2021. február 27., szombat - Ákos, Bátor
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Kezdőlap
Magyar Természetjáró Szövetség

Archív cikkek

Az alábbi lista azokat a nyitólapon megjelent korábbi cikkeket tartalmazza, amelyek:

- régebben jelentek meg, bár tartalmuk még nem feltétlenül avult el,
- korábbi eseményt harangoznak be, ezért tartalmuk az esemény befejezése után már nem aktuális.

Ezeket a cikkeket archívként őrizzük meg, tartalmukat tovább nem frissítjük. Mindez nem jelenti azt, hogy cikkekben leírtak már biztosan nem igazak.


Mátra teljesítménytúrázója 2015 eredmények

Beszámoló a díjátadásról
Egyesületünk a Hérics TTSE immáron 5. alkalommal rendezte meg a Mátra teljesítménytúrázója mozgalmat, melynek díjátadója 2015. november 29-én vasárnap került megrendezésre Gyöngyösön a Kolping házban. A díjak átadása után Barta László tartott előadást a 660 km-es Goldsteig ultra túráról (Európa leghosszabb ultra túrája), amin elsőként ért célba.

Kiemelt híreink

A túravezetők és a jelzésfestők találkozója

A beszámoló megjelent a Turista Magazinban
November 13. és 15. között második alkalommal rendezték meg a Természetjáró Túravezetők és Jelzésfestők Országos Találkozóját, ezúttal Galyatetőn. Idén 65-en vettek részt a tematikus előadásokon és fórumbeszélgetéseken, amelyeken a turistautak nyilvántartása és a túravezetői tankönyv bizonyult a legégetőbb kérdéseknek.

A Turista Magazin december-januári száma

Hamarosan az újságárusoknál és az előfizetők postaládáiban
Kissé rendhagyó címlappal, de változatlanul sokszínű tartalommal kerül az újságárusok polcaira a Turista Magazin december-januári összevont lapszáma. Top 10-es összeállításunkból most a legjobb hazai téli sporthelyszínek közül szemezgethetsz, akár síelni, korcsolyázni vagy snowboardozni támad kedved, de azt is megmondjuk, hol próbálhatod ki a japán hógolyócsatát, a yukigassent. Persze az sem mindegy, hogyan öltözünk fel ilyenkor a kültéri sporthoz vagy épp egy kiadós téli kiránduláshoz: Télvízi rétegrend című cikkünkből megtudhatod, mit érdemes viselned hóban, fagyban, latyakban. A Szelekció rovatot a karácsonyra is gondolva most megtoldottuk három oldallal, így még több tuti holmi közül válogathatsz.

MTSZ Tagsági kártya igénylés

Az utolsó nyomdai anyag kerül feldolgozása 2015-ben
Felhívjuk tagszervezeteink vezetőinek és tagjainak figyelmét, hogy amennyiben még 2015-ös MTSZ Tagsági kártyára szükségük van, azt december 9-ig igényeljék meg, mert a nyomda az év hátralévő részében már nem fogad megrendeléseket.

Fakitermelés miatt nem látogatható a Galya-kilátó

Előreláthatólag vasárnapig
Figyelem! Fakitermelés miatt a Galya-kilátó és a kilátóhoz vezető lépcső előreláthatólag vasárnapig nem látogatható. A Galyatető Turistacentrum köszöni a látogatók megértését és türelmét.

Újabb időszakos korlátozások az erdőterületeken

A társas vadászatok miatt
Az erdőgazdaságok és a vadásztársaságok gyakran csak az érvénybe lépése előtti napokban közlik a társas vadászatok miatt életbe léptetett erdőlátogatási korlátozásokat, ezért a túrák szervezése és a váratlan meglepetések érdekében érdemes időben tájékozódni ezek helyéről és időpontjáról.

Véget ért a 2015. évi Országos Tájékozódási Túrabajnokság

Meghívó az eredményhirdetésére
Február közepén kezdődött az Országos Tájékozódási Túrabajnokság tavaszi idénye és a nyári szünet után az őszi versenyekkel folytatódott az idei versenysorozat. Az értékelésekbe beszámító utolsó verseny után megszülettek a bajnokságok kategóriáinak végeredményei is, így november 28-29-én sor kerülhet az évzáró eredményhirdetésre.

A Mátra Teljesítménytúrázója 2015

November 29-én díjátadó ünnepségre hivatalosak a teljesítők
A Hérics Természetjáró és Turisztikai Sportegyesület már ötödik alkalommal rendezte meg a Mátra teljesítménytúrázója mozgalmat, amely idén január 31-én, hagyományosan a Téli Mátra teljesítménytúrával indult, az értékelésébe beszámító utolsó túrán pedig október 31-én indulhattak a nevezők.

Társadalmi szolidaritást eredményezett a kampány

400 hektár erdő ültetése kezdődött meg a tavalyi jégkár után
A tavaly decemberi jégkár megtizedelte a hazai erdőket, a katasztrófa azonban példaértékű társadalmi szolidaritást eredményezett. Az Áder János köztársasági elnök kezdeményezésére meghirdetett „S.O.S. – Bajban az erdő!” kampány sikerének köszönhetően az Országos Erdészeti Egyesület most 45 millió forintot tud szétosztani az érintett erdőgazdálkodóknak.

Kezdődnek a társas vadászatok

A túrák szervezésénél figyelembe kell venni az erdőlátogatási korlátozásokat
Az augusztus végétől október közepéig tartott vadászati szezonban több erdészet és vadásztársaság rendelt el részleges erdőlátogatási korlátozást a szarvasbőgés idején. Novembertől idén is lehet számítani turistautakat is érintő társas vadászatokra.

Beszámoló a Mt. Nun első magyar megmászásáról

Vetített képek repítik a nézőket virtuálisan a Himalájába
A „Hungarian Mt. Nun Expedition 2015” elnevezésű csapat négy tagja első magyarként sikeresen megmászta az Indiai-Himalájában emelkedő 7135 m magas Nun csúcsot. Élményeikről egy nyilvános előadáson számolnak be november 12-én az ELTE Lágymányosi Campus-án.

Csak felkészülten menjünk a természetbe!

A Pilisi Parkerdő Zrt. közleménye
A Pilisi Parkerdő által kezelt erdőterületek közül sok csak karnyújtásnyira helyezkedik el a fővárostól. Olyannyira közel vannak Budapesthez, hogy sokan megfeledkezhetnek arról, hogy a természet – nyílhat a kertünk végéből – soha nem játszótér. Ne feledjük, hogy akár csak egy könnyed erdei sétára is alaposan fel kell készülnünk, miként erre az elmúlt hetek néhány sajnálatos eseménye is emlékeztetett mindenkit.

Rendeld meg online a turista magazint!

Karácsonyra ajándékkal ajándékért
Lepd meg szeretteidet, ajándékozz karácsonyra  Turista Magazin-előfizetést, mi pedig téged ajándékozunk meg egy 1000 Ft értékű ajándékkuponnal!

Az utolsó tájékozódási versenyek 2015-ben

November 7-én és 14-én kerülnek megrendezésre
A Budapesti Tájékozódási Túrabajnokság két utolsó versenye következik, akiknek még maradt kedvük és energiájuk, azokat szeretettel várják a két novemberi versenyen.

Már új bélyegzők várják a kéktúrázókat

Lecserélésre kerültek a pecsételődobozok mindhárom Kéktúra útvonalán
Az elmúlt hetekben új, rozsdamentes pecsételődobozok jelentek meg az Országos Kékkör mentén, de nemcsak a dobozok, maguk a pecsétek is teljesen újak. Ezeket mutatjuk most be.

Az MTSZ Országos Központ ünnepi munkarendje

A karácsonyi és az újévi ünnepek körül
Felhívjuk tagszervezeteink, ügyfeleink és vásárlóink figyelmét, hogy az Magyar Természetjáró Szövetség központi irodája 2015. december 21. és 2016. január 3. között zárva lesz.

Élet a Kéken DDK 7. rész

Árpádtetőtől Mecseknádasdig - A Keleti-Mecsek
Sorozatunk mostani részében Pécs-Árpádtetőről indulva átvágunk a Keleti-Mecseken. Utunk során végigjárjuk a hegység két csodálatos patakvölgyét: a Hidasi- és az Óbányai-völgyet, végül túránkat a DDK nyomvonaláról kissé letérve, a Mecsek és a Geresdi-dombság határán fekvő Mecseknádasdon fejezzük be.

Beszámoló a projektzáró rendezvényről

Így újult meg a Kékkör, Magyarország legfejlettebb túraútvonala
A Magyar Természetjáró Szövetség 2015. október 28-án egy budapesti sajtótájékoztatón tartotta azt a projektzáró rendezvényét, amely során bemutatták az elmúlt évek – nagyrészt – uniós forrásból megvalósult turisztikai fejlesztéseit.

Megjelent a Turista Magazin novemberi száma

Tematikus cikekkel, a szokásos túrakártyákkal és az MTSZ Híradójával
Kincsekkel teli „lakatlan sziget”, a Somló csodái, a hortobágyi daruvonulás szépségei, a Lillafüredi Állami Erdei Vasút, a Budapesten és környékén élőknek városi kirándulás a titkos kertekben valamint múzeumajánló színesíti a legfrissebb lapszámot. Megtudható belőle, hogy mit érdemes magunkkal vinni egy novemberi túrára, interjú készült Borbás Mária műsorvezetővel, Szarvas Mátyás terepfutóval és Pörnyeszi György hajóépítővel, ismertetésre kerül a Ziller-völgyi-Alpok valamint a dolmányos varjú és az aranysakál is.

Sikeres volt a XXII. GYOT Miskolcon

Beszámoló a záróünnepségről
Négy napos eseménydús túrasorozattal várták a B.-A.-Z. Megyei Természetjáró Szövetség rendezői a Gyalogtúrázók XXII. Országos Találkozójának résztvevőit. Bár még vasárnap is voltak vezetett túrák, de a színes, sokrétű programot felvonultató találkozó formai befejezésére október 24-én, szombaton este záróünnepség, majd táncmulatság keretében került sor.

A TFSZ Országos Ifjúsági Természetjáró Konferenciája

Meghosszabbított jelentkezési határidő
A Természetjáró Fiatalok Szövetsége november 7-én rendezi meg az Országos Ifjúsági Természetjáró Konferenciáját, amelyre az előzetes regisztráció beadásának határidejét október 26-ról november 2-re módosította.

A XXII. GYOT eseményei

Beszámoló válogatás a találkozó programjaiból
A Gyalogtúrázók XXII. Országos Találkozója egyes programjainak megelégedésre szolgáló  lebonyolításában a szervezőket a túrázásra kiváló időjárás is segítette. Csokorba szedtük a napi rendezvények túravezetőinek képeiből készült válogatásokat.

      

Az Országos Kékkör sajtónyilvános projektzáró eseménye

Október 28-án 14 órakor a Párizsi Nagyáruház rendezvénytermében
A legnépszerűbb hazai túraútvonal, a három Kéktúrát összefogó Országos Kékkör az elmúlt években a Magyar Természetjáró Szövetség és konzorciumi partnerei, tagszervezetei, valamint támogató civil szervezetek együttes erőfeszítésével újult meg 2,7 milliárd forintos hazai és európai uniós forrásból.

     

Újra üzemelnek a webkamerák a Pilis-tetőn

Jó hír a turistáknak is
A Pilis-tetőn álló geodéziai torony kilátóvá való átépítése után visszahelyezésre kerültek az időjárási adatokat mérő berendezések, majd október elején a két korábbi webkamerát 3 MPx-es készülékekre cserélve üzembe állította a Pilismeteor. A további kiépítéssel egy harmadikat is felszereltek, amely a Boldog Özséb-kilátó környékét mutatja.

Karbantartás és állagmegőrzés

Rangerhálózat a Kékkörön
A Magyar Természetjáró Szövetség 19 állami erdőgazdasággal kötött együttműködési megállapodást, hogy a rangerhálózat keretein belül biztosítsa a turistautak karbantartását az Országos Kékkör (OKK) mentén.

Új pecsételődobozok a kéktúrák mentén

Az új bélyegzőlenyomatok a régebbi igazolófüzetekben is használhatók
A Magyar Természetjáró Szövetség munkatársai október 19-én elkezdték lecserélni az Országos Kéktúra, a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra és az Alföldi Kéktúra valamennyi szakaszán a régi pecsételődobozokat új, rozsdamentes, lézergravírozott változatra.

Gyalogtúrázók Országos Találkozója Miskolcon

A XXII. GYOT megnyitó ünnepsége
Október 22-én megnyílt Miskolcon a Gyalogtúrázók XXII. Országos Találkozója, amely az ismert okok miatt szokatlan időpontban, az őszi turistaidényben kerül megrendezésre.

Az MTSZ 2016. évi eseménynaptára

Az Országos Központ főbb rendezvényei
Összeállításra került a Magyar Természetjáró Szövetség 2016. évi központi rendezvényeit tartalmazó eseménynaptár.

Természetjárás a Lánchíd Rádióban

Igazi csodákat rejtenek a hazai túraútvonalak
Friss levegő, kis mozgás, madárcsicsergés – aki már valaha járt erdőben, az tudja, hogy kirándulni jó. Győri Tamás József, a Magyar Természetjáró Szövetség igazgatója megfogalmazása szerint igazi csodákat rejtenek a hazai túraútvonalak.

Megújult a Budakeszi Vadaspark főbejárata

Korszerű és akadálymentes lett az új fogadóépületbe való bejutás
A Budakeszi Vadaspark, szolgáltatásait és infrastruktúráját tekintve, modern és vonzó családi kikapcsolódást nyújtó központtá nőtte ki magát. A megnövekedett látogatószámra tekintettel a Vadaspark október 14-től megújult fogadóépülettel, új és akadálymentes mosdókkal, felújított babakocsi-tárolókkal és Baba-Mama Kuckóval várja a látogatókat.

Sikeres volt a TeSzedd a Kéken! program

Komárom-Esztergom megyében is
A Magyar Természetjáró Szövetség idén – május után – másodszor hirdette meg a „Te Szedd a Kéken!” szemétszedő programot az Országos Kéktúra teljes útvonalán. Komárom-Esztergom megyében Kőhányástól Piliscsabáig 100 km-en mozdult meg minden természetjáró egyesület, szakosztály 89 önkéntessel.

Tholt Albert Emlékhely avatása

A szervezett fővárosi turistaság bölcsőjénél
Újabb emlékhellyel bővült a pilisszentkereszti Klastrom-kútnál a budapesti természetjárás megalakításának helyszínét jelölő kicsiny emlékpark. 2015.október 11-én az önállóvá válásának 25. éves évfordulóját ünneplő Budapesti Természetbarát Sportszövetség felavatta elhunyt főtitkáráról, Tholt Albertről elnevezett pihenőhelyét.

Sikeres borsodi TeSzedd a Kéken! akció

230 diák és felnőtt résztvevő takarította a Bükk turistaútjait
A Bükkben ebben a tanévben is folytatódnak a havonkénti diáktúrák, melyekre az általános és középiskolás diákok részvételével, a BAZ Megyei Természetjáró Szövetség és a Miskolc Városi Diáksport Szövetség közös szervezésében kerül sor. Az október 10-i túra kiemelt jelentőséggel bírt, mert ez az MTSZ által meghirdetett TeSzedd a Kéken! őszi szemétszedő akció keretében került megrendezésre.

Élet a Kéken DDK 6. rész

Abaligettől Árpádtetőig - a A Mecsek gerincén
A DDK-t bemutató sorozatunk mostani részében az abaligeti vasútállomásáról folytatjuk utunkat, hogy Abaliget érintésével felkapaszkodjunk a Mecsek gerincére, ahonnan a Jakab-hegyen át Árpádtetőig vándorlunk. Célállomásunk nem DDK-pecsételőhely, innen azonban könnyedén és mindössze negyedóra alatt eljuthatunk busszal Pécsre, ahol szállást kereshetünk magunknak. Az alábbi egynapos túra sok látnivalót tartogat, ezért gazdálkodjunk okosan az idővel.


Fotó: Burger Barna

Új erdei delikátesz bolt nyilt és új kilátót is avattak

A Vértesi Erdő Zrt. újabb beruházásai
Az állami erdőgazdaságok termékeit kínáló boltot avatott Tatabányán a Vértesi Erdő Zrt. október 9-én, majd átadták a társaság által felújított kilátót Vértessomlón.

Nehézségek a DDK útvonalán Vas és Zala megyében

Elkerülő műutakat építenek
Tájékoztatjuk a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra útvonalát járókat, hogy a 86-os főközlekedési út településeket elkerülő szakaszainak építése miatt, több helyen nehézségekbe ütközik az útvonal követése.

A Kékkör Napja a Duna TV csatornáin

Aki nem tudta nézni élőben, most még megnézheti
Ha valaki október 10-én, A Kékkör Napján lemaradt volna a Duna és a Duna World természetjárást népszerűsítő műsorairól, december 1-ig még megnézheti az interneten.

  

Útvonal lezárás a Kőszegi-hegységben

Fakitermelés miatt
Most kaptuk a hírt Vas megyéből, miszerint a Kőszegi-hegységben Velem felett, a Szent Vid kápolna és a Hörmann-forrás parkoló közötti kék kereszt jelzésű turistautat fakitermelés miatt lezárták.

Ismét találkoznak az ország túravezetői és jelzésfestői

Meghívó a II. Országos Találkozóra
A Magyar Természetjáró Szövetség hagyományteremtő szándékkal tavaly rendezte meg első ízben Visegrádon a Mogyoró-hegyi táborban a „Természetjáró Túravezetők és Jelzésfestők Országos Találkozóját”. Az idei évben folytatva a hagyományt várjuk a rendezvényre tagszervezeteink tagjait.

Előadás a Nun első magyar megmászásáról

Az ELTE Lágymányosi Campusán
2015 augusztusában a Hungarian Mt. Nun Expedition 2015 elnevezésű csapat első magyarként sikeresen megmászta az Indiai-Himalájában emelkedő 7135 m magas Nun csúcsot.

A Kékkör napja a televízióban

2015. október 10-én, szombaton
Október 10-én, szombaton, érdemes lesz a Dunára és a Duna Worldre kapcsolni. „A Kékkör Napja – Sokmillió lépés Magyarországon” című tematikus napon a két csatornán a természetjárásé lesz a főszerep.

Szombaton a Duna és a Duna World felváltva sugározza majd a túrázással kapcsolatos műsorait. A Magyar Természetjáró Szövetség sokrétű fejlesztéseiről készült bejátszások mellett élő közvetítésekre kerül sor az ország különböző, népszerű turistahelyeiről.


A kék jelzésű turistút a Galyatető Turistacentrum mellett vezet fel a kilátóhoz.
Fotó: Tassy Márk/MTSZ

Őszi TeSzedd a Kéken! akció

Ismét végigjárják az önkéntesek a kéktúrák útvonalát
A Magyar Természetjáró Szövetség által szervezett TeSzedd a Kéken! szemétgyűjtési akcióra idén már második alkalommal, október 9-én és 10-én kerül sor.
 

Átadásra került a megújult Rudolf-tanya

Újabb bringás központ és turistacentrum a Mátrában
A Galyatető és Parádsasvár között 700 méter tengerszint felett fekvő Rudolf-tanya a kerékpáros turizmus fellegvára lehet – hangzott el a felújított Rudolf-tanya október 2-án történt átadásán. A létesítmény mostantól az Országos Kékkörhöz kapcsolódó kerékpáros pihenőhelyként és turistacentrumként várja a természetjárókat.

Száz éve nem fejlesztettek ennyit a természetjáráson

Folytatódnak a fejlesztések a következő időszakban is
Mintegy ötmilliárd forintnyi összeg áramlott a hazai természetjárásba az elmúlt években, és ez még csak a kezdet, ugyanis a következő időszakban számos túraútvonal és turistaház fog kiépülni és megújulni. Győri Tamás Józsefet, a Magyar Természetjáró Szövetség igazgatóját, az eddigi eredményekről és a tervekről kérdeztük.

Közeleg az országos túrabajnokság vége

A Mátra Kupa az idei utolsó csapat- és egyéni verseny
Az október 10-11-i hétvégén zárul a 2015. évi Országos Természetjáró Tájékozódási Csapat- és Egyéni Bajnokság. A Mátra Kupa kétnapos rendezvénye az őszi erdő szépségei mellett a tájékozódási tudásukat megméretni kívánó bajnoki és nem bajnoki versenyzők számára  jó alkalmat kínál.

Átadták a Spartacus ösvényt

Valóra vált a magyar természetjárók régi álma
A jelölt turistaúttá váló, visegrádi Spartacus ösvény átadása alkalmat adott arra, hogy a Pilisi Parkerdő Zrt. szakmai kerekasztal-beszélgetéssel fűzze szorosabbra kapcsolatát a természetjáró társadalommal, a területén működő természetbarát, sport és turista egyesületekkel, valamint turistatérképek szerkesztőivel. A cél: további közös „ösvények” kialakítása.

Bajnoki fordulók október első hétvégéjén

Szombaton és vasárnap ismét lesznek versenyek
A XVIII. Zöldpont Tájékozódási Túraversennyel valamint a Silvanus tájékozódási versennyel folytatódik az országos és a budapesti túrabajnokság őszi idénye.

 

Megjelent a Turista Magazin októberi száma

Tematikus cikekkel, a szokásos túrakártyákkal és az MTSZ Híradójával
E havi lapszámunkban izgalmas interjú olvasható Németh Csabával és Karlowits-Juhász Tamással, akik nemrég tértek vissza második helyezéssel egy Alpokon keresztül vezető futóversenyről, kiderül, milyen megható segítséget kapott Tóni, a látássérült túrázó, és nem utolsó sorban betekintést nyerhető a Magyar Természetjáró Szövetség Kékkört érintő fejlesztéseinek részleteibe.

Újra vizet ad a gödöllői Pap Miska-kút

Megújult az utolsó gödöllői betyár emlékét őrző forrás is
A gödöllői Margita 344,2 Turisztikai és Sport Egyesület a Pilisi Parkerdő Zrt-vel összefogva újította meg a népszerű turistaútvonal mellett található Pap Miska-kutat, így a Gödöllői-dombságban is újabb rendbe hozott pihenőhely várja a kirándulókat. A forrást ünnepélyes keretek között adták át a természetbarátoknak.

Természetjárók Napja 2015. szeptember 26-án

Az eső sem tántoríthatta el a természetjárókat
Dacára a rossz időnek, most is szép számmal gyűltek össze Dobogókőn a Természetjárók Napján, amely éppen olyan jó hangulatban telt, mintha száz ágra sütött volna a nap.

Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 006 regisztrált felhasználó
 • 2 385 hírlevél előfizető
 • 343 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 138 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 7 esemény
 • 2 904 megjelent cikk, hír
 • 268 belső oldal
 • 2 222 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter