejárt MTSZ Tagsági kártyák legyártatása, április 4-én a második kártyaadag is a nyomdába került.

Az MTSZ 2016. évi rendes választmányi ülése

Meghívó
A Magyar Természetjáró Szövetség 2016. május 21-én (szombat) 10:30 órától tartja választmányi ülését, melyre ezúton tisztelettel meghívjuk.

IV. Kőbányai Barangolók Kupa

Gyalogos természetjáró tájékozódási túraverseny
A verseny célja a tájékozódási túraversenyzés megismertetése, népszerűsítése és versenyzési lehetőség biztosítása mindazon versenyzők, érdeklődők részére, akik már űzik ezt a sportot vagy most kívánják kipróbálni.

Élet a Kéken - Alföldi Kéktúra

Bevezető Horváth Béla újabb cikksorozatához
Az elmúlt két évben a Turista Magazin hasábjain végigjártuk az Országos Kékkör két nagy egységét, az Országos Kéktúrát (OKT) és a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúrát (DDK), így most már csak az Alföldi Kéktúra (AK) van hátra.

Megjelent a Turista Magazin áprilisi száma

Tartalomismertető
Az április lapszámban olvashatunk kerülnek a hazai vízesések legszebbjeiről és a Kisinóci turistaházról, a gombaszezon kezdetén információkat kaphatunk a gyűjtésükről, elindul az Alföldi Kéktúrát bemutató sorozat, bemutatkozik a Túrabotos Természetjáró Klub és riport készült Pálmai Vencellel, az MTSZ nyugdíjba vonuló szakági titkárával.

Új kilátó a Hármashatár-hegyen

Hamarosan használni is lehet, de az átadására csak nyáron kerül sor
Egyes hírek szerint húsvét előtt megtörtént a Hangár Bisztró közelében épített új kilátónak a műszaki átadása és napokon belül lebontják a feljárót lezáró kerítést.

Elkészültek az első MTSZ Tagsági kártyák

Várjuk tagszervezeteink képviselőit az átvételükre
Ígéretünket beváltva a 2015.ös kártyák lejáratának napjára elkészültek azoknak a 2016-os tagsági kártyái, akiknek az igénye ezt az első nyomdába adásig megérkezett.

Jelölő bizottság a tisztújító választmányi ülésre

A jelenlegi tisztségviselők mandátuma lejár
A Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ) Alapszabálya szerint a választmány négy évenként választja meg az Elnökség kilenc és az Ellenőrző Testület három tagját.

Kellemes húsvéti ünnepeket kívánunk

Minden kedves olvasónknak

Nyomdába kerültek az első MTSZ Tagsági kártyák

Március végére elkészülnek és átvehetők
Amint azt a tagszervezeteinknek küldött körlevélben jeleztük, a 2016. évi tagsági kártyák meghosszabbítása illetve az új kártyák igénylésésének egyszerűsítése és gyorsítása érdekében egy táblázat kitöltését kértük. Ahhoz, hogy a március végén lejáró kártyák helyett már az újat átadhassuk – az átfutás idejét is figyelembe véve – le kellett adjuk a nyomdának a már beérkezett igényeket.

Dél-Dunántúli Természetbarát Találkozó 2016

Meghívó
Idén a paksiak, a Demeter Egyesület vállalta a Dél-Dunántúli Természetbarát Találkozó megrendezését. 2016. május 6. és 8. között Pakson, a Cseresznyési Erdei Iskolában lesz egy háromnapos tömény természetbarát programsorozat. A rendezők lelkesek, szeretettel várnak minden Tolna, Somogy és Baranya megyei, vagy lélekben magát idetartozónak érző természetjárót.

Rügyfakasztó Tavaszi Mátra Kupa

Kezdődik az egyéni tájékozódási túrabajnokság
Húsvét utáni szombaton, április 2-án indul az Országos Természetjáró Tájékozódási Egyéni Bajnokság, amellyel együtt csapatbajnokság újabb fordulója is megrendezésre kerül. Emellett a kisgyermekes családokat egy nem szokványos sétára is várják.
 

Túrázói tanfolyam 2016 tavasz

A Budapesti Természetbarát Sportszövetség szervezésében
A Budapesti Természetbarát Sportszövetség 2016 tavasszal – korlátozott létszámban – túrázói tanfolyamot hirdet a kirándulást és túrázást kedvelőknek.

A Gaja-szurdok kilátójának átadása

Gróf Károlyi Györgyről elnevezett kilátót avatott a VADEX Zrt.
A 2016. március 18-án átadott Károlyi-kilátó elsősorban nem a szépsége miatt lesz népszerű a természetjárók között, hanem a pazar kilátásával. A Gaja-szurdokot szinte teljes hosszában megcsodálhatjuk.

Az MTSZ Tagsági kártyák érvényesítése

Megkezdődik a lejáró kártyák érvényességének hosszabbítása és az újak igénylése
Megköszönve tagszervezeteink tagságának az eddig tanúsított türelmét, kezdetét veszi a lejáró kártyák meghosszabbítása és az új kártyák igénylése. Tagszervezeti vezetőink a mai napon megkapták az ezzel kapcsolatos tájékoztatást.

Hívogató a XXIII. GYOT rendezvényeire

Megjelent a találkozó programfüzete és lehet már jelentkezni is
A Heves Megyei Természetbarát Szövetség szervezésében kerül megrendezésre a Gyalogtúrázók XXIII. Országos Találkozója Felsőtárkányban. Elkészült a rendezvény honlapja, amelyen a letölthető programfüzeten és a jelentkezési lapokon kívül más hasznos információk is megjelenítésre kerülnek.

Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 166 regisztrált felhasználó
 • 2 479 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 3 esemény
 • 3 092 megjelent cikk, hír
 • 269 belső oldal
 • 2 285 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter