2023. február 04., szombat - Csenge, Ráhel
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Kezdőlap
Magyar Természetjáró Szövetség

Archív cikkek

Az alábbi lista azokat a nyitólapon megjelent korábbi cikkeket tartalmazza, amelyek:

- régebben jelentek meg, bár tartalmuk még nem feltétlenül avult el,
- korábbi eseményt harangoznak be, ezért tartalmuk az esemény befejezése után már nem aktuális.

Ezeket a cikkeket archívként őrizzük meg, tartalmukat tovább nem frissítjük. Mindez nem jelenti azt, hogy cikkekben leírtak már biztosan nem igazak.


Országosan 33 IVV túrán vehetünk részt 2022-ben

Ötezren túráztak az első három programon
A Komárom-Esztergom Megyei Természetjáró Szövetség (KEM TJSZ) 25 éve képviseli hazánkat a Nemzetközi Népsport Szövetségben (IVV). Az idei évben 33 IVV túrát regisztráltak a magyarországi természetjáró civil szervezetek, amelyből három már lezajlott, rendkívül nagy érdeklődéssel. A KEM TJSZ elnöke, Horváth Zoltán összefoglalóját közöljük az alábbiakban.


Kiemelt híreink

Egy százalék a hazai természetjárás fejlesztésére

2022. május 20-ig lehet rendelkezni az SZJA egy százalékáról

Hazánkban több tízezer civil szervezet működését segíti a magánszemélyek összevont adóalapja után befizetett és felajánlott személyi jövedelemadó 1 százaléka. A Nemzeti Adó és Vámhivatal honlapján elérhető a regisztrált kedvezményezettek listája, amelyen a Magyar Természetjáró Szövetség is megtalálható.


Továbbra is balesetveszélyes a sárga kereszttel jelölt turistaút a Kékes-Észak Erdőrezervátumban

Az EGERERDŐ Zrt. tájékoztatása

Balesetveszélyes a túrázás a Kékes-Észak Erdőrezevátumban vezető, sárga kereszt turistajelzéssel ellátott turistaúton - figyelmezteti évek óta az EGERERDŐ Zrt. a kirándulókat. Ennek ellenére a kalandvágyó túrázók közül mégis sokan nekivágnak a kidőlt fákkal „nehezített” kirándulásnak. Hogy miért nem hárítja el a veszélyhelyzetet az erdőterület kezelője, arra maga az erdőrezervátum fogalma adja meg a választ.


Új elnök vezeti a Margita 344,2 Turisztikai és Sport Egyesületet

Múltidézés az egykori, jövőbe tekintés az új elnökkel

Nemrégiben ünnepelte fennállásának és működésének 25. évfordulóját a gödöllői Margita 344,2 Turisztikai és Sport Egyesület. A jubileumi időszak alatt közel két évtizedig volt elnöke a Pest megyei természetjáró civil szervezetnek Pálffy Tibor. 2022. januárjában, az elnöki kinevezés lejártakor úgy döntött, hogy nem indul újra a pozícióért, inkább átadja a stafétabotot Kovács Tibornak. Interjú az egykori és az új vezetővel.


Közeledik a jubileumi Gerecse 50 teljesítménytúra

2022. március elsején indul a nevezés

2022. április 23-án kerül megrendezésre hazánk legismertebb és legnagyobb tömegeket megmozgató túrarendezvénye, a Gerecse50 teljesítménytúra, amely idén ünnepli 40. évfordulóját. A jubileum alkalmából 2022-ben a 10, 20, 30 és 50 kilométeres távok mellett lehetőség nyílik egy 40 kilométeres szakasz teljesítésére is.Gyalogos túravezetői tanfolyamok indulnak Tolna megyében

Tapasztalt túrázókat és bronzjelvényes túravezetőket várnak a szervezők

2022. március 5-ig lehet jelentkezni a Demeter Egyesület szervezésében meghirdetett bronz- és ezüstjelvényes túravezetői tanfolyamokra.


Fakitermelés miatt átmenetileg lezárt turistaút

Tervezetten 2022. március 4-ig tartanak az erdészeti munkálatok

Felhívjuk a figyelmedet, hogy Galyatető és Mátraszentlászló között fakitermelést végez az Egererdő Zrt. Bátonyterenyei Erdészete. Emiatt a sárga sáv jelzésű turistaút egy szakaszán ideiglenes lezárás lesz március 4-ig.


Online tagsági találkozót szervez az MTSZ

2022. március 2-ig várjuk a jelentkezéseket

Online tagszervezeti találkozóra várja az érdeklődőket a Magyar Természetjáró Szövetség 2022. március 5-én (szombaton) 10:00-14:00 között.


Elindult az ALBA Túra Kupa!

Névre szóló kupa és elismerő oklevél jár a teljesítőknek
Haladó és kezdő túrázóknak egyaránt ajánljuk az Alba Túrakör Természetbarát Egyesület új eseménysorozatát.


Így zajlott az Erdészeti Tudományos Konferencia Sopronban

A turistautak térinformatikai alapú nyilvántartásáról szólt az MTSZ előadása
Az első erdészeti tanóra megtartásának évfordulóján, 2022. február 10-én került megrendezésre az Erdészeti Tudományos Konferencia a Soproni Egyetem Erdőmérnöki Kara és az Erdészeti Tudományos Intézet közös szervezésében, Sopronban.


Tűzgyújtási tilalom négy megyében

Kevesebb csapadék hullott az átlaghoz képest

Tájékoztatunk, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megyében már érvényben lévőn kívül Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyében is tűzgyújtási tilalom került elrendelésre 2022. február 17-től. 


Tudnivalók természetjáró rendezvények szervezéséről

Változnak a védettségi igazolványra vonatkozó szabályok

Összeállításunkban azokat a hatályos jogszabályokat találod, amelyeket a természetjáró rendezvények szervezése során érdemes szem előtt tartani. Szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy cikkünk csak tájékoztató jellegű! Javasoljuk, hogy a teljes körű információkért kövesd a koronavirus.gov.hu-t és a Magyar Közlönyt, ahogy mi is tesszük.


A legkiválóbb magyar teljesítményért versenyeznek a vasvári természetjárók

2022. február 17-ig lehet szavazni a Varga Jenő Természetbarát és Sportegyesületre
A Highlights of Hungary független kezdeményezésként évről évre olyan kiemelkedő történeteket és értékteremtő teljesítményeket gyűjt össze Magyarországon és magyarlakta vidékeken, amelyek szemléletformálóak és társadalmi hasznosságuk kiemelkedő.


Így zajlott az év első online szakmai tájékoztatója

Az előadások tematikája a jelzésfestés volt
2022. január 29-én került megrendezésre az MTSZ első online szakmai tájékoztatója, jelzésfestés témájában. A program iránt nagy volt az érdeklődés, több mint hatvan tagszervezet képviseltette magát.


Fényképes útlevél a túrázóknak

Ötletes megoldás a túrák nyilvántartására

Ha a megtett túrák nyilvántartására valami újra vágysz a túranapló és az excel táblázat helyett, akkor ajánljuk figyelmedbe az Alba Túrakör Természetjáró Egyesülettől igényelhető Túraútlevelet.


Így lehetsz laza, kemény vagy kőkemény turista!

Új túramozgalomra hívja fel a figyelmet a Zöld Út Természetjárók Egyesülete

Várossá nyilvánításának 100. évfordulóját ünnepli Salgótarján 2022-ben. A centenárium alkalmából a Zöld Út Természetjárók Egyesülete (ZÚTE) túramozgalmat hirdet „Salgótarján 100” elnevezéssel.


Legyél a kollégánk!

Főkönyvelőt keres a Magyar Természetjáró Szövetség
A Magyar Természetjáró Szövetség főkönyvelői pozícióba keres munkatársat azonnali kezdéssel.


Hamarosan elindul a nevezés a Népek tavasza emléktúrára

A szabadságharc előtt tiszteleg az esemény

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Természetjáró Szövetség az 1848-49-es forradalom és szabadságharc előtt tisztelegve hirdeti meg a Népek tavasza nevű emléktúráját.


Emlékhelyek a Bükkben

Az egyénre szabott teljesítménytúra
Emlékhelyek a Bükkben elnevezéssel hirdetett teljesítménytúrát az 1993-ban alakult Zöld Sportok Clubja.Megnyílt az MTSZ Jelzésfestés pályázat 2022.

Február elsejétől elérhető a turistajelzések felújítására kiírt pályázat

A Magyar Természetjáró Szövetség 2022. február 1-jén pályázatot hirdet a Magyarországon nyilvántartásba vett vállalkozások és civil szervezetek számára a hazai turistautak és turistajelzések felújítása céljából.


70 kilométer 70 óra alatt az Országos Kéktúrán

Hét évtizeddel ezelőtt indult útjára a máig népszerű Országos Kéktúra
Hét évtizeddel ezelőtt 1952. januárjában indult útjára az Országos Kéktúra mozgalom. Az alapötlet, az első útvonal, a részvételi feltételek és a teljesítésért járó elismerés a mai Lokomotív Turista Egyesület (korábban Budapesti Lokomotív Sportkör Természetjáró Szakosztálya) vitathatatlan érdeme.


Vándorlás Külső-Somogyban

Teljesítsd a Dél-Balatoni Várak Túramozgalmat a Baranya Megyei Természetbarát Szövetséggel!
Várhatóan az idei nyár egyik legjobb kalandja lesz a Baranya Megyei Természetbarát Szövetség (BMTSZ) kezdeményezése. A szervezők várják mindazok jelentkezését, akik szívesen felfedeznék néhány nap alatt a Külső-Somogy területén vezető Dél-Balatoni Várak Túramozgalom útvonalát.Közeledik a jelentkezési határidő vége

Útjelző-vezetőknek szervez online találkozót az MTSZ

2022. január 29-én szombaton kerül sor a jelzésfestésben jártas szakemberek részére szervezett online tájékoztatóra.


Kedves barátjától búcsúzik Orbán Viktor

Végső nyugalomra helyezték Thuróczy Lajost
Családtagok, barátok, kollégák és túratársak kísérték utolsó földi útjára a Magyar Természetjáró Szövetség tiszteletbeli elnökét.


Pénteken helyezik örök nyugalomra Thuróczy Lajost

Kérések és tudnivalók a temetéssel kapcsolatban

2022. január 21-én pénteken helyezik örök nyugalomra a Magyar Természetjáró Szövetség tiszteletbeli elnökét, Thuróczy Lajost. Néhány kéréssel és tudnivalóval fordulunk ezúton a temetés résztvevőihez.


Rekordot döntött a kéktúrázók száma 2021-ben

Még soha ennyien nem indultak el a legendás útvonalon

A koronavírus járvány talán egyetlen pozitív hozadéka, hogy a természetjárás és a kéktúrázás sohasem látott népszerűségnek örvend.


Tanösvény népszerűsíti a Pétervásárai-medencét Bátor határában

A kék T turistajelzés mentén geológiai, botanikai és kultúrtörténeti érdekességekről olvashatunk
A Kaptárkő Természetvédelmi és Kulturális Egyesület nevéhez fűződik a Heves megyei Bátor község feletti, helyi és Natura 2000 védettség alatt álló Nagy-oldalban nemrégiben átadott tanösvény szakmai háttéranyagának összeállítása és fizikai megvalósítása is.


Búcsú Thuróczy Lajostól

Január 21-én helyezik örök nyugalomra az MTSZ tiszteletbeli elnökét
2022. január 21-én helyezik örök nyugalomra a Magyar Természetjáró Szövetség 2021. december 14-én elhunyt tiszteletbeli elnökét, Thuróczy Lajost.

Útjelző-vezetők online találkozója januárban

Minden technikai munkát és jelzésfestést koordináló szakembert várnak a szervezők
2022. január 29-én szombaton online tájékoztatót tart a Magyar Természetjáró Szövetség, amelyre tisztelettel meghív minden érintett útjelző-vezető szakembert.


Bővült a hazai turistaút-hálózat Diósdon és a Budai-hegységben

Egy újonnan kialakított és egy meghosszabbított turistaút várja a természetjárókat
Újabb két lehetőséggel bővült a hazai turistaút-hálózat: a Budai-hegységben egy teljesen új, piros háromszöggel jelölt turistaút vezet a Tündér-hegy és a János-hegyen lévő Erzsébet-kilátó között, míg Diósdon, a helyi jelentőségeket bemutató zöld sáv meghosszabbított útvonalán túrázhatnak az érdeklődők.


Átadták Érd első túraösvényét

Látnivalókban gazdag útvonalon halad a LevenDuna

Csodaszép panorámát, tartalmas kikapcsolódást és számos geológiai érdekességet tartogat a természetjáróknak Érd első túraösvénye, a LevenDuna.


A Kéktúrázás napja eseményvideói

Gyönyörű felvételek kalauzolnak el az Rockenbauer Pál Dél-dunántúli és az Alföldi Kéktúrára
Örömmel mutatjuk be az 2021. évi Kéktúrázás napja eseményvideóját, amelynek gyönyörű képei a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli és az Alföldi Kéktúrára kalauzolják el a nézőket.


Ünnepi üdvözlet

Képeslap
Áldott, békés karácsonyi ünnepet és túraélményekben gazdag új évet kívánunk mindenkinek!


A 2021. évi Jelzésfestés pályázatok eredményei

Több mint 1800 kilométer turistaút került felújításra
Idén is kiírta Jelzésfestés pályázatát a Magyar Természetjáró Szövetség, amelyen az érvényes jogviszonnyal rendelkező tagszervezetek és a Magyarországon nyilvántartásban vett vállalkozók vehettek részt.Isten veled, Lajos bácsi!

Thuróczy Lajos (1925-2021)

Lezárult az örök turista, a szervezett természetjárás ikonikus alakja, a Magyar Természetjáró Szövetség tiszteletbeli elnöke, Thuróczy Lajos földi útja. Rövid, de méltósággal viselt betegsége után 2021. december 14-én elhunyt mindannyiunk szeretett Lajos bácsija. 

A Magyar Természetjáró Szövetség 2022. évi eseményei

A szakmai és a nagyközönségi programok összeállítása

A Magyar Természetjáró Szövetség 2022-ben is szeretettel várja szakmai és nagyközönségi eseményeire mind a természetjáró tagszervezeteket, mind az egyéni túrázókat. Bízunk abban, hogy a 2022-es év tervezhetőbb lesz mint az idei vagy a tavalyi, de azt szem előtt kell tartanunk, hogy az események csak a mindenkor érvényben lévő kormányrendeletek és járványügyi intézkedések tükrében kerülhetnek megvalósításra.


50 éves a Honvéd Szondi György SE Természetbarát Szakosztály Székesfehérvár

A szakosztály vezetőjével, Balogh András aranyjelvényes túravezetővel beszélgettünk
Fennállásának és működésének 50. évfordulóját ünnepli 2021-ben a Honvéd Szondi György SE Természetbarát Szakosztály Székesfehérvár. Hogy hogyan telt az elmúlt öt évtized, arról a szakosztály vezetője, Balogh András aranyjelvényes túravezető mesélt nekünk.


Megtartotta az idei év utolsó online tagsági találkozóját az MTSZ

30 tagszervezet képviseltette magát
2021. november 27-én tartotta az év utolsó online tagsági találkozóját a Magyar Természetjáró Szövetség, ahol harminc tagszervezet képviseltette magát.


Menetrendi változások a Volánbusz járatain

Többek között Óbánya megközelítése is tervezhetőbb lesz

2021. december 12-én menetrendi változások lépnek érvénybe a Volánbusz járatain. A számos újdonság több esetben is segíti a turisztikai célú közösségi közlekedést és elérhetőbb közelségbe hozza a fővárostól távol eső népszerű túraútvonalakat.


Ideiglenes útlezárás a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra 8. szakaszán

A Sefag Zrt. tájékoztatása
Vadászat miatt ideiglenes útlezárásra számíthatnak azok, akik 2021. december 7-én és 8-án a Zselicben terveznek túrázni.

Új turistaút vezet a Bölcső-hegyen átadott kilátóhoz

A panoráma miatt megéri leküzdeni a sárga háromszög szintemelkedését

A Lajos-forrástól két körtúrával is megközelíthetjük a Bölcső-hegyen 2021. november 25-én átadott új kilátót: a meglévő zöld háromszög mellett északról a frissen elkészült sárga háromszög jelzés is az Ybl-díjas Koller József építész tervei alapján készített építményhez vezet.


A minősítések és a kéktúrás igazolófüzetek év végi ellenőrzése

A Magyar Természetjáró Szövetség tájékoztatása
Tájékoztatunk, hogy 2021. december 24. és 2022. január 2. között a Magyar Természetjáró Szövetség zárva lesz.Megtartották a XII. Térinformatikai Konferenciát és Szakkiállítást Debrecenben

Ahol az elmélet és a gyakorlat találkozik
A Debreceni Egyetem adott helyszínt a XII. Térinformatikai Konferenciának és Szakkiállításnak 2021. november 11-én és 12-én.


Erdőlátogatási korlátozások az MTSZ felületein

Fontos az előzetes tájékozódás
November közepétől február végéig kiemelten, viszont az év további részében is bármikor találkozhatunk olyan helyzettel, ami miatt egy turistaút korlátozottan vagy egyáltalán nem látogatható.


Negyed évszázada tagja hazánk a Nemzetközi Népsport Szövetségnek

1995 óta a Komárom-Esztergom Megyei Természetjáró Szövetség képviseli Magyarországot az IVV-ben

A Komárom-Esztergom Megyei Természetjáró Szövetség (KEM TJSZ) 25 éve képviseli hazánkat a Nemzetközi Népsport Szövetségben (IVV). E jubileumi évforduló alkalmából elismerő oklevelet kapott Horváth Zoltán, aki nemcsak a KEM TJSZ, hanem az IVV magyarországi szervezetének is az elnöke.


Üzemszünet a Bükk és a Mátra erdei vasútjain

A járványveszély miatt nem közlekednek a járatok
Az Egererdő Zrt. tájékoztatása szerint a járványhelyzet miatt 2021. december 31-ig nem közlekednek a Felsőtárkányi Állami Erdei Vasút, a Gyöngyösi Állami Erdei Vasút és a Szilvásváradi Állami Erdei Vasút járatai.


Természetjáró arcképcsarnok

16. rész

Sorozatunkban olyan személyeket mutatunk be, akiknek a természetjárásban végzett tevékenysége szót és figyelmet érdemel napjainkban is. Ez alkalommal Siegmeth Károlyt és Pattantyús-Ábrahám Mártont ismerheted meg.


A hétvégén ideiglenes útlezárás lesz a Zselicben

A SEFAG Zrt. Zselici Erdészetének tájékoztatása

A SEFAG Zrt. Zselici Erdészete tájékoztatást adott ki arról, hogy 2021. november 21-én (vasárnap) intenzív vadászat miatt ideiglenes útlezárások lesznek a Zselicben.

A táborok szervezését segítő 2021. évi pályázat eredményei

Közel 3,3 millió forint került szétosztásra a nyertesek között

A 2021. év első felében érvényes jogszabályok miatt csak júniusban kerülhetett kiírásra a kisiskolás és ifjúsági korosztálynak szóló táborok szervezését támogató pályázat, amelyen az MTSZ tagszervezetei vehettek részt.


A szakbizottságok harmadik negyedéves eredményei

Tájékoztatás az önkéntesek munkájáról
Összefoglalónkban a Kéktúraellenőrök, a Minősítési Bizottság, a Turistaút-szakbizottság és az Oktatási Bizottság 2021. harmadik negyedévében elvégzett feladatairól olvashatsz.


Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 172 regisztrált felhasználó
 • 2 481 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 18 esemény
 • 3 132 megjelent cikk, hír
 • 270 belső oldal
 • 2 294 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter