2020. január 26., vasárnap - Vanda, Paula
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Kezdőlap
Magyar Természetjáró Szövetség

Archív cikkek

Az alábbi lista azokat a nyitólapon megjelent korábbi cikkeket tartalmazza, amelyek:

- régebben jelentek meg, bár tartalmuk még nem feltétlenül avult el,
- korábbi eseményt harangoznak be, ezért tartalmuk az esemény befejezése után már nem aktuális.

Ezeket a cikkeket archívként őrizzük meg, tartalmukat tovább nem frissítjük. Mindez nem jelenti azt, hogy cikkekben leírtak már biztosan nem igazak.


In memoriam dr. Dénes György

1923–2015
Őszinte fájdalommal vettük tudomásul, hogy dr. Dénes György, a magyar barlangkutatás korelnöke, a 20. századi barlangkutatás kimagasló egyénisége, a Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulat tiszteletbeli elnöke, a Magyar Barlangi Mentőszolgálat megalapítója és örökös tiszteletbeli elnöke, a barlangi mentők nemzetközi szervezetének tiszteletbeli elnöke, a Magyar Természetjáró Szövetség tiszteletbeli tagja 2015. április 30-án reggel 3 órakor, 92. életévében örökre eltávozott körünkből.

Kiemelt híreink

Jelzésfestő pályázatot írt ki az MTSZ

A tagszervezetek részére
A 2015. évtől új pályázati rendszert vezet be a Magyar Természetjáró Szövetség a turistautak jelzéseinek karbantartására.

Eredményes workshopot tartott az MTSZ

Országos Kékkör Szolgáltatóhálózat és a Természetjáró Kártya
A Magyar Természetjáró Szövetség a szolgáltatóhálózat fejlesztését közbeszerzésen elnyerő konzorciummal együtt 2015. április 9-én rendezte meg az „Országos Kékkör Szolgáltatóhálózat és a Természetjáró Kártya” c. szakmai workshopot Budapesten.

Turistaút elterelés a Börzsönyben

Az Ipoly Erdő Zrt. közleménye
Elkezdődött Márianosztra és a Nagyirtás közötti kisvasúti pálya építése. Az építési területen tilos közlekedni, ezért szükségessé vált néhány turistaút nyomvonalának elterelése.

Évfordulós Fejér Megyei Természetbarát Találkozó

Medvehagyma Túrák a Kisgyón Természetbarát Telepen
Az 1955-ben megalakult Fejér megyei Természetbarát Szövetség megalakulásának 60. valamint a Kisgyón Természetbarát Telep fennállásának 35. évfordulóját ünnepelték a Fejér megyei természetjárók az április 24-26. között Kisgyónban megrendezésre került találkozón.

Az országos természetjáró túrabajnokság újabb fordulója

Április 25-én kerül megrendezésre a Varsányi Kupa
A Pilisben a Som-hegyen kerül megrendezésre a 34. Varsányi Kupa, amelyre a rendezők meghívója így szól: "Minden régi és új természetjáró barátunk nevezését várjuk, a versenyen való részvételükre feltétlenül számítunk!"

A kaptárkövek titkai nyomában

Egy kevésbé ismert vidéken zajló teljesítménytúra és terepfutó verseny kapcsán
A Bükkalja hullámzó dombvidéke a Bükk-hegység végtelen erdőkkel borított hegyvonulatainak déli előterében húzódik meg szerényen, ahol a Bükkből lesiető patakok völgyeiben megbújó falvak és az erdőkkel, kaszálókkal és gyümölcsösökkel borított dombvonulatok számos természeti és kultúrtörténeti kincset, ritkaságot rejtenek.

Föld Fesztivál a fővárosi állatkertben

Az MTSZ a TeSzedd a Kéken! akciójának népszerűsítésével vesz részt
A Föld Napjához kapcsolódóan, 2015. április 22. és 26. között a budapesti állatkertben ismét lesz Föld Fesztivál. Rengeteg érdekes programmal és izgalmas állatbemutatókkal várják az érdeklődőket.

Medvehagyma-tanösvény és kilátó

Újabb fejlesztések a Vértesben
A Vértesi Erdő Zrt. Síkvölgyön néhány héten belül medvehagyma-tanösvényt épít ki. Emellett egy kilátó alapozását is megkezdték a Tatabánya közelében lévő Mészáros-hegyen.

Új lehetőség a turistautak fejlesztésére

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban
Mintegy 230 milliárd forint uniós támogatás jut turisztikai fejlesztési programokra a 2014-2020-as fejlesztési ciklusban, ugyanakkor a turisztikai vállalkozások külön is pályázhatnak például energetikai fejlesztésekre, kedvezményes hitelre és oktatási programokra.

 

Nem szedhető mértéktelenül a medvehagyma

Óvatosság is szükséges a gyűjtés során
A gyógynövényként ismert, és az utóbbi években igen felkapott medvehagyma gyűjtése az erdőkben a törvényben meghatározott mennyiség felett engedélyhez kötött. Ránézésre mérgező növényekkel könnyen összetéveszthető, de egy kis odafigyeléssel megelőzhetjük a bajt.

60 éves a Fejér Megyei Természetbarát Szövetség

A évforduló alkalmából háromnapos találkozó került megszervezésre
Az FMTSz 1955-ben alakult és 1956-tól minden évben megrendezték a Megyei Találkozót. 1980 óta immáron 35. alkalommal a Kisgyón Természetbarát Telep ad otthont a találkozónak. A szövetség idén is szeretettel vár minden érdeklődőt.

Bakancsos Atom Kupa beszámoló

Eredményértesítő és videó a versenyről
A 2015. március 21-én tizennyolcadik alkalommal került megrendezésre Pakson a Bakancsos Atom Kupa, a versenybizottság beszámolója az alábbiakban olvasható. A tavalyi évhez hasonlóan az időjárásra idén sem lehetett panasz, gyönyörű, igazi tavaszi időben versenyezhettek a csapatok.Az Ürgemezőn a helyi televízió is jelen volt.

Több verseny is megrendezésre kerül a hétvégén

Az OTTCsB, az OTTEB és a Budapesti Tájékozódási Túrabajnokság fordulói
Az április 11-12-i hétvégén az Országos Természetjáró Tájékozódási Csapatbajnokság, az Országos Természetjáró Tájékozódási Egyéni Bajnokság és a Budapesti Tájékozódási Túrabajnokság eg-egy fordulója is megrendezésre kerül.

     

Meghívó a Gyalogtúrázók XXII. Országos Találkozójára

A részletes programfüzet májusban jelenik meg
2015. március 28-án, a megyei szövetségek vezetőinek találkozóján átadásra került a GYOT Vándorkupája. Most a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Természetjáró Szövetség meghívóját tolmácsoljuk.

A megyei szövetségek vezetőinek találkozója

A fórumon szó esett a megyéket kiemelten érdeklő kérdésekről is
Március 28-án az OKISZ Inkubátorházban ismét sor került a megyei természetjáró és természetbarát szövetségek vezetőinek találkozójára. Az összejövetelen szó esett a Magyar Természetjáró Szövetség jelenlegi tevékenységeiről, részletesen bemutatták az új kártyarendszert, az eseményt pedig egy közös beszélgetés zárta.

MTSZ évi rendes Választmányi ülés

Meghívó
A Magyar Természetjáró Szövetség 2015. május 16-án tartja évi rendes választmányi ülését, amelynek meghívóját postai úton és emailben is elküldte a tagszervezetei részére.

A 2014-es Természetjáró kártyák érvényessége lejárt

Április 1-től a régiek nem érvényesek és folyamatosan készülnek az újak
A megadott határidőig meghosszabbított MTSZ Tagsági Kártyák átadásra kerültek, amelyeket a kért módon tagszervezeteink vezetői vagy az átvételre felhatalmazottak kézhez vehettek.

A Gibárti Vízerőmű felhívása a kéktúrázók felé

Az ipari műemlék látogatásához előzetes bejelentkezés szükséges
A Gibárti Vízerőmű vezetése azzal a kéréssel fordult a BAZ Megyei Természetjáró Szövetséghez és ezen keresztül a túrázókhoz, hogy az erőmű látogatása iránti szándékukat előzetesen jelezzék a vízerőmű vezetése felé.

BTSSZ Fotópályázat 2015

A 25 éves évforduló alkalmából
A Budapesti Természetbarát Sportszövetség önálló sportszövetséggé alakulásának 25 éves évfordulója alkalmából fotópályázatot hirdet.

Elkészültek a 2015-ös MTSZ Tagsági Kártyák

Közlemény az MTSZ tagszervezetek vezetői részére
A Magyar Természetjáró Szövetség – ígéretének megfelelően – elkészíttette mindazon tagszervezetek tagjai részére a 2015-ös kártyáikat, akik február 28-ig rendezték idei tagdíjukat és leadták kártyaigényeiket.

Nevezés a Gerecse teljesítménytúrákra

Online és érvényes MTSZ kártyára olcsóbb a nevezési díj
2015. április 18-án már harmincnegyedik alkalommal rendezik meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát. Ugyanezen a napon 50, 30, 20 és 10 kilométeres távokon is lehet indulni a tatabányai Jubileum parkból.

Az erdei haszonvételek általános szabályai

A medvehagyma levelének gyűjtésével kapcsolatban
Nem szedhető mértéktelenül a gyógynövényként ismert, az utóbbi években igen felkapott medvehagyma az erdőkben, a törvényben meghatározott mennyiség felett engedélyhez kötött a gyűjtése.

75 éves lett Sinkó László

A Kéktúra filmek közismert narrátora
Sinkó László, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművész, rendező, szinkronszínész, érdemes és kiváló művész 1940. március 18-án született Budapesten.

Jelzésfestés Borsod megyében

Felújítás a Kéken és új kerékpáros, valamint tematikus utak létrehozása
A lassan javuló időjárási viszonyok eredményeként Borsod megyében is megkezdődik a turistajelzések felújítása. Ezzel kapcsolatban a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Természetjáró Szövetség felhívással fordul a túrázókhoz.

Bakancsos Atom Kupa

Gyalogos természetjáró tájékozódási túraverseny
A Demeter Dél-Mezőföld Természetbarát Egyesület és az Atomerőmű SE Természetjáró Szakosztálya szervezésében immárom tizennyolcadik alkalommal kerül megrendezésre a Bakancsos Atom Kupa, amely az Országos Természetjáró Tájékozódási Csapatbajnokság I. fordulója.

Megjelent a Turista Magazin márciusi száma

Tematikus cikekkel, benne a szokásos túrakártyákkal és az MTSZ Híradójával
Kikerült a nyomdából és már az előfizetők postaládáiban valamint az újságos pavilonokban található a legfrissebb Turista Magazin. A hírek, a programajánlók és a toplisták mellett a gyalogos, a kerékpáros, a lovas és a vízi túrázók is találhatnak benne számukra érdekes írásokat.

Sikeres volt az S.O.S. - Bajban az erdő! tematikus nap

A magyar erdők nevében köszönjük!
Már eddig több mint 40 ezer embert, kis- és nagyvállalatok társadalmi felelősségérzetét mozgósította a közmédia március elsejei, vasárnapi tematikus napja, amelyet Áder János köztársasági elnök indítványára a jégkárosult magyar erdők mihamarabbi helyreállításának és a hazai erdészeti szakmai munka bemutatásának érdekében szerveztek.

2015-ös MTSZ kártyaigénylés és tagnyilvántartó fiók

Tájékoztatás az online rendszer eléréséről
Örömmel tájékoztatjuk tagjainkat, hogy honlapunkon keresztül elérhető online kártyaigénylő és tagnyilvántartó rendszerünk.

S.O.S. Bajban az erdő! - civil összefogás

Adományvonal és egy tematikus nap is segíti a médiában
Működik az az S.O.S. Bajban az erdő! civil összefogás adományvonala, amelynek hívásával facsemeték telepítéséhez járulhatnak hozzá a természetbarátok. A károk enyhítését célzó civil összefogást állítja a középpontba a közmédia S.O.S. Bajban az erdő! című tematikus napja is március 1-jén.

XXXIV. Gerecse 50 teljesítménytúra

Megjelent a túrakiírás
www.gerecse50.hu2015. április 18-án, a hagyományoknak megfelelően a hónap harmadik szombatján, már harmincnegyedik alkalommal kerül megrendezésre a Gerecse 50 teljesítménytúra. Ugyanezen a napon rövidebb távokon is indulhatnak a túrákra jelentkezők.

Országos Természetjáró Tájékozódási Bajnokság

Kiírásra kerültek az egyéni és a csapatversenyek
A Magyar Természetjáró Szövetség Verseny Szakbizottságának (VSzB) elkészítette a 2015. évi Országos Természetjáró Tájékozódási Csapatbajnokság (OTTCsB) és az Országos Természetjáró Tájékozódási Egyéni Bajnokság (OTTEB) kiírásait.

Befejezéséhez közeledik az átépítés

Galyatető Turistacentrum
Tavasszal újra nagy meglepetéssel szolgálhat az MTSZ a természetjáróknak. A Mátrában, a Galyatetőn hamarosan birtokba vehetik hazánk legszebb, legmodernebb turistaházát.

A Börzsöny turistaútjai a jégkárok után

Az Ipoly Erdő Zrt. közleménye
Bár már sok turistaút járható a Börzsönyben, még mindig vannak lezárt utak, erdőterületek!  Az erdőgazdaság a turisták és a kirándulók tájékoztatására táblákat helyezett ki a még nem látogatható területeken.

Az MTSZ idén is csatlakozik a TeSzedd! akcióhoz

Május 15. és 17. között ismét lesz szemétszedés a Kékkörön
Május 15. és 17. között ismét lesz TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért szemétgyűjtési akció – közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára a sajtótájékoztatón.

Kékőrök az Országos Kékkörön

Ranger workshop a Pilisi Parkerdő Zrt.-nél
Nagyszabású fejlesztésekbe fogott az állam az Országos Kékkör mentén, amelyeknek célja, hogy újra vonzóvá tegyék a bakancsos turizmust a hazai közönség számára, és minél több látogatót csábítsanak a természetbe, az erdőkbe. Az Országos Kékkör fejlesztésére irányuló projekt keretében rendezték meg február elején az „Országos Kékkör állapot monitoring ranger rendszerének szervezése” című szakmai workshopot.

Mégis lesz GYOT 2015-ben!

Megrendezésre kerül a Gyalogtúrázók XXII. Országos Találkozója
A Magyar Természetjáró Szövetség legutóbbi választmányi ülésén történt felajánlás eredményeképpen a Gyalogtúrázók XXII. Országos Találkozója 2015. október 22-25. között, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Természetjáró Szövetség rendezi meg.

S.O.S. Bajban az erdő!

A jégkárok felszámolásában a természetjárók is részt vesznek
Ötvenezer hektárnyi erdőben tett kárt a tavaly decemberi ónos eső és jegesedés, a károk enyhítését célzó civil összefogást állítja a középpontba a közmédia S.O.S. Bajban az erdő! című tematikus napja március 1-jén.

Tájékozódási Túrabajnokság

Március 8-án sor kerül az első versenyre
2015-ben kísérleti jelleggel a Budapesti Tájékozódási Túrabajnokság mellett az Országos Középfokú Tájékozódási Túrabajnokságot is a Budapesti Természetbarát Sportszövetség hirdeti meg és a megrendezését a Tájékozódási Verseny Bizottság (TVB) koordinálja.

VIII. Virtuális Tavaszváró tájékozódási túraverseny

VIRTAVÁR
Februárt írunk, hó borítja a magas mátrai csúcsokat – de a hegy lábánál már meg-
megmutatkoznak a tavasz jelei. Ezek közül az egyik legbiztosabb, hogy közeleg a VIRTAVÁR, a
Kékes Turista Egyesület tavaszváró tájékozódási versenye.

Gyalogos középfokú túravezetői tanfolyam

Március 2-án indul Budapesten, korlátozott létszámmal
A Budapesti Természetbarát Sportszövetség és a Pest Megyei Természetbarát Szövetség a 2015. évre – korlátozott létszámban – meghirdeti az idei gyalogos túravezető tanfolyamot. A tanfolyam elméleti előadásokból, közös táborozásokból és gyakorlati túrákból áll.

         

Pilis a bennfentesek szemével

Kiállítás a legjobb fényképvelvételekből
A Pilisi Parkerdő Zrt. első alkalommal hirdetett meg munkatársai között fotópályázatot, a nagy számban beérkezett pályaművek legjobbjait a nagyérdemű most kiállítás keretei között nézheti meg. A tárlat eddig soha nem látott fénytörésben tárja az érdeklődők elé a varázslatos pilisi tájat, így bárki bepillantást nyerhet egy kívülállók számára láthatatlan világba.

Medvehagyma-gyűjtés engedéllyel!

A Mecsekben is
Nem szedhető mértéktelenül a gyógynövényként ismert, az utóbbi években igen felkapott medvehagyma az erdőkben, a törvényben meghatározott mennyiség felett engedélyhez kötött a gyűjtése.

Amerikai nő mentése a Mátyás-hegyi barlangból

A Magyar Barlangi Mentőszolgálat bevetésére volt szükség
2015. február 13-án, pénteken baleset történt a budapesti Pálvölgyi-barlangrendszer Mátyás-hegyi-barlangrészében. Egy fiatal amerikai turista hölgy vett részt a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága által szervezett overallos barlangtúrán, ahol a túra vége felé, nem túl messze a bejárati zónától egy teljesen biztonságos, vízszintes, ámde göröngyös szakaszon rosszul lépett, és bal bokája maga alá fordult. A sérült a lábát erősen fájlalta, ezért a túravezető - aki maga is barlangi mentő - a szakma szabályai szerint a Magyar Barlangi Mentőszolgálat értesítése mellett döntött.

Cikkíró pályázatot indít a Turista Magazin

Két kategóriában
Kedvenc túráddal most nemcsak élményekre, de értékes díjakra is szert tehetsz! Cikkíró pályázatunk célja a természetjárás népszerűsítése, színvonalának emelése, a túrázás szerelmeseinek hatékonyabb, sokoldalúbb tájékoztatása.

Megújult a Kéktúra útvonal vértesi szakasza

A Vértesi Erdő Zrt. közleménye
A Vértesi Erdészeti és Faipari Zrt. konzorciumi partnerként vesz részt a KDOP-2.1.1/B-12-2012-0069 támogatási számú projektben a Magyar Természetjáró Szövetséggel, a VADEX Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt.-vel, a HM VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt.-vel és a Vízivárosi Lakótelepi Sport Egyesülettel.

In memoriam Virág Bálint

1930–2015
Mély megrendüléssel fogadtuk a szomorú hírt. Virág Bálint, a Külkereskedelmi Sport Club Természetbarát Szakosztályának vezetője 2015. január 13-án, életének 85. évében elhunyt.

Megjelent a Turista Magazin februári lapszáma

Új rovatokkal, a szokásos túrakártyákkal és az MTSZ Híradójával
A februári szám garantáltan elűzi a téli fáradtságot, és meghozza a kedvet a kimozduláshoz! Bereg ékszerdobozai, a Mátyás-hegyi-barlang járatai, az olasz Alpok varázskertje, az Országos Kékkört és a hozzá kapcsolódó fejlesztések, a magyarországi madármentés, évszázados famatuzsálemek meséi, körkép a téli kesztyűkről. Az UrbánZónában Cegléd történelmi és kulturális értékei, a Terepfutás oldalain pedig a népszerű sport kialakulásáról és hagyományairól kaphatunk átfogó képet.

Egri Tavaszváró Tájékozódási Túraverseny

Pontbegyűjtő városi tájékozódási csapat túraverseny kiírása
A Heves Megyei Természetbarát Szövetség gyalogos, egyfordulós, városi nappali, alap-középfokú szórt pontkereső tájékozódási túraversenyt írt ki az érdeklődők számára.

Bővítette stratégiai partnerei körét a Földművelésügyi Minisztérium

A Parlamenti Államtitkárság közleménye
Bővítette hivatalos stratégiai partnereinek körét a Földművelésügyi Minisztérium, a továbbiakban a tárca 75 gazdasági társaságra és civil szervezetre számít a jogszabályelőkészítésben, átfogó programok, stratégiai dokumentumok megalkotásában.

Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 4 841 regisztrált felhasználó
 • 2 279 hírlevél előfizető
 • 339 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 125 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 5 esemény
 • 2 712 megjelent cikk, hír
 • 254 belső oldal
 • 2 168 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter