2019. január 18., péntek - Piroska
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Kezdőlap
Magyar Természetjáró Szövetség

Archív cikkek

Az alábbi lista azokat a nyitólapon megjelent korábbi cikkeket tartalmazza, amelyek:

- régebben jelentek meg, bár tartalmuk még nem feltétlenül avult el,
- korábbi eseményt harangoznak be, ezért tartalmuk az esemény befejezése után már nem aktuális.

Ezeket a cikkeket archívként őrizzük meg, tartalmukat tovább nem frissítjük. Mindez nem jelenti azt, hogy cikkekben leírtak már biztosan nem igazak.


Erdőlátogatás korlátozása több erdészet területén

Megkezdődtek az ónos eső utáni jégkárok elhárításával kapcsolatos munkák
Az erdészeteknél megtörtént a december elején történt jegesedés utáni károk felmérése. Megkezdték a balesetveszélyes helyek veszélytelenítését a Pilisi Parkerdő, az Északerdő és a Vértesi Erdő által kezelt területeken.

Kiemelt híreink

Élet a Kéken - OKT sorozat 11. rész

Bódvaszilastól Boldogkőváraljáig
A tizenegyedik részben az Országos Kéktúra Bódvaszilastól Boldogkőváraljáig tartó szakaszát ismerhetjük meg Horváth Béla kalauzolásában.

A Pilisi Parkerdő már megnyitott turistaútjai - frissítve

Folyamatos a jégkárok elhárítása az erdészetek területein
Az eltelt időben a Pilisi Parkerdő Zrt. munkatársai több száz kilométer turistautat mentesítettek a december eleji jégkártól és tettek járhatóvá. A turistautak tehát ismét várják a természetjárókat és kirándulókat, akiktől azonban a szokásosnál nagyobb körültekintést kíván az erdőjárás. A jégkárral érintett erdőkben a turistautakról letérni továbbra is veszélyes és tilos.

Borsodi diákturisztikai programok - a decemberi zárótúra

A Herman Ottó Emlékév alkalmából
A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Természetjáró Szövetség „Herman Ottó Bükk hegységi kötődései” gyalogos diáktúra sorozata 400 fő részvételével zárult a Peleházhoz vezető Mikulás-túrán.

A levegőből látszik legjobban a jégtörés utáni állapot

Helikopterből mérték fel a Pilisi Parkerdő erdőállományát ért kárt
A december 10-én végzett helikopteres szemrevételezés során beigazolódott az, amit a Parkerdő szakemberei már tudtak, de a földről nem mindenhol láthattak: jelentős károkat okozott a december eleji jégtörés a pilisi erdőkben.
 

Egyeztetés a Földművelésügyi Minisztériumban

Megkezdődik az ónos eső okozta jégkárok felmérése
Bő 50 ezer hektár állami erdő károsodott az ónos eső miatt, a teljes körű kárfelmérés a jövő hét végére készül el, akkor lehet látni a helyreállítási költségeket – mondta Bitay Márton a szakmai szervezetekkel tartott egyeztetésen.

Áder János látogatása a jegesedés sújtotta erdőkben

Az államfő drámainak nevezte a látványt
Áder János köztársasági elnök december 8-án a Pilisi Parkerdő Zrt. Pilisszentkereszti Erdészetének területén meglátogatta az ónos eső által okozott jégkárokkal leginkább károsított erdőrészeket. Kormányzati segítségre és civil összefogásra is szükség lesz a múlt heti ónos eső miatti károk felszámolásához – jelentette ki Áder János köztársasági elnök hétfőn a Pilisben található Kakashegyen.

Ünnepi munkarendváltozás

Karácsony és újév körül
Felhívjuk a tagszervezeteink és tisztelt ügyfeleink figyelmét, hogy a Magyar Természetjáró Szövetség központi irodája december 22. és január 4. között zárva tart.

Átadásra került a Hármashegyi-kilátó

A Debrecen melletti Erdőspusztán
Befejeződött a Kéktúra észak-alföldi útvonalfejlesztése és európai uniós pályázat részeként elkészült az új Hármashegyi-kilátó. A Nyírerdő Zrt. kivitelezésében egyéb turisztikai attrakciók is létesültek illetve kerültek felújításra. A tervek szerint aközeljövőben tovább folytatódnak a közjóléti beruházások.

A Mátra teljesítménytúrázója túramozgalom díjátadása

Idén emelkedett a teljesítők száma
A díjátadóra 2014. november 23-a helyett 2014. december 7-én, vasárnap került sor Gyöngyösön a Kolping házban, amelyen az előző évi 136 teljesítőhöz képest idén már 177 túrázót díjaztak a kiírásnak megfelelő fokozatokban.

Megjelent a Kékvándor című könyv

Bemutatásra került és már kapható
Burger Barna fotográfus most megjelent, Kékvándor című kötete minden tekintetben rendhagyónak mondható: szubjektív módon mutatja be az Országos Kéktúrát; útleírás, valamint fotóalbum egyben, és a sorok közül filozofikus gondolatok köszönnek vissza. A könyv bemutatóján a megismételhetetlen kalandról, az élmények formába öntéséről és Rockenbauer Pál örökségéről is szó esett.

Beszámoló a VTSZ közgyűléséről

A vasutasok 2015-ben is megszervezik az „Egy nap alatt az OKT” megmozdulást
November 21-23. között Vácott tartotta éves közgyűlését a Vasutas Természetjárók Szövetsége, amelynek keretében átadták az Érdemes Vasutas Természetjáró kitüntetéseket és ajándékokat osztottak a szövetség munkájában tevékeny tagjaiknak, valamint döntöttek a 2015-ös év programjairól is.
 

Megjelent az év utolsó Turista Magazinja

Előfizetőknek ajándék DVD-melléklettel
Most 100 oldalon, 16 oldal extra tartalommal, túrakártyákkal és az MTSZ Híradó melléklettel került ki a nyomdából az összevont december-januári szám.

Életveszélyessé vált az erdők látogatása

Frissített erdészeti közlemények a jegesedés után kialakult helyzetről
Életveszélyes és tilos az erdők látogatása a Pilis, a Budai- és Visegrádi hegység 400 méternél magasabban fekvő részein valamint a Börzsönybenés a Gödöllői-dombság erdeiben is. Az erdőgazdaságok nyomatékosan kérik, hogy a senki se induljon túrázni a kialakult viszonyok miatt! Károkról érkeztek jelentések a Gerecséből és a Mátrából is.

Aranyjelvényes túravezetők Lillafüreden

Amikor a túravezetőket vezették
Az Aranyjelvényes Túravezetők Klubjának szervezésében november 5-én lillafüredi sétára került sor.

Balesetveszélyes az erdők látogatása

Jégdarabok hullanak és ágak törnek a magasabban fekvő régiókban
Az erdőgazdaságok figyelmeztetik az erdő látogatóit, hogy a fákra rakódott jég miatt balesetveszélyes a magasabban fekvő erdőterületek látogatása a Pilisben, a Budai- és a Visegrádi-hegységben valamint a Börzsönyben is.

Három napig Kéktúra a Belvárosban

Megnyitó december 4-én
3,5 millió lépés Magyarországon. Ez az Országos Kékkör (OKK), hazánk legismertebb és leghosszabb túraútvonala, amely a kék sávjelzésen, mintegy 2500 km-en vezeti körbe a vándort.

Keresztek nyomában Gyöngyösön és környékén

Új jelvényszerző túramozgalom
A Kékes Turista Egyesület új jelvényszerző túramozgalmat írt ki, amelynek elsődleges célja Gyöngyös város és környéke kőkeresztjeinek megismertetése és ezzel egyidejűleg a figyelem felhívása ezen örökségünk megóvására.

A 230 éves tatai nagy platán lett az Év Fája

A Rákóczi-tölgy és az újlipótvárosi óvoda jegenyefája kapott még díjat
Az Ökotárs Alapítvány november 21-én a DocuArtban rendezett díjátadási ünnepségen hirdette ki a szakmai zsűri által a döntöbe kiválasztott tizenöt fára leadott közönségszavazás végeredményét.

Tüskés-díjat kapott a VMTSZ korábbi elnöke

Baross Gábor több évtizedes természetjáró tevékenységének elismerése
A Veszprém Megyei Sporttanács, új nevén a Sport Szövetség közgyűlése idén Baross Gábor geológusnak, a Veszprém Megyei Természetbarát Szövetség korábbi elnökének ítélte a már hagyományosan, Tüskés Endre Veszprém megyei sportigazgató, tájfutó szakedző, versenybíró és sportoló emlékére alapított Tüskés Endre-díjat.

Továbbra sem fogyasztható a Négy testvér forrás vize

A SEFAG Zrt. közleménye
Szennyeződés a Négy testvér forrás vizében! A SEFAG Zrt. laboratóriumi vizsgálatokkal ellenőrizteti a víz minőségét.

Borsodi diákturisztikai programok - november

A Herman Ottó Emlékév alkalmából
Továbbra is nagy érdeklődés övezi a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Természetjáró Szövetség „Herman Ottó Bükk hegységi kötődései” címet viselő turisztikai programsorozatát, hiszen a 2014. november 15-én megtartott túrán 179 fő vett részt, közülük 111-en Miskolc városi általános iskolák diákjai.

Vízitúra-vezető tanfolyam indul

Az aktualizált tananyag alapján
A Magyar Természetjáró Szövetség 2015. január 24-i kezdettel vízitúra vezető tanfolyamot indít. Várjuk a résztvevők jelentkezését!

In memoriam Padányi Lajos

(1939–2014)
Megrendülve tudatjuk a fájdalmas hírt, hogy Padányi Lajos, a Nyergesujfalui Pedagógus Természetjáró Szakosztály vezetője 2014. november 11-én elhunyt.

Turista Magazin előfizetés ajándékba

Ajándékozz - ajándékozunk
Ajándékozz Turista Magazin-előfizetést, mi pedig Téged ajándékozunk meg! Lepd meg szeretteidet egy Turista Magazin-előfizetéssel karácsonyra, mi pedig téged lepünk meg...

A KST és az MTSZ 2014. évi tanácskozása

Beszámoló a november 7–9. között tartott összejövetelről
A Magyar Természetjáró Szövetség és a Szlovák Turisták Klubja évi rendszerességgel tartja vezetői megbeszélését, felváltva adva helyet a tanácskozásnak. Az idei évben a szlovák szövetség volt a házigazda.

    

Megújult az esőbeálló a Két-bükkfa-nyeregnél

Már jó ideje tető nélkül állt a buszmegálló menedéke
A Pilisszentkereszti Erdészet elvégezte a Két-bükkfa-nyergi esőbeálló karbantartását. A Pilisi Parkerdő Zrt. ezen túl három, padokból és asztalokból álló garnitúrát tart itt karban az induló vagy épp érkező kirándulók kényelmét szolgálva.

Megjelent a Turista Magazin novemberi száma

Tartalomismertető
92 oldalon, gyalogos, kerékpáros, lovas, vízitúrás és vitorlázós cikkekkel, 4 túrakártával valamint az MTSZ haví Híradójával kikerült a nyomdából a magazin novemberi száma.

Videók a Boldog Özséb-kilátó átadásáról

Az elhangzott beszédekkel és interjúkkal
A Dunántúli-hegység legmagasabb pontján, a Pilis-tetőn, a geodéziai torony köré épített kilátóból az egyik legszebb panoráma vált elérhetővé mindenki számára.

Védetté nyilvánították a magyarországi kaptárköveket

A rendelet november 4-től hatályos
Kiemelt természetvédelmi oltalmat kaptak hazánk kaptárkövei, a különleges természeti és kultúrtörténeti emlékek megőrzését kezelési terv is segíti.

Borsodi diákturisztikai programok - október

A Herman Ottó Emlékév alkalmából
Több mint 500 fős részvételi létszám mellett folytatódott a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Természetjáró Szövetség „Herman Ottó Bükk hegységi kötődései” címet viselő turisztikai programsorozata.

A pilis-tetői Boldog Özséb-kilátó átadása

A Pilisi Parkerdő Zrt. sajtóközleménye
Új kilátó készült a Pilisben, a 756 méter magas Pilis-tetőn. A Dunántúli-középhegység legmagasabb pontján most átadott, több mint 17 méter magas építmény Boldog Özsébről kapta nevét, aki a 13. században a térségben élő remetéket összegyűjtve alapította meg az egyetlen magyar férfi szerzetesrendet, a pálosok rendjét.

Bővült a fejlesztési tárca stratégiai partnereinek köre

A korábban kötött strtégiai megállapodásokat megerősítették
Tizennyolcra bővült a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium stratégiai partnereinek száma, miután Seszták Miklós miniszter aláírta az erről szóló megállapodást a Fuvarozó Vállalkozók Országos Szövetségével és a Magyar Energiafogyasztók Szövetségével 2014. október 28-án, Budapesten.

A kelet-magyar megyék vezetőinek értekezlete

Nyíregyházán tartották az éves összejövetelüket
A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei és a Nyíregyháza Városi Természetbarát Szövetség október 3-4-én rendezte meg a kelet-magyarországi megyék természetbarát vezetőinek és aktivistáinak tanácskozását.

Élet a Kéken - OKT sorozat 10. rész

Putnoktól Bódvaszilasig
A tizedik részben az Országos Kéktúra Putnoktól Bódvaszilasig tartó szakaszát ismerhetjük meg Horváth Béla kalauzolásában.

Eltűnt turista keresése

Szomorú baleset a Kis-Kevély oldalában
2014. október 20-án 21 óra után nem sokkal a barlangi mentőszolgálat értesítést kapott arról, hogy előző nap Pilisborosjenő település környékén eltűnt egy túrázó, akit azóta sem találtak meg.

Turistaházak kerültek használatba a Bakonyban

A Hubertlaki kulcsosház és a Malasics-ház átadása
A Bakonyerdő Zrt. komplex turisztikai fejlesztéssorozata eredményeként október 6-án ünnepélyes keretek között adta át a felújított Hubertlaki kulcsosházat valamint a megújult Malasics-házat.

Nyomvonal változás az OKT mátrai szakaszán

Megváltozott az útvonal Galyatető és a Mátra-nyereg között
   A Kéktúra Szakbizottság korábbi döntésének megfelelően, a területgazda Kékes Turista Egyesület az elmúlt héten módosította az Országos Kéktúra mátrai, Galyatető és Mátra-nyereg közötti  nyomvonalát.

Fakitermelési munkák Bakonybél környékén

A Bakonyerdő Zrt. közleménye
A Bakonybéli Erdészet a Kerteskői szurdok és a Bányász-kút között a turistautat is érintő fakitermelést végez.

Közép-dunántúli Piros túramozgalom

Új bélyegzőhely Zircen
A Tourinform tájékoztatása szerint mostantól Zircen is lehetőség van a Közép-Dunántúli Piros túra pecsétjét beszerezni.

Állandó turista kiállítás nyílt Pécsett

A Mecsek Egyesület és a baranyai túramozgalom története
A baranyai megyeszékhely sétálóutcájában, a Király utcában egy üres üzlethelyiségben kapott helyet a természetjárók, kirándulók, a Pécs felett magasodó hegység szerelmesei által 123 esztendeje alapított Mecsek Egyesület útódszervezetének állandó kiállítása. A tárlat bemutatja a szervezet történetét, egyben megtekinthetőek benne a Mecsek turistaútjait bemutató kötetek, térképek, számos túrabot, jelvény, több évtizedes túrahátizsákok is.

Megújulnak az Országos Kékkörhöz kapcsolódó turistajelzések

Európai Uniós forrásból 3500 kilométeren
A Pilisi Parkerdő Zrt. cikke a Természetjáró Túravezetők és Jelzésfestők I. Országos Találkozója keretében, a Mogyoró-hegyi Erdei Művelődés Házában tartott sajtótájékoztatón elhangzottakról.

A Csóványosi kilátó látogatási szabályzata

Az Ipoly Erdő Zrt. közleménye
Az átadott kilátó jelenleg próbaüzem alatt áll. Kérjük, hogy tájékozódjon a látogatás szabályairól!

Világ Gyalogló Nap és IVV Túra

A varázslatos Tatán
Tatán a helyi önkormányzati hivatal, a Tatabányai Volán SE, a KEM SZÖSZ Természetbarát és Szabadidősport Szövetség közös szervezésében szeptember 11-én már a XVI. Világ Gyalogló Nap és IVV Túra megrendezésére került sor.

Nem járható a Kemence-Diósjenő erdészeti út

Az Ipoly Erdő Zrt. közleménye
Október 13-ától a hidak felújítási munkálatai miatt az erdészeti feltáró út nem átjárható! A Diósjenőt Kemencével összekötő erdészeti magánút több helyen keresztezi a Kemence patakot, amelyeknél különféle hídszerkezetek biztosítják a biztonságos átkelést.

Videóösszefoglaló

a Természetjáró Túravezetők és Jelzésfestők I. Országos Találkozójáról
A Magyar Természetjáró Szövetség 2014. október 3. és 5. között a Visegrád felett emelkedő Mogyoró-hegyen rendezte meg a Természetjáró Túravezetők és Jelzésfestők I. Országos Találkozóját.

Átadták a Hideg-völgyi parkolót és pihenőhelyet

Biztonságosabb lett a parkolás a Csergezán Pál-kilátó felkeresésekor
A Pilisi Parkerdő Zrt. 25 férőhelyes parkolót és egy erdei pihenőhelyet épített, parkot és romos épületeket újított fel a Budai-hegység-beli Nagy-Kopaszon található Csergezán Pál-kilátó közvetlen közelében, a Hideg-völgyben. Az idén nyáron indult beruházás nem csak a természetjárók kényelmét, hanem a biztonságukat is szolgálja.

Kilátó átadás a Csóványoson

Mostantól hivatalosan is élvezhető a panoráma a Börzsöny tetejéről
Október 9-én átadták a Csóványosi-kilátót a Börzsöny és Nógrád megye legmagasabb pontján. A 938 méteren álló építményt az Ipoly Erdő Zrt. turisztikai beruházásával, az 1978-ban épült geodéziai mérőtorony környezetbe illő átalakításával hozták létre.
 

XVII. Köztársaság Kupa Piliscsabán

Tájékozódási túraverseny minden korosztálynak
Remek lehetőség lesz a netán porosodó tájoló újbóli használatára 2014. október 19-én, vasárnap a Köztársaság Kupa gyalogos tájékozódási túraversenyen, Piliscsabán, ahol 4 pálya közül választhatnak a versenyzők.

Megújul az Országos Kékkör jelzésrendszere

Természetjáró Túravezetők és Jelzésfestők I. Országos Találkozója
A Magyar Természetjáró Szövetség október 3. és 5. között rendezte meg hagyományteremtő szándékkal a Természetjáró Túravezetők és Jelzésfestők I. Országos Találkozóját Mogyoró-hegyen, Visegrád közelében. A szakmai workshopon hivatalosan is bejelentették, hogy a Pilisi Parkerdő Zrt. nyerte az Országos Kékkör (OKK) jelzésrendszerének felújítására kiírt közbeszerzési pályázatot, amelynek köszönhetően elkezdődik az OKK és a hozzá kapcsolódó regionális és tematikus utak, kerékpárutak turistajelzéseinek helyreállítása és festése.

Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 4 705 regisztrált felhasználó
 • 2 175 hírlevél előfizető
 • 335 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 118 túramozgalom
 • 3 970 túramozgalom teljesítő
 • 0 esemény
 • 2 558 megjelent cikk, hír
 • 233 belső oldal
 • 2 068 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter
mtsz.org - Archív cikkek
2019. január 18., péntek - Piroska
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Kezdőlap
Magyar Természetjáró Szövetség

Archív cikkek

Az alábbi lista azokat a nyitólapon megjelent korábbi cikkeket tartalmazza, amelyek:

- régebben jelentek meg, bár tartalmuk még nem feltétlenül avult el,
- korábbi eseményt harangoznak be, ezért tartalmuk az esemény befejezése után már nem aktuális.

Ezeket a cikkeket archívként őrizzük meg, tartalmukat tovább nem frissítjük. Mindez nem jelenti azt, hogy cikkekben leírtak már biztosan nem igazak.


Erdőlátogatás korlátozása több erdészet területén

Megkezdődtek az ónos eső utáni jégkárok elhárításával kapcsolatos munkák
Az erdészeteknél megtörtént a december elején történt jegesedés utáni károk felmérése. Megkezdték a balesetveszélyes helyek veszélytelenítését a Pilisi Parkerdő, az Északerdő és a Vértesi Erdő által kezelt területeken.

Kiemelt híreink

Élet a Kéken - OKT sorozat 11. rész

Bódvaszilastól Boldogkőváraljáig
A tizenegyedik részben az Országos Kéktúra Bódvaszilastól Boldogkőváraljáig tartó szakaszát ismerhetjük meg Horváth Béla kalauzolásában.

A Pilisi Parkerdő már megnyitott turistaútjai - frissítve

Folyamatos a jégkárok elhárítása az erdészetek területein
Az eltelt időben a Pilisi Parkerdő Zrt. munkatársai több száz kilométer turistautat mentesítettek a december eleji jégkártól és tettek járhatóvá. A turistautak tehát ismét várják a természetjárókat és kirándulókat, akiktől azonban a szokásosnál nagyobb körültekintést kíván az erdőjárás. A jégkárral érintett erdőkben a turistautakról letérni továbbra is veszélyes és tilos.

Borsodi diákturisztikai programok - a decemberi zárótúra

A Herman Ottó Emlékév alkalmából
A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Természetjáró Szövetség „Herman Ottó Bükk hegységi kötődései” gyalogos diáktúra sorozata 400 fő részvételével zárult a Peleházhoz vezető Mikulás-túrán.

A levegőből látszik legjobban a jégtörés utáni állapot

Helikopterből mérték fel a Pilisi Parkerdő erdőállományát ért kárt
A december 10-én végzett helikopteres szemrevételezés során beigazolódott az, amit a Parkerdő szakemberei már tudtak, de a földről nem mindenhol láthattak: jelentős károkat okozott a december eleji jégtörés a pilisi erdőkben.
 

Egyeztetés a Földművelésügyi Minisztériumban

Megkezdődik az ónos eső okozta jégkárok felmérése
Bő 50 ezer hektár állami erdő károsodott az ónos eső miatt, a teljes körű kárfelmérés a jövő hét végére készül el, akkor lehet látni a helyreállítási költségeket – mondta Bitay Márton a szakmai szervezetekkel tartott egyeztetésen.

Áder János látogatása a jegesedés sújtotta erdőkben

Az államfő drámainak nevezte a látványt
Áder János köztársasági elnök december 8-án a Pilisi Parkerdő Zrt. Pilisszentkereszti Erdészetének területén meglátogatta az ónos eső által okozott jégkárokkal leginkább károsított erdőrészeket. Kormányzati segítségre és civil összefogásra is szükség lesz a múlt heti ónos eső miatti károk felszámolásához – jelentette ki Áder János köztársasági elnök hétfőn a Pilisben található Kakashegyen.

Ünnepi munkarendváltozás

Karácsony és újév körül
Felhívjuk a tagszervezeteink és tisztelt ügyfeleink figyelmét, hogy a Magyar Természetjáró Szövetség központi irodája december 22. és január 4. között zárva tart.

Átadásra került a Hármashegyi-kilátó

A Debrecen melletti Erdőspusztán
Befejeződött a Kéktúra észak-alföldi útvonalfejlesztése és európai uniós pályázat részeként elkészült az új Hármashegyi-kilátó. A Nyírerdő Zrt. kivitelezésében egyéb turisztikai attrakciók is létesültek illetve kerültek felújításra. A tervek szerint aközeljövőben tovább folytatódnak a közjóléti beruházások.

A Mátra teljesítménytúrázója túramozgalom díjátadása

Idén emelkedett a teljesítők száma
A díjátadóra 2014. november 23-a helyett 2014. december 7-én, vasárnap került sor Gyöngyösön a Kolping házban, amelyen az előző évi 136 teljesítőhöz képest idén már 177 túrázót díjaztak a kiírásnak megfelelő fokozatokban.

Megjelent a Kékvándor című könyv

Bemutatásra került és már kapható
Burger Barna fotográfus most megjelent, Kékvándor című kötete minden tekintetben rendhagyónak mondható: szubjektív módon mutatja be az Országos Kéktúrát; útleírás, valamint fotóalbum egyben, és a sorok közül filozofikus gondolatok köszönnek vissza. A könyv bemutatóján a megismételhetetlen kalandról, az élmények formába öntéséről és Rockenbauer Pál örökségéről is szó esett.

Beszámoló a VTSZ közgyűléséről

A vasutasok 2015-ben is megszervezik az „Egy nap alatt az OKT” megmozdulást
November 21-23. között Vácott tartotta éves közgyűlését a Vasutas Természetjárók Szövetsége, amelynek keretében átadták az Érdemes Vasutas Természetjáró kitüntetéseket és ajándékokat osztottak a szövetség munkájában tevékeny tagjaiknak, valamint döntöttek a 2015-ös év programjairól is.
 

Megjelent az év utolsó Turista Magazinja

Előfizetőknek ajándék DVD-melléklettel
Most 100 oldalon, 16 oldal extra tartalommal, túrakártyákkal és az MTSZ Híradó melléklettel került ki a nyomdából az összevont december-januári szám.

Életveszélyessé vált az erdők látogatása

Frissített erdészeti közlemények a jegesedés után kialakult helyzetről
Életveszélyes és tilos az erdők látogatása a Pilis, a Budai- és Visegrádi hegység 400 méternél magasabban fekvő részein valamint a Börzsönybenés a Gödöllői-dombság erdeiben is. Az erdőgazdaságok nyomatékosan kérik, hogy a senki se induljon túrázni a kialakult viszonyok miatt! Károkról érkeztek jelentések a Gerecséből és a Mátrából is.

Aranyjelvényes túravezetők Lillafüreden

Amikor a túravezetőket vezették
Az Aranyjelvényes Túravezetők Klubjának szervezésében november 5-én lillafüredi sétára került sor.

Balesetveszélyes az erdők látogatása

Jégdarabok hullanak és ágak törnek a magasabban fekvő régiókban
Az erdőgazdaságok figyelmeztetik az erdő látogatóit, hogy a fákra rakódott jég miatt balesetveszélyes a magasabban fekvő erdőterületek látogatása a Pilisben, a Budai- és a Visegrádi-hegységben valamint a Börzsönyben is.

Három napig Kéktúra a Belvárosban

Megnyitó december 4-én
3,5 millió lépés Magyarországon. Ez az Országos Kékkör (OKK), hazánk legismertebb és leghosszabb túraútvonala, amely a kék sávjelzésen, mintegy 2500 km-en vezeti körbe a vándort.

Keresztek nyomában Gyöngyösön és környékén

Új jelvényszerző túramozgalom
A Kékes Turista Egyesület új jelvényszerző túramozgalmat írt ki, amelynek elsődleges célja Gyöngyös város és környéke kőkeresztjeinek megismertetése és ezzel egyidejűleg a figyelem felhívása ezen örökségünk megóvására.

A 230 éves tatai nagy platán lett az Év Fája

A Rákóczi-tölgy és az újlipótvárosi óvoda jegenyefája kapott még díjat
Az Ökotárs Alapítvány november 21-én a DocuArtban rendezett díjátadási ünnepségen hirdette ki a szakmai zsűri által a döntöbe kiválasztott tizenöt fára leadott közönségszavazás végeredményét.

Tüskés-díjat kapott a VMTSZ korábbi elnöke

Baross Gábor több évtizedes természetjáró tevékenységének elismerése
A Veszprém Megyei Sporttanács, új nevén a Sport Szövetség közgyűlése idén Baross Gábor geológusnak, a Veszprém Megyei Természetbarát Szövetség korábbi elnökének ítélte a már hagyományosan, Tüskés Endre Veszprém megyei sportigazgató, tájfutó szakedző, versenybíró és sportoló emlékére alapított Tüskés Endre-díjat.

Továbbra sem fogyasztható a Négy testvér forrás vize

A SEFAG Zrt. közleménye
Szennyeződés a Négy testvér forrás vizében! A SEFAG Zrt. laboratóriumi vizsgálatokkal ellenőrizteti a víz minőségét.

Borsodi diákturisztikai programok - november

A Herman Ottó Emlékév alkalmából
Továbbra is nagy érdeklődés övezi a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Természetjáró Szövetség „Herman Ottó Bükk hegységi kötődései” címet viselő turisztikai programsorozatát, hiszen a 2014. november 15-én megtartott túrán 179 fő vett részt, közülük 111-en Miskolc városi általános iskolák diákjai.

Vízitúra-vezető tanfolyam indul

Az aktualizált tananyag alapján
A Magyar Természetjáró Szövetség 2015. január 24-i kezdettel vízitúra vezető tanfolyamot indít. Várjuk a résztvevők jelentkezését!

In memoriam Padányi Lajos

(1939–2014)
Megrendülve tudatjuk a fájdalmas hírt, hogy Padányi Lajos, a Nyergesujfalui Pedagógus Természetjáró Szakosztály vezetője 2014. november 11-én elhunyt.

Turista Magazin előfizetés ajándékba

Ajándékozz - ajándékozunk
Ajándékozz Turista Magazin-előfizetést, mi pedig Téged ajándékozunk meg! Lepd meg szeretteidet egy Turista Magazin-előfizetéssel karácsonyra, mi pedig téged lepünk meg...

A KST és az MTSZ 2014. évi tanácskozása

Beszámoló a november 7–9. között tartott összejövetelről
A Magyar Természetjáró Szövetség és a Szlovák Turisták Klubja évi rendszerességgel tartja vezetői megbeszélését, felváltva adva helyet a tanácskozásnak. Az idei évben a szlovák szövetség volt a házigazda.

    

Megújult az esőbeálló a Két-bükkfa-nyeregnél

Már jó ideje tető nélkül állt a buszmegálló menedéke
A Pilisszentkereszti Erdészet elvégezte a Két-bükkfa-nyergi esőbeálló karbantartását. A Pilisi Parkerdő Zrt. ezen túl három, padokból és asztalokból álló garnitúrát tart itt karban az induló vagy épp érkező kirándulók kényelmét szolgálva.

Megjelent a Turista Magazin novemberi száma

Tartalomismertető
92 oldalon, gyalogos, kerékpáros, lovas, vízitúrás és vitorlázós cikkekkel, 4 túrakártával valamint az MTSZ haví Híradójával kikerült a nyomdából a magazin novemberi száma.

Videók a Boldog Özséb-kilátó átadásáról

Az elhangzott beszédekkel és interjúkkal
A Dunántúli-hegység legmagasabb pontján, a Pilis-tetőn, a geodéziai torony köré épített kilátóból az egyik legszebb panoráma vált elérhetővé mindenki számára.

Védetté nyilvánították a magyarországi kaptárköveket

A rendelet november 4-től hatályos
Kiemelt természetvédelmi oltalmat kaptak hazánk kaptárkövei, a különleges természeti és kultúrtörténeti emlékek megőrzését kezelési terv is segíti.

Borsodi diákturisztikai programok - október

A Herman Ottó Emlékév alkalmából
Több mint 500 fős részvételi létszám mellett folytatódott a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Természetjáró Szövetség „Herman Ottó Bükk hegységi kötődései” címet viselő turisztikai programsorozata.

A pilis-tetői Boldog Özséb-kilátó átadása

A Pilisi Parkerdő Zrt. sajtóközleménye
Új kilátó készült a Pilisben, a 756 méter magas Pilis-tetőn. A Dunántúli-középhegység legmagasabb pontján most átadott, több mint 17 méter magas építmény Boldog Özsébről kapta nevét, aki a 13. században a térségben élő remetéket összegyűjtve alapította meg az egyetlen magyar férfi szerzetesrendet, a pálosok rendjét.

Bővült a fejlesztési tárca stratégiai partnereinek köre

A korábban kötött strtégiai megállapodásokat megerősítették
Tizennyolcra bővült a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium stratégiai partnereinek száma, miután Seszták Miklós miniszter aláírta az erről szóló megállapodást a Fuvarozó Vállalkozók Országos Szövetségével és a Magyar Energiafogyasztók Szövetségével 2014. október 28-án, Budapesten.

A kelet-magyar megyék vezetőinek értekezlete

Nyíregyházán tartották az éves összejövetelüket
A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei és a Nyíregyháza Városi Természetbarát Szövetség október 3-4-én rendezte meg a kelet-magyarországi megyék természetbarát vezetőinek és aktivistáinak tanácskozását.

Élet a Kéken - OKT sorozat 10. rész

Putnoktól Bódvaszilasig
A tizedik részben az Országos Kéktúra Putnoktól Bódvaszilasig tartó szakaszát ismerhetjük meg Horváth Béla kalauzolásában.

Eltűnt turista keresése

Szomorú baleset a Kis-Kevély oldalában
2014. október 20-án 21 óra után nem sokkal a barlangi mentőszolgálat értesítést kapott arról, hogy előző nap Pilisborosjenő település környékén eltűnt egy túrázó, akit azóta sem találtak meg.

Turistaházak kerültek használatba a Bakonyban

A Hubertlaki kulcsosház és a Malasics-ház átadása
A Bakonyerdő Zrt. komplex turisztikai fejlesztéssorozata eredményeként október 6-án ünnepélyes keretek között adta át a felújított Hubertlaki kulcsosházat valamint a megújult Malasics-házat.

Nyomvonal változás az OKT mátrai szakaszán

Megváltozott az útvonal Galyatető és a Mátra-nyereg között
   A Kéktúra Szakbizottság korábbi döntésének megfelelően, a területgazda Kékes Turista Egyesület az elmúlt héten módosította az Országos Kéktúra mátrai, Galyatető és Mátra-nyereg közötti  nyomvonalát.

Fakitermelési munkák Bakonybél környékén

A Bakonyerdő Zrt. közleménye
A Bakonybéli Erdészet a Kerteskői szurdok és a Bányász-kút között a turistautat is érintő fakitermelést végez.

Közép-dunántúli Piros túramozgalom

Új bélyegzőhely Zircen
A Tourinform tájékoztatása szerint mostantól Zircen is lehetőség van a Közép-Dunántúli Piros túra pecsétjét beszerezni.

Állandó turista kiállítás nyílt Pécsett

A Mecsek Egyesület és a baranyai túramozgalom története
A baranyai megyeszékhely sétálóutcájában, a Király utcában egy üres üzlethelyiségben kapott helyet a természetjárók, kirándulók, a Pécs felett magasodó hegység szerelmesei által 123 esztendeje alapított Mecsek Egyesület útódszervezetének állandó kiállítása. A tárlat bemutatja a szervezet történetét, egyben megtekinthetőek benne a Mecsek turistaútjait bemutató kötetek, térképek, számos túrabot, jelvény, több évtizedes túrahátizsákok is.

Megújulnak az Országos Kékkörhöz kapcsolódó turistajelzések

Európai Uniós forrásból 3500 kilométeren
A Pilisi Parkerdő Zrt. cikke a Természetjáró Túravezetők és Jelzésfestők I. Országos Találkozója keretében, a Mogyoró-hegyi Erdei Művelődés Házában tartott sajtótájékoztatón elhangzottakról.

A Csóványosi kilátó látogatási szabályzata

Az Ipoly Erdő Zrt. közleménye
Az átadott kilátó jelenleg próbaüzem alatt áll. Kérjük, hogy tájékozódjon a látogatás szabályairól!

Világ Gyalogló Nap és IVV Túra

A varázslatos Tatán
Tatán a helyi önkormányzati hivatal, a Tatabányai Volán SE, a KEM SZÖSZ Természetbarát és Szabadidősport Szövetség közös szervezésében szeptember 11-én már a XVI. Világ Gyalogló Nap és IVV Túra megrendezésére került sor.

Nem járható a Kemence-Diósjenő erdészeti út

Az Ipoly Erdő Zrt. közleménye
Október 13-ától a hidak felújítási munkálatai miatt az erdészeti feltáró út nem átjárható! A Diósjenőt Kemencével összekötő erdészeti magánút több helyen keresztezi a Kemence patakot, amelyeknél különféle hídszerkezetek biztosítják a biztonságos átkelést.

Videóösszefoglaló

a Természetjáró Túravezetők és Jelzésfestők I. Országos Találkozójáról
A Magyar Természetjáró Szövetség 2014. október 3. és 5. között a Visegrád felett emelkedő Mogyoró-hegyen rendezte meg a Természetjáró Túravezetők és Jelzésfestők I. Országos Találkozóját.

Átadták a Hideg-völgyi parkolót és pihenőhelyet

Biztonságosabb lett a parkolás a Csergezán Pál-kilátó felkeresésekor
A Pilisi Parkerdő Zrt. 25 férőhelyes parkolót és egy erdei pihenőhelyet épített, parkot és romos épületeket újított fel a Budai-hegység-beli Nagy-Kopaszon található Csergezán Pál-kilátó közvetlen közelében, a Hideg-völgyben. Az idén nyáron indult beruházás nem csak a természetjárók kényelmét, hanem a biztonságukat is szolgálja.

Kilátó átadás a Csóványoson

Mostantól hivatalosan is élvezhető a panoráma a Börzsöny tetejéről
Október 9-én átadták a Csóványosi-kilátót a Börzsöny és Nógrád megye legmagasabb pontján. A 938 méteren álló építményt az Ipoly Erdő Zrt. turisztikai beruházásával, az 1978-ban épült geodéziai mérőtorony környezetbe illő átalakításával hozták létre.
 

XVII. Köztársaság Kupa Piliscsabán

Tájékozódási túraverseny minden korosztálynak
Remek lehetőség lesz a netán porosodó tájoló újbóli használatára 2014. október 19-én, vasárnap a Köztársaság Kupa gyalogos tájékozódási túraversenyen, Piliscsabán, ahol 4 pálya közül választhatnak a versenyzők.

Megújul az Országos Kékkör jelzésrendszere

Természetjáró Túravezetők és Jelzésfestők I. Országos Találkozója
A Magyar Természetjáró Szövetség október 3. és 5. között rendezte meg hagyományteremtő szándékkal a Természetjáró Túravezetők és Jelzésfestők I. Országos Találkozóját Mogyoró-hegyen, Visegrád közelében. A szakmai workshopon hivatalosan is bejelentették, hogy a Pilisi Parkerdő Zrt. nyerte az Országos Kékkör (OKK) jelzésrendszerének felújítására kiírt közbeszerzési pályázatot, amelynek köszönhetően elkezdődik az OKK és a hozzá kapcsolódó regionális és tematikus utak, kerékpárutak turistajelzéseinek helyreállítása és festése.

Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 4 705 regisztrált felhasználó
 • 2 175 hírlevél előfizető
 • 335 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 118 túramozgalom
 • 3 970 túramozgalom teljesítő
 • 0 esemény
 • 2 558 megjelent cikk, hír
 • 233 belső oldal
 • 2 068 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter