2019. június 26., szerda - János, Pál
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Kezdőlap
Magyar Természetjáró Szövetség

Archív cikkek

Az alábbi lista azokat a nyitólapon megjelent korábbi cikkeket tartalmazza, amelyek:

- régebben jelentek meg, bár tartalmuk még nem feltétlenül avult el,
- korábbi eseményt harangoznak be, ezért tartalmuk az esemény befejezése után már nem aktuális.

Ezeket a cikkeket archívként őrizzük meg, tartalmukat tovább nem frissítjük. Mindez nem jelenti azt, hogy cikkekben leírtak már biztosan nem igazak.


Harcászati gyakorlatok a Bakonyban – okt. kiegészítés

A Bakony Harckiképző Központ értesítése
A 2016 októberére korábban nem közölt helyeken és időpontokban lesznek még éleslövészetek és egyéb katonai gyakorlatok.

Kiemelt híreink

Megjelent a Turista Magazin októberi száma

Tartalomismertető
Kikerült a nyomdából a legfrissebb lapszám, amely a már régóta tervezett új külsővel kerül hamarosan az újságos standok polcaira és az előfizetők postaládáiba. A főszerkesztő véleeménye szerint a már pár hónapja vastagabb papírra nyomott havilap ugyan drágább megoldás, ám a lényege, hogy élmény legyen kézbe venni.

Élet a Kéken - AK 5. rész

Mezőtúrtól Körösladányig
A Szolnok–Túri-sík peremén, a Hortobágy-Berettyó töltésén ballagunk 34 kilométert, majd Ecsegfalvánál keresztezzük a folyót, és a Dévaványai-síkra érkezünk. E kistájat Körösladány felé félúton hagyjuk magunk mögött, s utána érjük el a Körös menti síkot. Utunkat Körösladányban, a Sebes-Körös partján fekvő kisvárosban fejezzük be.

A Vértesi Erdő Zrt. erdőlátogatási korlátozása

Október 1. és november 10 között dámbarcogás
A Vértesi Erdő Faipari Zrt. előző korlátozása szeptember végéig tart, ám a barcogás idejére újabb erdőlátogatási korlátozás került bevezetésre a Bakonyalján, amely a jelzett turistautakon történő mozgásra nem vonatkozik.

Kitüntetések átadása 2016. szeptember 24-én

Verőfényes napon ünnepeltek Dobogókőn a Természetjárók Napja résztvevői
A déli, hagyományos harangkongatással és a Himnusz eléneklésével vette kezdetét a Báró Eötvös Loránd Menedékház előtti téren a 28. Természetjárók Napja, amelynek keretében átadásra kerültek a jól megérdemelt kitüntetések is.

Erdőlátogatási korlátozás a NEFAG Zrt. vadászterületén

Az erdészet közleménye
A Nagykunsági Erdészeti és Faipari Zrt. is megküldte részünkre hivatalosan a Pusztavacs-Mikebudai vadászterületén 2016. szeptember 28. és november 10. között életbe léptetett erdőlátogatási korlátozását.

A 28. Természetjárók Napja

A magyar természetjárás ünnepe Dobogókőn 1989 óta
A Magyar Természetjáró Szövetség 2016. szeptember 24-én, szombaton huszonnyolcadik alkalommal tartja hagyományos ünnepét Dobogókőn, amelyen az arra érdemesek részére átadásra kerülnek a természetjárás fejlesztése érdekében végzett munkát elismerő kitüntetések is. Egy történelmi visszatekintésből kiderül, hogy miért ott és miért ekkor.

A Peták-pihenő avatása

2016. szeptember 17-én
A Magyar Turista Egyesület emléktáblával jelölt pihenőt avatott fel a Pilisszentlélek feletti Fekete-kőn az újjáalakult  MTE tavaly elhunyt egykori elnökének tiszteletére.

Harcászati gyakorlatok a Bakonyban – október

A Bakony Harckiképző Központ értesítése
A Bakony honvédségi területein 2016 októberében az alább felsorolt helyeken és időpontokban lesznek éleslövészetek és egyéb katonai gyakorlatok, amelyek turista utakat is érintő belépési illetve áthaladási korlátozásokkal járhatnak.

Erdőlátogatási korlátozás a TAEG Zrt. vadászterületén

Az erdészet közleménye
A TAEG Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. sem küldte meg részünkre hivatalosan a Síkvidéki Erdészetének Röjtök-Iváni vadászterületén 2016. szeptember 5. és október 31. között életbe léptetett erdőlátogatási korlátozását.

Erdőlátogatási korlátozás az Északerdő Zrt. vadászterületein

Az erdészet közleménye
Az Északerdő Zrt. sem küldte meg részünkre a vadászatok miatt életbe léptetett erdőlátogatási korlátozásait. Sőt, az erdészet maga is megkésve publikálta, mert egyes igazgatósági területein már szeptember 1-jén megkezdődött a vadászati szezon.

Harcászati gyakorlatok a Bakonyban – kiegészítés

A Bakony Harckiképző Központ értesítése
A Bakony honvédségi területein 2016 szeptemberében korábban nem közölt, az alább felsorolt helyeken és időpontokban lesznek még éleslövészetek és egyéb katonai gyakorlatok.

Erdőlátogatási korlátozás a Pilisi Parkerdő Zrt. két erdészeténél

2016. szeptember 16. és 25. között
A gímszarvas bőgés idején a vadállomány és a vadászatok zavartalanságának biztosítása érdekében a Valkói és a Budakeszi Erdészet vadászterületein a mellékelt térképeken kijelölt területek, a kijelölt turistautak kivételével, nem látogathatók.

Természetjáró Kártya vásárlás

Őszi akció november végéig
Akik 2016. szeptember 1. és november 30. között személyesen igénylik meg a Magyar Természetjáró Szövetség Természetjáró Kártyáját, azok 6490 forintos akciós áron az év hátra lévő részére és 2017-re vásárolhatják meg a kedvezményadó kártyát.

Az Országos Kékkör jelvénye

Azok részére, akik mindhárom Kéktúrát teljesítették
A Magyar Természetjáró Szövetség központjában meg lehet vásárolni az Országos Kékkör jelvényét. Ez csak azok részére lehetőség, akik korábban az Országos Kéktúra (OKT), a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra (RP-DDK) és az Alföldi Kéktúra (AK) túramozgalmait már teljesítették illetve a jövőben teljesíteni fogják.

107 éves lett Angelus Miklós

Isten éltesse a legidősebb magyar természetjárót!
2016. szeptember 9-én a 107. életévét töltötte be Angelus Miklós, aki 1987-ig az MTSZ alelnöke és Nemzetközi Túra Bizottságának vezetője volt. Miklós bácsit a születésnapján köszöntötte a Magyar Természetjáró Szövetség küldöttsége.

Emlékezés Dr. Dénes Györgyre

A Pál-völgyi-kőfejtőben emlékeznek meg róla barátai és tisztelői
A Magyar Barlangi Mentőszolgálat Elnöksége Dr. Dénes György emlékére 2016. október 2-án 15 órai kezdettel megemlékezést tart a Pál-völgyi-kőfejtőben.

A Káli-medence Vadásztársaság közleménye

Felhívás a kirándulók és a lakosság felé
Vadásztársaságunk felívással él a kirándulók és a lakosság felé. Kérjük, hogy szeptember hónapban este 17 óra és reggel 8 óra között - és különösen a szürkületi időszakban - az erdőn, erdőszélen, mezőgazdasági területen ne tartózkodjanak, mert intenzív vadászati tevékenységet folytatunk Ábrahámhegy, Badacsonytomaj, Balatonrendes Balatonszepezd, Kékkút, Köveskál, Kővágóörs, Révfülöp, Salföld és Zánka külterületein.

A Gemenc Zrt. erdőterületein is tartanak a vadászatok

Részleges erdőlátogatási tilalom szeptember 30-ig
Vadásztatás miatt a Gemenc erdeiben már augusztus végén életbe lépett az időszaki erdőlátogatási korlátozás. A hivatalból számunkra külön meg nem küldött felhívás szerint a korlátozás az erdészet vagyonkezelésében lévő erdőterületekre vonatkozik.

Túraútvonal-változások Sátoraljaújhely körzetében

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Természetjáró Szövetség közleménye
Sátorljaújhely körzetében a felújításokkal együtt új jelzéssel ellátott turistaútvonalak kerültek kialakításra a régi nyomvonalakon. A jelzések felújítása szeptember hónapban még zajlik, és a megyei szövetséggel nem egyeztetett új jelzések megszüntetésre kerülnek.

Áthelyezésre került a DDK zalakarosi bélyegzője

A Tourinform iroda helyett a kilátónál kell pecsételni
A Dél-dunántúli Kéktúra zalakarosi bélyegzőhelyét a Tourinform jogos panasza miatt kellett az eddigi helyéről eltávolítani, mert sajnálatos módon a pecsétet használók az iroda falát is használták lenyomatok készítésére.

A Kaszó Zrt. erdőlátogatási korlátozása

Az erdészet közleménye
A vadásztatás miatt már augusztus közepén életbe lépett az időszaki erdőlátogatási korlátozás a Somogy megyei Kaszó erdeiben. A hivatalból számunkra külön meg nem küldött felhívás szerint a korlátozás november 20-ig van érvényben.

A Budapesti Erdőgazdaság Zrt. erdőlátogatási korlátozása

Az erdészet közleménye
A vadásztatás miatt életbe lépett az időszaki erdőlátogatási korlátozás az Uzsai Erdészeti Igazgatóság kezelésébe tartozó erdőterületeken.

Erdőlátogatási korlátozás a VERGA Zrt. vadászterületein

Az erdészet közleménye
A vadásztatás miatt életbe lépett az időszaki erdőlátogatási korlátozás a Kab-hegyi, a Királyszállási és a Zirci Erdészet által kezelt területeken. A korlátozás nem érinti Veszprémben a Gulyadombi Parkerdőt és a Fenyves erdőt.

A Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. erdőlátogatási korlátozásai

Az erdészet közleménye
A KAEG Zrt. hozzájárulásával a Rábaközi FTK, a Dél-Hansági FTK, a Gönyüi FTK, az Alsó-szigetközi FTK, a Ravazdi FTK, valamint a Princ-hanyi FTK vadászterületein fokozott vadászati tevékenységet folytat, így az erdőgazdaság részleges erdőjárási tilalmat rendel el 2016. szeptember 1-30. között.

Erdőlátogatási tilalom a SEFAG Zrt. vadászterületein

Az erdészet közleménye
A SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt., mint vadászatra jogosult, erdőlátogatási tilalmat rendel el, az intenzív vadásztatás miatt előálló fokozott balesetveszély, valamint a vad mind magasabb értéken történő hasznosításának sikere érdekében.

Erdőlátogatási korlátozások a Vértesben és a Gerecsében

A Vértesi Erdő Zrt. közleménye
A Gerecse és a Vértes állami erdeinek kezelője is megküldte részünkre a vadászatok miatt életbe léptetett időszaki korlátozásait. A parkerdők és az arborétumok a megjelölt időszak alatt is felkereshetők valamint az Országos Kéktúrát járók túrázása sem korlátozott.

A Bakonyerdő Zrt. erdőlátogatási korlátozásai

Az erdészet közleménye
A vadásztatás miatt életbe lépett az időszaki erdőlátogatási korlátozás a Bakonybéli, a Bakonyszentlászlói, a Balatonfüredi, a Devecseri, a Farkasgyepűi, a Keszthelyi és a Pápai Erdészet által kezelt területeken.

Erdővarázs - Családi Nap az erdőgazdaságokkal

2016. szeptember 9-10-én beköltözik az erdő a belvárosba
Két napon át a természetvédelem, az ökoturizmus, az erdei növény- és állatvilág, az erdész különleges munkája, az erdei vasutak, és az erdészeti erdei iskolák mind-mind megelevenednek az állami erdőgazdaságokat bemutató ingyenes családi napon.

Megjelent a Turista Magazin szeptemberi száma

Tartalomismertető
Friss lapszámunkban bemutatunk 12 olyan magyarországi várat, amelyek történetük vagy éppen elhelyezkedésük miatt különlegesek; Messzelátó rovatunkban most a Balatonra és a Tapolcai-medence tanúhegyeire nyíló panorámát csodáljuk meg a fonyódi Sipos-kilátóból, az Alföldi Kéktúrát Körösladánytól Berettyóújfaluig barangoljuk be, és ellátogatunk a Szigetközbe, a vízitúrázók és a kerékpárosok paradicsomába.

Veszélyes túrázni a Kőszikla-szurdokban

A Nagybakónak határában lévő tanösvény csak részben járható!
A nemrég leesett nagy mennyiségű, záporszerű csapadék járhatatlanná tette a Nagybakónakról induló tanösvény körtúra-szerű használatát.
 

Túrázói tanfolyam 2016 ősz

A Budapesti Természetbarát Sportszövetség szervezésében
A Budapesti Természetbarát Sportszövetség 2016 őszére is meghirdette túrázói tanfolyamát a kirándulást és túrázást kedvelőknek. Az oktatás részben felkészít a középfokú gyalogos túravezetői tanfolyamra is.

Európai Sporthét - Mozdulj Te is Európával!

2016. szeptember 10-18.
A tizenegy nap során több mint száz regisztrált helyszínen van lehetőség valamilyen testmozgásra, köztük a Magyar Természetjáró Szövetség néhány tagszervezetének erre az alkalomra szervezettt eseményén is.

Élet a Kéken - AK 4. rész

Mindszenttől Mezőtúrig - kunhalmok, kastélyok, gátak
Mindszentről indulva pár méteres szintemelkedéssel kikapaszkodunk a Dél-Tisza-völgyből, és egy darabig a Csongrádi-síkon folytatjuk az utunkat. Szarvas környékén vágunk át a Körösszög területén, komppal keresztezzük a Hármas-Köröst, majd barangolásunkat Mezőtúron, a Szolnok–Túri-síkon fejezzük be.

Erdőlátogatási korlátozás a VADEX Zrt. vadászterületén

2016. szeptember 1. és október l5. között
A VADEX Zrt. is megküldte az őszi vadászati idénnyel kapcsolatos korlátozást, amely a jelzett időszakban teljes tilalmat rendel el. A sárszentágotai erdőtömb környékén ismereteink szerint nincsenek jelzett turista utak.

Folytatódnak a túraversenyek, kezdődik az őszi idény

Megjelentek a szeptemberi versenyek kiírásai
Indul az Országos Természetjáró Tájékozódási Csapatbajnokság őszi idénye! Hagyományosan szeptember első szombatján rendezik az Eltájoló Kupa versenyt nem csak a bajnokságba benevezett csapatok részére.

Harcászati gyakorlatok a Bakonyban – szeptember

A Bakony Harckiképző Központ értesítése
A Bakony honvédségi területein 2016 szeptemberében az alább felsorolt helyeken és időpontokban lesznek éleslövészetek és egyéb katonai gyakorlatok, amelyek turista utakat is érintő belépési illetve áthaladási korlátozásokkal járhatnak.

A DDP Vándorlás csoportképei

16 nap 16 csapat - Jó volt veletek!
A Somogy Megyei Természetbarát Szövetség szervezésében augusztus 6. és 21. között lezajlott 16 napos vándorlásának összefoglaló számadatai a naponta elindult résztvevők csoportképeivel.

Útjelzővezető-képző tanfolyamok indulnak

A szövetségi vizsga szeptember 24-én, Dobogókőn lesz megtartva
Az útjelző vezetők vizsgáztatását a továbbiakban az MTSZ Országos Központja saját hatáskörében végzi az érintettek részére kiküldött "Turista útjelző vezetők képzési és minősítési szabályzata" alapján.

Véget ért a Dél-dunántúli Piros Vándorlás

Az utolsó napok beszámolói
A Somogy Megyei Természetbarát Szövetség szervezésében zajlott 16 napos vándorlás utolsó négy napján (augusztus 18-21.), a Sikondától Szekszárdig bejárt útvonalon történtekről olvashatunk.

Erdőlátogatási korlátozás a Mecsekerdő Zrt. vadászterületein

2016. augusztus 31. és szeptember 30. között
A Mecsekerdő Zrt.-től kapott tájékoztatás szerint a vadászati főidény miatt részleges erdőjárási tilalom lesz a jelzett időszakban minden napján a Szigetvári, a Sásdi, az Árpádtetői és a Pécsváradi Erdészet vadászterületein.

Dél-dunántúli Piros Vándorlás - 5. beszámoló

Keresztül a Mecseken
A Somogy Megyei Természetbarát Szövetség újabb beszámolójában a 16 napos vándorlás tizenegyedik és tizenkettedik napján (augusztus 16-17.) a Bükkösdtől Sikondáig bejárt útvonalon történtekről olvashatunk.

Súlyos sérüléssel járó lezuhanás a Vadálló-köveknél

A Magyar Barlangi Mentőszolgálat beszámolója
2016 augusztus 16-án este 19 óra 18 perckor érkezett a riasztás a BMSZ-hez, hogy a Visegrádi-hegységben a Vadálló-köveknél mintegy 20 métert zuhant egy 31 éves hölgy a gerincről a mélybe.

Dél-dunántúli Piros Vándorlás - 4. beszámoló

A Zselicben jártak a résztvevők
A Somogy Megyei Természetbarát Szövetség újabb beszámolójában a 16 napos vándorlás nyolcadik, kilencedik és tizedik napján (augusztus 13-15.) a Desedáról Bükkösdig bejárt útvonalon történtekről olvashatunk.

A tízezredik MTSZ Tagsági Kártya átadása

Egy ifjú természetjáró hölgy lett a tulajdonosa
Eddig már több mint tizenegyezer 2016. évi tagsági kártya készült el tagszervezeteink részére. Közülük a címben említett kerek sorszámú a Kékes Turista Egyesülethez került. Eme kivételes alkalomból a szövetség meghívására a Stadler család négy tagja személyesen vette át kártyáit a gyerekek részére összeállított ajándékcsomagokkal együtt.

Dél-dunántúli Piros Vándorlás - 3. beszámoló

Már Kaposváron jár a csapat
A Somogy Megyei Természetbarát Szövetség újabb beszámolójában a 16 napos vándorlás hatodik és hetedik napján (augusztus 11-12.) Igaltól a Deseda Fekete István Látogatóközpontig bejárt útvonalon történtekről olvashatunk.

Időszakos lezárás lesz a DDK útvonalán

A Baranya Kupa 2016 futamai miatt augusztus 12-14. között
Mint ahogy a korábbi években, idén is érinti a Dél-dunántúli Kéktúra egyes szakaszát a nemzetközi túraautós rally. Erről a verseny kiírásában lehet pontosabban tájékozódni.

Befejeződött a Kaán Károly-kilátó felújítása

A Pilisi Parkerdő Zrt. közleménye
A Nagy-Hárs-hegyen található, 1980-as évek elején átadott Kaán Károly-kilátó rekonstrukciós és szerkezet-megerősítő folyamaton esett át. A felújítási munkálatok befejeződtek, a kilátó mostantól ismét látogatható.

Dél-dunántúli Piros Vándorlás - 2. beszámoló

Vándorolunk...
A Somogy Megyei Természetbarát Szövetség újabb beszámolójában a 16 napos vándorlás negyedik és ötödik napján (augusztus 9-10.) Andocstól Igalig bejárt útvonalon történtekről olvashatunk.

Erdőlátogatási korlátozás az Ipolyerdő Zrt. vadászterületein

Szeptember 10-től október 15-ig
Az Ipolyerdő Zrt. is megküldte hivatalosan a Magyar Természetjáró Szövetség részére az őszi vadászati idényre vonatkozó részleges erdőlátogatási korlátozás időpontjait.

Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 4 770 regisztrált felhasználó
 • 2 231 hírlevél előfizető
 • 336 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 118 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 27 esemény
 • 2 609 megjelent cikk, hír
 • 240 belső oldal
 • 2 114 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter