2022. november 29., kedd - Taksony
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Kezdőlap
Magyar Természetjáró Szövetség

Archív cikkek

Az alábbi lista azokat a nyitólapon megjelent korábbi cikkeket tartalmazza, amelyek:

- régebben jelentek meg, bár tartalmuk még nem feltétlenül avult el,
- korábbi eseményt harangoznak be, ezért tartalmuk az esemény befejezése után már nem aktuális.

Ezeket a cikkeket archívként őrizzük meg, tartalmukat tovább nem frissítjük. Mindez nem jelenti azt, hogy cikkekben leírtak már biztosan nem igazak.


Húszéves a Tiszta Mátráért mozgalom

A Kékes Turista Egyesület 2002 óta 43 szemétszedést szervezett, amin összesen 1500-an vettek részt.
Úgy tűnik, a háztartási gépek és az autógumik manapság már fogynak, de sajnos van olyan szemét is, ami folyamatosan „újratermelődik”.


Kiemelt híreink

Szeptember 24-én lesz a Természetjárók Napja

A Magyar Természetjáró Szövetség hivatalos meghívója a XXXIV. Természetjárók Napjára.
Idén is megtartjuk az egyik legnagyobb hagyományokkal bíró rendezvényünket, ahol elismerjük azok munkáját akik kiemelkedően segítették a szervezett természetjárás fejlesztését.


Egy napra szünetel az ügyfélszolgálat

Szeptember ötödikére nem lehet időpontot foglalni, füzeteket, okleveleket, kitüntetéseket személyesen átvenni.
Tájékoztatunk mindenkit, hogy 2022. szeptember 5-én, hétfőn zárva lesz a Magyar Természetjáró Szövetség ügyfélszolgálata.


Egy napra szünetel a kéktúrás ügyfélszolgálat

Augusztus 24-én szünetel a kéktúrás ügyfélszolgálat.
Tájékoztatunk mindenkit, hogy 2022. augusztus 24-én, szerdán zárva lesz a kéktúrás ügyfélszolgálat.


A Best of Balaton listájára került a Kéktúra

A Balaton környezetének legjavát összegyűjtő lista idén 20 elemmel gyarapodott, köztük van az egyik legszebb hazai túraútvonal

A MOL Nagyon Balaton és az Index 2021-ben indította útjára a Best of Balaton válogatást, melynek célja az volt, hogy megmutassa legnagyobb tavunk legjavát. Ehhez egy olyan kurátori csapatot hoztak létre, amelynek tagjai nemcsak híresek, de köztudott róluk, hogy imádják a Balatont. Ők állították össze 2021-ben azt az 50-es listát, amelyre fesztiváloktól kezdve borászatokon át, kilátók és a geológiai látványosságok is felkerültek.


Pest és Veszprém megyében is tilos a tűzgyújtás

Számottevő csapadék nem várható az elkövetkező napokban sem
Újabb két megyére terjesztett ki tűzgyújtási tilalmat a Belüminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága.
Újabb tűzgyújtási tilalom lépett érvénybe

Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben is tilos tüzet rakni

A Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága újabb két megyében rendelt el tűzgyújtási tilalmat. A Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok megyékben már érvényben lévő tilalmakon kívül Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is megnőtt a szabadtéri tüzek veszélye a nagy szárazság miatt.


Tűzgyújtási tilalom lép érvénybe négy megyében

Számottevő csapadék nem várható az elkövetkező napokban

2022. június 22-e szerdától tűzgyújtási tilalmat rendelt el a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében.


Számítunk a tapasztalataira!

A Magyar Természetjáró Szövetség kérdőíve az Országos Kékkör fejlesztéséért

Az országot körbejáró, kék sávval jelölt egybefüggő turistaút, az Országos Kékkör és a rá épülő jelvényszerző túramozgalmak fenntartása és fejlesztése a természetjárás kiemelt feladata. A Magyar Természetjáró Szövetség, mint az útvonal és a túramozgalom fenntartója és működtetője, a természetjáró egyesületek és az elkötelezett túrázók figyelme, munkája és tapasztalata egyaránt szükséges az út éltetéséhez.


Néhány napig nem látogatható a Guckler Károly-kilátópont

A Pilis Parkerdő Zrt. tájékoztatása
Felhívjuk a figyelmedet, hogy 2022.04.06-tól 2022.04.12-ig nem látogatható a hármashatár-hegyi Guckler Károly-kilátópont, karbantartási munkálatok miatt.


Erdei közjóléti fejlesztésekkel és egy új turistaúttal bővült a Visegrádi-hegység

Zöld forrás jelzésen a Kaán-forrás és a Jenő-kunyhó között

A Visegrádi-hegység a hazai természetjárás egyik legnépszerűbb helyszíne, köszönhetően a főváros közelségének és domborzati adottságainak. A legkülönfélébb túrázói igényeknek tesz eleget, kezdve a Prédikálószék és a Rám-szakadék kihívást jelentő szintkülönbségeitől, Dobogókő festői panorámáján keresztül az Apát-kúti völgy romantikus hangulatáig.
Erdőismereti vetélkedő középiskolásoknak

Március 16-ig lehet jelentkezni

Az Erdők Nemzetközi Napján, március 21-én veszi kezdetét az Országos Erdészeti Egyesület vetélkedője. Jelentkezni március 16-ig lehet.


Legyél a kollégánk!

Főkönyvelőt keres a Magyar Természetjáró Szövetség
A Magyar Természetjáró Szövetség főkönyvelői pozícióba keres munkatársat azonnali kezdéssel.


Közeledik a jelentkezési határidő vége

Útjelző-vezetőknek szervez online találkozót az MTSZ

2022. január 29-én szombaton kerül sor a jelzésfestésben jártas szakemberek részére szervezett online tájékoztatóra.


Ünnepi üdvözlet

Képeslap
Áldott, békés karácsonyi ünnepet és túraélményekben gazdag új évet kívánunk mindenkinek!


Ideiglenes útlezárás a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra 8. szakaszán

A Sefag Zrt. tájékoztatása
Vadászat miatt ideiglenes útlezárásra számíthatnak azok, akik 2021. december 7-én és 8-án a Zselicben terveznek túrázni.

A minősítések és a kéktúrás igazolófüzetek év végi ellenőrzése

A Magyar Természetjáró Szövetség tájékoztatása
Tájékoztatunk, hogy 2021. december 24. és 2022. január 2. között a Magyar Természetjáró Szövetség zárva lesz.Megtartották a XII. Térinformatikai Konferenciát és Szakkiállítást Debrecenben

Ahol az elmélet és a gyakorlat találkozik
A Debreceni Egyetem adott helyszínt a XII. Térinformatikai Konferenciának és Szakkiállításnak 2021. november 11-én és 12-én.


Erdőlátogatási korlátozások az MTSZ felületein

Fontos az előzetes tájékozódás
November közepétől február végéig kiemelten, viszont az év további részében is bármikor találkozhatunk olyan helyzettel, ami miatt egy turistaút korlátozottan vagy egyáltalán nem látogatható.


Negyed évszázada tagja hazánk a Nemzetközi Népsport Szövetségnek

1995 óta a Komárom-Esztergom Megyei Természetjáró Szövetség képviseli Magyarországot az IVV-ben

A Komárom-Esztergom Megyei Természetjáró Szövetség (KEM TJSZ) 25 éve képviseli hazánkat a Nemzetközi Népsport Szövetségben (IVV). E jubileumi évforduló alkalmából elismerő oklevelet kapott Horváth Zoltán, aki nemcsak a KEM TJSZ, hanem az IVV magyarországi szervezetének is az elnöke.


Üzemszünet a Bükk és a Mátra erdei vasútjain

A járványveszély miatt nem közlekednek a járatok
Az Egererdő Zrt. tájékoztatása szerint a járványhelyzet miatt 2021. december 31-ig nem közlekednek a Felsőtárkányi Állami Erdei Vasút, a Gyöngyösi Állami Erdei Vasút és a Szilvásváradi Állami Erdei Vasút járatai.


Természetjáró arcképcsarnok

16. rész

Sorozatunkban olyan személyeket mutatunk be, akiknek a természetjárásban végzett tevékenysége szót és figyelmet érdemel napjainkban is. Ez alkalommal Siegmeth Károlyt és Pattantyús-Ábrahám Mártont ismerheted meg.


A hétvégén ideiglenes útlezárás lesz a Zselicben

A SEFAG Zrt. Zselici Erdészetének tájékoztatása

A SEFAG Zrt. Zselici Erdészete tájékoztatást adott ki arról, hogy 2021. november 21-én (vasárnap) intenzív vadászat miatt ideiglenes útlezárások lesznek a Zselicben.

A táborok szervezését segítő 2021. évi pályázat eredményei

Közel 3,3 millió forint került szétosztásra a nyertesek között

A 2021. év első felében érvényes jogszabályok miatt csak júniusban kerülhetett kiírásra a kisiskolás és ifjúsági korosztálynak szóló táborok szervezését támogató pályázat, amelyen az MTSZ tagszervezetei vehettek részt.


A szakbizottságok harmadik negyedéves eredményei

Tájékoztatás az önkéntesek munkájáról
Összefoglalónkban a Kéktúraellenőrök, a Minősítési Bizottság, a Turistaút-szakbizottság és az Oktatási Bizottság 2021. harmadik negyedévében elvégzett feladatairól olvashatsz.


Online tagsági találkozót rendez az MTSZ

2021. november 24-ig várjuk a jelentkezéseket

Online tagszervezeti találkozóra várja az érdeklődőket a Magyar Természetjáró Szövetség 2021. november 27-én (szombaton) 10:00-14:00 között.


Határozatlan időre bezár személyes ügyfélszolgálatunk

A Magyar Természetjáró Szövetség tájékoztatása
Tájékoztatunk, hogy a járványügyi helyzetre való tekintettel 2021. november 17-től (szerda) határozatlan ideig szüneteltetjük a személyes ügyfélszolgálatunkat.


Bakancslistás túrával ünnepli születésnapját a BTSSZ elnöke

70 éves lett Matolcsi György
Bakancslistás túrával ünnepli 70. születésnapját Matolcsi György, a Budapesti Természetbarát Sportszövetség elnöke: a hét szakaszból álló Pilis-Visegrádi Zöld Túramozgalom teljes távjából összesen 70 kilométert fog teljesíteni barátaival, négy nap alatt.Közösségi túrával hívják fel a figyelmet a cukorbetegségre

Napi fél óra mozgással sokat tehetünk a megelőzésért

Közösségi túrával hívják fel a figyelmet a cukorbetegségre, amelyhez bárki csatlakozhat. A cél az Országos Kékkör távjának, azaz 2550 kilométernek a megtétele akár gyaloglógépen, akár a valóságban. A résztvevők nyerhetnek is - adta hírül a Turista Magazin.


Megújult az első magyar turistatájékoztató jelképek szabványa

A Magyar Természetjáró Szövetség és a Magyar Szabványügyi Testület együttműködésében készült el a korszerűsített dokumentum
A Magyar Természetjáró Szövetség hisz abban, hogy a több mint 90 éve működő és fejlődő, generációkat kiszolgáló egységes jelzésrendszerrel jelölt turistaút hálózatunk fontos nemzeti kincsünk, egyedi örökségünk. Megóvása, továbbvitele, fenntartása minden természetet szerető és járó generáció közös felelőssége, valamint feladata.


Leköszönő és új tagszervezeti elnökök

3. Heves Megyei Természetbarát Szövetség

Csávás István több mint három évtized után adta át Somogyi Imrének a Heves Megyei Természetbarát Szövetség elnöki feladatait. A leköszönő elnök múltidézése, és az új vezető jövőbe tekintése következik.


Berki Zoltán térképész Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetést kapott

Méltó helyre került a magas rangú állami elismerés
Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetést kapott 2021-ben a természetjárás népszerűsítése, a turistautak fenntartása, és a turistajelzések fejlesztése érdekében végzett tevékenységéért Berki Zoltán térképész.


Kibővített menetrend szerinti buszjárat Miskolc és Bánkút között a hosszú hétvégén

Újabb kedvező lehetőség a turisztikai célú közösségi közlekedésben
Kibővített menetrenddel, oda és vissza irányban közlekedik 2021. október 31-én és november 1-jén a bánkúti autóbuszjárat Miskolc Tiszai pályaudvar és Bánkút, Hegytető között.


Természetjáró arcképcsarnok

15. rész
Sorozatunkban olyan személyeket mutatunk be nektek, akiknek a természetjárásban végzett tevékenysége szót és figyelmet érdemel napjainkban is. Ez alkalommal Rómer Flórist és Csergezán Pált ismerhetitek meg.


Bakonyi túravezetők közreműködésével készült el a Kalandozásaim a Bakonyban című túrakönyv

Újabb kiadvánnyal bővült a természetjáró irodalom

2021 tavaszán új kiadvánnyal bővült a természetjáró irodalom, ugyanis megjelent Müller Nándor könyvsorozatának következő része. A Barangolások a Bakonyban nemcsak a Bakony gyönyörű tájait, annak változatos élővilágát és kulturális értékeit mutatja be, hanem túraútvonalakat is ajánl a természetjárás szerelmeseinek és a kezdő túrázóknak. Utóbbi kapcsán Bánhidi Árpád arról mesélt nekünk, hogy barátjával és túravezető társával Varga Zoltánnal, helyismeretük és a gyakorlatias túravezetői tapasztalataik alapján hogyan segítették a könyv megjelenését.


Így zajlott a 23. Észak-dunántúli Területi Természetbarát Szövetség vezetőségi ülése

Elkészült az Észak-dunántúli Kupa jövő évi programja

2021. október 16-án és 17-én Zircen tartották éves ülésüket az Észak-dunántúli Területi Természetbarát (ÉDTTSZ) Szövetség vezetői. A találkozóra rendszerint októberben kerül sor, amelyen a Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyében aktívan tevékenykedő természetjáró civil szervezetek képviselői jelennek meg.


Leköszönő és új tagszervezeti elnökök

2. Veszprém Megyei Természetbarát Szövetség

Mag Évát 2007-ben választották meg a Veszprém Megyei Természetbarát Szövetség elnökének. Agilis személyisége és a feladatokhoz történő proaktív hozzáállása az egyik legaktívabb természetjáró életet élő régiót és a megyei tagszervezetek szoros együttműködését eredményezte. 2021-ben Éva továbbadta az elnöki stafétabotot Harkai Ferencnek, akit a legtöbben az idén 30 éves Bakony Természetbarát Egyesület vezetőjeként ismernek.


19 évvel ezelőtt indult újra a Nagybörzsönyi Kisvasút

Látnivalók elérhető közelségben az erdei kisvasutak mentén
Október első hétvégéjén a Nagybörzsöny-Szob Erdei Kisvasútért Közalapítvány szervezésében került sor a 113 éves Nagybörzsönyi Kisvasút ünnepnapjára.


Gyalogolj a klíma-igazságosság jegyében!

Világméretű megmozdulásra hívja fel a figyelmet a Magyar Természetvédők Szövetsége
Novemberben Glasgowban kerül sor az ENSZ éghajlatváltozási konferenciájára (COP26). Ezzel egyidőben 1,5 kilométeres virtuális menetet szervez a World Climate March, amelyhez bárki csatlakozhat - adta hírül a Magyar Természetvédők Szövetsége.


25 éves a Dráva Természetbarát Sport Egyesület

Jubileumi évfordulót ünnepel tagszervezetünk
Fennállásának és működésének 25. évfordulója alkalmából Természetjáró Emlékérem elismerést vett át a Dráva Természetbarát Sport Egyesület a XXXIII. Természetjárók napján. A gyalogos túraszakosztályból alakult civil szervezet múltja azonban ennél jóval korábbra, 1973-ig nyúlik vissza, amikor is egy fiatalokból és idősekből álló társaság unaloműzés céljából épített egy szabadtéri pingpong asztalt.


Sikerült a rekordállítás!

Soha ennyien nem túráztak egy útvonalon, egy napon, mint az idei Kéktúrázás napján!

2021. október 9-én verőfényes napsütésben 3240 túrázó rótta egyszerre az Országos Kékkör jelzett turistaútvonalát, mintegy 2580 km hosszan, reggel 7 órától este 18 óráig.Klasszikus tájékozódási túra az OTP munkatársaival

Miért hasznos a digitális kütyük világában a tájoló és a térkép?

Október első szombatján került sor az OTP Sportkör Természetjáró Szakosztálya és a Magyar Természetjáró Szövetség közös túrájára. A Hűvösvölgy és a Fenyőgyöngye között haladó túraútvonalon zajlott program apropója azonban több annál, minthogy természetkedvelő emberek jó hangulatban és szép időben együtt gyalogoltak a Budai-hegység legnépszerűbb helyszíneit érintve.


Vezetőségi találkozó Budapesten

Rövid összefoglaló a Kelet-magyarországi területi vezetők tanácskozásáról
A Kelet-Magyarországon lévő, természetjárással foglalkozó területi szervezetek vezetőségi találkozójának adott helyszínt Budapest 2021.10.01-10.03 között. Az esemény házigazdája a Budapesti Természetbarát Sportszövetség volt.


Leköszönő és új tagszervezeti elnökök

1. rész Baranya Megyei Természetbarát Szövetség

Tóth Klára 2009-ben lett a Baranya Megyei Természetbarát Szövetség elnöke. Azóta folyamatosan jelen volt és aktív szerepet vállalt a természetjárás megyei és országos szintű feladatainak megoldásában, példaértékű elhivatottsággal. Nemrégiben lezárult ez a sikerekkel és kihívásokkal teli időszak Klári életében, ugyanis átadta elnöki feladatait utódjának, Schóber Józsefnek. A leköszönő elnök számvetése és az új elnök jövőbe tekintése következik.


A természetjárás szakmai feladatai

5. rész Térképészet

A Magyar Természetjáró Szövetség szakmai feladatait bemutató sorozatunk következő részében a térképész kollégák munkájába pillantunk be. Hogy miért van szükség az online mellett a papír alapú térképekre és a térképész munkájára, arról Bába Imre térképésszel beszélgettünk.


75 éves Soproni Postás Természetjáró Szakosztály

Kiemelt események a jubileumi évben

1899 óta működik a Postás Sportegyesület, amelynek kezdetben szerves részei voltak a vidéki szakosztályok. Ebből vált ki 1946-ban és kezdte meg önálló szervezetként tevékenységét a Soproni Postás Sportegyesület.


Túrázz tagszervezeteinkkel az Európai Sporthéten!

Hetedik alkalommal kerül sor az EU legnagyobb szabadidősport programjára
A Magyar Természetjáró Szövetség több tagszervezete is részt vesz gyalogtúra eseményével a 2021. szeptember 23. és 30. között, immár hetedik alkalommal megrendezésre kerülő Európai Sporthéten.


Hozzájárulás az érvényes jogviszonnyal rendelkező tagszervezetek működési költségeihez

Megnyílt a regisztrációs felület

A Bethlen Gábor Alapkezelővel együttműködve, utófinanszírozott, vissza nem térítendő hozzájárulást biztosít a Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ) a rendezett tagsági jogviszonnyal rendelkező tagszervezeteinek.


Így zajlott a XXXIII. Természetjárók Napja

A természetjárás arra érdemes kitüntetetettjeit ünnepeltük Dobogókőn
Szeptember harmadik szombatján ismét Dobogókőn találkoztak a szervezett természetjárás képviselői azért, hogy a legősibb, immár 33. alkalommal megrendezésre került ünnepen, a Természetjárók Napján együtt köszöntsék a természetjárás arra érdemes kitüntetettjeit.


Igényvezérelt buszjárat Dömör-kapu és Szentendre között a Természetjárók Napján is

Miért érdemes szeptember 18-án a Visegrádi-hegység egyik kedvelt helyszínén befejezni a túrát?
Elnevezéséhez méltóan Dömör-kapu valóban bejárat a Visegrádi-hegységbe. A szurdok a változatos felszíni formáknak, üde réteknek ill. a vadregényes patakvölgynek köszönhetően rendkívül kedvelt a természetjárók körében, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy Lajosforrásra ill. a Bükkös-patak mentén az Országos Kéktúra felé két fontos turistaút is innen indul (ill. ide érkezik).


Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 170 regisztrált felhasználó
 • 2 480 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 2 esemény
 • 3 112 megjelent cikk, hír
 • 270 belső oldal
 • 2 286 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter