2023. február 04., szombat - Csenge, Ráhel
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Kezdőlap
Magyar Természetjáró Szövetség

Archív cikkek

Az alábbi lista azokat a nyitólapon megjelent korábbi cikkeket tartalmazza, amelyek:

- régebben jelentek meg, bár tartalmuk még nem feltétlenül avult el,
- korábbi eseményt harangoznak be, ezért tartalmuk az esemény befejezése után már nem aktuális.

Ezeket a cikkeket archívként őrizzük meg, tartalmukat tovább nem frissítjük. Mindez nem jelenti azt, hogy cikkekben leírtak már biztosan nem igazak.


Jótékonysági Teljesítménytúra az autistákért

A túrán való indulásoddal az Apró Lépések Egyesületet támogatod!
Az Apró Lépések Egyesület 2016. november 5-én, első alkalommal rendezi meg a Galya 50/20/10/2 Jótékonysági Teljesítménytúrát.  A túrával célunk, hogy az autizmusban érintett gyerekek, felnőttek, családok társadalmi elfogadását segítsük, egy közös, inkluzív eseménnyel.

Kiemelt híreink

Épül a várva várt kilátó a Bence-hegyen

Hamarosan ismét lehet majd gyönyörködni a Velencei-tó panorámájában
Az 1988 szeptembere óta eltelt hosszú évek után várhatóan a jövő év elejétől ismét lehet majd gyönyörködni a Velencei-tó panorámájában. Az egykori Vörösmarty-kilátó helyén épülő, különleges formájú új építmény közel 20 méter magasan lévő kilátószintjéhez 118 lépcsőfokon juthatnak majd fel a körkilátást élvezni szándékozók.

Átadták a prédikálószéki kilátót

Esztergomtól egészen Visegrád fellegváráig belátható róla a Dunakanyar
Október 22-én adta át a Pilisi Parkerdő Zrt. a 639 méter magas Prédikálószéken legújabb kilátóját, amelynek építési munkálatai idén tavasszal kezdődtek és az elmúlt napokban fejeződtek be.

Galyatetőn találkoztak az MTSZ, a KST és a KČT vezetői

Hasznosnak bizonyult a két napos tapasztalatcsere
Az MTSZ igazgatója, Tassy Márk meghívására gyűltek össze a Mátra szívében, a Galyatető Turistacentrumban a magyar, a cseh és a szlovák országos turista szervezetek képviselői. A találkozó azzal a céllal született, hogy közelebbről megismerhessék egymás tevékenységét, illetve tovább erősítsék az együttműködésüket.

BTSSZ túravezetői tanfolyam indul 2017 januárjában

A beiratkozás december 5-én lesz egy nyílt nap keretében
A BTSSZ Oktatási Bizottsága az MTSZ szabályzatának megfelelő és vizsgájára felkészítő, színes, gazdag tematikájú túravezető-tanfolyamot indít 2017 januárjától, vizsga júniusban.

Harcászati gyakorlatok – november

A Bakony Harckiképző Központ értesítése
A Bakony Harckiképző Központ kezelésében lévő honvédségi területeken 2016 novemberében az alább felsorolt helyeken és időpontokban lesznek éleslövészetek és egyéb katonai gyakorlatok, amelyek turista utakat is érintő belépési illetve áthaladási korlátozásokkal járhatnak.

A Verga Zrt. felújította és kibővítette a Károlylakot

Újabb turistaházzal gazdagodott a Kelet-Bakony
Október 12-én avatták fel ünnepélyes keretek között a VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. turisztikai fejlesztéssorozatának részeként felújított és kibővített turistaházat.

Aranyjelvényes túravezetők a Kék-kő Tanösvényen

Az ATK és a Bánki Donát TE buszos kirándulása Szentbékkállára
A Magyar Természetjáró Szövetség Aranyjelvényes Túravezetők Klubja éves naptára szerint, október 12-én rendezte Balaton-felvidéki túráját (Theodora-Kékkő Tanösvény, Kőtenger) Káldi Géza vezetésével.

A Pilisi Parkerdő Zrt. társas vadászatai 2016-2017

Folyamatosan frissítjük a február végéig tartó korlátozásokat
A társas vadászatok helyszíne időjárásfüggő, gyakran a vadászat előtti napokon derül ki, ezért a Pilisi Parkerdő Zrt. kéri az erdőbe indulókat, legyenek szívesek a vadászatok előtti napokon figyelemmel kísérni honlapunkat a pontos helyszínt illetően!
 

Cholnoky Jenő-emléktábla avatás

Sajtómegjelenések a Veszprém feletti Csatár-hegyen történt eseményről
A most 20 éves Édesvíz Természetbarát Egyesület kezdeményezésére és Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatának támogatásával 2016. október 14-én került leleplezésre a Csatár-hegyen lévő, 2014-ben felújított kilátó melletti emlékkőn a nagy magyar földrajztudós, Cholnoky Jenő tiszteletére elhelyezett emléktábla. Az eseményen részt vett Cholnoky Tamás, a Magyar Turista Egyesület volt elnökének unokája is.

Prédikálószéki-kilátó avató ünnepség

A Pilisi Parkerdő Zrt. meghívója
A Pilisi Parkerdő Zrt. tisztelettel meghívja a természetjárókat a Prédikálószéki-kilátó 2016. október 22-én (szombaton) 11 órai kezdettel történő történő ünnepélyes átadására.

Emlékkő és emléktábla avatás a Csatár-hegyen

Cholnoky Jenő földrajztudós, az MTE egykori elnökének tiszteletére
A Veszprém közelében lévő Csatár-hegyen, a hajdani, már rég tönkrement Cholnoky-kilátó helyén 2014-ben újjá épült kilátó melletti pihenőnél kerül átadásra.

Európai Hulladékcsökkentési Hét - Vállalom!

2016. november 19. és 27. között
Egyszerű, mindennapi tevékenységekkel Te is jelentősen hozzájárulhatsz a szemét- és hulladékmennyiség csökkentéséhez! A Magyar Természetjáró Szövetség Országos Központja vállalja, hogy saját munkahelyi környezetében elmélyíti a szelektív szemléletet.

Túrasorozat a Bükkaljai Kő-út mentén

2. túra: Cserépváralja, Kács
Az öt alkalomból álló Bükkaljai Túrasorozat második alkalmára invitáljuk az érdeklődőket, amely során felkeressük a Hungarikum címet kapott bükkaljai kőkultúra főbb látnivalóit és legérdekesebb helyszíneit.

A kőszegi Tourinform téli nyitva tartása

Október 16-tól változik az iroda elérhetősége
A kőszegi Tourinform iroda október 16-tól téli nyitva tartással várja az érdeklődő turistákat, de hétvégén a Virágudvar áll rendelkezésre információs pontként.

Térképismereti tanfolyam, túravezetői és útjelző vezető képzések

A Gördögök SE szervezésében
A Gördögök Kerékpáros és Szabadidő Sportegyesület szervezésében térképismereti, továbbá MTSZ felsőfokú (ezüst), középfokú, bronz jelvényes gyalogos valamint kerékpáros túravezetői távoktatásos, túravezetői továbbképző és turista útjelző vezető tanfolyam indul.

Az MTSZ központ két napra zárva lesz

2016. október 6-án és 7-én
A Magyar Természetjáró Szövetség központja október 6-án, csütörtökön és 7-én, pénteken egész nap zárva lesz. Ezen a két napon külső rendezvényünk miatt a Károly körúti irodánkban semmilyen ügyben nem tudunk ügyfeleink rendelkezésére állni.

Harcászati gyakorlatok a Bakonyban – okt. kiegészítés

A Bakony Harckiképző Központ értesítése
A 2016 októberére korábban nem közölt helyeken és időpontokban lesznek még éleslövészetek és egyéb katonai gyakorlatok.

Megjelent a Turista Magazin októberi száma

Tartalomismertető
Kikerült a nyomdából a legfrissebb lapszám, amely a már régóta tervezett új külsővel kerül hamarosan az újságos standok polcaira és az előfizetők postaládáiba. A főszerkesztő véleeménye szerint a már pár hónapja vastagabb papírra nyomott havilap ugyan drágább megoldás, ám a lényege, hogy élmény legyen kézbe venni.

Élet a Kéken - AK 5. rész

Mezőtúrtól Körösladányig
A Szolnok–Túri-sík peremén, a Hortobágy-Berettyó töltésén ballagunk 34 kilométert, majd Ecsegfalvánál keresztezzük a folyót, és a Dévaványai-síkra érkezünk. E kistájat Körösladány felé félúton hagyjuk magunk mögött, s utána érjük el a Körös menti síkot. Utunkat Körösladányban, a Sebes-Körös partján fekvő kisvárosban fejezzük be.

A Vértesi Erdő Zrt. erdőlátogatási korlátozása

Október 1. és november 10 között dámbarcogás
A Vértesi Erdő Faipari Zrt. előző korlátozása szeptember végéig tart, ám a barcogás idejére újabb erdőlátogatási korlátozás került bevezetésre a Bakonyalján, amely a jelzett turistautakon történő mozgásra nem vonatkozik.

Kitüntetések átadása 2016. szeptember 24-én

Verőfényes napon ünnepeltek Dobogókőn a Természetjárók Napja résztvevői
A déli, hagyományos harangkongatással és a Himnusz eléneklésével vette kezdetét a Báró Eötvös Loránd Menedékház előtti téren a 28. Természetjárók Napja, amelynek keretében átadásra kerültek a jól megérdemelt kitüntetések is.

Erdőlátogatási korlátozás a NEFAG Zrt. vadászterületén

Az erdészet közleménye
A Nagykunsági Erdészeti és Faipari Zrt. is megküldte részünkre hivatalosan a Pusztavacs-Mikebudai vadászterületén 2016. szeptember 28. és november 10. között életbe léptetett erdőlátogatási korlátozását.

A 28. Természetjárók Napja

A magyar természetjárás ünnepe Dobogókőn 1989 óta
A Magyar Természetjáró Szövetség 2016. szeptember 24-én, szombaton huszonnyolcadik alkalommal tartja hagyományos ünnepét Dobogókőn, amelyen az arra érdemesek részére átadásra kerülnek a természetjárás fejlesztése érdekében végzett munkát elismerő kitüntetések is. Egy történelmi visszatekintésből kiderül, hogy miért ott és miért ekkor.

A Peták-pihenő avatása

2016. szeptember 17-én
A Magyar Turista Egyesület emléktáblával jelölt pihenőt avatott fel a Pilisszentlélek feletti Fekete-kőn az újjáalakult  MTE tavaly elhunyt egykori elnökének tiszteletére.

Harcászati gyakorlatok a Bakonyban – október

A Bakony Harckiképző Központ értesítése
A Bakony honvédségi területein 2016 októberében az alább felsorolt helyeken és időpontokban lesznek éleslövészetek és egyéb katonai gyakorlatok, amelyek turista utakat is érintő belépési illetve áthaladási korlátozásokkal járhatnak.

Erdőlátogatási korlátozás a TAEG Zrt. vadászterületén

Az erdészet közleménye
A TAEG Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. sem küldte meg részünkre hivatalosan a Síkvidéki Erdészetének Röjtök-Iváni vadászterületén 2016. szeptember 5. és október 31. között életbe léptetett erdőlátogatási korlátozását.

Erdőlátogatási korlátozás az Északerdő Zrt. vadászterületein

Az erdészet közleménye
Az Északerdő Zrt. sem küldte meg részünkre a vadászatok miatt életbe léptetett erdőlátogatási korlátozásait. Sőt, az erdészet maga is megkésve publikálta, mert egyes igazgatósági területein már szeptember 1-jén megkezdődött a vadászati szezon.

Harcászati gyakorlatok a Bakonyban – kiegészítés

A Bakony Harckiképző Központ értesítése
A Bakony honvédségi területein 2016 szeptemberében korábban nem közölt, az alább felsorolt helyeken és időpontokban lesznek még éleslövészetek és egyéb katonai gyakorlatok.

Erdőlátogatási korlátozás a Pilisi Parkerdő Zrt. két erdészeténél

2016. szeptember 16. és 25. között
A gímszarvas bőgés idején a vadállomány és a vadászatok zavartalanságának biztosítása érdekében a Valkói és a Budakeszi Erdészet vadászterületein a mellékelt térképeken kijelölt területek, a kijelölt turistautak kivételével, nem látogathatók.

Természetjáró Kártya vásárlás

Őszi akció november végéig
Akik 2016. szeptember 1. és november 30. között személyesen igénylik meg a Magyar Természetjáró Szövetség Természetjáró Kártyáját, azok 6490 forintos akciós áron az év hátra lévő részére és 2017-re vásárolhatják meg a kedvezményadó kártyát.

Az Országos Kékkör jelvénye

Azok részére, akik mindhárom Kéktúrát teljesítették
A Magyar Természetjáró Szövetség központjában meg lehet vásárolni az Országos Kékkör jelvényét. Ez csak azok részére lehetőség, akik korábban az Országos Kéktúra (OKT), a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra (RP-DDK) és az Alföldi Kéktúra (AK) túramozgalmait már teljesítették illetve a jövőben teljesíteni fogják.

107 éves lett Angelus Miklós

Isten éltesse a legidősebb magyar természetjárót!
2016. szeptember 9-én a 107. életévét töltötte be Angelus Miklós, aki 1987-ig az MTSZ alelnöke és Nemzetközi Túra Bizottságának vezetője volt. Miklós bácsit a születésnapján köszöntötte a Magyar Természetjáró Szövetség küldöttsége.

Emlékezés Dr. Dénes Györgyre

A Pál-völgyi-kőfejtőben emlékeznek meg róla barátai és tisztelői
A Magyar Barlangi Mentőszolgálat Elnöksége Dr. Dénes György emlékére 2016. október 2-án 15 órai kezdettel megemlékezést tart a Pál-völgyi-kőfejtőben.

A Káli-medence Vadásztársaság közleménye

Felhívás a kirándulók és a lakosság felé
Vadásztársaságunk felívással él a kirándulók és a lakosság felé. Kérjük, hogy szeptember hónapban este 17 óra és reggel 8 óra között - és különösen a szürkületi időszakban - az erdőn, erdőszélen, mezőgazdasági területen ne tartózkodjanak, mert intenzív vadászati tevékenységet folytatunk Ábrahámhegy, Badacsonytomaj, Balatonrendes Balatonszepezd, Kékkút, Köveskál, Kővágóörs, Révfülöp, Salföld és Zánka külterületein.

A Gemenc Zrt. erdőterületein is tartanak a vadászatok

Részleges erdőlátogatási tilalom szeptember 30-ig
Vadásztatás miatt a Gemenc erdeiben már augusztus végén életbe lépett az időszaki erdőlátogatási korlátozás. A hivatalból számunkra külön meg nem küldött felhívás szerint a korlátozás az erdészet vagyonkezelésében lévő erdőterületekre vonatkozik.

Túraútvonal-változások Sátoraljaújhely körzetében

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Természetjáró Szövetség közleménye
Sátorljaújhely körzetében a felújításokkal együtt új jelzéssel ellátott turistaútvonalak kerültek kialakításra a régi nyomvonalakon. A jelzések felújítása szeptember hónapban még zajlik, és a megyei szövetséggel nem egyeztetett új jelzések megszüntetésre kerülnek.

Áthelyezésre került a DDK zalakarosi bélyegzője

A Tourinform iroda helyett a kilátónál kell pecsételni
A Dél-dunántúli Kéktúra zalakarosi bélyegzőhelyét a Tourinform jogos panasza miatt kellett az eddigi helyéről eltávolítani, mert sajnálatos módon a pecsétet használók az iroda falát is használták lenyomatok készítésére.

A Kaszó Zrt. erdőlátogatási korlátozása

Az erdészet közleménye
A vadásztatás miatt már augusztus közepén életbe lépett az időszaki erdőlátogatási korlátozás a Somogy megyei Kaszó erdeiben. A hivatalból számunkra külön meg nem küldött felhívás szerint a korlátozás november 20-ig van érvényben.

A Budapesti Erdőgazdaság Zrt. erdőlátogatási korlátozása

Az erdészet közleménye
A vadásztatás miatt életbe lépett az időszaki erdőlátogatási korlátozás az Uzsai Erdészeti Igazgatóság kezelésébe tartozó erdőterületeken.

Erdőlátogatási korlátozás a VERGA Zrt. vadászterületein

Az erdészet közleménye
A vadásztatás miatt életbe lépett az időszaki erdőlátogatási korlátozás a Kab-hegyi, a Királyszállási és a Zirci Erdészet által kezelt területeken. A korlátozás nem érinti Veszprémben a Gulyadombi Parkerdőt és a Fenyves erdőt.

A Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. erdőlátogatási korlátozásai

Az erdészet közleménye
A KAEG Zrt. hozzájárulásával a Rábaközi FTK, a Dél-Hansági FTK, a Gönyüi FTK, az Alsó-szigetközi FTK, a Ravazdi FTK, valamint a Princ-hanyi FTK vadászterületein fokozott vadászati tevékenységet folytat, így az erdőgazdaság részleges erdőjárási tilalmat rendel el 2016. szeptember 1-30. között.

Erdőlátogatási tilalom a SEFAG Zrt. vadászterületein

Az erdészet közleménye
A SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt., mint vadászatra jogosult, erdőlátogatási tilalmat rendel el, az intenzív vadásztatás miatt előálló fokozott balesetveszély, valamint a vad mind magasabb értéken történő hasznosításának sikere érdekében.

Erdőlátogatási korlátozások a Vértesben és a Gerecsében

A Vértesi Erdő Zrt. közleménye
A Gerecse és a Vértes állami erdeinek kezelője is megküldte részünkre a vadászatok miatt életbe léptetett időszaki korlátozásait. A parkerdők és az arborétumok a megjelölt időszak alatt is felkereshetők valamint az Országos Kéktúrát járók túrázása sem korlátozott.

A Bakonyerdő Zrt. erdőlátogatási korlátozásai

Az erdészet közleménye
A vadásztatás miatt életbe lépett az időszaki erdőlátogatási korlátozás a Bakonybéli, a Bakonyszentlászlói, a Balatonfüredi, a Devecseri, a Farkasgyepűi, a Keszthelyi és a Pápai Erdészet által kezelt területeken.

Erdővarázs - Családi Nap az erdőgazdaságokkal

2016. szeptember 9-10-én beköltözik az erdő a belvárosba
Két napon át a természetvédelem, az ökoturizmus, az erdei növény- és állatvilág, az erdész különleges munkája, az erdei vasutak, és az erdészeti erdei iskolák mind-mind megelevenednek az állami erdőgazdaságokat bemutató ingyenes családi napon.

Megjelent a Turista Magazin szeptemberi száma

Tartalomismertető
Friss lapszámunkban bemutatunk 12 olyan magyarországi várat, amelyek történetük vagy éppen elhelyezkedésük miatt különlegesek; Messzelátó rovatunkban most a Balatonra és a Tapolcai-medence tanúhegyeire nyíló panorámát csodáljuk meg a fonyódi Sipos-kilátóból, az Alföldi Kéktúrát Körösladánytól Berettyóújfaluig barangoljuk be, és ellátogatunk a Szigetközbe, a vízitúrázók és a kerékpárosok paradicsomába.

Veszélyes túrázni a Kőszikla-szurdokban

A Nagybakónak határában lévő tanösvény csak részben járható!
A nemrég leesett nagy mennyiségű, záporszerű csapadék járhatatlanná tette a Nagybakónakról induló tanösvény körtúra-szerű használatát.
 

Túrázói tanfolyam 2016 ősz

A Budapesti Természetbarát Sportszövetség szervezésében
A Budapesti Természetbarát Sportszövetség 2016 őszére is meghirdette túrázói tanfolyamát a kirándulást és túrázást kedvelőknek. Az oktatás részben felkészít a középfokú gyalogos túravezetői tanfolyamra is.

Európai Sporthét - Mozdulj Te is Európával!

2016. szeptember 10-18.
A tizenegy nap során több mint száz regisztrált helyszínen van lehetőség valamilyen testmozgásra, köztük a Magyar Természetjáró Szövetség néhány tagszervezetének erre az alkalomra szervezettt eseményén is.

Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 172 regisztrált felhasználó
 • 2 481 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 18 esemény
 • 3 132 megjelent cikk, hír
 • 270 belső oldal
 • 2 294 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter