2021. március 08., hétfő - Zoltán
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Kezdőlap
Magyar Természetjáró Szövetség

Archív cikkek

Az alábbi lista azokat a nyitólapon megjelent korábbi cikkeket tartalmazza, amelyek:

- régebben jelentek meg, bár tartalmuk még nem feltétlenül avult el,
- korábbi eseményt harangoznak be, ezért tartalmuk az esemény befejezése után már nem aktuális.

Ezeket a cikkeket archívként őrizzük meg, tartalmukat tovább nem frissítjük. Mindez nem jelenti azt, hogy cikkekben leírtak már biztosan nem igazak.


Gémes Kupa természetjáró tájékozódási túraverseny

A hétvégén folytatódik a túrabajnokság
Szeptember 27-én, vasárnap a Feri-erdőben folytatódik a 2015. évi túrabajnokság őszi idénye, tovább népszerűsítve a tájékozódási túraversenyzést.

 
Kiemelt híreink

Testi-lelki egészségmegőrzés a természet segítségével

A Természetjárók Napján is találkozhatunk a NEFI-EKK tanácsadóival
Egészségügyi mérésekkel és életmód-tanácsadással is várják a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet Egészségkommunikációs Központjának munkatársai a Magyar Természetjáró Szövetség rendezvényein az érdeklődőket.

Természetjárók Napja 2015

Meghívó
2015. szeptember 26-án huszonhetedik alkalommal kerül megrendezésre Dobogókőn a Természetjárók Napja, amely a hagyomány szerint az 1888. szeptember 24-én, a Klastrom-kúthoz vezetett történelmi kirándulás dátumához kötött, és az ehhez a naphoz közelebb eső szombaton szokott a Magyar Természetjáró Szövetség megtartani.

Átadták a Galyatető Turistacentrumot és a Galya-kilátót

2015. szeptember 19-én
A közel 500 millió forint uniós támogatásból megvalósuló fejlesztés nyomán hazánkban egyedülálló ökoturisztikai szolgáltatóközpont született, amely nemcsak korszerű, de környezetbarát is.

A Galyatető Turistacentrum megújulása

Videó az építkezésről és egy különszám az új épület bemutatására
A Turista Magazin time-lapse videója bemutatja az építkezés egyes fázisait, egy képgaléria és a megjelenés előtt álló októberi lap különszáma bepillantást enged a szeptember 19-én átadásra kerülő turistaház szolgáltatásaiba.

XVII. Zemplén Kupa

Folytatódik a tájékozódási túraverseny sorozat
Szeptember 19-én Sárospatakon, az Országos Természetjáró Tájékozódási Csapatbajnokság 8. futamával folytatódik a 2015. évi túrabajnokság őszi idénye.

Mentesítő VOLÁNBUSZ járatok indulnak Budapestről

A Galyatető Turistacentrum átadására
Tájékoztatunk minden érdeklődő sporttársat, hogy a VOLÁNBUSZ Zrt. szeptember 19-én, 7.45 órakor (a menetrendtől eltérően, 30 perccel korábban) 2 közvetlen autóbuszt indít kizárólag Budapest, Stadion autóbusz-pályaudvar – Galyatető, Kodály Zoltán sétány (Nagyszálló) irányban.

 

Visszavonásra került a turistaút-elterelés

Dobogókő körzetében
A Pilisi Parkerdő Zrt. visszavonta a 2015. szeptember 7-én negjelentetett, az Országos Kéktúra nyomvonalát is érintő turistaút-elterelési közleményét.

106 éves a legidősebb magyar természetjáró

Isten éltesse Angelus Miklós bátyánkat!
2015. szeptember 9-én a 106. életévét töltötte be Angelus Miklós, aki 1987-ig a Magyar Természetbarát Szövetség alelnöke és Nemzetközi Túra Bizottságának vezetője volt.

Élet a Kéken DDK 5. rész

Kaposmérőtől Abaligetig - Fekete István nyomában
A DDK-t bemutató sorozatunk ötödik részében Kaposmérőről folytatjuk az utunkat, hogy bebarangoljuk az Észak-Zselic, majd a Dél-Zselic dimbes-dombos tájait. Túránkat a Mecsek lábainál, Abaliget vasútállomásán fejezzük be.

A Kékkör Németország legnagyobb túrakiállításán

Tour Natur Düsseldorban
A Magyar Természetjáró Szövetség a Tour Naturon mutatta be hazánk leghosszabb és legszebb túraútvonalát.

Éleslövészetek és katonai tevékenységek a Bakonyban

A szeptember havi gyakorlatok időpontjai
A Magyar Honvédség Bakony Harckiképző Központ kezelésében lévő honvédségi területeken az éleslövészetek és egyéb katonai tevékenységek 2015 szeptember hónapban az alábbiak szerint alakulnak.

Vadászatok miatt életbe léptetett erdőlátogatási korlátozások

Megkezdődött a vadászati szezon hazánk erdeiben – folyamatosan frissítve
Hogy ne kelljen minden egyes helyszínt és időtartamot külön-külön hírben közölnünk, ismét egy helyre gyűjtjük az erdészeti igazgatóságoknak a vadászatok miatt életbe léptetett és publikált aktuális erdőlátogatási korlátozásait.

90 éves lett Thuróczy Lajos

Isten éltesse, további jó egészséget kívánunk!
Thuróczy Lajos, a Magyar Természetjáró Szövetség tiszteletbeli elnöke 2015. augusztus 28-án töltötte be életének 90. évét. Lajos bátyánk ennek a szép, hosszú életnek jelentős részét a hazai természetjárásnak szentelte.

Megjelent a Turista Magazin szeptemberi száma

Tematikus cikkekkel, a szokásos túrakártyákkal és az MTSZ Híradójával
A hivatalos átadás előtt bemutatásra kerül Magyarország legmenőbb turistacentruma és a felújított Galya-kilátó, a Top 10-es összeállításban ezúttal a legmenőbb hazai kalandparkok lettek összegyűjtve, Puskás Antal Bozsokon nekivágott az Országos Kéktúrának, és még sok minden más...

Kerékpáros útvonal is megújult a Nyugat-Dunántúlon

A Bakonyerdő Zrt. és az MTSZ közös sajtótájékoztatója a fejlesztésekről
Az Országos Kékkört érintő uniós fejlesztés keretében a Nyugat-Dunántúlon többek között egy kerékpáros út és források környezete újult meg, valamint pihenőhelyeket is kialakítottak – derült ki a Magyar Természetjáró Szövetség és a Bakonyerdő Zrt. Gyenesdiáson tartott sajtótájékoztatóján.

266 kilométernyi kék újult meg a Dél-Dunántúlon

A Mecsekerdő Zrt. és az MTSZ közös sajtótájékoztatója a fejlesztésekről
Az Országos Kékkör 2,7 milliárd forintos uniós támogatással újul meg szeptember végéig. A Dél-Dunántúl régió fejlesztéseit Pécsen mutatta be a Magyar Természetjáró Szövetség és konzorciumi partnere, a Mecsekerdő Zrt.

Feloldották az országos tűzgyújtási tilalmat

Bács-Kiskun megyében továbbra is érvényben van

Az erdőkre és fásításokra valamint az erdők és fásítások melletti területekre 2015. július 3-tól elrendelt országos tűzgyújtási tilalmat a Földművelésügyi Minisztérium azonnali hatállyal feloldja.

Indul a tájékozódási túrabajnokság őszi idénye

Hagyományosan szeptember első szombatján Eltájoló Kupa
Indul az Országos Természetjáró Tájékozódási Csapatbajnokság őszi idénye. Hagyományosan szeptember első szombatján rendezik az Eltájoló Kupa versenyt nem csak a bajnokságba benevezett csapatok részére.

Bronzjelvényes gyalogos túravezetői vizsga Városlődön

A VMTSZ 2015. évi tanfolyamának beszámolója
Sikeres bronzjelvényes túravezetői vizsgát tett Veszprém megye szervezett természetjáró szervezeteinek 20 tagja gyalogos szakágban.

In memoriam Simon Ágoston

1931–2015
2015. augusztus 8-án, két nappal a 84. születésnapja után eltávozott a Veszprém megyei turisták Guszti bácsija, aranyjelvényes túravezető, kiváló természetjáró, a megyei IVV túrák megszervezője, a Bakony Természetbarát Egyesület tiszteletbeli elnöke, a Veszprém Megyei Természetbarát Szövetség volt elnöke.

Középfokú Túravezető Tanfolyam 2016 kiírása

A Budapesti Természetbarát Sportszövetség szervezésében
A Budapesti Természetbarát Sportszövetség XIV. Középfokú Túravezető Tanfolyamát hirdeti meg gyakorlott túrázók részére.

Magas-Bakony Teljesítménytúrák - harmadszor

Idén a Cartographia Kupa és az Észak-Dunántúli Kupa fordulója
A Bakonyi Kalandorok Turista Egyesület sokszínű, érdekes rendezvényei közül is kiemelkedik a Magas-Bakony Teljesítménytúra, amely immáron 3. alkalommal kerül megrendezésre. Tavaly már majd’ 500 túrázó élvezhette sportolás közepette szeretett Bakonyuk szépségeit.

Túrázói tanfolyam 2015

Korlátozott létszámmal kerül megrendezésre
A Budapesti Természetbarát Sportszövetség Oktatási Bizottsága 2015. őszére – korlátozott létszámban – Túrázói tanfolyamot hirdet a kirándulást és túrázást kedvelőknek.

Erdőtűz Budajenőn

A fiatal lombos erdőben keletkezett tűz oka egyelőre ismeretlen
Augusztus 11-én a délutáni órákban közel két hektár erdő égett le a Pest megyei Budajenő határában. A nehéz erdei terepen a fővárosi hivatásos tűzoltóság munkáját a Pilisi Parkerdő Zrt. szakemberei és önkéntes tűzoltó egyesületek tűzoltói segítették.

A Dráva is lehet kedvenc vízitúracélpont

Túraajánlat
A vízitúrázók közül van, aki a kanyargós kis folyókat részesíti előnyben, van, aki a hosszú lapátolások rabja, mások a nyugodt, hanyatt fekvős útvonalakat kedvelik. Aki járt már a Dráván, annak egészen biztos, hogy a kedvencei közé fog tartozni a Duna jobb oldali mellékfolyója, még akkor is, ha nem lehet rajta szundikálva lazítani.

Részleges erdőlátogatási tilalom

A Gemenc Zrt. közleménye
2015. augusztus 29. és szeptember 30. között minden nap 15:00 és másnap reggel 09:00 között részleges erdőlátogatási tilalom kerül bevezetésre.

Megújul a Budakeszi Vadaspark főbejárata

Újabb látogatóbarát fejlesztések kezdődtek
A Budakeszi Vadaspark az elmúlt egy évtizedben gyökeres változáson ment keresztül; mára szolgáltatásait és infrastruktúráját tekintve is korszerű, vonzó, sokféle programjával széles közönségigényt kiszolgáló családi kikapcsolódási centrummá nőtte ki magát. E változás-folyamat egyik legújabb mérföldköve a főbejárat felújítása és funkcionális bővítése.

In memoriam Sinkó László

1940–2015
75 éves korában elhunyt Sinkó László, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, rendező, szinkronszínész, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, az Országos Kékkör kultuszát megalapozó Másfélmillió lépés Magyarországon, az És még egymillió lépés, valamint a Kerekek és lépések ismeretterjesztő sorozatok narrátora.

Élet a Kéken DDK 4. rész

Palintól Kaposmérőig
A DDK-t bemutató sorozatunkban ezúttal Palinból indulunk tovább, a Principális-völgyből felkapaszkodunk a Zalaapáti-hátra, majd Zalakarosra leereszkedve érkezünk meg a Kis-Balaton medencéjébe. Innen a Marcali-háton és Kelet-Belső-Somogyon keresztül jutunk el túránk végpontjára, Kaposmérőre.

Megjelent a Turista Magazin augusztusi száma

Nyereményjáték lett meghirdetve az új szám olvasói között
Kikerült a nyomdából Turista Magazin legfrissebb száma, Tematikus cikkei mellett interjúk, program- és túraajánlatok, toplista, felszerelés körkép, praktikus tanácsok, az MTSZ Híradója és a szokásos túrakártyák színesítik a lapot. Most játékra is hívjuk a lap olvasóit.

Hárs-hegyi tanösvény a szívbetegekért

Július 28-án adták át a Szent Ferenc kórháztól induló útvonalakat
Tanösvényt adtak át Budapesten, amely a szív- és érrendszeri betegek, valamint cukorbetegek rehabilitációját segíti a Szent Ferenc Kórház által indított Út az egészséghez program részeként.

Közlemény a MÁV kedvezményről

Tájékoztatás a MÁV utazási kedvezménnyel kapcsolatban
A MÁV kedvezménnyel kapcsolatos félreértések elkerülése végett a Magyar Természetjáró Szövetség az alábbiakban tájékoztatja a Természetjáró Sporttársakat.

Módosult az oktatási tananyag pályázat beadásának a határideje

Az új beadási határidő: 2015. augusztus 10.
A Magyar Természetjáró Szövetség tájékoztatja az érintetteket, hogy a „Gyalogos túravezetői oktatási tananyag írására” vonatkozó pályázat beadási határidejét augusztus 10–ig meghosszabbítja.

Már felfestették a Spartacus ösvény jelzéseit

Az útvonal hivatalosan még nem került átadásra
Ahogy a Turista Magazin annak idején közölte a jó hírt, szeptembertől új, jelzéssel ellátott turistaút lesz a Visegrádi-hegységeben, és ezentúl legálisan sétálhatunk a gyönyörű szintúton, a legendás Spartacus ösvényen.

Megújult a Zempléni-hegység turistakalauza is

Befejeződött a térképes kalauz sorozat átdolgozása
Ezzel a turistakalauz sorozat (Bükk, Mátra, Börzsöny, Pilis–Visegrádi-hegység, Budai-hg., Gerecse–Vértes–Velencei-hg., Bakony, Balaton-felvidék) 2014 január óta tartó teljes tartalmi és tipográfiai átdolgozása, megújítása befejeződött.

A Bükkön átvezető buszjárat

Júliustól már szombaton is közlekedik
2015. július 11-től október 3-ig szombaton is jár az egész évben csak vasár- és ünnepnapokon közlekedő, a Bükki Nemzeti Park legszebb részének, a látnivalókban bővelkedő Bükk-fennsík turistaútjainak elérhetőségét segítő, ezáltal turisztikailag országos jelentőségű buszjárat.

Közös sajtótájékoztató a minisztériummal

Száz éve volt hasonló léptékű fejlesztés a hazai turizmusban
A Magyar Természetjáró Szövetség és a Földművelésügyi Minisztérium közös sajtótájékoztatón számolt be 2015. július 8-án az elmúlt évek fejlesztéseiről és a várható beruházásokról.

Peták István temetése

Végső búcsú a magyar természetjárás egyik kiemelkedő egyéniségétől
A 2015. június 30-án, életének 75. évében elhunyt Peták István végső búcsúztatására július 24-én 13 órakor kerül sor a Farkasréti temető Makovecz-termében.

Lesz-e újra kilátó a Bence-hegyen?

Kiállítás az 50 éve állított Vörösmarty-kilátóról
A Bence-hegyen 1965 novemberében felállított 43 méter magas Vörösmarty-kilátóval kapcsolatban 2015. július 8-án kiállítás nyílik, amelyen az érdeklődők megismerkedhetnek Velence egykori nevezetességének történetével.

Tűzgyújtási tilalom lépett életbe

Július 3-tól a visszavonásáig érvényes az ország egész területén
A Földművelésügyi Minisztérium Sajtóirodájának közleménye szerint a földművelésügyi miniszter 2015. július 3-tól kezdődően átmeneti időre általános tűzgyújtási tilalmat rendelt el.

Pályázati felhívás

Gyalogos túravezetői oktatási tananyag írására
Újra igénye a hazai természetjáró mozgalomnak az egységes és korszerű túravezetői tananyag elkészítése.

Megjelent a Turista Magazin júliusi lapszáma

Tematikus cikkekkel, a szokásos túrakártyákkal és az MTSZ Híradójával
Az előfizetők postaládáiba és az újságos pavilonokba került a Turista Magazin legfrissebb száma, Tematikus cikkei mellett interjúk, program- és túraajánlatok, toplista, felszerelés körkép, praktikus tanácsok, az MTSZ Híradója és a szokásos túrakártyák színesítik a lapot.

In memoriam Peták István

1940–2015
2015. június 30-án életének 75. évében elhunyt Peták István újságíró, az önálló Magyar Természetbarát Szövetség első elnöke, a Magyar Televízió egykori elnöke, a Másfélmillió lépés Magyarországon című filmsorozat kitalálója és szerkesztője, az újjáalakult Magyar Turista Egyesület örökös tiszteletbeli elnöke, a Magyar Természetjáró Szövetség tiszteletbeli tagja.

ELMARAD az Alföldi Kéktúra Vándorlás

Technikai problémák gátolják a teljesítését
Az Eötvös Loránd Természetbarát Egyesület megalakításának 25. évfordulója alkalmából 2015. július 3-18. közötti időpontra az Alföldi Kéktúra Sátoraljaújhely és Berettyóújfalu közötti szakaszára szervezett vándortúra technikai okok miatt elmarad.

Gyalogtúrázók XXII. Országos Találkozója - Programfüzet

Idén is lesz GYOT, találkozzunk Miskolcon, lehet jelentkezni!
Mint arról már korábban hírt adtunk, az idei Gyalogtúrázók Országos Találkozójára rendhagyó módon, 2015. október 22. és 25. között Miskolcon kerül sor. Június 25-én kezdődik a jelentkezés!

Új utak a Dévényi Antal-kilátó környékén

A Pilisi Parkerdő Zrt. közleménye térképes melléklettel
A Nagy-Kopasz hegyet érintő, országos kék és piros kereszt turistajelzések mellé a Dévényi Antal-kilátónak köszönhetően négy vadonatúj nyomvonal készült el.

Ki mit lát a kilátókból?

A Pilisi Parkerdő Zrt. fotópályázata
A június 12-én átadott, a Piliscsaba melletti Nagy-Kopasz hegy tetején épült Dévényi Antal-kilátóval együtt hét kilátó várja a turistákat a Pilisi Parkerdő területén. A cél az, hogy minél többen megismerjék ezeket a kilátókat és az onnan nyíló kilátást – most pedig egy pályázatnak köszönhetően mindezt meg is oszthatják másokkal.

Sikeresen zárult az MTSZ vízitúra-vezetői tanfolyama

Huszonkét résztvevő vizsgán nyújtott teljesítménye lett megfelelő
Januárban kezdődött és a június 13-14-ikei hétvégén Dunakilitinél tartott vizsgával ért véget a Magyar Természetjáró Szövetség és a Szabad Tér Egyesület által közösen szervezett vízitúra-vezetői tanfolyam.

Az Országos Kékkör táblarendszere

Az MTSZ geoinformatikus csapata elkészítette a terveket
A nyáron megújul és egységes arculatot kap a Kékkör táblarendszere: 12718 db tábla 3344 helyszínen segíti majd a túrázókat a tájékozódásban.

Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 007 regisztrált felhasználó
 • 2 386 hírlevél előfizető
 • 343 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 138 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 7 esemény
 • 2 910 megjelent cikk, hír
 • 268 belső oldal
 • 2 227 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter