2022. november 30., szerda - András, Andor
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Kezdőlap
Magyar Természetjáró Szövetség

Archív cikkek

Az alábbi lista azokat a nyitólapon megjelent korábbi cikkeket tartalmazza, amelyek:

- régebben jelentek meg, bár tartalmuk még nem feltétlenül avult el,
- korábbi eseményt harangoznak be, ezért tartalmuk az esemény befejezése után már nem aktuális.

Ezeket a cikkeket archívként őrizzük meg, tartalmukat tovább nem frissítjük. Mindez nem jelenti azt, hogy cikkekben leírtak már biztosan nem igazak.


Ideiglenes nyomvonalváltozás Széphalom környékén

A K+ jelzés útvonalváltozása egy lekerítés miatt 2017 tavaszán oldódik meg
Budapest II. ker. Széphalom környékén a Párás utca és a Hidegkúti út sarkán lévő ingatlan tulajdonosa a területén áthaladó K+ jelzésű turistautat lekerítette, emiatt került sor a nyomvonal megváltoztatására.

Kiemelt híreink

Harcászati gyakorlatok – december

A Bakony Harckiképző Központ értesítése
A Bakony Harckiképző Központ kezelésében lévő honvédségi területeken 2016 decemberében az alább felsorolt helyeken és időpontokban lesznek éleslövészetek és egyéb katonai gyakorlatok, amelyek turista utakat is érintő belépési illetve áthaladási korlátozásokkal járhatnak.

Élet a Kéken - AK 6. rész

Körösladánytól Berettyóújfaluig - Gátról gátra
Az Alföldi Kéktúra hatodik szakaszára Körösladányból indulunk. Átvágunk a Dél-Alföld gátrendszerén, érintjük a Kis-Sárrétet és a Biharugrai-halastavakat, végül Berettyóújfaluban fejezzük be túránkat.

Az UTTE ünnepi közgyűlése

Száz éves évfordulót ünnepeltek az újpesti természetbarátok
Az Újpesti Természetbarátok Turista Egyesülete 2016. november 12-én ünnepi közgyűlésen emlékezett meg 1916-os megalakulásuk 100 éves évfordulójáról.

Harcászati gyakorlatok – november kiegészítés

A Bakony Harckiképző Központ értesítése
A 2016 novemberére korábban nem közölt helyeken és időpontokban lesznek még éleslövészetek és egyéb katonai gyakorlatok.

Felújítási munkák a Hoffmann-úton

Munkagépek fognak dolgozni december közepéig
A Pilismaróti Erdészet és a Pilisszentkereszti Erdészet  megkezdte a Hoffmann-út (Pilismarótot Dobogókő-Két bükkfa nyereggel összekötő erdészeti út) felújítását. A 12 km-es útszakasz teljes hosszán munkagépek fognak dolgozni december közepéig, ami a kerékpáros közlekedést is nehezít.

Erdőlátogatási korlátozás a Thirring-körúton

A kötélpálya alkalmazásával zajló munkák december 23-ig tartanak
A Pilismaróti Erdészet 2016. november 8-tól december 23-ig korlátozást vezet be a Thirring-körút egy részén erdőgazdálkodói feladatok ellátása miatt.

Turistaút változások a Budai-hegységben

Elterelt és új utak a Budakeszi Vadasparkban és Nagykovácsi környékén
A Pilisi Parkerdő Zrt. kérésére erdőfelújítási munkák, illetve a Budakeszi Vadaspark bővítése miatt két turistaút szakaszon útvonal változtatás történt, valamint Nagykovácsi Önkormányzatának kérésére két új turistaút került felfestésre a település környékén.

Változások a Zöld sáv jelzésen

A Csúcs-hegyi-nyereg és az Anna-rét között
Örömmel értesítem a természetjárók népes táborát, hogy a Budapesti Természetbarát Sportszövetség egyik tagszervezete, az Olajipari Természetbarát Sportegyesület a Magyar Természetjáró Szövetség által kiírt jelzésfestési pályázaton elnyert összegből felújította a Zöld sáv jelzésű turistaút egy szakaszát.

Az Egererdő Zrt. társas vadászatai 2016-2017

Folyamatosan frissítjük a jövő év elején is tartó időszaki korlátozásokat
Az Egererdő Zrt. vadászterületein november elejével újra kezdődik a vadászati szezon. A természetjárók zavartalan túrázása érdekében kérésükre mi is publikáljuk az általuk kezelt erdőterületekem időszakosan életbe léptetett erdőlátogatási korlátozásaikat.

Átadták az Őrtorony kilátót Tihanyban

Ezzel az őrtoronnyal most Tihany kilátásai jelentősen javulnak.
A Bakonyerdő Zrt. kilátót létesített a Tihanyi-félsziget központi részén, az Apáti-hegyen Tihany Község Önkormányzata és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság közreműködésével. A római őrtorony ünnepélyes átadására november 2-án került sor.

A Baranyai-dombság turistakalauza

Hiánypótló kiadvány jelent meg a tájegységről
Örömmel tájékoztatjuk a természetjárókat és a Baranyai-dombság természeti, építészeti és kulturális értékei iránt érdeklődőket, hogy megjelent a Mecsek Egyesület kiadásában, Dr. Lakatosné Novotny Sarolta lektori munkájával és Biki Endre Gábor szerkesztésében „A Baranyai-dombság turistakalauza” című kiadvány.

Erdőlátogatási korlátozás a Cuha-völgyben

2016. október 24. és december 31. között
A Bakonyerdő Zrt. részünkre külön meg nem küldött közleménye szerint a vasúti pályán a támfalak és a viadukt rézsűkúpjainak kőrakat lábazata meggyengült, és emiatt a szükségessé vált a vasúti pályát megtámasztó támfal-rendszer védelmét biztosító Cuha patak medrének helyreállítása.

Az erdőlátogatási korlátozások gyűjtőoldala

Folyamatos frissítésű információkkal áll rendelkezésre
Egy oldalon gyűjtjük össze azokat az erdészeti és a vadászati korlátozásokat, valamint a harcászati gyakorlatokkal kapcsolatos tájékoztatásokat, amelyeket a természetet járók figyelmébe ajánlunk a zavartalan túrázásuk érdekében.

A Mecsekerdő Zrt. tájékoztatása társas vadászatról

Ideiglenes erdőlátogatási korlátozások
A novembertől január végéig tartó időszakban zajlanak a hajtó- és terelővadászatok a Mecsekerdő Zrt. kezelésében lévő vadászterületeken, ezért az erdőgazdaság az érintett területeken átmenetileg korlátozhatja az erdőlátogatást.

Megjelent a Turista Magazin novemberi száma

Tartalomismertető
Toplista rovatunkban összegyűjtöttük a leglátványosabb hazai sziklákat, ismertetést adunk a felsőszölnöki kilátóról, a Somoskői Kirándulóközpontról és az alföldi kunhalmokról, beszámolót a Pálos 70 teljesítménytúráról. Folytatódik az Alföldi Kéktúra cikksorozat a nyírségi homokbuckák földjén, kitekintünk Erdélybe és  Nyugat-Tibetbe is ellátogatunk. Zöldhullám rovatunkban a nyestkutyát mutatjuk be, de olvashatsz arról is, hogyan lett invazív faj a vörösfülű ékszerteknős.

Természetjáró túravezetők és jelzésfestők találkozója

Harmadik alkalommal jönnek össze az MTSZ képesített vezetői
A Magyar Természetjáró Szövetség idén is megrendezi a Természetjáró Túravezetők és Jelzésfestők Országos Találkozóját, amelynek helyszíne a tavalyihoz hasonlóan most is a Galyatető Turistacentrum lesz.

Gulyadombi terepszemlén a KÖZGÁZ diákjai

A Laczkó-forrás névadójának turistaelnöki tevékenységéről is megemlékeztek
Iskolai hagyományoknak megfelelően minden tanévben őszi túráján vesznek részt a veszprémi Közgáz első, második évfolyamos diákjai.  Az őszi terepszemlén résztvevő népes csapat az iskolában már nagy hagyományokkal rendelkező, 1953 óta folyamatosan működő Téry Ödön Országjáró Diákok Körének tagságát képviseli.

Jótékonysági Teljesítménytúra az autistákért

A túrán való indulásoddal az Apró Lépések Egyesületet támogatod!
Az Apró Lépések Egyesület 2016. november 5-én, első alkalommal rendezi meg a Galya 50/20/10/2 Jótékonysági Teljesítménytúrát.  A túrával célunk, hogy az autizmusban érintett gyerekek, felnőttek, családok társadalmi elfogadását segítsük, egy közös, inkluzív eseménnyel.

Épül a várva várt kilátó a Bence-hegyen

Hamarosan ismét lehet majd gyönyörködni a Velencei-tó panorámájában
Az 1988 szeptembere óta eltelt hosszú évek után várhatóan a jövő év elejétől ismét lehet majd gyönyörködni a Velencei-tó panorámájában. Az egykori Vörösmarty-kilátó helyén épülő, különleges formájú új építmény közel 20 méter magasan lévő kilátószintjéhez 118 lépcsőfokon juthatnak majd fel a körkilátást élvezni szándékozók.

Átadták a prédikálószéki kilátót

Esztergomtól egészen Visegrád fellegváráig belátható róla a Dunakanyar
Október 22-én adta át a Pilisi Parkerdő Zrt. a 639 méter magas Prédikálószéken legújabb kilátóját, amelynek építési munkálatai idén tavasszal kezdődtek és az elmúlt napokban fejeződtek be.

Galyatetőn találkoztak az MTSZ, a KST és a KČT vezetői

Hasznosnak bizonyult a két napos tapasztalatcsere
Az MTSZ igazgatója, Tassy Márk meghívására gyűltek össze a Mátra szívében, a Galyatető Turistacentrumban a magyar, a cseh és a szlovák országos turista szervezetek képviselői. A találkozó azzal a céllal született, hogy közelebbről megismerhessék egymás tevékenységét, illetve tovább erősítsék az együttműködésüket.

BTSSZ túravezetői tanfolyam indul 2017 januárjában

A beiratkozás december 5-én lesz egy nyílt nap keretében
A BTSSZ Oktatási Bizottsága az MTSZ szabályzatának megfelelő és vizsgájára felkészítő, színes, gazdag tematikájú túravezető-tanfolyamot indít 2017 januárjától, vizsga júniusban.

Harcászati gyakorlatok – november

A Bakony Harckiképző Központ értesítése
A Bakony Harckiképző Központ kezelésében lévő honvédségi területeken 2016 novemberében az alább felsorolt helyeken és időpontokban lesznek éleslövészetek és egyéb katonai gyakorlatok, amelyek turista utakat is érintő belépési illetve áthaladási korlátozásokkal járhatnak.

A Verga Zrt. felújította és kibővítette a Károlylakot

Újabb turistaházzal gazdagodott a Kelet-Bakony
Október 12-én avatták fel ünnepélyes keretek között a VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. turisztikai fejlesztéssorozatának részeként felújított és kibővített turistaházat.

Aranyjelvényes túravezetők a Kék-kő Tanösvényen

Az ATK és a Bánki Donát TE buszos kirándulása Szentbékkállára
A Magyar Természetjáró Szövetség Aranyjelvényes Túravezetők Klubja éves naptára szerint, október 12-én rendezte Balaton-felvidéki túráját (Theodora-Kékkő Tanösvény, Kőtenger) Káldi Géza vezetésével.

A Pilisi Parkerdő Zrt. társas vadászatai 2016-2017

Folyamatosan frissítjük a február végéig tartó korlátozásokat
A társas vadászatok helyszíne időjárásfüggő, gyakran a vadászat előtti napokon derül ki, ezért a Pilisi Parkerdő Zrt. kéri az erdőbe indulókat, legyenek szívesek a vadászatok előtti napokon figyelemmel kísérni honlapunkat a pontos helyszínt illetően!
 

Cholnoky Jenő-emléktábla avatás

Sajtómegjelenések a Veszprém feletti Csatár-hegyen történt eseményről
A most 20 éves Édesvíz Természetbarát Egyesület kezdeményezésére és Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatának támogatásával 2016. október 14-én került leleplezésre a Csatár-hegyen lévő, 2014-ben felújított kilátó melletti emlékkőn a nagy magyar földrajztudós, Cholnoky Jenő tiszteletére elhelyezett emléktábla. Az eseményen részt vett Cholnoky Tamás, a Magyar Turista Egyesület volt elnökének unokája is.

Prédikálószéki-kilátó avató ünnepség

A Pilisi Parkerdő Zrt. meghívója
A Pilisi Parkerdő Zrt. tisztelettel meghívja a természetjárókat a Prédikálószéki-kilátó 2016. október 22-én (szombaton) 11 órai kezdettel történő történő ünnepélyes átadására.

Emlékkő és emléktábla avatás a Csatár-hegyen

Cholnoky Jenő földrajztudós, az MTE egykori elnökének tiszteletére
A Veszprém közelében lévő Csatár-hegyen, a hajdani, már rég tönkrement Cholnoky-kilátó helyén 2014-ben újjá épült kilátó melletti pihenőnél kerül átadásra.

Európai Hulladékcsökkentési Hét - Vállalom!

2016. november 19. és 27. között
Egyszerű, mindennapi tevékenységekkel Te is jelentősen hozzájárulhatsz a szemét- és hulladékmennyiség csökkentéséhez! A Magyar Természetjáró Szövetség Országos Központja vállalja, hogy saját munkahelyi környezetében elmélyíti a szelektív szemléletet.

Túrasorozat a Bükkaljai Kő-út mentén

2. túra: Cserépváralja, Kács
Az öt alkalomból álló Bükkaljai Túrasorozat második alkalmára invitáljuk az érdeklődőket, amely során felkeressük a Hungarikum címet kapott bükkaljai kőkultúra főbb látnivalóit és legérdekesebb helyszíneit.

A kőszegi Tourinform téli nyitva tartása

Október 16-tól változik az iroda elérhetősége
A kőszegi Tourinform iroda október 16-tól téli nyitva tartással várja az érdeklődő turistákat, de hétvégén a Virágudvar áll rendelkezésre információs pontként.

Térképismereti tanfolyam, túravezetői és útjelző vezető képzések

A Gördögök SE szervezésében
A Gördögök Kerékpáros és Szabadidő Sportegyesület szervezésében térképismereti, továbbá MTSZ felsőfokú (ezüst), középfokú, bronz jelvényes gyalogos valamint kerékpáros túravezetői távoktatásos, túravezetői továbbképző és turista útjelző vezető tanfolyam indul.

Az MTSZ központ két napra zárva lesz

2016. október 6-án és 7-én
A Magyar Természetjáró Szövetség központja október 6-án, csütörtökön és 7-én, pénteken egész nap zárva lesz. Ezen a két napon külső rendezvényünk miatt a Károly körúti irodánkban semmilyen ügyben nem tudunk ügyfeleink rendelkezésére állni.

Harcászati gyakorlatok a Bakonyban – okt. kiegészítés

A Bakony Harckiképző Központ értesítése
A 2016 októberére korábban nem közölt helyeken és időpontokban lesznek még éleslövészetek és egyéb katonai gyakorlatok.

Megjelent a Turista Magazin októberi száma

Tartalomismertető
Kikerült a nyomdából a legfrissebb lapszám, amely a már régóta tervezett új külsővel kerül hamarosan az újságos standok polcaira és az előfizetők postaládáiba. A főszerkesztő véleeménye szerint a már pár hónapja vastagabb papírra nyomott havilap ugyan drágább megoldás, ám a lényege, hogy élmény legyen kézbe venni.

Élet a Kéken - AK 5. rész

Mezőtúrtól Körösladányig
A Szolnok–Túri-sík peremén, a Hortobágy-Berettyó töltésén ballagunk 34 kilométert, majd Ecsegfalvánál keresztezzük a folyót, és a Dévaványai-síkra érkezünk. E kistájat Körösladány felé félúton hagyjuk magunk mögött, s utána érjük el a Körös menti síkot. Utunkat Körösladányban, a Sebes-Körös partján fekvő kisvárosban fejezzük be.

A Vértesi Erdő Zrt. erdőlátogatási korlátozása

Október 1. és november 10 között dámbarcogás
A Vértesi Erdő Faipari Zrt. előző korlátozása szeptember végéig tart, ám a barcogás idejére újabb erdőlátogatási korlátozás került bevezetésre a Bakonyalján, amely a jelzett turistautakon történő mozgásra nem vonatkozik.

Kitüntetések átadása 2016. szeptember 24-én

Verőfényes napon ünnepeltek Dobogókőn a Természetjárók Napja résztvevői
A déli, hagyományos harangkongatással és a Himnusz eléneklésével vette kezdetét a Báró Eötvös Loránd Menedékház előtti téren a 28. Természetjárók Napja, amelynek keretében átadásra kerültek a jól megérdemelt kitüntetések is.

Erdőlátogatási korlátozás a NEFAG Zrt. vadászterületén

Az erdészet közleménye
A Nagykunsági Erdészeti és Faipari Zrt. is megküldte részünkre hivatalosan a Pusztavacs-Mikebudai vadászterületén 2016. szeptember 28. és november 10. között életbe léptetett erdőlátogatási korlátozását.

A 28. Természetjárók Napja

A magyar természetjárás ünnepe Dobogókőn 1989 óta
A Magyar Természetjáró Szövetség 2016. szeptember 24-én, szombaton huszonnyolcadik alkalommal tartja hagyományos ünnepét Dobogókőn, amelyen az arra érdemesek részére átadásra kerülnek a természetjárás fejlesztése érdekében végzett munkát elismerő kitüntetések is. Egy történelmi visszatekintésből kiderül, hogy miért ott és miért ekkor.

A Peták-pihenő avatása

2016. szeptember 17-én
A Magyar Turista Egyesület emléktáblával jelölt pihenőt avatott fel a Pilisszentlélek feletti Fekete-kőn az újjáalakult  MTE tavaly elhunyt egykori elnökének tiszteletére.

Harcászati gyakorlatok a Bakonyban – október

A Bakony Harckiképző Központ értesítése
A Bakony honvédségi területein 2016 októberében az alább felsorolt helyeken és időpontokban lesznek éleslövészetek és egyéb katonai gyakorlatok, amelyek turista utakat is érintő belépési illetve áthaladási korlátozásokkal járhatnak.

Erdőlátogatási korlátozás a TAEG Zrt. vadászterületén

Az erdészet közleménye
A TAEG Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. sem küldte meg részünkre hivatalosan a Síkvidéki Erdészetének Röjtök-Iváni vadászterületén 2016. szeptember 5. és október 31. között életbe léptetett erdőlátogatási korlátozását.

Erdőlátogatási korlátozás az Északerdő Zrt. vadászterületein

Az erdészet közleménye
Az Északerdő Zrt. sem küldte meg részünkre a vadászatok miatt életbe léptetett erdőlátogatási korlátozásait. Sőt, az erdészet maga is megkésve publikálta, mert egyes igazgatósági területein már szeptember 1-jén megkezdődött a vadászati szezon.

Harcászati gyakorlatok a Bakonyban – kiegészítés

A Bakony Harckiképző Központ értesítése
A Bakony honvédségi területein 2016 szeptemberében korábban nem közölt, az alább felsorolt helyeken és időpontokban lesznek még éleslövészetek és egyéb katonai gyakorlatok.

Erdőlátogatási korlátozás a Pilisi Parkerdő Zrt. két erdészeténél

2016. szeptember 16. és 25. között
A gímszarvas bőgés idején a vadállomány és a vadászatok zavartalanságának biztosítása érdekében a Valkói és a Budakeszi Erdészet vadászterületein a mellékelt térképeken kijelölt területek, a kijelölt turistautak kivételével, nem látogathatók.

Természetjáró Kártya vásárlás

Őszi akció november végéig
Akik 2016. szeptember 1. és november 30. között személyesen igénylik meg a Magyar Természetjáró Szövetség Természetjáró Kártyáját, azok 6490 forintos akciós áron az év hátra lévő részére és 2017-re vásárolhatják meg a kedvezményadó kártyát.

Az Országos Kékkör jelvénye

Azok részére, akik mindhárom Kéktúrát teljesítették
A Magyar Természetjáró Szövetség központjában meg lehet vásárolni az Országos Kékkör jelvényét. Ez csak azok részére lehetőség, akik korábban az Országos Kéktúra (OKT), a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra (RP-DDK) és az Alföldi Kéktúra (AK) túramozgalmait már teljesítették illetve a jövőben teljesíteni fogják.

Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 170 regisztrált felhasználó
 • 2 480 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 2 esemény
 • 3 113 megjelent cikk, hír
 • 270 belső oldal
 • 2 286 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter