2021. március 01., hétfő - Albin
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Kezdőlap
Magyar Természetjáró Szövetség

Archív cikkek

Az alábbi lista azokat a nyitólapon megjelent korábbi cikkeket tartalmazza, amelyek:

- régebben jelentek meg, bár tartalmuk még nem feltétlenül avult el,
- korábbi eseményt harangoznak be, ezért tartalmuk az esemény befejezése után már nem aktuális.

Ezeket a cikkeket archívként őrizzük meg, tartalmukat tovább nem frissítjük. Mindez nem jelenti azt, hogy cikkekben leírtak már biztosan nem igazak.


A Magyar Értéktárba került a "Kaptárkövek és a bükkaljai kőkultúra"

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság közleménye
Egy tétellel bővítette a Hungarikumok Gyűjteményét és nyolc tétellel a Magyar Értéktárat a Hungarikum Bizottság az április 19-én, Budapesten megtartott ülésén.

Kiemelt híreink

Szeptemberig eldől a Gerecse teljesítménytúrák jövője

Így látták a szervezők - Horváth Zoltán és Németh Csaba nyilatkozata
2016. április 16-án tízezernél is több természetjáró túrázott a Gerecsében. Bár a szervezők idén is készültek arra, hogy a korábbi évek tendenciáinak megfelelően nőni fog a túrázók száma, ekkora növekedést senki sem várt.

Nyugdíjba vonult az MTSZ legismertebb alkalmazottja

„Szerencsés ember vagyok, hogy a hobbim lehetett a munkám”
Az eredeti szakmáját tekintve híradástechnikus, elkötelezett gyalogtúrázó, aranyjelvényes túravezető, érdemes természetjáró. Az MTSZ-nél eltöltött 25 év alatt volt szakági titkár, a Gyalogtúra Bizottság elnöke, a Kéktúra Szakbizottság oszlopos tagja, illetve vezetője. Nem utolsósorban pedig a Hegyek Vándorai Turista Egyesület megalapítója és elnöke. Nyugdíjba vonulása alkalmából beszélgetett  Pálmai Vencellel a Turista Magazin újságírója.

Természetjáró Kártya igénylés

Személyesen az MTSZ Országos Központjában
A Gerecse túrákon debütált Természetjáró Kártyát (TEKA) 2016. április 20-tól kezdődően az on-line igénylés elindulásáig személyesen lehet megvásárolni a Magyar Természetjáró Szövetség Országos Központjában.

Újabb MTSZ Tagsági kártyák készültek el

Közel kétezer darab kártyát adhatunk át tagszervezeteink tagjai részére
A harmadik nyomdai gyártás után újabb 1871 darab tagsági kártya érkezett az MTSZ Országos Központjába, amelyeket személyesen adunk át az arra illetékesnek vagy az előre jelzett igények szerint postázunk a megadott címre.

A Gerecse teljesítménytúrák számokban

Beszámoló a XXXV. rendezvényről
A tavalyi hideg-szeles és a tavalyelőtti esős, vacak időjárás után – az égiek remek időt küldtek a túrázóknak: napsugaras, kék ég, délutánra gomolyfelhőkkel, de eső semmi. Nem is csoda, hogy megdőlt a részvételi rekord.

XV. Vízitúra Kupa

Versenyezni szerető vízitúrázók figyelmébe
Ha nemcsak a természet csendje érdekel a vízen, hanem részt szeretnél venni egy pörgősebb evezős eseményen, akkor érdemes megfontolnod, hogy együtt evezel a túraversenyző csapattal. Ha jól választasz kategóriát, még esélyed is lehet.

Folytatódnak a túraversenyek

Megkaptuk a Föld Napja Kupa és a Varsányi Kupa kiírásait is
Legközelebb a Föld Napja Kupa pontbegyűjtő versenyre kerül sor április 16-án szombaton Pestszentlőrinc mellett a Péterhalmi-erdőben. A gyakorlatilag szintemelkedés nélküli versenyen bárki indulhat alapfokú és középfokú kategóriában.

További MTSZ Tagsági kártyák készülnek a nyomdában

Újabb, közel kétezer darab kártyát adhatunk át az elkészülésük után
Folyamatosan, érkezési sorrendben dolgozzuk fel tagszervezeteink tagjai részére a tagsági kártyákat, az érvényesítés kezdete óta már a harmadik adag kerül legyártatásra.

Fejlesztések a középpontban

Katalinpusztán találkoztak a megyei szövetségek vezetői
A Magyar Természetjáró Szövetség április 1-jén és 2-án tartotta Szendehely-Katalinpusztán, a Naszály-hegy lábánál a megyei vezetők éves találkozóját, amelyen 19-ből 16 megye képviselői és a Budapesti Természetbarát Sportszövetség vett részt.

Már látogatható a Hármashatár-hegyi kilátópont

várhatóan ez év nyarán egy új turistaházzal együtt kerül majd átadásra
A főváros közvetlen közelében lévő Hármashatár-hegy turisztikai fejlesztési programja keretében elkészült, és péntektől már látogatható a Pilisi Parkerdő Zrt. teljes budapesti panorámát kínáló kilátópontja.

Megérkeztek a nyomdából az újabb tagsági kártyák

Az első kártyák elkészülése után egy héttel folytatjuk az átadásokat
Mint legutóbb jeleztük, 55 tagszervezetünk 2727 darab tagsági kártyája kerül néhány napja nyomdai legyártatásra, amiket a mai napon le is szállítottak és az MTSZ Országos Központjában átvehetők. Akik ezt már jelezték, azoknak postai úton juttatjuk el a megadott címre.

Látogatási tilalom a Fehér-kőn és a környékén

Az Északerdő Zrt. közleménye szerint előreláthatólag június 15-ig
Egy ritkán előforduló, neve elhallgatását kérő faj kérését szeretnénk továbbítani a kirándulók felé.

Nyomdába kerültek az újabb MTSZ Tagsági kártyák

Az elsők után közel háromezer hosszabbítás és új kártyaigény érkezett
Folytatódik a március végén lejárt MTSZ Tagsági kártyák legyártatása, április 4-én a második kártyaadag is a nyomdába került.

Az MTSZ 2016. évi rendes választmányi ülése

Meghívó
A Magyar Természetjáró Szövetség 2016. május 21-én (szombat) 10:30 órától tartja választmányi ülését, melyre ezúton tisztelettel meghívjuk.

IV. Kőbányai Barangolók Kupa

Gyalogos természetjáró tájékozódási túraverseny
A verseny célja a tájékozódási túraversenyzés megismertetése, népszerűsítése és versenyzési lehetőség biztosítása mindazon versenyzők, érdeklődők részére, akik már űzik ezt a sportot vagy most kívánják kipróbálni.

Élet a Kéken - Alföldi Kéktúra

Bevezető Horváth Béla újabb cikksorozatához
Az elmúlt két évben a Turista Magazin hasábjain végigjártuk az Országos Kékkör két nagy egységét, az Országos Kéktúrát (OKT) és a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúrát (DDK), így most már csak az Alföldi Kéktúra (AK) van hátra.

Megjelent a Turista Magazin áprilisi száma

Tartalomismertető
Az április lapszámban olvashatunk kerülnek a hazai vízesések legszebbjeiről és a Kisinóci turistaházról, a gombaszezon kezdetén információkat kaphatunk a gyűjtésükről, elindul az Alföldi Kéktúrát bemutató sorozat, bemutatkozik a Túrabotos Természetjáró Klub és riport készült Pálmai Vencellel, az MTSZ nyugdíjba vonuló szakági titkárával.

Új kilátó a Hármashatár-hegyen

Hamarosan használni is lehet, de az átadására csak nyáron kerül sor
Egyes hírek szerint húsvét előtt megtörtént a Hangár Bisztró közelében épített új kilátónak a műszaki átadása és napokon belül lebontják a feljárót lezáró kerítést.

Elkészültek az első MTSZ Tagsági kártyák

Várjuk tagszervezeteink képviselőit az átvételükre
Ígéretünket beváltva a 2015.ös kártyák lejáratának napjára elkészültek azoknak a 2016-os tagsági kártyái, akiknek az igénye ezt az első nyomdába adásig megérkezett.

Jelölő bizottság a tisztújító választmányi ülésre

A jelenlegi tisztségviselők mandátuma lejár
A Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ) Alapszabálya szerint a választmány négy évenként választja meg az Elnökség kilenc és az Ellenőrző Testület három tagját.

Kellemes húsvéti ünnepeket kívánunk

Minden kedves olvasónknak

Nyomdába kerültek az első MTSZ Tagsági kártyák

Március végére elkészülnek és átvehetők
Amint azt a tagszervezeteinknek küldött körlevélben jeleztük, a 2016. évi tagsági kártyák meghosszabbítása illetve az új kártyák igénylésésének egyszerűsítése és gyorsítása érdekében egy táblázat kitöltését kértük. Ahhoz, hogy a március végén lejáró kártyák helyett már az újat átadhassuk – az átfutás idejét is figyelembe véve – le kellett adjuk a nyomdának a már beérkezett igényeket.

Dél-Dunántúli Természetbarát Találkozó 2016

Meghívó
Idén a paksiak, a Demeter Egyesület vállalta a Dél-Dunántúli Természetbarát Találkozó megrendezését. 2016. május 6. és 8. között Pakson, a Cseresznyési Erdei Iskolában lesz egy háromnapos tömény természetbarát programsorozat. A rendezők lelkesek, szeretettel várnak minden Tolna, Somogy és Baranya megyei, vagy lélekben magát idetartozónak érző természetjárót.

Rügyfakasztó Tavaszi Mátra Kupa

Kezdődik az egyéni tájékozódási túrabajnokság
Húsvét utáni szombaton, április 2-án indul az Országos Természetjáró Tájékozódási Egyéni Bajnokság, amellyel együtt csapatbajnokság újabb fordulója is megrendezésre kerül. Emellett a kisgyermekes családokat egy nem szokványos sétára is várják.
 

Túrázói tanfolyam 2016 tavasz

A Budapesti Természetbarát Sportszövetség szervezésében
A Budapesti Természetbarát Sportszövetség 2016 tavasszal – korlátozott létszámban – túrázói tanfolyamot hirdet a kirándulást és túrázást kedvelőknek.

A Gaja-szurdok kilátójának átadása

Gróf Károlyi Györgyről elnevezett kilátót avatott a VADEX Zrt.
A 2016. március 18-án átadott Károlyi-kilátó elsősorban nem a szépsége miatt lesz népszerű a természetjárók között, hanem a pazar kilátásával. A Gaja-szurdokot szinte teljes hosszában megcsodálhatjuk.

Az MTSZ Tagsági kártyák érvényesítése

Megkezdődik a lejáró kártyák érvényességének hosszabbítása és az újak igénylése
Megköszönve tagszervezeteink tagságának az eddig tanúsított türelmét, kezdetét veszi a lejáró kártyák meghosszabbítása és az új kártyák igénylése. Tagszervezeti vezetőink a mai napon megkapták az ezzel kapcsolatos tájékoztatást.

Hívogató a XXIII. GYOT rendezvényeire

Megjelent a találkozó programfüzete és lehet már jelentkezni is
A Heves Megyei Természetbarát Szövetség szervezésében kerül megrendezésre a Gyalogtúrázók XXIII. Országos Találkozója Felsőtárkányban. Elkészült a rendezvény honlapja, amelyen a letölthető programfüzeten és a jelentkezési lapokon kívül más hasznos információk is megjelenítésre kerülnek.

Kilátó épül a Prédikálószéken

Elkészülése után a legteljesebb körpanorámát fogja nyújtani
A Pilisi Parkerdő Zrt. a Visegrádi-hegység egyik legmagasabb csúcsán, a 639 méteres Prédikálószéken kezdte meg új kilátója építését. Átadását 2016 őszére tervezik.

Szezonnyitás a Királyréti Erdei Vasútnál

A Kerti Vasút és a Hajtánypálya is üzemel
Sok szeretettel várjuk Kedves Utasainkat az ünnepi hosszú hétvégén 2016. március 12. és 15. között Királyrétre!

Erdőlátogatási korlátozás a Valkói Erdészetnél

Március 25-ig
A gímszarvasok agancs hullatásának idejére elrendelt tilalom a Valkói Erdészet által kezelt területen áthaladó jelzett turistautakra nem vonatkozik.

Ismét lesz TeSzedd a Kéken!

Az MTSZ már harmadszor vesz részt az országos TeSzedd! mozgalomban
Hazánk legnagyobb önkéntes mozgalmát, a TeSzedd!-et idén hatodik alkalommal rendezik meg. Ennek keretein belül újra lesz szemétgyűjtési akció a Kéken is április 29-én és 30-án. Erről is szó volt az akciót beharangozó sajtótájékoztatón.
 

Üzemkezdet az Egererdő Zrt. kisvasútjain

A hosszú hétvégén már menetrend szerint közlekednek
Az előttünk álló négy napos hosszú hétvégét a Bükk és a Mátra felkeresésére is kihasználhatják azok. akiket érdekel az erdőben való vonatozás. A Felsőtárkányi ÁEV és a Gyöngyösi ÁEV vonalain március 12-én megindul a menetrend szerinti közlekedés.

Szakmai fórum a dél-dunántúli természetjárásról

A Dél-dunántúli Regionális Természetbarát Szövetség szervezésében
Március 5-én rendezték meg a „Konferencia a Dél-dunántúl természetjárásáért” című szakmai fórumot a Szaporca határában lévő Ős-Dráva Látogatóközpontban. A konferencián a szervező Dél-dunántúli Regionális Természetbarát Szövetség, illetve a Mecsekerdő Zrt. képviselői mellett a Magyar Természetjáró Szövetség szakmai vezetősége is részt vett.

Hídfelújítás a pilisszentkereszti Dera-szurdokban

Ideiglenesen módosul az Országos Kéktúra útvonala
A pilisszentkereszti Dera-szurdok alsó végénél, az autós pihenő és parkoló közelében található fahidat balesetveszélyesnek ítélték a Pilisi Parkerdő Zrt. szakemberei. A régi mészkemencékhez vezető híd műszaki állapota a tél folyamán nagyon leromlott, ezért a következő hónapokban a híd teljes felújításon esik át.

Erdőlátogatási tilalom a Kiskunsági Erdészetnél

Az Alföldi Kéktúra érintett szakaszai továbbra is járhatók
A KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. 2016. március 1. és április 30. közötti időszakban minden nap 0:00 és 24:00 óra közötti napszakban erdőlátogatási tilalmat rendel el a Császártöltési Erdészetének vadászterületén!

Még működnek az időszaki források a Bükkben

Még egy extra hétvégén jár a felsőtárkányi kisvasút
A nagy érdeklődésre való tekintettel a Felsőtárkányi Állami Erdei Kisvasút a következő hétvégén is üzemel. A gejzírszerűen működő Vöröskő-forráshoz a túrájukat kiegészíthetik az erdei vonatozás élményével.

Veszélyes lehet a börzsönyi kirándulás

Még tél van a magasabb régiókban
Az Ipolyerdő Zrt. közleményben kérte az erdőlátogatókat, hogy a szélsőséges időjárás miatt a börzsönyi erdőkben is veszélyes lehet kirándulni, és ezért lehetőleg kerüljék ezeket a túrautakat.

Még lehet jelentkezni a vízitúra-vezető tanfolyamra

Módosult a határidő
A síkvízi túravezetői tanfolyam iránt érdeklődők figyelmébe ajánljuk, hogy a jelentkezési határidő március 7-ig meghosszabbításra került.

Így járd végig a Dél-dunántúli Kéktúrát

Hasznos tanácsok a teljesítéshez
A Turista Magazin most megjelent márciusi számában folytatódik Horváth Béla Élet a Kéken sorozata, amely már az Alföldi Kéktúra útvonalának szakaszain vezet bennünket végig. Ám ha valaki a Dél-dunántúli Kéktúra bejárásába kezd, neki szólnak a tanácsai.

A Turista Magazin műsora februárban

A negyedik adás
A Turista Magazin 4. epizódja február 22-én, hétfőn 22 óra 20 perckor került adásba az M4 Sporton, az ismétlésére ...-kor kerül sor. Aki lemaradt volna róla, az archívumban még egy hónapig megnézheti.


Fedezd fel a Sas-hegy rejtett kincseit

Újra látogatható a tanösvény és a látogatóközpont
Február 27-én ismét megnyitotta kapuit a Sas-hegy tanösvénye, amelynek egyik fő vonzereje, hogy a belvárostól alig húsz percnyire már a természetben érezheted magad, s egy különleges sziklaformációkkal „telehintett” hegyről tekinthetsz rá a nyüzsgő városra. Az egyedülálló élővilág pedig a hab a tortán.

Teljesítménytúrák itthon és külföldön

Megjelent a 2016. évi kötet
A teljesítménytúrázók immár a 25. évfolyamát vehetik kézbe a túrák kiírásait összesítő vaskos kötetnek, amely a tavalyihoz képest 40 oldalllal nagyobb terjedelemben, 572+20+32 oldalon jelent meg. Érvényes MTSZ Tagsági kártyájuk bemutatásával tagjaink kedvezményes áron vásárolhatják meg a teljesítménytúrákon.

Barlangoljunk! – március a barlangok hónapja

Különleges programok és jelentős kedvezmények várják a látogatókat
A Magyar Nemzeti Parkok márciusban hazánk látogatható barlangjait kívánják megismertetni a föld alatti túrák iránt érdeklődőkkel. A „Barlangoljunk!” kampány célja hazánk különleges barlangjainak bemutatása, népszerűsítése. A hónap során az érintett nemzetipark-igazgatóságok különleges barlangi programokkal és jelentős kedvezményekkel várják a látogatókat.

Dél-Dunántúli Piros Túra Vándorlás

2016. augusztus 6. és 21. között
A Somogy Megyei Természetbarát Szövetség meghirdeti az előre jelzett és sokak által már várt Dél-Dunántúli Piros Túra Vándorlást. A szakaszbeosztások még változhatnak, de egyelőre ez a terv.

Megjelent a Turista Magazin márciusi száma

Tartalomismertető
Márciusi számunkban bemutatjuk a legérdekesebb hazai malmokat, a hónap kilátóját és turistaházát, elindultunk a madármérgezők nyomában, ellátogattunk egy magyarországi szellemfaluba, körbejártuk a gombamód szaporodó a teljesítménytúrák témáját, körképet adunk a hazai esőkabátpiacról, valamint praktikus tanácsokkal szolgálunk a kerékpárvásárláshoz is.

Márciusban bezár az Ákosvár büfé Királyréten

Szó sincs konfliktusról, félinformációk miatt haragosak az emberek
Nagy felzúdulást váltott ki a napokban, hogy Ákos bácsi királyréti, már-már ikonikus büféjének lebontását tervezik. Azonnal megindult a közösségi oldalakon a szimpátiatüntetés, és bár a büfésnek jól esik a sok pozitív visszajelzés, azt mondja, szó sincs konfliktusról közte és az erdészet között.

Sokan felkeresték a Vöröskő-forrást

Február 20-21-én járt a felsőtárkányi kisvasút
A csapadékos időjárásának következtében két dél-bükki időszakos karsztforrás is működésbe lépett. A Vöröskői-alsó-forrás megközelítését a felsőtárkányi kisvasút menetrend szerinti járatainak beindításával segítette.

Fakitermelés folyik a Lepence patak völgyében

Várhatóan március végéig
A Pilisi Parkerdő Zrt. felhívja a Visegrádi-hegységben túrázók figyelemét, hogy a Lepence patak völgyében haladó régi Z jelzés mentén fakitermelés folyik várhatóan március végéig.

Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 006 regisztrált felhasználó
 • 2 385 hírlevél előfizető
 • 343 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 138 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 7 esemény
 • 2 905 megjelent cikk, hír
 • 268 belső oldal
 • 2 227 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter