2021. február 27., szombat - Ákos, Bátor
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Kezdőlap
Magyar Természetjáró Szövetség

Archív cikkek

Az alábbi lista azokat a nyitólapon megjelent korábbi cikkeket tartalmazza, amelyek:

- régebben jelentek meg, bár tartalmuk még nem feltétlenül avult el,
- korábbi eseményt harangoznak be, ezért tartalmuk az esemény befejezése után már nem aktuális.

Ezeket a cikkeket archívként őrizzük meg, tartalmukat tovább nem frissítjük. Mindez nem jelenti azt, hogy cikkekben leírtak már biztosan nem igazak.


Befejeződött a Kaán Károly-kilátó felújítása

A Pilisi Parkerdő Zrt. közleménye
A Nagy-Hárs-hegyen található, 1980-as évek elején átadott Kaán Károly-kilátó rekonstrukciós és szerkezet-megerősítő folyamaton esett át. A felújítási munkálatok befejeződtek, a kilátó mostantól ismét látogatható.

Kiemelt híreink

Dél-dunántúli Piros Vándorlás - 2. beszámoló

Vándorolunk...
A Somogy Megyei Természetbarát Szövetség újabb beszámolójában a 16 napos vándorlás negyedik és ötödik napján (augusztus 9-10.) Andocstól Igalig bejárt útvonalon történtekről olvashatunk.

Erdőlátogatási korlátozás az Ipolyerdő Zrt. vadászterületein

Szeptember 10-től október 15-ig
Az Ipolyerdő Zrt. is megküldte hivatalosan a Magyar Természetjáró Szövetség részére az őszi vadászati idényre vonatkozó részleges erdőlátogatási korlátozás időpontjait.

Elindult a Dél-dunántúli Piros Vándorlás

Beszámoló augusztus 6-8., Siófoktól Andocsig
42 fővel vágtunk neki a 16 napos túrának Karsai Ilona és Aszalós György vezetésével. Az első napi 24 km-es távot mindenki sikeresen teljesítette. Siófokon Hamvas Péter alpolgármester köszöntette a résztvevőket. A Magyar Természetjáró Szövetséget Szőke Viktor, a Tolna Megyei Természetbarát Szövetséget Dománszky Zoltán képviselte, akik szintén teljesítették az első napi távot.

Kilátó épül a Tihanyi-félszigeten

Szeptember közepén kerül átadásra
A Bakonyerdő Zrt. kilátót létesít a Tihanyi-félsziget központi részén, az Apáti-hegyen Tihany Község Önkormányzata és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság közreműködésével.

Erdőlátogatási korlátozások a Gyulaj Zrt. vadászterületein

2016 szeptembertől 2017 január végéig
A Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. hivatalosan megküldte részünkre az üzemi vadászterületein hamarosan kezdődő vadászati idényre vonatkozó időpontokat, amelyeken erdőlátogatási korlátozások fognak életbe lépni.

Megkezdődött a vadászszezon a zalai erdőkben

A Zalaerdő Zrt. Lenti Erdészetének közleménye
A Magyar Természetjáró Szövetségnek küldött érteítés szerint augusztusban és szeptemberben a Dél-dunántúli Kéktúra egyes szakaszain minden nap időszakos erdőlátogatási korlátozás van érvényben.

Harcászati gyakorlatok a Bakonyban – augusztus

A Bakony Harckiképző Központ értesítése
A Bakony honvédségi területein 2016 augusztusában az alább felsorolt helyeken és időpontokban lesznek éleslövészetek és egyéb katonai gyakorlatok, amelyek turista utakat is érintő belépési illetve áthaladási korlátozásokkal járnak.

Megjelent a Turista Magazin augusztusi száma

Tartalomismertető
Augusztusi számunkból megtudhatod, hogy a Mecsek legszebb fekvésű faluja, Óbánya mivel érdemelte ki az „elveszett paradicsom” címet; hogy miért kapkodtuk a tekintetünket a Kab-hegyen; de fény derül arra is, mit takar a tufa kifejezés a gombászszlengben.

Beszámoló a Gyalogtúrázók XXIII. Országos Találkozójáról

2016 – Felsőtárkány – Eger
2016. július 7-10-ig zajlott Felsőtárkányban és Egerben a Gyalogtúrázók Országos Találkozója és azzal egy időben a Természetjáró Gyerekek és Diákok Országos Találkozója. A GYOT négy napja alatt szakmai és szabadidős programok váltották egymást.
 

Élet a Kéken - AK 3. rész

A Petróczi-iskolától Mindszentig
Mostani túránkat az Öttömöshöz közeli Petróczi-iskolánál kezdjük, átvágunk a Dorozsma–Majsai-homokhát tanyavilágán, majd néhány méter szintvesztéssel, Ópusztaszert is érintve leereszkedünk a Dél-Tisza-völgybe. Mindszentnél komppal keresztezzük a Tiszát, majd a városba besétálva fejezzük be az utunkat.

Megújultak a szakmai füzetek

Az idei jelzésfestő pályázatban érintettek figyelmébe ajánljuk
Az elmúlt év jelzésfestéseinek tapasztalatai alapján a Turistaút Szakbizottság aktualizálta a jelzésfestéshez kapcsolódó szakmai füzeteket.

     

Átadták a Hármashatár-hegyi Turistaházat

Felavatásra került a csúcson már korábban felépült kilátó is
A Pilisi Parkerdő Zrt. legújabb közjóléti beruházásával tovább bővült a Hármashatár-hegyen rendelkezésre álló turisztikai paletta: a 38 férőhelyes turistaház a négy éve elkezdett és azóta megvalósított fejlesztések ékköve lett. A turistaház ünnepélyes átadásával egy időben az április óta már látogatható kilátópont avatására is sor került. A névadásnál a megtiszteltetés Guckler Károlyt, az Erdészeti Hivatal egykori vezetőjét és fővárosi erdőmestert, a Hármashatár-hegy kopárjainak újrafásításában és Budapest „zöld tüdejének” növelésében elévülhetetlen érdemeket szerzett erdész szakembert érte.

Beszámoló a XXIII. GYOT megnyitójáról

Először együtt a TEGYOT és a TEDOT rendezvényével
A Gyalogtúrázók Országos Találkozója először került megrendezésre a Természetjáró Gyerekek és Diákok Országos Találkozójával egy időben. Július 7-én a hazai természetjárás egyik legjelentősebb rendezvényének felsőtárkányi megnyitóján a Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ) képviselői is jelen voltak.

In memoriam Kremzer Ferenc

1932–2016
Az Olajipari Természetbarát Sportegyesület elnöke, sok-sok csodálatos túrájának megálmodója és megvalósítója június 30-án, 83 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatója július 18-án lesz a józsefvárosi Jézus Szíve templomban.

Információk a Dél-Dunántúli Piros Túra Vándorlásról

Megjelent a túramozgalom új igazolófüzete és lehet még jelentkezni
Hosszas előkészületek után végre elkészültek a Dél-Dunántúli Piros Túra igazolófüzetei. A füzetek a túra útvonalát térképen 25 színes oldalon jelenítik meg, szöveges leírások, képek teszik tartalmassá, és természetesen az igazolásnak is van benne hely.

Elkészültek az újabban igényelt Tagsági Kártyák

A hatodik nyomtatási anyag került legyártásra
Több mint ötszáz darab új tagsági kártyát adhatunk át tizenhét tagszervezetünk tagjai részére. A kártyák elkészüléséről az érintett szervezetek vezetőit értesítjük, a kártyák tulajdonosai tőlük vehetik majd át.

Sikeres túravezetői vizsga a Bükkben

Új bronzjelvényes túravezetők Borsodból
A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Természetjáró Szövetség februárban hirdette meg középfokú gyalogos túravezetői tanfolyamát. A már gyakorlott túrázók számára meghirdetett tanfolyamra 21 fő jelentkezett a megye túraegyesületeinek tagjaiból.

Nyári ügyelet a BTSSZ központban

A Budapesti Természetbarát Sportszövetség értesítése
Értesítjük a tagszervezeteinket és minden érdeklődőt, hogy a BTSSZ iroda (Budapest, V. ker. Curia u. 3.) 2016. július 1. – augusztus 20. között nyári szünet miatt zárva lesz.

Megjelent a Turista Magazin júliusi száma

Tartalomismertető
A hőség ne tartson vissza senkit, ha túrázni támad kedve. E havi lapszámunkban tíz olyan, kellően hűvös helyszín lett összegyűjtötve, ahol még a nyári melegben is remek élmény a kirándulás. A szurdokok mellett olvasni lehet a Nagy-Fátra sziklaparadicsomáról, a Veszprém határában álló parabolikus hiperboloidról, és kiderül, mi igaz a méhekkel kapcsolatos rémhírekből.

Ilyen volt a Legek Túrája a Mátrában

Beszámoló a június 18-19-én rendezett éjszakai teljesítménytúráról
Ha valaki kihagyta volna, most székben ücsörögve élheti át, milyen élmény volt 65 kilométert gyalogolni a mátrai éjszakában.

Harcászati gyakorlat a Bakonyban

Tájékoztatás
Mint ahogy több bakonyi településen kiplakátolásra és az önkormányzatok weboldalain is publikálásra került, egyes turistautak is lezárásra kerülnek. Megkeresésünkre hamarosan pontosabb, napi és térképi megjelöléssel kiegészített információkat kapunk a Harckiképző Közont illetékesétől. Addig a jelenlegit adjuk mi is közre.

70. Országos Természetbarát Találkozó

Meghívó
A Meteor Természetbarát Egyesület Esztergomban rendezi meg 2016. július 7-10. között a meteorosok országos találkozóját.

Élet a Kéken - AK 2. rész

Bajától a Petróczi-iskoláig
Túránkra Bajáról indulunk, a Duna bal partján fekvő várost busszal és vonattal is megközelíthetjük. Az első kilométereket a nagy folyam gátján tesszük meg, majd a Kalocsai-Sárközt egy időre elhagyva nekivágunk az Illancsnak. Utunk hamarosan a Bugaci-homokháton visz tovább a Bácskai löszös síkság felé. Barangolásunkat az 55-ös út mellett fekvő Petróczi-iskolánál fejezzük be, ahonnan busszal Szeged, illetve Baja felé is továbbutazhatunk.

Elkészültek az újabb MTSZ Tagsági Kártyák

Az ötödik nyomtatási anyag került legyártásra
Mintegy hatszáz darab új tagsági kártyát adhatunk át harminchárom tagszervezetünk tagjai részére. A kártyák elkészüléséről az érintett szervezetek vezetőit értesítjük, tőlük tudják majd a tagjaik ezeket átvenni.

MTSZ jelzésfestés 2016

Pályázati kiírás turistautak jelzéseinek felújítására
A Magyar Természetjáró Szövetség (továbbiakban: MTSZ) pályázatot hirdet meglévő tagszervezetei (egyesület, megyei szövetség) számára, turistautak jelzéseinek felújítására.

Változás az Országos Kéktúra nyomvonalán

Szárliget és Óbarok (Nagyegyháza) közötti szakaszán
Az OKT jelenlegi nyomvonalának Szárliget-Óbarok (Nagyegyháza) – Kettes-tó közötti területén, az M1-es autópálya alatt átvezető pontján a terület tulajdonosa vadasparkot létesít. A lekerítés, ezáltal az ellehetetlenülő áthaladás miatt új nyomvonalat kellett kialakítani.

Peták István emléktúra

Szeretettel várják tisztelőit, a természetbarátokat és a túrázás szerelmeseit
A Kékes Turista Egyesület hagyományteremtő szándékkal 2016. június 25-én emléktúrát szervez Peták István tiszteletére.

Megjelent a Turista Magazin júniusi száma

Tartalomismertető
Rejtett kincsekben bővelkedik a júniusi Turista Magazin: a szerkesztők összegyűjtöttek tíz kevésbé ismert erdei vasutat, felkutatták Somogy megye eldugott érdekességeit, a Vértes romjait, a Holdvirág-árok titkait, és elárulják, hogy mi fán terem a kacsafarkú szender.

Június 3-án nem lesz ügyfélfogadás

Az MTSZ Országos Központja e hét péntekén zárva tart
Tájékoztatjuk tagszervezeteink tagjait és ügyfeleinket, hogy a Budapest VII. ker., Károly krt. 11. alatti irodánkban június 3-án (pénteken) nem tartunk ügyfélfogadást.

Élet a Kéken - AK 1. rész

Szekszárdtól Bajáig
Utunkat a mintegy 845 km hosszan kanyargó Alföldi Kéktúra délnyugati végpontján kezdjük, Szekszárdról indulva átvágunk a Gemenci-erdőn, majd a Türr István hídon keresztezzük a Dunát. Túránkat Baján fejezzük be, ahonnan távolsági busszal vagy vonattal is hazajuthatunk. A Szekszárdi-dombság keleti pereméről a Tolnai-Sárközbe vezet az utunk, majd a Duna keleti partján érkezünk meg a Kalocsai-Sárköz határára. Ezt a távot két nap alatt kényelmesen bejárhatjuk.

Dél-Dunántúli Piros Túra Vándorlás programja

Felkerült a DDP túramozgalom honlapjára
A Vándorlás célja, hogy közösségi élmény keretében végigjárjuk a Dél-dunántúli Piros Túra teljes szakaszát, közben a túramozgalom igazolófüzetébe begyűjtsük a bélyegzőket, és jól érezzük magunkat.

Megtartotta évi rendes választmányi ülését az MTSZ

A következő négy évre új elnökséget választottak a küldöttek
A Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ) május 21-én tartotta a 2016. évi rendes választmányi ülését az OKISZ Inkubátorházban, ahol a küldöttek titkos szavazással újra megválasztották elnöknek Garancsi Istvánt.

Megújul a nagy-hárs-hegyi Kaán Károly-kilátó

A teljes rekonstrukció és a szerkezet-megerősítés június közepéig tart
Megkezdődtek a Budai-hegység 454 méteres csúcsán lévő Kaán Károly-kilátó felújítási munkálatai. A felújítás idejére a kilátót lezárták, várhatóan június közepén nyit újra a kirándulók számára.

Időszakos turistaút elterelés a Pilis-oldalban

A Pilisi Parkerdő Zrt. közleménye
A Pilisszentkereszti Erdészet 2016 márciuában megkezdte a Pilis-oldalban a jégkár felszámolással kapcsolatos fakitermelési munkálatokat. A vegetációs időben történő termelés a hatóság engedélyével történik.

Feloldották a Dera-szurdoknál lévő korlátozást

A Pilisi Parkerdő Zrt. közleménye
A Pilisszentkereszti Erdészet munkatársai mára elbontották a régi fahidat, és a patakon való áthaladás érdekében új gyalogos fahidat építettek a régi létesítménytől kb 200 méterre, a mederátjáró alatt. Az Országos Kéktúra útvonalát itt friss jelzésekkel látják el.

Elkészült a Dél-dunántúli Piros Túra honlapja

A DDP jelvényszerző túramozgalom hivatalos weboldala
A részben már feltöltött honlapon a Dél-dunántúli Piros Túra alapinformációi már fent vannak, így az augusztusban megrendezendő DDP Vándorlás kiírása is megtalálható.

Időszakos útlezárások az Országos Kéktúrán

A május 20-21. hétvégén kerül megrendezésre az ISEUM Rallye
Felhívjuk a tisztelt túrázok, és kéktúrázók figyelmét, hogy a hétvégén rendezendő ISEUM Rallye autóverseny miatt a kéktúra lentebb említett szakaszai természetjárás céljából nem látogathatók.

Módosításra került a MÁV jegykiadásra vonatkozó szabálya

Kedvező változás a Természetjáró Kártyával történő vásárlások lehetőségeinél
Az egyes jegyvásárlási problémák jelzése miatt történt egyeztetés után a MÁV módosította a jegykiadásra vonatkozó szabályát, és a fejlesztéseknek köszönhetően újabb lehetőségekkel bővült a jegyvásárlás.

Nyomdában vannak az új MTSZ Tagsági Kártyák

A május 21-ikei választmányi ülésen megkezdődik az átadásuk
Ez úton is tájékoztatjuk a legutóbbi nyomdai gyártás óta új kártyaigényeket leadott tagszervezeteinket, hogy az újabb, közel háromezer darab tagsági kártya megérkezése után az MTSZ évi rendes választmányi ülésén átadjuk a szervezet vezetőjének, vagy a meghatalmazottjának.

Útvonal módosítás a Naszály környékén

A Gombás Agyagbánya terjeszkedése miatt
Váctól északra a Naszály oldalában található  Gombás, más néven Selycei Agyagbánya kelet irányú terjeszkedése miatt, Duna-Dráva Cement Kft. konstruktív megkeresése alapján módosításra került sárga kör túra útvonala.

MTSZ Tagsági kártyák igénylése

Tájékoztatás a legutóbbi gyártás óta leadott igények elkészüléséről
Tájékoztatjuk tisztelt tagszervezeti vezetőinket és az egyesületek tagjait, hogy az új kártyák legyártása nyomdai átállás miatt nem a korábbiakban történt gyorsasággal történik.

Útvonalváltozás az Ágasvári turistaház környékén

Térképkivágat készült az MTSZ munkatársai által felmért terelőútról
Mint az már korábban is tudott volt, az Ágasvári turistaház és környékének felújítása, átalakítása miatt ideiglenesen – várhatóan 2018-ig – szükségessé vált a ház mellett haladó turistaút elterelése, de bizonyos időszakokban átjárható lesz a lekerített terület.

Megjelent a Turista Magazin májusi száma

Tartalomismertető
Az új lapszámban interjút olvashatsz Sterczer Hildával; megismerkedhetsz a legérdekesebb hazai vadas- és állatparkokkal; és többet tudhatsz meg a Pilis „beszédes” sziklatornyairól is. Top 10-es rovatunkban állati jó helyeket, azaz különleges vadas- és állatparkokat mutatunk be, de ezek mellett még számos olyan helyszínnel megismerkedhettek, ahová megéri ellátogatni.

 

125 évvel ezelőtt alakult meg a Mecsek Egyesület

Ünnepi közgyűlésen emlékeztek az újjáalakult egyesület tagjai
A korabeli híradás szerint "Mecsek-egylet alakult április 30-án Pécsett; az egyesület czélja a Mecsek-hegységet a kiránduló közönséggel megismertetni, hozzáférhetővé tenni és általában a turistaügyet Baranyamegyében ápolni."

Vízitúra-vezető tanfolyam - új struktúrában

2016. június 11. és 24. között, jelentkezés május 20-ig
Síkvízi túravezetői tanfolyam indul a Magyar Természetjáró Szövetségnél, az MTSZ és tagszervezetének, a Szabad Tér Egyesületnek a szervezésében.

Átadták a Pilis Bike erdei kerékpáros úthálózatot

A Pilisi Parkerdő Zrt. közleménye
A Pilisi Parkerdő Zrt. nagyszabású kerékpár-turisztikai fejlesztésének köszönhetően április 27-től 9 „Parkolj és bringázz!” (P+B) ponttal és 28 kijelölt biciklitúrával, egy csaknem 600 kilométernyi ajánlott erdei kerékpáros útvonal áll a kirándulni vágyók rendelkezésére. A Pilist, valamint a Visegrádi és a Budai-hegységet átszelő Pilis Bike bicikliút-hálózat a túra-, illetve a szabadidő kerékpárosok igényeit egyaránt szem előtt tartva valósult meg.

Bringázz a Börzsönyben!

A Királyrét - Nógrád kerékpárút avatása és túraverseny
Az Ipolyerdő Zrt. a hagyományaihoz híven idén is május első szombatján rendezi meg Királyréten a Királyréti Erdei Kisvasút Napját, de szeretnék, ha környezettudatos kirándulásunkba nemcsak az erdei vasutat, hanem a kerékpárt is bevonnánk.

Ritka madár költ a lillafüredi Fehér-kőn

A sziklafalon rakott fészkét szigorúan őrzik a költés végéig
Vándorsólyom fészkelését sikerült a sziklamászóknak mászás közben detektálniuk a Fehér-kőn. A nőstény kotlik, a hím táplálékért jár, így jelenlétük csak ritkán fedezhető fel - akkor azonban látványos. A hím a zsákmányt a levegőben adja át. Ez az aktus napjában többször is előfordul, így akár a szabadidőparkból, akár Herman Ottó múzeumnak berendezett házától is jól látható. A fészek megközelítése csak kötéltechnikával lehetséges, a sziklamászók azonban - önmagukat korlátozva - a sziklát idén elkerülik.

A Magyar Értéktárba került a "Kaptárkövek és a bükkaljai kőkultúra"

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság közleménye
Egy tétellel bővítette a Hungarikumok Gyűjteményét és nyolc tétellel a Magyar Értéktárat a Hungarikum Bizottság az április 19-én, Budapesten megtartott ülésén.

Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 006 regisztrált felhasználó
 • 2 385 hírlevél előfizető
 • 343 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 138 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 7 esemény
 • 2 904 megjelent cikk, hír
 • 268 belső oldal
 • 2 222 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter