2022. július 03., vasárnap - Kornél, Soma
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Kezdőlap
Magyar Természetjáró Szövetség

Archív cikkek

Az alábbi lista azokat a nyitólapon megjelent korábbi cikkeket tartalmazza, amelyek:

- régebben jelentek meg, bár tartalmuk még nem feltétlenül avult el,
- korábbi eseményt harangoznak be, ezért tartalmuk az esemény befejezése után már nem aktuális.

Ezeket a cikkeket archívként őrizzük meg, tartalmukat tovább nem frissítjük. Mindez nem jelenti azt, hogy cikkekben leírtak már biztosan nem igazak.


Számítunk a tapasztalataira!

A Magyar Természetjáró Szövetség kérdőíve az Országos Kékkör fejlesztéséért

Az országot körbejáró, kék sávval jelölt egybefüggő turistaút, az Országos Kékkör és a rá épülő jelvényszerző túramozgalmak fenntartása és fejlesztése a természetjárás kiemelt feladata. A Magyar Természetjáró Szövetség, mint az útvonal és a túramozgalom fenntartója és működtetője, a természetjáró egyesületek és az elkötelezett túrázók figyelme, munkája és tapasztalata egyaránt szükséges az út éltetéséhez.


Kiemelt híreink

Néhány napig nem látogatható a Guckler Károly-kilátópont

A Pilis Parkerdő Zrt. tájékoztatása
Felhívjuk a figyelmedet, hogy 2022.04.06-tól 2022.04.12-ig nem látogatható a hármashatár-hegyi Guckler Károly-kilátópont, karbantartási munkálatok miatt.


Erdőismereti vetélkedő középiskolásoknak

Március 16-ig lehet jelentkezni

Az Erdők Nemzetközi Napján, március 21-én veszi kezdetét az Országos Erdészeti Egyesület vetélkedője. Jelentkezni március 16-ig lehet.


Legyél a kollégánk!

Főkönyvelőt keres a Magyar Természetjáró Szövetség
A Magyar Természetjáró Szövetség főkönyvelői pozícióba keres munkatársat azonnali kezdéssel.


Közeledik a jelentkezési határidő vége

Útjelző-vezetőknek szervez online találkozót az MTSZ

2022. január 29-én szombaton kerül sor a jelzésfestésben jártas szakemberek részére szervezett online tájékoztatóra.


Ünnepi üdvözlet

Képeslap
Áldott, békés karácsonyi ünnepet és túraélményekben gazdag új évet kívánunk mindenkinek!


Ideiglenes útlezárás a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra 8. szakaszán

A Sefag Zrt. tájékoztatása
Vadászat miatt ideiglenes útlezárásra számíthatnak azok, akik 2021. december 7-én és 8-án a Zselicben terveznek túrázni.

A minősítések és a kéktúrás igazolófüzetek év végi ellenőrzése

A Magyar Természetjáró Szövetség tájékoztatása
Tájékoztatunk, hogy 2021. december 24. és 2022. január 2. között a Magyar Természetjáró Szövetség zárva lesz.Megtartották a XII. Térinformatikai Konferenciát és Szakkiállítást Debrecenben

Ahol az elmélet és a gyakorlat találkozik
A Debreceni Egyetem adott helyszínt a XII. Térinformatikai Konferenciának és Szakkiállításnak 2021. november 11-én és 12-én.


Negyed évszázada tagja hazánk a Nemzetközi Népsport Szövetségnek

1995 óta a Komárom-Esztergom Megyei Természetjáró Szövetség képviseli Magyarországot az IVV-ben

A Komárom-Esztergom Megyei Természetjáró Szövetség (KEM TJSZ) 25 éve képviseli hazánkat a Nemzetközi Népsport Szövetségben (IVV). E jubileumi évforduló alkalmából elismerő oklevelet kapott Horváth Zoltán, aki nemcsak a KEM TJSZ, hanem az IVV magyarországi szervezetének is az elnöke.


Üzemszünet a Bükk és a Mátra erdei vasútjain

A járványveszély miatt nem közlekednek a járatok
Az Egererdő Zrt. tájékoztatása szerint a járványhelyzet miatt 2021. december 31-ig nem közlekednek a Felsőtárkányi Állami Erdei Vasút, a Gyöngyösi Állami Erdei Vasút és a Szilvásváradi Állami Erdei Vasút járatai.


Természetjáró arcképcsarnok

16. rész

Sorozatunkban olyan személyeket mutatunk be, akiknek a természetjárásban végzett tevékenysége szót és figyelmet érdemel napjainkban is. Ez alkalommal Siegmeth Károlyt és Pattantyús-Ábrahám Mártont ismerheted meg.


A hétvégén ideiglenes útlezárás lesz a Zselicben

A SEFAG Zrt. Zselici Erdészetének tájékoztatása

A SEFAG Zrt. Zselici Erdészete tájékoztatást adott ki arról, hogy 2021. november 21-én (vasárnap) intenzív vadászat miatt ideiglenes útlezárások lesznek a Zselicben.

A táborok szervezését segítő 2021. évi pályázat eredményei

Közel 3,3 millió forint került szétosztásra a nyertesek között

A 2021. év első felében érvényes jogszabályok miatt csak júniusban kerülhetett kiírásra a kisiskolás és ifjúsági korosztálynak szóló táborok szervezését támogató pályázat, amelyen az MTSZ tagszervezetei vehettek részt.


A szakbizottságok harmadik negyedéves eredményei

Tájékoztatás az önkéntesek munkájáról
Összefoglalónkban a Kéktúraellenőrök, a Minősítési Bizottság, a Turistaút-szakbizottság és az Oktatási Bizottság 2021. harmadik negyedévében elvégzett feladatairól olvashatsz.


Online tagsági találkozót rendez az MTSZ

2021. november 24-ig várjuk a jelentkezéseket

Online tagszervezeti találkozóra várja az érdeklődőket a Magyar Természetjáró Szövetség 2021. november 27-én (szombaton) 10:00-14:00 között.


Határozatlan időre bezár személyes ügyfélszolgálatunk

A Magyar Természetjáró Szövetség tájékoztatása
Tájékoztatunk, hogy a járványügyi helyzetre való tekintettel 2021. november 17-től (szerda) határozatlan ideig szüneteltetjük a személyes ügyfélszolgálatunkat.


Bakancslistás túrával ünnepli születésnapját a BTSSZ elnöke

70 éves lett Matolcsi György
Bakancslistás túrával ünnepli 70. születésnapját Matolcsi György, a Budapesti Természetbarát Sportszövetség elnöke: a hét szakaszból álló Pilis-Visegrádi Zöld Túramozgalom teljes távjából összesen 70 kilométert fog teljesíteni barátaival, négy nap alatt.Közösségi túrával hívják fel a figyelmet a cukorbetegségre

Napi fél óra mozgással sokat tehetünk a megelőzésért

Közösségi túrával hívják fel a figyelmet a cukorbetegségre, amelyhez bárki csatlakozhat. A cél az Országos Kékkör távjának, azaz 2550 kilométernek a megtétele akár gyaloglógépen, akár a valóságban. A résztvevők nyerhetnek is - adta hírül a Turista Magazin.


Leköszönő és új tagszervezeti elnökök

3. Heves Megyei Természetbarát Szövetség

Csávás István több mint három évtized után adta át Somogyi Imrének a Heves Megyei Természetbarát Szövetség elnöki feladatait. A leköszönő elnök múltidézése, és az új vezető jövőbe tekintése következik.


Berki Zoltán térképész Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetést kapott

Méltó helyre került a magas rangú állami elismerés
Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetést kapott 2021-ben a természetjárás népszerűsítése, a turistautak fenntartása, és a turistajelzések fejlesztése érdekében végzett tevékenységéért Berki Zoltán térképész.


Kibővített menetrend szerinti buszjárat Miskolc és Bánkút között a hosszú hétvégén

Újabb kedvező lehetőség a turisztikai célú közösségi közlekedésben
Kibővített menetrenddel, oda és vissza irányban közlekedik 2021. október 31-én és november 1-jén a bánkúti autóbuszjárat Miskolc Tiszai pályaudvar és Bánkút, Hegytető között.


Természetjáró arcképcsarnok

15. rész
Sorozatunkban olyan személyeket mutatunk be nektek, akiknek a természetjárásban végzett tevékenysége szót és figyelmet érdemel napjainkban is. Ez alkalommal Rómer Flórist és Csergezán Pált ismerhetitek meg.


Bakonyi túravezetők közreműködésével készült el a Kalandozásaim a Bakonyban című túrakönyv

Újabb kiadvánnyal bővült a természetjáró irodalom

2021 tavaszán új kiadvánnyal bővült a természetjáró irodalom, ugyanis megjelent Müller Nándor könyvsorozatának következő része. A Barangolások a Bakonyban nemcsak a Bakony gyönyörű tájait, annak változatos élővilágát és kulturális értékeit mutatja be, hanem túraútvonalakat is ajánl a természetjárás szerelmeseinek és a kezdő túrázóknak. Utóbbi kapcsán Bánhidi Árpád arról mesélt nekünk, hogy barátjával és túravezető társával Varga Zoltánnal, helyismeretük és a gyakorlatias túravezetői tapasztalataik alapján hogyan segítették a könyv megjelenését.


Így zajlott a 23. Észak-dunántúli Területi Természetbarát Szövetség vezetőségi ülése

Elkészült az Észak-dunántúli Kupa jövő évi programja

2021. október 16-án és 17-én Zircen tartották éves ülésüket az Észak-dunántúli Területi Természetbarát (ÉDTTSZ) Szövetség vezetői. A találkozóra rendszerint októberben kerül sor, amelyen a Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyében aktívan tevékenykedő természetjáró civil szervezetek képviselői jelennek meg.


Leköszönő és új tagszervezeti elnökök

2. Veszprém Megyei Természetbarát Szövetség

Mag Évát 2007-ben választották meg a Veszprém Megyei Természetbarát Szövetség elnökének. Agilis személyisége és a feladatokhoz történő proaktív hozzáállása az egyik legaktívabb természetjáró életet élő régiót és a megyei tagszervezetek szoros együttműködését eredményezte. 2021-ben Éva továbbadta az elnöki stafétabotot Harkai Ferencnek, akit a legtöbben az idén 30 éves Bakony Természetbarát Egyesület vezetőjeként ismernek.


19 évvel ezelőtt indult újra a Nagybörzsönyi Kisvasút

Látnivalók elérhető közelségben az erdei kisvasutak mentén
Október első hétvégéjén a Nagybörzsöny-Szob Erdei Kisvasútért Közalapítvány szervezésében került sor a 113 éves Nagybörzsönyi Kisvasút ünnepnapjára.


Gyalogolj a klíma-igazságosság jegyében!

Világméretű megmozdulásra hívja fel a figyelmet a Magyar Természetvédők Szövetsége
Novemberben Glasgowban kerül sor az ENSZ éghajlatváltozási konferenciájára (COP26). Ezzel egyidőben 1,5 kilométeres virtuális menetet szervez a World Climate March, amelyhez bárki csatlakozhat - adta hírül a Magyar Természetvédők Szövetsége.


25 éves a Dráva Természetbarát Sport Egyesület

Jubileumi évfordulót ünnepel tagszervezetünk
Fennállásának és működésének 25. évfordulója alkalmából Természetjáró Emlékérem elismerést vett át a Dráva Természetbarát Sport Egyesület a XXXIII. Természetjárók napján. A gyalogos túraszakosztályból alakult civil szervezet múltja azonban ennél jóval korábbra, 1973-ig nyúlik vissza, amikor is egy fiatalokból és idősekből álló társaság unaloműzés céljából épített egy szabadtéri pingpong asztalt.


Sikerült a rekordállítás!

Soha ennyien nem túráztak egy útvonalon, egy napon, mint az idei Kéktúrázás napján!

2021. október 9-én verőfényes napsütésben 3240 túrázó rótta egyszerre az Országos Kékkör jelzett turistaútvonalát, mintegy 2580 km hosszan, reggel 7 órától este 18 óráig.Klasszikus tájékozódási túra az OTP munkatársaival

Miért hasznos a digitális kütyük világában a tájoló és a térkép?

Október első szombatján került sor az OTP Sportkör Természetjáró Szakosztálya és a Magyar Természetjáró Szövetség közös túrájára. A Hűvösvölgy és a Fenyőgyöngye között haladó túraútvonalon zajlott program apropója azonban több annál, minthogy természetkedvelő emberek jó hangulatban és szép időben együtt gyalogoltak a Budai-hegység legnépszerűbb helyszíneit érintve.


Vezetőségi találkozó Budapesten

Rövid összefoglaló a Kelet-magyarországi területi vezetők tanácskozásáról
A Kelet-Magyarországon lévő, természetjárással foglalkozó területi szervezetek vezetőségi találkozójának adott helyszínt Budapest 2021.10.01-10.03 között. Az esemény házigazdája a Budapesti Természetbarát Sportszövetség volt.


Leköszönő és új tagszervezeti elnökök

1. rész Baranya Megyei Természetbarát Szövetség

Tóth Klára 2009-ben lett a Baranya Megyei Természetbarát Szövetség elnöke. Azóta folyamatosan jelen volt és aktív szerepet vállalt a természetjárás megyei és országos szintű feladatainak megoldásában, példaértékű elhivatottsággal. Nemrégiben lezárult ez a sikerekkel és kihívásokkal teli időszak Klári életében, ugyanis átadta elnöki feladatait utódjának, Schóber Józsefnek. A leköszönő elnök számvetése és az új elnök jövőbe tekintése következik.


A természetjárás szakmai feladatai

5. rész Térképészet

A Magyar Természetjáró Szövetség szakmai feladatait bemutató sorozatunk következő részében a térképész kollégák munkájába pillantunk be. Hogy miért van szükség az online mellett a papír alapú térképekre és a térképész munkájára, arról Bába Imre térképésszel beszélgettünk.


75 éves Soproni Postás Természetjáró Szakosztály

Kiemelt események a jubileumi évben

1899 óta működik a Postás Sportegyesület, amelynek kezdetben szerves részei voltak a vidéki szakosztályok. Ebből vált ki 1946-ban és kezdte meg önálló szervezetként tevékenységét a Soproni Postás Sportegyesület.


Túrázz tagszervezeteinkkel az Európai Sporthéten!

Hetedik alkalommal kerül sor az EU legnagyobb szabadidősport programjára
A Magyar Természetjáró Szövetség több tagszervezete is részt vesz gyalogtúra eseményével a 2021. szeptember 23. és 30. között, immár hetedik alkalommal megrendezésre kerülő Európai Sporthéten.


Hozzájárulás az érvényes jogviszonnyal rendelkező tagszervezetek működési költségeihez

Megnyílt a regisztrációs felület

A Bethlen Gábor Alapkezelővel együttműködve, utófinanszírozott, vissza nem térítendő hozzájárulást biztosít a Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ) a rendezett tagsági jogviszonnyal rendelkező tagszervezeteinek.


Így zajlott a XXXIII. Természetjárók Napja

A természetjárás arra érdemes kitüntetetettjeit ünnepeltük Dobogókőn
Szeptember harmadik szombatján ismét Dobogókőn találkoztak a szervezett természetjárás képviselői azért, hogy a legősibb, immár 33. alkalommal megrendezésre került ünnepen, a Természetjárók Napján együtt köszöntsék a természetjárás arra érdemes kitüntetettjeit.


Igényvezérelt buszjárat Dömör-kapu és Szentendre között a Természetjárók Napján is

Miért érdemes szeptember 18-án a Visegrádi-hegység egyik kedvelt helyszínén befejezni a túrát?
Elnevezéséhez méltóan Dömör-kapu valóban bejárat a Visegrádi-hegységbe. A szurdok a változatos felszíni formáknak, üde réteknek ill. a vadregényes patakvölgynek köszönhetően rendkívül kedvelt a természetjárók körében, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy Lajosforrásra ill. a Bükkös-patak mentén az Országos Kéktúra felé két fontos turistaút is innen indul (ill. ide érkezik).


Az újragondolt túravezetői tanfolyam gyakorlati tapasztalatai

Interjú Bánhidi Árpáddal
Az új felnőttképzési törvény megjelenésével egyidejűleg kezdetét vette a Magyar Természetjáró Szövetség oktatási rendszerének átalakítása. Első lépésben megújult a tanfolyam-bejelentés ügymenete és az ehhez kapcsolódó dokumentáció, a sikeresen vizsgázott túravezetők és útjelző-vezetők központi nyilvántartása, a képzés alapjául szolgáló szabályzat és az egyes tanfolyamok moduljainak újragondolása pedig még folyamatban van.


Sopronban találkoztak a Dunántúli természetjáró szervezetek vezetői

Közös gondolkozás szakmai kérdésekben
2021. augusztus 27-29. között Sopron adott helyszínt a Dunántúli természetjáró tagszervezetek vezetőségi találkozójának, amelynek szervezője a Győr-Moson-Sopron megyei Természetbarát Bizottság volt. A programon 9 megyét 19 fő képviselt.


Lezárt függőhíd a Visegrádi-hegység területén

A Pilisi Parkerdő Zrt. közleménye
A Pilisi Parkerdő Zrt. tájékoztatása szerint a visegrádi Mogyoró-hegy és a 11-es főút között haladó kék háromszög jelzésű turistaúton lévő függőhíd 2021. szeptember 3-ától kezdődően műszaki okok miatt lezárásra került.


Újra itt a kéktúrázás napja, indul a regisztráció

Közeledik az év legjelentősebb kéktúrás rendezvénye

Az ősz legjelentősebb közösségi túrarendezvényére készül a kéktúrázók „társadalma”. A Magyar Természetjáró Szövetség szervezésében október 9-én az Országos Kékkör teljes útvonalát – azaz a három hazai kéktúrát – szabadon választott helyszíneken, egy időben lehet majd bejárni.


Új mérföldkőhöz érkezik szeptember elsején a Jelzésfestés pályázat

Kezdetét veszi a felújított turistajelzések terepi ellenőrzése

Újabb mérföldkövéhez érkezik a 2021. évi Jelzésfestés pályázat: a kéktúra és a klasszikus turistajelzések felújítási munkálatai lezárulnak 2021. szeptember 1-jén, így kezdetét veszi a november 1-ig tartó terepi ellenőrzés.


Születésnapját ünnepli az MTSZ tiszteletbeli elnöke

96 éves lett Thuróczy Lajos

Ma ünnepli 96. születésnapját Thuróczy Lajos, a Magyar Természetjáró Szövetség tiszteletbeli elnöke. Ezúttal nem a természetjárásért végzett szakmai munkájáról beszélgettünk Lajos bácsival, hanem arra kértük, hogy osszon meg velünk öt, számára fontos és emlékezetes történetet az elmúlt évtizedekből.


Hamarosan elkezdődnek a vadászatok és a vadak párzási időszaka

Erdőlátogatási korlátozásokra számíthatunk

Az őszi időszakban elkezdődnek a vadászati tevékenységek és a vadak párzási időszaka is, ezért az érintett erdőterület kezelői erdőlátogatási korlátozásokat vezethetnek be a 2009. évi XXXVII. az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló törvény 94. §-a alapján.


Természetjáró arcképcsarnok

14. rész

Havonta jelentkező sorozatunkban olyan személyeket mutatunk be nektek, akiknek a természetjárásban végzett tevékenysége szót és figyelmet érdemel napjainkban is. Ez alkalommal Daday Jánost és dr. Förster Kálmánt ismerhetitek meg.


Útlezárás a Nagy Halmaj tisztásnál

Egynapos gyalogosforgalom korlátozás a Mátrában
2021. augusztus 17-én és 18-án kerül sor a Hivatásos Vadászok Országos Versenyére a Mátrában.


A természetjárás szakmai feladatai

4. rész Térinformatika

A Magyar Természetjáró Szövetség szakmai feladatait bemutató sorozatunk következő részében a térinformatikus kollégák munkájába pillantunk be. Hogy kik a térinformatikus, mi a feladatunk, hogyan segíti a munkájuk a természetjárókat, arra Kozics Anikó, a térinformatikai csapat vezetője válaszolt.


Szakmai kapcsolatépítés Sopronban és Budapesten

Vezetői találkozónak ad helyszínt a leghűségesebb város és a főváros
A természetjáró tagszervezetek vezetőinek szervezett programok házigazdái a Győr - Moson - Sopron megyei Természetbarát Bizottság és a Budapesti Természetbarát Sportszövetség lesznek.


Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 160 regisztrált felhasználó
 • 2 478 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 3 esemény
 • 3 089 megjelent cikk, hír
 • 268 belső oldal
 • 2 281 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter